Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Δελτία Τύπου
Menu
A+ A A-

Μάξιμος στην ημερίδα της ΠΕΝΑ: Διαβρωτικός λαϊκισμός και στον αγροτικό τομέα!

ΜΑΧΙΜΟΣ 3

Λάρισα, 22 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ε.Ν.Α.:

Διαβρωτικός λαϊκισμός και στον αγροτικό τομέα!

 Εγρήγορση για το νέο Κανονισμό αλκοολούχων ποτών της ΕΕ

Έκκληση για παρέμβαση των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αλλάξει ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά, που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή αφού παρήλθε η ημερομηνία που η ΕΕ έκανε δεκτές διορθώσεις των κρατών μελών(!), ο οποίος μπορεί να είναι μοιραίος για εμβληματικά προϊόντα όπως το τσίπουρο Τυρνάβου, απηύθυνε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) στη Λάρισα με θέμα «Αγροτική Πολιτική της ΕΕ: Υφιστάμενες δυνατότητες και Προοπτικές για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο του διαβρωτικού λαϊκισμού και στον αγροτικό τομέα, αναφέροντας παραδείγματα από τη δική του θητεία, όπως τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

ΜΑΧΙΜΟΣ 2

Ο κ. Χαρακόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καλωσορίζω στη Λάρισα τον κ. Χρυσόγονο, έναν από τους σοβαρούς εκπροσώπους της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, που δεν διστάζει να ασκεί κριτική σε λανθασμένες αποφάσεις του κόμματος με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής. Όπως επίσης τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Μελλά και τα στελέχη, τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θέλω να συγχαρώ την Π.Ε.Ν.Α. και τους συνδιοργανωτές της ημερίδας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η παλαιότερη κοινή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι 60 χρόνια μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης και ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.
Δυστυχώς, τα στοιχεία της διαΝΕΟσης που παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη για την άποψη των πολιτών για τη συμβολή της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, όπου 7 στους 10 τη θεωρούν αρνητική, είναι ενδεικτικά του διαβρωτικού λαϊκισμού στην ελληνική κοινωνία, όταν πακτωλός χρημάτων έχουν εισρεύσει από την ένταξη μας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1980.

Αξιοποίηση της ΚΑΠ με σωστό σχεδιασμό δράσεων του ΠΑΑ
Η εμπειρία μου από τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και πιστοποίηση που κερδίζουν το στοίχημα της εξωστρέφειας, να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στην ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ με σωστό σχεδιασμό δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Τις πρώτες μέρες που βρέθηκα στο υπουργείο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης. Ντάνες από φακέλους ανέμεναν έως και δυο χρόνια την αξιολόγησή τους. “Επιστρατεύσαμε” τότε τις Περιφέρειες, προσφύγαμε στην αρωγή τους για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Όπως επίσης προχωρήσαμε σε έκτακτη προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών με κονδύλια από άλλα προγράμματα που δεν είχαν απορροφηθεί και κινδύνευαν να χαθούν.

Που είναι σήμερα αυτοί που διαμαρτύρονταν για το ΟΣΔΕ;
Ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι μιλούμε πολύ συχνά για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αδιαφορώντας αν προκαλούμε εθνική ζημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -που μας αγγίζει ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- είναι το λεγόμενο “πακέτο Χατζηγάκη”, όπου εκτός των λαθών στην καταβολή των αποζημιώσεων φτάσαμε στην καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο αίτημα ανάκτησης και από ατυχείς δηλώσεις, που έγιναν με στόχο την προσπόριση κομματικού οφέλους.
Προσωπικά όσο άδικη κριτική και αν δέχθηκα δεν απάντησα γνωρίζοντας ότι μπορούσα υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου να βλάψω τη χώρα. Ερχόμενος από το χωριό μου στην εκδήλωση πρόσεξα δυο αφίσες στην τζαμαρία του καφενείου από φορείς που κάνουν δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Το ’13 δέχθηκα άδικη κριτική από λαϊκίζοντες βουλευτές, δημάρχους, συνεταιριστές, αγροτοσυνδικαλιστές, συμβούλους, για το “πανωπροίκι” στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, από μια σύμβαση που ήταν σε ισχύ και είχε την υπογραφή του προηγουμένου υπουργού Σκανδαλίδη. Όπως σας είπα δεν απήντησα. Σήμερα, πού είναι όλοι αυτοί όταν πλέον διαφημίζονται οι επ’ αμοιβή υπηρεσίες των φορέων που υλοποιούν το ΟΣΔΕ;

Παράθυρο εμφιάλωσης τσίπουρου Τυρνάβου εκτός Ελλάδος
Και επειδή το ευρωκοινοβούλιο έχει πια αυξημένες εξουσίες και καλείται να επικυρώσει όχι μόνο τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες όπως η CETA και η TTIP, αλλά και την αλλαγή κανονισμών, θα ήθελα απευθυνόμενος στον κ. Χρυσόγονο, και δι’ αυτού σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, να ζητήσω να είναι σε εγρήγορση για το νέο κανονισμό αλκοολούχων ποτών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έφερε το νέο κανονισμό στη βουλή αφού παρήλθε η ημερομηνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει για την υποβολή διορθώσεων από τα κράτη μέλη. Ο νέος κανονισμός δίνει υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να διαγράφει προϊόντα από τον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, ενώ ανοίγει παράθυρο εμφιάλωσης τσίπουρου Τυρνάβου, τσικουδιάς, ούζου ή μαστίχας Χίου εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής. Για να γίνει κατανοητό υπενθυμίζω ότι το χύμα ελαιόλαδο εξάγεται στην Ιταλία η οποία το εμφιαλώνει και πιστώνεται την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω σε εγρήγορση για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου και με εμβληματικά ελληνικά αλκοολούχα ποτά».

ΜΑΧΙΜΟΣ 1

Read more...

Μάξιμος: Η αξιολόγηση σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας - Όχι σε ομηρεία των στελεχών της ΝΔ

ΤΡΤ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Η αξιολόγηση σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας!

- Ψελλίζουν δικαιολογίες για τα σκληρά μέτρα που φέρνουν

«Όσο σέρνεται το γαϊτανάκι με την αξιολόγηση -ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, μένει να δούμε αν θα θυσιαστεί στο τέλος και ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, όπως κατά το θρύλο εντοιχιζόταν στα θεμέλια η γυναίκα του πρωτομάστορα- και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και η αστάθεια, η πραγματική οικονομία θα βουλιάζει περισσότερο στο τέλμα. Διότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για την οικονομία από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθεις να σχολιάσει τις καθυστερήσεις στην πορεία της αξιολόγησης (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο).
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ακόμη ότι στην κυβέρνηση «προσπαθούν να βρουν κάποιο άλλοθι για να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα που μας έφεραν. Είναι αυτοί οι οποίοι υπόσχονταν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια ότι θα τα καταργήσουν με ένα νόμο και ένα άρθρο και μας έφεραν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Η χώρα βρισκόταν στις ράγες εξόδου από τα μνημόνια από το Δεκέμβριο του ’14. Προχωρούν σε νέα επώδυνα μέτρα. Δεσμεύουν την πορεία της χώρας και μετά τη λήξη του κοινοβουλευτικού βίου της παρούσας βουλής, μετά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης, για το ’19 και το ’20 με τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου και προσπαθούν να ψελλίσουν κάποιες δικαιολογίες.

Ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων...

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ενώ η χώρα τελεί υπό καθεστώς επιτροπείας που επιβάλλει συγκεκριμένο κανόνα προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα, τον γνωστό κανόνα ένα προς πέντε, ω του θαύματος, στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ αντί να έχουμε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε αύξηση. Από πόρτες, παράθυρα, απ’ όπου μπορούν διογκώνουν το δημόσιο τομέα. Οι μετακλητοί υπάλληλοι, αυτοί που ακολουθούν μια κυβέρνηση, υπουργούς, γενικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Υπάρχει μια άλλη στοχοπροσήλωση αυτής της κυβέρνησης στη διόγκωση του κράτους. Εμείς πιστεύουμε σε μικρότερο, αποτελεσματικότερο κράτος και λιγότερους φόρους».
Ο κ. Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «πάντοτε υπήρχε πρόβλημα -για να είμαι ειλικρινής- με την αστάθεια του φορολογικού συστήματος αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, δεν ξέρουμε τι ξημερώνει την επαύριον. Και όσο υπάρχει αυτό το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, όσο υπάρχει αυτή η φοροεπιδρομή και κομπάζουν δήθεν για πλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση, τόσο δεν θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Ποιος θα έλθει να επενδύσει με αυτήν την κυβέρνηση που δεν ξέρει τι ξημερώνει την επομένη και όσο δεν γίνονται επενδύσεις οι νέοι άνθρωποι που έχουν προσόντα φεύγουν στο εξωτερικό και τα ταμεία δεν έχουν εισφορές. Είναι φαύλος κύκλος. Αν τα ταμεία δεν έχουν εισφορές, ότι και να σας διαβεβαιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός του εταίρος ο κ. Καμμένος μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε και πάλι ζήτημα περικοπών συντάξεων».

Όχι σε ομηρεία των στελεχών ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει την αποπομπή της κ. Παπακώστα από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι «η ΝΔ ως ένα μεγάλο πολυτασικό κόμμα φιλοξενεί και ανθρώπους με διαφορετικές τοποθετήσεις. Αυτό είναι δείγμα υγείας, είναι δύναμη για την ΝΔ. Δεν είναι η ΝΔ ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ένα κόμμα εξουσίας, και τα κόμματα εξουσίας φιλοξενούν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα στα όργανα του κόμματος, ο καθένας έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει τη γνώμη του και βεβαίως να συνταυτίζεται και να συμπορεύεται με την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξεταστικές επιτροπές η ΝΔ να μπει σε ομηρία και τα στελέχη της που κατηγορούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούνται ελεγχόμενα, αυτομάτως θα πρέπει να αποσυρθούν από το προσκήνιο, να καταθέσουν τα όπλα τους και να μην κάνουν αντιπολίτευση. Έτσι θα σερνόμαστε πίσω από τις κινήσεις τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα η απόφαση του προέδρου για τη συγκρότηση της σκιώδους κυβέρνησης, όπως λέμε το σχήμα των τομεαρχών, είναι αναγνωρισμένο του δικαίωμα. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα επιλογής του υπουργικού συμβουλίου και να μην έχει τη δυνατότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει αναδόμηση του σχήματος των τομεαρχών».

Read more...

Δήλωση του αναπλ. Τομεάρχη Εσωτερ. κ. Μάξ. Χαρακόπουλου για τη νύχτα τρόμου που έζησε η Αθήνα

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 20 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

«Οι “γνωστοί-άγνωστοι” της ασυδοσίας και του τρόμου αποθρασύνονται!»

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λάρισας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την χθεσινή έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αθήνα έζησε μια ακόμη νύχτα τρόμου, με την έκρηξη βόμβας στην Σανταρόζα και επιθέσεις με μολότοφ γύρω από το Πολυτεχνείο, που ήλθαν μάλλον να γιορτάσουν τα εγκαίνια του ... “αντεξουσιαστικού Κ.Ε.Π.” στα Εξάρχεια.

Δυστυχώς, όσο ο κατ’ ευφημισμόν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας ανέχεται την ανομία στο κέντρο της πρωτεύουσας τόσο οι “γνωστοί - άγνωστοι” της ασυδοσίας και του τρόμου θα αποθρασύνονται, καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας.

Η κοινωνία, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την "πραγματικότητα" που της επιφυλάσσει η σημερινή Κυβέρνηση της ανικανότητας και της ανευθυνότητας».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Η σκέψη μας στους μοναχούς της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά!"

Μάξιμος ΔΣΟ 1

Αθήνα, 19 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΝΑ:

Η σκέψη μας στους μοναχούς της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης

Ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίθεση στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά από το «Ισλαμικό Κράτος», κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν τέσσερις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού με αδιάλειπτη παρουσία από τον 6ο αιώνα μέχρι σήμερα, που κρατά ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας υπό την σκέπη του Θεοβάδιστου Όρους. Η τρομοκρατική επίθεση στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Ορθοδοξίας από τις δυνάμεις του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, οι οποίες μόλις πριν λίγες ημέρες έπνιξαν την Αίγυπτο στο αίμα με τις βομβιστικές ενέργειες σε κοπτικές εκκλησίες, προκαλεί δικαιολογημένο αποτροπιασμό. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι ο Χριστιανισμός, παρά τις επιδιώξεις κάποιων ακραίων, θα συνεχίσει να είναι παρών στην Μέση Ανατολή, με την αρωγή σύμπαντος του ελληνισμού. Η σκέψη μας, αυτές τις άγιες ημέρες, είναι στους μοναχούς της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και των άλλων δύο μονών στο Σινά».

Read more...

Μάξιμος: Η πατρίδα και εν καιρώ ειρήνης πληρώνει βαρύ φόρο αίματος!

Μάξιμος γραφείο

Αθήνα, 19 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ 4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ:

Η πατρίδα και εν καιρώ ειρήνης πληρώνει βαρύ φόρο αίματος!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για τον τραγικό θάνατο των 4 αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, από πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαραντάπορου, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου των τεσσάρων αξιωματικών μας, οι οποίοι έπεσαν κατά την ώρα του καθήκοντος στη θεσσαλική γη, στην οποία και υπηρετούσαν.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, η πατρίδα ακόμη και σε καιρό ειρήνης πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, μετρά θύματα ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και ηρωισμό εκτελούν την αποστολή τους, που είναι η προστασία της χώρας από κάθε είδους επιβουλές.
Στις οικογένειες των θανόντων εκφράzω τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μου για τον αδόκητο χαμό των οικείων τους και στην υπαξιωματικό που τραυματίστηκε εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Read more...

Μάξιμος: "Η Τουρκία διχασμένη αλλά ο Ερντογάν απόλυτος κυρίαρχος"

Μάξιμος Θεσσαλία TV α

Αθήνα, 19 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Η Τουρκία διχασμένη αλλά ο Ερντογάν απόλυτος κυρίαρχος

• Η τουρκική δημοκρατία μετατρέπεται σε σουλτανάτο-χαλιφάτο

«Αναμφίβολα το δημοψήφισμα στην Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα και στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί ως νέος Ατατούρκ, νέος πατέρας των Τούρκων, αλλάζοντας το καθεστώς στην γείτονα χώρα, κάνοντας μια ανατολικού τύπου δεσποτεία, ενός ανδρός αρχή, με κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών που ουσιαστικά όλες συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του, στο πρόσωπο του προέδρου». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκίας (στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση» και στην εκπομπή «Πολιτικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Σοφία Σπανού και Γιάννη Κολλάτο).
Ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «μια βαθιά διχασμένη Τουρκία προκύπτει από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Αν δείτε τη γεωγραφία του Ναι και του Όχι στον εκλογικό χάρτη της Τουρκίας είναι ενδεικτική: τα παράλια, τα μεγάλα αστικά κέντρα, η Πόλη, η Σμύρνη, γκιαούρ Ιζμίρ, άπιστη Σμύρνη, την αποκαλεί ακόμη και τώρα ο Ερντογάν, με την ονομασία που είχε όταν η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ελληνική, είναι προπύργια του Όχι. Αλλά και η Αττάλεια, η Άγκυρα, η πρωτεύουσα, έδωσαν την υπεροχή στο Όχι. Κι από την άλλη έχουμε την μικρασιατική ενδοχώρα της Ανατολίας, των φτωχών αγροτικών στρωμάτων, οι οποίες έδωσαν την πλειοψηφία οριακά του Ναι».

Καμπανάκι το Ναι των Τούρκων μεταναστών στην ΕΕ
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι Τούρκοι εκτός Τουρκίας ψήφισα υπέρ του Ναι. Είναι κυρίως πληθυσμοί που μετανάστευσαν στη δυτική Ευρώπη από τις φτωχές περιοχές της Ανατολίας, της βαθιάς Τουρκίας. Αλλά είναι αξιοσημείωτο το ότι μιλούμε για δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες, παιδιά μεταναστών τουρκικής καταγωγής και νομίζω θα προκαλέσει μεγάλη κουβέντα και στην ΕΕ για τις δυνατότητες ενσωμάτωσης, αφομοίωσης των μουσουλμανικών πληθυσμών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το ισχυρό Ναι που υπήρξε, κυρίως στην Γερμανία, είναι ένα καμπανάκι για την ακολουθούμενη πολιτική της λεγόμενης πολυπολιτισμικής Ευρώπης και για το κατά πόσο αυτή πέτυχε ή απέτυχε».

Μάξιμος Θεσσαλία TV β

Ταφόπλακα στις ενταξιακές διαδικασίες
Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «μπαίνει ταφόπλακα στις ήδη παγωμένες ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Το αίτημα ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συμπληρώνει μισό αιώνα, και υπάρχει μια κόπωση και στην τουρκική κοινή γνώμη που βλέπει ότι μπαίνει στον προθάλαμο αλλά μένει εκεί τόσα χρόνια. Και από την άλλη έχουμε πια, από την εποχή του Σαρκοζί που το είπε ευθέως, μια σειρά από αξιωματούχους που θέτουν ζήτημα για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ όχι μόνον γιατί δεν πληροί τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις προϋποθέσεις της Κοπεγχάγης, αλλά γιατί είναι μια μουσουλμανική χώρα, κι αν έχει μια μουσουλμανική χώρα θέση στην Ευρώπη, που έχει καταβολές χριστιανικές. Γιατί στις πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού μαζί με τον αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο βρίσκει κανείς τα θεμέλια της Ευρώπης. Ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται και αυτό. Χρησιμοποίησε πολύ στην προεκλογική του εκστρατεία ότι η Ευρώπη είναι ένα χριστιανικό κλαμπ. Και καλλιεργεί αυτή τη στάση απέναντι στην ισλαμοφοβία που υπάρχει στην Ευρώπη και επιχειρεί να μετατρέψει την τουρκική δημοκρατία σε σουλτανάτο και χαλιφάτο. Το χαλιφάτο το κατήργησε ο Κεμάλ το 1923 με την νέα τουρκική δημοκρατία, αυτός επιδιώκει την αναβίωση του χαλιφάτου, να είναι και πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης τουλάχιστον του σουνιτικού Ισλάμ».

Μάξιμος Θεσσαλία TV γ

Σχέση εκβιασμού ΕΕ-Τουρκίας
Το στέλεχος της ΝΔ τόνισε ότι «ουσιαστικά υπάρχει μια σχέση εκβιασμού ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία. Εκβιάζει την ΕΕ κρατώντας το χαρτί του προσφυγικού μεταναστευτικού, με τους μετανάστες από τη Συρία κυρίως στα μικρασιατικά παράλια και στην ενδοχώρα, που έχουν ως όνειρο να περάσουν στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την ρομφαία του Ισλαμικού Κράτους και όλες αυτές τις βαρβαρότητες και τους βανδαλισμούς που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν τον 21ο αιώνα. Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί».
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτήν την ώρα στην Τουρκία. Επιλογές άλλες η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει πολλές. Εκ των πραγμάτων και η ΕΕ και η Ελλάδα που βρίσκεται, κακή τη τύχη, αγαθή τη τύχη, όπως και να το πει κανείς, σ’ αυτήν τη γειτονιά με τα τόσα προβλήματα, θα πρέπει να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί κατ’ ανάγκην με την Τουρκία. Είναι μια πολυπληθής χώρα, η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι γεωφυσικό και εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτήν τη στιγμή τη γεωστρατηγική της θέση και την αναστάτωση που υπάρχει στα νοτιοανατολικά της σύνορα».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Η Τουρκία του «σουλτάνου» απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη!"

Βρυξέλλες α

Αθήνα, 18 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑΝΑ ΤΕΙΧΗ:

Η Τουρκία του «σουλτάνου» απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

- Απάντηση Κοτζιά για τις επεμβάσεις στο βυζαντινό παρελθόν

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να πάψει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος, που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι βυζαντινές εκκλησίες και τα βυζαντινά τείχη της Πόλης δεν είναι χώροι πάσης χρήσεως. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας και να την επαναφέρει στην τάξη πριν να είναι αργά. Φοβούμαι, όμως, ότι μετά και το δημοψήφισμα, η Τουρκία του "σουλτάνου" Ερντογάν απομακρύνεται οριστικά από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, μετά από σχετικό ερώτημά του για την μετατροπή των Θεοδοσιανών τειχών σε χώρο τέλεσης γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα η απάντηση του κ. Κοτζιά έχει ως εξής:
«Το όλο ζήτημα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Συμβάσεως του 1972 για την προστασία της κληρονομιάς αυτής, απασχολεί την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Committee) της ΟΥΝΕΣΚΟ σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Η εν λόγω Επιτροπή εξετάζει τακτικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μέτρα που λαμβάνει προς το σκοπό διατήρησης και ανάδειξης της προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της σχετικής διεθνούς Σύμβασης.
Η τελευταία απόφαση-έκθεση της Επιτροπής ως προς τα ληπτέα, εκ μέρους της Τουρκίας, μέτρα προστασίας των μνημείων του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα "Τείχη του Θεοδοσίου", δημοσιεύτηκε το 2015 με στοιχεία "C 356/2015" και κάνει ειδική αναφορά σε επείγον σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί για τα Τείχη, καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Το θέμα παρακολουθείται και φαίνεται ότι θα συζητηθεί και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής τον προσεχή Ιούνιο. Άλλωστε, η Επιτροπή παραθέτει την υποβάθμιση της τοπικής αρχιτεκτονικής και τις επεμβάσεις στα Βυζαντινά Τείχη ως μεταξύ των παραγόντων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διαχείριση του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για το λόγο αυτό ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς την Τουρκία να τηρήσει τις σχετικές υποχρεώσεις της»

Read more...

Μάξιμος: "Οι Δήμοι σε κίνδυνο από τις κυβερνητικές πολιτικές!"

ΒΟΥΛΗ καλή αν 2

Αθήνα, 17 Απριλίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Οι Δήμοι σε κίνδυνο από τις κυβερνητικές πολιτικές

• Υποχρηματοδότηση, λανθασμένες αποφάσεις και αυθαιρεσίες

«Το τελευταίο διάστημα η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης», καθώς μειώθηκε η χρηματοδότηση προς τους Δήμους, οι δημοτικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας οδηγούνται στο κλείσιμο, πολλοί Δήμοι αποψιλώνονται από το προσωπικό τους και δρομολογούνται αλλαγές εις βάρος των Δήμων, χωρίς κανένα διάλογο με τους Δημάρχους. Τα παραπάνω καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.
Συγκεκριμένα η ερώτηση, που ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Αττικής κ. Μάκη Βορίδη, αναφέρει ότι:
1. Μειώθηκε η χρηματοδότηση, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων ετών, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
2. Δια της μη χρηματοδοτήσεως τους, οι Δήμοι οδηγούνται σε κλείσιμο δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης τους με το ΕΣΠΑ.
3. Με την νομοθεσία περί κινητικότητας των υπαλλήλων, αποψιλώνονται οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι από το προσωπικό τους, ενώ διακινδυνεύεται και η ορθολογική στελέχωση των λοιπών, οι δε μετακινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
4. Έχει νομοθετηθεί αντισυνταγματικά η εκ του νόμου ανανέωση των συμβάσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα των Δήμων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε ομηρία οι εργαζόμενοι, και σε οικονομική πίεση οι Δήμοι που υποχρεώνονται να ανανεώσουν συμβάσεις, χωρίς να έχουν οικονομική δυνατότητα.
5. Δεν έχει τροποποιηθεί το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υφίσταται η δυνατότητα σε δεκάδες αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
6. Καθυστερεί αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης της χρήσης των παράλιων στους Δήμους.
7. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν.4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
8. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με απόλυτη ευθύνη και υπαιτιότητα της, η Κυβέρνηση αφενός αφήνει και διαρρέουν σχέδια για αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα προκλητικά περιφρονεί τον διάλογο με τους Δημάρχους και το όργανο που τους εκπροσωπεί, την ΚΕΔΕ.
Και οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
• Αν θα ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης τους και τι προτίθεται να πράξει για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
• Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την απλοποίηση του ελεγκτικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση και για την χρηματοδότηση των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας;
• Πώς και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παραχώρησης χρήσης και αξιοποιήσεως των παράλιων.
Και επίσης αν προτίθεται η κυβέρνηση:
• να δώσει την δυνατότητα στους αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης.
• να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο δημοπράτησης έργων από τους Δήμους.
• να τροποποιήσει τις διατάξεις για την κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ ώστε να μην κινδυνεύουν οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι να μένουν χωρίς προσωπικό.

Read more...

Μάξιμος: "Να σταθούνε δίπλα στους Χριστιανούς της Συρίας και του Ιράκ"

ΒΟΥΛΗ δ

14 Απριλίου 2017

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Ο Ελληνισμός να σταθεί δίπλα στους Χριστιανούς της Συρίας και του Ιράκ

Να βοηθηθούν οι Χριστιανοί πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους

Ο Ελληνισμός για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, με τους οποίους «διατηρεί μακραίωνες και στενές σχέσεις και απολαμβάνει υψηλής αποδοχής, οφείλει να αναπτύξει μια δραστηριότητα, που θα στοχεύει στην ενίσχυση του χριστιανικού στοιχείου στις εστίες του, στην προστασία του από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του, και στην επιστροφή σταδιακά όσων εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς». Τα παραπάνω τονίζει ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι Χριστιανοί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούν μια διαρκή και αδιάλειπτη πραγματικότητα για δύο χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς, ο αιματηρός πόλεμος σε Ιράκ και Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, απειλεί τον χριστιανικό πληθυσμό με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Τα μεγέθη της μείωσης λόγω των θανάτων και της μαζικής φυγής είναι τέτοια που προσομοιάζουν με συνέχιση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής,που έλαβε χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Τουρκίας».
Και συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο Χαλέπι. «Στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Συρίας και εμπορική της πρωτεύουσα, το 2010 ζούσαν περίπου 250 χιλιάδες χριστιανοί όλων των δογμάτων (Ορθόδοξοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί, Συροϊακωβίτες, Μελχίτες και Χαλδαίοι) που είχαν έντονη πολιτισμική και οικονομική παρουσία, δίνοντας, μαζί με τον μουσουλμανικό πληθυσμό,ένα υψηλό δείγμα πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής ειρηνικής συμβίωσης. Σήμερα,υπολογίζεται ότι την πόλη την έχουν εγκαταλείψει περί τις 210 χιλιάδες Χριστιανών, πολλοί εκ των οποίων είναι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και στην Δ. Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ενώ οι ναοί και τα ίδρυμά τους έχουν καταστραφεί από την μανία του θρησκευτικού φανατισμού».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα, και το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη ισχυρό, ήδη αχνοφέγγει η ελπίδα του τέλους του πολέμου. Σ’ αυτήν τη συγκυρία, όπου πολλές δυνάμεις προσπαθούν να αναμειχθούν στην μεταπολεμική διευθέτηση σε Ιράκ και Συρία, η Ελλάδα, λόγω σχετικής γειτνίασης και πολιτισμικών δεσμών, δεν μπορεί να είναι αμέτοχη. Οι Χριστιανοί πρέπει να βοηθηθούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Μέσης Ανατολής, συνεχίζοντας την μακρά παρουσία τους σε αυτά τα εδάφη».
Και ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει στην ερώτησή του, ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών:
• Αν υπάρχει σχέδιο για την ενεργότερη παρουσία του ελληνικού κράτους στην ενίσχυση της προστασίας των Χριστιανών της Συρίας και του Ιράκ και της επιστροφής των Χριστιανών προσφύγων απ’ αυτές τις χώρες στις πατρογονικές τους εστίες.
• Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για να αναδειχθούν τα προβλήματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που προκύπτουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και αν υφίστανται δίαυλοι συνεργασίας με τις τοπικές Εκκλησίες και ιδιαιτέρως με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
• Αν γνωρίζει πόσοι είναι οι Χριστιανοί πρόσφυγες, κάθε δόγματος, από τη Συρία και το Ιράκ στην Ελλάδα κι αν έχει εκπονηθεί σχέδιο για την επιστροφή τους στις χώρες τους σε περίπτωση επίτευξης της ειρήνης, εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι.

Read more...

Μάξιμος προς Αποστόλου: "Ναυάγιο με τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» σε αγρότες-κτηνοτρόφους!"

ΒΟΥΛΗ καλή αν 3

Αθήνα, 13 Απριλίου 2017

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Ναυάγιο με τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» σε αγρότες-κτηνοτρόφους

Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι μένουν εκτός χρηματοδότησης

«Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη διαχείριση του Μέτρου ‘‘Βιολογικές Καλλιέργειες’’ στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, που ως αποτέλεσμα είχε τον αποκλεισμό από αυτό, όλων των κτηνοτρόφων καθώς και χιλιάδων δικαιούχων αγροτών». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που συνυπογράφει, και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου
Συγκεκριμένα στην ερώτηση, που ως πρώτη υπογράφουσα έχει την βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζεται ότι:
«Με τις 3 παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων στο Μέτρο (21-2-2017, 28-2-2017 και 3-3-2017), και με το αίολο - όπως αποδείχθηκε – ‘‘τέχνασμα’’ της μεγάλης αύξησης στη στρεμματική ενίσχυση της κτηνοτροφίας, που εξαγγέλθηκε με την 3η παράταση, η κυβέρνηση ανοίγοντας άκριτα ‘‘τις πόρτες’’ για την πρόκληση χιλιάδων δικαιούχων, ‘‘κατόρθωσε’’ τελικά να αποκλείσει και τους πρώτους αιτηθέντες. Καθώς ο αιτηθείς προϋπολογισμός ξεπέρασε τελικά – σύμφωνα και με δικές σας δηλώσεις στο πρόσφατο αγροτικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής - το 1,5 δις ευρώ και ο αριθμός των αιτηθέντων παραγωγών τους 64.016 ενώ τα προϋπολογισθέντα χρήματα για το Μέτρο ήταν 443 εκατ. Ευρώ».
«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση», υπενθυμίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, «σας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως με όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι με τους αψυχολόγητους χειρισμούς σας θα αναγκαστείτε τελικά να θέσετε σε εφαρμογή αυστηρότατα κριτήρια επιλογής δικαιούχων (κόφτη), όπως τελικά έγινε, ‘‘ρίχνοντας’’ τελικώς ‘‘στο κενό’’ το αναγκαίο αυτό Μέτρο ενδυνάμωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της πρωτογενούς παραγωγής. Και ομολογήσατε το ‘‘ναυάγιο’’ σας με προχθεσινή σας ανακοίνωση (5-4-2017) «εξοστρακίζοντας» τελικά από το Μέτρο όλους τους δικαιούχους ζωικής παραγωγής ανεξαιρέτως και όλους τους δικαιούχους φυτικής παραγωγής, εκτός αυτών που βρίσκονται σε περιοχές Natura. Συρρικνώνοντας έτσι έναν διαθέσιμο προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ στα μόλις 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι αντιφάσεις στις οποίες συνεχίζει να πέφτει το Υπουργείο σας συνεχίζονται, επιτείνοντας την αγωνία και την αγανάκτηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Γιατί ενώ αρχικά με σχετική ανακοίνωση δεσμευθήκατε για νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για τους αδικηθέντες κτηνοτρόφους αποκλειστικά, αμέσως μετά, με νέα ανακοίνωση τη διευρύνατε για όλους τους δικαιούχους, με νέα κριτήρια!»
Και οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν την ερώτησή τους ζητώντας να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
• Στις 22/2/2017, που έληξε η αρχική πρόσκληση, πόσοι ήταν οι δικαιούχοι ανά κατηγορία και πόσος ο αιτηθείς προϋπολογισμός συνολικά και ανά κατηγορία δικαιούχων.
• Γιατί έδωσε 3 παρατάσεις στο Μέτρο.
• Γιατί εξήγγειλε στην 3η παράταση, την αύξηση της τιμής της κτηνοτροφίας στα 45 ευρώ το στρέμμα βοσκοτόπου ανά έτος, αφού τελικά απέκλεισε όλους τους κτηνοτρόφους.
• Πότε θα γίνει η επόμενη προκήρυξη, με ποιον προϋπολογισμό και ποιους θα αφορά, μόνο τους κτηνοτρόφους ή όλους τους δικαιούχους με άλλα κριτήρια.
• Ποια θα είναι αυτά τα νέα κριτήρια, που ανέφερε στην ανακοίνωσή του και ποιους θα αφορούν και γιατί – εφόσον θεωρεί ότι είναι τα ενδεδειγμένα – δεν τα υιοθέτησε στην παρούσα προκήρυξη.
• Τι θα γίνει με τους δικαιούχους που αποκλείστηκαν, και αν θα χάσουν τελικά τα χρήματα του 2017 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Προγράμματος ή θα το αποτρέψει και πώς.
• Από πού θα εξασφαλίσει τα πλεονάζοντα 157 εκατ. ευρώ (400 εκ ευρώ - 243 εκατ. ευρώ, που υπολείπονται = 157 εκατ. ευρώ) από το αρχικό Μέτρο.

Read more...