Menu
A+ A A-
maximosvoulideltiotipou2

Την αγωνία του για τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια ασφάλεια, σε εποχές έξαρσης της εγκληματικότητας, εκφράζει με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κάνει λόγο για χιλιάδες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που μένουν παροπλισμένα, διακοπή ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης, παύση αγοράς αναλώσιμων υλικών και ειδών υγιεινής, αδυναμία εφοδιασμού προμηθειών ειδών ατομικού εξοπλισμού ακόμη και πρόβλημα στη σίτιση των κρατουμένων, διότι δεν υπάρχουν κονδύλια.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο οικονομικού κραχ βρίσκεται η ελληνική αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας αναγκάζει τους επικεφαλής των υπηρεσιών να εκταμιεύουν χρήματα που τους έχουν δοθεί ως «πάγιες προκαταβολές», ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και στην τροφοδοσία με καύσιμα του στόλου της ΕΛΑΣ, καθώς πλέον πολλοί ιδιώτες βενζινοπώλες αρνούνται να την εξυπηρετούν επί πιστώσει. Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των οχημάτων της ΕΛΑΣ παραμένει παροπλισμένο, καθώς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για την επισκευή τους! Οι αριθμοί που προκύπτουν από έλεγχο που διενήργησε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μιλούν από μόνοι τους: 2.500 υπηρεσιακά αυτοκίνητα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ από το σύνολο των 1.200 μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙΑΣ στην Αττική παραμένουν ακινητοποιημένες οι 320!

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι δύο αστυνομικές ομοσπονδίες (Π.Ο.ΑΣ.Υ. και Π.Ο.ΑΞΙ.Α) με επιστολή τους απευθύνουν δραματική έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίων που θα καλύψουν τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες. Όπως περιγράφουν διεξοδικά, η μη έγκαιρη έγκριση των σχετικών πιστώσεων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα που απαξιώνουν κυριολεκτικά την ΕΛΑΣ: «Χειρόφρενο» στα οχήματά της λόγω της διακοπής παροχής καυσίμων για την κίνησή τους, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλόμενες δαπάνες, ενώ το 80% του συνόλου αυτών βρίσκεται εκτός των ορίων εγγύησης της καλής λειτουργίας. Διακοπή ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης, παύση αγοράς αναλώσιμων υλικών και ειδών υγιεινής, αναστολή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού κτιριακών υποδομών, πρόβλημα στη σίτιση των κρατουμένων, αδυναμία εφοδιασμού προμηθειών ειδών ατομικού εξοπλισμού (ομάδων ΔΙΑΣ, R/T οχημάτων κλπ) και μη απόσβεση δαπανών οδοιπορικών».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, λαμβανομένης υπόψη της αύξησης της εγκληματικότητας, πότε σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών της ΕΛΑΣ προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο της;
back to top