Menu
A+ A A-
ek_neotitos_mou1

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο των Αθηνών το νέο βιβλίο του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Λαρίσης κ Μάξιμου Χαρακόπουλου, «Εκ νεότητός μου», αποτελούμενο από 11 διηγήματα.

Στη κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Ιανός, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και πολλών εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, μίλησαν με θερμά λόγια για το βιβλίο και το συγγραφέα-πολιτικό ο Αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης και ο βουλευτής  της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αποσπάσματα των διηγημάτων διάβασε ο ηθοποιός κ. Νίκος Χύτας.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης

Παρουσιάζοντας το «Εκ νεότητός μου» ο κ. Χυτήρης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Βλέπω ότι η συναίνεση αναζητείται αλλού αλλά, με τη λογοτεχνία ως καταλύτη, έχει επέλθει στο τραπέζι.

Η λογοτεχνία είναι απαιτητική ως είδος, θέλει αφοσίωση. Πώς ο πολιτικός μπορεί να είναι και τα δύο; Ο πολιτικός δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατος, αλλά οφείλει να έχει ενδιαφέροντα πολλά. Μου αρέσουν οι πολιτικοί που έχουν και μια άλλη διάσταση, δίνουν την εικόνα μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας. Θυμάμαι υπουργό Παιδείας το Λουκή Ακρίτα, με γενικό γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Επίσης, ο Τσάτσος, οι Κανελλόπουλοι, ο Παναγιώτης και ο Θανάσης, είχαν πλούσιο συγγραφικό έργο στην ιστορία, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία.

Όταν άνοιξα το βιβλίο, είδα ότι η γραφή είναι πραγματικά λογοτεχνική, λιτή, με αμεσότητα. Τα διηγήματά του συνομιλούν με τον αναγνώστη, απευθύνονται στον αναγνώστη. Τα αφηγήματά του έχουν βάθος, έχουν την ακτινογραφία της  εποχής, της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, των ανθρώπων της και των συμπεριφορών τους. Όσο περνάει ο καιρός, εκτός από την ωρίμανση, υπάρχει και η αναδρομή στα παιδικά χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε επιστρέφουμε στα «χρόνια της αθωότητας». Μια διαδικασία που αποκαλούμε νοσταλγία, το άλγος του νόστου, ο πόνος για την επιστροφή. Θέλω να συγχαρώ το συνάδελφο στην πολιτική και τα γράμματα. Εκτός από καλός πολιτικός είναι και ένας καλός συγγραφέας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής: «Στην περίπτωση του Μάξιμου έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό που είναι και καλός συγγραφέας. Αυτό που αποτυπώνεται στο βιβλίο είναι η καλλιέργεια του Μάξιμου, η γνώση της ιστορίας και μια γραφίδα που εικονογραφεί την πραγματικότητα με ενδιαφέρον και ζωντάνια. Και αυτό είναι χάρισμα. Δεν μπορούν όλοι να γράφουν με αυτόν τον τρόπο. Σίγουρα είναι πλεονέκτημα, μέσα στην πολιτική, να έχει κάποιος καλλιέργεια, ήθος και αγάπη για την Ελλάδα, όπως φαίνεται στα γραπτά του Μάξιμου. Η αγάπη για τον τόπο φαίνεται στα γραπτά του, όπως και η σύνδεση με τον τόπο της καταγωγής του, την Καππαδοκία. Έντονο το χρώμα της αγροτιάς, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς μιλάμε για τη Θεσσαλία.

Στην αρχή κάθε διηγήματος υπάρχει μια φωτογραφία εποχής. Πέραν από τις φωτογραφίες, τα ίδια τα διηγήματα είναι φωτογράφιση των διαφορετικών περιόδων της Ελλάδας, του μεσοπολέμου, του εμφύλιου, της περιόδου της ανοικοδόμησης. Το ύφος ποικίλει, κάποια διηγήματα έχουν ύφος ανάλαφρο και άλλα πιο δραματικό. Τα διηγήματα είναι αποτύπωση της κάθε εποχής. Αποτυπώνουν κοινωνικές δομές, κοινωνικές συγκρούσεις, έθιμα και χαρακτήρες. Αποτυπώνουν την ίδια τη ζωή συμπυκνωμένη. Είναι μαθήματα ζωής, με γεύση Θεσσαλίας, γεύση Καππαδοκίας, εν τέλει άρωμα Ελλάδας. Ο Μάξιμος αποτυπώνει στο χαρτί την ψυχή του και το συγγραφικό του ταλέντο. Σας προτρέπω να το διαβάσετε, να θυμηθείτε εποχές που έχετε ζήσει ή έχετε διαβάσει».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και είπε ότι «η πολιτική είναι μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία, από την οποία το διάβασμα και το γράψιμο είναι μια απόδραση». Εξήγησε ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι δάνειο από το αντίφωνο του Όρθρου «Εκ νεότητός μου πολλά πολεμεί με πάθη», λέγοντας ότι από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια έχει το πάθος της ενασχόλησης με τα κοινά, γιατί πάντα τον εξέφραζε ο στίχος «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα». Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «ιδιαίτερα στις μέρες μας που υπάρχει οργή και απογοήτευση στον κόσμο είναι λάθος η ιδιώτευση. Θα πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα».

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός υγείας κ. Τιμοσίδης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Νασιώκας, και Γείτονας, οι βουλευτές της Ν.Δ κ.κ. Νάκος, Λέγκας, Τσιάρας, Ταλιαδούρος, Βρούτσης, Κασαπίδης, Λεονταρίδης, Καράογλου, Δερμεντζόπουλος, Ντινόπουλος, Καλαφάτης, Αντώναρος και Κωνσταντινίδης, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Σκανδαλάκης, Κωστόπουλος, Ράγιου, Σταυρογιάννης, Τσαντούλας, Σταθόπουλος, Μαλεβίτης, Μακρή, Σκρέκας, ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. κ. Σκορδάς, ο πρώην ΑΤΑ Διαμαντίδης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Ντούβας και πλήθος κόσμου.

ek_neotitos_mou2ek_neotitos_mou3ek_neotitos_mou4

back to top