Menu
A+ A A-
-

Ισχυρή βούληση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ζήτησε κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Βαρσοβία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου και βουλευτής Λαρίσης απεύθυνε έκκληση  να μην τιμωρηθούν οι Περιφέρειες με διακοπή της χρηματοδότησης από τα  διαρθρωτικά ταμεία για τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλωστε δεν ευθύνονται.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της COSAC που διοργάνωσε η Πολωνική Προεδρία της Ε.Ε, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ τόνισε τα εξής:

«Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, που όμοια της δεν έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον πόλεμο και που συνταράσσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Με την ανεργία να καλπάζει και την κοινωνική συνοχή να απειλεί εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους, η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται ανάπτυξη και συνοχή. Υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για την Πολιτική Συνοχής 2014-2020. Θεωρούμε όμως ότι σε μια περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη οικονομική κρίση θα έπρεπε να θέτει πιο φιλόδοξους στόχους.

Επιτρέψτε μου δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις:

Πρώτον, πιστεύουμε ότι η επιβολή προϋποθέσεων όπως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων τους, δεν πρέπει να είναι όρος για χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τιμωρούνται οι Περιφέρειες για ενδεχόμενες καθυστερήσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Δεύτερον, θεωρούμε ότι η κατανομή των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών. Επίσης υποστηρίζουμε ότι εξαιρετικά για το Πρόγραμμα 2014-2020, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να αφορά και εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης της οικονομίας τους, ανεξαρτήτως ΑΕΠ».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος της βουλής κ. Ροδούλα Ζήση και οι βουλευτές κκ: Σπύρος Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ, Διάμαντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ και Αθανάσιος Πλεύρης από το ΛΑΟΣ.

back to top