Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Δελτία Τύπου
Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: "Σημαντικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για φορολογία και Αχελώο!"

Χαρακόπουλος Μητσοτάκης 1

Λάρισα, 18 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ:

Σημαντικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για φορολογία και Αχελώο

«Η Νέα Δημοκρατία ακούει τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, αγρότες και κτηνοτρόφους και χτίζει μαζί τους το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Ο αγροτικός κόσμος, που παρασύρθηκε από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητοποιεί πως είναι το μεγάλο θύμα του τρίτου μνημονίου του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ε΄ Προσυνεδρίου του κόμματος «Για τους αγρότες και την Περιφερειακή Ανάπτυξη».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος παραιτήθηκε του λόγου στο Προσυνέδριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της παρέμβασης περισσοτέρων αγροτών και κτηνοτρόφων, σημειώνει τα εξής:
«Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό, όμως, κινδυνεύει να μείνει απλά ένα ευχολόγιο, αν δεν αποτυπωθεί στην αύξηση του ποσοστού του στο ΑΕΠ, αλλά και των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα, σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου είμαστε τραγικά ελλειμματικοί, όπως και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να κερδίσουν μια θέση στα ράφια των διεθνών αγορών.
Προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους είναι η άρση αδυναμιών και παθογενειών του πρωτογενούς τομέα.
1. Επιβάλλεται η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού δυναμικού με ουσιαστικά κίνητρα. Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών πρέπει να έχει πιο γενναία χρηματοδότηση, και να προκηρύσσεται κατ’ έτος, έτσι ώστε να μη μένει εκτός καμιά φουρνιά νέων αγροτών. Η παρούσα κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα απορροφηθούν όλοι οι επιλαχόντες.
2. Χρειαζόμαστε υγιή συνεργατικά σχήματα, μακριά από τις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος που απαξίωσαν το συνεταιριστικό κίνημα, και τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΚΑΠ και με συνένωση δυνάμεων να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής.
3. Το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος ενέργειας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησε το “αγροτικό πετρέλαιο” την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για αγροτική χρήση. Επιβαρύνεται, επίσης, από το υψηλό κόστος χρήματος, τα επιτόκια δανεισμού. Αν και κατ’ ουσίαν με τα capital controls έκλεισε η ‘‘κάνουλα’’ δανεισμού, και κατ’ επέκταση και η δυνατότητα εξεύρεσης της ίδιας συμμετοχής για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
4. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής καθοριστικά είναι μεγάλα έργα, όπως η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, για την ολοκλήρωση των έργων του οποίου δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα έργο που συκοφαντήθηκε ως ‘‘φαραωνικό’’ και ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε την ‘‘ταφόπλακά’’ του.
Για να υπάρξει, όμως, μέλλον στον πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένη η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ για μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης πολιτικής μείωσης φόρων σ’ ένα εξορθολογισμένο και αποτελεσματικότερο κράτος, δείχνει την κατεύθυνση των αποφάσεων της αυριανής κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Read more...

Μάξιμος: Καλούμε όλους τους αγρότες να δώσουν το «παρών» στο Προσυνέδριο της ΝΔ!

Χαρακόπουλος Μητσοτάκης

Λάρισα, 17 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ 5Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

Καλούμε όλους τους αγρότες να δώσουν το «παρών»!

• Μαζί να διαμορφώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή το 5ο Προσυνέδριο της ΝΔ «Για τους Αγρότες και την Περιφερειακή Ανάπτυξη», που διοργανώνεται στην Λάρισα, αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους πολίτες και κυρίως στους αγρότες, προκειμένου με τις προτάσεις τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση-πρόσκληση του Θεσσαλού πολιτικού έχει ως εξής:
«Ο αγροτικός κόσμος υπήρξε ένα από τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που δέχθηκε τα περισσότερα και βαρύτερα πλήγματα της πολιτικής που ακολουθείται τα τρία τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η σκληρή φορολογία, η ιλιγγιώδης αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η φορολόγηση των επιδοτήσεων, η αδιαφορία για τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, έχουν γονατίσει την πρωτογενή παραγωγή, που διεξάγει αγώνα επιβίωσης. Έχει γίνει φανερή σε όλους πιά η ιεράρχηση που κάνει η κάθε παράταξη απέναντι στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της οικονομίας. Τα ψέματα και τα παχιά λόγια πλέον δεν περνούν.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, στάθηκε δίπλα στον Έλληνα αγρότη, στον γεωργό και στον κτηνοτρόφο. Κι αυτό συνεχίζει να κάνει σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως βέβαιη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το αύριο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όμως, θέλουμε να το συνδιαμορφώσουμε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, με τους ίδιους τους παραγωγούς.
Γι’ αυτό και στο 5ο Προσυνέδριό μας, στην Λάρισα, θέλουμε πρωτίστως να ακούσουμε τους ίδιους τους αγρότες του καθημερινού μόχθου. Ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν και ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους, όλους μας ενώνει η κοινή αγωνία για την πορεία της πατρίδας μας, για την έξοδο από την συνεχιζόμενη κρίση, για την υπέρβαση όλων των παθογενειών που μας πληγώνουν. Η Νέα Δημοκρατία σας περιμένει να δώσετε ένα βροντερό “παρών” με τη δημιουργική συμμετοχή σας στις εργασίες του προσυνεδρίου».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Τιμούμε το Πολυτεχνείο, όχι τα στερεότυπα της γενιάς του!"

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ:

Τιμούμε το Πολυτεχνείο, όχι τα στερεότυπα της γενιάς του!

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα μένει πάντοτε χαραγμένη στη συλλογική μνήμη σαν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία των νέων απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών και την εκτροπή από τη δημοκρατία». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στην δήλωσή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη ότι «τα όσα συνέβησαν τον μακρινό Νοέμβρη του 1973 θα συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη εποχή, αλλά και θα συμβολίζουν εσαεί και την πίστη μας στο δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο αποκαταστάθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Έχοντας, όμως, πλέον την ασφάλεια του χρόνου που πέρασε από τότε, επιβάλλεται να δούμε με αντικειμενικότητα και κριτική ματιά και αρκετά από τα όσα αρνητικά συνέβησαν στη χώρα μας, και δικαιολογήθηκαν αυθαίρετα από το “Πολυτεχνείο”. Μια σειρά από ιδεοληψίες που γιγαντώθηκαν τη μεταπολιτευτική περίοδο και υποστηρίχθηκαν από τη λεγόμενη “γενιά του Πολυτεχνείου”, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαιτέρως κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζω μεταξύ άλλων:
• τις αντιστάσεις απέναντι στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος,
• την επιβίωση αναχρονιστικών θεσμών, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, που έχει μετατραπεί σε “ομπρέλα ανομίας” και
• την αντίδραση για την επιβολή του νόμου και της τάξης, χωρίς άβατα και νησίδες βίας και ασυδοσίας.
Σήμερα, πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα δεκαετιών, και με ψύχραιμη ματιά να χαράξουμε την πορεία μας στο μέλλον».

Read more...

Μάξιμος σε Τσακαλώτο: "Να αυξηθεί και να δοθεί άμεσα το Επίδομα Θέρμανσης!"

Μάξιμος TV

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Να αυξηθεί και να δοθεί άμεσα το Επίδομα Θέρμανσης!

• Μέτρο ζωτικής σημασίας για οικονομικά αδύναμους

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων που θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζει ότι «το επίδομα θέρμανσης, στα χρόνια της κρίσης, έχει αναδειχθεί σε μέτρο στήριξης των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη κατά σειρά μείωση του διατιθέμενου ποσού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -αυτή τη φορά κατά 50%- θα περιοριστούν δραστικά οι δικαιούχοι που θα έχουν πλέον το “προνόμιο” της θέρμανσης. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ηλικιωμένοι που κατοικούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές -για τους οποίους η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι μέτρο ζωτικής σημασίας- θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Ενώ, ήδη, στα ορεινά χωριά της Ελασσόνας, του Κισσάβου και των Φαρσάλων, αλλά και του κάμπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για θέρμανση, ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή εξαγγελιών για το “κουτσουρεμένο” επίδομα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος «δυστυχώς, από κυβερνητικής πλευράς γίνεται αντιληπτό ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία ευαισθησία. Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και τις καθυστερήσεις στις εξαγγελίες για τους δικαιούχους και το ποσό που δικαιούνται. Επιπλέον, διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν ότι ένα μέρος του περίφημου πλεονάσματος θα διαθέτονταν γι’ αυτόν το σκοπό. Κι όμως, θα μπορούσε ένα μικρό μέρος του ποσού που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα, να είχε διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ουσιαστική στήριξη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών, που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη σκληρό χειμώνα, αλλά και για οικονομικά αδύναμες οικογένειες των αστικών κέντρων».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Παιδείας: "Χιλιάδες φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν μεταγράφηκαν!"

Μάξιμος βουλή 1 2

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2017

ΜAΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Χιλιάδες φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν μεταγράφηκαν

• Σε απόγνωση οι οικογένειές τους που δεν ανταπεξέρχονται οικονομικά

«Από τις 13.921 αιτήσεις μετεγγραφής που υπεβλήθησαν από δικαιούχους φοιτητές τη φετινή χρονιά, μετεγγράφηκαν 5.463 φοιτητές. Διαπιστώνουμε, δε, ότι στους σχεδόν 8.500 δικαιούχους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση αλλά τελικά δεν μετεγγράφηκαν (ποσοστό 61% επί των συνολικών αιτήσεων), περιλαμβάνονται πολυάριθμες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι, αν και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται (6-7 μόρια), δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Στην ερώτηση, που πρώτη υπογράφει η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, επισημαίνεται ότι «η απόρριψη των αιτήσεων αυτών καθιστά αδύνατη τη φοίτηση των αιτούντων, καθώς αφορά ως επί το πλείστον φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα».
Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι:
• Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής, έχει επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί πλέον να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ιδίως όταν αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
• Αποτελεί κοινωνική αδικία φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
• Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αδυνατούν αποδεδειγμένα να καλύψουν το σύνολο των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών και να προσφέρουν δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όσους το έχουν ανάγκη.
• Η φοιτητική μέριμνα για τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών σχετίζεται άμεσα με την ουσία της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης και του κράτους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
• Αν θα δώσει λύση στις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και φοιτητές που αδυνατούν στη σημερινή συγκυρία να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους.
• Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση για μετεγγραφή.
• Εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή τους, πώς θα διασφαλίσει ότι οι παραπάνω φοιτητές δεν θα αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις Σχολές όπου θα μετεγγραφούν.

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: "Τι συζήτησαν Γαβρόγλου – Τσαβούσογλου ερήμην του ΥπΕξ;"

ΒΟΥΛΗ καλή αν 2

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Τι συζήτησαν Γαβρόγλου – Τσαβούσογλου ερήμην του ΥπΕξ;

«Πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Παιδείας με έναν εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης, τον κ. Χακάν Τσαβούσογλου, πριν ο τελευταίος επισκεφθεί τη Θράκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, εύλογα, απορίες τόσο για τον τρόπο που αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όσο και για το περιεχόμενό της». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερτογάν στην Αθήνα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενο δημοσιεύματα σημειώνει ότι «όπως γράφηκε στον Τύπο, η διπλωματική τάξη και η παράδοση μέχρι και πρόσφατα υπαγόρευαν κάθε ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας που θέλει να εγείρει η τουρκική πλευρά να συζητείται με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ποτέ απευθείας. Περιέργως, αυτή τη φορά ο κανόνας αυτός καταστρατηγήθηκε, και υπήρξε απευθείας συνάντηση, χωρίς ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς να είναι παρών παράγων του αρμόδιου υπουργείου. Μάλιστα, σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με παρέμβαση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, σε αντίθεση με την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ωστόσο, ακόμη και το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Αντιθέτως, υπήρξε ένα λακωνικότατο Δελτίο Τύπου, χωρίς καμία αναφορά στη συζήτηση, γεγονός που προκαλεί όχι μόνον απορία αλλά και ανησυχία. Να σημειωθεί ότι, πάλι μέσω του Τύπου, πληροφορηθήκαμε για τη διατύπωση εκ μέρους της Τουρκίας μιας σειράς αιτημάτων προς τον υπουργό Παιδείας, που άπτονται της ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη λειτουργία τουρκικού πολιτιστικού ιδρύματος, αλλά και θεμάτων εκπαίδευσης για τη Θράκη».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Ποιος ήταν ο λόγος της απευθείας συνάντησης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης με τον υπουργό Παιδείας, όταν την ευθύνη των σχέσεων αυτών έχει το Υπουργείο Εξωτερικών.
2. Αν αληθεύει ότι υπήρξε αντίθεση του Υπουργείου Εξωτερικών στην συνάντηση αυτή που παραβίαζε την έως σήμερα διπλωματική πρακτική, και ότι εκ μέρους του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού υπήρξε παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση παρά την αντίθεση του ΥπΕξ.
3. Για ποιο λόγο στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης δεν παραβρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.
4. Για ποιο λόγο το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστον στο περιεχόμενο της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της τουρκική κυβέρνησης.
• Τι ακριβώς ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, και τι απάντηση έλαβε.

Read more...

Απάντηση Μ. Χαρακόπουλου σε Δ/ντη Β΄βάθμιας Εκπ/σης: Οξυγόνο δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός έλεγχος!

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Δ/ΝΤΗ Β’ΒΑΘΙΑΣ ΕΚΠΑΥΔΕΘΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Οξυγόνο δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός έλεγχος!

• Τυγχάνουν της επιδοκιμασίας του υπουργείου Παιδείας όσα κάνατε;

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματικά μου προκάλεσε έκπληξη η απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννη Καψάλη στην ερώτηση που έθεσα δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για τη νομιμότητα των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα. Δεν είναι σύνηθες να προκαταλαμβάνεται η απάντηση του ερωτώμενου υπουργού. Προς τι, λοιπόν, αυτή η υπέρβαση ιεραρχίας; Εκτός και αν ο κ. Διευθυντής έχει λόγους γι’ αυτό. Θα φανεί από την απάντηση που θα λάβουμε από τον κ. Γαβρόγλου.
Σε κάθε περίπτωση δεν αντιδικώ με τον κ. Διευθυντή. Ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, όπως κρίνω ότι υπηρετώ καλύτερα το δημόσιο συμφέρον. Βεβαίως, θα μπορούσα να απαντήσω σημείο προς σημείο σε όσα αναφέρει στην δήλωσή του. Τούτο, όμως, θα είχε νόημα μόνον αν όσα έγιναν τυγχάνουν της επιδοκιμασίας του υπουργείου Παιδείας. Με δεδομένο, όμως, ότι υπήρξαν δημόσια διαφοροποιήσεις ακόμη και από την προϊσταμένη του αρχή, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, επιφυλάσσομαι να απαντήσω αναλυτικά επί της επίσημης απάντηση που θα λάβω από τον κ. Γαβρόγλου.
“Τούτων ούτως εχόντων”, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι οξυγόνο δημοκρατίας. Όσο κι αν ενοχλεί την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, μια από τις υποχρεώσεις της είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτουν οι βουλευτές. Για τα όσα έγιναν στην επιλογή των Διευθυντών στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα, πριν τη δική μου ερώτηση έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και καταγγελίες θεσμικών εκπροσώπων. Και δυστυχώς, το θέμα, όπως εφάνη και από αντίστοιχη ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή, δεν περιορίζεται μόνο στη Λάρισα».

Read more...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

κ. Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να παραβρεθώ στη 2η Ημερίδα τοπικής ιστορίας με θέμα «Ψηφίδες Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου». Δυστυχώς, όμως, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αδυνατώ να βρεθώ μαζί σας, αν και θα το επιθυμούσα.
Θα ήθελα, ωστόσο, με την ευκαιρία αυτή να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, να γνωρίζουν την τοπική ιστορία και τις ρίζες τους. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή αντι-ιστορική, στην οποία τείνει να επικρατήσει η ιστορική λήθη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπονομεύει την ταυτότητα των κοινωνιών και τις οδηγεί στην αποσύνθεσή τους. Η διάσωση της ιστορικής μνήμης είναι επομένως καθήκον επιβίωσης για την ελληνική κοινωνία, και ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Με εκτίμηση

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βουλευτής Λαρίσης

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών: "Πρότυπα αυταπάρνησης οι πεσόντες πυροσβέστες!"

Μάξιμος Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών 1Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥΣ:

Πρότυπα αυταπάρνησης οι πεσόντες πυροσβέστες!

• Η κυβέρνηση κατηγορεί τους πυροσβέστες αντί να δει τις ευθύνες της…

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετείχε στον εορτασμό της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος», στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου εντός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, και στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πυροσβεστών που έπεσαν στο καθήκον στο «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς εφέτος συνέπεσε και η «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών».
Ο κ. Χαρακόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναγνώριση της προσφοράς των αποστράτων και κυρίως η τιμή στους ηρωικώς πεσόντες εν ώρα καθήκοντος Πυροσβέστες είναι χρέος της πολιτείας. Οι αξίες για τις οποίες οι ήρωες Πυροσβέστες θυσίασαν τη ζωή τους είναι για ‘μας ιερή παρακαταθήκη: η φιλοπατρία, η ενσυνείδητη εκπλήρωση του καθήκοντος, η προσφορά στον συνάνθρωπο.
Στη μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία της περιουσίας τους αλλά και της κοινής μας κληρονομιάς, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, του περιβάλλοντος, το Πυροσβεστικό Σώμα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Το καλοκαίρι που πέρασε ένας ακόμη πυροσβέστης, ο Δόκιμος Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των πεσόντων. Εύχομαι να είναι το τελευταίο θύμα που θρηνούμε.
Οι Πυροσβέστες που θυσιαστήκαν για την πατρίδα, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Δυστυχώς, όμως, εκ μέρους του αρμοδίου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ακούστηκαν το περασμένο καλοκαίρι πρωτοφανείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για το Πυροσβεστικό Σώμα, που απαξιώθηκε ως ένας από τους πιο “στρεβλούς μηχανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου”, ενώ ισοπεδωτικές ήταν και οι αναφορές για “ανεκπαίδευτους πυροσβέστες”. Κι αυτό, τη στιγμή που οι πυροσβέστες με πραγματική αυτοθυσία πάλευαν με τις φλόγες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του βαρύνονται για την ελλιπή προετοιμασία της αντιπυρικής προστασίας και την έλλειψη σχεδιασμού.
Εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για την προσφορά των αποστράτων και την ευγνωμοσύνη μας προς τους συγγενείς των πεσόντων ηρώων πυροσβεστών, που θα παραμείνουν πάντοτε στην μνήμη μας ως πρότυπα ανδρείας, ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης».

Μάξιμος Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών 2

Μάξιμος Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών 3

Φωτ. 1 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών.

Φωτ. 2 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο.

Φωτ. 3 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) κ. Ιωάννη Σταμούλη και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) κ. Δημήτρη Σταθόπουλο.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτου Πενταπόλεως: Ο Ιεραπόστολος π. Ιγνάτιος δίδαξε εκκλησιαστικό ήθος!

Κηδεία Ιγνατίου

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ:

Ο Ιεραπόστολος π. Ιγνάτιος δίδαξε εκκλησιαστικό ήθος!

Ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου που τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων από μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον ιεραπόστολο, πατέρα Ιγνάτιο Μαδενλίδη, τον από Κεντρώας Αφρικής μητροπολίτη Πενταπόλεως του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. Ο φλογερός ιεροκήρυκας, ιδιαίτερα αγαπητός στη Λάρισα, όπου για πολλά χρόνια διακόνησε τον Θείο Λόγο, ακολούθησε την ευαγγελική ρήση “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” και επιδόθηκε στην ιεραποστολή.
Το έργο του στην “μαύρη ήπειρο”, την Αφρική, τεράστιο. Στην αχανή μητρόπολή του ως “καλός σπορέας” έσπειρε το χριστιανικό μήνυμα της αγάπης στον συνάνθρωπο, της καταλλαγής των παθών και κυρίως της αναστάσιμης ελπίδας. Λιτός και αυστηρός με τον εαυτό του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του δεν σταμάτησε να ποιμένει τους νεοφώτιστους του πληρώματος της επαρχίας του, μεταβαίνοντας συχνά ο ίδιος σε κάθε άκρη αυτής. Ούτε η συντριβή αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε -και από το πολύνεκρο δυστύχημα, ω του θαύματος διεσώθη- έκαμψε τον ιεραποστολικό του ζήλο. Στα δυσμάς του βίου του τιμήθηκε με τον τίτλο του επισκόπου Πενταπόλεως, τον οποίο ως γνωστόν έφερε ο Άγιος Νεκτάριος ο εν Αιγίνη. Αυτήν την ημέρα της εορτής του Αγίου Νεκτάριου εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος Μαδενλίδης -ο πατήρ Ιγνάτιος για τους Λαρισαίους που αγάπησε και τον αγάπησαν.
Με την προσωπική του διαδρομή, που χαρακτηρίστηκε από θυσιαστική αγάπη και ταπεινότητα, ο πατήρ Ιγνάτιος δίδαξε πάνω από όλα εκκλησιαστικό ήθος. Μακάρι το ιεραποστολικό του έργο να έχει άξιους συνεχιστές».

Read more...