Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού με φάκελο μέσω ΕΛΤΑ
Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 

Θέμα: Αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού με φάκελο μέσω ΕΛΤΑ από Ελλάδα προς υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Όπως έγινε γνωστό, φάκελος παγιδευμένος με εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε παραλήπτη τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, ταχυδρομήθηκε από την Ελλάδα, με ψευδή στοιχεία αποστολέα –συγκεκριμένα του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε την επομένη της αποστολής του όταν βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ο φάκελος ταχυδρομήθηκε από γραμματοκιβώτιο στο κέντρο της Αθήνας και εν συνεχεία ταξινομήθηκε στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι και στάλθηκε στο αεροδρόμιο, χωρίς να γίνει αντιληπτός ο εκρηκτικός μηχανισμός.
Σύμφωνα, όμως, με την κείμενη νομοθεσία (ν. 4249/14, άρθρο 60) για την ασφάλεια των ταχυδρομικών μεταφορών προβλέπεται «1. Σε περίπτωση αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους άνω των 100 γραμμαρίων, το προσωπικό της ταχυδρομικής επιχείρησης υποχρεούται: […] β. Όταν το προς αποστολή αντικείμενο αποστέλλεται μέσω γραμματοκιβωτίων ή τα ως άνω πρόσωπα δεν φέρουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, τότε το περιεχόμενο του ταχυδρομικού αντικειμένου ελέγχεται μέσω ειδικών μηχανημάτων».
Ως εκ τούτου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις αιτίες που οδήγησαν στην αποστολή του φακέλου με τον εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα ΕΛ.ΤΑ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό και εκθέτει τη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Λειτουργούν τα ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο της αλληλογραφίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία; Αν ναι, πως πέρασε εκρηκτικός μηχανισμός από τα ΕΛΤΑ με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών; Αν όχι, από πότε είναι εκτός λειτουργίας και ποιος φέρει την ευθύνη για αυτό;

2. Τηρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι διαδικασίες ταυτοποίησης του αποστολέα, και αν όχι γιατί συμβαίνει αυτό;

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2017

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top