Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ενίσχυση του ελληνισμού της Μαριούπολης για να μην εγκαταλείψει τις εστίες του
Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Ενίσχυση του ελληνισμού της Μαριούπολης για να μην εγκαταλείψει τις εστίες του

Μετά από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, δυστυχώς, παρά τις διεθνείς παρεμβάσεις οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα στη ζώνη των συγκρούσεων ζει συνεχώς εν κινδύνω, και πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν ως πρόσφυγες.
Ως γνωστόν, ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι και οι Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι αποτελούν μια εκ των παλαιότερων πληθυσμιακών ομάδων στο χώρο, καθώς εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την μετοικεσία τους από την Κριμαία, το 1768. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ είναι η τρίτη σε μέγεθος εθνική ομάδα, μιας και σύμφωνα με παλαιότερες απογραφές η ελληνική κοινότητα αριθμούσε έως 80 χιλιάδες άτομα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή τα 100 χιλιάδες.
Οι πολεμικές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες, εν μέσω της αύξησης του μίσους και των εθνικιστικών παθών. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τίθεται σε κίνδυνο η παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, που ήδη μετρά αρκετά θύματα ανάμεσά του, ενώ φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν αλλού, ως πρόσφυγες ασφαλές καταφύγιο.
Η ελληνική πολιτεία, η οποία για δεκαετίες είχε, δυστυχώς, λησμονημένους αυτούς τους συμπατριώτες μας, που κράτησαν την ελληνική τους συνείδηση αλώβητη για αιώνες παρά τις διαρκείς αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στην ιστορική τους διαδρομή, οφείλει να συνδράμει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε οι Έλληνες της Μαριούπολης να ανταπεξέλθουν στις παρούσες δυσκολίες και να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργασμένο σχέδιο ενίσχυσης των Ελλήνων της Μαριούπολης, που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας; Αν ναι, εχει τεθεί αυτό σε ισχύ;
2. Υπάρχουν πληροφορίες για προσφυγικές ροές Ελλήνων της περιοχής Μαριούπολης προς την Ελλάδα ή άλλες περιοχές;

Αθήνα, 6 Απριλίου 2017

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top