Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KAI ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Οι δενδροκαλλιεργητές, στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, είχαν εξ αρχής αντιληφθεί πως οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό στις αρχές του Απριλίου ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν εκδηλωθεί και καταγραφεί τις πρώτες ημέρες.
Και πράγματι είχαν δίκιο, καθώς αυτή τη στιγμή τόσο τα μήλα όσο και τα κεράσια εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής.
Οι πληγέντες αγρότες υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό είχε ένα διπλό αρνητικό αντίκτυπο. Κι αυτό γιατί αφενός, την περίοδο που έπρεπε να δηλώσουν τη ζημιά, βάσει των προθεσμιών που είχαν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, δεν φαινόταν το μέγεθος της, αφετέρου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που παρατηρήθηκε σημαντική καρπόπτωση και υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού στην παραγωγή τους, οι δηλώσεις ζημιάς δεν ήταν πλέον εμπρόθεσμες, βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Συνεπώς, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ευλόγως, διότι ενώ η παραγωγή τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, η καταστροφή της επειδή δεν εκδηλώθηκε στο τελικό της μέγεθος στο οριζόμενο χρονικό διάστημα που δικαιούνται αποζημίωση, μένουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, αν και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες, ώστε να εξεταστεί το δίκαιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής της Αγιάς να αποζημιωθεί η παραγωγή τους που επλήγη από τον παγετό του Απριλίου διότι το μέγεθος των ζημιών εκδηλώθηκε αργότερα από τις ημερομηνίες καταγραφής από τον ΕΛΓΑ;


Αθήνα, 10 Μαΐου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top