Menu
A+ A A-


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΙΠΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤON “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΑΙΓΑΙΟΥ”

Αναμφίβολα, η ολοκλήρωση της κατασκευής των σηράγγων των Τεμπών προσφέρει, πλέον, τη δυνατότητα ασφαλούς και ταχείας κίνησης στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας. Ωστόσο, η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των χωριών γύρω από την κοιλάδα, και να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις.
Συγκεκριμένα, είναι έντονες οι διαμαρτυρίες όσων διαμένουν και εργάζονται στην εν λόγω περιοχή, σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στην κοιλάδα των Τεμπών και στα γύρω χωριά, λόγω έλλειψης συγκοινωνιακού κόμβου σε σημείο όπου μπορεί με την κατάλληλη σήμανση να παρέχει εύκολη πρόσβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται ιστορικοί οικισμοί, όπως τα Αμπελάκια και η Κρανιά Ολύμπου, η ονομαστή για τα κρασιά της περιοχή της Ραψάνης, το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και Ιερές Μονές που έχουν δώσει ώθηση στον θρησκευτικό τουρισμό. Επιπλέον, η κοιλάδα αποτελούσε μέχρι σήμερα το συνδετικό κρίκο με τις τοπικές κοινότητες στα παράλια του νομού. Συνολικότερα είναι μια περιοχή, που πέρα από το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης, συνδέοντας όλες τις περιοχές γύρω της.
Σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής η οικονομική δραστηριότητα, που είναι ευθέως ανάλογη της τουριστικής έλξης, μέχρι στιγμής δέχεται ισχυρό πλήγμα με την κατασκευή του νέου δρόμου. Η έλλειψη σωστής και επαρκούς σήμανσης που μπορεί να κατευθύνει σωστά τους οδηγούς που θέλουν να εισέλθουν στην κοιλάδα, κυρίως στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη, άλλα και στο ρεύμα από Αθήνα, στηλιτεύεται έντονα από τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αναφέρονται περιστατικά αποπροσανατολισμού και ταλαιπωρίας ακόμα και για τους ντόπιους, πόσο μάλλον για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί την κοιλάδα. Για να πάει για παράδειγμα κάποιος στα Αμπελάκια ή στη Ραψάνη ή στο Στόμιο ερχόμενος από Θεσσαλονίκη, πρέπει να μπει στην παλιά εθνική οδό από την έξοδο του Πλαταμώνα. Για κάποιον ταξιδιώτη που δεν ξέρει την περιοχή και χωρίς σαφή σήμανση, σύμφωνα με επαγγελματίες των περιοχών αυτών, καταλήγει να φτάνει στον κόμβο του Ευαγγελισμού αφού έχει ήδη περάσει τη Ραψάνη, τα Αμπελάκια ή το Στόμιο.
Η πεποίθηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής είναι ότι η σήμανση που θα κατευθύνει τους ταξιδιώτες από τον Αυτοκινητόδρομο προς τις περιοχές τους πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και άμεσα, ενώ συζητιέται έντονα η απουσία ενός κόμβου στην περιοχή Ομολίου – Πυργετού που θα συνδέει όλες τις γύρω τοπικές κοινότητες και θα δίνει εύκολη πρόσβαση τόσο στα παράλια του νομού όσο και στην κοιλάδα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών και η επικοινωνία μεταξύ των γύρω περιοχών, όπως ζητούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής;
2. Διαθέτετε κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα ενεργειών;

Αθήνα, 19 Μαΐου 2017

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top