Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας είναι τοις πάσι γνωστή, ανεξάρτητα αν την παραδέχεται η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα προβλήματα εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, φθάνοντας ενίοτε στην ακραία κατάσταση της αδυναμίας λειτουργίας ολόκληρων Νοσοκομείων.
Αυτό συνέβη και με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.), το οποίο σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (στις 09.06.17) τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας «καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του». Όπως αναφέρεται στο εν λόγω Νοσοκομείο «ανακύπτουν καθημερινά αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, με ελλείψεις υλικών ακόμη και των πιο βασικών, με περιορισμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς, με καίριες βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό». Μάλιστα, όλα τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση και τον συμπιεσμένο προϋπολογισμό.
Όπως πληροφορούμαστε «οι αναισθησιολόγοι παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μη αναλαμβάνοντας το ρίσκο έναντι στους ασθενείς επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το σέρβις των μηχανημάτων. Κατά πληροφορίες πρόκειται για το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ + ΦΠΑ».
Και αυτά ενώ τα προβλήματα ήταν σε όλους γνωστά, καθώς, ο ίδιος ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος προέβλεψε ότι λόγω των συγκεκριμένων πιστώσεων το νοσοκομείο, το οποίο καλείται να λειτουργήσει φέτος με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ, «δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά το Σεπτέμβριο». Τελικώς, αποδείχθηκε ότι τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα και το κραχ επήλθε 3 μήνες νωρίτερα.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ., το οποίο καλύπτει μια τεράστια περιφέρεια και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναφέρουμε μόνον την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση, αφού εκφράζει την «έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της περιοχής» ζητά μεταξύ άλλων «την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι, για να αρθεί η αδικία σε σύγκρισή του με άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αληθεύει ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Π.Γ.Ν.Λ. είναι ο μικρότερος που είχε ποτέ;
2. Είχατε γνώση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων του εν λόγω Νοσοκομείου, κι αν ναι γιατί δεν προβήκατε εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή τους;
3. Πότε θα δώσετε λύση στα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Λ. ώστε να αποφευχθεί η επώδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για ευρωπαϊκό κράτος αναστολή της λειτουργίας του;
4. Εξετάζετε την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τροποποίηση του προϋπολογισμού και ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι;


Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top