Menu
A+ A A-


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΑΣΩΣΗΣ;

Για τρίτο συνεχή χρόνο παραμένουν απλήρωτοι οι δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται αμείωτες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν τους λόγους της άνευ προηγουμένου καθυστέρησης στις πληρωμές των ετών 2015, 2016 και 2017. Παρά τις κατ’ επανάληψη επισημάνσεις μας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ουσιαστική πληρωμή των δικαιούχων δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Οι ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται καθώς από το νέο έτος προστίθεται ακόμη ένας χρόνος με εκκρεμή πληρωμή. Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες του 2017, υπήρξε αθρόα προσέλευση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ προκειμένου να διορθωθούν εκκρεμότητες ενημέρωσης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ενστάσεις και θόρυβο καθώς θεωρήθηκε, και όχι άδικα, ότι αποτελεί επιπλέον λόγο καθυστέρησης. Καθότι ο ρόλος του μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ρυθμίστηκε με την ΚΥΑ 800/16-1-2015 (ΦΕΚ Β 128/2015), υπήρχε άνεση χρόνου από το 2015 για να ειδοποιηθούν εγκαίρως για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο θέμα του Μητρώου.
Η καθυστερημένη ανταπόκριση στα οφειλόμενα των ετών 2015, 2016 και πλέον και του 2017, η απουσία ενημέρωσης και προγραμματισμού και ο καταιγισμός υποχρεώσεων από την δύσκολη οικονομική κατάσταση, εύλογα προκαλούν αγανάκτηση. Ειδικά όσοι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς την πολιτεία για τα δύο αυτά έτη, θεωρούν ότι εμπαίζονται από το κράτος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ενημερωθούν με σαφήνεια οι δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης τόσο για το αν υπάρχουν εκκρεμότητες, όσο και για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών;

2. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορία δικαιούχων με αγροτικό εισόδημα 25-50% του συνολικού εισοδήματος -που για λόγους βιοπορισμού τα τελευταία έτη έχουν και άλλη εργασία- χάνουν μέρος της ενίσχυσης. Όπως υποστηρίζουν, αν λάμβαναν έγκαιρα την ενίσχυση -αντιστάθμισμα των απωλειών εισοδήματος λόγω δάσωσης- θα μπορούσαν να έχουν εισόδημα άνω του 50% και να δικαιούνται όσα και η κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αν όντως υφίσταται θέμα με την κατηγορία αυτών των δικαιούχων, τι προτίθεστε να κάνετε;

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top