Menu
A+ A A-


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς ερωτήσεις, ανακοινώσεις και καταγγελίες ζητούμε μετ’ επιτάσεως από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει, επιτέλους, τα προσήκοντα μέτρα για την επαναφορά της νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Επιμένουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, χωρίς εξαιρέσεις, για όλους και παντού. Επισημαίνουμε ότι το κράτος, με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει αποσύρει τη δικαιοδοσία του εντός των ορίων των Εξαρχείων.
Το αποτέλεσμα ήταν:
1. Κάθε μορφής παράνομα στοιχεία εγκαθίδρυσαν το δικό τους καθεστώς της βίας, της τρομοκρατίας και του χάους.
2. Ένοπλες ομάδες επιβάλουν την δική τους εξουσία, ενώ υπάρχει και αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων που ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με τα όπλα.
3. Πραγματοποιούνται παρελάσεις Ελλήνων και αλλοδαπών αναρχικών με όπλα σε κοινή θέα.
4. Στο κέντρο της πλατείας έχει εγκατασταθεί ιδιότυπο ΚΕΠ για να παράσχει σχετική “πληροφόρηση” σε ομάδες κρούσης.
5. Στην περιοχή γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, ενώ συχνές είναι οι δολοφονίες, με πλέον πρόσφατη αυτή ενός 23χρονου, στις 25 Απριλίου, στην οδό Θεμιστοκλέους.
6. Από τα Εξάρχεια εκδράμουν ομάδες μπαχαλάκηδων, που κτυπούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, και επιστρέφουν σίγουροι για την ασυλία που τους παρέχει η περιοχή.
7. Οι ληστείες και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο, κάνοντας αδύνατη τη φυσιολογική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
Όσο για τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων, έχουν σαφείς εντολές να μην διαβούν τα σύνορα του “ανεξάρτητου κρατιδίου του Εξαρχιστάν”, αλλά να παραμένουν ως ζωντανοί στόχοι στις επιθέσεις των μπαχαλάκηδων, στα περίφημα πάρτι με τις μολότοφ και τις πέτρες στα τέλη κάθε εβδομάδας.
Η κατάσταση πλέον έφθασε στο μη παρέκει, με τους κατοίκους να νοιώθουν φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την περιοχή, οι συγκοινωνίες την παρακάμπτουν, τα ασθενοφόρα δεν εισέρχονται σε αυτή. Τα Εξάρχεια είναι πια ένα γκέτο παρανόμων, ντόπιων και αλλοδαπών, και ορμητήριο για επιθέσεις σε κάθε γωνιά της Αθήνας.
Η στάση του κατ’ ευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι στις αιτιάσεις μας υπήρξε πάντοτε απαξιωτική, καθώς δεν αναγνωριζόταν ποτέ το ζήτημα των Εξαρχείων ως πραγματικό πρόβλημα. Οι σχέσεις με το πολιτικό περιθώριο, τις περίφημες “συλλογικότητες” και τα “δικά τους παιδιά” αποδεικνύονται ιεραρχικά υψηλότερα από την ασφάλεια των πολιτών και, ιδιαιτέρως, των κατοίκων και επαγγελματιών των Εξαρχείων, καθώς και των γειτονικών συνοικιών.
Η διαμαρτυρία-καταγγελία, ωστόσο, εκατοντάδων κατοίκων των Εξαρχείων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει σε όλη του την τραγικότητα το βασίλειο του ζόφου, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή. Η ανάγνωση του κειμένου κάνει κάθε καλόπιστο πολίτη αυτής της χώρας να ντρέπεται για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει μια από τις ιστορικότερες συνοικίες της Αθήνας. Η επιστολή αυτή συνιστά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Θεωρείτε ως πραγματικά τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής των Εξαρχείων προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών; Αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε;
2. Υπάρχει εντολή να μην εισέρχεται η αστυνομία εντός των Εξαρχείων; Αν όχι, για ποιο λόγο τελούνται τόσες και τόσο βαριές πράξεις ανομίας, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να γίνονται συλλήψεις;
3. Μετά την επιστολή απόγνωσης των κατοίκων των Εξαρχείων, σκοπεύετε να αλλάξετε επιτέλους τακτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος, «λύνοντας» τα χέρια της αστυνομίας και επικαιροποιώντας τα επιχειρησιακά σχέδια, με σκοπό την οριστική απομάκρυνση από την περιοχή όλων των παρανόμων και εγκληματικών στοιχείων; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα που προτίθεσθε να εφαρμόσετε για την επίτευξη του στόχου αυτού;

Αθήνα, 3 Μάιου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top