Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: "«Συναγερμός» για να μη πάει στις καλένδες ο Αχελώος!" - Δέσμευση Χατζηδάκη.

ΜΑΞΙΜΟΣ Αχελωος 1
Λάρισα, 14 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΣΕΚ:
 
«Συναγερμός» για να μη πάει στις καλένδες ο Αχελώος!
 
- Διαβεβαίωση Χατζηδάκη σε Μάξιμο: ”Ισχύει η προεκλογική μας δέσμευση”
 
Τη διαβεβαίωση ότι «ισχύει η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για τον Αχελώο και το φράγμα της Συκιάς» μετέφερε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ως ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε στη διευρυμένη σύσκεψη του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδος και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για την μη συμπερίληψη του φράγματος της Συκιάς στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), είχε εξουσιοδοτηθεί να επικοινωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να υπάρξει συνάντηση μαζί της, προκειμένου να διορθωθεί άμεσα το ΕΣΕΚ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι δεν άλλαξε τίποτε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου του Αχελώου και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί ο ίδιος τα έργα στην περιοχή. Όπως είπε πρόκειται για διαβούλευση και όχι για τελεσίδικη ανακοίνωση και ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το φράγμα στη Συκιά.
Νωρίτερα, σε μια δραματική συνεδρίαση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη συνέχιση ή εγκατάλειψη ενός έργου που δυο γενιές τώρα προσπαθούν να υλοποιηθεί. Είναι αλήθεια πως ο Αχελώος έχει εδώ και χρόνια κακοφορμίσει. Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά ως αρδευτικό, που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, και αμέσως συνάντησε την αντίδραση των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ συκοφαντήθηκε ως φαραωνικό από οικολόγους και ‘‘οικολογούντες’’. Είναι πια ένα έργο με έντονη ιδεολογική φόρτιση, καθώς η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται ευθέως εναντίον του. Εκείνο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται είναι ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο -γιατί πλέον περί αυτού πρόκειται- είναι πρωτίστως έργο περιβαλλοντικό που θα αντιμετωπίσει την ερήμωση της Θεσσαλίας, που το καλοκαίρι στερείται υδάτινης φλέβας. Είναι, όμως, και έργο ”πράσινης”, φιλικής προς το περιβάλλον υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η δυσάρεστη εξέλιξη με την εξαίρεση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα δεν ξέρω αν δείχνει ότι κάποιοι γραφειοκράτες των Αθηνών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως άσκηση επί χάρτου! Θα πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν σχεδιάζουμε σήμερα εν κενώ! Έχουν παρέλθει δεκαετίες και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και το έργο είναι πια ημιτελές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, ιδεοληψίες όπου κι αν υπάρχουν, και ας δούμε κατάματα το πρόβλημα. Οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν είναι για να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά για να υλοποιούνται. Είναι καιρός, λοιπόν, να δούμε ποιοι είμαστε υπέρ του Αχελώου και να ξαναμετρηθούμε.
Ξέρω ότι μετά από τόσα χρόνια παλινδρομήσεων, μπρος πίσω, ο κόσμος έχει κουραστεί. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο που χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε επίπεδο Θεσσαλίας για να μην εγκαταλειφθεί στις καλένδες το έργο έως το 2030, γιατί φοβούμαι ότι αυτό θα συμβεί αν δεν συμπεριληφθεί η Συκιά στο ΕΣΕΚ. Θα πρότεινα, επομένως, να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης ενεργειών όλων των φορέων της Θεσσαλίας, με συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικράτειας κ. Γεραπετρίτη. Προσωπικά, επίσης θα αναδείξω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της Συκιάς με την ομιλία μου επί του προϋπολογισμού, που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας -και καλώ και όλους τους συναδέλφους της Θεσσαλίας να το κάνουν. Είναι κρίμα ένα έργο δυο γενιών να πάει στις καλένδες».
 
ΜΑΞΙΜΟΣ Αχελώος 2
ΜΑΞΙΜΟΣ Αχελωος 3
ΜΑΞΙΜΟΣ Αχελώος 4
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Υπ. Παιδείας στη Λάρισα: "Η παιδεία βατήρας για ανάπτυξη και πρόοδο!"

Μάξιμος Κεραμέως 3 2
Λάρισα, 14 Δεκεμβρίου 2019
 
Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:
 
Η παιδεία βατήρας για ανάπτυξη και πρόοδο
 
«Η πραγματική υπέρβαση της κρίσης στην χώρα θα έλθει με την αναβάθμιση της Παιδείας. Αυτή είναι ο βατήρας για την ανάπτυξη και την πρόοδο που μπορεί να δημιουργήσει την Ελλάδα του μέλλοντος που όλοι επιθυμούμε και οραματιζόμαστε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψης της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως σε σχολικές μονάδες της Λάρισας και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, τον μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο και στελέχη της παράταξης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του σημείωσε ότι «δυστυχώς, τα επισωρευμένα προβλήματα πολλών δεκαετιών έγιναν κυριολεκτικά εκρηκτικά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και η παιδεία κατέστη ο μεγάλος ασθενής. Στο πεδίο της εκπαίδευσης εκδηλώθηκαν και εφαρμόστηκαν όλες οι βασικές ιδεοληψίες της άκρας αριστεράς, όπως η ισότητα προς τα κάτω, η απέχθεια προς την αριστεία και την ευγενή άμιλλα, η επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας. Ταυτόχρονα, απαράδεκτες παρεμβάσεις σημειώθηκαν σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και συλλογικής μνήμης, όπως η απάλειψη από τη διδακτέα ύλη της ιστορίας της γενοκτονίας των Ποντίων ή του Επιτάφιου του Περικλέους, αλλά και στα βιβλία των Θρησκευτικών σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, που πρέπει επιτέλους να αντικατασταθούν, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ.
Όσοι είναι γονείς με παιδιά στα σχολεία γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί. Αυτή η παρακμιακή πορεία πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες με την ψήφο τους αξίωσαν να δώσουμε στην εκπαίδευση μια νέα πνοή. Να ξαναγίνουν τα Πανεπιστήμια χώροι γνώσης και ελευθερίας, και όχι πεδία άσκησης περιθωριακών επαναστατών ή δράσης κάθε είδους παραβατικών.
Η ΝΔ ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτήν την σχεδόν καθολική απαίτηση της κοινωνίας, καταργώντας το άσυλο της ανομίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις τα Πανεπιστήμια να επανέλθουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, καθηγητές και φοιτητές. Είναι πολλά βέβαια αυτά που πρέπει να γίνουν, τα οποία η υπουργός Παιδείας ανέλυσε διεξοδικά και ήδη αρκετά εξ αυτών έχουν δρομολογηθεί. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι υπουργοί δεν μένουν κλεισμένοι στους τέσσερεις τοίχους των γραφείων τους, αλλά αφουγκράζονται την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση ο πήχης έχει μπει ψηλά και δεν έχουμε δικαίωμα να περάσουμε από κάτω».
 
Μάξιμος Κεραμεως 2
Μάξιμος Κεραμέως 3
Μάξιμος Κεραμεως 4
Μάξιμος Κεραμέως 5
 Μάξιμος Κεραμέως 6
Μάξιμος Κεραμεως 7
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε νέα ηγεσία ΕΦΕΤ: Δεν είναι “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών γάλακτος! “Προπατορικό αμάρτημα” η διαδικασία επιλογής Διοικητών Οργανισμών

 Μάξιμος ΕΦΕΤ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΕΦΕΤ:

Δεν είναι “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών γάλακτος!

• “Προπατορικό αμάρτημα” η διαδικασία επιλογής Διοικητών Οργανισμών

«Είναι πάντοτε γαργαλιστική μια συζήτηση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που ηγούνται δημόσιων οργανισμών. Μια συζήτηση που οδηγεί τελικά στο “προπατορικό αμάρτημα” της πολιτικής και δεν τιμά κανέναν με τα δείγματα που έχουμε δει και από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Αν θα θέλαμε να κάνουμε ένα θετικό βήμα, θα ήταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι θα βάλουμε αυστηρά κριτήρια, θα τα ενδυναμώσουμε και με συνταγματικό περίβλημα, προκειμένου να προχωρήσουμε από δω και πέρα μπροστά χωρίς να υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές για τις επιλογές προσώπων. Νομίζω, όμως ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση αδικούμε τα πρόσωπα, διότι αν δει κανείς τα βιογραφικά θεωρώ ότι επαξίως προτείνονται για τις θέσεις που θα αναλάβουν στην ηγεσία του ΕΦΕΤ. Έχουν όλα τα εχέγγυα, τις προϋποθέσεις, τις γνώσεις, τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο που θα τους εμπιστευθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία κλήθηκε να διατυπώσει Γνώμη, μετά από ακρόαση των προτεινομένων για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κ.κ. Αντώνη Ζαμπέλα και Σταύρου Ζαννόπουλου αντίστοιχα.

Βαφτίσια…
Ο Θεσσαλός πολικός με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για τις ελληνοποιήσεις είπε ότι τον «αιφνιδίασε η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου, ο οποίος υπονόησε προφανώς, ότι είναι ένα “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που συνέβη στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν βρέθηκα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα δεν είχε πέσει κάτω από 1 ευρώ. Την προηγούμενη περίοδο φτάσαμε και στα 70 λεπτά, είχαμε μια μείωση φοβερή, της τάξης του 30%, την οποία θεωρούν αδικαιολόγητη οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι μας, γιατί δεν έχουμε αύξηση της παραγωγής, όπως οι ίδιοι λένε. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα ισοζύγια γάλακτος, εάν γίνονται και εάν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.
Άρα, δύο τινά συμβαίνουν ή έχουμε αθρόες εισαγωγές και βαφτίσια γάλακτος -όπως καταγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι- ή έχουμε λειτουργία καρτέλ μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, των τυροκομείων, που ουσιαστικά καθοδηγούν τις τιμές παραγωγού. Επ’ αυτού, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει σημαντικός έλεγχος, επ’ αυτού θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένο πλάνο από τον ΕΦΕΤ, αν όχι σήμερα, σε μια επόμενη συνεδρίαση, αλλά επειδή εμπλέκονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκεί πολλές φορές υπάρχει ένα ζήτημα αλληλοεπικαλύψεων.
Πάντως, υπάρχει πραγματικά ένα ζήτημα ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και αυτό δεν αφορά μόνο τον παραγωγό, στον οποίο συμπιέζουν με αυτόν τον τρόπο την τιμή, αλλά είναι και ένα ζήτημα εξαπάτησης του καταναλωτή. Ένα τυρί είναι λευκό τυρί, αν παράγεται από αγελαδινό γάλα. Δεν είναι φέτα σε κάθε περίπτωση, εάν παράγεται από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, γιατί το ΠΟΠ που λέγεται φέτα, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, μία εκ των οποίων είναι το γάλα να είναι από ζώα που ζουν στη χώρα μας και ανήκουν σε ελληνικές φυλές».

Δείτε της πρωτολογία του κ. Χαρακόπουλου:  https://youtu.be/rWvI5tMV_Es
και την απάντησή του στον κ. Αποστόλου: https://youtu.be/H1MZI2U2lgI

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο (δεξιά) και τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ.

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην Ολομέλεια: Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΒΗΜΑ
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ:
 
Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς!
 
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα η ευκαιρία ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, ακόμη και με επιστολική ψήφο. Μακάρι, το βήμα αυτό να έχει συνέχεια και στο μέλλον όλοι οι Έλληνες εκτός συνόρων, οι ομογενείς, που στα ξένα είναι Έλληνες, να μην αντιμετωπίζονται ως ξένοι στην Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη της ελληνικής Πολιτείας εδώ και χρόνια. Εν τούτοις, στη χώρα της παραδοξότητας ούτε αυτό κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και έπρεπε να περάσει η κρίση των δέκα τελευταίων ετών, η μαζική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και τέλος η νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, για να φτάσουμε σε μία σοβαρή νομοθετική πρόταση. Όμως, ακόμη και τώρα, αν δεν καταβαλλόταν τεράστια προσπάθεια από τον υπουργό Εσωτερικών, που προχώρησε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δεν θα βρίσκονταν οι τουλάχιστον διακόσιοι Βουλευτές, οι απαραίτητοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, την έλλειψη τόλμης και εσωστρέφειας που το διακρίνει».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, υποστήριξε ότι «η άμεση συμμετοχή στα εκλογικά δρώμενα είναι μία έμπρακτη αναγνώριση στους απόδημους Έλληνες ότι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τη γενέτειρά τους. Είναι μία πράξη ενεργότερης σύνδεσης με την πατρίδα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μας που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια και εγκαταστάθηκαν πρωτίστως στη Δυτική Ευρώπη».
Επισήμανε ότι «αναγνωρίζεται η προσφορά του απόδημου ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων, σταθερή και διαρκής εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα για το τι έχει προσφέρει η ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, εκεί όπου οι πολιτικές αποφάσεις ως γνωστόν επηρεάζονται καθοριστικά από τα οργανωμένα λόμπι, ή τι έχουν κάνει οι Έλληνες της Αυστραλίας ή της Δυτικής Ευρώπης. Τους ζητούμε, λοιπόν, να συμμετάσχουν στους αγώνες του τόπου, αλλά τους αρνούμαστε το δικαίωμα της ψήφου, επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δικαίως οι εκπρόσωποι των ομογενειακών μας οργανώσεων διαμαρτύρονται, όπως τους ακούσαμε στην Επιτροπή, γιατί μένει εκτός νυμφώνος, χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίζει στον τόπο διαμονής της, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της δικής μας παράταξης. Ωστόσο, ήταν μια λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν έστω και όσοι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου». Και κατέληξε λέγοντας ότι «εν πάση περιπτώσει, η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ένα ιστορικό γεγονός και λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που προβλέπεται να λάβει και ως τέτοιο το χαιρετίζουμε».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cWVX0h0ioTg
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για ψήφο αποδήμων: "Η ομογένεια πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων!"

Μάξιμος Ομογενείς 1
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ:
 
Η ομογένεια πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων
 
«Στα πρόσωπα των παρευρισκομένων εκπροσώπων των αποδήμων, που έκαναν υπερπόντιο ταξίδι προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου, χαιρετίζω τη σφύζουσα ελληνική ομογένεια, η οποία πάντοτε πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Οι Έλληνες εκτός συνόρων είναι δύο φορές Έλληνες. Για τους Ποντίους, όπως ξέρετε, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, λέμε ότι είναι τραντέλληνες, 30 φορές Έλληνες». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος  ξεκίνησε τη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -στην οποία προεδρεύει- με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι και «στις δύο συνεδριάσεις που κλήθηκαν εκπρόσωποι των ομογενών να λάβουν τον λόγο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, νομίζω ότι οι ενστάσεις ήταν εύλογες και εάν θα τολμούσα να βάλω έναν χαρακτηρισμό, θα έλεγα κομψά ότι χαρακτηρίζουν “άτολμο” το νομοσχέδιο. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναμφίβολα είναι όπως είπατε θετικό βήμα, μακάρι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή -έστω με αυτούς τους περιορισμούς-  να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες, διότι άλλως θα ισχύει το  “ώδινεν όρος και  έτεκεν  μυν”».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του παρελθόντος να θεσμοθετηθεί η ψήφος των αποδήμων: «Για την ιστορία να πω ότι, το 2009 έγινε μια ανάλογη προσπάθεια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. Μας το θύμισε, πολύ χαρακτηριστικά, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα είπε ότι νοιώθει πως ζει ένα dejavu, γιατί και πριν δέκα χρόνια έγινε μια ανάλογη προσπάθεια, που δεν ευδοκίμησε, γιατί τότε δεν βρέθηκαν οι 200 ψήφοι και ήταν μια πολύ πιο τολμηρή και γενναία πρόταση, σε σχέση με αυτήν που τώρα συζητούμε».
Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση για την απογραφή του Απόδημου Ελληνισμού, την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας, όμως, «στο τέλος μην εκτεθούν όσοι βάζουν περιορισμούς στην ψήφο των Ομογενών, γιατί αν απογραφούν εκατομμύρια και τελικά ψηφίσουν κάποιες χιλιάδες με τον νόμο που ψηφίζουμε, θα είναι πολύ εκκωφαντικό».
 
Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τους προέδρους: της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή (πρώτο από αριστερά), του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Χιούστον, Ιωάννη Ρεμεδιάκη και της Ελληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου, Απόστολο Κώτση.
Read more...

Μάξιμος για απάντηση Βορίδη-Χατζηδάκη: "Κανονικότητα στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γαιών"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 1 22.11.2019 1
Λάρισα, 9 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ:
 
Κανονικότητα στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γαιών
 
«Η ομαλοποίηση των πληρωμών του προγράμματος δάσωσης έχει προφανώς θετικά αποτελέσματα στις τάξεις των δικαιούχων. Υπάρχει ενδιαφέρον για την προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων, όμως, σε κάθε περίπτωση, η κανονικότητα στις πληρωμές πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Αλλιώς, όποιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και προκηρύσσεται, στην πράξη χάνει στην αποδοχή από τον κόσμο και συνεπώς την ουσιαστική του αξία». Τα παραπάνω  τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας  την απάντηση που έλαβε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος  κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτηση για την ομαλοποίηση των πληρωμών στο υπάρχον πρόγραμμα δάσωσης, καθώς και την προκήρυξη νέων μέτρων στο τρέχον ΠΑΑ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετέφερε την ενόχληση των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το γεγονός ότι παρά την ηλεκτρονική διαδικασία και τον μικρότερο όγκο αιτήσεων λόγω λήξης της 20ετίας για αρκετούς, η αναμονή για τις πληρωμές εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Επιπροσθέτως, επεσήμανε τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων στο υπάρχον ΠΑΑ και ζητούσε να πληροφορηθεί τις ενέργειες για την ομαλοποίηση των πληρωμών και την προώθηση των νέων μέτρων.
 
Βορίδης: Εξαρτάται από την ετοιμότητα δασικών υπηρεσιών
«Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον Ιούνιο του 2019 οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες μπορούν να αποστέλλουν παρτίδες πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2018» αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπληρώνει ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων, ανά έτος εφαρμογής, συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών - Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες διαδικασίες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής». Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «το ΥπΑΑΤ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων, με καθημερινή επαφή με τις εμπλεκόμενες δασικές υπηρεσίες για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν».
Σχετικά με τις νέες δράσεις στο ΠΑΑ 2014-2020, αναφέρει ότι «Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων [αριθμ. 1940/29.06.2017 (Β΄ 2380/12.07.2017) και 1921/21.06.2018 (Β΄ 2597/03.07.2018)] το Μέτρο 8 εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
 
Χατζηδάκης: Επεξεργαζόμαστε πρόσκληση, αναμένουμε το πληροφοριακό σύστημα
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις ανάλογες δράσεις του ΠΑΑ 2014-20 όπως είναι τα υπομέτρα 8.1 και  8.2 με τίτλους: “Στήριξη για δάσωση/δημιουργία δασικών εκτάσεων“  και “Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα” αντίστοιχα, του μέτρου Μ08 ”Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών”, έχουν υποβληθεί τα αριθ. 67903/504/24.07.2019 και 69843/787/31.07.2019 αντίστοιχα έγγραφα προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΠΑΑ, τα σχετικά σχέδια ΚΥΑ και ΥΑ για τα εν λόγω υπομέτρα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και στην παρούσα φάση επεξεργάζεται τα σχέδια της πρόσκλησης με όλα τα συναφή έντυπα. Παράλληλα, αναμένεται η διαμόρφωση των κατάλληλων πεδίων του αντίστοιχου πληροφοριακού συστήματος από την ΕΥΔ ΠΑΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων για οικονομική ενίσχυση στο αμέσως προσεχές μέλλον».
Read more...

Μάξιμος: "Να συνεννοηθούν Δήμος και ΟΑΕΔ για τις εργατικές Γιάννουλης"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 2 22.11.2019 1
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ:
 
Να συνεννοηθούν Δήμος και ΟΑΕΔ για τις εργατικές Γιάννουλης
 
«Για να αξιοποιηθούν τα καταστήματα -που ρημάζουν- στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, επ’ ωφελεία των κατοίκων τους, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνετή λύση με ουσιαστικότερη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΟΑΕΔ». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σε ερώτησή του για τα εγκαταλειμμένα καταστήματα στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για καταστήματα στις εργατικές κατοικίες που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια, καθώς και για όσα δεν μπορούν να εκμισθωθούν εκ νέου λόγω ασαφειών στο καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισής τους, μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό το αίτημα των κατοίκων να υπάρξει λύση, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε αγαθά και υπηρεσίες και να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει σήμερα. 
 
Στον δήμο ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών ο ΟΑΕΔ...
 
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει τα εξής: «Στον οικισμό εργατικών κατοικιών τ. ΟΕΚ με την επωνυμία «ΛΑΡΙΣΑ VII» υπάρχουν 13 καταστήματα και μία αίθουσα συγκέντρωσης. Δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται για στέγαση του ΚΕΠ, πέντε είναι κενά και τα υπόλοιπα έξι καταστήματα είναι μισθωμένα από το Δήμο για διάφορες χρήσεις σε ιδιώτες. Στην αίθουσα συγκέντρωσης στεγάζεται Βρεφονηπιακός Σταθμός. Τα  εν λόγω καταστήματα είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο με σύμβαση χρησιδανείου, της οποίας η ισχύς ήταν από 1-3-1999 έως 29-2-2008. Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, η Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή (Π.Ε.Δ.Ε) αυτού, απέστειλε στο Δήμο Λαρισαίων το υπ’ αριθμ. 2312/6-2-2013 έγγραφο με το οποίο του γνωστοποιούσε τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης, επιφυλασσόμενη των νομίμων δικαιωμάτων της σχετικά με τα εισπραχθέντα μισθώματα εκ μέρους του και πέραν της ημερομηνίας λήξης της κατά χρήση παραχώρησής τους. Ο Δήμος Λαρισαίων με το με αρ. πρωτ. 36443/10-4-2013 έγγραφό του επικαλέσθηκε τη μόνιμη και διαρκή ανάγκη της χρήσης και εκμετάλλευσης των ακινήτων και εξεδήλωσε την πρόθεσή του να αιτηθεί εκ νέου την παραχώρησή τους. Επιπρόσθετα ο Δήμος, με την υπ΄αριθμ. 472/2018 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ζήτησε μεταξύ άλλων, την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης των καταστημάτων και της αίθουσας συγκέντρωσης του οικισμού «ΛΑΡΙΣΑ VII», εκφράζοντας όμως την πάγια απαίτησή του για είσπραξη μισθωμάτων από τα παραχωρηθέντα καταστήματα, για τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι παλαιές μισθώσεις, στις οποίες είχε προβεί με πρωτοβουλία του. Κατόπιν των ανωτέρω υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ με τον Δήμο, στον οποίο γνωστοποιήθηκε ότι τούτο δεν είναι πλέον δυνατόν (είσπραξη μισθωμάτων) και θα πρέπει να προσκομίσει νέα απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στην οποία και να περιγράφεται επακριβώς η χρήση του κάθε αιτουμένου καταστήματος, η οποία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Δήμου, ή σε λόγους δημοσίου συμφέροντος. Μέχρι τις 26-11-2019 η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ δεν έχει λάβει άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, σχετικά με τα προαναφερθέντα».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: “Μισό βήμα” για ψήφο αποδήμων λόγω αυξημένης πλειοψηφίας 2/3

Max proedros
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
 
“Μισό βήμα” για ψήφο αποδήμων λόγω αυξημένης πλειοψηφίας 2/3
 
«Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες στον τόπο της κατοικίας τους. Κατανοούμε τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις σας. Βασική προϋπόθεση, όμως, για να ψηφιστεί ο νόμος είναι η πλειοψηφία των 2/3». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής κατά την ολοκλήρωση της ακρόασης εκπροσώπων της ομογένειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «μπορεί κάποιοι, να θεωρούν το νομοσχέδιο ένα “μισό βήμα” ή ένα ”πρώτο βήμα”, αλλά μακάρι στην επόμενη Βουλή στο μέλλον, να υπάρχει εκείνη η πλειοψηφία που θα υιοθετήσει πολλές από τις παρατηρήσεις, τις οποίες κι εγώ θεωρώ εύλογες, που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της ομογένειας».
Ο κυβερνητικός βουλευτής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αποδήμων τους ευχαρίστησε «κυρίως για το γεγονός ότι κρατάτε ψηλά τη σημαία του ελληνισμού στις χώρες, όπου ζείτε, για τον αγώνα που δίνετε για την ανάδειξη και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, των εθνικών μας δικαίων. Αλλά και για την προσπάθεια της ελληνομάθειας, της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τη δεύτερη, την τρίτη ή και την τέταρτη γενιά των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων, γιατί η ελληνομάθεια είναι βασικό στοιχείο της διατήρησης της εθνικής συνείδησης».
 
Ενστάσεις ομογενών...
Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τις ενστάσεις στελεχών της ομογένειας των οποίων έγινε αποδέκτης, ευρισκόμενος σε αποστολή της Βουλής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «μου διατύπωσαν προβληματισμούς και παράπονα για το όριο της τριακονταπενταετίας, τα 35 χρόνια που είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να βρίσκονται εκτός της πατρίδας, ενώ θα πρέπει να έχουν επιπλέον και τα δύο χρόνια παραμονής εδώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα εξαιρεθούν και πρέπει να ξαναπάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Το δεύτερο που μου είπαν είναι για τα παιδιά τους που αν και ήρθαν στην πατρίδα για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία δεν θα έχουν και αυτά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, γιατί δεν πληρούν το κριτήριο της δίχρονης παραμονής στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι «επειδή ο χρόνος ήταν λίγος, ιδιαίτερα για όσους θα έκαναν υπερπόντιο ταξίδι από την Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία, υπάρχει η δυνατότητα και στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, που είναι “η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου”, να ακούσουμε εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού που θα θελήσουν να καταθέσουν σκέψεις, παρατηρήσεις, προτάσεις ή ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στις Βρυξέλλες για Διεθνές Συνέδριο ΔΣΟ “κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη”

Μάξιμος BRUSSEL 3

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Διεθνές συνέδριο ΔΣΟ: “κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη”

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, αλλά και το παγκόσμιο συνέδριο που προετοιμάζουμε για τον κοινοβουλευτισμό και το θρησκευτικό φαινόμενο, θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Η δυτική Ευρώπη μπορεί να απομακρύνθηκε μετά το σχίσμα του 1054 από την ορθόδοξη Ανατολή, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν, πλέον, εκτός της Ελλάδος, και χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ με πλειοψηφούν τον ορθόδοξο πληθυσμό, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ορθόδοξοι και στις άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν το πρόγευμα προσευχής ενόψει των Χριστουγέννων μετά από πρόσκληση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ελευθερία της Θρησκευτικής Έκφρασης και την Ανεκτικότητα του ευρωκοινοβουλίου. Κύριος, όμως, σκοπός της επίσκεψης ήταν η προετοιμασία για τη διενέργεια της επόμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και ενός διεθνούς συνεδρίου υψηλών προδιαγραφών με θέμα «Κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη».
Οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Μυγδάλης μαζί με το μέλος της ΔΣΟ και ευρωβουλευτή της Κύπρου κ. Λευτέρη Χριστοφόρου είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο και ενημέρωσαν για την δράση της ΔΣΟ και την απόφαση για τη διεξαγωγή των εργασιών της επόμενης ΓΣ, καθώς και του διεθνούς συνεδρίου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση και δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια.
Κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Μυγδάλης ενημέρωσαν επίσης τον μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και αποδεχόμενοι πρότασή του επισκέφθηκαν την ενορία Αγίας Βαρβάρας στη Λιέγη, όπου και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο.
Την επόμενη, ο δρ Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε για τις επικείμενες δράσεις της ΔΣΟ στις Βρυξέλλες τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Μάξιμος BRUSSEL 4

Μάξιμος BRUSSEL 1

Μάξιμος BRUSSEL 2

Μάξιμος BRUSSEL 5

Φωτ. 1,2. Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Φωτ. 3. Στο πρόγευμα προσευχής του ευρωκοινοβουλίου.

Φωτ. 4,5. Στη Λιέγη με τον μητροπολίτη Βελγίου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.

 

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος ζητά από ΥΠΕΞ και Υπ. Παιδείας: "Λύση στο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής και εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Τουρκία"

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 ΠΟΛΗ
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2019
 
ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞIΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
 
Λύση στο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής και εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Τουρκία
 
«Η παρουσία και το έργο των εκπαιδευτικών μας που είναι αποσπασμένοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας είναι αυτονόητης σημασίας. Ως εκ τούτου, μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση παντί τρόπω της διαμονής και της εργασίας τους στη γείτονα χώρα». Τα παραπάνω τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «η διαδικασία της έγκρισης των εκπαιδευτικών μας από τις τουρκικές υπηρεσίες είναι δύσκολη και μακρά, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Μάλιστα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για όλους ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τα έτη εργασίας τους στα ομογενειακά σχολεία. Στα ανωτέρω προστέθηκαν επιπλέον προϋποθέσεις, καθώς από το 2010 οι τουρκικές αρχές απαιτούν υποχρεωτική άδεια παραμονής, ενώ από το 2015 και άδεια εργασίας. Οι εκδόσεις των αδειών παραμονής και εργασίας συνεπάγονται τόσο απώλεια χρόνου και διδακτικών ωρών, όσο και σημαντικό οικονομικό κόστος, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογενείας των εκπαιδευτικών. Τα χρήματα αυτά μέχρι και σήμερα βαραίνουν αποκλειστικώς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να επιλυθεί το πρόβλημα είτε με την έκδοση υπηρεσιακών ταυτοτήτων -έχοντας έτσι απαλλαγή από την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας- είτε να καταβάλλεται το τίμημα για τις άδειες από το ελληνικό κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας βρίσκονται εκεί ως υπάλληλοι του ελληνικού κράτους και επιτελούν σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο -υπό τις δεδομένες και γνωστές σε όλους συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Αν προτίθενται να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα της έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας, ώστε είτε να μην χρειάζεται να εκδίδουν τέτοιες άδειες είτε το κόστος τους να το αναλάβει το ελληνικό κράτος.
2. Αν για τους αποσπασμένους Τούρκους εκπαιδευτικούς στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, οι ελληνικές αρχές αξιώνουν -με αντίστοιχο τίμημα- την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας.
 
Φωτ. Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Ζάππειο, το ομογενειακό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.
 
Read more...