Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: " Έγκριση επιπλέον πιστώσεων για καυσόξυλα σε ορεινά χωριά της Λάρισας"

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Λάρισα, 25 Αυγούστου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

Έγκριση επιπλέον πιστώσεων για καυσόξυλα σε ορεινά χωριά της Λάρισας

«Να εγκριθούν επιπλέον πιστώσεις για καυσόξυλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να λάβουν οι κάτοικοι της Ραψάνης, άλλα και όλων των ορεινών χωριών, περισσότερα καυσόξυλα για τον χειμώνα». Τα παραπάνω ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η διανομή καυσόξυλων -γνωστών ως χωρικών κυβικών μέτρων (Χ.Κ.Μ) ξύλων-στους κατοίκους των ορεινών περιοχών με χαμηλότερο τίμημα για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, συνιστά ένα κοινωνικό μέτρο που έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει αυξήσει τις ανάγκες σε καυσόξυλα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που διαμένουν σε ορεινά χωριά, όπως τους ηλικιωμένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ, τους μακροχρόνια ανέργους και όσους έχουν περιορισμένο εισόδημα. Παράλληλα, όμως, έχουν γίνει περικοπές στα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει το κράτος ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σε ξυλεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις συνεχώς μειούμενες ποσότητες χωρικών καυσόξυλων που μοιράζονται ανά δικαιούχο. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, αναγκασμένοι να προσαρμοστούν στους δριμείς χειμώνες, έχουν μάθει να προγραμματίζουν εγκαίρως τις ενέργειές τους για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει την ερώτησή του αναφέροντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν κάτοικοι της Ραψάνης του νομού Λάρισας, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έχει ζητήσει προ τριμήνου από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου την κατανομή επιπλέον πιστώσεων για να τις διαθέσει στα δασαρχεία προς διεκπεραίωση των υλοτομικών εργασιών που απαιτούνται, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των χωρικών καυσόξυλων που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερα ξύλα με χαμηλότερο τίμημα για τους κατοίκους της Ραψάνης και κατ’ αναλογία για τους δικαιούχους κατοίκους και των υπόλοιπων ορεινών χωριών».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Κανόνες για την προστασία παιδιών στο Facebook"

μαξιμος 1

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Κανόνες για την προστασία παιδιών στο Facebook

Στη σπουδαιότητα του καθορισμού κανόνων για την παρουσία ανηλίκων, νέων παιδιών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της σχετικής Οδηγίας 2016/680.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή την καθυστερημένη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας -που έπρεπε να γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018- και την εκκίνηση από την ΕΕ των διαδικασιών επιβολής ημερήσιου προστίμου 5.287 ευρώ για την αδικαιολόγητη ολιγωρία της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μια νέα αρχή.

Ημερήσιο πρόστιμο από ΕΕ
Όπως χαρακτηριστικά είπε «δυστυχώς είναι μια πάγια τακτική την οποία πολλές φορές την αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Να έρχονται με μεγάλες καθυστερήσεις στην Ολομέλεια η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το Κοινοτικό Δίκαιο, η ενσωμάτωση Οδηγιών, η κύρωση Συμφωνιών και Μνημονίων με τρίτες χώρες. Πολλές φορές, όταν έρχονται προς κύρωση τέτοιες Συμφωνίες μετά από δύο και τρία χρόνια έχουν αλλάξει και τα δεδομένα.
Στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για μια εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο, για μια ενσωμάτωση Οδηγίας για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επιβολής προστίμων. Έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν προχώρησε εγκαίρως στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, κάτι το οποίο, βεβαίως, δεν τιμά τη χώρα, αμαυρώνει την εικόνα της διεθνώς. Και ακόμη περισσότερο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι αδιανόητο να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος με τέτοια πρόστιμα». Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα ζήτησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση «την παράκληση να μην έχουμε και στην παρούσα Βουλή τέτοιες τακτικές που δυστυχώς ακολουθήθηκαν στο παρελθόν».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «αναμφίβολα σημαντικό» το νομοσχέδιο, καθώς «άπτεται του ευαίσθητου τομέα των προσωπικών δεδομένων. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις παρεμβάσεις που επιχειρεί σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο άρθρο 21 που προστατεύει τα δεδομένα ανηλίκων σε σχέση με τη χρήση υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, θέτοντας ως ηλικιακό όριο το 15ο έτος της ηλικίας κάτω από το οποίο απαιτείται συγκατάθεση νόμιμου αντιπροσώπου, και στο άρθρο 23 που απαγορεύει την επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης και υγείας. Όπως τόνισε «είναι πολύ σημαντικό, ότι το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της παρουσίας νέων παιδιών στο Facebook. Ο χώρος της χρήσης των νέων τεχνολογιών, προσφέρει αναμφίβολα ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους και είναι θετικό ότι τουλάχιστον επιχειρείται ένα κανονιστικό πλαίσιο και σε αυτόν τον χώρο, όπως και στο χώρο της χρήσης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στην υγεία, στην ασφάλιση και αλλού».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για νέο πρόεδρο Αρείου Πάγου: "Ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις και ταχεία απονομή!"

μάξιμος διασκεψη 1

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ:

Ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις και ταχεία απονομή!

Στην αξία της διάκρισης των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ως πυλώνα της δημοκρατίας, αλλά και στην ανάγκη ταχείας απονομής της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τις παρεμβάσεις του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη προς την κυβέρνηση για την επιλογή του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Η εκκρεμότητα της επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, προέκυψε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα με τα πρόσωπα που επιχείρησε να ορίσει εν μέσω εκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την ακρόαση των ανώτατων δικαστών ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη με αφορμή τις καταγγελίες ακόμη και δικαστικών για “Ρασπούτιν”, διερωτώμενος αν χρειάζεται περαιτέρω θεσμική θωράκιση η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή είναι και ζήτημα ηθικών αντοχών των λειτουργών της δικαιοσύνης.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Λαρισαίος βουλευτής ήταν αυτό της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης. Μάλιστα, έφερε ένα παράδειγμα από την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ως αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε στον Οικονομικό Εισαγγελέα το ζήτημα της διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δίνονταν στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς ποτέ να αποδώσουν λογαριασμό. Όπως είπε, σχεδόν 7 χρόνια πέρασαν από τότε κι ακόμη δεν ξέρουμε αν θα ασκηθούν διώξεις ή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο!
Οι υπόνοιες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και οι αργοί ρυθμοί απόδοσής της, κατά τον κυβερνητικό βουλευτή υπονομεύουν το κύρος της Θέμιδος...

μαξιμος διασκεψη 3

μαξιμος διασκεψη 2

Read more...

Παρέμβαση Μάξιμου για αγωγό από το Ικόνιο: «Νερό από το Σμόκοβο στον Σταυρό Φαρσάλων»

Μάξιμος president

Λάρισα, 20 Αυγούστου 2019

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΟΝΙΟ:

Νερό από το Σμόκοβο στον Σταυρό Φαρσάλων

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να υπάρξει κλειστό κύκλωμα υπόγειων αγωγών από το Ν. Ικόνιο Καρδίτσας στον Σταυρό Φαρσάλων, που θα επιτρέψει την άρδευση με νερό από το φράγμα Σμοκόβου;». Το ερώτημα αυτό απευθύνει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατά την προεκλογική περίοδο έγινε αποδέκτης παραπόνων κατοίκων του Σταύρου για τη μη ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του χωριού με νερό από το Σμόκοβο, αλλά και για την απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης για το ζήτημα. Ασκώντας, λοιπόν, κοινοβουλευτικό έλεγχο -όπως είχε δεσμευτεί- καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις και κυρίως λύση στο πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «η ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού με σύγχρονα συστήματα άρδευσης είναι προϋπόθεση για την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, άλλα και για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι επιβεβλημένη η πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων μεγάλων έργων που δυστυχώς, για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, αφού δεν πλαισιώθηκαν από ολοκληρωμένα συνοδά έργα. Ένα από αυτά είναι και το φράγμα του Σμοκόβου στο νομό Καρδίτσας, από το οποίο με τα συνοδά αρδευτικά έργα θα αρδεύονταν 252.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης αγροτικής γης, μέρος της οποίας ανήκει και στο νομό Λάρισας, στην περιοχή του Σταυρού Φαρσάλων.
Ωστόσο, οι αγρότες του Σταυρού διαμαρτύρονται για την απουσία σύγχρονων αρδευτικών έργων και πρακτικών που θα τους βοηθούσαν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους αρτιότερα, με λογικότερο κόστος και με μέριμνα για την αειφορία του νερού. Χωρίς το τελευταίο δεν υπάρχει μέλλον στην γεωργία, ενώ όπως επισημαίνουν εδώ και χρόνια, χρησιμοποιούν κοστοβόρες και ξεπερασμένες μεθόδους άρδευσης. Είτε αντλώντας νερό από τον Φαρσαλίτη ποταμό, στον οποίο χύνεται με αντλιοστάσια ανεπαρκής ποσότητα νερού προερχόμενη από το φράγμα του Σμοκόβου με δίκτυο αρδευτικών καναλιών, είτε χρησιμοποιώντας αρδευτικές γεωτρήσεις. Ευλόγως υποστηρίζουν ότι η άρδευση με κλειστό κύκλωμα υπόγειων αγωγών θα ήταν πολύ πιο αποδοτική, και θα μείωνε αισθητά το κόστος άρδευσης, θα περιόριζε τη σπατάλη νερού και θα είχε θετικότατο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι ζητούμενο σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρείται από γεωλογικά ρήγματα».
Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «προκειμένου να υπάρξουν αυτά τα οφέλη, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση έργων που θα επιτρέψουν την άρδευση 11.000 περίπου στρεμμάτων με κλειστό σύστημα αγωγών και θα συνδέονται με τον κλειστό αγωγό που μεταφέρει νερό από το Φράγμα του Σμοκόβου και σταματάει στο Νέο Ικόνιο της Καρδίτσας».

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για συμμετοχή Ερμή Αγιάς στη Basket League: “Τα καλύτερα έρχονται!”

Μάξιμος Χαρακοπουλος new

Λάρισα, 19 Αυγούστου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΡΜΗ ΑΓΙΑΣ:

Τα καλύτερα έρχονται!

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ, για την συμμετοχή της ομάδας του Ερμή Αγιάς στην Basket League επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Θοδωρή Ριζούλη τον οποίο και συνεχάρη.
Σε δήλωσή του ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί δικαίωση για όλους όσοι εργάστηκαν με επιμονή, προκειμένου η Λάρισα να επιστρέψει και πάλι στη Basket League. Η σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων ετών απέδειξε ότι η σωστή και συστηματική δουλειά έχει ορατά, απτά αποτελέσματα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Θοδωρή Ριζούλη που πίστεψε στο όνειρο και μαζί με τους συνεργάτες του το έκανε πράξη!
Τα παιδιά του Ερμή καλούνται να γράψουν το δικό τους κεφάλαιο στη μπασκετική μας ιστορία, συνεχίζοντας τη μακρά επιτυχή πορεία της Λάρισας στο πρόσφατο παρελθόν.
Παραμένοντας αρωγός και συμπαραστάτης στην μεγάλη προσπάθεια που μόλις ξεκινά, τους εύχομαι να έχουν το απαραίτητο ψυχικό και σωματικό σθένος για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της μεγάλης μπασκετικής κατηγορίας και να συνεισφέρουν στην ανύψωση των ιδεωδών του αθλητισμού που τόσο χρειάζεται η πατρίδα μας.
Είμαι βέβαιος ότι τα καλύτερα έρχονται!»

Read more...

Μάξιμος με πρόεδρο Θεσσαλών κτηνοτρόφων στη Σμίξη: “Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολλά από τον Μητσοτάκη!”

Μ.Χαρακόπουλος Γκουρομπ 1

Λάρισα, 19 Αυγούστου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΣΜΙΞΗ:

Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολλά από τον Μητσοτάκη

«Στα Βλαχοχώρια τον Αύγουστο χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας και μπορεί κανείς να βιώσει από κοντά την αγωνία άλλα και τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για καλύτερες μέρες. Ο κατήφορος των τελευταίων ετών πρέπει να σταματήσει. Και με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς από τον Σεπτέμβριο, το μήνα που “γίνονται τα παζάρια” όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, πρέπει και να αρχίσουν να γίνονται πράξη οι προθέσεις της κυβέρνησης ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Σμίξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο.
Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων σημείωσε ότι τα καυτά προβλήματα της κτηνοτροφίας παραμένουν άλυτα. Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για δραστικές λύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει». Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων και ότι με φορολογία 22%, προκαταβολή φόρου 100% και εισφορές στον ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τζίρο, η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι καταδικασμένη.
Αναφορικά με τις χαμηλές τιμές στο κρέας, τις απέδωσε στην ελλιπή εφαρμογή των ισοζυγίων και στο ότι στο σφαγείο, βάσει νομοθεσίας, δεν είναι υποχρεωτικό να μπαίνει η σφραγίδα προέλευσης στο κρέας. Όπως είπε οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αρνιά φέτος τον Δεκαπενταύγουστο 5 ευρώ το κιλό αντί για, περίπου, 9 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Γιάννης Γκουρομπίνος υπογράμμισε, επίσης, ότι οι ζημιές από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες καλαμποκιού δημιουργούν αντιδράσεις στους αγρότες και φόβους στους κτηνοτρόφους για έλλειψη ζωοτροφών, ενώ προκύπτουν νέοι κίνδυνοι, αφού μεταδίδεται το νόσημα της φυματίωσης και στις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
Τέλος, ευχαρίστησε τον κυβερνητικό βουλευτή διότι ήταν ο μόνος που ανέδειξε με ερώτησή του τη σοβαρότητα του ζητήματος που έχει προκύψει με τους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες κτηνοτροφίας.
Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις του, για την επίλυση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Μ.Χαρακόπουλος Γκουρομπ 2

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος από Μ.Ελευθεροχώρι: "Να αναδειχθεί η ξεχασμένη Μονή Παναγίας Τσούμα!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΣΟΥΜΑ 1

Λάρισα, 18 Αυγούστου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ:

Να αναδειχθεί η ξεχασμένη Μονή Παναγίας Τσούμα!

«Τα μοναστήρια ήταν πάντοτε χτισμένα σε μοναδικό τοπίο, που αναδεικνύει τον ησυχαστικό τους χαρακτήρα. Δεν αποτέλεσαν μόνο προπύργια Ορθοδοξίας αλλά συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης στα χρόνια της οθωμανικής δουλείας. Χρέος μας είναι η ανάδειξη ξεχασμένων Μονών, όπως αυτή της Παναγίας της Τσούμα, που υπήρξαν θύματα πολεμικών συγκρούσεων και οδυνηρών καταστάσεων του παρελθόντος». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε για την ιστορία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Παναγίας της Τσούμα, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι.
Ο Θεσσαλός πολιτικός που βρέθηκε στο μοναστήρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με προσκυνητές από το Μ. Ελευθεροχώρι, το Δαμάσι και τα γύρω χωριά, ενημερώθηκε από τον ιστορικό κ. Ηλία Βαλιάκο για τη νεότερη ιστορία του καθολικού της Μονής. Αυτό ανοικοδομήθηκε το 1830 και κάηκε δυο φορές, μια από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, το 1912, και μια κατά τον ελληνικό εμφύλιο. Ωστόσο, η παρουσία κιόνων και κιονόκρανων μαρτυρά ότι στην περιοχή προϋπήρχε ναός από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.
Σύμφωνα με μαρτυρία στρατιωτικού, το 1886 στη Μονή υπήρχαν 3 μοναχοί, ηγουμενείο και κελιά. Δυστυχώς, το σύνολο των αγιογραφιών στο εσωτερικό του ναού, που παραπέμπουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο, έχουν -πλην της κόγχης του ιερού- ολοκληρωτικά καταστραφεί. Διασώζεται, όμως, μεγάλο μέρος της εξωτερικής αγιογράφησης του καθολικού -ιδιαίτερα αξιόλογης- που χρήζει συντήρησης.
Ο νέος εφημέριος του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου π. Ευάγγελος Σαμαράς, μετά την αρτοκλασία, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την ύπαρξη ενός τέτοιου προσκυνήματος στην ενορία του και κάλεσε όλους να συμβάλουν για την ανακαίνιση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Παναγίας της Τσούμα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πιστών.
Όπως ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο η πρώην πρόεδρος του χωριού κ. Ευδοξία Ντούμα, στο παρελθόν υπήρξε ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση του δρόμου εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από πλευράς της τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένας Καραλαριώτου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεσμεύτηκε δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναδείξει το θέμα τόσο της πρόσβασης στη Μονή, που μπορεί να συμβάλει στον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής, όσο και της συντήρησης των αγιογραφιών αλλά και συνολικότερα του ξεχασμένου μοναστηριού της Παναγίας της Τσούμα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΣΟΥΜΑ 2

Φωτ. 1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημερώνεται από την πρώην πρόεδρο του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου Ευδοξία Ντούμα, τον εφημέριο π. Ευάγγελο Σαμάρα και τον ιστορικό Ηλία Βαλιάκο.

Φωτ. 2. Ο πρώην εφημέριος π. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου ενημερώνει για την κατάσταση των σωζόμενων αγιογραφιών εξωτερικά του ναού.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από την Αβδέλλα: "Να σταματήσει το πάρτι των ελληνοποιήσεων γάλακτος!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΒΔΕΛΑ 1

Λάρισα, 17 Αυγούστου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΔΕΛΛΑ:

Να σταματήσει το πάρτι των ελληνοποιήσεων γάλακτος

Οι ελληνοποιήσεις στο γάλα, «τα βαφτίσια που ορισμένοι ασυνείδητοι πραγματοποιούν εισάγοντας γάλα από το εξωτερικό που το εμφανίζουν ως εγχώριο», βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στην πλατεία της Αβδέλλας Γρεβενών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που επισκέφθηκε το γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, συνομίλησε για το θέμα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη, που επίσης πρωτοστατεί στη ανάδειξη του προβλήματος των ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος και στην ανάγκη να παταχθεί άμεσα το φαινόμενο. Στη συζήτηση ήταν ακόμη ο βουλευτής Ά Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Θάνος Πλεύρης, που έλκει καταγωγή από την Αβδέλλα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημήτρης Δερπάνης, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος κ.α.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος -που είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από τον υπουργικό θώκο για τη γνωστή υπόθεση της επιμήκυνσης της διαρκείας ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα- τόνισε ότι «μετά τους αγελαδοτρόφους, που υπέστησαν πλήγμα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι ελληνοποιήσεις καταφέρουν καίριο χτύπημα στους αιγοπροβατοτρόφους, ενώ θύματα είναι και οι καταναλωτές που υφίστανται εξαπάτηση».
Οι παριστάμενοι σημείωσαν ότι αναμένουν πολλά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατ’ επανάληψη έχει δεσμευτεί για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και θύμισαν τη συνάντηση που είχε με μετακινούμενους κτηνοτρόφους πριν τις εκλογές στη Σαμαρίνα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη υπόσχεση αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διατυπώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αν συνεχιστεί το πάρτι των ελληνοποιήσεων σε βάρος παραγωγών που βλέπουν τις τιμές που πουλούν το γάλα να καταρρέουν, η αιγοπροβατοτροφία θα σβήσει με τραγικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή ΠΟΠ, όπως η φέτα».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΒΔΕΛΑ 2

Φωτ. 1. Η συζήτηση στην πλατεία της Αβδέλλας κάτω από τον πλάτανο.

Φωτ. 2. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαριστώντας για τη φιλοξενία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αβδέλλας Δημήτρη Δερπάνη.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Σαμαρίνα: "Οι ελπίδες όλων στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη!"

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 1

Λάρισα, 16 Αυγούστου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΙΝΑ:

Οι ελπίδες όλων στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η Σαμαρίνα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της διαχρονικής ταυτότητας του ελληνισμού. Εδώ, στη βασιλίδα κώμη του βλαχόφωνου ελληνισμού, Ορθοδοξία και Κοινότητα, οι δύο βασικοί πυλώνες που στο διάβα των αιώνων κράτησαν όρθια την εθνική μας συνείδηση, παραμένουν ολοζώντανοι, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες. Κι αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί σε αυτόν τον απαράμιλλης ομορφιάς τόπο, στη Μεγάλη Παναγιά». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την αρχιερατική λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, και τον παραδοσιακό χορό τσιάτσιο που έλαβε χώρα αμέσως μετά στον περίβολο της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε, επίσης, ότι «ελπίδα όλων είναι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει αποφασιστικά την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως τον κτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια υπέστη σοβαρά πλήγματα από λανθασμένες πολιτικές. Οι κτηνοτρόφοι μας περιμένουν ιδιαίτερα να ληφθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, που έχει γκρεμίσει τις τιμές παραγωγού στο γάλα σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 2

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 3

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 4

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 5

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 6

ΜΑΞΙΜΟΣ samarina 7

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από το Λιβάδι: "Η Υπέρμαχος στρατηγός να προστατεύει την πατρίδα!"

ΜΑΞΙΜΟΣ livadi 1

Λάρισα, 15 Αυγούστου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ:

Η Υπέρμαχος στρατηγός να προστατεύει την πατρίδα!

«Οι Έλληνες, σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ζωής μας, αλλά και σε κάθε περιπέτεια του έθνους μας, επικαλούμαστε τη βοήθεια της Παναγιάς. Πριν προλάβουμε να πούμε “Δόξα σόι ο Θεός” λέμε “βόηθα Παναγιά”. Η πίστη ότι η σκέπη Της θα μας προσφέρει προστασία από τους κινδύνους και δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες είναι ακόμη ολοζώντανη». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την πανηγυρική λειτουργία για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε, επίσης, ότι «Ορθοδοξία και ελληνικό έθνος είναι έννοιες ταυτόσημες. Μια αλήθεια που είναι κοινός τόπος για τον απανταχού ελληνισμό όπου γης, και αποδεικνύεται από την αθρόα συμμετοχή των πιστών στον σημερινό λαμπρό εορτασμό της Παναγίας σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Εύχομαι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, με τις πολλαπλές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις, η Υπέρμαχος στρατηγός να συνεχίζει να μας προστατεύει!».
Την παραμονή της εορτής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρακολούθησε τον εσπερινό που τελέστηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Τσούμα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, από τον εφημέριο του χωριού π. Ευάγγελο Σαμαρά, παρουσία του αντιδημάρχου Ελασσόνας κ. Γιάννη Σαπουνά, του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνου και πλήθους πιστών από τα γύρω χωριά.

ΜΑΞΙΜΟΣ livadi 2

ΜΑΞΙΜΟΣ livadi 3

ΜΑΞΙΜΟΣ livadi 4

ΜΑΞΙΜΟΣ livadi 5

Read more...