Menu
A+ A A-

Τα τεκμήρια διαβίωσης στερούν από τις πολύτεκνες οικογένειες τα επιδόματα τέκνων!

ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους υπουργούς
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Τα τεκμήρια διαβίωσης στερούν από τις πολύτεκνες οικογένειες τα επιδόματα τέκνων!

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αναγνωρίζεται πλέον από τους πάντες. Η υπογεννητικότητα στη πατρίδα μας δεν έχει προηγούμενο, ενώ οι νέοι μας μεταναστεύουν. Η μόνη που αγνοεί το ζήτημα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία σταθερά παίρνει μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θύματα αυτής της ακατανόητης και καταστροφικής πολιτικής είναι πρωτίστως οι πολύτεκνοι, που κόντρα στο ρεύμα αποφάσισαν να αναθρέψουν πολλά παιδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η αντικατάσταση των οικογενειακών επιδομάτων με το επίδομα παιδιού του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που επέφερε τη μείωση των επιδομάτων για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η αρμόδια υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου στις τότε διαμαρτυρίες των πολυτέκνων απάντησε ότι θα ληφθούν αντίμετρα. Είχε πει, επίσης, ότι θα επανεξετασθεί το όλο θέμα ακόμη και γι’ αυτούς που έχασαν τελείως τα επιδόματα. Επιπλέον, η κυβέρνηση, δια του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, είχε δεσμευθεί για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα πολυτεκνικά Ι.Χ.. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ικανός χρόνος από τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Την ίδια ώρα, τα τεκμήρια διαβίωσης οδηγούν οικονομικά αδύναμους πολύτεκνους σε απώλεια των επιδομάτων που δικαιούνταν.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας του ο «Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων», σύμφωνα με το οποίο «παιδί, φοιτητής πολύτεκνου οικογενειάρχη 5 τέκνων, πέρυσι καλοκαίρι του 2017 εργάσθηκε για 40 ημέρες σε εργοστάσιο συσκευασίας φρούτων και έλαβε περί τα 1.000 ευρώ». Όμως «το... χαρτζιλίκι που έλαβε προσμετρήθηκε στο συνολικό εισόδημα της οικογένειας, και για λίγα ευρώ παραπάνω δεν επιτρέπεται στην οικογένεια να συμπληρώσει το Α21 με αποτέλεσμα να μη δικαιούται επιδόματος τέκνων! Ο φοιτητής θα φορολογηθεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας (ανάλογα με το ποιο από τα δυο είναι μεγαλύτερο) και βγάζει την οικογένεια εκτός επιδόματος τέκνων! Επίσης, η οικογένεια αυτή για τον ίδιο λόγο αποκλείεται από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να διορθώσετε τα τεκμήρια διαβίωσης ώστε να μην κόβονται αδίκως τα επιδόματα τέκνων στις πολύτεκνες οικογένειες;
2. Προτίθεσθε να καταργήσετε τον φόρο πολυτελείας για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων;
3. Προτίθεσθε να επαναφέρετε το πολυτεκνικό τιμολόγιο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αδικείται η Θεσσαλία με την αναδιανομή πόρων στη βιολογική κτηνοτροφία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αδικείται η Θεσσαλία με την αναδιανομή πόρων στη βιολογική κτηνοτροφία

Οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι το σημαντικότερο εργαλείο της πολιτείας για την τόνωση της ανάπτυξης της υπαίθρου, όπου η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας. Επομένως, η σωστή και δίκαιη αξιοποίηση των δράσεων του ΠΑΑ θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας.
Το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας ενισχύει αντισταθμιστικά τους κτηνοτρόφους που έχουν ήδη επενδύσει στη βιολογική παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί κίνητρο για νέους κτηνοτρόφους, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε στροφή της παραγωγής τους σε πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία εγκρίθηκαν περίπου ένας στους τρεις νέους (τριετία) και περίπου οι μισοί για την πενταετία. Πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις για την ένταξη στη βιολογική κτηνοτροφία νέων κτηνοτρόφων (τριετία) ήταν 1.459, με έγκριση των 499 και για τους παλαιότερους που συνεχίζουν το πρόγραμμα κατατέθηκαν 663 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 372.
Ωστόσο, με την 4η τροποποίηση της προκήρυξης για τη βιολογική κτηνοτροφία έχει γίνει αναδιανομή των διατιθέμενων πόρων για τις δράσεις που αφορούν νέους κτηνοτρόφους και παλαιούς δικαιούχους ανά Περιφέρεια. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στη Θεσσαλία εκτός των 29 εκατομμυρίων ευρώ της αρχικής προκήρυξης, αποδίδονται επιπλέον, μόνο 240 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 48 χιλιάδες ευρώ για την απορρόφηση νέων δικαιούχων (τριετία) και 192 χιλ ευρώ για την απορρόφηση παλαιότερων (πενταετία).
Η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων που προαναφέρθηκε ανά κατηγορία (τριετία ή πενταετία) επιτρέπει την ένταξη ελαχίστων νέων δικαιούχων και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, το μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη στο πρόγραμμα, που οδήγησε στο να τεθεί ο πήχης των μορίων βάσης ψηλότερα, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, δημιουργεί θέματα άνισης μεταχείρισης, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές και σε άλλες Περιφέρειες στις οποίες, επίσης, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, άλλα κατανεμήθηκαν με την προαναφερόμενη τροποποίηση πολύ περισσότερα χρήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια έγινε η αναδιανομή των πόρων στις Περιφέρειες; Υπήρξαν παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη και αν ναι ποιες είναι αυτές; Να κατατεθούν τα στοιχεία ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία δικαιούχων βάση των οποίων λήφθηκαν οι αποφάσεις σας και δικαιολογούν την μικρή αύξηση των επιπλέον πόρων στη Θεσσαλία.
2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την κατανομή επιπλέον πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε;

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΕΒ “ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ”


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΕΒ “ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ”

Σε δυσμενέστατη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους από την περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ “Μάτι Τυρνάβου” λόγω των οφειλών του οργανισμού προς τη ΔΕΗ. Όσο δεν προσδιορίζεται κάποια λύση για την επανασύνδεση των γεωτρήσεων με ρεύμα αυτή την εποχή, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα άλλα και οι αντιδράσεις των παραγωγών, ειδικά όσων είναι οικονομικά ενήμεροι απέναντι στον οργανισμό.
Παρότι μπαίνουμε στον Ιούνιο, οι πλήρως εξαρτώμενες από το νερό καλλιέργειες της περιοχής δεν έχουν αρδευτεί, με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο της καθολικής απώλειας της παραγωγής. Ήδη, τα πρώιμα φρούτα (π.χ. ροδάκινα) που συγκομίζονται αυτόν τον καιρό έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της έλλειψης άρδευσης και οι αγρότες της έχουν απελπιστεί, αφού δεν έχουν στα χέρια τους εναλλακτικές λύσεις.
Πολλαπλά δημοσιεύματα με ανακοινώσεις είτε από τον εν λόγω ΤΟΕΒ είτε από την ΔΕΗ στον τοπικό τύπο, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Αυτό που επιθυμούν οι αγρότες είναι να μπορούν να αρδεύουν τα χωράφια τους και όσο καθυστερεί η απουσία λύσεων, μεγαλώνουν οι αντιδράσεις. Ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν οικονομική εκκρεμότητα με τον εν λόγω ΤΟΕΒ, ή έχουν νοικιάσει χωράφια για καλλιέργεια στην εν λόγω περιοχή θεωρούν ότι η καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος αποτελεί κατάφωρη αδικία απέναντί τους.
Σε δημοσίευση στον τοπικό τύπο (26.05.2018 εφημερίδα “Ελευθερία”), η διοίκηση του ΤΟΕΒ “Μάτι Τυρνάβου” δηλώνει έτοιμη για διακανονισμό των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Όπως μάλιστα αναφέρεται, για την πρόταση διακανονισμού έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ τονίζεται ότι αναμένεται πολιτική λύση για το σύνολο των ΤΟΕΒ που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα των αγροτών που αρδεύουν από τις γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ “Μάτι Τυρνάβου”, καθώς ο κίνδυνος απώλειας της παραγωγής τους είναι άμεσος;
2. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες; Αν ναι ποίο είναι αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Αθήνα, 30 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθίσταται προϊόντος του χρόνου συνεχώς επιδεινούμενη. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων, έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια έλλειψη υλικών, ακόμη και των πλέον ευτελών σε κόστος, με συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση ασθενών και συγγενών τους. Επιπλέον, παρατηρείται αυξανόμενη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, καθώς οι προσλήψεις στο δημόσιο γίνονται βάσει άλλων κριτηρίων και όχι των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Δεν είναι, άλλωστε, συμπτωματικό ότι το μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων ιατρών προς το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας στην χώρα μας.
Τη σοβαρή υποστελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, γνωστοποιούν με δημόσια καταγγελία τους οι γιατροί του εν λόγω εργαστηρίου (εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, 25.05.18). Όπως τονίζεται στην καταγγελία «οι τραγικές ελλείψεις του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, θα οδηγήσουν μοιραία σε ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα». Επιπροσθέτως, διαμαρτύρονται έντονα για την αβελτηρία που διαπιστώνουν σχετικά με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών και τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμων, ενώ επισημαίνουν πως «το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλες μικρότερες Μονάδες Υγείας, ούτε με την πραγματοποίηση πρόσθετων εφημεριών από το υπάρχον προσωπικό».
Ο ρόλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως τριτοβάθμιου φορέα Δημόσιας Υγείας για όλη την 5η ΥΠΕ, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, είναι κομβικός. Τα θέματα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού θα πρέπει να λύνονται άμεσα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, γεγονός που τονίζεται και στην σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιο λόγω καθυστερούν οι προσλήψεις επικουρικού και μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας; Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψή του, και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
2. Υπάρχει πρόθεση να εναρμονιστεί ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που θα στελεχώνει το εν λόγω εργαστήριο με τον αριθμό που ορίζεται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του ΠΓΝΛ;

Αθήνα, 25 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες αλλά και τις παρεμβάσεις τοπικών φορέων και παραγόντων για να δοθεί μια λύση στην «καρμανιόλα» της οδού Βόλου, στη Λάρισα, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι και άλλοι συνάνθρωποί μας να πέφτουν θύματα του «Μολώχ της ασφάλτου», από βαρέα οχήματα, που διέρχονται από τον αστικό ιστό. Συγκεκριμένα, τους δύο τελευταίους μήνες, στο συγκεκριμένο δρόμο έχουν απωλέσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, από τους οποίους οι δύο κάτω των 30 ετών, ενώ υπήρξε και ένας σοβαρός τραυματισμός. Περιστατικά δε, με μικρότερης έκτασης ατυχήματα, συμβαίνουν πολύ συχνά. Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι από δυστυχήματα έχουν προκαλέσει την εύλογη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να σταματήσει αυτός ο παράλογος φόρος αίματος.
Υπενθυμίζουμε ότι με σκοπό να διερευνηθούν οι υπάρχουσες εναλλακτικές και, κυρίως, για να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη για τη διευθέτηση του θέματος, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Λάρισας, στις 12 Απριλίου 2018, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα για συντονισμένη δράση, και όλοι συμφωνήσαμε ότι η οριστική λύση του προβλήματος είναι η επέκταση του Περιφερειακού της Λάρισας ώστε να αποχαρακτηριστούν η οδός Βόλου και η Λεωφόρος Καραμανλή ως εθνικές οδοί και η μετατροπή τους σε ήπιας κυκλοφορίας. Στη συνάντηση αυτή είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για μια ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την ολοκλήρωση του περιφερειακού της Λάρισας, αλλά και τη λήψη απόφασης για σειρά άμεσων παρεμβάσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σκοπεύετε να συγκαλέσετε άμεσα ευρεία σύσκεψη με σκοπό την επίσπευση της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού της Λάρισας, τον αποχαρακτηρισμό ως εθνικών οδών της οδού Βόλου και της Λεωφόρου Καραμανλή στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και την υλοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος άμεσων παρεμβάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος;

2. Τι προτίθεσθε να πράξετε για να μη θρηνήσουμε αλλά θύματα;

Αθήνα, 18 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν την άρση της απαγόρευσης της χρήσης κάνναβης για “ψυχαγωγικούς σκοπούς”

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν την άρση της απαγόρευσης της χρήσης κάνναβης για “ψυχαγωγικούς σκοπούς”, ενώ οι αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της χρήσης της!

Μετά τη ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου 4523/2018, που επιτρέπει την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η οποία παρουσιάσθηκε ως “πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο” και συμπεριελήφθη στο λεγόμενο “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” της κυβέρνησης, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επέκταση της χρήσης της κάνναβης και για λεγόμενους “ψυχαγωγικούς σκοπούς”. Υπέρ αυτής της διεύρυνσης τάσσονται ανοιχτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο κ. Μάκης Μπαλαούρας, αλλά και στελέχη, όπως ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Καρανίκας. Η δικαιολογητική βάση αυτής της πρότασης είναι ότι η απαγόρευση της κάνναβης συνιστά οπισθοδρομική στάση και οφείλεται σε προκαταλήψεις, ενώ η χρήση της δεν οδηγεί στα σκληρά ναρκωτικά.
Ωστόσο, όσα ακούστηκαν στις 15.05.18 από τους πλέον αρμόδιους για το θέμα, στην υποεπιτροπή της βουλής για την μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών, αποδεικνύουν τα ακριβώς αντίθετα.
Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός υπεύθυνος του “18 ΑΝΩ” κ. Δημήτρης Υφαντής είπε ότι “πριν χρόνια στην κοινότητα μας είχαμε ένα 4% χρηστών κάνναβης που είχε να κάνει κυρίως με εφήβους και εντασσόταν κυρίως στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και όχι ως εξάρτηση” για να επισημάνει: “σήμερα, όμως, στη δική μας κοινότητα το ποσοστό που ζητά βοήθεια για την κάνναβη είναι 12% και έχει να κάνει με ενήλικες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς”.
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Βασίλης Γκιοτάκος με τη σειρά του υποστήριξε ότι “υπάρχει έλλειψη σχεδίου δράσης. Ένας στους πέντε μας ζητά θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη”.
Ο πρόεδρος της “ΟΑΣΗΣ” κ. Διαμαντής Δουίτση, σημείωσε: “μας έρχονται πιο συχνά νέα παιδιά χρήστες κάνναβης. Είναι ανησυχητικό”.
Επειδή το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι πολύ σοβαρό, και οι συνέπειές του είναι βαρύτατες τόσο στους χρήστες όσο και στις οικογένειές τους,
Επειδή ως πολιτεία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τη δέουσα σοβαρότητα και όχι υπό την επιρροή ιδεοληψιών ή μιας ασυγχώρητης ελαφρότητας,

ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Εξετάζετε την άρση απαγόρευσης της καλλιέργειας κάνναβης για χρήση πέραν της ιατρικής;
2. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες για αύξηση της χρήσης κάνναβης που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την απεξάρτηση των χρηστών;
3. Υπάρχει σχέδιο για την αναχαίτιση της αύξησης της χρήσης κάνναβης, και ποιο είναι αυτό;

Αθήνα, 16 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ CERN ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΟΓΚΩΝ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ CERN ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΟΓΚΩΝ;

Οι ευκαιρίες που δίδουν οι τεχνολογικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λάρισας, προτάθηκε η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αντικαρκινικού – ογκολογικού κέντρου στη Λάρισα, ενταγμένου σε ένα διεθνές πλαίσιο στήριξης.
Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από δηλώσεις του δρ. Ευάγγελου Γαζή, καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα, δια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, αρνήθηκε το 2017 να γίνει μέλος στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών «South Eastern Europe», που σκοπό είχε την ενίσχυση των βαλκανικών χωρών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, αναπτύσσονται καινοτόμες μέθοδοι ακτινοβολίας, με εφαρμογή στην ιατρική επιστήμη και ειδικά στην ακτινοβολία των καρκινικών όγκων και μπορούν να παραχωρηθούν στις ενδιαφερόμενες χώρες.
Είναι μάλιστα εξωφρενικό το γεγονός, αν ισχύει η πληροφορία, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος και του ιδίου του πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων στις ομιλίες τους είχαν αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου, που θα πρωτοπορεί σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της είχε βάλει ταφόπλακα σε αυτούς τα σχέδια.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των επιστημονικών φορέων; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Αν όχι, ποιος είναι ο λόγος που έχει παγώσει;
2. Αληθεύει ότι η Ελλάδα αρνήθηκε το 2017 τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα South Eastern Europe του CERN, όπου προβλέπεται και η δημιουργία μονάδας καταπολέμησης του καρκίνου με καινοτόμο σύστημα ακτινοβολιών;

Αθήνα, 14 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ. ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ. ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ.

Με ιδιαίτερη ανησυχία ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί τα «τερτίπια» του καιρού. Μετά την ανομβρία και την υπερβολική για την εποχή ζέστη του Απριλίου, ο Μάιος «μπήκε» με έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την αγροτική παραγωγή, καθώς χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, στην αγροτική περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Χαράς του Δήμου Κιλελέρ σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ζημιώνοντας καλλιέργειες φυστικιών, αμπέλου και δημητριακών, συνοδευόμενη από σφοδρή βροχόπτωση. Επίσης το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες στο Ρύζι Φαρσάλων με βαμβάκι, όσπρια, σιτηρά και κεράσια, καθώς και σε περιοχές της Αγιάς, όπου οι αγρότες είδαν την παραγωγή δενδρωδών καλλιεργειών τους να αφανίζεται. Επλήγησαν κτήματα με μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και δημητριακά, άλλα και κεράσια στα οποία η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, στην Ανάβρα και το Γερακάρι και σε κοντινές περιοχές όπως το Βαθύρεμα Αγιάς.
Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Κιλελέρ είχε επισημάνει με επιστολή του τον κίνδυνο που υπήρχε από την ανομβρία στις καλλιέργειες του δήμου. Η αστάθεια, όμως, του καιρού προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις, τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα οι αγρότες να βιώνουν τις συνέπειες στην παραγωγή τους. Οι εναλλακτικές για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα είναι ελάχιστες. η γρήγορη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, τόσο για την εκτίμηση όσο και την αποζημίωση, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητή από τους αγρότες που πληρώνουν έγκαιρα, παρά τις δυσκολίες τις εισφορές τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες οι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, προκειμένου να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατό δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες των δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αγιάς, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;


Αθήνα, 11 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

«Επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς»

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς»

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση με αριθ. 26083/887/2016 (ΦΕΚ Β 1605/Β/7-6-2016), έπρεπε μέχρι 30/9/2017, να έχουν καταχωρηθεί και επανυπολογισθεί όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι 12/5/2016, να προσδιορισθεί η απορρέουσα από την προσωπική διαφορά μείωσή τους και από 1/1/2018 να εισαχθούν στο οικείο πληροφοριακό σύστημα κάθε ασφαλιστικού φορέα.
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, ο επανυπολογισμός τους, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση με αριθ. 25909/470/2016 (ΦΕΚ Β' 1605/07-06-2016), ολοκληρώθηκε και εφαρμόσθηκαν -αναδρομικά από 1/6/2016- οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που το άθροισμα κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν υπολειπόταν του ποσού των 1.300 ευρώ μικτά. Μάλιστα, οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από το 18% του καταβαλλόμενου ποσού επικουρικής σύνταξης.
Στη συνέχεια, με τα άρθρα 1 και 2 του Ν. 4472/2017, τροποποιήθηκαν οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 4387/2016 και επιβλήθηκε περικοπή της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% του καταβαλλόμενου, κατά την 12/5/2016, ποσού κύριων και επικουρικών συντάξεων. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη και την οριστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, οι μειώσεις πλέον υπερβαίνουν κατά πολύ το προαναφερθέν 18%.
Επειδή, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνία για τις νέες άδικες, αχρείαστες και επώδυνες μειώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα συντελεστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά.
Επειδή, οι αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών επιτείνουν την σύγχυση και την ανησυχία.
Επειδή, οι επώδυνες μειώσεις –λόγω προσωπικής διαφοράς- ήδη εφαρμόζονται μετά την 12/5/2016, σε όλες τις νέες συντάξεις που εκδίδονται, αλλά και σε όλες τις συντάξεις χηρείας πριν και μετά τη 12/5/2016.
Επειδή, οι προαναφερόμενοι νόμοι και κανονιστικές πράξεις ισχύουν και δεν έχουν ούτε τροποποιηθεί ούτε ανακληθεί ούτε καταργηθεί.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το ποσό της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συνολικά και ανά τ. ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή, συνολικά και ανά τ. ταμείο;
2. Ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνολικά και ανά τ. ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή, συνολικά και ανά τ. ταμείο;
3. Στο ποσό της περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών, θα ληφθεί υπόψη η μείωση της προσωπικής διαφοράς που ήδη επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016; Τι θα ισχύσει για το όριο των 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής), μετά τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων;
4. Σε πόσες νέες και παλαιές συντάξεις –πριν και μετά τη 12/5/2016- έχει ήδη εφαρμοστεί η μείωση λόγω προσωπικής διαφοράς και ποιο το ύψος της;
5. Πότε οι μειώσεις από τις προσωπικές διαφορές, κυρίων και επικουρικών συντάξεων, θα εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων;

Αθήνα, 7 Μαΐου 2018

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων

2. Κωστής Χατζηδάκης
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

3. ‘Αδωνης- Σπυρίδων Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

4. Ντόρα Μπακογιάννη
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

5. Νότης Μηταράκης
Βουλευτής Ν. Χίου

6. Βασίλειος Οικονόμου
Βουλευτής Επικρατείας

7. Κωνσταντίνος Τασούλας
Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων

8. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Βουλευτής Ν. Καβάλας

9. Χρήστος Κέλλας
Βουλευτής Ν. Λαρίσης

10. Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Ν. Λέσβου

11. Μάξιμος Χαρακόπουλος
Βουλευτής Ν. Λαρίσης

12. Θεόδωρος Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας

13. Γεώργιος Στύλιος
Βουλευτής Ν. Άρτας

14. Κωνσταντίνος Σκρέκας
Βουλευτής Ν. Τρικάλων
15. Γεώργιος Κουμουτσάκος
Βουλευτής Β΄ Αθηνών

16. Γεώργιος Γεωργαντάς
Βουλευτής Ν. Κιλκίς

17. Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

18. Αναστάσιος Δημοσχάκης
Βουλευτής Ν. Έβρου

19. Γεώργιος Βλάχος
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

20. Όλγα Κεφαλογιάννη
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

21. Γεώργιος Καρασμάνης
Βουλευτής Ν. Πέλλας

22. Αθανάσιος Καββαδάς
Βουλευτής Ν. Λευκάδος


23. Χρήστος Σταϊκούρας
Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας

24. Στέργιος Γιαννάκης
Βουλευτής Ν. Πρεβέζης

25. Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου

26. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
Βουλευτής Ν. Ρεθύμνης

27. Ιωάννης Αντωνιάδης
Βουλευτής Ν. Φλωρίνης

28. Ιάσων Φωτήλας
Βουλευτής Ν. Αχαΐας

29. Βασίλειος Γιόγιακας
Βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας

30. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας

31. Κωνσταντίνος Βλάσης
Βουλευτής Ν. Αρκαδίας

32. Ιωάννης Τραγάκης
Βουλευτής Β΄ Πειραιώς

33. Νίκη Κεραμέως
Βουλευτής Επικρατείας

34. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

35. Αικατερίνη Μάρκου
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

36. Χρήστος Μπουκώρος
Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

37. Αθανάσιος Μπούρας
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

38. Γεώργιος Βαγιωνάς
Βουλευτής Χαλκιδικής

39. Μαρία Αντωνίου
Βουλευτής Ν. Καστοριάς

40. Νικήτας Κακλαμάνης
Βουλευτής Α΄ Αθήνας

41. Σταύρος Καλαφάτης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
42. Αθανάσιος Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας

43. Σίμος Κεδίκογλου
Βουλευτής Ν. Ευβοίας

44. Άννα Καραμανλή
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

45. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Βουλευτής Ν. Ηλείας

46. Ανδρέας Κατσανιώτης
Βουλευτής Ν. Αχαΐας

Read more...

ΠΟΣΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: ΠΟΣΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ;

Η εγκληματικότητα, κάθε μορφής, στη χώρα μας έχει λάβει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς διαστάσεις. Οι πολίτες αισθάνονται κυριολεκτικά έρμαια σε κάθε εγκληματικό στοιχείο, και πόλεις όπως η Αθήνα, βυθίζονται σε μια άνευ προηγουμένου ανομία. Η μειωμένη αστυνομική δύναμη της Αττικής καλείται να αστυνομεύσει ένα λεκανοπέδιο εκατομμυρίων ανθρώπων, τη στιγμή που η λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών είναι οριακή, με καμία δυνατότητα ουσιαστικής αστυνόμευσης. Η ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες, με πεζές ή εποχούμενες περιπολίες είναι αδήριτη. Είναι άλλωστε γνωστές οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, η ανεπάρκεια εξοπλισμού, τα προβληματικά αστυνομικά μέσα και υποδομές, η ελλιπής εκπαίδευση και άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο της αστυνομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως γνωστόν, με δημόσια δήλωση του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε το 20% των αστυνομικών που είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας να διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της πάταξης της καθημερινής εγκληματικότητας. Αμέσως, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξαγγέλλει στις 12.04.18, με “τυμπανοκρουσίες”, ότι θα αποσπαστούν 800 αστυνομικοί από συνοδεία επισήμων προσώπων και τα επιτελικά γραφεία του Αρχηγείου για πεζές περιπολίες, αστυνομικά τμήματα, και υπηρεσίες της λεγόμενης πρώτης γραμμής.
Η υπουργική εξαγγελία χαιρετίστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ως ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, και αυτήν την φορά, τα λόγια έχουν τεράστια απόσταση από τις πράξεις αυτής της κυβέρνησης. Όπως πληροφορούμαστε από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (Ε.ΑΣ.Υ.Α.) και το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΕΑ) η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα δεν έχει καμία σχέση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός. Αντιθέτως, προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία θα πλήξουν τις δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκριθεί στο καθήκον της.
Συγκεκριμένα στις εν λόγω ανακοινώσεις καταγγέλλεται ότι
• Στον αριθμό των 800 θα υπολογιστούν και οι υπάρχουσες ομάδες ΔΙ.ΑΣ.–Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίες θα αποδεσμευτούν από σταθερά σημεία.
• Την Παρασκευή 28/04/2018, εκδόθηκε Διαταγή με την οποία μετακινούνται 32 αστυνομικοί από μάχιμες Υπηρεσίες της Ασφάλειας (Δίωξη Ναρκωτικών, Οργανωμένο Έγκλημα, Ανηλίκων, Αναζητήσεων, Αθλητική Βία) στις πεζές περιπολίες.
• Η γραπτή δέσμευση μεταξύ άλλων, για επιστροφή αστυνομικών στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (ΔΙ.ΑΣ, ΖΗΤΑ, Περιπολικά) έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί παρά κατ' ελάχιστο, μιας και έχουν επανέλθει σε αυτή μικρότερος αριθμός των 10. Αναφέρεται δε ότι οι συνολικά αποσπασμένοι από την Δίκυκλη Αστυνόμευση (ΔΙ.ΑΣ -ΖΗΤΑ ) μεταξύ άλλων και σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργικά γραφεία κ.α , είναι 401.
• Στην υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών, που ακόμη δεν έχει θεσπισθεί, μετακινούνται αστυνομικοί χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και ουσιαστική εκπαίδευση, για να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο όπως είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πόσοι είναι οι αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευθεί από τις 12 Απριλίου έως σήμερα από τη φύλαξη προσώπων και γραφείων;
2. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των αστυνομικών οι οποίοι μετακινούνται για να στελεχώσουν την υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών;
3. Είναι αλήθεια ότι για τη στελέχωση των πεζών περιπολιών μετακινούνται αστυνομικοί από τις μάχιμες μονάδες της Ασφάλειας, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους, οι οποίες κατ’ αυτόν τον τρόπο αποψιλώνονται; Πόσοι είναι αυτοί και από ποιες διευθύνσεις;
4. Πόσοι αποσπασμένοι αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων ή Πρόσωπα, έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους;


Αθήνα, 4 Μαΐου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...