Menu
A+ A A-

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΓΑ; ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΓΑ; ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ;

Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις της στην αγροτική παραγωγή, βρίσκουν τον αγροτικό κόσμο ανοχύρωτο και την πολιτεία ανέτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Φέτος ιδιαίτερα, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες έπληξαν το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών στον θεσσαλικό κάμπο. Η ισχνή ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα αιτήματα των αγροτών για αποζημιώσεις σε ζημιές που αναμφίβολα υπήρξαν άλλα δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο Κανονισμό, προκαλεί έντονες συζητήσεις και εύλογες αντιδράσεις.
Οι αγρότες αμφισβητούν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ καθώς πλέον, ολοένα και συχνότερα υφίστανται ζημιές για τις οποίες δεν αποζημιώνονται. Στα μάτια του μέσου αγρότη σήμερα, ελέω και της κακής οικονομικής κατάστασης, το δίχτυ ασφαλείας του ΕΛΓΑ για την προστασία της παραγωγής του χάνει την αξιοπιστία του.
Ωστόσο, από δημοσιεύματα στον τύπο (Καθημερινή, ένθετο Agricola, ρεπορτάζ Γ. Μακρής, 05.08.18) σχετικά με τις αντιδράσεις των αγροτών, πληροφορούμαστε για την πρόθεση της διοίκησης του ΕΛΓΑ να εφαρμοστεί νέος Κανονισμός από το 2019. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη επιπλέον ζημιών, όπου οι αγρότες «εκτός από το γενικό ασφάλιστρο, θα μπορούν να πληρώνουν παραπάνω για να έχουν επιπλέον καλύψεις».
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Αν ναι έχουν εκπονηθεί οι αντίστοιχες αναλογιστικές μελέτες; Τι ισχύει αναλυτικότερα σχετικά με τις αλλαγές και από πότε θα ισχύσουν;
2. Αν ο νέος κανονισμός δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμος και δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων υπήρξε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο;
3. Επειδή είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για το ότι καταβάλουν υψηλά ασφάλιστρα με χαμηλή ανταποδοτικότητα, προτίθεστε να τα μειώσετε;

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Για τον αγροτικό κόσμο του νομού Λάρισας άλλα και ολόκληρης της Θεσσαλίας, η φετινή χρονιά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή τους. Αυτό, όμως, που εγείρει διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για αποζημιώσεις.
Μετά τα ροδάκινα και τον καπνό, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσαν ζημιές και σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της τάξης του 50% στην αναμενόμενη παραγωγή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τέθηκε επι τάπητος στην παράσταση του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία (εφημερίδα «Ελευθερία», 3-8-2018). Σύμφωνα, όμως, με την ενημέρωση που υπήρξε, παρ’ ότι υπήρξαν ζημιές και μείωση της παραγωγής, αυτές δεν καλύπτονται από το κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού.
Η βιομηχανική ντομάτα συνιστά εδώ και χρόνια μια δυναμική άλλα και πολυέξοδη καλλιέργεια, με καλά οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή. Ως προϊόν, που επεξεργάζεται από τη βιομηχανία, απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σημαντική οργάνωση σε επίπεδο παραγωγών, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολυεπίπεδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ.
Αυτή τη στιγμή, το κυριότερο ζήτημα που δημιούργησε η «κακή» χρονιά είναι ότι εγείρονται αμφιβολίες στους αγρότες για την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους. Συχνά ακούγεται στα αγροτικά στέκια ότι η «ασφαλιστική ομπρέλα» που προσφέρει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν και σχολιάζεται έντονα η μη επικαιροποίηση του υπάρχοντος Κανονισμού, ώστε να καλύπτει ασφαλιστικά τις ζημιές που πράγματι υφίσταται η παραγωγή τους από καιρικά φαινόμενα. Σημειωτέον δε ότι πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι αν ο ΕΛΓΑ δεν αναβαθμίσει το απαρχαιωμένο του Κανονισμό, και δεν σκύψει με ενδιαφέρον στα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, δεν έχουν λόγο να συνεχίζουν να ασχολούνται με υψηλού ρίσκου καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, με ότι αρνητικά αποτελέσματα θα έχει αυτό για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες αγρότες και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;
2. Θα εξετάσετε την περίπτωση να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ντοματοπαραγωγούς μέσω των ενισχύσεων de minimis;
3. Έχετε προχωρήσει στις ανάλογες μελέτες που θα επιτρέψουν την αναμόρφωση προς το δικαιότερο του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;
4. Πρόσφατα, η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει επιπλέον μέτρα για την στήριξη του απωλεσθέντος εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών και ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε πως «είμαι σε επαφή με διάφορους υπουργούς από τις χώρες που πλήττονται, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις». Έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για την στήριξη των Ελλήνων παραγωγών που φέτος μετρούν πληγές από τα εξίσου ζημιογόνα φαινόμενα των παρατεταμένων βροχοπτώσεων;

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΝΙΣΧΥΣΗ TΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ TΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό αποτελούν πλέον μια μόνιμη θλιβερή πραγματικότητα. Άλλωστε, η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας προκαλεί, μοιραίως, και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών. Για τους κατοίκους, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, η κατάσταση με τις ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας είναι ακόμη πιο δυσχερής και αντίξοη, και αυτό το γνωρίζει όποιος επισκέπτεται αυτές τις περιοχές. Ως γνωστόν, η αστυφιλία αλλά και η δημογραφική απίσχναση της χώρας έχει καταστήσει τα ορεινά χωριά της επαρχίας να κατοικούνται κυρίως, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, από ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Τούτο, εύλογα συνεπάγεται το ακόμα υψηλότερο επίπεδο αναγκών στον τομέα της υγείας.
Συγκεκριμένα, στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, ένα ορεινό χωριό στα όρια του νομού Λάρισας, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων εστιάζουν στην ανεπαρκή παρουσία αγροτικού ιατρού με σκοπό την διεκπεραίωση βασικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους κατοίκους. Η απομακρυσμένη θέση του χωριού δυσκολεύει τη μετάβαση των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία ή ακόμα και στο Κέντρο Υγείας στην Ελασσόνα, στο οποίο αναλογεί να εξυπηρετήσει μια εξαιρετικά ευρεία γεωγραφική περιοχή με πολλά χωριά σε ορεινό έδαφος.
Για τους κατοίκους, και πρωτίστως τους ηλικιωμένους, της Τσαπουρνιάς άλλα και όλων των ορεινών χωριών του νομού Λάρισας, η παρουσία αγροτικού ιατρού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η αδυναμία παροχής των βασικών υπηρεσιών υγείας σε ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα, ενισχύει την αίσθηση που έχουν ότι η πολιτεία τους έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει και αδιαφορεί για αυτούς.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεσθε να επιλύσετε το πρόβλημα της έλλειψης του αγροτικού ιατρού στη Τσαπουρνιά Ελασσόνας, άλλα και στα υπόλοιπα χωριά των ορεινών περιοχών του νομού Λάρισας, όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοί τους δεν έχουν την ευχέρεια να επισκέπτονται τις δομές υγείας μακριά από τον τόπο τους ;

Αθήνα, 6 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η χώρα μας βίωσε πρόσφατα μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές λόγω της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 23/7/2018 στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης στην Πεντέλη Αττικής και ακολούθως επεκτάθηκε στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι των Δήμων Πικερμίου-Ραφήνας και Μαραθώνα. Εξαιτίας της έχασαν τη ζωή τους, με τα ως τα σήμερα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 87 συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, σε ιδιαίτερα τραγικές συνθήκες, είτε από τις φλόγες είτε πνιγόμενοι στην θάλασσα, προσπαθώντας να σωθούν. Επιπλέον, υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες που κινδύνευσαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν τεράστιες υλικές ζημιές σε υποδομές, σε κτίρια, σε οχήματα, καθώς και στον δασικό πλούτο της περιοχής.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια τραγωδία, η οποία έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, που ζητά ξεκάθαρες και στοιχειοθετημένες απαντήσεις για το τι δεν λειτούργησε σωστά και οδηγηθήκαμε σ’ αυτόν τον θλιβερό απολογισμό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αντί να δώσει μια διαυγή εξήγηση των γεγονότων, καθώς και να προβεί σε απόδοση των ευθυνών, όπου αυτές προκύπτουν, με τις συνακόλουθες παραιτήσεις και αποπομπές, επιδόθηκε σε ένα εξοργιστικό επικοινωνιακό παιχνίδι συσκότισης της αλήθειας.
Για δύο περίπου εβδομάδες, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια να αποδείξουν είτε ότι δεν έκαναν λάθη κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, είτε ότι οι ευθύνες βαραίνουν τον “κακό καιρό”, κάποιες “σκοτεινές δυνάμεις”, όσους κυβέρνησαν στο παρελθόν, ακόμη και τα ίδια τα θύματα!
Τα στοιχεία, ωστόσο, που αποκαλύπτονται καθημερινώς, καταδεικνύουν ότι και σοβαρά λάθη έγιναν, και λανθασμένες οδηγίες δόθηκαν, και εξοργιστικές παραλείψεις καταγράφηκαν, και έλλειψη συντονισμού υπήρξε, και εντέλει η εικόνα που οι κυβερνώντες προσπάθησαν να δημιουργήσουν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Λαμβάνοντας, επομένως, υπ’ όψιν την καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων αυτής της τραγωδίας, καθώς και των υπευθύνων για την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει όσους βρέθηκαν στην περιοχή της πυρκαγιάς, αλλά και να διαχειριστεί έγκαιρα και ορθολογιστικά τη διάσωσή τους

ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

1. Αφού για την Αττική ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/07/2018 ήταν πολύ αυξημένος (4), ποια επιπλέον μέτρα ελήφθησαν από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς στη δασοπυρόσβεση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά τους σχέδια για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Μαραθώνα και Πικερμίου-Ραφήνας, ΕΛΑΣ, ΓΕΕΘΑ);
2. Κατά την έναρξη της πυρκαγιάς (περί Ω/16:49) κινητοποιήθηκε το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δήμων και των Εθελοντών, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την περιοχή της Πεντέλης, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος (4);
3. Συγκλήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και, σε καταφατική περίπτωση, ποιος ο χρόνος και ο τόπος σύγκλισής του, ποιοι έλαβαν μέρος και τί αποφάσεις ελήφθησαν;
4. Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο “Ξενοκράτης” κατά το μέρος που αφορά την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών;
5. Χρησιμοποιήθηκαν για το συντονισμό της πυρκαγιάς τα πέντε (5) ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος που εδρεύουν στο Α/Δ Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλαδή πλησίον της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς για τον καλύτερο συντονισμό των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης; Αν ναι, ποια ώρα βρέθηκαν πάνω από την πυρκαγιά και ποιες πληροφορίες δόθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατεύθυνσή της;
6. Δόθηκε εντολή εκκένωσης της πληγείσας περιοχής και σε καταφατική περίπτωση από ποιόν, τί ώρα και ακολούθως σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο υπεύθυνοι για την ασφαλή εκκένωση των περιοχών (Ν. 3613/2007 αρθρ. 17);
7. Πόσα εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τη Δευτέρα 23/07/2018 και πόσα απ’ αυτά τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στην πυρκαγιά;
8. Η όλη επιχείρηση αντιμετώπισης και κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς γιατί δεν συντονίστηκε, είτε από αέρος είτε από το έδαφος, από τους ανώτατους Αξιωματικούς που αποτελούν την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος (Αρχηγός, Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, Υπαρχηγός Υποστήριξης), όπως συνέβαινε πάντα στις μεγάλες πυρκαγιές, ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για την περιοχή της Αττικής;
9. Υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά μοντέλα εκτίμησης της εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς και πρόβλεψης περιοχών που απαιτείται η εκκένωσή τους, σε συνάρτηση με τις τοπικές καιρικές συνθήκες και εάν ναι, χρησιμοποιήθηκαν από τους αρμόδιους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος;
10. Γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το έργο του Ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, που με βάση τις προδιαγραφές του, μεταξύ άλλων, θα υπήρχε η δυνατότητα αποστολής τηλεφωνικού μηνύματος “sms” στους πολίτες που βρίσκονταν στις περιοχές που πιθανά θα επεκτείνονταν η πυρκαγιά, ώστε έγκαιρα να απομακρυνθούν απ’ αυτήν;
11. Τι ώρα και από ποιόν ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στις ακτές των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι Αττικής, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας και διάσωσης εξαιτίας του καπνού από τη μεγάλη πυρκαγιά και σε τι ενέργειες προέβησαν ακολούθως για τη διάσωση των ανθρώπων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι παρέμειναν στη θάλασσα από 3 έως 5 ώρες;
12. Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στις παραπάνω ακτές το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να διαθέσει τα δικά του μέσα για τη διάσωση των εγκλωβισμένων πολιτών αλλά και για το φωτισμό των περιοχών από τα εναέρια μέσα που διαθέτει, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων διάσωσης και τη μείωση του πανικού;

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες από αγριογούρουνα καθίσταται ολοένα και πιο έντονο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διαμαρτύρονται και να αναζητούν τρόπους για την προστασία της παραγωγής τους. Από τα τέλη της άνοιξης οι επιδρομές των αγριογούρουνων σε καλλιέργειες, προς αναζήτηση τροφής, ολοένα και πυκνώνουν. Ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με δασωμένες ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, τα περιστατικά εμφάνισης μεγάλων ομάδων αγριογούρουνων που “εισβάλουν” στα χωράφια και αφανίζουν την παραγωγή προκαλούν φόβο και στους ίδιους τους αγρότες.
Η έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες, η αδυναμία των αγροτών να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα φαινόμενα αυτά καθώς και τα αιτήματά τους για μια πιο «δυναμική» συνδρομή της πολιτείας για την εξεύρεση λύσεων που θα απαλύνουν το πρόβλημα, αναφέρονται συχνά στον τοπικό Τύπο για όλους τους Δήμους του νομού Λάρισας. Στην πιο πρόσφατη αναφορά στο πρόβλημα που υφίσταται (εφημερίδα Ελευθερία, 17/07/2018), οι πληγέντες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας, διαμαρτυρήθηκαν στη δημοτική αρχή για τις καταστροφές που έχουν υποστεί σε μια πλειάδα καλλιεργειών, όπως καλαμπόκια, σιτηρά, ελιές, αμυγδαλιές, οπωροφόρα, αμπέλια και μποστάνια, και ζητούν τη μέριμνα της πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Είναι γνωστό ότι η επιμειξία γουρουνιών ελευθέρας βοσκής με άγρια έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων “υβριδίων”, με συνέπεια η τροφή στα καταφύγια της άγριας πανίδας να μην επαρκεί και οι επιδρομές των γουρουνιών να φτάνουν ακόμη και μέχρι τον κάμπο.
Όλοι κατανοούν τη σημασία της εύθραυστης οικολογικής ισορροπίας, γι αυτό και οι λύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες, με σεβασμό στο περιβάλλον και την άγρια πανίδα άλλα και στον κόπο του αγρότη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι επιδρομές των αγριογούρουνων και οι καταστροφές σε καλλιέργειες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου είναι σοβαρές, ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα;
2. Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για την επιμήκυνση της διάρκειας της κυνηγητικής περιόδου για τα αγριογούρουνα;
3. Είναι στις προθέσεις σας η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στην αγροτική παραγωγή από αγριόχοιρους;
4. Θα διερευνήσετε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων μέσων για την προστασία των αγροτικών εκτάσεων από τις εν λόγω ζημιές;
5. Υπάρχει κάποιος άμεσος και ασφαλής τρόπος για την προστασία των μόνιμων καλλιεργειών;

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αίτημα μετεγκατάστασης κεραίας για λόγους δημόσια υγείας στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Αίτημα μετεγκατάστασης κεραίας για λόγους δημόσια υγείας στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας

Με την Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας επιχειρείται η γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet), των κατοίκων αγροτικών και μειονεκτικών περιοχών. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ειδικά σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές της επικράτειας καθώς μπορεί να αμβλύνει πολλές από τις δυσκολίες που δημιουργεί η γεωμορφολογία της χώρας μας.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση των υποδομών, και του εξοπλισμού που απαιτείται, έχει γίνει πλησίον των οικισμών, με αποτέλεσμα την εύλογη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την εγκατάσταση κεραίας στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας από την “Rural Connect Ευρυζωνικά Δίκτυα Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού”. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για την εγγύτητα της κεραίας με τον οικισμό, καθώς και για το γεγονός ότι δεν ερωτήθηκαν για την τοποθεσία της εγκατάστασης. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν εξετάστηκε καν το αίτημά τους για μετεγκατάσταση σε κατάλληλη, άλλα σχετικά πιο απομακρυσμένη από το χωριό, θέση.
Οι αντιδράσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους η παρατεταμένη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, λόγω της κοντινής απόστασης της κεραίας που επισκιάζει το χωριό. Να σημειωθεί ότι η κεραία απέχει περίπου 70 μέτρα από την παιδική χαρά του χωριού, 100 περίπου μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ενώ υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε απόσταση ακόμα και 50 μέτρων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία της Τσαπουρνιάς Ελασσόνας για την εγκατάσταση της κεραίας στο χωριό τους, η οποία τοποθετήθηκε τελικώς πολύ κοντά στον οικισμό;
2. Με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών και την ικανοποίηση των εύλογων ανησυχιών τους, προτίθεστε να εισακούσετε την έκκληση των κατοίκων της Τσαπουρνιάς για μετεγκατάσταση της κεραίας σε άλλο χώρο, μακρύτερα από τις οικίες και τις κτηνοτροφικές μονάδες;

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κατάσταση της Δικαιοσύνης ταλαιπωρείται από ποικίλα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία αυτού του βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας.
Ενδεικτικά των διαφόρων παθογενειών που ταλανίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης είναι αυτά που επισημαίνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττας Μπασδέκη για τα προβλήματα των Δικαστηρίων Λάρισας (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 23.07.18).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Μπασδέκη, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού και υλικοτεχνικών υποδομών.
Στα μεν πρώτα συγκαταλέγονται οι σοβαρές ελλείψεις δικαστικών λειτουργών στο Εφετείο, όπου εκδικάζονται πολλές σοβαρές υποθέσεις και έχουν ως συνέπεια την καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων Λάρισας, αλλά και η έλλειψη μηχανοργάνωσης.
Στα προβλήματα με τις υλικοτεχνικές υποδομές περιγράφονται η παλαιότητα του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, το οποίο δεν δύναται να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες, καθώς η κατάσταση εντός του κτιρίου χαρακτηρίζεται τριτοκοσμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουαλέτες του Μεγάρου επισκευάστηκαν με χρήματα του Δικηγορικού Συλλόγου! Έλλειψη παρατηρείται σε γραφεία και αίθουσες, καθώς σε χώρους 10 τ.μ. στοιβάζονται έως και 5 άτομα, ενώ το αρχείο του Ειρηνοδικείου βρίσκεται στους διαδρόμους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος να υπογραμμισθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας έχει σήμερα 732 μέλη, ενώ στην Εφετειακή Περιφέρεια δραστηριοποιούνται περίπου 1.800 δικηγόροι.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η απόδοση της δικαιοσύνης υπ’ αυτές τις συνθήκες καθίσταται δρόμος μετ’ εμποδίων. Αν δεν υπάρξει αύξηση του προσωπικού και τουλάχιστον, σοβαρές επισκευαστικές παρεμβάσεις στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, αυτό δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεσθε να προβείτε σε εργασίες αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, στο οποίο επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες;
2. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας; Τι προτίθεστε να πράξετε επ’ αυτού;
3. Προτίθεσθε να αυξήσετε τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και να προκηρύξετε προσλήψεις εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού;

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ;

Εφέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς μετρούν αλλεπάλληλες πληγές από τον άστατο καιρό. Σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών, είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουν επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια την εντεινόμενη ανησυχία των παραγωγών.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και ιδιαίτερα εντός των ορίων του πρώην Δήμου Ποταμιάς, έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στην καλλιέργεια των καπνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (24/7/2108) που βασίζεται σε διαπιστώσεις των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής, η διαδοχική εναλλαγή διαστημάτων έντονης βροχόπτωσης με διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών έχει προκαλέσει το αποκαλούμενο από τους αγρότες της περιοχής “βράσιμο” των καπνόφυτων, γεγονός που επιφέρει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Πέραν τούτου, όπως υπογραμμίζεται, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης φυτοπροστασίας, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοτικές κοινότητες Μεσοχωρίου, Αμουρίου, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Πραιτωρίου, Ευαγγελισμού και Βλαχογιαννίου -όπου και εντοπίζονται κυρίως οι ζημιές- η καπνοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη ενασχόληση μετά την κτηνοτροφία. Οι αγρότες φέτος, που οι ζημιές άμεσες ή έμμεσες προκαλούν μείωση της σοδειάς τους, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας παντοιοτρόπως την αρωγή της πολιτείας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε και να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι καπνοπαραγωγοί, και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;
2. Σε περίπτωση που οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, προτίθεστε να εξετάσετε την περίπτωση να ενταχθούν στην διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων;

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ-«BULLYING» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ-«BULLYING» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πρόσφατα η ελληνική κοινωνία συνταράχθηκε από την αυτοκτονία ενός μαθητή, ο οποίος φέρεται πως υπήρξε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, το φαινόμενο του bullying έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του “Χαμόγελου του Παιδιού” 1 στα 3 παιδιά έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή και διαδικτυακής βίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα συμβάντα του εκφοβισμού δεν γίνονται πάντοτε γνωστά, καθώς τα θύματα δεν τα καταγγέλλουν. Εναπόκειται, επομένως, στους εκπαιδευτικούς και στην οικογένεια να αποκαλύψουν την αλήθεια, εφόσον διαπιστώσουν κάτι ανάλογο είτε άμεσα είτε από την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού που έχει υποστεί τον εκφοβισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτεία και ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να παραμένουν αδρανείς στην εξάπλωση αυτού του νοσηρού φαινομένου, που στοιχίζει πλέον και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.
Το 2013, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είχε συσταθεί “Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού” που ως αποστολή είχε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Οι δράσεις του εν λόγω Παρατηρητηρίου υλοποιούνταν με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχαν θεσμικοί, κοινωνικοί τοπικοί φορείς και οργανισμοί. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η καταγραφή περιστατικών, η σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και προγράμματα ευαισθητοποίησης των γονέων και της κοινωνίας των πολιτών.
Δυστυχώς, όπως και σε ανάλογα θέματα, το πρόβλημα συζητείται εντόνως όσο διαρκεί η εντύπωση από το γεγονός, που έρχεται στην επιφάνεια -συνήθως με τραγικό τρόπο- και στη συνέχεια λησμονείται μέχρι την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί. Εφόσον, όμως, η πολιτεία δεν αντιδρά καταλυτικά, ώστε να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπως ζητούν φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα διογκώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των σημερινών παιδιών και αυριανών πολιτών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Διαθέτετε στοιχεία που να δείχνουν την έκταση που έχει λάβει ο εκφοβισμός-bullying στα σχολεία;
2. Το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που είχε ξεκινήσει το 2013, συνεχίζει τη δράση του, και αν όχι γιατί;
3. Ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο σας για τον περιορισμό του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, ποια προτίθεσθε να λάβετε το επόμενο διάστημα και αν αυτά θα ενταχθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης;


Αθήνα, 23 Ιουλίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΗΜΕΤΕΡΩΝ»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΗΜΕΤΕΡΩΝ»

Στην πρόσφατη συζήτηση του νόμου 4547/18 “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” είχαμε επισημάνει ότι δεν προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, που είναι εκ των ως ουκ άνευ για την αναβάθμιση της παιδείας. Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση των Σχολικών Συμβούλων, βασικό θεσμό υποστήριξης του σχολείου και τον αντικατέστησε με ένα γραφειοκρατικό και απρόσωπο όργανο, εντελώς απόμακρο από τη σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό. Επιπλέον, είχαμε τονίσει ότι η όλη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης υπηρετεί την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διορισμένοι περιφερειακοί διευθυντές -για τους οποίους γίναμε ρεζίλι στην ευρωβουλή- προΐστανται των συμβουλίων επιλογής μαζί με τους ήδη διευθυντές εκπαίδευσης που επελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι αιτιάσεις μας επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) κ. Βασίλης Παληγιάννης, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου για την επιλογή “των δικών τους παιδιών”. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι:
1. Στα Συμβούλια προεδρεύουν οι νυν Περιφερειακοί Διευθυντές, στην επιλογή των οποίων θριάμβευσε η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός.
2. Παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις τις θέσεις των δύο καθηγητών ΑΕΙ να μην καταλαμβάνουν μέλη ΔΕΠ, είτε από Παιδαγωγικά Τμήματα, είτε από Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ.
3. Αλλού, γίνεται στελέχωση με μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ άλλων Περιφερειών της χώρας, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Αττική όπου ορίσανε μέλος από την Αλεξανδρούπολη.
4. Ο ορισμός στις θέσεις του συμβουλίου που προορίζονται για Δ/ντή Εκπαίδευσης, που βασίστηκε σε εκλεκτορικό σώμα και κρίθηκε ως αντισυνταγματικά επιλεγμένο, και Δ/ντή Σχολείου, έγινε με καθαρά κομματικά κριτήρια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου συνεχίζουν να συμμετέχουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ το εκλεκτορικό σώμα που τους εξέλεξε κηρύχθηκε αντισυνταγματικό;
2. Για ποιο λόγο δεν τοποθετούνται στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και στις θέσεις που προορίζονται για καθηγητές ΑΕΙ, αποκλειστικά μέλη ΔΕΠ από Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ;
3. Για ποιο λόγο σε Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου τοποθετούνται μέλη ΔΕΠ από άλλες, μακρινές Περιφέρειες και όχι απ’ αυτήν του Συμβουλίου Επιλογής;
4. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου προεδρεύουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, παρά το γεγονός ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά κριτήρια;
5. Για ποιο λόγο οι σχετικές διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης δεν είναι ιεραρχικά σειροθετημένες, από πάνω προς τα κάτω, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;
6. Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι με όλα τα παραπάνω προάγεται, έστω και κατ’ ελάχιστον, η αξιοκρατία στον χώρο της εκπαίδευσης;

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...