Menu
A+ A A-

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ».

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποσχόταν, το 2014, άμεσα έσοδα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Σήμερα, στο λυκόφως της θητείας της, έχει να παρουσιάσει πενιχρά αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παρέλαβε έτοιμο και εγκατεστημένο το σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων, μια υποδομή που αποτελεί τη βάση για διασταυρώσεις, ελέγχους και πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό παραμένει ανενεργό λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας.
Εδώ και 45 μήνες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει τίποτα για την επέκταση του συστήματος εισροών - εκροών στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων, ενώ δεν προχώρησε στο διαγωνισμό για τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων έτσι ώστε, μαζί με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος καταγραφής σημάτων GPS σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων, να ελεγχθεί η διακίνηση των καυσίμων σε όλα τα στάδια.
Αποκαλύπτεται, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ του 2017, ότι όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας και του σχεδιασμού.
Σε ότι αφορά τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων στο πεδίο των καυσίμων, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση υπ’ αριθμ. πρωτ. 6694/27.06.2017, αυτά ανέρχονταν στα 27 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2014, μειώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2016, ενώ εισπράχθηκαν μόλις 3,1 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζετε ότι αν και έχουν ζητηθεί μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (ερώτηση υπ’ αριθμ. πρωτ. 7350/04.07.2018) στοιχεία μεταγενέστερα, αυτά ουδέποτε χορηγήθηκαν.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδόσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι απογοητευτικές. Αντίθετα οι επιδόσεις της στην φοροεπιδρομή, την καθιστούν «πρωταθλήτρια».
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όταν αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αρχικά στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2016 και ακολούθως στα υπόλοιπα καύσιμα από τις αρχές του 2017, θα έπρεπε να έχει λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση έξαρσης φαινομένων λαθρεμπορίας στα καύσιμα. Ιδιαίτερα όταν η απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα εκτιμάται, από τους παράγοντες του χώρου, τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κατόπιν των ανωτέρω, Επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν το 2017 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποια είναι τα ποσά που βεβαιώθηκαν και πόσα εισπράχθηκαν;

2. Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα το 2018, ποια είναι τα ποσά που βεβαιώθηκαν και πόσα έχουν εισπραχθεί;

3. Για ποιο λόγο εδώ και 4 χρόνια δεν διενεργούνται διασταυρώσεις με βάση το ήδη εγκατεστημένο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια;

4. Για ποιο λόγο δεν προχώρησαν εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, η μοριακή ιχνηθέτηση στα καύσιμα, η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στις εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων και στα διυλιστήρια και η τοποθέτηση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα;

 

Αθήνα, 10.10.2018

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1. Χρήστος Σταϊκούρας
2. Θεόδωρος Φορτσάκης
3. Απόστολος Βεσυρόπουλος
4. Χαράλαμπος Αθανάσιου
5. Ιωάννης Αντωνιάδης
6. Φωτεινή Αραμπατζή
7. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
8. Ελευθέριος Αυγενάκης
9. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
10. Γεώργιος Βλάχος
11. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης
12. Σοφία Βούλτεψη
13. Γεώργιος Γεωργαντάς
14. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
15. Αθανάσιος Δαβάκης
16. Νικόλαος - Γεώργιος Δένδιας
17. Χρίστος Δήμας
18. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
19. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής
20. Θεόδωρος Καράογλου
21. Γεώργιος Καρασμάνης
22. Ανδρέας Κατσανιώτης
23. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
24. Εμμανουήλ ( Μάνος) Κόνσολας
25. Δημήτριος Κυριαζίδης
26. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
27. Χρήστος Μπουκώρος
28. Αθανάσιος Μπούρας
29. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
30. Ιωάννης Πλακιωτάκης
31. Κωνσταντίνος Σκρέκας
32. Δημήτριος Σταμάτης
33. Γεώργιος Στύλιος
34. Κωνσταντίνος Τασούλας
35. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
36. Ιωάννης Τραγάκης
37. Κωνσταντίνος Τσιάρας
38. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
39. Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

Σχετικά με τις αλλεπάλληλες και σοβαρές καταγγελίες για τη διοίκηση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
κο Νίκο Παππά.

Θέμα: «Σχετικά με τις αλλεπάλληλες και σοβαρές καταγγελίες για τη διοίκηση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.»

Ενώ ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, κ. Παππάς πανηγυρίζει για τη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες όσον αφορά στη διοίκηση και στη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. από στελέχη της ΕΡΤ Α.Ε. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν κάθε φορά και με πιο έντονο τρόπο, ότι η δημόσια τηλεόραση απαξιώνεται από διάφορους εγκάθετους της Κυβέρνησης οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ως όχημα για την άσκηση προπαγάνδας.
Συγκεκριμένα με την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Κρίμπαλης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής εγκαλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. , ότι λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της, υποστηρίζει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι.». Και αναφέρεται στην «απαξίωση των οργανικών δομών και αντικατάσταση τους από πλήρως ελεγχόμενες επιτροπές, σε ψήφιση νέου οργανογράμματος με σωρεία ανορθολογικών και φωτογραφικών διατάξεων και σε τοποθέτηση ημετέρων στις θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων ενάντια σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητα».
Επίσης στις 12.9.2018 ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Αλαφογιώργος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων «να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία και να ελέγξει το δημόσιο χρήμα». Και επειδή έκανε την παραπάνω καταγγελία, σύμφωνα με ανάρτησή του ίδιου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό.
Στην από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινός αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ καταγγέλλει, ότι «Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων…Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.».
Στην από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του ο γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκος Μιχαλίτσης κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. διότι, έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρείᬬ¬¬ μας στον προηγούμενο αιώνα».
Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Τσακνής με την από τον Οκτώβριο 2017 ανακοίνωση παραίτησής του αφήνει σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της ΕΡΤ.
Αλλά και από την πλευρά της Συμπολίτευσης σύμφωνα με την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη: «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση.» και καταλήγει, ότι «Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.».
Αντιδράσεις ως προς την έλλειψη αμεροληψίας της ΕΡΤ έχουν υπάρξει και μετά από δυο σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν από «ανθρώπους» της ΕΡΤ, οι οποίοι εκφράστηκαν με αήθη τρόπο κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για τον κ. Καψώχα, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλώντας μέσα από εκπομπή της ΕΡΤ Α.Ε. είπε, ότι ακούγοντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης νόμιζε, ότι άκουγε «τον θεωρητικό του φασισμού τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι» και τον παραγωγό της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος προέτρεψε τον Φεβρουάριο του 2018 δημόσια μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης να «γιαουρτώσουν» οι πολίτες τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Η ΕΡΤ Α.Ε. σε ερώτηση, που καταθέσαμε, αποποιήθηκε των ευθυνών της και απάντησε, ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν αποκλειστική ευθύνη για τα γραφόμενα τους και τις απόψεις τους.
Επειδή η εύρυθμη λειτουργία της δημόσια τηλεόρασης αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία πολιτική προτεραιότητα καθώς τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων καθώς και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητα καταθέσαμε προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ μια σειρά ερωτήσεων στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε λάβει ελλιπείς και αποσπασματικές απαντήσεις.
Αναφερόμαστε στην ερώτηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΡΤ ΑΕ για τα έτη 2017-2020, όπου η ΕΡΤ Α.Ε. απάντησε, ότι έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών προκειμένου να καταρτιστεί στη συνέχεια το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Επίσης ρωτήσαμε το λόγο για τον οποίο από τη μια ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ με τη δικαιολογία ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει υπεράριθμο προσωπικό έφερε τροπολογία στις 12.4.2016 για τη απόσπαση τακτικού προσωπικού από τη ΕΡΤ Α.Ε. σε άλλους φορείς του δημοσίου και από την άλλη ισχυρίζεται, ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Αλλά και τότε η απάντηση ήταν γενικόλογη, ότι δηλαδή η ΕΡΤ Α.Ε. βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δομών της.
Τέλος μεταξύ άλλων και ύστερα από διάφορες καταγγελίες και δημοσιεύματα ρωτήσαμε για τα κριτήρια επιλογής εξωτερικών και μεικτών παραγωγών από την ΕΡΤ ΑΕ και δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Έχει καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΡΤ Α.Ε. για τα έτη 2017-2020;
2. Έχει γίνει αξιολόγηση των δομών της ΕΡΤ Α.Ε.; Έχει γίνει τοποθέτηση του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. βάσει του νέου Εσωτερικού Κανονισμού και του Οργανογράμματος; Περιλαμβάνεται στον Εσωτερικό Κανονισμό η περιγραφή των οργανικών θέσεων; Με ποια κριτήρια γίνεται η τοποθέτηση σε θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στην ΕΡΤ Α.Ε.; Τι έχετε να απαντήσετε στις καταγγελίες, ότι οι οργανωτικές δομές της ΕΡΤ Α.Ε. έχουν απαξιωθεί και το νέο οργανόγραμμα έχει φωτογραφικές διατάξεις;
3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε.;
4. Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφάνεια όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ Α.Ε.;
5. Πώς αποτυπώνεται η σχέση κόστους οφέλους όσον αφορά στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ Α.Ε.; Δεδομένου ότι το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε. είναι επαρκές για ποιο λόγο επιλέγονται οι εξωτερικές και μεικτές παραγωγές;
6. Όσον αφορά στην ΕΡΤ3, ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ;
7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακών πομπών της ΕΡΤ Α.Ε. και πότε θα εκπέμψει αυτόνομα το σήμα της;
8. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διερευνήσετε τις παραπάνω καταγγελίες;

 

Αθήνα, 09.10.2018

Οι Επερωτώντες Βουλευτές:

1. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

2. Ελευθέριος Αυγενάκης

3. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

4. Απόστολος Βεσυρόπουλος

5. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης

6. Γεώργιος Βλάχος

7. Σοφία Βούλτεψη

8. Γεώργιος Γεωργαντάς

9. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

10. Αθανάσιος Δαβάκης

11. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας

12. Κωνσταντίνος Καραγκούνης

13. Θεόδωρος Καράογλου

14. Γεώργιος Καρασμάνης

15. Δημήτριος Κυριαζίδης

16. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης

17. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη

18. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

19. Χρήστος Σταϊκούρας

20. Δημήτριος Σταμάτης

21. Κωνσταντίνος Τασούλας

22. Κωνσταντίνος Τζαβάρας

23. Ιωάννης Τραγάκης

24. Κωνσταντίνος Τσιάρας

25. Θεόδωρος Φορτσάκης

26. Μάξιμος Χαρακόπουλος

27. Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης

Read more...

Δώστε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και Εμπάργκο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Δώστε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και Εμπάργκο.

Χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε δραματικά αδιέξοδα, κυρίως λόγω του ρωσικού εμπάργκο που έχουν καταβαραθρώσει τις εξαγωγές μας και έχουν ¨ρίξει¨ τις εγχώριες εμπορικές τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αλλά, επιπλέον, και από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ετών για τις οποίες οι παραγωγοί είτε δεν αποζημιώνονται, είτε εμπαίζονται με ¨αποζημιώσεις¨- κοροϊδία, είτε αποκλείονται ακόμη και από αυτές αυθαίρετα .

Οι σφοδρές και άκαιρες βροχές του Ιουλίου 2017, αφάνισαν κυριολεκτικά τη σοδειά. Και, ενώ έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ που σαφέστατα ορίζει ότι οι καταστροφές εξ αιτίας βροχοπτώσεων από Μάιο μέχρι Νοέμβριο αποτελούν ¨άμεση ζημιά καλυπτόμενη ασφαλιστικά από τον Οργανισμό¨ (ΦΕΚ Β’ 1668/ 27-7-2011, άρθρο 5, παράγραφος 4) ο τότε και μέχρι πρότινος Υπουργός δεν το έπραξε.

Παρά δε το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων της Νάουσας είχε αποφανθεί ότι οι ζημιές οφείλονταν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ακραίο και άκαιρο καιρικό φαινόμενο, επέλεξε να συγκροτήσει μια εκ των πραγμάτων αχρείαστη και περιττή Επιτροπή, η οποία επίσης γνωμοδότησε ότι επρόκειτο για άμεσες ζημιές από άκαιρες βροχοπτώσεις. Συνηγορούσαν άλλωστε σε αυτήν την εκτίμηση και τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία που ανέφεραν ότι το ύψος των βροχοπτώσεων εκείνου του τριημέρου, καθώς και η υποβάθμιση της ποιότητας και η καταστροφή της ώριμης παραγωγής, δεν αφήνουν περιθώρια για ανάγκη ερμηνειών.

Σε πείσμα όλων αυτών των εκτιμήσεων, ο τότε Υπουργός, αφού δήλωσε επίσημα από τη Θεσσαλονίκη ότι «το πόρισμα της Επιτροπή (που ο ίδιος συγκρότησε) είναι θετικό για τους παραγωγούς» , αντί να δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αντικειμενικές και πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τον Ιανουάριο του ’18 προχώρησε στο πρωτάκουστο: ¨Πέταξε το μπαλάκι¨ στους Συνεταιρισμούς, καλώντας τους πληγέντες να πάνε και να πληρώσουν για να κάνουν δηλώσεις σε εξωθεσμικά όργανα!

Η συνέχεια είναι ότι, εφτά μήνες αργότερα – τον Ιούλιο του ’18 – αντί για σωστές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τους έδωσε 8,5 εκατομμύρια, δηλαδή από 65 μέχρι 120 ευρώ στο στρέμμα - ¨ψίχουλα ελεημοσύνης κυριολεκτικά¨ μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που είχαν υποστεί - από το πρόγραμμα de minimis. Αλλά ακόμη, άφησε ¨εκτός νυμφώνος¨ και πάρα πολλούς παραγωγούς, αποκλείοντας αυθαίρετα σημαντικές ποικιλίες ροδακίνων από τις ¨αποζημιώσεις – φιλοδώρημα¨! Γιατί; Διότι αν συμπεριλάμβανε και αυτές τις ποικιλίες, η δήθεν ¨αποζημίωση¨ θα έπεφτε στα 20 με 30 ευρώ το στρέμμα. Με απλά λόγια, οι ολοσχερώς κατεστραμμένοι καλλιεργητές ¨αποζημιώθηκαν¨ - υποτίθεται – κατά τέσσερις με πέντε φορές λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν, όπως έπρεπε μέσω ΕΛΓΑ! Και το τραγελαφικό: Ένας σημαντικός αριθμός πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, αν και πλήρωσαν για τις δηλώσεις ζημιάς στους Συνεταιρισμούς παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες αποζημιώνονταν, όχι μόνον δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αλλά δεν έχουν και πού να απευθύνουν τις ενστάσεις τους – όπως θα μπορούσαν να κάνουν αν τις όποιες αποζημιώσεις τις αποφάσιζε και έδινε ο ΕΛΓΑ! Πάνε στο Υπουργείο, τους στέλνουν στους Συνεταιρισμούς, από κει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και από κεί πάλι στο… Υπουργείο. Μέχρι και σε… ιδιώτες τους παραπέμπουν για να βρουν το δίκιο τους.

Αυτής της απροκάλυπτης κοροϊδίας, είχε προηγηθεί ο συστηματικός εμπαιγμός τους, από τον προκάτοχο Υπουργό, που από το φεστιβάλ της Βέροιας το καλοκαίρι του ’17 – παρουσία μάλιστα και της… υπό σύσταση (και τότε και σήμερα) ¨Διεπαγγελματικής¨ που τον είχε καλέσει - αλλά και κατ’ επανάληψη στη συνέχεια, τους διαβεβαίωνε ότι θα τους αποζημίωνε και για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, είτε ως κοινοτική στρεμματική ενίσχυση, είτε μέσω ΠΣΕΑ (εν γνώσει του ότι αυτό δεν μπορούσε να το κάνει), είτε μέσω του de minimis. Αλλά, αφού τα έκανε ¨μαντάρα¨ με το σχετικό φάκελο που τον έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή… ταχυδρομικώς, ατεκμηρίωτο και χωρίς υποστήριξη, χωρίς ούτε μια λέξη στα Συμβούλια Υπουργών – με αναμενόμενη συνέπεια την απόρριψή του – υποσχόταν αποζημιώσεις μέσω των de minimis. Όπως επίσης αποζημιώσεις για το εμπάργκο υπόσχονταν και κυβερνητικά στελέχη σε συσκέψεις ανά τους ροδακινοπαραγωγικούς Νομούς. Αλλά, μόλις λίγο πριν την αποχώρησή του από την ηγεσία του Υπουργείου, ο κύριος Αποστόλου ορθά – κοφτά διαμήνυσε γενικά προς όλους τους πληττόμενους από το εμπάργκο παραγωγούς ότι ¨λεφτά από το πρόγραμμα de minimis δεν υπάρχουν¨!

ΕΠΕΙΔΗ, και φέτος, ένα χρόνο μετά την περσινή καταστροφή, οι παραγωγοί μας βιώνουν την ίδια τραγωδία, πάλι με άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου με ζημιές τεράστιες στην ώριμη για συγκομιδή παραγωγή τους.

ΕΠΕΙΔΗ. από την ίδια αιτία, υπέστησαν ζημιές αμπέλια και συκιές και οι καλλιεργητές αποζημιώνονται – και πολύ σωστά – από τον ΕΛΓΑ που χαρακτηρίζει τη ζημιά ως ¨άμεση¨, όπως ήταν και των ροδακίνων…

ΕΠΕΙΔΗ, εγκαταλελειμμένοι από πέρσι, οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, έχοντας μπροστά τους ασήκωτες υποχρεώσεις, φόρους, εισφορές, εφόδια, δάνεια, ΔΕΗ, το χαράτσι ΕΝΦΙΑ 35% πάνω φέτος, παρακράτηση αποζημιώσεων, κλπ, αντιμετωπίζοντας ακόμη και προβλήματα επιβίωσης…

ΕΠΕΙΔΗ, δεν νοείται ευνομούμενη χώρα χωρίς τη ¨συνέχεια του Κράτους¨, συνεπώς οι δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού, δεσμεύουν και τη διάδοχη ηγεσία του Υπουργείου και δη της ίδιας Κυβέρνησης…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός

· Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει την εξόφθαλμη αδικία με τις ¨αποζημιώσεις¨ - κοροϊδία του προκατόχου του μέσω de minimis και με αυθαίρετο αποκλεισμό σημαντικού αριθμού πληγέντων ροδακινοπαραγωγών για την ολοκληρωτική καταστροφή του 2017.

· Τι σκοπεύει να κάνει με τις επίσης τεράστιες φετινές ζημιές – τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου - για τις οποίες ουδείς αρμόδιος έχει αρθρώσει μέχρι στιγμής λέξη, δηλαδή αν θα ανατεθούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων και αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ.

· Αν, μετά το ¨στραπάτσο¨ με τους τραγικούς χειρισμούς του απελθόντος Υπουργού στο σχετικό φάκελο, θα υλοποιηθούν οι κατηγορηματικές και επίσημες δεσμεύσεις του για αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος λόγω ρωσικού εμπάργκο, δηλαδή αν, από πού και πότε θα δοθούν.

· Αν έχει ερευνήσει ή θα ερευνήσει, αν δόθηκαν στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που οι πληγέντες το 2017 ροδακινοπαραγωγοί υποχρεώθηκαν να καταβάλουν με τις δηλώσεις ζημιών στους Συνεταιρισμούς και, αν όχι, πού πήγαν.

 Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2018

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καρασμάνης Γιώργος, Βουλευτής Πέλλας
Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης
Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
Κασαπίδης Γιώργος, Βουλευτής Κοζάνης
Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας
Χαρακόπουλος Μαξιμος, Βουλευτής Λαρίσης

Read more...

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Στις 6 Αυγούστου 2018, μετά από επίσκεψη στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, είχαμε απευθυνθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο υπουργείο Υγείας, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του ορεινού χωριού για την πλημμελή παρουσία αγροτικού ιατρού. Η απάντηση, ωστόσο, που λάβαμε από τον αρμόδιο υπουργό (αρ. πρωτ. 61494, 13/09/18) μας εξέπληξε πολλαπλώς. Κατ’ αρχάς προκαλεί εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά η απάντηση του υπουργού σύμφωνα με την οποία ο Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου (Αγροτικός) ήταν νιγηριανής εθνικότητας, δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, και ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η μετακίνησή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η επίσημη αυτή απάντηση εύλογα προκάλεσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τον τρόπο επιλογής των αγροτικών γιατρών, με δεδομένο ότι η ελληνομάθεια είναι προϋπόθεση επικοινωνίας με την πλειοψηφία των ηλικιωμένων στα χωριά.
Επιπλέον, πληροφορούμαστε ότι η αγροτική γιατρός που διαδέχθηκε τον Νιγηριανό που αγνοούσε την ελληνική, κατά την επίσκεψή της στις 20 Αυγούστου 2018 στην Τσαπουρνιά, δεν βρήκε κανέναν που να χρειάζεται τις υπηρεσίες της. Η απάντηση, ευθέως υπονοεί ότι οι κάτοικοι του χωριού χαίρουν άκρας υγείας, και δεν έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της επιστήμης του Ιπποκράτη. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι αν άραγε οι κάτοικοι μονίμως δεν θα έχουν την ανάγκη του ιατρού, οπότε και δεν υφίσταται και αγωνία για την κάλυψη της θέσης στο Ε.Ι. του χωριού!

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πώς είναι δυνατόν ένας πτυχιούχος ιατρός, να μην ομιλεί την ελληνική γλώσσα και να εργάζεται επισήμως στις δομές υγείας της ελληνικής πολιτείας;
2. Στην προκήρυξη θέσεως αγροτικού γιατρού δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ελληνομάθεια;
3. Με δεδομένο ότι δεν λειτουργούν αγγλόφωνα τμήματα ιατρικής στη χώρα μας, ο συγκεκριμένος ιατρός φοίτησε σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Αν ναι, πώς έλαβε το πτυχίο του, χωρίς γνώση της ελληνικής;
4. Ποιος αποφάσισε ότι ο ιατρός που εργαζόταν στο Ε.Ι. της Τσαπουρνιάς έπρεπε να μετακινηθεί στο Γ.Ν. Λάρισας, και με ποια αιτιολογία; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
5. Στα Δημόσια Νοσοκομεία οι ιατροί δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα;
6. Γνωρίζετε αν έχουν τοποθετηθεί και αλλού αγροτικοί γιατροί οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα; Αν ναι, πώς συνεννοούνται, ιδιαιτέρως, με τους ηλικιωμένους χωρικούς;
7. Συμφωνείτε με την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων ιατρικής στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια με δίδακτρα για αλλοδαπούς φοιτητές από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο; Αν ναι, τι προτίθεστε να πράξετε επ’ αυτού;

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αποδέσμευση ακινήτων του δημοσίου από το υπερταμείο

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποδέσμευση ακινήτων του δημοσίου από το υπερταμείο

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την είδηση ότι αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, συμπεριλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα που έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας -γνωστότερη ως υπερταμείο- και τα “μισόλογα” της κυβέρνησης, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας που προκαλούν εύλογα απορίες και οργή.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, 47 ακίνητα στο δήμο Λαρισαίων, μεταξύ των οποίων και το Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, μεταβιβάστηκαν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.
Οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έχει μεταβιβασθεί στο αιωνόβιο υπερταμείο, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε έως πρότινος διανοηθεί να πράξει. Βεβαίως, η αναγραφή μόνο κωδικών, χωρίς περιγραφή του ακινήτων που μεταβιβάστηκαν, μπορεί να θόλωσε πρόσκαιρα τα νερά, η ώρα, όμως, της αποκάλυψης της αλήθειας έφτασε!
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα επιχειρηθεί κάποια στιγμή ‘‘ξεκαθάρισμα’’ της εν λόγω λίστας, και θα αφαιρεθούν οι κωδικοί που αναφέρονται σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες και δασικές εκτάσεις, που η πρεμούρα των πρώην αντιμνημονιακών δυνάμεων παραχώρησε εν μια νυκτί με κλειστά τα μάτια.
Είναι, όμως, γνωστό ότι οποιαδήποτε απόφαση αποδέσμευσης ακινήτων του δημοσίου θα πρέπει να έχει και την πλειοψηφία του Εποπτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου είναι πενταμελές -αποτελούμενο από 3 Έλληνες που ορίζει η κυβέρνηση και 2 εκπροσώπους των δανειστών- και ότι για τις αποφάσεις του δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία των 3, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 4 ψήφοι, γίνεται κατανοητό ότι η αποδέσμευση ακινήτων του δημοσίου μόνον απλή υπόθεση δεν είναι.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Έχουν μεταβιβασθεί αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας στο υπερταμείο; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό και τι προτίθεστε να πράξετε;
2. Προτίθεστε να διεκδικήσετε την αποδέσμευση αρχαιοτήτων, κοινόχρηστων και κοινωφελών ακινήτων από το υπερταμείο;
3. Είναι αλήθεια ότι για την αποδέσμευση ακινήτων χρειάζεται η έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων (4) στα πέντε (5) μέλη του, άρα και την απαραίτητη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των εκπροσώπων των δανειστών;

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Κατάθεση Πρακτικών και λοιπών συνοδευτικών εγγράφων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σταύρο Αραχωβίτη

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση Πρακτικών και λοιπών συνοδευτικών εγγράφων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και της αλληλογραφίας της ΕΥΔ ΠΑΑ με υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής, σχετικά με της νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών»

 

Κύριε Υπουργέ,

Νέα, τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας έφερε το σχέδιο Απόφασής σας για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Εκατοντάδες χωριά σε όλη τη χώρα, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσονται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα, με συνέπεια χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που έως σήμερα ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση να μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης.

Εκτός μιας αποζημίωσης αναγκαίας για την επιβίωση των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους, συγκολλητικής για τον κοινωνικό ιστό, τη στιγμή μάλιστα, που η κτηνοτροφία και δη η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει και έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις φοροεισπρακτικές πολιτικές, την ανυπαρξία ελέγχων και εν γένει την αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δε διακοπή της καταβολής της, εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο εγκατάλειψης της υπαίθρου και της γεωργικής δραστηριότητας.

Η ΝΔ εδώ και μήνες «κρούει των κώδωνα του κίνδυνου» για την ανησυχητική χαλαρότητα και την πρωτοφανή καθυστέρηση της Κυβέρνησής σας στη λήψη μιας απόφασης στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Ως εκ τούτου, σε συνέχεια της από 17/09/2018 Ερώτησής μου με την οποία σας ζητούσα και την παράταση της fast track και προσχηματικής διαβούλευσης των 15 ημερών προκειμένου να συμμετέχει ουσιαστικά και να προλάβει να καταθέσει τις απόψεις του το σύνολο του αγροτικτηνοτροφικού κόσμου της χώρας και σε συνέχεια της από 24.9.2018 επιστολής μου προς το Προεδρείο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για έκτακτη σύγκλησή της με αποκλειστικό θέμα την εν λόγω Απόφαση,
επανέρχομαι σήμερα με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προκειμένου να καταδειχθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησής σας.

Ως γνωστόν η Ευρ. Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση "Omnibus" στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ως τμήμα της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Η πρόταση περιλάμβανε τροπολογίες σε σύνολο δεκαπέντε υφιστάμενων νομικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για την Αγροτική Ανάπτυξη και ειδικότερα του άρθρου 31.5 αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.

Ακολούθησε σειρά συνεδριάσεων, κατά τη συνήθη διαδικασία, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας όσο και σε επίπεδο της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 3 Απριλίου 2017, όταν οι αρμόδιοι Υπουργοί – ανάμεσά τους και ο προκάτοχός σας Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου - κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις για τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη συνολική συμβιβαστική δέσμη του Omnibus, συμφώνησαν και για την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής από τα Κράτη – Μέλη την 01/01/2019.

Επομένως, παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχός σας γνώριζε ήδη από τις 10 Απριλίου 2017, ότι η εφαρμογή της νέας οριοθέτησης θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2019 και ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Phil Hogan είχε καλέσει όλα τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν εγκαίρως στην νέα οριοθέτηση, ώστε να αποφευχθεί ο σημαντικός διοικητικός φόρτος για τις διαχειριστικές αρχές και ο ενδεχόμενος κίνδυνος μείωσης της στήριξης των αγροτών από την εξισωτική αποζημίωση λόγω της καθυστέρησης της οριοθέτησης,
η Κυβέρνησή σας επέδειξε «εγκληματική» αδιαφορία.

Αφήσατε να περάσουν άπρακτοι 18 ολόκληροι μήνες για να φέρετε την τελευταία στιγμή, στις 13 Οκτωβρίου 2018 μια απόφαση στρατηγικής σημασίας που ουσιαστικά δεσμεύει την χώρα μας και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο καθώς η οριοθέτηση θα ισχύσει και για το επόμενο Πρόγραμμα σύμφωνα με την Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την θέσπιση κανόνων για την στήριξη των Στρατηγικών Σχεδίων

Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως καταθέσετε αμέσως στη Βουλή των Ελλήνων:

1. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας από τις 14/9/2016, καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις του Έλληνα Υπουργού και τα συνοδευτικά έγγραφα.

2. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

3. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

4. Το σύνολο της αλληλογραφίας σχετικής με το θέμα της νέας οριοθέτησης, της ΕΥΔ ΠΑΑ και των Υπηρεσιών της Ε. Επιτροπής.

 Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2018

Οι αιτούντες βουλευτές:

Φωτεινή Αραμπατζή Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

Στύλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας ΝΔ

Γεωργιάδης Άδωνις Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Μπακογιάννη Θεοδώρα Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου ΝΔ

Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ

Παναγιωτόπουλος Νίκος Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

Ανδριανός Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδας ΝΔ

Γιόγιακας Βασίλειος Βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ

Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

Κεδίκογλου Συμεών Βουλευτής Εύβοιας

Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνου ΝΔ

Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λαρίσης ΝΔ

Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

Οικονόμου Βασίλειος Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

Καλαφάτης Σταύρος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Σκρέκας Κώστας Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Κουμουτσάκος Γεώργιος Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

Βούλτεψη Σοφία Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Read more...

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΡΑΤ ΣΤΗΝ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΡΑΤ ΣΤΗΝ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, θα έπρεπε να συνιστά βασική προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας. Δυστυχώς, τούτο είναι προφανές ότι έχει αμεληθεί τα τελευταία χρόνια, και λόγω αντικειμενικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Ωστόσο, ακόμη και με τις δεδομένες δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, οφείλουμε να στηρίξουμε, ως κράτος αλλά και ως κοινωνία, τα ελληνικά γράμματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και ιδιαιτέρως στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Αξίζει, λοιπόν, προσοχής η έκκληση του Προέδρου του Συλλόγου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στα Βαλκάνια, δρ. Σ. Χρυσάφη (επιστολή στον αθηναϊκό τύπο), για τη διάσωση της έδρας των Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου του Κομράτ στην Γκαγκαουζία της Μολδαβίας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου, λόγω της οικονομικής κρίσης, από τα 25 τμήματα της ελληνικής σε π.ΓΔΜ, Βουλγαρία και Μολδαβία, επιβίωσε ως σήμερα μόνον αυτό της Γκαγκαουζίας. Εκεί παραμένει μια Ελληνίδα καθηγήτρια, που παλιότερα ήταν διορισμένη από το κράτος στο πανεπιστήμιο του Κομράτ, και διδάσκει στην έδρα καθώς και σε δύο τμήματα ελληνικών σε νέους. Το ποσό το οποίο απαιτείται, σύμφωνα με την συγκεκριμένη επιστολή, είναι 1.500 ευρώ ετησίως, που καλύπτεται από κάποιον ευαίσθητο συμπατριώτη μας.
Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Γκαγκαουζίας ανέρχεται στις 180.000, από τους οποίους το 80% είναι Γκαγκαούζοι ενώ οι υπόλοιποι είναι Βούλγαροι, Μολδαβοί, Ουκρανοί και Ρώσοι, ενώ στην περιοχή αυτή ζουν και μερικές δεκάδες οικογένειες ελληνικής καταγωγής. Οι Γκαγκαούζοι είναι λαός τουρκόφωνος μεν, ορθόδοξος δε στο θρήσκευμα, που επίσης θεωρεί τον ελληνικό πολιτισμό ως συγγενικό προς το δικό του, καθώς έχει συναίσθηση της βυζαντινής του προέλευσης. Και τούτο συμβαίνει παρά τη συνεχή προπαγάνδα που δέχεται από την Τουρκία, η οποία δραστηριοποιείται εντατικά από το 1991 στην περιοχή, σε οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο. Τη δεκαετία του 2000 έγιναν κάποιες προσπάθειες μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, να προωθηθεί η διδασκαλία των ελληνικών, με σημαντική επιτυχία. Τα προγράμματα αυτά έλαβαν χώρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κόμρατ, στο Παιδαγωγικό Κολέγιο «Μιχαήλ Τσακίρ» και στο Λύκειο «Γκαβριήλ Γκαϊνταρτζή» και στα οποία συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές και ενδιαφερόμενοι.
Όλα τα παραπάνω κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις στην περιοχή θα πρέπει όχι μόνον να μην αφεθούν να σβήσουν, αλλά τουναντίον να αυξηθούν, με την απόσπαση από την Ελλάδα καθηγητών και με την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να ενισχύσετε οικονομικά την Έδρα των Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο του Κόμρατ στην Γκαγκαουζία της Μολδαβίας;
2. Θα αποσπάσετε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της ελληνικής και θα αποστείλετε εκπαιδευτικό υλικό στην Γκαγκαουζία;
3. Σε πόσες χώρες των Βαλκανίων -πλην της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία- και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης διδάσκεται σήμερα η ελληνική γλώσσα με καθηγητές αποσπασμένους από την Ελλάδα, σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα και πόσοι είναι οι μαθητές-φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα; Ποιος ήταν ο αντίστοιχος αριθμός πριν μια δεκαετία;

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κον Δημήτριο Βίτσα,
2. Εσωτερικών, κον Αλέξη Χαρίτση,
3. Εθνικής Άμυνας, κον Παναγιώτη Καμμένο,
4. Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο,
5. Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη,
6. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κον Μιχαήλ Καλογήρου και
7. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κον Φώτιο Φανούριο Κουβέλη

Θέμα: «Πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό».

Η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει ανάγει το εν λόγω θέμα σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός έχει αποδειχθεί πλήρως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και να απειλείται η κοινωνική της συνοχή.
Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικότερα, βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια καταστάσεις που όχι μόνο προκαλούν φόβο και ανησυχία στην καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη σε μια ευνομούμενη χώρα, όπως την υποχρέωση της Πολιτείας να εμπνέει το αίσθημα ασφαλείας του.
Την ίδια στιγμή οι εικόνες που έρχονται ολοένα και περισσότερο στη δημοσιότητα για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών αυτών, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τις ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και την άναρχη συσσώρευση ανθρωπίνων ψυχών μέσα σε αυτά, προκαλούν όχι μόνο τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ευθεία προσβολή του αισθήματος αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών.
Οι εικόνες ντροπής, εξάλλου, όχι μόνο του περασμένου, αλλά και του προπέρσινου χειμώνα, που έκαναν καθημερινά τον γύρο του κόσμου, με χαρακτηριστικότερη εκείνη των σκηνών χωρίς θερμαντικά σώματα, λόγω της αδυναμίας των αρμόδιων Υπουργών να προβλέψουν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως την έλευση του χειμώνα, επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στο κύρος της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Τις τελευταίες ημέρες, επανέρχεται και πάλι στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου. Και επανέρχεται, σε μια περίοδο που ο ρυθμός αφίξεων προσφύγων και παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης, παρουσιάζει ύφεση. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος των μεγάλων εισροών, σημειώθηκαν φέτος 10.751 αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 12.466 μετανάστες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα το εν λόγω ΚΥΤ έχει αναχθεί –κατά κοινή ομολογία- σε παγκόσμιο σύμβολο δύο πραγμάτων: Της ανθρώπινης εξαθλίωσης αλλά και της κυβερνητικής ανικανότητας. Σημειώνεται ότι την περίοδο που διανύουμε στον εν λόγω χώρο βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 8.779 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
Δραματικές διαστάσεις, όμως, φαίνεται πως λαμβάνει και η απραξία της Κυβέρνησης απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα, ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι περίπου 2.242, με μόλις 1.091 θέσεις προστασίας να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας. Μάλιστα, οι θέσεις φιλοξενίας σε αντίθεση με την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνεχώς μειώνονται.
Πρόκειται για καταστάσεις που, αναμφίβολα, είναι αναντίστοιχες με την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία τεράστια οικονομική ενίσχυση, ύψους περίπου 1,667 δισ. ευρώ, για την οποία επανειλημμένα έχει καταστεί δέκτης διεθνών επικρίσεων, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο την διαχειρίζεται.
Αναλυτικότερα, η χώρα μας -μέχρι στιγμής- έχει επιχορηγηθεί με 561 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο των πολυετών εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης (2014-2020). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει, με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης συνολικά 461 εκ. ευρώ για τις ανάγκες του μεταναστευτικού ζητήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πόροι, τόσο της έκτακτης όσο και της προγραμματισμένης χρηματοδότησης, εκπηγάζουν από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME-AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (TAME-ISF) της Ε.Ε. Συμπληρωματικά, έχουν χορηγηθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. συνολικά 645 περίπου εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της πασίδηλης ανικανότητας, είναι ένας μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου να αναφέρεται με επικριτικά και δυσμενή σχόλια για τη χώρα μας, προκαλώντας βαρύτατο πλήγμα, όχι μόνο στην αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος της χώρας. Και το χειρότερο, υπονομεύει με μη αναστρέψιμο τρόπο την οποιαδήποτε μελλοντική ενίσχυση που θα επιχειρεί, στο εξής, να διεκδικεί η χώρα μας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση μιας έκτακτης περίστασης.
Πέραν του διεθνούς τύπου, όμως, η Ελλάδα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές, τους τελευταίους μήνες, διεθνώς υπόλογη ενώπιον και των Διεθνών Οργανισμών όπως , συγκεκριμένα, της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αλλά και διαφόρων άλλων διεθνών και εγχώριοων οργανώσεων. Για παράδειγμα, έντονες «φωνές» κατακραυγής για τον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, έρχονται και από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Κοινό σημείο όλων των επικριτικών σχολίων, οι συνθήκες φιλοξενίας, που παρέχονται σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής (hot-spots) των νησιών, ενώ υπερτονίζεται η επικίνδυνη καθημερινότητα των ασυνόδευτων ανήλικων και των αδέσμευτων γυναικών, που διαβιούν στα «εν ζωή» Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Επιπροσθέτως, στην έλλειψη στιβαρής οργανωτικής και επιχειρησιακής δομής των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων στο Μεταναστευτικό, εδράζεται, προφανώς, η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας για χορήγηση μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η άναρχη δραστηριοποίηση των προαναφερθεισών Οργανώσεων και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για αυτούς τους φορείς, στους οποίους και κατευθύνεται μεγάλο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, αποτελεί καίριο πρόβλημα. Ως φυσικό επακόλουθο, εντείνεται βαθμιαία στην ελληνική επικράτεια και, μάλιστα, σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές η αδιαφανής δράση ενός μεγάλου αριθμού Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αμφίβολης προέλευσης και σκοπών.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφήνοντας 64 ερωτήσεις, που έχουν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και σχετίζονται όλες με ζητήματα αδιαφανούς διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναπάντητες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;
2. Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
3. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;

Αθήνα, 26.09.2018

Οι Επερωτώντες Βουλευτές:

1. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
2. Βασίλειος Κικίλιας
3. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης
4. Μάξιμος Χαρακόπουλος
5. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
6. Ιωάννης Πλακιωτάκης
7. Κωνσταντίνος Τσιάρας
8. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
9. Ελευθέριος Αυγενάκης
10. Γεώργιος Βαγιωνάς
11. Γεώργιος Βλάχος
12. Σοφία Βούλτεψη
13. Γεώργιος Γεωργαντάς
14. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
15. Γεράσιμος Γιακουμάτος
16. Αθανάσιος Δαβάκης
17. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
18. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
19. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου
20. Όλγα Κεφαλογιάννη
21. Δημήτριος Κυριαζίδης
22. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
23. Αθανάσιος Μπούρας
24. Μάριος Σαλμάς
25. Κωνσταντίνος Σκρέκας
26. Δημήτριος Σταμάτης
27. Κωνσταντίνος Τασούλας
28. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
29. Ιωάννης Τραγάκης
30. Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης

 

Read more...

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες ερωτήσεις μας που αφορούν στις συνθήκες λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας (25.7.2018 και 4.9.2018), η κατάσταση με την υλικοτεχνική υποδομή του κτιρίου είναι τραγική.
Μάλιστα, κατά τον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο και σηματοδοτεί την έναρξη του νέου Δικαστικού έτους, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολλέτα Μπασδέκη, επισήμανε επίσης για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλούς περιβάλλοντος για την άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος, σε συνεργασία με τους δικηγόρους και όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης.
Δυστυχώς, οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν, καθώς, πολύ σύντομα, αποκολλήθηκε τμήμα της πρόσοψης στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης. Μάλιστα, το Μέγαρο βρίσκεται σε κεντρικότατο και πολυσύχναστο σημείο της πόλης, και ως εκ τούτου ήταν ευτύχημα που δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή άλλες επιπτώσεις σε διερχόμενους πολίτες (σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ελευθερία, 27.09.18).
Εν πάση περιπτώσει, η κεντρική θέση του Μεγάρου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, απ’ όπου περνούν καθημερινά πολίτες άλλα και επισκέπτες, συνιστά έναν επιπλέον λόγο για τον οποίον θα έπρεπε να τύχει της κρατικής φροντίδας για την αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το κτίριο από το χρόνο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πότε προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που σας έχουν επισημανθεί δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, ώστε να είναι ασφαλές για εργαζόμενους και πολίτες;

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Την περίοδο αυτή οι κάτοικοι των ορεινών χωριών προετοιμάζονται πρώτοι από όλους για την έλευση του χειμώνα. Μια από τις κύριες δραστηριότητές τους είναι η προμήθεια των καυσόξυλων, καθώς οι θερμοκρασίες στα χωριά τους είναι σαφώς πιο χαμηλές.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, η διανομή των γνωστών χωρικών κυβικών μέτρων (Χ.Κ.Μ.) ξύλων που τους μοιράζονται, μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου του νομού Λάρισας, κ. Γιώργου Γκατζούνη.
Πιο συγκεκριμένα, στο Λιβάδι για το φετινό χειμώνα θα υπάρξει μείωση στα χωρικά κυβικά ξυλείας ανά δικαιούχο κάτοικο, λόγω μειωμένων κρατικών πιστώσεων σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από την αρμόδια δασική υπηρεσία του νομού Πιερίας, όπου ανήκει. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό, καθώς, οι ανάγκες για θέρμανση λόγω υψομέτρου του χωριού –1.200 μέτρα– είναι μεγάλες και ξεπερνούν τους 6 μήνες το χρόνο. Επιπροσθέτως, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αποτελεί πλέον φθηνή εναλλακτική λύση για τους χαμηλού εισοδήματος δικαιούχους κατοίκους των ορεινών περιοχών, μετά και την δραστική περικοπή του επιδόματος θέρμανσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, η μείωση του όγκου των ξύλων ανά δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επιβαρύνει περισσότερο τον τοπικό πληθυσμό.
Όπως εκτιμούν, ο όγκος των καυσόξυλων ανά δικαιούχο για ικανοποιητική θέρμανση ξεπερνά τα 12 Χ.Κ.Μ. και ζητούν τόσο την αύξηση του χορηγούμενου όγκου ξύλων σε αυτό τον όγκο, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με βάση το υψόμετρο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποιος ο λόγος μείωσης των πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα;
2. Προτίθεστε να εξετάσετε το αίτημα των κατοίκων του Λιβαδίου για αύξηση των χωρικών κυβικών μέτρων καυσόξυλων ανά δικαιούχο, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...