Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Η πολιτεία προσπαθεί με ειδικά μέτρα στήριξης να απαλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η οικονομική ενίσχυση διάφορων επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους και λόγω των περιοριστικών μέτρων, για δεύτερη φορά φέτος, δεν είναι εφικτό να επανέλθουν σύντομα σε υγιή οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας, στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά για μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους που υπάγονται στον e ΕΦΚΑ, καταβάλουν εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας- Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α'152) και Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας τους (ΚΑΔ), έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στους πληττόμενους από τον κορονοϊό από το Μάρτιο μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, και οι οδοντίατροι έχουν πληγεί εξίσου ως επαγγελματίες από την επέλαση του κορονοϊού, ενώ ανήκαν στις επαγγελματικές ομάδες που έλαβαν την κρατική στήριξη κατά την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη και, όπως διατείνονται, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που υφίστανται στην νομοθετική πρόβλεψη του εν λόγω νομοσχεδίου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και ο κλάδος των οδοντιάτρων στις ρυθμίσεις που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της;

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top