Menu
A+ A A-

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Οι ζημιές από τις επελάσεις αγριογούρουνων σε αγροτικές καλλιέργειες είναι πλέον πολύ συχνές και οι αγρότες που υφίστανται τις συνέπειες ζητούν εύλογα τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αγρότες άλλα και κάτοικοι στα χωριά του κάμπου οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες από τα τέλη της άνοιξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυρίως οι καλλιέργειες του αραβόσιτου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από αγέλες αγριογούρουνων με αποτέλεσμα τον αφανισμό της παραγωγής, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, τα αμπέλια, τα αμύγδαλα, τα καρπούζια και τα οπωροφόρα.
Ωστόσο, ακόμα πιο δραστικές λύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με τα φυσικά ενδιαιτήματα των αγριογούρουνων. Σε περιοχές των Φαρσάλων, των χωριών εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού και της Αγιάς, που γειτνιάζουν με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου, άλλα και της Ελασσόνας στους πρόποδες του Ολύμπου, τα περιστατικά με ζημιές από αγριογούρουνα είναι αλλεπάλληλα.
Πρόσφατα, καλλιέργειες αραβοσίτου στα Αμπέλια Βερδικούσιας στην Ελασσόνα, θεμελιώδους σημασίας για την ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της περιοχής, αφανίστηκαν από αγέλες αγριογούρουνων, ενώ στο Σαραντάπορο, παραλίγο να υπάρξει τραυματισμός αγρότη από την επίθεση που δέχθηκε στο χωράφι του από αγέλη, γεγονός που πήρε διαστάσεις στην τοπική κοινωνία άλλα και στον τύπο (Ελευθερία, 08.09.22). Σε αναζήτηση λύσης κάτοικοι και αγρότες-κτηνοτρόφοι καταφεύγουν σε καταγγελίες στις τοπικές αρχές ενώ συχνά, όπως αναφέρουν, αναγκάζονται να περιφρουρούν τις καλλιέργειές τους ακόμα και τη νύχτα, με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.
Όπως υποστηρίζουν οι πληγέντες, η παράταση της κυνηγετικής περιόδου για να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκεί. Γι’ αυτό ζητούν να υπάρχει πρόνοια από την πολιτεία με την δυνατότητα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τι επιπλέον μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες από τις επιθέσεις αγριογούρουνων;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο που πλησιάζει στη λήξη της, οι αγρότες, που καλλιεργούν οπωροφόρα στο νομό Λάρισας, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει στην επιβίωσή τους η προβληματική διάθεση και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.
Η διαθεσιμότητα των μήλων, τα οποία αποτελούν την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή της Αγιάς, είναι προβληματική και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα, καθώς η παραγωγή τους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο εμπόριο και, όταν απορροφάται, οι τιμές στον παραγωγό είναι χαμηλές, ενώ ζέον είναι το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με την αδυναμία εξαγωγών στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την ποικιλία Gala. Η ανησυχία των μηλοπαραγωγών για επέκταση του προβλήματος και στις υπόλοιπες ποικιλίες είναι έντονη και συνεπώς ζητούν την αρωγή της πολιτείας.
Για το αχλάδι, ο κύριος όγκος παραγωγής του οποίου εστιάζεται στο δήμο Τυρνάβου με βασική την ποικιλία Κρυστάλλι, επίσης υπήρξαν εμπόδια στην απορρόφησή του από το εμπόριο. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες αχλαδοπαραγωγοί, υπάρχουν κτήματα που σημαντικό τμήμα της παραγωγής τους έμεινε ασυγκόμιστο στα δένδρα με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, ενώ, παράλληλα, φέτος, κυριάρχησε η πώληση με «ανοιχτή τιμή». Υπογραμμίζουν την αδυναμία τους να αντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους ότι, αν αυτή υιοθετηθεί και στο μέλλον, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια και στην οικονομική τους κατάσταση.
Τέλος, οι ροδακινοπαραγωγοί θέτουν ως ζήτημα την προβληματική απορρόφηση στο βιομηχανικό ροδάκινο καθώς οι παραδόσεις του προϊόντος στα σημεία συγκέντρωσης δεν ήταν ομαλές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τμήμα της παραγωγής να καταστεί ακατάλληλο για παράδοση, παραμένοντας στα δένδρα, και κατά συνέπεια οι αγρότες μιλούν για απώλεια εσόδων, χωρίς δική τους ευθύνη τους.
Εν κατακλείδι, οι εν λόγω αγρότες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός αύξησης των εξόδων –λόγω των επιπτώσεων της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης- και μείωσης των εσόδων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους επιβίωση. Η ευπάθεια των προϊόντων τους στις διακυμάνσεις της αγοράς αλλά και η εγγενής αδυναμία τους να προβούν γρήγορα σε αλλαγές στις μόνιμες καλλιέργειές τους, αποτελούν παράγοντες τους οποίους το κράτος με τις υπηρεσίες του θα πρέπει να αναγνωρίσει και όταν οι συνθήκες, όπως εφέτος, το επιβάλλουν, να προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν την οικονομική τους καταστροφή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τα ζητήματα που θέτουν οι παραγωγοί φρούτων και να διερευνήσετε τις δυνατότητες για ενέργειες που θα ανακουφίσουν την οικονομική τους δυστοκία για το τρέχον έτος;

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Καταγγελίες για νοθεία στα καύσιμα

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για νοθεία στα καύσιμα

Οι αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως μοιραία συνέπειά τους την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας, έχει προωθήσει δράσεις όπως το fuelpass. Δυστυχώς, όμως, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως στα καύσιμα υφίσταται εκτεταμένη νοθεία. Το αποτέλεσμα, είναι εκτός των άλλων, η μεγάλη απώλεια εσόδων, τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, σε μια κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Θέμη Κιουρτζή (huffingtonpost.gr, από 27.7.2022), η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και στοιχίζει στο κράτος την απώλεια εσόδων της τάξης των 700 εκατ. έως 1 δις ευρώ, εξαιτίας της διαφυγής φόρων.
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων καταγγέλλει ότι η νοθεία γίνεται με προσθήκη διαλυτών στα καύσιμα που δεν ανιχνεύονται, και με διακίνηση λαθραίου καυσίμου που αντί να εξαχθεί, δεν περνά τα σύνορα, επιστρέφει σε εγχώριες δεξαμενές και πωλείται κανονικά, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη από την απουσία φορολόγησης.
Ως λόγοι που το πρόβλημα της νοθείας γιγαντώνεται αναφέρονται:
• οι παράνομες παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών-εκροών, απόρροια των 35 περίπου διαφορετικών τύπων που απαντώνται σε όλη την επικράτεια, αντί για ένα ενιαίο που θα μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα,
• η αδυναμία παρακολούθησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και
• οι ελλιπείς έλεγχοι.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τα προμηθεύονται από τα διυλιστήρια, τη στιγμή που το μέσο περιθώριο κέρδους των νόμιμων επιχειρήσεων έχει περιοριστεί στο 3% με 4%.
Τέλος, ειδική μνεία γίνεται για κίνητρα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο προμήθειας καυσίμων από γειτονικές χώρες, το οποίο επίσης στερεί έσοδα στο κράτος λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας που διατυπώνονται λεπτομερώς στις καταγγελίες του προέδρου του κλαδικού Πανελλήνιου οργάνου των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των αγροτών την Άνοιξη για μια καλή χρονιά φέτος, λόγω της απουσίας των έντονων παγετών, δεν επιβεβαιώνονται αφού τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και σήμερα έντονα καιρικά φαινόμενα, που καταλήγουν σε ισχυρές τοπικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, πλήττουν την σοδειά τους.
Προχθές αγροτικές εκτάσεις στα Βούναινα του Δήμου Κιλελέρ και σε χωριά της Ελασσόνας, κυρίως στην Κοκκινόγη, την Γεράνεια, το Λυκούδι, την Άζωρο, την Καλλιθέα, το Λόφο την Ολυμπιάδα και μέχρι τον Δρυμό, τον Ευαγγελισμό και το Παλαιόκαστρο, δέχθηκαν δυνατή βροχή και ισχυρή χαλαζόπτωση για αρκετή ώρα. Επίσης, χθες χτυπήθηκαν ο Αετόλοφος, το Ελευθέριο, η Δήμητρα και παρακάρλια χωριά του δήμου Αγιάς καθώς και η Μελία, η Νίκαια και το Κιλελέρ, του Δήμου Κιλελέρ. Καθημερινά ο κατάλογος των ζημιών μεγαλώνει και οι ζημιωθείσες εκτάσεις πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Οι ζημιές αφορούν σε δενδροκαλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, μήλα, αμπέλια, ροδάκινα άλλα και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, σιταριού, βρώμης, μηδικής και άλλων σανοδοτικών φυτών που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία. Στα χωριά της Ελασσόνας προκλήθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, άλλα και στην αγροτική οδοποιία, η οποία κατά τόπους διαλύθηκε λόγω της ισχυρής και απότομης βροχής, της κλίσης του εδάφους άλλα και της επίδρασης των ρεμάτων που φούσκωσαν επικίνδυνα.
Οι πληγέντες των ανωτέρω περιοχών βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και ειδικά όσοι ήταν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης μιλούν για ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές. Στην Ελασσόνα, η περιοχή ζει και αναπνέει κυρίως από την συνέργεια φυτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας. Συνεπώς, οι ζημιές σε εκτεταμένες εκτάσεις σιτηρών και σανοδοτικών φυτών, λίγο πριν τη συγκομιδή, ζημιώνει όλο τον κύκλο της τοπικής οικονομίας και διογκώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, αφού μεγάλο τμήμα της τοπικής παραγωγής δεν θα είναι πια διαθέσιμο.
Οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα αυτή την περίοδο, που στην ουσία ξεκινά η περίοδος της συγκομιδής για τα σιτηρά και τα σανοδοτικά, δημιουργούν απογοήτευση στους αγρότες καθώς έχουν κάνει τα απαραίτητα έξοδα άλλα τελικά δεν εσοδεύουν. Για τους δενδροκαλλιεργητές, η ζημιά μπορεί να μην είναι στο τελικό στάδιο της παραγωγής αλλά δεν επανορθώνεται και τα έξοδα για την διατήρηση των δένδρων συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο, είτε εσοδέψουν είτε όχι ενώ για τα βαμβάκια και τα καπνά, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ζημιά προκαλεί εκτός από το χαλάζι και το υπερβολικό ύψος της βροχής.
Σε κάθε περίπτωση, σε μια χρονιά που εξωγενείς παράγοντες έχουν επιφέρει σοβαρές ανατιμήσεις και αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση και εύλογα, οι πληγέντες, αναζητούν αυξημένα αντανακλαστικά από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων;

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αύξηση δόσεων στην εξόφληση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Θέμα: Αύξηση δόσεων στην εξόφληση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών

Πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των ασφαλιστικών τους οφειλών, ζητούν την μέριμνα της Πολιτείας ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να τις εξοφλήσουν σε περισσότερες δόσεις. Γι’ αυτό τους το αίτημα θέτουν ως παράδειγμα την απόφαση για τον διπλασιασμό των δόσεων στην φετινή εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συμπολίτες μας, κυρίως αγρότες και επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έγκαιρα και εξ ολοκλήρου τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια. Η επέλαση της πανδημίας δημιούργησε απρόοπτες καταστάσεις και κλυδωνισμούς που επέφεραν ανατροπές στην οικονομική κατάσταση πολλών επαγγελματιών και, κατά συνέπεια, προκάλεσαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).
Ωστόσο, η βέλτιστη δυνατότητα που παρέχεται από το ΚΕΑΟ για την αποπληρωμή των οφειλών είναι σε 12 δόσεις. Σύμφωνα με τους οφειλέτες, τα ποσά που προκύπτουν από τον μηνιαίο επιμερισμό των οφειλών τους σε 12 δόσεις, συν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν σε μια περίοδο που η εισαγόμενη ακρίβεια στην ενέργεια έχει προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές της μέσης οικογένειας. Σημειώνεται ότι, στους οφειλέτες ανήκουν και συμπολίτες μας που οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου, οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους διότι αν δεν μπορέσουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις οφειλές τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην επικείμενη συνταξιοδότησή τους.
Συνεπώς, ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει σε διευκολύνσεις και να δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτό είναι προς όφελος και των ιδίων άλλα και του κράτους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ;

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Διαμαρτυρίες για άνιση συνταξιοδοτική αντιμετώπιση πρώην εργαζομένων της ΕΒΖ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρίες για άνιση συνταξιοδοτική αντιμετώπιση πρώην εργαζομένων της ΕΒΖ

Τις διαμαρτυρίες τους εκφράζουν οι υπάλληλοι της πρώην Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) διότι κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους εφαρμόζονται -όπως υποστηρίζουν- δυο μέτρα και δυο σταθμά για την καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης που δικαιούνται.
Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ βρέθηκαν να υπηρετούν σε διάφορες θέσεις στο δημόσιο, έχουν θορυβηθεί διότι διαπιστώνουν ότι κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους κάποιοι εξ αυτών (πχ μεταταχθέντες σε υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη) κρίνονται δικαιούχοι της αποζημίωσης -αντί εφάπαξ- βάσει του άρθρου 55 του Π.Δ 410/1988, με αναγνώριση των ετών που διήνυσαν ως υπάλληλοι της ΕΒΖ, ενώ άλλοι, κρίνονται δικαιούχοι της αποζημίωσης χωρίς να αναγνωρίζεται η εργασία τους στην ΕΒΖ (πχ μεταταχθέντες σε Περιφέρειες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εύλογες αντιδράσεις των θιγομένων πρώην υπαλλήλων της ΕΒΖ, που θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την διαφορετική προσέγγιση των αρμόδιων υπηρεσιών στην αποζημίωση-κίνητρο που τους είχε δοθεί για την οικιοθελή αποχώρησή τους από την ΕΒΖ, πριν μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Στη νομοθεσία, βάση της οποίας πραγματοποιήθηκε η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (Ν. 3660/2008), είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος υπηρεσίας τους στην ΕΒΖ λαμβάνεται υπόψη για κάθε ενέργεια, ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Συνεπώς, στις αποζημιώσεις που δικαιούνται αντί εφάπαξ, ως εργαζόμενοι με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, θα έπρεπε να υπολογίζεται ο συνολικός χρόνος ως άθροισμα του χρόνου στο δημόσιο, μετά τη μετάταξη τους, συν τον προηγούμενο χρόνο εργασίας τους στην ΕΒΖ.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υφίστανται διαμαρτυρίες περί άνισης συνταξιοδοτικής αντιμετώπισης των πρώην εργαζομένων της ΕΒΖ που μετατάχθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου;

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αποζημειώσεις για χαλαζόπτωση η οποία έπληξε καλλιέργειες σε χωριά των Φαρσάλων

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τους χειρότερους φόβους τους να πραγματοποιούνται είδαν οι αγρότες των Φαρσάλων με τη σφοδρή χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειές τους και κυριολεκτικά εκμηδένισε τις παραγωγές τους.
Συγκεκριμένα, στον Αγ. Γεώργιο, στο Μικρό και Μεγάλο Ευίδριο, στο Βασιλί, το Ανωχώρι και την Κρήνη, το μέγεθος της καταστροφής, όπως όλα δείχνουν, είναι αναμφίβολα μεγάλο. Επλήγησαν καλλιέργειες σιτηρών, οι οποίες βρίσκονταν ένα βήμα πριν την συγκομιδή, ψυχανθών και καλαμποκιού, άλλα και βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας στα πρώτα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης. Η άσχημη αυτή εξέλιξη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου άλλα και της χρονιάς έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους πληγέντες αγρότες οι οποίοι εύλογα αναμένουν την τάχιστη ανταπόκριση της Πολιτείας και των υπηρεσιών της, προκειμένου να αποτυπωθούν ορθά οι ζημιές και να καταβληθούν γρήγορα αποζημιώσεις.
Την αναγκαιότητα αυτή ενισχύει και το κύμα ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Φέτος, οι αγρότες θυσίασαν κάθε ικμάδα ρευστότητας που τους απέμενε για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Συνεπώς, οι ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε αυτό το στάδιο, όπου δεν έχουν υπάρξει ακόμα έσοδα από παραγωγή, ενώ τα έξοδα τρέχουν, εύλογα εγείρουν απαιτήσεις για επίσπευση των όποιων διαδικασιών απαιτούνται για την καταβολή αποζημιώσεων.
.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει α) αποτύπωση των ζημιών, που προξένησε η έντονη χαλαζόπτωση η οποία έπληξε καλλιέργειες σε χωριά των Φαρσάλων, και

β) επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των παραγωγών;

Αθήνα, 30 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών

Η δημογραφική κατάσταση της πατρίδας μας είναι γνωστό τοις πάσι πως βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε ελεύθερη πτώση, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Οι διαπιστώσεις αυτές μας αναγκάζουν, αν επιθυμούμε να αλλάξουμε την αρνητική πορεία των πραγμάτων, να λαμβάνουμε όπου χρειάζεται τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία βοηθούν τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια και να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος σήμερα, μεταξύ άλλων, με τα ωράρια εργασίας.
Γι αυτό και είναι αναγκαία η διεύρυνση του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανακούφιση των βαρών μιας οικογένειας σε μια κρίσιμη φάση της ανατροφής των παιδιών της, που είναι τα πρώτα χρόνια τους. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναμφίβολα, διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες. Η ύπαρξή τους, αυτονόητη για κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αποτελεί και κίνητρο για ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά, χωρίς να προβληματίζεται πώς θα διευθετήσει την επαγγελματική του ζωή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα των κατοίκων του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών για την λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού στο χωριό τους είναι εύλογο, πολλώ δε μάλλον, που αίθουσα υφίσταται στο κεφαλοχώρι -που αποτελεί και την έδρα του δήμου Τεμπών- και ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον από 14 οικογένειες, ενώ θα μπορούσε ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός να φιλοξενήσει νήπια και από τα γύρω χωριά.
Η ύπαρξη ενός βρεφονηπιακού σταθμού, αναμφίβολα, αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής της περιοχής, και αποτρέπει την πιθανή μετανάστευση νέων ζευγαριών σε αστικά κέντρα, λόγω της αδυναμίας να διευθετήσουν το πρόβλημα που προκύπτει μεταξύ των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και της φροντίδας των παιδιών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να συνδράμετε τον Δήμο Τεμπών στη λειτουργία του αναγκαίου βρεφονηπιακού σταθμού στην έδρα του, το Μακρυχώρι, σε ήδη υφιστάμενο κτίριο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής και να ανασχεθεί η φυγή νέων ζευγαριών στα αστικά κέντρα;

Αθήνα, 20 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Παράλογες χρηματικές απαιτήσεις από εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από καταστήματα εστίασης για το διάστημα της πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράλογες χρηματικές απαιτήσεις από εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από καταστήματα εστίασης για το διάστημα της πανδημίας

Ένας από τους κλάδους της οικονομίας που επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό, κατά την διάρκεια της δοκιμασίας της πανδημίας, είναι, αναμφίβολα, αυτός της εστίασης. Τα καταστήματα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία παρέμειναν επί μήνες κλειστά, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτείας, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Η επιβίωσή τους βασίστηκε αποκλειστικά στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που παρείχε το κράτος στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους. Για μεγάλα, επίσης, διαστήματα, η λειτουργία τους δεν ήταν πλήρης, ενώ απαγορευόταν και η μουσική.
Σχετικά πρόσφατα τα καταστήματα της εστίασης προσπαθούν να συνέλθουν από αυτήν την παρατεταμένη δυσχέρεια, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ακρίβεια που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.
Αυτό το αρνητικό περιβάλλον, όμως, έρχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από τις μη δικαιολογημένες, έως παράλογες, απαιτήσεις τρίτων, προς τον χώρο της εστίασης, όπως είναι αυτές των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας (ONLARISSA.GR 13.5.22), εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ζητούν χρήματα για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν.
Συγκεκριμένα, παρατίθεται καταγγελία Λαρισαίου ιδιοκτήτη καφενείου, στον οποίο η μία εκ των τριών εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, του απέστειλε «επείγουσα υπενθύμιση» με την οποία του ζητά το ποσό των 1.643 ευρώ για το διάστημα από το 2018 έως και το 2022, συνυπολογίζοντας και τα δύο έτη της πανδημίας, όπου η εστίαση υποχρεώθηκε σε αναστολή λειτουργίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, στην «υπενθύμιση της οφειλής», αναγνωρίζεται η δυσκολία της κατάστασης, λόγω του COVID 19, και διευκρινίζεται πως παρέχονται «ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές παρελθόντων ετών», και συγκεκριμένα μείωση 15% για τα έτη 2020-2021. Πρόκειται, ασφαλώς, για ποσοστό έκπτωσης που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα καταστήματα ήταν είτε εντελώς κλειστά είτε λειτουργούσαν χωρίς μουσική.
Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καφενείου αναφέρει, επίσης, ότι καλείται να πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα, ενώ το κατάστημά του λειτουργεί, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή η εστίαση ήταν κλειστή. Ο ίδιος συμπληρώνει, προφανώς σε απόγνωση, ότι από την εν λόγω εταιρεία τον προειδοποιούν ότι εάν δεν πληρώσει και λάβει δικαστική τροπή η υπόθεση, θα κληθεί να πληρώσει το διπλάσιο ποσό της οφειλής, συν τα δικαστικά έξοδα!
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεστε να διευθετήσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την παράλογη απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων να πληρώσουν τα καταστήματα εστίασης σημαντικά ποσά για το διάστημα 2020-2021, όταν αυτά ήταν είτε κλειστά είτε δεν είχαν μουσική, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας ;

Αθήνα, 13 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Η πλήρης αξιοποίηση των υποδομών που χρησιμοποιούνται για την άρδευση στη Θεσσαλία είναι απόλυτα επιβεβλημένη, καθώς είναι γνωστά τόσο τα προβλήματα επάρκειας του αρδευτικού νερού τους θερινούς μήνες όσο και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειψυδρίας στον κάμπο. Υπό αυτό το πρίσμα, η μη λειτουργία του φράγματος (ρουφράκτη) Γυρτώνης στον Πηνειό ποταμό, που αποτελεί αιτία διαμαρτυριών τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, ώστε να αποσοβηθούν οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης αρδευτικού νερού.
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες αγροτών άλλα και της διοίκησης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, οι εγκαταστάσεις του φράγματος είναι αφύλακτες, οι θύρες του παραμένουν ανοιχτές, τα πλεονάζοντα ύδατα του Πηνειού παραμένουν ανεκμετάλλευτα και κατά συνέπεια, το πολύτιμο νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, χάνεται στη θάλασσα. Από το νερό που μπορεί να συγκρατηθεί, αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις τόσο ανάντη -σε Φαλάνη Δασοχώρι, Κουλούρι, Αμφιθέα κλπ- όσο και κατάντη του φράγματος -σε χωριά στον άξονα προς τη λίμνη Κάρλα, με άντληση νερού και παροχέτευσή του σε αρδευτικό δίκτυο που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πηνειού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Θεσσαλίας, που διαχειρίζονταν τη λειτουργία του φράγματος μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους λόγω περάτωσης εργασιών, φέρεται να έχει ζητήσει από τον ΤΟΕΒ Πηνειού να αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του έργου. Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΟΕΒ επικαλούμενη την οικονομική δυσπραγία που έχουν δημιουργήσει στον Οργανισμό και τα μέλη του οι αυξήσεις στην ενέργεια το προηγούμενο διάστημα, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον υποχρεώσεις χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Όπως διατείνεται, η λειτουργία του φράγματος είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αν συνυπολογιστούν τα κόστη για την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την ενέργεια, τη φύλαξη και την επιδιόρθωση των φθορών στα αντλιοστάσια, που συνέβησαν όσο καιρό το φράγμα έμεινε αφύλακτο. Συνεπώς, ο Οργανισμός για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του φράγματος θα καταστεί αυτόματα, με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ζημιογόνος, θέτοντας σε επισφάλεια τη βιωσιμότητά του. Προς τούτο, ζητά την αρωγή της πολιτείας ώστε είτε να χρηματοδοτηθεί άμεσα προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του φράγματος και να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα πρώιμα έξοδα είτε να βρεθεί κάποια άλλη λύση, ώστε να λειτουργήσει έγκαιρα το φράγμα και να αποθηκεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.
Ο πολλαπλός ρόλος του ρουφράκτη Γυρτώνης επιβάλει άμεσες ενέργειες ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της ανάληψης της λειτουργίας του από φορέα και να επιτελέσει τον σκοπό κατασκευής του.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο ρουφράκτης Γυρτώνης, ένα έργο που έχει κοστίσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλει στην άμβλυνση του υδατικού-αρδευτικού-περιβαλλοντικού προβλήματος του κάμπου της Λάρισας;

Αθήνα, 12 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...