Menu
A+ A A-
Μάξιμος vouli 2
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2019
 
 
Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
για τον προϋπολογισμό του 2020

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, που ξεκίνησε ήδη με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.
Η κυβερνητική σταθερότητα, που η αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη εγγυάται, έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία. Ήδη, το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει. Το κόστος δανεισμού της χώρας ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο χαμηλό, σχεδόν μηδενικό.
Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα με την άρση των εμποδίων σε εμβληματικές επενδύσεις, αλλά και σε εκείνες στους τομείς της ασφάλειας του πολίτη και της παιδείας. Τα αυτονόητα σε όλο τον δυτικό κόσμο, μέρα με την ημέρα επικρατούν και στην Ελλάδα. Παύουν να είναι ζητούμενα.
Μετά από μια δεκαετία κρίσης, που μακάρι να ήταν μόνο οικονομική, γιατί είναι βαθύτερη, κρίση αξιών και προτύπων, ίσως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε ποιοι είμαστε και ποια φιλοδοξούμε να είναι η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας.
Σε λιγότερο από δυο χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Είναι μια ευκαιρία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από το σαράκι του διχασμού -που λίγο έλλειψε να τινάξει στον αέρα και την Επανάσταση του 1821- και να δούμε κατάματα δυο αλήθειες. Και αφού συμφωνήσουμε να τολμήσουμε να λάβουμε δραστικά μέτρα.
Αλήθεια πρώτη. Η Ελλάδα γερνάει και συρρικνώνεται. Είναι από τις χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και από καιρό έπρεπε να σημάνουν εθνικό συναγερμό.
Εκτός από τη μείωση των γεννήσεων έχουμε και τη φυγή μισού εκατομμυρίου νέων στην περίοδο της κρίσης, που αν δεν επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο και φοβούμαι μη αναστρέψιμο.
Είναι θετικό ότι έστω και την ύστατη στιγμή συνειδητοποιούμε πλέον ότι το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Στον προϋπολογισμό υπάρχουν μέτρα στήριξης της μητρότητας και της δημιουργίας οικογένειας, όπως είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το νέο έτος.
Εύστοχα, επίσης καταργήθηκαν ακατανόητα μέτρα, όπως η επιβολή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θεσπίστηκε η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη.
Αναμφίβολα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως και άλλα, πιο γενναία, όπως και επιμονή γιατί όλοι συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Βασική, όμως, προϋπόθεση για να παντρευτεί ένα ζευγάρι, να κάνει οικογένεια, είναι να ξέρει ότι θα έχει δουλειά, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως είπε κι ο υπουργός Εξωτερικών, σε μια χώρα με σταθερότητα και μέλλον. Και αυτό τον στόχο νομίζω υπηρετεί με συνέπεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αλήθεια δεύτερη. Η χώρα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων.
Στην γειτονιά που ζούμε είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανές να εγγυηθούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη.
Και αν υπήρχαν κάποιοι αφελείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν προέτρεπαν να “ρισκάρουμε” τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, θέλω να πιστεύω ότι μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων συνειδητοποιούν πλέον ότι είναι ζήτημα εθνική ύπαρξης η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας.
Αναμφίβολα, η Ελλάδα σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση επικαλείται το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος της. Με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον παριστάμενο αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έχει ενημερώσει συμμάχους και φίλους, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας.
Οφείλουμε, όμως, ταυτόχρονα να δούμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου. Μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης όλοι να ζητούν βούτυρο. Φοβούμαι, όμως, ότι χωρίς κανόνια δεν θα υπάρχει και βούτυρο.
Ξέρω ότι στο μυαλό κάποιων έρχονται οι μίζες του παρελθόντος. Άλλωστε, δυο πρώην υπουργοί του κ. Σημίτη, δυο πρώην υπουργοί Άμυνας βρίσκονται στη φυλακή. Συμφωνώ, όμως, με τη δήλωση του νυν υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι “καλύτερα να μην κοιμάται γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για μίζα, παρά γιατί άφησε απροστάτευτη τη χώρα”.
Όσο η Ευρώπη δεν διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα και είναι αναγκασμένη να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ και στις αμφιθυμίες του Προέδρου των ΗΠΑ, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε παρά μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Θα ήθελα, λοιπόν, κύριοι υπουργοί, στον επόμενο προϋπολογισμό να δω αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας λόγω του πολιτικού κόστους. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και το Ισραήλ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επειδή εθνικό είναι το αληθές, θα κλείσω με μια αναφορά σε ένα έργο, που ενώ είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό, έχει κατασυκοφαντηθεί και διαπομπευτεί ως φαραωνικό, ενώ κάποιοι έχουν αυτοεγκλωβιστεί σε ξεπερασμένες απόψεις.
Μιλώ για τον Αχελώο και τα δυο υδροηλεκτρικά φράγματα που θα παράγουν “πράσινη”, φιλική προ το περιβάλλον ενέργεια.
Στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στο φράγμα της Συκιάς, ένα έργο που είναι ημιτελές και για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις μας θα συμπεριληφθεί.
Άλλωστε, αν κάτι έχει δικαίως κατακτήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και της αναγνωρίζεται από τους πολίτες- είναι η συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων.
Η συνεπής τήρηση των υπεσχημένων έχει πρωτίστως παιδευτικό χαρακτήρα και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικής και πολιτών, που τόσο τραυματίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Υπό αυτή την έννοια και ο προϋπολογισμός που συζητούμε είναι ένα μεγάλο βήμα συνέπειας στις προεκλογικές υποσχέσεις που επιβράβευσαν οι πολίτες, και γι’ αυτό σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/0mB6vrQ1Ii4 
 
back to top