Menu
A+ A A-
Μαξιμος Βουλη τζάμι
 
Αθήνα, 4 Μαΐου 2020

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Οι εργασίες της βουλής πραγματοποιούνται σε πρωτόγνωρες συνθήκες ενός ιδιόμορφου «πολέμου». Η, κατά κοινή ομολογία, επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στη πατρίδα μας, ανέδειξε την αξία η χώρα να έχει ηγεσία αντάξια των προκλήσεων. Αλλά και την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας, που άκουσε με θρησκευτική ευλάβεια τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Από σήμερα, όμως, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εισερχόμαστε σε μια νέα δυσκολότερη φάση. Γιατί θα δώσουμε όλοι εξετάσεις, όχι μόνο το κράτος και οι θεσμοί. Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, με συναίσθηση της ατομικής ευθύνης για την προστασία του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας.
Πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε νικητές. Γιατί αυτό που επέτυχε η χώρα το προηγούμενο διάστημα είναι τεραστίας σημασίας. Μέσα σε 2 μήνες αλλάξαμε τη στρεβλή εικόνα που διαμορφώθηκε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την προηγούμενη δεκαετία. Το κέρδος μας, αν το διατηρήσουμε, θα είναι η πολυτιμότερη επένδυση για το μέλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απαντώντας στις φωνές, που ζητούσαν λόγω της πανδημίας η βουλή να κατεβάσει ρολά ή να ρίξει κι άλλο τους ρυθμούς του νομοθετικού έργου, θα έλεγα ότι οι συνθήκες επιβάλουν το αντίθετο: Την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου για να μπορέσουμε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην οικονομία από την παγκόσμια ύφεση.
Και είναι πραγματικά κρίμα να ακούγονται από την αντιπολίτευση ακραίες λαϊκίστικες κορώνες. Μόνον που, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, αυτές οι κακοφωνίες δεν προσελκύουν πλέον ακροατές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ανεβάσει ταχύτητες. Όπως το έκανε με την ψηφιακή μεταρρύθμιση σε ασύλληπτα γρήγορο χρόνο. Το ίδιο οφείλει να κάνει και σε κάθε τομέα, απαλλάσσοντας τον από στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητούμε σήμερα είναι και μια απάντηση στις προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία, που η χώρα θα χρειαστεί όσο ποτέ άλλοτε την προσέλκυση και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Δυστυχώς, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος εγείρονται ανυπέρβλητα εμπόδια στην δημιουργία ενός υγιούς και ζωτικού για την επιβίωσή μας επενδυτικού κλίματος. Οι χρονοβόρες διαδικασίες και το τέρας της γραφειοκρατίας διώχνουν κάθε επένδυση.
Τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα για να δημιουργήσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Γιατί άραγε στη χώρα μας θα πρέπει να αναμένει κανείς ακόμη και 8 χρόνια για να πάρει περιβαλλοντική άδεια όταν η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει 90 ημέρες και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι 100 έως 150 ημέρες.
Με την απλοποίηση των διαδικασιών ο χρόνος και στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί σε 5 με 6 μήνες. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα παύει να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. 
Σημαντικά, όμως, είναι και όσα προβλέπονται για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης την πλήρη απολιγνιτοποίηση, το νομοσχέδιο επιφέρει δραματική συντόμευση στην αδειοδότηση των ΑΠΕ από τα 2 χρόνια που απαιτούνται σήμερα σε μόλις 2 μήνες.
Και βεβαίως αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της τιμής του ρεύματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στα επίπεδα προ των δραματικών μνημονιακών περικοπών.
Άξια ιδιαίτερης μνείας είναι η ρύθμιση για την επέκταση του τέλους πλαστικής σακούλας για όλες τις πλαστικές σακούλες, όχι μόνο τις λεπτές, με εξαίρεση αυτές που αποδομούνται. Ελπίζω σύντομα να προχωρήσουμε σε ένα πιο τολμηρό βήμα, της πλήρους απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ως ο πράσινος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.
Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω τη ρύθμιση για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως του αμιάντου. Τις τελευταίες μέρες έγινε αρκετός θόρυβος στην εκλογική μου περιφέρεια, για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις με φθαρμένα ελενίτ, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, απέναντι από το Γυμνάσιο του Τυρνάβου. Σας έχω καταθέσει και ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά τις εύλογες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών. Με τη νέα ρύθμιση αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές δεν λαμβάνουν μέτρα για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων. Κανείς δεν πρέπει να είναι ασύδοτος.
Έρχομαι τέλος στην πλέον σημαντική ρύθμιση που αφορά τον κόσμο της ελληνικής περιφέρειας και για την οποία κ. υπουργέ σας είναι ευγνώμονες χιλιάδες αγρότες και ιδιοκτήτες γης, που με την προχειρότητα που έγιναν οι δασικοί χάρτες έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Χωράφια που καλλιεργούσαν πριν τον πόλεμο, που δόθηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους παππούδες μας πρόσφυγες της Μικρασίας για την αγροτική τους αποκατάσταση, χωράφια από απαλλοτριώσεις και αναδασμούς, με βούλες του κράτους και των κατά τόπους οργάνων του, βαφτίστηκαν εν μια νυκτί δασικές. Αμφισβητήθηκε η ιδιοκτησία τους, που μάτωσαν να την κάνουν παραγωγική, και η δυνατότητά τους να την μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 170 χιλιάδες οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν. Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα στρέμματα που ενώ καλλιεργούνται και λαμβάνουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ επιδοτήσεις ξαφνικά θεωρούνται δασικά με -εκτός των άλλων- κίνδυνο για τις κοινοτικές ενισχύσεις που εισρέουν στη χώρα. Κάποιοι εξαναγκάστηκαν να αιτηθούν την εξαγορά της ίδιας τους της γης. Με τη ρύθμιση αυτή θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε οφειλή.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το θέρος του 2019 όταν ανέλαβε η ΝΔ την εξουσία, γνωρίζαμε ότι ο δρόμος για να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο ήταν δύσκολος, Ωστόσο, πολύ σύντομα οι πρώτες ακτίνες αισιοδοξίας είχαν ήδη προβάλει. Δυστυχώς, η πανδημία, κάνει το έργο της ανάκαμψης ακόμη δυσκολότερο. Με την εμπιστοσύνη, όμως, που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα στις δυνάμεις μας, είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα βγούμε εντέλει νικητές και σε αυτή τη μάχη.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/aP0XVkN2z6A
 
back to top