Menu
A+ A A-

ΦΩΤΟ 1

Λάρισα, 27 Δεκεμβρίου 2021

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Φίλες και φίλοι έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο. Είναι άρτι αφιχθείς και από μία σύσκεψη που είχανε στην περιφέρεια με τον Κοζανίτη υφυπουργό Υποδομών τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. Και λέω τον Κοζανίτη γιατί ελπίζουμε και θερμαίνουμε την ελπίδα ότι αυτός ο πολυπόθητος και πολύπαθος δρόμος Ελασσόνας-Κοζάνης κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθεί. Καλό μεσημέρι.

Καλό μεσημέρι, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε εσάς και τους τηλεθεατές μας. Εύχομαι να είναι μία χρονιά με υγεία που είναι το μείζον, το οποίο το έχουμε κατανοήσει όλοι πια μετά από την επέλαση της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί δύο χρόνια τώρα, και ειρήνη που επίσης είναι μείζον και βασικό γιατί ζούμε σε μία γειτονιά η οποία ταλαιπωρείται με πολεμικές συγκρούσεις εμφύλιες αναταράξεις, την ευρύτερη γειτονιά μας εννοώ, και βεβαίως υπάρχει πάντα ο εξ Ανατολών κίνδυνος.

Για να κάνουμε λίγο μαύρο χιούμορ φαίνεται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στο κολύμπι, είναι έτοιμοι να πάνε κολυμπώντας στο Καστελόριζο.

Υπάρχει από την απέναντι πλευρά μία αναθεωρητική πολιτική, η οποία εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια και ως σπασμωδική αντίδραση, κατά κάποιους, στην εσωτερική κατάσταση και την εξαθλίωση της τουρκικής οικονομίας. Εμείς, επειδή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο του δυτικού κόσμου με την ανατολή, ουσιαστικά το τελευταίο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δυτικού κόσμου, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Αυτή η κυβέρνηση τουλάχιστον δείχνει ότι έχει αντιληφθεί πλήρως αυτή την ιστορική ευθύνη, με τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και ελληνικής διπλωματίας, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμών με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως με τη Γαλλία που έχει και αμυντική ρήτρα, κάτι το οποίο επιδιώκαμε εδώ και δεκαετίες αλλά δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα. Αλλά νομίζω ξεστρατίσαμε από την αρχική ερώτηση...

Ναι πάμε στο δρόμο Ελασσόνα Κοζάνη.

Νομίζω ότι ήτανε πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον συνάδελφό τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, που βρέθηκε στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Θα έλεγα ότι ως πρόδρομος της σημερινής επίσκεψης ήταν η συνάντηση που είχαμε προχθές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου συζητήσαμε ακριβώς για τα θέματα που θα έθετε και ο ίδιος κατά την εδώ παρουσία του. Το ένα βεβαίως έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση των διπλωμάτων, των αδειών οδήγησης, και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα που έχει γίνει, γιατί, καταλαβαίνετε και εσείς, μειώνει τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί χρόνια τους πολίτες. Αλλά είναι και μία απάντηση, αν θέλετε -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- στα φαινόμενα διαφθοράς, που δυστυχώς δεν είναι λίγα στον χώρο της έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης και μας έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν. Οπότε, η ψηφιοποίηση είναι κάτι πάρα πολύ θετικό.
Με αφορμή, όμως, την έλευση του εδώ για τα ζητήματα αυτά, του έθεσα στο υπουργείο και συζητήσαμε και σήμερα κατά την εδώ παρουσία του, το ζήτημα της επικαιροποίησης της μελέτης για τον οδικό άξονα Λάρισας-Κοζάνης, τον πολύπαθο αυτόν δρόμο. Ένα δρόμο που είναι προπολεμικών προδιαγραφών και μας ταλαιπωρεί τον 21ο αιώνα. Όπως ξέρετε κ. Κολλάτε, κατ’ επανάληψη τόσο από το βήμα της Βουλής, αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω θέσει το ζήτημα και παλιότερα με αυτοδιοικητικούς από την περιοχή μας. Με τον τότε δήμαρχο Σαρανταπόρου είχαμε επισκεφθεί τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον συμπατριώτη μας Γιώργο Σουφλιά, για την ανάγκη να υπάρξει ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος, γιατί μόνο σύγχρονος και ασφαλής δεν είναι ο δρόμος αυτός σήμερα, που συνδέει τη Θεσσαλία με την Δυτική Μακεδονία. Την εποχή των παχιών αγελάδων, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, είχε δοθεί εντολή να εκπονηθεί μια μελέτη με προδιαγραφές Autobahn, με νησίδα στη μέση, δύο λωρίδες, με λωρίδα έκτακτης ανάγκης από κάθε από κάθε πλευρά…

Αεροδρόμιο δηλαδή.

Αυτό μακάρι να μπορούσε να γίνει. Όμως δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης. Τουλάχιστον στις επόμενες ‘τρεις ζωές μας’ δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει ότι τρίτος παράλληλος δρόμος με την ΠΑΘΕ και τον Ε65 στην ίδια περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει με αυτές τις προδιαγραφές. Επομένως, είναι σουρεαλιστικό να συνεχίζεται να εκτελείται μία μελέτη η οποία θα πάει κατευθείαν στο ράφι και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υλοποίησης της. Γι’ αυτό και έχω ζητήσει από το βήμα της Βουλής και το έθεσα και προχθές και πάλι στη συνάντηση με τον υφυπουργό, και χαίρομαι γιατί και αυτός συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία, τον προβληματισμό και έχει και το ίδιο ενδιαφέρον για το δρόμο. Μάλιστα, με είχε συγχαρεί όταν το έθεσα δημόσια στο διάλογο, από το πλέον σοβαρό βήμα της Βουλής. Ξέρετε, στην Ελλάδα συνηθίζουμε να χαϊδεύουμε αυτιά και δεν τολμούμε πολλές φορές να πούμε την πραγματική αλήθεια. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από το γεγονός ότι ο δρόμος αυτός θα υποβαθμιστεί όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης, δεν θα είναι δρόμος με νησίδα, δύο λωρίδες συν ΛΕΑ. Αλλά αυτός ο δρόμος με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως είπα, δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί. Η σκέψη, λοιπόν, την οποία συμμερίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, γιατί έχω κάνει συζήτηση επ’ αυτού με τον αρμόδιο υπουργό τον Κώστα Καραμανλή και τον αρμόδιο υφυπουργό τον Γιώργο Καραγιάννη, είναι να πάμε σε μία άλλη λύση, ενός ασφαλούς δρόμου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές με μιάμιση λωρίδα ανά κατεύθυνση…

Θα μπορούσε να είναι ο Λάρισα-Ελασσόνα δρόμος με κάποιου είδους νησίδα;

Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ο Λάρισα-Κοζάνη ένας δρόμος με τις προδιαγραφές που έχουμε επιλέξει για το δρόμο Λάρισα-Φάρσαλα, ο οποίος πια έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο που έχει ο δρόμος αυτός θα υπάρξουν επαναχαράξεις εκεί που πρέπει γίνουν, διαπλατύνσεις, τεχνικά έργα προκειμένου να γίνει ένας ασφαλής δρόμος, με τα standards που πρέπει να έχει προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι δύο περιφέρειες, η περιφέρεια της Θεσσαλίας με την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Ωραία. Πάμε σε κάτι άλλο. Σήμερα συζητούσα με το κονκλάβιο των κεντρικών σας φίλων της επιτροπής που είναι εκεί για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας, τον κ. Φάνη Γεμτο, τον κ. Τάσο Μπαρμπουτη, τον κ. Κώστα Γκούμα, και μου είπαν «ωραία επιτέλους ξεμπλοκάρισε η ΑΕΠΟ για τη Μεσοχώρα αλλά αν δεν πάει στη Βουλή σύντομα και το θέμα των απαλλοτριώσεων, μπορεί με τις δικαστικές προσφυγές να μας φάει άλλα 4-5 χρόνια. Καθημερινά κοιτάμε τα δελτία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα και το πόσο συμβάλλουν ή δεν συμβάλλουν οι ανανεώσιμες πηγές και κυρίως τα υδροηλεκτρικά. Είδαμε με χαρά ότι σήμερα έπεσε αρκετά και ότι ήταν μεγάλη συμβολή των υδροηλεκτρικών, αλλά η συνδρομή και η συμβολή των υδροηλεκτρικών είναι δεν είναι στο μέγιστο 17 με 18%, συνήθως είναι από 14 ως 15%. Φαντάζομαι ότι και με τη Μεσοχώρα, για τη Συκιά είναι μια άλλη κουβέντα και άμα υπήρχε δεν το συζητάμε, θα είχαμε ξεπεράσει το 30% και σήμερα, χωρίς να θέλω να λαϊκίσω δεν θα έτρεμε το χέρι του κάθε οικογενειάρχη να ανεβάσει ένα βαθμό τη θέρμανση στο θερμοστάτη φοβούμενος τι θα του έρθει στο λογαριασμό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, το συζητάτε και εσείς, είναι η μεγάλη αγωνία όλων των Ευρωπαίων και όλων των Ελλήνων, έτσι δεν είναι;

Υπάρχει μία εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και αυτό έχει η αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής από τον οικογενειακό προγραμματισμό μέχρι θα έλεγα τη βαριά βιομηχανία, τα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση, όπως είδατε, έχει λάβει μία σειρά από παρεμβάσεις, έδειξε θα έλεγα γρήγορα αντανακλαστικά και στην περίπτωση της στήριξης του ενεργειακού κόστους του αγροτικού ρεύματος και στο επίπεδο των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών. Αναμφίβολα, ανοιχτές θύρες κρούετε, χτυπάτε και εσείς και βεβαίως οι πολύ καλοί θεματοφύλακες θα έλεγα του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Ναι, αν είναι να βάλουμε σε λειτουργία ένα έργο το οποίο είναι από το 2001, λόγω των διαδικαστικών και γραφειοκρατικών, μετά από 4 με 5 χρόνια έχει χαθεί το παιχνίδι, αυτό λέω.

Δυστυχώς, όμως, είμαστε σε αυτή την κατάσταση και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ θετικό ότι έστω και τώρα ο συντοπίτης μας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας, δρομολόγησε την απεμπλοκή του έργου της Μεσοχώρας και την υλοποίηση του. Όπως και εσείς προείπατε το ζητούμενο είναι να μην μείνουμε μόνο στη Μεσοχώρα αλλά να προχωρήσουμε και στο έργο της Συκιάς. Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, των δήμων της Θεσσαλίας, για το υδατικό πρόβλημα και υπήρχε και παρέμβαση και του αρμόδιου υπουργού του κ. Σκρέκα…

Ναι, όντως είχαμε τον ηλεκτρονικό δαίμονα και την ώρα που ήτανε να πει το χρονοδιάγραμμα χάθηκε η σύνδεση.

Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση των σχεδίων των λεκανών απορροής στη Θεσσαλία, του Πηνειού, με την ενσωμάτωση του σεναρίου της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει η πόρτα για την απεμπλοκή του έργου το οποίο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η πλέον φιλική, πιο πράσινη ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ και λόγω της εκτίναξης που έχουμε πια στις τιμές της ενέργειας διεθνώς και ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με πιο γρήγορα βήματα για να καλύψουμε το έδαφος που χάθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Έχω την αίσθηση ότι παρότι τυγχάνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος να είναι συντοπίτης, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ξέρω αν πραγματικά -και το λέω μετά λόγου γνώσεως- έχουν ευήκοον ους στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας που είναι η Θεσσαλία, η κοιτάνε μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Αιτωλοακαρνανία. Και δεν είναι μομφή αυτό, λογικό είναι έως ένα βαθμό. Είπατε για την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ξέρετε καμιά φορά το timing και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι μέσα στο Νοέμβριο οι συζητήσεις που γινόταν στα καφενεία των χωριών ήταν τι να καλλιεργήσουμε εκτός από εαρινές καλλιέργειες. Γιατί δεν γνωρίζαμε ότι θα έρθει η κάλυψη της ρήτρας προσαρμογής. Αρκετός κόσμος έπαιρνε το τιμολόγιο (λογαριασμό) αναδρομικά και έβλεπε ότι στην ίδια πομόνα (γεώτρηση) τα 1000 ευρώ έγιναν 2000, τα 2500 έγιναν 5000 και τα 5000 έγιναν 10000 ευρώ αντίστοιχα, και έφευγε. Την ίδια στιγμή, στη μελέτη Πισσαρίδη αλλά και σε ημερίδα στα Τρίκαλα την προηγούμενη μέρα πριν από την ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, όπου παραβρέθηκε ο κ. Σκρέκας καθότι δεν υπήρξε λόγος ανωτέρας βίας, όλοι αναφέρουν ότι πρέπει όσοι ασχολούνται με τη Γεωργία να αυξήσουν τον τζίρο στα παραγόμενα προϊόντα. Να πάμε από τα 150-250 ευρώ το στρέμμα, τουλάχιστον στα 300 με 400, βάζοντας δυναμικές καλλιέργειες, κυρίως δέντρα. Όμως καθυστερώντας τις ανακοινώσεις για το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής, ήδη, έχει γίνει η αποεπένδυση για φέτος στον κάμπο, τουλάχιστον για 100 με 150 χιλιάδες στρέμματα μόνο στο νομό Λάρισας. Δεν θέλω να συμπεριλάβω τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα γιατί πιστεύω ότι επειδή εκεί υπάρχουν επιφανειακά νερά δεν είναι τόσο μεγάλη η ζημιά. Αλλά και εκεί υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν έχουν επιφανειακή άρδευση. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που θέλαμε να πάμε από τα 250 ευρώ τζίρο στα 300-400 επιστρέφουμε στα 100 ευρώ, τόσος είναι ο κύκλος εργασιών στα χειμερινά σιτηρά. Έχει την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή η χώρα, επειδή ακριβώς δεν συμβούλεψαν έγκαιρα τον πρωθυπουργό κάποιοι, να χάνει; Θα μπορούσε αυτό το μέτρο για παράδειγμα, της κάλυψης της ρήτρας αναπροσαρμογής, να ανακοινωθεί από το Νοέμβριο και να τα είχαμε γλυτώσει όλα αυτά. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το timing;

Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που θέλετε να πείτε κ. Κολλάτε. Θα έλεγα ότι συμμερίζομαι απόλυτα τον προβληματισμό σας. Ξέρετε όταν δημοσιεύθηκε η περιώνυμος έκθεση Πισσαρίδη έγραψα ένα άρθρο στην “Καθημερινή της Κυριακής” κι έλεγα ότι κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να μας κάνει “πενηνταράκια” την Έκθεση αυτή, γιατί πώς οι στόχοι αυτοί θα γίνουν πράξη δεν μας το λέει κανείς. Γιατί οι Εκθέσεις αυτό έχουν. Έχουν γενικές περιγραφές, αλλά εδώ χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα. Άρα αφού περιγράφει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα πρέπει να μας περιγράψει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, ένα, δύο τρία… Μας περιγράφουν ότι έχουμε μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο. Μάλιστα. Πώς μπορούμε να το θεραπεύσουμε αυτό; Θα υπάρξουν δανειοδοτήσεις για αγορά κτημάτων, για να γίνουν πιο βιώσιμα άλλα κτήματα; Λοιπόν, συγκεκριμένα πράγματα δεν ακούμε κι αυτό είναι κάτι που ταλαιπωρεί τον δημόσιο βίο χρόνια. Πολλές φορές ακούμε την ίδια συζήτηση να αναμοχλεύεται τετραετία παρά τετραετία και δεν οδηγούμαστε σε λύση. “Δια ταύτα” χρειαζόμαστε, αρκετά η θεωρία, να περάσουμε στην πράξη.

Και κυρίως να υπάρχει μια ανάδραση από κάτω προς τα επάνω, δηλαδή να ακούει η Αθήνα την περιφέρεια. Στην περιφέρεια οι άνθρωποι το πρόβλημα το βιώνουν καθημερινά. Πιστέψτε με ότι υπάρχει επιστημονικό δυναμικό που μπορεί πολλές φορές να καλύψει και τους όποιους καθηγητές σε θεωρητικό επίπεδο αναλύουν κάποια μοντέλα χωρίς να το βλέπουν στην πράξη, γιατί -και το λέω ως μηχανικός- αυτό που πάσχουμε στην χώρα μας δεν είναι από μελέτες, από μελέτες εφαρμογής πάσχουμε, οι μελέτες εφαρμογής είναι πιο δύσκολες.

Ναι. Το πρόβλημα είναι, όμως, ποιος είναι πολλές φορές ο συνομιλητής. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε το λεγόμενο συνεταιριστικό κίνημα, δεν υπάρχει μια ενιαία φωνή, μία σοβαρή φωνή, ένας κοινωνικός εταίρος για την Πολιτεία, που θα κάτσει να συζητήσει τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Κι εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά, γιατί δυστυχώς είναι ακόμη στα σπάργανα οι όποιες προσπάθειες έγιναν, μετά από πολλά χρόνια, και μακάρι να ευδοκιμήσουν γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμο να ακούγεται ένας σοβαρός αντίλογος και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο αντίλογος αυτός δεν διατυπώνεται, ξέρετε, γιατί είχαμε μάθει τα προηγούμενα χρόνια με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα μπλόκα, τα οποία είχαν πάρει κι έναν εθιμικό χαρακτήρα. Νομίζω και οι αγρότες, στον βαθμό της ευθύνης που τους αναλογεί θα πρέπει να αποκτήσουν εκείνα τα συνεργατικά σχήματα, που οι ίδιοι θα κρίνουν ότι είναι σοβαρά, αξιόπιστα και υπεύθυνα, που θα τους επιτρέψουν να τους εκπροσωπήσουν στην Πολιτεία.

Αρκεί να πειστούν ότι το κάνουν για το καλό τους και να μην πειστούν επειδή δίνουν πετρέλαιο μόνον στους συνεταιρισμένους αγρότες. Γιατί κι αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα…

Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα κίνητρο. Η Πολιτεία δίνει κάποιες κατευθύνσεις, θέλει να στηρίξει τους νέους αγρότες, γιατί έχουμε έναν γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό, και θέλει να στηρίξει και τους συνεταιρισμούς. Τα υγιή όμως συνεταιριστικά σχήματα, που έχουν μία βάση σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κι αυτό έκανε. Εγώ πιστεύω και το είπα κι από το βήμα της Βουλής ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων του αγροτικού πετρελαίου. Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κολλάτε θα θυμόσαστε ότι δίναμε κάπου 160 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου σε πολύ περισσότερους δικαιούχους. Τώρα δόθηκαν 50 εκατομμύρια. Το βλέπω ως ένα πρώτο θετικό βήμα.

Μένει να γίνουν κι άλλα.

Ναι, αλλά ξέρετε, εγώ να δεχθώ την κριτική κι από τους αγρότες και βεβαίως από τους δημοσιογράφους που θέτουν τα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, αλλά να μας κάνει κριτική η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε το αγροτικό πετρέλαιο, πάει πολύ…

Ξέρετε τι απαντάει σε αυτό; Ότι το ψηφίσατε κι εσείς αυτό το μέτρο.

Με συγχωρείτε, το μνημόνιο αυτό που φέρανε, το τρίτο και αχρείαστο, ήλθε διότι η χώρα θα έβγαινε από την ΕΕ. Αν δεν είχε πέσει, όπως έπεσε η τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, γιατί δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η χώρα ολοκλήρωνε τον κυβερνητικό της κύκλο θα έβγαινε από το μνημόνια. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία. Θυμάστε το περίφημο μαίηλ Χαρδούβελη, η πιστωτική γραμμή που θα παίρναμε…

Πάμε λίγο, γιατί θα το αδικήσουμε κι είναι το μεγάλο θέμα των ημερών, τι γίνεται με την πανδημία. Βλέπω ότι ξανακουβεντιάζουν οι ειδικοί για νέα μέτρα. Το συζητήσαμε στην αρχή της εκπομπής με τον Γιώργο τον Βασιλόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο αχρείαστη αυτή η παρέμβαση Μόσιαλου. Ενώ σιγά σιγά κατακτάς συμμαχίες και πείθεις και τους τελευταίους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν -εντάξει ο σκληρός πυρήνας των αντεμβολιαστών δεν πείθεται δεν το συζητώ, αλλά είναι ένα μικρό ποσοστό. Αλλά να μπαίνεις και να λες τώρα, Χριστουγεννιάτικα, πως λέμε χρονιάρες μέρες στα χωριά μας, να βάλλεις το θρησκευτικό συναίσθημα δεν βοηθάει. Μάλλον χάνεις συμμάχους.

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Νομίζω ότι ήταν μια ατυχέστατη δήλωση αυτή του καθηγητή του κ. Μόσιαλου, που πρόσβαλε το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων Ελλήνων Ορθοδόξων και νομίζω ότι ήταν μια άστοχη παρέμβαση, που δεν βοηθάει σε τίποτε...

Από την άλλη κρατάμε βέβαια ότι από την μία τα μέτρα και από την άλλη ο φόβος και ο πανικός σιγά σιγά πείθονται και οι τελευταίοι. Αυτό είναι καλό. Για να εμβολιαστούν.

Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την ανάγκη των εμβολιασμών, γιατί βλέπετε πιά ότι και στο φιλικό περιβάλλον και στο ευρύτερο περιβάλλον των γνωστών, όλοι πιά έχουν και κάποιους που νόσησαν ή ακόμη χειρότερα έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Υπ’ αυτήν την έννοια νομίζω είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δείχνει μια ευελιξία, και αντιμετωπίζει με την δυναμικότητα που έχει το φαινόμενο, την πανδημία, λαμβάνοντας εκείνα τα μέτρα που οι περιστάσεις επιβάλλουν. Φαίνεται ότι είμαστε σε ένα δυναμικό νέο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι μια μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, αλλά μάλλον, και εύχομαι να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, δεν έχει την νοσηρότητα και την θνησιμότητα που έχει η Δέλτα και οι προηγούμενες μεταλλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ιδιαίτερα αυτές τις περιόδους των εορτών. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια περισσότερη χαλαρότητα, επαφές περισσότερες, που και λόγω του εορταστικού κλίματος λαμβάνουν χώρα. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος, όπως ειπώθηκε, εκτίναξης σε αριθμό κρουσμάτων που δεν έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Η ευχή είναι αυτά τα κρούσματα να μην μετατραπούν σε νοσηλείες. Να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. Και ο πρωθυπουργός σήμερα προανήγγειλε στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν και μέτρα νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά, προς την κατεύθυνση βεβαίως της νυχτερινής διασκέδασης, των ορθίων, της χωρητικότητας που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους της διασκέδασης και της εστίασης, τις δημόσιες συναθροίσεις σε θέατρα και σινεμά να υπάρχει μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων. Και βεβαίως είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να επανέλθει και πάλι η τηλεργασία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο σκοπός κ. Κολλάτε είναι μην οδηγηθούμε σε ένα νέο λοκντάουν. Η οικονομία της χώρας δεν θα είχε καλά αποτελέσματα αν είχαμε και ένα νέο λοκντάουν. Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κι από αυτούς που ανέμεναν όχι μόνον ο δικός μας προϋπολογισμός αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα και αυτά που προσδοκούμε να πετύχουμε το επόμενο διάστημα καλό είναι να μην τα σπαταλήσουμε, να μην τα ξοδέψουμε αναγκαζόμενοι να οδηγηθούμε σε ένα νέο λοκντάουν. Γιατί; Γιατί δεν κάνουμε όλοι τα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε ή δεν τηρούμε όλοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας με τις μάσκες, με το πλύσιμο των χεριών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Να κλείσουμε με μια ευχή. Το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για τον καθένα, θα είναι και προεκλογική χρονιά, ανακατεύει την τράπουλα η έλευση νέου αρχηγού στο Κέντρο, του Νίκου Ανδρουλάκη, χάνει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, ή χάνει και η ΝΔ. Αυτά είναι ζητήματα που συζητιούνται στα ‘πηγαδάκια’ αυτές τις ημέρες.

Πολλά, πολλά βάλατε μαζί. Η τρίτη ουσιαστικά χρονιά της κυβέρνησης παίρνει έναν χαρακτήρα προεκλογικό εκ των πραγμάτων. Μέχρι σήμερα, αν δείτε τον μέσο όρο του βίου της κυβέρνησης στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, γιατί πολλές φορές είχαμε απανωτές εκλογές, είναι τα 2,5 χρόνια νομίζω. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία και να συγκριθεί το έργο της κυβέρνησής του με αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα, με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου. Εγώ μένω σε αυτό. Στην διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την μία μας εγκαλεί γιατί δεν προχωρούμε σε κλείσιμο τομέων της οικονομίας λόγω της κατάστασης με την πανδημία, και από την άλλη ζήτησε πρόωρες εκλογές. Αυτό κι αν είναι παράδοξο επίσης. Αλλά έχει να κάνει νομίζω, με αυτό που προείπατε κι εσείς με τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα, στο ΚΙΝΑΛ, με την αλλαγή ηγεσίας, τη δημοσκοπική ανάκαμψη που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή την ώρα στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή της νέας ηγεσίας, και τον κίνδυνο ότι θα ψαλιδισθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αν συνεχιστεί η πορεία η ανοδική που εμφάνισε την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών το ΚΙΝΑΛ. Μένει να φανούν όλα αυτά. Η πρόθεση η δική μας, όπως σας είπα, είναι να ολοκληρώσουμε την τετραετία. Νομίζω η χρονιά αυτή μπορεί να είναι μια καλύτερη χρονιά. Οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές. Αναμένονται τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε θα πέσει ρευστό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Όταν έχει γεμάτες τσέπες ο κόσμος, μετά στήνεις και μια κάλπη.

Έτσι κι αλλιώς όμως και η πανδημία υποχωρεί. Μια πανδημία δεν κρατάει πάνω από 3-4 χρόνια. Αυτό δείχνει και η εμπειρία των προηγούμενων πανδημιών.

Τώρα μου λέει και τηλεθεατής, εντάξει ο απλός κόσμος δεν θα έχει γεμάτες τις τσέπες, οι εταιρείες θα έχουν. Εντάξει και οι εταιρείες θα δίνουν δουλειά στον κόσμο.

Κοιτάξτε να δείτε. Όταν έρχεται χρήμα στην πραγματική οικονομία διαχέεται παντού. Και βούληση της κυβέρνησης είναι αυτή. Να μειωθεί και η ανεργία, κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε μείωση της ανεργίας μέσα στο 2021, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2022. Μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπως η Amazon, η Pfizer έρχονται και κάνουν τις εγκαταστάσεις τους εδώ. Άρα καλή χρονιά, λοιπόν, με υγεία, ειρήνη και πρόοδο, προκοπή που λέγανε οι παλαιότεροι από εμάς.

Ευχαριστώ κ. Χαρακόπουλε.

Να είστε καλά.

ΦΩΤΟ 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=SLpr5_eEDpo

back to top