Menu
A+ A A-

ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ 2

Λάρισα, 29 Δεκεμβρίου 2021

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" του Astra tv
με την Βάσω Σαμακοβλή

Κύριε Χαρακόπουλε καλό σας απόγευμα, καλώς ήρθατε και χρόνια σας πολλά.

Καλησπέρα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Να είστε καλά πού είστε εδώ. Για να ξεκινήσουμε με τα θέματα της επικαιρότητας που όλοι παρακολουθήσαμε, όλους μας απασχολούν, ακούσαμε τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας. Τις ανακοινώσεις, οι οποίες στην ουσία ήταν ότι τα μέτρα που περιμέναμε από τις 3 Ιανουαρίου ήρθαν γρηγορότερα, τα κρούσματα είναι κατά πολύ αυξημένα.

Πράγματι είναι μία πρωτόγνωρη πανδημία που δεν σταματά να μας εκπλήσσει να μας αιφνιδιάζει κυρία Σαμακοβλή. Μια πανδημία που ταλαιπωρεί δύο χρόνια τώρα την υφήλιο ολόκληρη και αναγκάζονται οι κυβερνήσεις κάθε χώρας να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα κάθε φορά. Ο σχεδιασμός ο αρχικός ήταν τα νέα μέτρα να ισχύσουν, όπως και εσείς είπατε νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου. Όμως, η εκτίναξη των κρουσμάτων αναγκάζει την πολιτεία, αναγκάζει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγηθούν την εφαρμογή τους νωρίτερα και ήδη, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, από αύριο το πρωί επισπεύδεται η εφαρμογή αυτών των μέτρων που όλοι πια γνωρίζουμε, και στην εστίαση και στους χώρους εργασίας και στις μετακινήσεις μας. Είναι πρωτόγνωρο όλο αυτό που ζούμε, πράγματι, και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η πολιτεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά θα έλεγα κάθε ευρωπαϊκό κράτος, προσπαθεί να κάνει αυτή τη λεπτή άσκηση ισορροπίας. Από τη μία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία χωρίς ταυτόχρονα να ακυρωθεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή. Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, αλλιώς δεν θα αντιμετωπιστεί αυτή η περιπέτεια που δύο χρόνια τώρα μας δοκιμάζει, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και θα πρέπει να τηρούμε όλοι και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εσείς, κύριε Χαρακόπουλε, θεωρείται ότι μέχρι τώρα έχετε καταφέρει έτσι να κρατήσετε ως κυβέρνηση αυτή την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που και εσείς αναφέρατε; Από τη μία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας και από την άλλη, τα μείζονα, πια, οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν για πολλές επιχειρήσεις;

Νομίζω είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός κυρία Σαμακοβλή, καθημερινά δίνουμε εξετάσεις προκειμένου να πετύχουμε αυτόν τον μείζονα στόχο, όπως είπατε. Νομίζω είναι ενθαρρυντικό από άποψη υγειονομικής κατάστασης το γεγονός ότι, ενώ όλα τα δεδομένα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από χώρες στις οποίες προηγήθηκε η επέλαση της «Όμικρον» δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο ταχεία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουμε αυξημένη νοσηρότητα. Δεν επιβαρύνεται το δημόσιο σύστημα υγείας στις χώρες που προηγήθηκε η μετάλλαξη «Όμικρον» και μακάρι να επιβεβαιωθεί αυτό και στη χώρα μας. Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, να συνομιλήσω με τις διοικήσεις και τους γιατρούς των δύο νοσοκομείων. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αυτή η πίεση στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας. Θα έλεγα οι μονάδες Covid είναι σε πληρότητα στο 1/3 ή και κάτω από το 1/3 της διαθεσιμότητας σε κλίνες, που έχουν τα νοσοκομεία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα, αυτές τις μέρες έχουμε την έξαρση των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία είναι στην επαγρύπνηση και στην ετοιμότητα που πρέπει και από κει και πέρα θα πρέπει να ενταθούν και οι εμβολιασμοί. Χάρηκα γιατί είδα ότι και οι εμβολιασμοί σε επίπεδο παιδιών έχουν αυξημένη κινητικότητα. Όπως μου είπανε έχουν σε ημερήσια βάση κλειστεί ραντεβού της τάξεως των διακοσίων πενήντα παιδιών αλλά θα πρέπει, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, να ενταθούν οι εμβολιασμοί κυρίως στους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Αυτή την ώρα φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα της νόσου χτυπάει κόκκινο κυρίως στις νεότερες ηλικίες και για αυτό ελήφθησαν και αυτά τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την εστίαση, με την νυχτερινή διασκέδαση όπου εκεί βρίσκονται κυρίως νέα παιδιά, που βράζει το αίμα τους. Αλλά αυτά τα νέα παιδιά θα μεταφέρουν τον ιό, θα μεταφέρουν τη νόσο στους γονείς, στους παππούδες, τους πιο ηλικιωμένους και για αυτό ακριβώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτά μέτρα.

Από τη στιγμή όμως που γνωρίζαμε, οι ειδικοί μας το έλεγαν και το γνωρίσαμε, ότι πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, αυτό με τα κρούσματα που συμβαίνει τώρα, πραγματικά μας έχει αιφνιδιάσει μετά από τις τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις στα Χριστούγεννα; Γιατί δεν υπήρξε άλλος προγραμματισμός νωρίτερα για το πώς θα κυλήσουν οι γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, εκεί που στην ουσία ποντάρουν και αυτές οι επιχειρήσεις, ώστε να γνωρίζουν εξ αρχής ποιος θα είναι ο προγραμματισμός και πώς θα κινηθούν;

Μα είναι ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη κυρία Σαμακοβλή, δεν έχουμε προηγούμενο για να ξέρουμε, μακάρι να υπήρχε αυτόματος πιλότος να τον ακολουθήσουμε.

Δεν το βλέπαμε από άλλες χώρες τι συμβαίνει;

Ακούω την κριτική και από την αντιπολίτευση η οποία δείχνει να είναι σε vertigo, πραγματικά. Αλλά έχουν ληφθεί μέτρα σε άλλες χώρες που είναι…

Είναι ερωτήματα του κόσμου, κ. Χαρακόπουλε, δεν ξέρω τι λέει η αντιπολίτευση, είναι ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες αυτά.

Προφανώς! Αλλά ξέρετε αυτό που λέμε κοινή γνώμη είναι κάτι πολύ πιο ευρύτερο και νομίζω ότι είναι ένας γενικόλογος αφορισμός που χρησιμοποιούμε πολλές φορές και οι πολιτικοί και εσείς οι δημοσιογράφοι. Γιατί ποια είναι τελικά η κοινή γνώμη; Κοινή γνώμη είναι και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, αντιδρούν, είναι και αρνητές και συνειδητοποιούν την ανάγκη της κρατικής μέριμνας και του συστήματος υγείας όταν καταλήγουν πια στις μονάδες εντατικής και τότε διαμαρτύρονται αν έχουμε μονάδες εντατικής τόσες, όσες χρειάζεται η περίσταση. Σας λέω είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε και δοκιμάζονται τα εθνικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές σας λέω ότι η χώρα στέκεται στο επίπεδο των περιστάσεων χρειάζεται όμως, από όλους, να υπάρχει η αντίστοιχη στάση ευθύνης. Και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης γιατί δυστυχώς και ιδιαίτερα στον χώρο του διαδικτύου, βρίσκουν χώρο να εκφράζονται απόψεις οι οποίες απέχουν από τα επιστημονικά δεδομένα και παρασύρουν ανθρώπους, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους ή ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους νοσοκομεία.

Συγνώμη, ίσως δε με καταλάβατε. Δεν είπα γιατί κλείνετε, γιατί λαμβάνετε μέτρα τώρα. Ρώτησα γιατί να μην ληφθούν μέτρα νωρίτερα, μιλάμε για την περασμένη Κυριακή για το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δεν απέχει πολύ από αυτό που ακούσαμε τώρα από τις ανακοινώσει. Εφόσον ξέραμε ότι θα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις, μεγάλη έξοδος του κόσμου, γιατί δεν ήρθαν περιορισμοί νωρίτερα ώστε να μην έχουμε χθες 20.000 και σήμερα 30.000 κρούσματα; Δεν είπα να μην ακούσουμε τους ειδικούς.

Το ζήτημα είναι κυρία Σαμακοβλή τι εισηγείται η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η επιτροπή που συγκροτήθηκε από την επίσημη πολιτεία. Με βάση αυτές τις εισηγήσεις πορεύεται και η κυβέρνηση, η αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Βλέποντας και κάνοντας πηγαίνουμε, κατ’ ανάγκη σε έναν μεγάλο βαθμό, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε και φυσικό είναι να υπάρχουν και επιμέρους αστοχίες και λάθη. Δεν είμαι από αυτούς που θα σας πω ότι είναι όλα καλώς γενόμενα μέχρι στιγμής, ότι δεν υπήρχαν και λάθη σε αυτή την πορεία, αλλά αλλοίμονο θα γίνουν και λάθη, γιατί όπως σας είπα είναι κάτι καινούργιο, κάτι ξαφνικό, κάτι πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση, όμως, έδειξε ότι έχει τη βούληση και τη διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Στον τομέα της δημόσιας υγείας και του Εθνικού Συστήματος έχουνε γίνει πολύ σημαντικά βήματα και νομίζω θα ήταν μικρότητα από πλευράς της αντιπολίτευσης να μην το αναγνωρίζει, όταν διπλασιάστηκαν οι Μ.Ε.Θ., όταν προσελήφθησαν χιλιάδες στελέχη στο χώρο της υγείας, στο Ε.Σ.Υ. Επίσης υπήρξαν και μέτρα στήριξης της οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας που κατ’ ανάγκην υφίστανται αυτές τις συνέπειες από τα lockdown, από τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνονται. Σήμερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κατανοούμε όλοι ότι θα έχουν κάποιο οικονομικό αντίκρισμα. Έχουν συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας, σε τομείς της οικονομίας οι οποίοι αναγκαστικά θα λειτουργήσουν είτε περιοριστικά είτε και καθόλου. Όταν δηλαδή στο χώρο της εστίασης ή της νυχτερινής διασκέδασης δεν θα υπάρχει μουσική, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ρεβεγιόν χωρίς μουσική σε ένα κέντρο διασκέδασης. Θα περιοριστούμε σε κατ’ οίκον ρεβεγιόν με βάση τα μέτρα προφύλαξης που η πολιτεία μας προτείνει. Μέχρι τώρα στήριξε αυτούς τους τομείς της οικονομίας και το επόμενο διάστημα, από την έκταση που θα έχουν αυτά τα μέτρα -μακάρι να μη χρειαστεί να είναι μέτρα τα οποία θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή αρκετές εβδομάδες- η πολιτεία θα λάβει και πάλι τη μέριμνα που πρέπει να λάβει. Νομίζω το έχει δείξει μέχρι στιγμής και η διάθεση είναι να το κάνει.

Οπότε λέτε δε θα έχουν να περιμένουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις ενδεχομένως και πρόσθετα οικονομικά μέτρα.

Εγώ εύχομαι κυρία Σαμακοβλή να μη διαρκέσει πολύ αυτή η ανάγκη της λήψης μέτρων. Όλοι μιλούν για κορύφωση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου της μετάλλαξης «Όμικρον» και μετά προβλέπουν ότι θα έχουμε μια ύφεση. Μακάρι να επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις. Είναι κάτι καινούργιο το οποίο όπως σας είπα, δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι μια χρονιά στην οποία θα τελειώσει αυτή η πανδημία, θα μετράμε ήδη τον τρίτο χρόνο. Η εμπειρία από προηγούμενες πανδημίες, αυτό δείχνει ότι ξεφτίζει, αδυνατίζει ο ιός με τις μεταλλάξεις, μπορεί ενδεχομένως να έχει έναν ενδημικό χαρακτήρα όπως η γρίπη, να χρειάζεται μια ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου, αλλά θα είναι κάτι το οποίο δε θα δυσκολεύει πια την επιστροφή στην κανονικότητα, στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Πάμε κύριε Χαρακόπουλε, γιατί δεν είναι μόνο η πανδημία, η ζωή συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, όπως και ο προγραμματισμός για νέα έργα και διάφορες παρεμβάσεις. Αναφέρομαι στην πρόσφατη επίσκεψη που είχαμε του υφυπουργού Μεταφορών στη Λάρισα και έγιναν, παρουσία και της δικής σας, συγκεκριμένες ανακοινώσεις για έργα.

Ήταν πολύ ευχάριστη η εδώ έλευση του φίλου υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, του Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ο κύριος Παπαδόπουλος είναι και Κοζανίτης, συνορεύουμε, είμαστε όμοροι νομοί και αυτό εκ των πραγμάτων φέρνει συνειρμικά στο μυαλό όλων, τον πολύπαθο δρόμο της Λάρισας – Κοζάνης. Τον δρόμο που συνδέει τη Λάρισα, τη Θεσσαλία με την Κοζάνη, τη Δυτική Μακεδονία. Είναι ένας δρόμος ο οποίος, δυστυχώς, δεν έχει κάποιες προδιαγραφές που παραπέμπουν σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο, θα έλεγα έχει προπολεμικές προδιαγραφές. Και γι’ αυτό κατ’ επανάληψη το έχω τονίσει από το βήμα της Βουλής, έχω ασκήσει και Κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ με αυτοδιοικητικούς της περιοχής είχαμε επιτόπιες επισκέψεις στους διατελέσαντες υπουργούς Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων στο παρελθόν, μεταξύ αυτών και στον συντοπίτη μας, τον τότε υπουργό τον Γιώργο Σουφλιά. Το λέω αυτό γιατί βρισκόμαστε στο εξής κομβικό σημείο: Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ΠΑΘΕ. Βαίνει προς ολοκλήρωση ο Ε65. Οφείλουμε, λοιπόν, να δούμε πια, μετά από τις μεγάλες αυτές προτεραιότητες, επιμέρους έργα που έχουν έναν διαπεριφερειακό χαρακτήρα όπως είναι ο δρόμος Λάρισα – Κοζάνη. Ο δρόμος αυτός σχεδιάζεται και αυτή την ώρα που μιλούμε μελετάται, με προδιαγραφές που είναι φύσει αδύνατον να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Η μελέτη του έργου αυτού, του δρόμου αυτού, γίνεται με προδιαγραφές που έχουν νησίδα, με δυο λωρίδες, συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης από κάθε μεριά. Αυτός ο δρόμος δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., δεν δικαιολογείται από τον φόρτο κυκλοφορίας που έχει, μετά από δυο άλλους παράλληλους δρόμους που έχουν γίνει όπως σας είπα, την ΠΑΘΕ και τον Ε65. Γι’ αυτό και έχω μιλήσει από το βήμα της Βουλής για ένα σουρεαλιστικό έργο, να γίνεται μια μελέτη η οποία θα πάει κατ’ ευθείαν στο ράφι και δεν θα υλοποιηθεί. Ζήτησα, λοιπόν, να υπάρξει αναπροσαρμογή της μελέτης, επικαιροποίηση της μελέτης, με «υποβάθμιση» όπως λέγεται στην τεχνική ορολογία των χαρακτηριστικών του δρόμου. Θα θέλαμε, λοιπόν, να γίνει ένας δρόμος, σύγχρονος, ασφαλής, με επαναχαράξεις εκεί που πρέπει, με νέα τεχνικά έργα εκεί που πρέπει, με γέφυρες, με διανοίξεις, αλλά ένα δρόμος που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί και να κάνει πιο ασφαλή τη σύνδεση των δυο περιοχών, της Θεσσαλίας με τη Δυτική Μακεδονία.

Επομένως έγινε δεκτό αυτό που έχετε αιτηθεί;

Ο υφυπουργός βρήκε πάρα πολύ λογική και αναγκαία αυτή την επικαιροποίηση. Πριν οριστεί υφυπουργός, όταν με άκουσε από το βήμα της Βουλής να καυτηριάζω το παράδοξο αυτής της υπόθεσης, με είχε συγχαρεί. Και χαίρομαι γιατί και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κύριος Καραμανλής -με τον οποίο έχω ήδη έρθει σε επαφή- κινείται προς την κατεύθυνση αυτή της επικαιροποίησης της μελέτης. Και ο υφυπουργός κατά την εδώ παρουσία του, ο κύριος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε επίσης και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών οδήγησης, των διπλωμάτων, όπου είναι ένας χώρος στον οποίο υπήρχε ταλαιπωρία των πολιτών για την έκδοση των αδειών, την ανανέωση των αδειών οδήγησης και δεν έλειπαν και κατά καιρούς καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς. Η ψηφιοποίηση δημιουργεί μια απόσταση απ’ όλα αυτά, παύει πια η ταλαιπωρία του πολίτη από τα φαινόμενα γραφειοκρατίας και μειώνονται και τα φαινόμενα διαφθοράς εκ των πραγμάτων.

Με αυτές λοιπόν τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις κύριε Χαρακόπουλε θα σας ευχαριστήσουμε που ήσασταν εδώ μαζί μας σήμερα. Σας ευχόμαστε μια καλή, νέα χρονιά, με πολλές επιτυχίες, δημιουργία και πολλές, θετικές ανακοινώσεις πάντοτε!

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ. Εύχομαι σε εσάς τα καλύτερα. Υγεία πάνω απ’ όλα και καλές ειδήσεις τη νέα χρονιά όπως είπατε και εσείς!

 ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ 1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/B3WmScAjHNk 

 

back to top