Menu
A+ A A-

θερινος

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Ομιλία του Υπεύθυνου Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ
Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,
με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»

4η συνεδρίαση-β΄ Ανάγνωση

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Δεύτερη Ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση καθώς γίνεται λίγες μόλις ώρες από την κατ’ άρθρων συζήτηση ουσιαστικά έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε. Ο κανονισμός μιλά για μια εβδομάδα τουλάχιστον μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή με στόχο να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης για αλλαγές και διορθώσεις.
Για την κυβέρνηση, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ο τρόπος που νομοθετεί είναι πραγματικά παροιμιώδης. Καταθέτει νομοσχέδιο και την ίδια μέρα και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Καλά δεν διαβάζετε το νομοσχέδιο πριν το καταθέσετε; Τι να πει κανείς για τις εκπρόθεσμες τροπολογίες! Μένει να δούμε μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια πόσες θα μετρήσουμε.
Κύριε πρόεδρε,
Ανακεφαλαιώνοντας μετά από τρεις συνεχόμενες εξαντλητικές συνεδριάσεις επιτρέψτε μου να καταλήξω σε κάποιες διαπιστώσεις.
Η πατρίδα έχει χρέος να προσφέρει ελληνική παιδεία στα παιδιά των ομογενών. Η εκπρόσωπος των Ελλήνων της Έσσης το εξέφρασε νομίζω πιο γνήσια, διατυπώνοντας την έκκληση τα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό να έχουν δικαίωμα στην μητρική τους γλώσσα.
Πολύς λόγος έγινε για τα σχολεία που θα προσφέρουν την ελληνική παιδεία. Ο υπουργός -που δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε πλήρως τη θέση μας- στις τοποθετήσεις του, ουσιαστικά αναγνωρίζει την επιχειρηματολογία μας:
Δεν μιλά για κατάργηση των αμιγών ελληνικών σχολείων, αλλά για σταδιακή μετατροπή σε δίγλωσσα ορισμένων από αυτά. Ακούσαμε ότι δεν θα είναι οριζόντιο το μέτρο για κάθε κράτος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, όπως επίσης ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η θέληση των κατά τόπους ομογενών. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο!
Δεν ξέρω αν θέλετε να προλάβετε αντιδράσεις της ομογένειας, αλλά προκαλεί τη νοημοσύνη όλων μας άλλα να λέει το νομοσχέδιο και άλλα να μας παρουσιάζετε ότι γράφει. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αν γίνει νόμος του κράτους, από το 2018 επέρχεται ο βίαιος θάνατος των αμιγών ελληνικών σχολείων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εξήγησα ότι ως ΝΔ, ως φιλελεύθερη παράταξη που πιστεύουμε στη δυνατότητα επιλογής, θα θέλαμε οι ίδιοι οι γονείς να πεισθούν και να επιλέξουν τα δίγλωσσα σχολεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε στις διμερείς συμφωνίες ότι τα παιδιά των ομογενών θα μπορούν να φοιτούν και σε δίγλωσσα που ανοίγουν την πόρτα των Πανεπιστημίων και στη χώρα υποδοχής και στην Ελλάδα.
Δεν έχω επισκεφθεί όπως ο υπουργός ελληνικά σχολεία στο Βέλγιο ή τη Γερμανία. Άκουσα, όμως, να μιλά με απαξία για το επίπεδο των παιδιών που φοιτούν σε αυτά. Προσωπικά έχω γνωρίσει πολλά τέτοια παιδιά από τη Γερμανία που σπούδασαν στην Ελλάδα και σταδιοδρομούν. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι απλό για να το αντιμετωπίζουμε με αφορισμούς.
Κύριε υπουργέ,
στην επιχειρηματολογία σας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα για τις αποσπάσεις με επιμίσθιο όταν εκπαιδευτικοί σύζυγοι ομογενών προσφέρονται να διδάξουν χωρίς επιμίσθιο, πραγματικά σηκώνω τα χέρια.
Μας λέτε ότι επειδή παίρνουν «επιδοματάκι» όπως είπατε στη Βαυαρία -που δεν είναι παράνομο σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη- εσείς στέλνετε σε όλη την ομογένεια όπου γης, αποσπασμένους με επιμίσθιο εν ονόματι της ισότητας. Αν τους στέλνατε μόνο στη Βαυαρία, ενδεχομένως κάποιοι να σας πίστευαν. Δεν νομίζω, όμως, ότι πείθετε κανέναν. Αυτά που καταγγέλλετε ως πελατειακές σχέσεις ότι έκαναν προκάτοχοί σας κάνετε και μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας.
Άλλωστε, και οι εκπτώσεις στην επάρκεια γλώσσας Συντονιστών και Διευθυντών σχολείων την ίδια λογική υπηρετούν. Το κουστούμι το ράβετε στα μέτρα του πελάτη. Και βεβαίως η επιλογή σας αυτή στέλνει και το λάθος μήνυμα της ήσσονος προσπάθειας.
Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο ζήτημα του νομοσχεδίου, τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, νομίζω ότι εντάσσονται στις εξετάσεις αριστεροσύνης που δίνει η κυβέρνηση στην κομματική της βάση. Προσπαθείτε να πείσετε αυτούς που σας εγκαταλείπουν ότι η καρδιά σας παραμένει αριστερή, μπας και σας ξαναψηφίσουν.
Είδαμε τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους νομάδες του αναρχισμού να καταπατούν το χώρο και να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία επί δεκαήμερο με την πολιτεία να κάνει τον παρατηρητή.
Είδαμε τα αίσχη στο μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης την ώρα της θείας λειτουργίας και τη δυσκολία της κυβέρνησης να πει τα αυτονόητα.
Ακούσαμε τις περίεργες αναγωγές που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σχετικά με τις καταλήψεις, για τις οποίες από ότι καταλάβαμε θα πρέπει να είμαστε κι ευγνώμονες που υπάρχουν. Μήπως να τεθούν και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας;
Και δυστυχώς φαίνεται να χάνετε και αυτή η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης του άρθρου 16, καθώς ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξουν όσα άρθρα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη βουλή να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν.
Η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη, όταν όλοι γύρο μας έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αντί να είναι πόλος φοιτητών από διάφορες χώρες, ιδιαίτερα της ανατολικής μεσογείου, να εξάγει φοιτητές με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι άγιο. Αλλά και κανείς λογικός και αντικειμενικός κριτής δεν θα πει ότι όσα προωθεί αυτή η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια πολιτική που πάει τα πράγματα προς τα πίσω, στη δεκαετία του ‘80.
Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται, λοιπόν, να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην ισοπεδωτική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα την αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια στο χώρο της παιδείας, που θα βάλει τέλος σε ό,τι αναχρονιστικό προσπαθεί αυτή κυβέρνηση να διατηρήσει στη ζωή».

back to top