Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ολόκληρη η Ομιλία Χαρακόπουλου σε Ολομέλεια επί των Άρθρων νσ για Ελληνόγλωσση Εκπ/ση
Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ελληνόγλωσση

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2016

Εισήγηση
του Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας,
Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής επί των Άρθρων του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε ένα ακόμη νομοσχέδιο κουρελού του υπουργείου Παιδείας χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Η συζήτηση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση πραγματοποιείται στη σκιά μιας οδυνηρής εξέλιξης για τον ελληνισμό της Βαυαρίας. Μιλώ για την απόφαση του δήμου Μονάχου να ανακαλέσει την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση ελληνικού σχολείου.

Η υπενθύμιση αυτή ενόχλησε τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πελεγρίνη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Προφανώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος.

Όμως κ. υφυπουργέ, και εσείς προσωπικά αναλάβατε δεσμεύσεις, θέσατε χρονοδιαγράμματα και δεν τα τηρήσατε. Μας είπατε ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία. Μακάρι. Όπως σας είπα είμαστε στη διάθεσή σας ως αξιωματική αντιπολίτευση αν κρίνετε ότι μπορούμε να συμβάλουμε για την ανατροπή αυτής της εξέλιξης.

Με τις ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει τίτλους τέλους στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε μια εποχή έξαρσης της μετανάστευσης νέων οικογενειών ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ένα από τα κριτήρια, όπως οι ίδιοι λένε, της επιλογής του τόπου εγκατάστασής τους ήταν και η λειτουργία ελληνικού σχολείου.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι εκείνα τα δίγλωσσα σχολεία που προσφέρουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στη χώρα υποδοχής, όσο και στην ημεδαπή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά των ομογενών να σταδιοδρομήσουν, είτε στην χώρα που ζουν, είτε στην Ελλάδα αν θελήσουν να επιστρέψουν.

Εκείνο που είναι ακατανόητο, ιδιαίτερα σήμερα, είναι η εμμονή της κυβέρνησης να θέλει σώνει και καλά να συνεχίσει να στέλνει εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί σύζυγοι Ελλήνων του εξωτερικού ή αλλοδαπών που μπορούν να διδάξουν χωρίς επιμίσθιο.

Αν υπάρχει όπως μας είπε ο αρμόδιος υφυπουργός «κρυφό επιμίσθιο» στη Βαυαρία γιατί δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στο συγκεκριμένο κρατίδιο και επιλέγει με μια γενική διάταξη να στερήσει τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο σε όλα τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Στο Γ΄ Κεφάλαιο με τις ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προωθείται και μέσω ΔΟΥ η είσπραξη των οφειλών από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από καθηγητές. Επιπλέον, η παραγραφή γίνεται εικοσαετής. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υφίσταται αναδρομική παρακράτηση επί μερισμάτων εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές. Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αν δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τη μη αναδρομικότητα της ρύθμισης όσον αφορά στα μερίσματα.

Στη σκιά των παραιτήσεων μελών των Συμβουλίων Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ που καταγγέλλουν μεθόδευση απαξίωσής τους, η κυβέρνηση με τροπολογία μετά τους αιώνιους φοιτητές επαναφέρει και όσους αδιαφορούν να εγγραφούν για δυο συνεχόμενα εξάμηνα.

Η ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση που περιλαμβάνεται στο Δ΄ Κεφάλαιο, καθρεπτίζει την αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι του ιδιωτικού τομέα. Λησμονεί ότι οι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην μεσαία τάξη. Και το κάνουν με κόστος οικονομικό στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημόσια εκπαίδευση και αναζητούν κάτι καλύτερο, κάτι επιπλέον στην ιδιωτική.

Εσείς, αντί να αναβαθμίσετε την δημόσια εκπαίδευση, ενάμιση χρόνο τώρα την απαξιώνετε περαιτέρω. Και τώρα, με μανία ιδεοληπτικών επιχειρείτε να ακυρώσετε ουσιαστικά τα δυο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης:
Πρώτον τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και Δεύτερον τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, με χθεσινή νομοτεχνική βελτίωση στερείται από τα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα να προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Το άρθρο 28 ουσιαστικά μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μετά την παρέλευση διετίας. Η παραπομπή σε επιτροπές συνδικαλιστών, υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας ή καθηγητών ΑΕΙ που θα κρίνουν τη νομιμότητα της απόλυσης παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος που στην πράξη δεν λειτούργησαν.

Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε στην υποκατάσταση της δικαιοσύνης από επιτροπές της εκτελεστικής εξουσίας. Κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει το δίκιο του στη δικαιοσύνη.

Με την ίδια λογική θα πρέπει το υπουργείο υγείας να συστήσει επιτροπή που θα ελέγχει αν καλώς ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο απέλυσε ένα γιατρό. κ.ο.κ.

Επιπλέον η μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στερεί ευκαιρίες εργασίας σε νέους και αξιόλογους εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα.
Στο νομοσχέδιο έχει προστεθεί για το θεαθήναι διάταξη σύμφωνα με την οποία ιδιωτικός εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί λόγω «ανεπάρκειας ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων του, η οποία διαπιστώνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον υπηρεσιακές εκθέσεις που συντάσσονται από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης και αφορούν δύο τουλάχιστον συνεχόμενα διδακτικά έτη».

Χωρίς, όμως να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης πού θα στηριχθεί ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης για να συντάξει την υπηρεσιακή έκθεση -που και πάλι θα περάσει από τον έλεγχο του υπηρεσιακού συμβουλίου; Και γιατί θα πρέπει να συνταχθούν δύο εκθέσεις και μάλιστα να «αφορούν δύο τουλάχιστον συνεχόμενα διδακτικά έτη»; Η μία δεν φτάνει;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία σε κάθε αξιολόγηση είτε των εκπαιδευτικών του δημοσίου είτε των ιδιωτικών σχολείων. Γι’ αυτό και κατάργησε στην πράξη την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών από τους Σχολικούς Συμβούλους για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και από τους Διευθυντές των σχολείων για την υπηρεσιακή συνέπεια και την ανταπόκριση στα καθήκοντά τους.

Όσον αφορά στην τροπολογία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, θα σας έλεγα να ακούσετε το αίτημα των εκπροσώπων του χώρου και να την αποσύρετε προκειμένου να υπάρξει διάλογος, που όπως καταγγέλλουν δεν έγινε.

Αναφορικά με τα παράτυπα πτυχία, όπως είπα μετά το 2008 και το μέγα θόρυβο που τότε έγινε πανελληνίως για το θέμα, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Αν τέτοια ΤΕΕ εξακολούθησαν να λειτουργούν και κάποιοι προσέφυγαν σε αυτά για να πάρουν τίτλους με άριστα για να διοριστούν στο δημόσιο, παρακάμπτοντας άλλους, δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην νομιμοποίησή τους.

Τέλος με την τροπολογία της Ειδικής αγωγής, τον παραγκωνισμό των πτυχιούχων ΠΕ61 και ΠΕ71, και την ένταξη στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικών από την γενική εκπαίδευση, χωρίς κανένα προσόν ειδικής αγωγής ή μάλλον με μοναδικό προσόν να περισσεύουν από την γενική, κινδυνεύει να επέλθει πλήρης απορρύθμιση, αποδόμηση και απαξίωση της ειδικής αγωγής.

Επειδή ο υπουργός είπε τη μισή αλήθεια ότι και σήμερα αποσπώνται εκπαιδευτικοί χωρίς εξειδίκευση στην ειδική αγωγή να θυμίσω ότι η πρόβλεψη ήταν μόνο αν εξαντληθούν οι πίνακες των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής και μόνο για την Παράλληλη Στήριξη.

Ακόμα και το τελευταίο τμήμα της τροπολογίας που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και που θα μπορούσε κανείς να βρει θετικά στοιχεία όπως η ενοποίηση των ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων και λυκείων, είναι μια αποσπασματική ρύθμιση του πολύπαθου χώρου της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αφήνει απ’ έξω σημαντικά θέματα όπως η λειτουργία και η εκπαιδευτική διέξοδος των αποφοίτων των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

Ουσιαστικά εξουσιοδοτείται ο υπουργός κατά το δοκούν, με υπουργικές αποφάσεις να ρυθμίσει, να αναιρέσει, και τελικά να διαμορφώσει όλα τα παραπάνω θέματα.

Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χώρο της παιδείας με ιδεοληψίες και εμμονές που παραπέμπουν στο παρελθόν της δεκαετίας του ’80 που ευθύνεται για τις περισσότερες παθογένειες της χώρας».

Δείτε το σχετικό βίντεο της Ομιλίας μου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=jbVI3Ka_Px0&feature=youtu.be

back to top