Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ολόκληρη η Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια Τομέα Παιδειας ΝΔ 21.10.2016
Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ολομέλεια Τομέα Παιδείας 1

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία
του Υπεύθυνου Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια του Τομέα

«Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην πρώτη Ολομέλεια του Τομέα Παιδείας στα νέα γραφεία του κόμματός μας, στο νέο μας σπίτι στην Πειραιώς. Επιτρέψτε μου πριν αναφερθώ στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία, κάποια γενικότερα σχόλια για την πολιτική επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση των δημαγωγών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης. Η αξιοπιστία της στην κοινωνία οδηγείται στο ναδίρ. Επιδιώκουν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία με κάθε κόστος. Επιλέγουν ακόμη και τη συνταγματική εκτροπή, ακόμη και τον ροζ εκβιασμό.
Η οικονομία κλυδωνίζεται επικίνδυνα, η φορολογία είναι αβάστακτη, οι επιχειρήσεις φεύγουν στην Βουλγαρία ή αφελληνίζονται, οι συντάξεις περικόπτονται. Τα μέτρα για το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, το τραγικό έργο των Τσίπρα-Βαρουφάκη, είναι σκληρότερα από κάθε προηγούμενο. Το χρέος που το έκαναν παντιέρα πάει πίσω. Με αυταρχισμό και ασύστολα ψεύδη συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία.

Και στην παιδεία, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή, τα δύο σχεδόν χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα γραφούν με μελανά γράμματα.
Ένα ρεσιτάλ αναχρονισμού, ιδεοληψιών, περιθωριακών εμμονών χαρακτηρίζουν την πολιτική Μπαλτά-Φίλη. Όραμά τους η επικράτηση των παθογενειών των περασμένων δεκαετιών. Σύμμαχοί τους οι αιώνιοι φοιτητές, η κομματοκρατία, οι οπαδοί της μετριότητας, της ήσσονος προσπάθειας. Είναι ένας συνασπισμός της αντίδρασης και της οπισθοδρόμησης.
Παντού συντελείται ένα ολέθριο πρόγραμμα της αντι-μεταρρύθμισης. Ό,τι εφαρμόστηκε με κόπο, με προσπάθειες και παρά τις οργανωμένες αντιδράσεις, τώρα κατεδαφίζεται χωρίς περίσκεψη και αιδώ.
Ανοίγουν μέτωπα, τεχνητά, με σκοπό την πόλωση, την συσπείρωση του αριστερού ναυάγιου. Υψώνουν σημαίες ψευδο-επαναστατικότητας για να κρύψουν την πλέον υποχωρητική πολιτική τους απέναντι στους χθεσινούς μισητούς δανειστές. Κτυπούν αξίες, υπονομεύουν θεμέλια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με πρόσχημα την πρόοδο, ανοίγουν χάσματα και προκαλούν τριβές και συγκρούσεις, τη στιγμή που ο ελληνισμός χρειάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του για να μην βυθιστεί.
Ανεύθυνοι και φανατικοί οδηγούν σε απαξίωση την παιδεία, χαμηλώνουν το πήχη έως το μη παρέκει, σε ένα πρωτοφανές ακόμη και για την Ελλάδα κρεσέντο λαϊκισμού. Και καθιστούν θύματα τα Ελληνόπουλα και τις οικογένειές τους, που σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη, η χώρα πηγαίνει με την όπισθεν.

Όταν γύρω μας όλοι προσαρμόζονται στο απαιτητικό σήμερα, η Ελλάδα στρέφεται στο χειρότερο χθες με ευθύνη των κυβερνώντων της. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής διακυβέρνησης η αλλεργία προς κάθε αξιολόγηση και αξιοκρατία. Η «αριστεία ρετσινιά» και η «καριέρα χολέρα». Ονειρεύονται το βασίλειο της μετριότητας, της ελάχιστης απόδοσης. Εκεί που κυριαρχεί η «λούφα και παραλλαγή».
Μιλάμε δηλαδή για τη απόλυτη συνταγή της αποτυχίας, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η χώρα για να εξέλθει από το βάλτο της στασιμότητας. Να βρει τον ευρωπαϊκό της ρυθμό, να φύγει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού της σε βαλκανικό παρία.

Φίλες και φίλοι,
Η υποβάθμιση του σχολείου γίνεται με μπαράζ μέτρων, τα οποία ρίχνουν εσκεμμένα το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης και τις απαιτήσεις για την ουσιαστική πρόοδο των μαθητών:

• Υποβάθμισαν το ολοήμερο σχολείο.
• Κατάργησαν τα πρότυπα σχολεία, ζημιώνοντας πρωτίστως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και πλήττοντας την αξία της αριστείας.
• Η προαγωγή μπορεί να γίνεται με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση.
• Περιόρισαν τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο σε 4 μαθήματα, εξαιρώντας χωρίς μελέτη μαθήματα όπως τα Αρχαία, η Χημεία και η Βιολογία από τις εξετάσεις.
• Επιπλέον αυξάνονται τα μονοώρα μαθήματα (βιολογία, γεωγραφία κλπ) και όπως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν μια ώρα ίσον καμία.
• Όσοι δεν περνούν τα μαθήματα, με 5 ή 10 μέρες ενισχυτικής διδασκαλίας θα δίνουν εξετάσεις τον Ιούνιο κι όχι Σεπτέμβριο. Όσα, δηλαδή, δεν έμαθαν σε ένα χρόνο θα τα μάθουν σε 5 ή 10 μέρες…
• Ακύρωσαν στην πράξη τα Συμβούλια Ιδρυμάτων των Πανεπιστημίων και απαξίωσαν προσωπικότητες κύρους που από κάθε γωνιά του πλανήτη ήλθαν να συνδράμουν στην ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Επανέφεραν τους αιώνιους φοιτητές.
• Επιχειρούν να “κρατικοποιήσουν” τα ιδιωτικά σχολεία ακυρώνοντας τα δυο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης: τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
• Κατάργησαν στην πράξη την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών.
• Θέσπισαν την εκλογή των Διευθυντών Σχολείων από τους υφισταμένους τους.
• Επιχειρούν να βάλουν στενό κορσέ στα μεταπτυχιακά, στο όνομα πάντα της ισότητας. Μια ισότητα που λειτουργεί ως ισοπέδωση.

Πανηγυρίζουν ότι τα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά χωρίς προβλήματα εδώ και 30 χρόνια και ο κ. Τσίπρας έσπευσε να βαθμολογήσει τον Φίλη με άριστα. Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι τα βιβλία με εξαίρεση το 2011, τη χρονιά της κ. Διαμαντοπούλου, ήταν από την πρώτη μέρα στα σχολεία. Όσο για τα κενά, προφανώς, μέτρο σύγκρισης είναι η χρονιά του κ. Μπαλτά που είχαμε τα εκατοντάδες κλειστά σχολεία.

Ωστόσο, καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η εξοικονόμηση εκπαιδευτικών έγινε σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Το μεγάλο θύμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης!

Η εξοικονόμηση των εκπαιδευτικών έγινε μεταξύ άλλων με:
• Την μείωση των ωρών διδασκαλίας από 35 σε 30 στα δημοτικά.
• Το κούρεμα των ωρών από 35 σε 32 στα Γυμνάσια.
• Την επαναφορά των Τρίτων Αναθέσεων διδασκαλίας.

Αιχμή του δόρατος της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι επιθέσεις του στα μαθήματα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών:

• Στον μεν πρώτο έκανε την αρχή ο Μπαλτάς με την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη του κεφαλαίου για την ιστορία του παρευξείνιου ελληνισμού, ώστε να μη διδάσκεται η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, την οποία άλλωστε ο κ. Φίλης αρνείται δημοσίως και επιμόνως. Κοντά σε αυτά η μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, απόφαση που διέπεται από την ίδια εμμονική διάθεση ενάντια σε βασικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας.
• Tο ίδιο, όμως, συμβαίνει και με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη μετεξέλιξή του σε θρησκειολογία, χωρίς διάλογο με την εκκλησία και με υποβάθμιση της ορθόδοξης διδασκαλίας που ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
• Οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει δικαίως αναστάτωση και σοβαρές αντιδράσεις, και όχι μόνον στην Ελλάδα, όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά. Και βεβαίως την αντίδραση της ιεραρχίας που οδήγησε σε τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, γιατί αυτά τα στοιχεία είναι κυρίαρχα στην ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στο κακό θέατρο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία προβλέπεται να λάβει χώρα σε πλατείες και καφενεία ανά την ελληνική επικράτεια, είναι περιττό να επισημάνουμε ότι ούτε για αστείο δεν προβλέπεται η αλλαγή του Άρθρου 16, που θα επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Φίλες και φίλοι,
Η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην θλιβερή κατάληξη του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, ένα όνειρο της ομογένειας που κυριολεκτικά γκρεμίζεται, λόγω της ασυνέπειας της κυβέρνησης στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανέλαβε και δεν τήρησε. Και το δίδυμο Φίλης – Πελεγρίνης αντί να σφυρίζει αδιάφορα, αν είχε στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθεί για την ταπεινωτική αυτή εξέλιξη.

Ο κόλαφος αυτός έρχεται σε συνέχεια των ρυθμίσεων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με τις οποίες ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει τίτλους τέλους στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Όπως τονίσαμε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή: Στόχος μας θα πρέπει να είναι εκείνα τα δίγλωσσα σχολεία που προσφέρουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στη χώρα υποδοχής, όσο και στην ημεδαπή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά των ομογενών να σταδιοδρομήσουν, είτε στην χώρα που ζουν, είτε στην Ελλάδα αν θελήσουν να επιστρέψουν.

Σχετικά με τη δημιουργία σχολείων για παιδιά προσφύγων, η Ελλάδα έχει ιερό καθήκον να προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στα αθώα θύματα αυτού του πολέμου που μαίνεται τόσα χρόνια στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντί να καταφέρετε με αφορισμούς στις τοπικές κοινωνίες που ανησυχούν, θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει.
Αντιθέτως, από τις αφελείς δηλώσεις για τους μετανάστες που “λιάζονται” στις πλατείες και “εξαφανίζονται” φτάσαμε στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης με βαριές καταγγελίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όσον αφορά στην πρόσβαση στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, φαίνεται ότι βρίσκονται σε σύγχυση. Άλλοτε μιλούν για «ελεύθερη πρόσβαση» στα τμήματα μειωμένου ενδιαφέροντος και άλλοτε για μπακολορεά.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το πόρισμα της «Επιτροπής Λιάκου» επιχειρούν να το παρακάμψουν με νέο πόρισμα από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής.
Υπενθυμίζω ότι λεγόμενος εθνικός διάλογος για την παιδεία πραγματοποιήθηκε με το καθ’ ύλην αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σε ρόλο θεατή. Ήταν μια παρωδία διαλόγου, στη διάρκεια του οποίου το υπουργείο κατέθετε ρυθμίσεις κατά κανόνα με εκπρόθεσμες τροπολογίες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για ζητήματα που υποτίθεται αποτελούσαν αντικείμενο διαλόγου.

Φίλες και φίλοι,

Με την κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα. Όσο παραμένει, μεγαλώνει και η καταστροφή. Γι αυτό, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για τον τόπο. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα, θεμελιωμένο στη Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, την αρχή μιας νέας αφετηρίας για τον τόπο Και σε αυτήν την προσπάθεια η Νέα Δημοκρατία έχει την παιδεία στις άμεσες προτεραιότητές της, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής μας. Και για το λόγο αυτό οφείλουμε να εργαστούμε εντατικά και συστηματικά ώστε να είμαστε έτοιμοι για την στιγμή που θα αναλάβουμε και πάλι τις τύχες της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Σας ευχαριστώ».

 

 


 

 

ΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΛΙΑ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2016


ΜΑΞΙΜΟΣ – ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Ευθύνες για την “ταφόπλακα” στο Ελληνικό Σχολείο Μονάχου

• Γκρεμίζεται το όνειρο του ελληνισμού της Βαυαρίας

Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αν θα παραιτηθούν οι υπουργοί που ευθύνονται για την κατεδάφιση του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής κυβέρνησης, ζητούν να πληροφορηθούν, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χρακόπουλος και ο υπεύθυνος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείαςκ. Νίκο Φίλη και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, την οποία συνυπογράφουν η συντονίστρια Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι 27 βουλευτές της παράταξης. 
Η ερώτηση, σε συνέχεια κοινής δήλωσης των κ.κ. Χαρακόπουλου και Δημοσχάκη, έχει ως εξής:
«Η απόφαση της Ολομέλειας του Δήμου Μονάχου με συντριπτική πλειοψηφία (78-2) για την κατεδάφιση του υπό ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, που θα στέγαζε τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκειο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στα όνειρα του Ελληνισμού στη Γερμανία για το συγκεκριμένο έργο. Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως η δική σας κυβέρνηση επέδειξε την πλέον πρωτοφανή ανευθυνότητα σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στον Οικουμενικό Ελληνισμό και στο Ελληνικό Κράτος, συμβολικά και ουσιαστικά.
Παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μας ενέργειες (Ομιλίες στη βουλή, Επίκαιρες Ερωτήσεις, γραπτές Ερωτήσεις και Αναφορές) και τις προειδοποιήσεις μας μέσω δηλώσεων ότι θα ακυρωθεί το έργο, κάτι που έγινε δυστυχώς, η κυβέρνηση απαντούσε με ευχολόγια, χωρίς να αποδεσμεύσει τελικά τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για το σχολείο του Μονάχου στις 18 Μαρτίου τόνισε ενώπιον της Ολομέλειας επί λέξει ότι είναι διαδικαστικό το θέμα και ήταν (τότε) θετικός στην ένταξη του υπόλοιπου απαραίτητου ποσού για την ολοκλήρωση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2016. Από την πλευρά μας είχαμε τονίσει στον Υπουργό, ξεκάθαρα, ότι είναι διαφορετικό πράγμα η εγγραφή του σχετικού ποσού στον Προϋπολογισμό κι άλλο η εκταμίευσή του.
Δυστυχώς, όμως η κυβέρνηση αθέτησε μια ακόμα υπόσχεσή της απογοητεύοντας τους Έλληνες της Γερμανίας. Οδηγηθήκαμε σε ένα σίριαλ συνεχών παρατάσεων, φρούδων υποσχέσεων με αποτέλεσμα να καταλάβουν και στη Γερμανία την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και με μια ντροπιαστική απόφαση για τη χώρα μας ο Δήμος Μονάχου να πάρει πίσω το οικόπεδο, γκρεμίζοντας το υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα. Ένα έργο, λοιπόν, που ξεκίνησε ως ιδέα το 1991 επί Νέας Δημοκρατίας και προχώρησε το 2001 με την αγορά του οικοπέδου, ουσιαστικά οδηγήθηκε σε ναυάγιο με την… πρώτη φορά Αριστερά.
Με συνεχείς Αναφορές από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στον υπουργό Παιδείας είχαμε προειδοποιήσει για τις κυβερνητικές ολιγωρίες στη συγκεκριμένη υπόθεση, παραθέτοντας επιστολές φορέων ομογενών της Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα και σχετικές επιστολές του πληρεξούσιου Δικηγόρου του ελληνικού κράτους, Γ. Βλαχόπουλου, που προέβλεπε την αρνητική κατάληξη.
Δυστυχώς, ακόμη και την ύστατη ώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντί να ανασκουμπωθεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε και δεν τήρησε κατέφευγε σε ύβρεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση που έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου. 
Το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία δημιουργίας ενός κέντρου του Ελληνισμού στο κέντρο της Ευρώπης, μέσα στην καρδιά της Γερμανίας και μια μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική επένδυση. 
Τα δε, οικονομικά οφέλη από την ολοκλήρωσή του θα ήταν πολλαπλά, αφού εντός λίγων ετών θα αποπληρωνόταν η επένδυση από τα ποσά που θα εξοικονομούνταν από τα ενοίκια κτιρίων για τη στέγαση Ελληνικών σχολείων».
Κατόπιν τούτων, οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν να πληροφορηθούν:
1. Για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόλαβε τις καταληκτικές ημερομηνίες; Σε ποιες κινήσεις προέβη, βλέποντας ότι το έργο δεν προχωράει;
2. Για ποιο λόγο δεν αποδεσμεύτηκαν τα σχετικά κονδύλια για την αποπεράτωση του έργου, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη και του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Πελεγρίνη, ότι το θέμα ήταν διαδικαστικό;
3. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Θα παραιτηθεί; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες; 
4. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που έχει πληγώσει τους Έλληνες της Γερμανίας ;
5. Υπήρχε νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Δήμου Μονάχου, κι αν ναι ποια επιχειρήματα χρησιμοποίησε;
6. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση της οδυνηρής αυτής απόφασης;

back to top