Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Εισήγηση Μ. Χαρακόπουλου στην Επιτροπή Ευρωπ. Υποθέσεων για την προετοιμασία της COSAK
Menu
A+ A A-

ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΟΖΑΚ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2016


Ομιλία
του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής με θέμα:
«Προετοιμασία της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην 56η διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) - Μπρατισλάβα 13 - 15 Νοεμβρίου 2016»

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην επερχόμενη COSAC στην Μπρατισλάβα είναι ιδιαίτερου αν όχι ζωτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι θέματα που από την πορεία τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αύριο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος.

Γι’ αυτό το λόγο, ως Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να επιμείνουμε στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, μακριά από μικροκομματικές αντιπαλότητες, με μοναδικό γνώμονα την ωφέλεια της χώρας και την αποφυγή σοβαρότατων κινδύνων που μπορούν να πλήξουν την παραγωγική της βάση, την κοινωνική της συνοχή, την ίδια την κυριαρχία της. Προβάλλοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, κεκτημένα δεκαετιών από τις διεργασίες ώσμωσης των ευρωπαϊκών κρατών, προς το στόχο της ολοκλήρωσης, μπορούμε να πετύχουμε τους επιθυμητούς σκοπούς μας, όσο κι αν σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται αυτό ως δύσκολο.

Αναφερόμενος στους κινδύνους της παραγωγικής βάσης της, ταλαιπωρημένης από την ύφεση οικονομίας μας, είχα υπόψη μου την TTIP. Η εμμονή της αμερικανικής πλευράς να καταργηθούν οι ονομασίες προέλευσης, αν γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στην Ελλάδα.

Αυτό το έχω επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της φέτας, ο σφετερισμός του ονόματος της οποίας δεν πρέπει να γίνεται ανεχτός στις συμφωνίες με τρίτες χώρες. Το ζήτημα το ήγειρα και ενώπιον της Επιτρόπου της κ. Μάλστρομ, στην COSAC πριν από ένα χρόνο στη Ρίγα και στη συνέχεια,με σειρά επιστολών προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, τους επικεφαλής των ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς και τον πρόεδρό του. Δυστυχώς, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, δεν έχουμε ακόμη καμία σιγουριά ότι δεν θα συμβεί το απευκταίο.

Γι’ αυτό και είχαμε ζητήσει η απόφαση για τη συμφωνία να χαρακτηριστεί μεικτή και να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που θα ενισχύσει και τη δημοκρατικότητα στη διαδικασία των σοβαρών επιλογών για το μέλλον της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ διεξήχθησαν εν πολλοίς εν κρυπτώ, χωρίς να είναι εις γνώσιν της κοινωνίας των πολιτών. Και εδώ πρέπει να επιμείνουμε για να υπάρξουν αλλαγές προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Τα όσα έγιναν με τη CETA, τη συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, και την άρνηση της Βαλονίας να την επικυρώσει, ήταν ένα καλό μάθημα για όλους. Όσο δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως σε εμάς το πρόβλημα με τη φέτα, τόσο πιο επίπονη θα γίνεται η επικύρωση των συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Το δεύτερο ζήτημα αιχμής, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι αυτό των εξωτερικών συνόρων και της ασφάλειάς τους. Όπως είπα δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει δοκιμαστεί σοβαρά στο ζήτημα αυτό και είναι πολλές οι απαράδεκτες συμπεριφορές από κράτη που λειτουργούν υπό το πρίσμα του στενού εθνικού συμφέροντος. Κινδυνεύει έτσι η Ελλάδα να μετατραπεί σε νήσο Έλις της ΕΕ, χωρίς μάλιστα ελπίδα μετεγκατάστασης προς την βόρεια Ευρώπη.

Η εύθραυστη συμφωνία με τη Τουρκία, εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις μιας ολοένα και πιο επιθετικής Άγκυρας, που χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη αλλότριων σκοπών έναντι της Ευρώπης και της Ελλάδας. Εδώ πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπέδωση στην πράξη της αναγκαιότητας φύλαξης των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών συνόρων, και τον καταμερισμό της ευθύνης όλων των κρατών μελών χωρίς εξαιρέσεις, και χωρίς να χρησιμοποιούν κράτη -εκτός της Ένωσης- ως ασπίδα για τις δικές τους πολιτικές.

Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας γιατί για μια ακόμη φορά ενόψει μιας πιθανούς κατάρρευσης της συμφωνίας με τη Τουρκία, εκ μέρους της Αυστρίας επιχειρείται ένας συντονισμός που υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας, με τις χώρες των Βαλκανίων εκτός της Ελλάδας.

Η στόχευση είναι προφανής και πρέπει να την αποτρέψουμε όχι με ευχολόγια αλλά με ενεργητική πολιτική. Αν αποτύχει η πολιτική στο μεταναστευτικό οι συνέπειες τόσο στις κοινωνίες μας όσο και στις πολιτικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι ανυπολόγιστες.

Τέλος, και το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής μας αφορά άμεσα καθώς πρέπει να στοχεύουμε στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει πολλαπλές ενεργειακές διαδρομές από κάθε και προς κάθε γεωγραφικό σημείο, προωθώντας κάθε συμφέρουσα πρόταση που θα την αναβαθμίσει γεωπολιτικά και θα την ενισχύσει οικονομικά, πάντοτε,βεβαίως, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Εμείς ως χώρα έχουμε κάθε συμφέρον να συμμετέχουμε σε κάθε πρόγραμμα το οποίο θα μας συμπεριλαμβάνει στο σχεδιασμό του. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι σκέψεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα, και στη συνέχεια προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, τα πολλαπλά οφέλη του οποίου είναι προφανή. Και για τούτο απαιτείται και η συνέχιση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, και κυρίως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το σχετικό βίντεο της Ομιλίας μου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=QCQRDxFKL-Q&feature=youtu.be

back to top