Menu
A+ A A-

ΠΟΑΣΥ 2

Καρπενήσι, 30 Νοεμβρίου 2016

Χαιρετισμός
Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Χαίρομαι ειλικρινά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, με την ιδιότητα του νέου Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με αρμοδιότητα τη δημόσια τάξη. Είναι μια θέση που αντιλαμβάνομαι το μέγεθος των ευθυνών που φέρει και τους λόγους που ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης την ανέθεσε σε εμένα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές τις πρώτες ημέρες που αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου, μου δίδεται η δυνατότητα να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο των εκπροσώπων των αστυνομικών, που κατ’ εξοχήν αποτελούν τον κορμό, τον άξονα της δημόσιας ασφάλειας.
Έτσι έχω την ευκαιρία να πληροφορηθώ για όλο το φάσμα των προβλημάτων, των αγωνιών και των προβληματισμών που διακατέχουν σήμερα τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της διασφάλισης της κοινωνικής ευταξίας.
Πρέπει βεβαίως να πω ότι ήδη έχω ξεκινήσει έναν εντατικό κύκλο επαφών με θεσμούς και παράγοντες. Ήδη, είχα συνεργασία με την ΠΟΑΞΙΑ, αλλά και τους πρώην υπουργούς Προστασίας του Πολίτη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ ταυτοχρόνως μελετώ με τους συνεργάτες μου όλο το υλικό που μας παρέδωσε ο προηγούμενος επικεφαλής του Τομέα κ. Κυριαζίδης.
Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός της πολιτικής που έχει λεπτομερειακό σχεδιασμό και ευκρινείς και ρεαλιστικούς στόχους. Μακριά από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις, οι οποίες καταπόνησαν και παραπλάνησαν την κοινωνία μας πολλές φορές στο παρελθόν. Τώρα οφείλουμε να σταθούμε σε στέρεο έδαφος, και με πλήρη γνώση των προβλημάτων, να χαράξουμε μια πορεία επίλυσής τους, οπλισμένοι με πολιτική βούληση και ρεαλισμό.
Γιατί αυτό που μας λείπει, όπως έχει διαπιστωθεί περίτρανα, είναι η βούληση να γίνουν τομές, να αλλάξουν οι παθογένειες, οι βαριές κληρονομιές από τις παρεκκλίσεις στην εφαρμογή του νόμου, η αίσθηση της ατιμωρησίας, η συμπεριφορά της ασυδοσίας. Το αποτέλεσμα είναι το κοινωνικό σώμα να ταλαιπωρείται, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, από έντονα αισθήματα ανασφάλειας.
Δίδεται, γενικά, η εντύπωση ότι γίνονται εκπτώσεις στη δημόσια τάξη, ότι στο κράτος μπορούν να υφίστανται νησίδες παραβατικότητας, χωρίς η πολιτεία να στέρξει να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Δεν μπορώ σ’ αυτό το σημείο να μην παραθέσω τα λόγια του παριστάμενου επιτίμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτηρίου Ρίζου στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αναστάσιου Δημοσχάκη ότι «Η δημόσια τάξη στη χώρα μας υποφέρει από την ασυνέχεια και την ανοχή στα “άβατα” και "άσυλα” της. Τα "άβατα” και τα "άσυλα" είναι πλησίον μας, καταρρακώνουν τη ζωή της πρωτεύουσας, αμαυρώνουν την όποια αισθητική της, καταστρέφουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την αυθεντία του Κράτους. Αναιρούν τον ζήλο των αστυνομικών για την επιτέλεση της αποστολής τους και γεννούν ένα αμείλικτο ερώτημα, το οποίο πρέπει κάποτε να απαντηθεί: η χωλή δημόσια τάξη της χώρας οφείλεται σε ανικανότητα της ελληνικής αστυνομίας ή στα δεσμά που της επιβάλλει η ελληνική πολιτική τάξη;».
Η απάντηση βγαίνει αβίαστα από την εμπειρία όλων μας. Η πληγή αυτή που εξαπλώνεται και γίνεται γάγγραινα οφείλεται στην ατολμία της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Οι συνέπειες, όμως, της σταθερής υποχώρησης του κράτους από τις υποχρεώσεις του είναι ανυπολόγιστες. Γιατί οι εξαιρέσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.
Αυτή η νοσηρή κατάσταση πιστεύω, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πως είναι καιρός να πάψει να υφίσταται. Ο νόμος και η τάξη πρέπει να είναι για όλους και σε όλη τη χώρα. Δεν επιτρέπεται να δεχόμαστε τους υπεράνω του νόμου ούτε τους εκτός του νόμου.
Και σε αυτή την προσπάθεια, της ανάκτησης του αισθήματος της δημόσιας ασφάλειας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, της εμπέδωσης της αίσθησης ότι η χώρα μας είναι ένα καθ’ όλα ευνομούμενο κράτος, οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν σημαίνοντα ρόλο.
Χωρίς αμφιβολία, όλα αυτά τα χρόνια, της γενικευμένης κρίσης, όπου αυξήθηκε η οργανωμένη εγκληματικότητα και επεκτάθηκε η ανομία, οι αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και ουκ ολίγες φορές με αυτοθυσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι το μοναδικό σώμα, το οποίο έχει κάθε χρόνο νεκρούς, αστυνομικούς, που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, αλλά και μεγάλο αριθμό σοβαρά τραυματισθέντων.
Επίσης, ας θυμίσουμε -γιατί ίσως το λησμονούμε- πως το αστυνομικό σώμα εκτός από εγγυητής θεσμών και νομοθεσίας είναι και βραχίονας του δημοκρατικού πολιτεύματος, λειτουργία που επιτελεί στο ακέραιο.
Είναι λυπηρό λοιπόν, εξαιτίας μεμονωμένων περιστατικών ή ακόμη και χωρίς αυτά, με ανυπόστατες κατηγορίες, να επιχειρείται να αμαυρωθεί η ελληνική αστυνομία στο σύνολό της. Ίσως επειδή ακόμη στην Ελλάδα επιβιώνουν ιδεοληπτικές εμμονές και σύνδρομα, που προέρχονται από ένα μακρινό παρελθόν, και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το σήμερα.
Ένα σήμερα, που αναμφίβολα για τον αστυνομικό είναι δύσκολο όχι μόνον λόγω των συνθηκών εργασίας αλλά και των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει στη μισθοδοσία του.
Και επειδή κ. πρόεδρε ‘‘έχετε καεί στο χυλό και φυσάτε και το γιαούρτι’’ από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, οφείλω να υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ξεκίνησε την επιστροφή των παρακρατηθέντων. Και αύριο πάλι ως κυβέρνηση δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις θα ολοκληρώσει σε συγκεκριμένο χρόνο την επιστροφή και του υπολοίπου 50% της απόφασης του ΣτΕ.
Είναι κάτι που το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελούν και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Και από το συνέδριό σας, εδώ από το Καρπενήσι του Παύλου Μπακογιάννη, θα ήθελα να απευθυνθώ και προς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες διαβεβαιώνοντάς τους πως όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, ένα από τα πρώτα ζητήματα για τα οποία θα εργαστεί είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία, η ανόρθωση του αισθήματος ασφαλείας, η εξάλειψη των εστιών ανομίας.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλές εργασίες στο συνέδριό σας, αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά του και προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία μαζί σας».

ΠΟΑΣΥ 3

 

back to top