Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ολόκληρη η Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στην επιτροπή Δ. Διοίκησης 16.02.17
Menu
A+ A A-

ΒΟΥΛΗ Γ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ
του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου:
«Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι εμφανές ότι δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Όπως εύστοχα επεσήμανε και χθες ο εισηγητής μας, η μόνη αρχή είναι “η ιερή προσήλωση σε ρουσφετολογικές ρυθμίσεις” και τακτοποιήσεις. Η ανανέωση συμβάσεων με την επίκληση του επείγοντος με στόχο την παράκαμψη του ΑΣΕΠ και η καλλιέργεια προσδοκιών μονιμοποίησης συμβασιούχων.

Ενώ η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοιο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων, δεν επιδεικνύει το ίδιο στην περίπτωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, όταν μάλιστα για αυτούς νόμος επέβαλλε τη μονιμοποίησή τους. Είτε από αδιαφορία, είτε από συνειδητή επιλογή, γεγονός είναι ότι οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησής τους και πέρασαν επιτυχώς από τα αρμόδια συμβούλια δεν μονιμοποιούνται στο παρά πέντε, αλλά παρατείνεται το καθεστώς αβεβαιότητας, ομηρίας θα έλεγα, με την τριετή επέκταση της σύμβασης. Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τους πυροσβέστες να γίνονται “μπαλάκι” ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να “καρφώνει” το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι δεν το ενημέρωσαν, προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση με τους θεσμούς για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε, είναι κυριολεκτικά, “πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα”. Θα εστιάσω την προσοχή μου στα άρθρα που άπτονται της ευθύνης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που λόγω αρμοδιοτήτων, παρακολουθώ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Όσον αφορά στο άρθρο 13 θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διαφωνία μας για την εξαίρεση των μισθώσεων για τη στέγαση υπηρεσιών της ΕΥΠ από τις ισχύουσες διατάξεις για τη στέγαση των υπηρεσιών του δημοσίου. Θεωρούμε ότι στις δημόσιες συμβάσεις θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη καθαρότητα και διαφάνεια. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα δημιουργίας ερωτηματικών ή σκιών για συναλλαγές με ιδιοτελή κριτήρια.

Άκουσα, κ. Πρόεδρε, τον Υπουργό νωρίτερα, τον κ. Τόσκα, αλλά δεν πείστηκα από τα επιχειρήματα που άκουσα, γιατί θα πρέπει συλλήβδην να εξαιρεθούν όλες οι μισθώσεις από τους κανόνες δημοσιότητας για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΕΥΠ, χωρίς έστω κάποιους περιορισμούς, τόσο ως προς τον αριθμό των τετραγωνικών όσο και ως προς το ύψος του τιμήματος που διαπραγματευόμενου μισθώματος. Με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος θωρακίζετε τη σύμβαση μίσθωσης για να μην είναι καταχρηστική σε βάρος του δημοσίου;

Στο επόμενο άρθρο, στο άρθρο 14, που αφορά την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, θα ήθελα καταρχήν να σημειώσω ότι κατά γενική ομολογία επιτελεί με επαγγελματισμό την αποστολή της, που είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς, όχι μόνο στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις. Η αιτιολογία στο σχέδιο νόμου ως κριτηρίου μετάθεσης της γεωγραφικής έδρας της υπηρεσίας προελεύσεως του μετατιθέμενου είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού διεθνώς τα κριτήρια για την επιλογή των αστυνομικών που στελεχώνουν τις μονάδες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι μόνο τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματισμού στην αστυνόμευση.

Ερωτηματικά προκύπτουν από τη μείωση, κατά μία τριετία, από 8 σε 5 χρόνια, του χρόνου που πρέπει να παρέλθει για να μετατεθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αστυνομικός, ο οποίος έχει υπηρετήσει, ή υπηρετεί σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, κομμάτων και βουλευτών. Μένει να δούμε ποιοι θα κάνουν χρήση αυτής της ευνοϊκής διάταξης.

Όσον αφορά στην κατάργηση της δυνατότητας τοποθέτησης των υπηρετούντων στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μετά τη λήξη της θητείας τους σε υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους, αυτοί δεν αποτελούσε χαριστική παροχή. Ήταν κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσο το δυνατόν περισσότερων άξιων αστυνομικών, προκειμένου η υπηρεσία να στελεχωθεί. Ενδεχομένως υπήρξαν καταχρηστικές συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά ότι για τους ήδη υπηρετούντες δεν ισχύουν οι νέες διατάξεις.

Τέλος στο εδάφιο 6, που προβλέπει τη δυνατότητα μετάθεσης μετά τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή της Θεσσαλονίκης δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να εξαιρεθούν αυτοτελείς υπηρεσίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που υπάγονται απευθείας στο αρχηγείο της Αστυνομίας, δηλαδή, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Έρχομαι στο άρθρο 26, που αφορά στην κατάταξη ως Ειδικών Φρουρών ή ως μόνιμο πολιτικό προσωπικό των πρώην δημοτικών αστυνομικών που είχαν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και υπηρετούν σήμερα ως ιδιαίτερη κατηγορία ένστολου πολιτικού προσωπικού. Είναι προφανές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η ρύθμιση αυτή υπακούει στη λογική τακτοποίησης των 312 δημοτικών αστυνομικών που αδικαιολόγητα παρέμειναν στην ΕΛ.ΑΣ. ως ειδικό ένστολο προσωπικό αφού επανασυστήσατε την Δημοτική Αστυνομία.

Αντί να φροντίσετε να καταταγούν στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω των πανελληνίων 312 επιπλέον νέοι αστυνομικοί ή Ειδικοί Φρουροί με αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες που θα έχουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να προσφέρουν ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, προχωράτε σε αυτή τη ρύθμιση. Θα μπορούσατε να τους επαναφέρετε στους δήμους από όπου προέρχονται ή να τους διατηρήσετε ως πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών, ενισχύοντας υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση, εξαντλεί τις παρεμβάσεις της σε διευθετήσεις και τακτοποιήσεις, την ώρα που η εγκληματικότητα “χτυπάει κόκκινο”, τα “άβατα” και τα “άσυλα” καθημερινά επεκτείνονται, με την πολιτεία να είναι σε ρόλο θεατή των γνωστών αγνώστων, που πια έχουν αποθρασυνθεί, σε βαθμό, που κάνουν “απαλλοτριώσεις” σε καταστήματα ένδυσης του κέντρου της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

back to top