Menu
A+ A A-

Μάξιμος 4ο Μνημόνιο A

Αθήνα, 17 Μαΐου 2017

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών:


«Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»

 

«Στην κατελθούσα από το βήμα συνάδελφο θα έλεγα το εξής: Να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που τον εξαπατήσατε με χονδροειδή ψέματα και υποκλέψατε την ψήφο του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το τέταρτο μνημόνιο που συζητούμε, το μνημόνιο των τρομερών περικοπών και της μακράς λιτότητας που η Κυβέρνηση φορτώνει τον τόπο, ήταν αχρείαστο, όπως και το τρίτο μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Και αυτό το δεύτερο μνημόνιο, μέσα σε δυόμισι χρόνια, είναι αποκλειστικά δικό σας έργο και έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι είστε πρόθυμοι σε κάθε υποχώρηση, παραχώρηση και εκχώρηση, με αντάλλαγμα λίγο ακόμη χρόνο στους θώκους της εξουσίας.
Εσείς, βεβαίως, συνεχίζετε να μιλάτε και να συμπεριφέρεστε ωσάν η Ελλάδα να είναι η χώρα των λωτοφάγων. Η αλήθεια, όμως, δεν μπορεί να κρυφθεί πίσω από τα ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει κάθε μέρα και πιο χαμηλά για τον ελληνικό λαό.
Παραλάβατε μια οικονομία που έβγαινε από την κρίση, που αντίκριζε το τέλος των μνημονίων και την φέρατε στα τάρταρα. Από το «Ούτε 1 ευρώ μέτρα» και το «Τέλος της λιτότητας και των θυσιών», που σε όλους τους τόνους υπόσχονταν ο κ. Τσίπρας, με το τέταρτο μνημόνιο μας φορτώσατε με 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μαζί με τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου μνημονίου ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 14 δισεκατομμύρια, δηλαδή 3.400 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
Τη νύφη καλούνται να την πληρώσουν κυρίως οι συνταξιούχοι που τους υποσχεθήκατε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για να τους υφαρπάξετε την ψήφο. Και τώρα τους αρπάζετε μέσα από τα χέρια δύο συντάξεις. Όμως, τη νύφη πληρώνουν και όλοι οι φορολογούμενοι, που θα δουν από τη μείωση του αφορολόγητου να κάνει φτερά ένα ακόμη μηνιάτικο.
Τη νύφη πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι αγρότες, με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Τη νύφη πληρώνουν οι αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας με τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων. Τη νύφη πληρώνουν -και μάλιστα αναδρομικά-, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη μείωση των ειδικών μισθολογίων.
Στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και πολιτικής εντιμότητας. Αντί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιστρέφοντας και το υπόλοιπο 50% των παρακρατηθέντων από τις αποδοχές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, με τις ρυθμίσεις για το μισθολόγιο εμπαίζει απροκάλυπτα τους ανθρώπους που καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, για τη διαφύλαξη της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας.
Με την κατάργηση του υπολογισμού της στράτευσης και των ετών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα μισθολογικά κλιμάκια χιλιάδες άνθρωποι θα δουν μειώσεις στα εισοδήματά τους. Ο κ. Τόσκας πριν από λίγο είπε ότι δεν θα έχουν πρόβλημα όσοι πρόλαβαν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στράτευσης. Οι υπόλοιποι;
Με το νέο μισθολόγιο προκύπτει άμεση μείωση αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους στα Σώματα Ασφαλείας -τουλάχιστον αυτό δεν είδα να αμφισβητείται- ενώ για τους ήδη υπηρετούντες καθιερώνεται προσωπική διαφορά.
Έτσι, όμως, βάζετε σε βαθεία κατάψυξη τους μισθούς στη συντριπτική πλειοψηφία των ενστόλων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ξαναδούν αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων τους -κάποιοι ακόμη και μέχρι την αποστράτευσή τους- αν δεν υπερβούν την προσωπική διαφορά.
Ο κ. Τόσκας προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είπε ότι η προσωπική διαφορά είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής. Πώς, όμως, να γίνετε πιστευτοί ότι μπορείτε να εγγυηθείτε το μέλλον της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς αστυνομικών και πυροσβεστών, όταν με αυτό, με το τέταρτο μνημόνιο πετσοκόβετε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;
Επιπλέον, εφόσον η προσωπική διαφορά δεν θα υπολογίζεται στις κρατήσεις για την αναλογική σύνταξη, θα οδηγήσει μοιραία σε περαιτέρω μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
Καταργείτε, ακόμα, το επίδομα του πενθημέρου και ορίζετε ότι οι ένστολοι θα μπορούν να λάβουν επίδομα υπερεργασίας για μόνο τέσσερα Σαββατοκύριακα το μήνα. Αντί για πενήντα δυο Σαββατοκύριακα το έτος θα λαμβάνουν σαράντα οκτώ. Πριν λίγο κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση. Όλα αυτά, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμίζουν τη γνωστή ιστορία με τον Χότζα. Επιβάλλετε μια σειρά αρνητικών ρυθμίσεων και όταν αποσύρετε κάποια, θέλετε και από πάνω να σας πουν και «ευχαριστώ».
Καταθέτω για τα Πρακτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας της πανελλαδικής ένστολης διαμαρτυρίας των Σωμάτων Ασφαλείας, που καταγγέλλουν τους κυβερνώντες ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες τριτοκοσμικής χώρας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
γνωρίζουμε την αλλεργία των κυβερνώντων στην Αστυνομία. Όμως, θα πρέπει κάποτε να γίνει κατανοητό ότι κράτος δικαίου χωρίς Σώματα Ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρξει.
Σας καλούμε, λοιπόν, αφού ο κύριος υπουργός μάς είπε ότι θα επανεξετάσει με το υπουργείο Οικονομικών τα κλιμάκια μισθοδοσίας για να κάνει διορθώσεις, να αποσύρετε τις ρυθμίσεις για το μισθολόγιο και να υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε κάθε περίπτωση, δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση των αναδρομικών που εκκρεμούν, αλλά και η κατάθεση ενός νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι εμφανές ότι οι «κόκκινες γραμμές» για το αφορολόγητο και τις συντάξεις του κ. Τσακαλώτου θυσιάστηκαν στον βωμό των κόκκινων χαλιών της εξουσίας.
Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι για την εφαρμογή ή μη των περίφημων αντίμετρων μετά τη λήξη του μνημονίου, απαιτείται η έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι για την πλήρη εφαρμογή χρειάζονται πλεονάσματα 5,5%. Δεν λέτε αυτό που σας είπε το πρωί ο εισηγητής μας, ότι με το 3,5% τα αντίμετρα θα είναι μηδέν.
Για να επιτυγχάνονται, όμως, αυξημένα πλεονάσματα, θα συνεχιστεί μια φορομπηχτική πολιτική που ήδη έχει λιανίσει τον κορμό της παραγωγικής βάσης της χώρας και έχει εξαϋλώσει τη μεσαία τάξη. Συνεχίζετε μια καταστροφική και αδιέξοδη πορεία που προκαλεί ασφυξία στην επιχειρηματικότητα και σκοτώνει την πραγματική οικονομία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πείραμα της δημαγωγίας το πληρώσαμε και εξακολουθούμε να το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα με γνώμονα την αλήθεια και τη σκληρή δουλειά για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο της πραγματικής ανάπτυξης και της ευημερίας.
Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της Ομιλίας στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://youtu.be/7g1QaFSdCos

back to top