Menu
A+ A A-

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017


ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
κ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος & λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Έκφραση γνώμης της Επιτροπής επί του Στρατηγικού Σχεδίου για το Σωφρονιστικό Σύστημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα έτη 2018 – 2020».


«Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία της Επιτροπής, κυρία Πρόεδρε, ωστόσο, οφείλω να πω ότι είναι κοινά αποδεκτό, ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης της εγκληματικότητας και της σοβαρής παραβατικότητας. Τα φαινόμενα είναι καθημερινά και καταχρηστικά. Από τις περιπτώσεις των ληστειών μετά φόνου ή άσκησης βίας έως τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από ανεξέλεγκτες αγέλες περιθωριακών που δημιουργούν ανενόχλητοι νησίδες ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σε αυτά, να προσθέσουμε και την δράση ομάδων τρομοκρατών που έφτασαν στο σημείο να αποπειραθούν δολοφονική ενέργεια σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη φοβούμαι ότι έχει κυριολεκτικά καταρρακωθεί, νιώθει συχνά παντελώς ανυπεράσπιστος, και παρά τις ηρωικές προσπάθειες της αστυνομίας το κράτος να τον έχει εγκαταλείψει. Και ενώ επικρατεί αυτή η νοσηρή ατμόσφαιρα και θα έπρεπε να έχει σημάνει ήδη συναγερμός στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, οι αποφάσεις που προωθούνται είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Περισσότερη ανοχή προς την πάσης φύσεως εγκληματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αποφάσεις που δίνουν μαζικά «συγχωροχάρτι» σε φυλακισμένους που έχουν καταδικαστεί για βαριά εγκλήματα και οι οποίοι εξερχόμενοι των σωφρονιστικών καταστημάτων συνεχίζουν την παράνομη δράση τους. Η επιχειρηματολογία υπέρ αυτής της πολιτικής είναι εξωφρενική καθώς εδράζεται στην έλλειψη χώρου. Και αντί να υπάρξει ένας σχεδιασμός, αφήνουμε τους πάντες έξω κατατρομοκρατώντας την κοινωνία.
Το στρατηγικό σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα 2018-2020 περιγράφει τα προβλήματα του ποινικού σωφρονισμού στη χώρα μας και θέτει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να επιχειρηθεί η αντιμετώπισή τους.
Το κύριο ζήτημα σύμφωνα με τους συντάκτες του, είναι βέβαια ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε σχέση με τη χωρητικότητα των υφιστάμενων σωφρονιστικών καταστημάτων, οι κακές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και η διαρκής προσπάθεια να διατηρηθούν οι «αποσυμφορητικές διατάξεις» ώστε ο αριθμός των κρατουμένων να βρίσκεται κάτω από 10.000.
Παρά ταύτα όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερπληθυσμός κρατουμένων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η «Λευκή Βίβλος» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία και παραπέμπει το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι «ο αριθμός κρατουμένων ανά 100.000 κατοίκους στα κράτη μέλη του Συμβουλίου», δηλαδή στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, «κυμαινόταν τα έτη 2012-2014 μεταξύ 124 και 134 ανά 100.000 κατοίκους». Στην Ελλάδα, λοιπόν, ο αριθμός των κρατουμένων την 1η Φεβρουαρίου 2017, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν 9.383 κρατούμενοι, δηλαδή, περίπου 85 κρατούμενοι ανά 100.000 κατοίκους.
Επομένως, το πραγματικό μας πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε υπερβολικό αριθμό κρατουμένων, αλλά ότι η χώρα δεν διαθέτει σωφρονιστικά καταστήματα με τέτοια χωρητικότητα ώστε να μπορεί να στεγαστεί με συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας ο αναλογικά μικρότερος αριθμός κρατουμένων στην Ελλάδα. Τουλάχιστον κατά το 1/3 μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειαζόμαστε, επομένως, ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και αναβάθμισης αυτών που λειτουργούν αλλά και προτεραιότητα στην ασφάλεια με σωφρονιστικά καταστήματα νέου τύπου, η οποία ασφάλεια δε φαίνεται δυστυχώς, να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Περαιτέρω, τα μέτρα αποσυμφόρησης που λήφθηκαν με το ν.4325/2015, η ισχύς τους παρατάθηκε έως 28 Αυγούστου 2017 με το ν.4411/2016, έχουν μάλλον χαρακτηριστικό και καταλυτικό της έννομης τάξης χαρακτήρα, και δεν μπορούν ούτε πρέπει να αποτελούν ντε φάκτο μόνιμη λύση με τυχόν αλλεπάλληλες παρατάσεις της ισχύος τους. Σοβαρό σφάλμα, εξάλλου, της έκτακτης αυτής νομοθεσίας, ήταν η οριζόντια εφαρμογή της αδιακρίτως σε δράστες βίαιων και μη αδικημάτων, με τραγικό αποτέλεσμα κάποιοι από όσους επωφελήθηκαν και απολύθηκαν πρόωρα, να διαπράξουν νέα αποτρόπαια εγκλήματα βίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Γενικότερο, άλλωστε, πολιτισμικό πρόβλημα της χώρας, αποτελεί το έλλειμμα σεβασμού στους υφιστάμενους κανόνες δικαίου, πρόβλημα που επιτείνεται με τη θέσπιση κατά καιρούς προσωρινών ρυθμίσεων που καθιερώνουν κατ' εξαίρεση, ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ παραβατών του ενός ή του άλλου είδους για συγκυριακούς λόγους. Η απροθυμία για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό με οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου και η πλημμελής τήρηση των κανόνων, καταλήγουν στην αδυναμία του κράτους δικαίου να λειτουργήσει στρατηγικά συντονισμένα, συλλογικά και αποτελεσματικά.
Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, λέγοντας ότι δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, ελάχιστες είναι οι ελπίδες να λειτουργήσει το κράτος, ως κράτος. Τα φαινόμενα αποσύνθεσης είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω ιδεοληψιών συνεχίζονται και θα εντείνονται. Η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας είναι πλέον «εκκωφαντική», όπως και σε κάθε άλλο τομέα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί ένα τέλος όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Ευχαριστώ»

back to top