Menu
A+ A A-

MAΞΙΜΟΣ ΔΣΟ ΟΡΜΥΛΙΑ 1

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Συνάντηση της ΔΣΟ στην Ορμύλια για τη Σύνταξη Κανονισμού Απονομής Σήματος για Μοναστηριακά Προϊόντα και προϊόντα Μικρών Παραγωγών

Ορμύλια, 8 Ιουνίου 2017

Σεβασμιώτατε,
σεβαστοί πατέρες, οσιότατες αδελφές,
αγαπητοί συνάδελφοι στα κοινοβούλια,
κύριε δήμαρχε,
κύριε πρόεδρε της ΓΣΕΒΕΕ,
κυρίες και κύριοι,
αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι η έκρηξη της κατανάλωσης. Για πρώτη φορά η τεχνολογία, οι παγκόσμιες μεταφορές και ο κατακλυσμός των γνώσεων μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε προϊόντα από κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη μας.

Εντούτοις, αυτή η νέα συνθήκη πολύ νωρίς απέδειξε τα όριά της. Απέδειξε ότι η ποσότητα δεν συμβαδίζει κατά κανόνα με την ποιότητα. Και επιπλέον ότι ο άνθρωπος δεν αρκείται στο να είναι απλώς ένας καταναλωτής. Η ανάγκη της επαφής με το γνήσιο, το ποιοτικό γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Όπως επίσης, η στροφή προς το παραδοσιακό, αυτό που είναι φορέας και απόσταγμα της πείρας αιώνων.

Πείρα που βλέπει το προϊόν της φύσης ως δώρο προς τον άνθρωπο, και την ίδια τη φύση ως το περιβάλλον που ο άνθρωπος οφείλει να βρίσκεται σε ισορροπία μαζί του. Πλέον, όλο και περισσότερο, γίνεται αντιληπτό ότι η υπερεκμετάλλευση της φύσης μας οδηγεί ταχύτατα στην αυτοκαταστροφή.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που αναδύεται ως σημαντικός παράγων της οικονομίας ο μικρός παραγωγός, η μικρή μονάδα και ανάμεσά τους, στον χριστιανικό κόσμο οι μονές. Ιδιαίτερα για την Ορθόδοξη παράδοση, τα μοναστήρια μας, ήταν πάντα θεματοφύλακες των γνώσεων και των παραδόσεων του Βυζαντίου. Στον ελλαδικό χώρο, μάλιστα, τα μοναστήρια με πρώτα αυτά του κοντινού μας Αγίου Όρους, μας προσφέρουν προϊόντα άφθαστης ποιότητας, γνησιότητας και θρεπτικής αξίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η έκρηξη σε εκδόσεις που αναφέρονται στην κουζίνα του Αγίου Όρους ή γενικότερα στην αξία της υγιεινής και ισορροπημένης μοναστηριακής διατροφής. Όπως, επίσης, όλοι όσοι έχουν γευτεί το μοναστηριακό κρασί δεν μπορεί παρά να συμφωνούν με τη βιβλική ρήση «οίνος ευφραίνει καρδία ανθρώπου».

Εν τέλει, όμως, τα μοναστήρια προσφέρουν και έναν άλλο τρόπο αντίληψης του κόσμου, μια διαφορετική θεώρηση της ζωής, που αποκλίνει από την καθεστηκυία γραμμή που επέβαλε η βιομηχανική επανάσταση και ο καταναλωτικός τρόπος ζωής. Γιατί ιδιαίτερα με τα προϊόντα της διατροφής, όπως ορθώς έχει ειπωθεί, ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει. Κι αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές του συνήθειες διαμορφώνουν και τον τρόπο της ζωής του.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σ’ αυτόν τον τομέα ανοίγονται τεράστιες προοπτικές. Αρκεί να ξανοιχτούμε στο πέλαγος του αγοραστικού κοινού με σχέδιο, υπεύθυνα βήματα και αποφασιστικότητα.

Εξάλλου, η οικονομική κρίση, που διαρκεί ακάθεκτη για όγδοη χρονιά απαιτεί απαλλαγή από τις κατεστημένες νοοτροπίες, την μεταπρατική λογική, όλα όσα υπονόμευσαν την οικονομία μας και μας έφεραν σε τούτο το οριακό σημείο.

Σήμερα πρέπει να δράσουμε με οξύνοια, συνδυάζοντας την παράδοση με τις δυνατότητες του σύγχρονου κόσμου για να δώσουμε το ποιοτικό προϊόν που διαθέτει ταυτότητα και μπορεί να κατακτήσει κάθε αγορά.

Ο ορθόδοξος κόσμος αν δράσει από κοινού, και δεν μείνει καθηλωμένος σε απομονωμένες απόπειρες, μπορεί να πετύχει θαύματα. Και ιδού ένα πρώτο δείγμα, αυτή η πρωτοβουλία της ΔΣΟ που βρήκε ευήκοα ώτα στην ΓΣΕΒΕΕ και στον κ. Καββαθά, να προχωρήσει η ίδρυση του «Κέντρου Απονομής Σ’ηματος Μοναστηριακών Προϊόντων και Προϊόντων Μικρών Παραγωγών», υπό τον τίτλο « Κανών».

Αυτό το σχήμα αν λειτουργήσει ορθά μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την άνθιση κυριολεκτικά της μοναστηριακής παραγωγής, να την κάνει γνωστή σε ευρύτερο κοινό σε πολλές χώρες, και να αποτελέσει το κίνητρο για ανάλογες πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Είναι, επίσης, θετικό ότι σε αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης εντάσσονται και προϊόντα από μικρές-οικογενειακές παραγωγικές μονάδες, που εξακολουθούν να αποτελούν κύτταρα ελπίδας για την αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της ελληνικής υπαίθρου.

Με βάση, όμως, την εμπειρία μου από τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –με χαρά βλέπω πρώην συνεργάτες μου σήμερα εδώ- θέλω να υπογραμμίσω ότι σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μια αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης, ώστε να διατηρηθεί πάντοτε υψηλό το επίπεδο της ποιότητας και το σήμα των προϊόντων να είναι εγγύηση για τον αγοραστή. Να μην υπάρχει καμία σκιά και κανένα ερωτηματικό στον καταναλωτή.

Τέλος, θεωρώ σημαντικό στην πορεία της προσπάθειάς μας την επαφή με άλλες ορθόδοξες χώρες, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη: αγοραστικά, οικονομικά και επικοινωνιακά. Ιδιαίτερα, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία. Αναμφίβολα, η δυνατότητα συμμετοχής μετόχων από διάφορες χώρες στο εγχείρημα θα του προσδώσει άλλη δυναμική.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες για τη σύνταξη Κανονισμού Απονομής Σήματος για Μοναστηριακά Προϊόντα και προϊόντα Μικρών Παραγωγών.

Σας ευχαριστώ».

ΟΡΜΥΛΙΑ 3

ΟΡΜΥΛΙΑ 1

ΟΡΜΥΛΙΑ 2

ΟΡΜΥΛΙΑ 4

back to top