Menu
A+ A A-

Μαξ επιτρ δημογραφικό

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2017

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης τον προγραμματισμό των εργασιών της

«Θέλω καταρχήν να χαιρετίσω και εγώ την συγκρότηση της Επιτροπής για το δημογραφικό, ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, το οποίο έχει πολλές συνέπειες, σε κοινωνικό, οικονομικό, ασφαλιστικό και όχι μόνο επίπεδο. Και ελπίζω αυτή τη φορά, τα πορίσματα στα οποία θα καταλήξει η Επιτροπή μας, να γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική.
Διαβάζοντας τις προβλέψεις από την έκθεση της επιτροπής για το δημογραφικό, στο οποίο αναφερθήκατε και εσείς του 1993, που είχε συστήσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανακαλύπτουμε ότι οι χειρότεροι φόβοι, όσων συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επαληθεύτηκαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ ο δείκτης γεννήσεων, που αποτυπώνει το μέσο όρο τέκνων ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, είχε από το 1950 έως το 1980 διατηρηθεί σε ένα επίπεδο 2,3 - 2,2, δηλαδή πάνω από το δείκτη ανανέωσης γενεών που είναι το 2,1, το 1990 έπεσε στο 1,4. Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων, μας έφερε γρήγορα στο σημείο, οι θάνατοι να ξεπερνούν τις γεννήσεις. Προχθές πληροφορηθήκαμε από την EUROSTAT ότι την περσινή χρονιά οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 26.000.
Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η περίοδος 2005-2009, που είχαμε μια παροδική ανάκαμψη των γεννήσεων, η οποία οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, ανάμεσά τους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες και τα μέτρα υπέρ της μητρότητας, που έλαβαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν πολύ περισσότερο, τα τελευταία οκτώ χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξαιτίας της, ακόμη περισσότεροι νέοι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια ή παιδιά.
Επιπλέον, παρατηρείται μαζική μετανάστευση νέων, που μπορεί να θεωρηθεί ως το τρίτο μεταναστευτικό κύμα του νεότερου ελληνισμού, μετά από αυτό του 1896-1912 και το δεύτερο του 1950-1973.
Πέρα από τη φυσική μείωση του πληθυσμού, αυτό συνεπάγεται και την μείωση των γεννήσεων, από αυτούς που φεύγουν από τον τόπο μας και είναι οι νέοι σε ηλικία.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι παγιδευμένη σε ένα δημογραφικό καθοδικό σπιράλ λόγω υπογονιμότητας, αλλά και με έναν πληθυσμό γηρασμένο.
Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της EUROSTAT, που αναφερθήκατε και εσείς κυρία Πρόεδρε νωρίτερα, η Ελλάδα θα έχει το 2050, 9,1 εκατομμύρια υπό την προϋπόθεση να ανακάμψει η γονιμότητα από το 1,34 στο 1,54 παιδιά ανά γυναίκα. Ταυτόχρονα, από αυτά τα 9 εκατομμύρια τα 3 εκατομμύρια θα είναι άνω των 65 ετών.
Ήδη, το 2015, ο ελληνικός πληθυσμός ήταν ο έκτος πιο γηρασμένος στον κόσμο, με προοπτική το 2030, να ανέλθει στην πέμπτη θέση, έχοντας ως μέση ηλικία τότε τα 49 έτη.
Τα στοιχεία είναι πράγματι καταθλιπτικά και απαιτούν μακρόπνοη στρατηγική και διακομματική συνεργασία. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνουμε στα χαρτιά.
Καταρχάς, θα πρέπει να θέσουμε έναν εφικτό στόχο, να επιβραδύνουμε τις τάσεις συρρίκνωσης του πληθυσμού και την αύξηση του μέσου ηλικιακού όρου. Να γίνουν συναντήσεις με φορείς, που εξειδικεύονται με το ζήτημα, κυρίως με τον ακαδημαϊκό χώρο και να γίνει ενημέρωση για πολιτικές πληθυσμιακής τόνωσης και αύξησης των γεννήσεων, όπως σε άλλες χώρες, π.χ. στις Σκανδιναβικές, που αναφερθήκατε. Να ιδρυθεί υπηρεσία στο πλαίσιο της ΕΛΣΤΑΤ, που θα διενεργεί συνεχώς λεπτομερείς μετρήσεις για την κατάσταση του δημογραφικού και να ενημερώνει την Ελληνική Βουλή. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ψυχολογία της βεβαιότητας για το αύριο είναι αναμφίβολα προϋπόθεση για το ξεκίνημα μιας οικογένειας. Η επιστροφή των νέων μας, τουλάχιστον, για ένα μεγάλο τμήμα τους είναι ένας εφικτός στόχος. Οι δεσμοί τους με την Πατρίδα είναι ακόμη ισχυροί, αναμένουν από εδώ το πράσινο φως, αναμένουν τις ευκαιρίες για να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Η Επιτροπή μας δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις, αλλά μπορεί να αναδείξει το ζήτημα και σε αυτή του τη διάσταση. Επιπλέον, οφείλουμε να δώσουμε γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλες τις οικογένειες, που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά. Αυτό πρέπει να αφορά όλους τους φόρους από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το φόρο εισοδήματος. Στις προσλήψεις ανέργων βασική παράμετρος για τις προσλήψεις πρέπει να είναι και ο αριθμός των παιδιών. Το κριτήριο αυτό πρέπει να εισαχθεί ακόμη και σε προγράμματα επιδοτήσεων, ακόμη και σε αυτά για τους νέους αγρότες και την απόδοση γης. Στην εκπαίδευση να είναι δεδομένη η αποδοχή στους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση. Να γνωρίζουν οι γονείς, οι επιθυμούντες να γίνουν γονείς, ότι τα παιδιά τους θα βρίσκονται, στις ώρες που αυτοί εργάζονται, στις εκπαιδευτικές δομές για όσο χρειάζεται και με δυνατότητα σίτισης
Θεωρώ, επίσης, ότι πρέπει να απαιτήσουμε από την ΕΕ, αφού η δημογραφική συρρίκνωση είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα -μιλάμε για Γηραιά Ήπειρο, αλλά και για γερασμένη ήπειρο- να θεσπίσει και να ενισχύσει ειδικά προγράμματα υποστήριξης των γεννήσεων με γενναία ποσά. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα μέγιστο πρόβλημα αναδεικνύοντας άλλα, που μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας.
Επίσης, επιτέλους θα πρέπει να προβάλουμε τα πρότυπα της οικογένειας και τη χαρά της τεκνογονίας μέσα από τα σχολικά βιβλία.
Τέλος, ως πολιτεία πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τη μείωση των θανάτων από μη φυσικά αίτια στις νεότερες ηλικίες, κυρίως από τα τροχαία ατυχήματα και τα ναρκωτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια επιστημονική επιτροπή, που θα λειτουργεί υποβοηθητικά στο έργο της Επιτροπής μας. Το επόμενο διάστημα, πιστεύω, ότι θα πρέπει να ακούσουμε εξειδικευμένους επιστήμονες και να μελετήσουμε θετικά παραδείγματα άλλων χωρών, που αντιμετώπισαν επιτυχώς το δημογραφικό. Συμφωνώ, λοιπόν, με την πρόταση της ακρόασης επιστημόνων από άλλες χώρες, που αντιμετώπισαν θετικά το πρόβλημα, να ακούσουμε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για τις συνέπειες του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα, να ακούσουμε την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και χρηματοδοτεί μάλιστα, προγράμματα ενίσχυσης οικογενειών στη Θράκη, την ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπους φορέων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οδικής ασφάλειας για τις απώλειες νέων στο «Μολώχ της ασφάλτου» και εκπροσώπους κέντρων απεξάρτησης για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών, που οδηγεί σε αργό θάνατο χιλιάδες νέους.
Δεν ξέρω εάν ο χρονικός ορίζοντας, που έχει τάξει ο κ. Πρόεδρος της Βουλής, αρκεί για το έργο της Επιτροπής. Θέλω να πιστεύω, ότι θα υπάρξει μια ευελιξία, γιατί μεσολαβεί και καλοκαίρι, θα κλείσει η Βουλή για τρεις εβδομάδες, να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις εργασίες μας και το Φθινόπωρο.
Με αυτές τις σκέψεις, κυρία Πρόεδρε, θέλω να πιστεύω, ότι αυτή τη φορά το πόρισμα της Επιτροπής δεν θα μείνει σε κάποια συρτάρια, αλλά θα γίνει εφαρμοσμένη πολιτική όσο ακόμη είναι αναστρέψιμη η κατάσταση».

Δευτερολογία του κ. Μ. Χαρακόπουλου
«Μια ευχή και μια πρόταση να διατυπώσω κυρία Πρόεδρε. Εγώ νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά γόνιμη η πρώτη συνεδρίαση αλλά φάνηκε ότι από την πρώτη συνεδρίαση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αφετηρία και ιδεολογικές διαφορές, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στο να καταλήξουμε τελικά σε ένα ενιαίο πόρισμα ως διακομματική Επιτροπή για το δημογραφικό. Να μην ακολουθήσουμε, δηλαδή, το κακό προηγούμενο των Εξεταστικών Επιτροπών, όπου κάθε πολιτική δύναμη, κάθε πολιτικό κόμμα, συντάσσει δικό του πόρισμα. Θα είναι ένα λάθος μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, του μείζονος αυτού εθνικού προβλήματος. Αυτή ήταν η ευχή.
Η πρόταση, διαδικαστικά, έχει να κάνει με τον κατάλογο των φορέων, που θα συγκροτηθεί προς ακρόαση. Νομίζω για λόγους αναγνώρισης της συμβολής τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, θα πρέπει να προτάξουμε στον κατάλογο την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) και τους εκπροσώπους των τριτέκνων.
Και θα συμφωνήσω με την πρόταση του προλαλήσαντος συναδέλφου, η πρώτη συνεδρίαση που θα κάνουμε, να είναι για την μελέτη και αποτίμηση του πορίσματος του 1993. Τι προβλέψεις υπήρξαν τότε, τι έγινε, τι λάθη υπήρξαν, και να διδαχτούμε από αυτά. Ευχαριστώ».

 Δείτε το σχετικό video:

https://www.youtube.com/watch?v=hkDEFmF9cSg

back to top