Menu
A+ A A-

Μάξιμος Μαυροβούνιος Υπουργός

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2017

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου
κ. Aleksandar Andrija Pejovic
στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που σας φιλοξενούμε σήμερα εδώ στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου ως υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της φίλης χώρας του Μαυροβουνίου. Οι δεσμοί των χωρών και των λαών μας είναι, ως γνωστόν, πολύ στενοί και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Στηρίξαμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμες καμπές της ιστορικής μας διαδρομής, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσει κανείς μας. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, για την υπεράσπιση της ειρήνης, της συνεργασίας και των υψηλών ανθρωπιστικών αξιών.

Η φίλη χώρα του Μαυροβουνίου βρίσκεται προ των πυλών της ένταξής της στην ΕΕ, στο μεγάλο αυτό ελπιδοφόρο πείραμα της Ευρώπης, που στοχεύει να ενώσει όλους τους λαούς της ηπείρου μας-η οποία τόσο ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν από αιματηρούς πολέμους- στη βάση της προόδου και της ευημερίας όλων των κρατών μελών της.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκήψει στη λειτουργία της Ένωσης, που οφείλονται σε επιλογές που απέχουν από τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξαν μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις πρώτες δεκαετίες της πορείας της, πιστεύω ότι θα υπερβούμε τις δυσκολίες και η οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών θα βρει εκ νέου σταθερό βηματισμό.

Αναμφισβήτητα, το ιστορικό Μαυροβούνιο μπορεί και πρέπει σύντομα να γίνει μέλος αυτής της οικογένειας. Και να συμβάλει και το ίδιο στην διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού τοπίου, και κυρίως του τοπίου στην Βαλκανική χερσόνησο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Ελλάδα έχει και την επιθυμία και την δυνατότητα να παράσχει κάθε αρωγή, και κυρίως την τεχνογνωσία που διαθέτει από τη συμμετοχή της ήδη από το 1981 στις δομές της ΕΕ. Και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι βέβαιοι οι φίλοι μας από το Μαυροβούνιο.

Προσδοκούμε αυτή η άριστη σχέση των δύο χωρών μας να μετουσιωθεί σε μια γεωμετρική αύξηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών μας, που έχουν πραγματικά μεγάλες δυνατότητες και εξαιρετικές προοπτικές. Ήδη, ο αριθμός των ελληνικών επενδύσεων στο Μαυροβούνιο δεν είναι αμελητέος, και ελπίζουμε αυτές οι επενδύσεις, με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την εντέλει μετάβαση της Ελλάδας σε μια τροχιά ανάπτυξης, που θα βάλει τέλος στην μακρά οικονομική κρίση, να αυξηθούν.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Είναι φανερό ότι σήμερα, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του διεθνούς γίγνεσθαι, όπου παρατηρούνται πολλές αναταράξεις και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Ιδιαιτέρως στην Βαλκανική Χερσόνησο παρατηρούμε με ανησυχία την ανάδυση, εκ νέου νοσηρών φαινομένων, που ταλαιπώρησαν την ευρύτερη περιοχή μας έως και πρόσφατα, και πιστεύαμε ότι τα είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας.

Ο ανιστόρητος αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός απειλούν να μεταβάλουν και πάλι την γειτονιά μας σε μπαρουταποθήκη:
Α) ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός απειλεί ευθέως την βίαιη αλλαγή των συνόρων, στηριζόμενος μάλλον και σε εξωγενείς παράγοντες που επιθυμούν μια κατάσταση ανωμαλίας για δικά τους συμφέροντα, και

Β) η εμμονή των Σκοπίων στον σφετερισμό της ονομασίας της Μακεδονίας, υπονοεί σαφέστατα αλυτρωτικούς στόχους, τους οποίους υπηρετεί με τη συστηματική παραχάραξη της ιστορίας.
Αμφότερα είναι ζητήματα που επιζητούν επίλυση. Και επ’ αυτών μπορούμε να εργασθούμε από κοινού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και την απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμφωνιών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των υφιστάμενων συνόρων πρέπει να είναι συνθήκες απαράβατες για όλους τους εμπλεκόμενους. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως απ’ όσους διολισθαίνουν σε επικίνδυνες για όλους τους λαούς της περιοχής φαντασιώσεις. Ο μόνος δρόμος προς το συμφέρον όλων είναι αυτός της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης, στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Θα ήθελα, εν κατακλείδι, να τονίσω ότι και η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο θα πρέπει να επιμείνουν σε έναν κοινό στόχο, που είναι η αποτροπή νέων τειχών και ανταγωνιστικών συνασπισμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αντιθέτως, επιδίωξή μας πρέπει να είναι η υπέρβαση των εμποδίων στη συνεργασία όλων, προς όφελος πρωτίστως των λαών μας και των επερχόμενων γενεών.
Κύριε υπουργέ,

Στο προηγούμενο ταξίδι σας στην Αθήνα, θυμούμαι ότι δυο ήταν οι στόχοι σας: η ένταξη της χώρας σας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χαίρομαι γιατί ήδη το Μαυροβούνιο έχει πετύχει τον ένα από τους δυο στόχους που είχε θέσει, την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία όχι μόνο του Μαυροβουνίου αλλά όλων των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρώντας ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι σας καλωσορίζω στην Αθήνα, ευχόμενος να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό το ταξίδι σας».

back to top