Menu
A+ A A-

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΔΔ2

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2017

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην επί των άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις»

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το νομοσχέδιο που συζητούμε, αλλά και τα όσα είπε προ ολίγο ο κύριος Υπουργός, είναι χαρακτηριστικά για την κατανόηση της βασικής φιλοσοφίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόκειται για την αναβίωση των ημερών του λαϊκισμού, του κρατισμού, του ρουσφετιού, της προχειρότητας που γιγαντώθηκαν την δεκαετία του 1980 και δημιούργησαν τελικώς τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως φαίνεται, αυτές οι παθογένειες συνεχίζουν να υφίστανται και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τις υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια αρνούμενες να διδαχθούν από τα παθήματα του παρελθόντος και αποστρέφουν την κεφαλή από την τραγική κατάληξη που διαφαίνεται ενώπιων όλων μας αν συνεχιστεί αυτό το φάλτσο τροπάρι.

Επειδή, κ. Πρόεδρε, πολύς λόγος έγινε και σήμερα για τις προσλήψεις του παρελθόντος από συναδέλφους που κατ' επανάληψη διέκοψαν τον Εισηγητή μας, θα ήθελα να πω το εξής: Αλήθεια, δεν θυμάμαι ποτέ την Αριστερά ως αντιπολίτευση, να διαφωνεί με τις προσλήψεις και ούτε με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά αντιθέτως, πάντα ζητούσε επιπλέον προσλήψεις και επιπλέον αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε μια πρωτοφανή “φορομπηχτική” πολιτική που ισοπεδώνει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, εξουθενώνει οικονομικά και ψυχολογικά τους επαγγελματίες, τους αγρότες και κάθε εργαζόμενο που με τον ιδρώτα του προσώπου του προσπαθεί να σταθεί όρθιος μέσα στην κρίση, αλλά και τους συνταξιούχους που έχουν γονατίσει. Από την άλλη, έρχεται σήμερα, η Κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που κάνει διάφορα μπαλώματα, “όχι μεγάλα, αλλά μικρά μπαλώματα”, μας είπε πριν από λίγο ο κ. Υπουργός, ουσιαστικά εξυπηρέτηση διαφόρων αιτημάτων, τα περισσότερα είναι χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κυρίως, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών.

Αυτό αποδεικνύει η απόφαση της Κυβέρνησης να επαναπροσλάβει δημοσιογράφους και λοιπούς πρώην εργαζόμενους που εργάζονταν μέχρι το 2010 σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τώρα, το τι θα κάνουν οι δημοσιογράφοι χωρίς να υπάρχει μέσω μαζικής ενημέρωσης, γι' αυτό δεν γίναμε περισσότερο σοφοί από την τοποθέτηση του κ. Υπουργού.

Την ίδια μεταχείριση έχουμε και με το προσωπικό Εταιριών Ύδρευσης και κοινωφελών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του τρόπου πρόσληψης που μεταφέρεται στον αντίστοιχο Φορέα με την ίδια σχέση εργασίας. Και εδώ, καμία αξιοκρατική διαδικασία και ουδεμία, ορθολογιστική προσέγγιση.

Η απάντηση του κ. Υπουργού, είναι, μην διαμαρτύρεστε δεν είναι χιλιάδες οι προσλήψεις, είναι μερικές δεκάδες. Σε κάθε περίπτωση και αυτή τη δαπάνη, δεν μπορεί να την υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν υπάρχει στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Επιπλέον, προβλέπετε ότι οι εταιρείες θα ξανά λειτουργήσουν, ανεξαρτήτως, εάν έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις. Με ποια προοπτική άραγε; Παρά τα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση, το αποτέλεσμα θα είναι, όπως και τις προηγούμενες φορές, δηλαδή, να κληθούν οι ίδιοι οι δημότες μέσω των τελών να πληρώσουν, την γαλαντομία και την έλλειψη σχεδιασμού των κυβερνώντων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι απορίας άξιον, πότε επιτέλους θα αντιληφθούν όλοι την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας, την αδήριτη ανάγκη να κλείσουμε τις “μαύρες τρύπες” σε κρίσιμους τομείς και όχι να εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται για την Κυβέρνηση, “λεφτά υπάρχουν”, καθώς εκτός από τις προσλήψεις, που είναι δεκάδες κατά τον κ. Υπουργό, μοιράζει χρήμα και σε άλλες περιπτώσεις, με πρόσχημα την προστασία της τέχνης.

Διαβάζουμε για τα ΔΗΠΕΘΕ, για τα οποία πρόσφατα νομοθετήσατε σκανδαλωδώς, ότι δεν χρειάζεται ο διευθυντής να έχει πανεπιστημιακό τίτλο, ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στο διηνεκές και ας είναι μονίμως ζημιογόνα.

Χαρακτηριστικό, όμως, δείγμα γραφής της σημερινής Κυβέρνησης, δίδεται και με το άρθρο 100 του νομοσχεδίου. Στο οποίο, αναφέρεται, ότι παύουν οι πειθαρχικές διώξεις δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων οργάνων των Ο.Τ.Α., για τη μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων.

Ας αναλογιστούμε το τι συζητάμε. Είμαστε στο 2017, όπου τα πάντα βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή, με καταγεγραμμένα στοιχεία και πληροφορίες και το ελληνικό κράτος, δεν γνωρίζει, πόσοι είναι οι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και όταν προσπαθεί να το μάθει και να δούμε επιτέλους το τι πληρώνουμε και γιατί, οι αρμόδιοι αρνούνται να το κάνουν. Στη συνέχεια απαλλάσσονται από τις όποιες συνέπειες, σαν να μην έγινε τίποτα. Σκεφτείτε, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε, “παρανομήστε και μην ανησυχείτε, εμείς είμαστε εδώ”.

Πριν τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή μας στο άρθρο 125, που αναφέρεται στην Ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας ιθαγένειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ό,τι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους ανθρώπους που πραγματικά δικαιούνται να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, όμως, επ’ ουδενί, κύριε Υπουργέ, δεν θα πρέπει η νέα Γραμματεία να γίνει εργοστάσιο μαζικής απόδοσης ιθαγένειας, για σκοπούς αλλότριους από αυτούς που αποδίδεται η ιθαγένεια και θα είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε το θέμα.

Καταλήγοντας θέλω να πω ό,τι με εξέπληξε το άρθρο 133, για την αποτέφρωση των νεκρών. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί εκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ξεπέρασε τον εαυτό του. Στην συγκεκριμένη διάταξη, όλες οι ιδεοληπτικές σας αναστολές για την ιδιωτική πρωτοβουλία “πήγαν περίπατο” και προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η καύση των νεκρών, προχωράτε σε συμμαχία με τον μισητό ταξικό εχθρό, δηλαδή, τις ιδιωτικές εταιρείες που θα στήσουν τα αποτεφρωτήρια. Εύχομαι, κύριε Υπουργέ, αυτή η ρήξη με την ιδεολογία σας, να μην μείνει μόνο στους τεθνεώτες, αλλά να επεκταθεί και στους ζώντες, πριν και αυτοί εγκαταλείψουν τον “μάταιο τούτο κόσμο”, από τις πολιτικές σας.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=5sTLQrL4x0U&feature=youtu.be

back to top