Menu
A+ A A-

Μάξιμος νσ Εσωτερικών 1

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2017

Αγόρευση
του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών:
“Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις”.


«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε.

Κύριε υπουργέ,
Αν κάτι σηματοδοτεί η έξοδος στις αγορές, για την οποία τόσο κομπάζετε, σεις που λοιδορούσατε το success story της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήσατε.

Τελικά όχι μόνο ξεχάσατε τα νταούλια και τους ζουρνάδες που θα βαράγατε για να χορεύουν οι αγορές πεντοζάλη, αλλά εσείς χορεύετε κανονικά στους ρυθμούς των αγορών. Με μεγάλο όμως κόστος για τον ελληνικό λαό. Και δεν αναφέρομαι στο επιτόκιο δανεισμού, πάνω-κάτω ανάλογο εκείνου που η προηγούμενη κυβέρνηση βγήκε στις αγορές το ’14 υπό διαφορετικές συνθήκες.

Αναφέρομαι στην αλήθεια, την οποία επιμελώς κρύβατε και η οποία αποκαλύφθηκε πλέον μεγαλοπρεπώς. Όλη η περιπέτεια των 2,5 τελευταίων χρόνων ήταν μια “τρύπα στο νερό”, που την πλήρωσε ο λαός “χρυσάφι”, σχεδόν 100 δις. ευρώ. Για να γυρίσουμε και πάλι στο ‘14, και να βγούμε στις αγορές, με τρία χρόνια καθυστέρηση.

Το κλίμα, όμως είναι βαρύ για την κυβέρνηση και από τις αποκαλύψεις του μεγάλου κεφαλαίου -asset κατά τον κ. Τσίπρα- του κ. Βαρουφάκη, που μας λέει τώρα για τα πετρέλαια της Βενεζουέλας, τα ρούβλια της Ρωσίας και τις εφόδους στο Νομισματοκοπείο. Γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Όπως απαντήσεις πρέπει να δοθούν και για τις δοσοληψίες Καμένου με ισοβίτες, γιατί ως τώρα ακούμε “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Και τέλος πάντων, ο κ. Τσίπρας μπορεί να ομολογεί ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις, ότι ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει, ότι δεν ήξερε να διαλέγει συνεργάτες, αλλά εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μαθαίνει κάποιος τον ρόλο του πρωθυπουργού “στου κασίδι το κεφάλι”, δηλαδή στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού. Και ούτε μια ομολογία λάθους κλείνει τους λογαριασμούς και, “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.

Πολλώ δε μάλλον που τα λάθη συνεχίζονται, και ενίοτε γίνονται ακόμη βαρύτερα, γιατί πλέον έχουν να κάνουν με τους θεσμούς. Η απροσχημάτιστη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της δικαιοσύνης που παρακολουθούμε εμβρόντητοι το τελευταίο διάστημα, προκαλεί πλήγματα στην ίδια την λειτουργία του πολιτεύματος, στην ίδια την δημοκρατία.

Είναι στάση πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, για την οποία δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας κάποια στιγμή επαναλάβει το mea culpa. Οι πληγές, όμως, θα μείνουν, όπως έχουν μείνει και θα μας βασανίζουν για πολύ οι συνέπειες των δονκιχωτισμών του πρώτου εξαμήνου της εξουσίας σας. Ελπίζω οι εκκλήσεις τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας να σας αφύπνισαν και να σταματήσει εδώ αυτό το κακόγουστο αστείο.

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, την ανάγκη της κυβέρνησης να κατασκευάσει εχθρούς, να αλλάξει την θλιβερή ατζέντα, να συσπειρώσει τους οπαδούς της που καθημερινά δραπετεύουν απογοητευμένοι ως άλλοι κοψοχέρηδες.

Στη γενικότερη αυτή φιλοσοφία, που μας έρχεται από τις χειρότερες στιγμές του πολιτικού μας παρελθόντος, υπεύθυνες για το καταθλιπτικό παρόν μας, εντάσσονται και βασικά μέρη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που υπερασπίστηκε με πάθος ο υπουργός Εσωτερικών: επιδόματα, προσλήψεις, ρουσφέτια!

Δυστυχώς, ανάμεσα στα άρθρα του, υπάρχουν αρκετά τα οποία αναδύουν έντονα την οσμή του πιο ισοπεδωτικού λαϊκισμού. Αναφέρομαι επί παραδείγματι στο εξωφρενικό άρθρο 100 με το οποίο “παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις που ασκήθηκαν” σε υπαλλήλους, αλλά και αιρετούς, που δεν παρέδωσαν τα στοιχεία για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ στο αρμόδιο τότε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί τη συνέχεια του κράτους. Δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο δίνει το σύνθημα στους εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα να μην πειθαρχούν στις εντολές, αλλά να πράττουν κατά το δοκούν, ατιμωρητί. Συνταγή της διάλυσης και του χάους. Που τις συνέπειές της θα υποστούν οι πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ρουσφετολογική και πελατειακή πρόθεση αποκαλύπτονται και σε άλλες περιπτώσεις όπως στα επιδόματα που τα δίνετε με αναδρομική ισχύ, αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά που τα αποδίδετε χωρίς να έχει υπάρξει καμία μελέτη επί της οποίας να ορίζονται αντικειμενικά οι δικαιούχοι τους.

Το ίδιο κάνετε και με τους δημοσιογράφους και το λοιπό προσωπικό στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των Δήμων. Τους επαναφέρετε για να δουλέψουν πού και με ποια ιδιότητα; Σε σταθμούς που πλέον δεν υφίστανται; Επιπλέον, δημοτικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και αν σωρεύουν ζημιές για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Και βεβαίως στέλνετε τον λογαριασμό στον εξουθενωμένο φορολογούμενο-δημότη.
Αυτή η έλλειψη ορθολογικής αξιολόγησης των αναγκών και των οικονομικών συνεπειών που έχει κάθε απόφαση, χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία μεγάλου μέρους αυτού του νομοθετήματος, που αποκαλύπτει και τις πραγματικές προθέσεις μιας κυβέρνησης που παραδέρνει επί 2,5 χρόνια μεταξύ της αυταπάτης και της απάτης.

Χαρακτηριστική του τρόπου που πολιτεύεστε είναι η ρύθμιση για τους διορισμούς επιτυχόντων -ακόμη και της προηγούμενης δεκαετίας- σε προσωποπαγείς θέσεις, ασχέτως των πραγματικών αναγκών του δημοσίου. Χωρίς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορεί να υπολογίσει το ύψος της δαπάνης που προκαλείται στον προϋπολογισμό. Και βεβαίως, χωρίς να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις συνολικές προσλήψεις στο δημόσιο με βάση τους περιορισμούς της χώρας λόγω των μνημονίων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα βρίσκεται στο τέλμα της στασιμότητας εξαιτίας των ιδεοληψιών μιας κυβέρνησης που γέρασε πριν ακόμη ενηλικιωθεί. Κάθε ημέρα διατήρησης της παρούσας κατάστασης είναι μια χαμένη ημέρα για την Ελλάδα. Ο τόπος δεν πάει μπροστά με μερεμέτια και μπαλώματα, έχει ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό τσουνάμι που θα κάνει επιτέλους την κρίση παρελθόν.

Σας ευχαριστώ».

Το βίντεο της ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?v=zm8O2IFaxME&feature=youtu.be

back to top