Menu
A+ A A-

Μάξιμος Παιδεία 1

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2017

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση επί της αρχής του ν/σ του Υπουργείου Παιδείας:
«Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όποιος προσεγγίζει τα ζητήματα της παιδείας στην Ελλάδα, έχοντας μια γενική γνώση του τι συμβαίνει αντιστοίχως στο εξωτερικό, αμέσως αντιλαμβάνεται τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας, γι’ αυτό και μου προκάλεσε εντύπωση η ομιλία του προλαλήσαντος καθηγητή.

Η ιδεολογία του λαϊκισμού, που με όλα τα παρακλάδια και τις μεταμορφώσεις της επικράτησε από τη δεκαετία του 1980, οδήγησε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε στασιμότητα και σε οπισθοδρόμηση. Όταν τα περισσότερα κράτη του κόσμου αναζητούν τρόπους να προσαρμοστούν σε μια εποχή που τρέχει με έτη φωτός, η Κυβέρνησή μας προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο στο παρελθόν, καταργώντας και όσα με πολύ κόπο θεσμοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, αρνούνται να ενηλικιωθούν.

Αναμφίβολα, όμως, αντάμα με τις ιδεοληπτικές εμμονές που συνοδεύουν τους επαναστάτες του ’80 και του ’70, πίσω από τις ρυθμίσεις του νόμου υποκρύπτονται συμφέροντα, συντεχνιακά και πολιτικά. Γιατί τι άλλο είναι η σπουδή του Υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει αυτή τη μόνιμη παραφωνία του ασύλου παρά ένα κλείσιμο του ματιού στους “Ρουβίκωνες”, στα παιδιά με τις κουκούλες, στις αγέλες των βανδάλων που σπάνε, καταστρέφουν και μένουν πάντοτε ατιμώρητοι; Είναι αυτή ακριβώς η φιλοσοφία της ανοχής στην ανομία, στην οποία η Κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής. Και ίσως είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δείχνει συνέπεια, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις άπειρες κυβιστήσεις της.

Για χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες θλιβερών επεισοδίων, προπηλακισμών και τραμπουκισμών που είχαν ως ορμητήριά τους πανεπιστημιακούς χώρους. Το μόνο που απομένει είναι το πάρτι με τις πέτρες και τις μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο να συμπεριληφθεί πλέον στους τουριστικούς οδηγούς της πρωτεύουσας!

Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και αν εσείς κλείνετε τα αφτιά σας, μια ολόκληρη κοινωνία έχει αναφωνήσει «νισάφι πια!» με αυτή τη στρέβλωση που άφησε η πρώτη μεταχουντική περίοδος. Κάποτε το άσυλο περιφρουρούσε τις ιδέες από την αυθαιρεσία της εξουσίας, τώρα προφυλάσσει την αυθαιρεσία από τον νόμο. Πλέον οι ίδιοι οι φοιτητές φτάνουν να ζητούν παρέμβαση της Αστυνομίας γιατί κινδυνεύουν από ναρκομανείς, ναρκέμπορους και περιθωριακά στοιχεία εκτός του πανεπιστημίου, αλλά ο αρμόδιος Υπουργός τούς απαντά ότι αυτά πρέπει να τα λύσει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.
Καταθέτω στα Πρακτικά τη σχετική δήλωση-απάντηση του κ. Γαβρόγλου στον ΣΚΑΪ, στους φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται προφανώς για μία δήλωση που θα μείνει στην ιστορία, μαζί με την “αριστεία που είναι ρετσινιά” ή την “καριέρα που είναι χολέρα”, δηλώσεις ερανισμένες από το πλούσιο περιβόλι της πρώτης φοράς Αριστερά, εκεί που φύονται αντιλήψεις που οδηγούν στην ακύρωση κάθε αξιοκρατικής διαδικασίας και οι οποίες επιδιώκουν την εξομοίωση προς τα κάτω, στο όνομα πάντα της ισότητας που μετατρέπεται σε ισοπέδωση κάθε ταλαντούχου και ικανού.

Εκτός, όμως, της κοινής λογικής είναι και όσα προβλέπονται στο συζητούμενο νομοσχέδιο για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων, όπου θα έχουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν για το αν ένας καθηγητής θα μετακινηθεί από το ένα τμήμα σε άλλο ή για το αν πρέπει να γίνει κάποιος επίτιμος διδάκτωρ, ομότιμος καθηγητής ή επίτιμος καθηγητής. Αρκεί να αναρωτηθείτε αν ο Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσφάτως αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρουσία του κ. Τσίπρα, θα έπαιρνε τη θετική ψήφο των εκπροσώπων των φοιτητών για αυτή την τιμή.

Πρόκειται ασφαλώς για μέτρα τα οποία εντείνουν τα φαινόμενα του κομματισμού και του φατριασμού μεταξύ των φοιτητών αλλά και των καθηγητών, μέτρα που διαιωνίζουν τις παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου, που εδώ και δεκαετίες απομυζούν την ικμάδα ενός χώρου που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της κοινωνίας μας, αλλά αντ’ αυτού έχει καταντήσει οπισθοφυλακή των δυνάμεων της πραγματικής συντήρησης.

Απόδειξη αυτών των προθέσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι και η επιμονή στην φυσική κάλπη αντί της ηλεκτρονικής εκλογής, ώστε να έχουμε επανάληψη των θλιβερών φαινομένων με τους προπηλακισμούς, τις απειλές, τις κλοπές των καλπών, όλα όσα απαράδεκτα έχουμε παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια. Και ύστερα διεκδικείτε το πρόσημο του προοδευτικού! Τι σόι προοδευτικός, όμως, είναι αυτός που περιχαρακώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο από τις διεθνείς εξελίξεις, από τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ελεύθερα, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, με ενίσχυση του αυτοδιοίκητου; Κι όμως, αυτό κάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Παντού είναι διάχυτος ένας φόβος μην τυχόν και εμφιλοχωρήσουν ιδέες που ενισχύουν μία άλλη αντίληψη εκτός της κρατικίστικης, την οποία έχετε αναγάγει σε υπέρτατη ιδεολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ιδεοληψιών σας το ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για το οποίο υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Κινέζους φοιτητές. Απαγορεύτηκε, για να μην μολύνει τα ιερά και τα όσια της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση.

Κι όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί Διεθνές Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης προσελκύοντας πλέον των εκατό χιλιάδων φοιτητών, όπως επισημαίνει στην τελευταία τριμηνιαία Έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παραπέμποντας σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Καταθέτω το σχετικό απόσπασμα της Έκθεσης στα Πρακτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι αντιλήψεις που διαπερνούν και το σημερινό νομοσχέδιο είναι απλώς τα ύστερα σκιρτήματα μίας εποχής που μας εγκαταλείπει. Όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν οι οπαδοί της, ανήκουν στο παρελθόν. Πολύ σύντομα οι αναχρονιστικές πολιτικές σας θα σαρωθούν από τις εξελίξεις και μαζί τους όλα τα ευτράπελα, αναχρονιστικά και αντιδραστικά στοιχεία με τα οποία βάζετε τροχοπέδη στην εκπαίδευση.
Σας ευχαριστώ».

Το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/I6QlBcXdDgk

back to top