Menu
A+ A A-

Μάξιμος Επιτροπή

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλία
του Αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα τη συζήτηση επί του πορίσματος (Φεβρουάριος 1993) της τότε Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «Για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το γεγονός ότι συζητούμε για ένα πόρισμα που απασχόλησε τη Βουλή στην Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο μακρινό 1993, νομίζω, σημαίνει πολλά. Αποδεικνύει και την οξυδέρκεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τις διαχρονικές ευαισθησίες της παράταξής μας.
Δυστυχώς τα μέτρα που τότε ελήφθησαν, όπως και αργότερα επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, δεν είχαν συνέχεια και δεν στάθηκαν επαρκή για να ανακόψουν τον δημογραφικό μας «κατήφορο».
Είμαστε, όμως, σ' ένα οριακό σημείο. Δεν υπάρχουν περιθώρια αμεριμνησίας, ακόμα και για όσους αφελώς θεωρούν ότι “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Ο ιστορικός Πολύβιος αναζητώντας τις αιτίες της κατάρτισης του ελληνισμού από τη Ρώμη, ως βασική αιτία υποδεικνύει το δημογραφικό.
Από το 1993, λοιπόν, ο κώδων του κινδύνου έχει σημάνει ηχηρά για τη δραματική μείωση των γεννήσεων, που έπεσαν από το 2,2 -δηλαδή πάνω από το 2,1 που είναι το όριο της ανανέωσης των γενεών- στο 1,4. Σήμερα βρισκόμαστε στο 1,33. Γινόταν και τότε έκκληση για εγρήγορση, γιατί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ήταν σε αναλογία 2 προς 1 και επισημαινόταν πως μια υγιής ασφαλιστική πολιτική απαιτεί την αναλογία, τουλάχιστον, 4 προς 1. Ήδη από τότε προβλεπόταν η βέβαιη κατάρρευσή των ασφαλιστικών ταμείων, την οποία σήμερα, δυστυχώς, βιώνουμε.
Για ν’ αποτρέψουμε το μοιραίο, κάνουμε συνεχώς αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, που με τη σειρά τους καθηλώνουν την ανάπτυξη, αυξάνουν την ανεργία και εν τέλει μειώνουν τις γεννήσεις και πυροδοτούν τη μετανάστευση των νέων. Δηλαδή, ένας ζοφερός φαύλος κύκλος που επιζητεί άμεσα διέξοδο.
Κυρία Πρόεδρε,
στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι το 2080 ο πληθυσμός στη χώρα μας θα μειωθεί στα 7,7 εκατομμύρια από 10,9 το 2015 και το συνολικό ποσοστό υπογονιμότητας από 1,33 θα πάει μόλις στο 1,34. Το σημαντικότερο είναι, πως ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αναμένεται ν’ αυξηθεί από το 33% στο 67,5%, δηλαδή, να υπερδιπλασιαστεί.
Σήμερα, για κάθε 3 άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών αντιστοιχεί 1 άτομο άνω των 65. Το 2060 η αναλογία θα είναι 3 προς 2. Ως εκ τούτου, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού προβλέπει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους τομείς των εσόδων και των δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού μπορεί ν’ ανατρέψει άρδην τη δημοσιονομική ισορροπία. Όλες οι θυσίες του λαού, επομένως, θα πάνε στραφεί σαν το πιθάρι των Δαναΐδων, εάν δε λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα.
Νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο -εάν όχι στην επόμενη συνεδρίαση- σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις να κληθούν οι υπεύθυνοι του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, να μας παρουσιάσουν αναλυτικά την έκθεσή τους, όσον αφορά στις επιπτώσεις του δημογραφικού στην οικονομία, το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας.
Όμως και στο πόρισμα του 1993, όπως και στη συζήτηση που είχε ακολουθήσει στη Βουλή, είχαν επισημανθεί οι βασικοί λόγοι της δημογραφικής κάμψης: Η οικονομική ύφεση, η ανεργία των νέων, η έλλειψη κατοικίας, η αστικοποίηση, η μετανάστευση, η απομάκρυνση από τα ελληνικά πρότυπα και τις πολιτισμικές παραδόσεις του λαού μας, η άμβλυνση του θρησκευτικού συναισθήματος, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκτρώσεων. Με μια σπάνια ομοφωνία στα πολιτικά μας χρονικά ετέθησαν και στόχοι, όπως αυτός του τρίτου παιδιού και η άνοδος του δείκτη γονιμότητας το 2010 στο 2,1, η συνεχής παρακολούθηση των δημογραφικών δεδομένων, η ανάπτυξη της Περιφέρειας με τον φιλόδοξο στόχο να μειωθεί ο πληθυσμός της Πρωτεύουσας κατά 500.000 ή και 1 εκατομμύριο.
Ήδη, είχε ξεκινήσει επιδοματική πολιτική για το τρίτο παιδί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης είχε εξαγγείλει πρόγραμμα απόδοσης εντελώς δωρεάν κατοικιών σε υπερπολύτεκνες οικογένειες. Τελικώς, η φθίνουσα πορεία δεν ανακόπηκε, παρά το γεγονός ότι τη δεκαετία του ‘90 είχαμε τη ένταξη στην ελληνική κοινωνία των παλιννοστούντων Ποντίων και των βορειοηπειρωτών, όπως και κατεξοχήν Βαλκάνιων μεταναστών, κυρίως Αλβανών.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος απαιτεί την έλλειψη ενός φάσματος μέτρων, τα οποία θα θίγουν οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ακόμη και θρησκευτικούς παράγοντες. Αυτό, δυστυχώς, έλειψε στο μεσοδιάστημα, εκτός από κάποια σοβαρά μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή. Για να πετύχουμε την αναστροφή της παρακμής χρειαζόμαστε στρατηγικό σχέδιο και όραμα για τον ελληνισμό του 21ου αιώνα:
• Ένα σχέδιο που άπτεται πληθυσμιακής τόνωσης της περιφέρειας, με νέους που θα μείνουν στον τόπο τους και άλλους που θα επιλέξουν να φύγουν από την Αθήνα. Τα χωριά μας, τα περισσότερα χωριά γερόντων σήμερα, σε 20-30 χρόνια κυριολεκτικά θα σβήσουν, εάν συνεχιστεί αυτή η δημογραφική κάμψη.
• Στην κάθε είδους μέριμνα του κράτους πρέπει να είναι τα παιδιά, ώστε να ελευθερωθούν τα χέρια των εργαζόμενων γονιών.
• Μια νέα οικονομική πολιτική που θα δώσει ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και θα βάλει σε ενέργεια τις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας, που για αιώνες απέδειξε ότι διαθέτει.
• Τέλος, την ανάδειξη των αξιών της οικογένειας και της μητρότητας.
Δυστυχώς, φοβούμαι ότι δεν συμμερίζονται όλοι το δημογραφικό, ως μείζον εθνικό πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, κάποιοι το προσεγγίζουν μηχανιστικά και με μια ανάλαφρη διάθεση, πιστεύουν ότι το ζήτημα θα το λύσει μόνη της η ζωή, ίσως με τη μαζική μετανάστευση από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πρόκειται για φρούδες και συνάμα επικίνδυνες ελπίδες, όσοι πιστεύουν κάτι ανάλογο από αριστερή ή από νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ξεχνούν ότι οι άνθρωποι δεν είναι απλές μονάδες ενός οικονομικού συστήματος, αλλά είναι φορείς πολιτισμού, αξιών, αντιλήψεων και παραδόσεων, αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στη δυτική Ευρώπη και τι εκρηκτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χώρες που πίστεψαν σε ανάλογα ιδεολογήματα. Τουλάχιστον, ας είμαστε μια φορά και εμείς προμηθείς και όχι επιμηθείς.
Ευχαριστώ».

back to top