Menu
A+ A A-

Μάξιμος βουλή 1 2

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2017

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής
κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις»

«Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός πράγματι ενδιαφέροντος νομοσχεδίου που κινείται σε θετική κατεύθυνση, γίνεται την επαύριον του λεγόμενου ‘‘αναπτυξιακού Συνεδρίου’’ στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας παρουσία του πρωθυπουργού.

Βεβαίως, όπως διαβάζουμε, κύριε υπουργέ, χρειάστηκαν πάνω από δέκα διμοιρίες ΜΑΤ και πλήθος αστυνομικών που είχαν δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον για την πραγματοποίηση του ‘‘συνεδρίου-φιέστα’’.

Δυστυχώς, πέραν κάποιων παραχωρήσεων στρατοπέδων στον Δήμο Λαρισαίων, δύσκολα μπορούσε κανείς να διακρίνει συγκεκριμένες και κοστολογημένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ‘‘παραγωγική Ελλάδα’’, για την οποία υποτίθεται ότι θα μας παρουσίαζε τον δικό του οδικό χάρτη. Δεν επανέλαβε καν τη δέσμευση για την απορρόφηση και των 480 επιλαχόντων νέων αγροτών της Θεσσαλίας, όπως έπραξε για τους νέους αγρότες στο Συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας. Επικοινωνιακά παιχνιδίσματα, αντί συγκροτημένης πρότασης.

Ιδιαίτερα όσα είπε, για να δικαιολογήσει τις εμμονές σας, για την ακύρωση της ήπιας εκτροπής του Αχελώου δεν έπεισαν για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου με χρονοδιάγραμμα, που μπορεί να ξεδιψάσει τον θεσσαλικό κάμπο που απειλείται με ερημοποίηση. Διατηρούσα, έστω, αμυδρές ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός θα ξεπερνούσε τις ιδεοληψίες σας και θα υιοθετούσε την ομόφωνη πρόταση αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλίας για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί, πέραν των εκατομμυρίων που, καλώς ή κακώς, δαπανήθηκαν έως σήμερα για ένα έργο που θα παραμείνει ημιτελές, πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση της περιοχής από τα έργα που τα καθιστάτε αχρείαστα;
Είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ότι όλες οι δράσεις στον πρωτογενή τομέα θα αξιολογούνται, έτσι ώστε κάθε ευρώ να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Αλήθεια, ποιο είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της προικοδότησης της υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,8 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ;

Μιλώ, κύριε υπουργέ, για τις αγροτικές οργανώσεις που ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλα στον Οικονομικό Εισαγγελέα για τη διαχείριση των σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν ως επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ από το 1994 έως το 2011, χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό.

Βεβαίως, έγινα δυσάρεστος –ακόμα και στο κόμμα μου- γιατί δεν υπέγραψα καμία χρηματοδότηση σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και ουδείς τόλμησε μετά την παραίτησή μου για τη γνωστή ιστορία του γάλακτος, να υπογράψει απόφαση εκταμίευσης.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες ότι υπήρξε εκταμίευση με δικαστική απόφαση. Στην ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζει ότι δεν παρέστη εκπρόσωπός του στη δίκη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, γιατί είχε άγνοια.

Είναι δικαιολογία αυτή, κύριε Υπουργέ; Πόσω δε μάλλον, όταν ο Οργανισμός για πρώτη φορά πληρώνει μόνο το 80% της ζημιάς! Λεφτά υπάρχουν στον ΕΛΓΑ, αλλά για την ΠΑΣΕΓΕΣ! Και αφού δεν αναζητάτε ευθύνες από τη Διοίκηση του Οργανισμού, θα μας πείτε τουλάχιστον τι θα πράξετε; Θα το καταπιείτε έτσι; Τι άλλο να περιμένουμε; Να περιμένουμε και άφεση αμαρτιών;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όπως είπα εξ αρχής, το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Είναι πράγματι σημαντικό να πληρώνονται οι παραγωγοί εντός 60 ημερών, όπως ορίζει η σχετική κοινοτική Οδηγία που αυστηροποιείται. Δυστυχώς, η εξαίρεση που υπήρχε στην Οδηγία ‘‘εκτός αν άλλως ορίζουν τα μέρη’’ έγινε κανόνας, με θύματα τους πιο αδύναμους σ’ αυτή τη σχέση, δηλαδή τους παραγωγούς. Για να μην καταστεί, όμως, φενάκη, θα πρέπει να νοούνται και τα πολυκαταστήματα ως έμπορος και τα τυροκομικά προϊόντα να υπαχθούν στο Παράρτημα Ι. Αλλιώς, αν οι τυροκόμοι πληρώνουν τους κτηνοτρόφους σε 60 ημέρες και τα σούπερ μάρκετ τους εξοφλούν σε 6 ή 9 μήνες, η ρύθμιση θα στραγγαλίσει μικρές τυροκομικές μονάδες και θα οδηγήσει τον χώρο σε “καρτελοποίηση”.

Κύριε υπουργέ, αν διέγνωσα σωστά αυτά που είπατε όσον αφορά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, είναι θετικό το ότι κάνετε δεκτές τις επισημάνσεις των φορέων.

Η δεύτερη σημαντική παρέκβαση του σχεδίου νόμου είναι η σήμανση προέλευσης στο γάλα. Ο κ. Τσίπρας εχθές στη Λάρισα, προσπαθώντας να γίνει πιστευτός σε όσα υποσχέθηκε, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι εφόσον αυτά ακούγονται από το στόμα του πρωθυπουργού, δεν μπορεί παρά να υλοποιηθούν.

Δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν γέλασαν στο ακροατήριο. Όμως, είναι τόσα τα παραδείγματα των διαψεύσεων -δεν μιλώ για τις αποκαλούμενες από τον ίδιο ως αυταπάτες- που δεν ξέρω τι να πρωτομνημονεύσω.

Μια και μιλάμε, όμως, για το γάλα, τον θυμάμαι σε αυτή την αίθουσα ως πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι θα καταργήσει την πολύκροτη ρύθμιση του ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα. Ωστόσο, όχι μόνο δεν επανέφερε τη διάρκεια ζωής στις 5 ημέρες από τις 7, στις οποίες συγκρατήθηκε λόγω και της δικής μου τότε παραίτησης, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα όριο. Επαφίεται η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στον πατριωτισμό των γαλακτοβιομηχανιών. Τόση αξία, λοιπόν, έχουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Οι κτηνοτρόφοι, βέβαια, θυμούνται, κύριε Υπουργέ, και τη δική σας δέσμευση για την ‘‘τροπολογία Χαρακόπουλου’’, όπως την είχατε ονομάσει, για επαναφορά της διάρκειας ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες.

Η ρύθμιση που φέρνετε για το γάλα είναι ουσιαστικά αντιγραφή της γαλλικής ρύθμισης, καθώς οι Γάλλοι πριν δύο χρόνια ξεκίνησαν τη σχετική αξίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δέχθηκε τη σήμανση για μια δοκιμαστική περίοδο 2 ετών. Αλλά και επ' αυτού σας επισημάνθηκαν γκρίζες ζώνες, τις οποίες καλό είναι να τις δείτε πριν καταστεί η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Μιλώ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες μπορεί να εισάγουν γάλα που αρμέχτηκε σε τρίτη χώρα, να το επεξεργάζονται, να το συσκευάζουν και να το πλασάρουν στην ελληνική αγορά ως προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στην υποχρέωση σήμανσης της χώρας προέλευσης του κρέατος πέρα της ζυγιστικής μηχανής και στην ταμειακή, θεωρώ ότι είναι πράγματι θετικό βήμα. Ακρογωνιαίος, όμως, λίθος για να μη μείνει δώρον άδωρον, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όπως οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν, έχουν ατονήσει.

Εν κατακλείδι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό μοιάζει με μια φωτεινή εξαίρεση στον ορυμαγδό μέτρων που επιβάλλατε στους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως το λεγόμενο ‘‘αγροτικό πετρέλαιο’’.

Κύριε υπουργέ, φαντάζομαι ότι τώρα θα συνειδητοποιείτε την αξία της λαϊκής ρήσης ‘‘έξω από το χορό πολλά τραγούδια’’. Τάξατε πολλά. Υποσχεθήκατε πολλά, ίσως γιατί είχατε αυταπάτες, ίσως γιατί είχατε καλές προθέσεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας δεν κρινόμαστε από τις προθέσεις μας, αλλά από τα έργα μας. Φτάνουν οι αμαρτίες σας. Μη σηκώνετε στους ώμους σας και τις αμαρτίες άλλων που σας εκθέτουν, όπως στην περίπτωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?v=coMxYAD4HF4&feature=youtu.be

back to top