Menu
A+ A A-

Σότσι 1

Σότσι Ρωσίας, 22 Οκτωβρίου 2017

Εισήγηση
του εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας
των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ
στο Σότσι 22-25.10.17

«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω εκ προοιμίου να ευχαριστήσω τη ρωσική αντιπροσωπεία για η θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξε στο Σότσι και να εκφράσω τη χαρά μου που βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά όλοι μαζί για να συζητήσουμε τα πεπραγμένα του οργανισμού μας, και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς του στόχους. Θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα πορεία μας είναι ιδιαίτερα γόνιμη, καθώς έχουμε ήδη δώσει το δικό μας στίγμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι το παρακολουθούν πολλοί.

Αυτό, όμως, δημιουργεί και απαιτήσεις τόσο ως προς την εμβάθυνση του έργου μας όσο και τη διεύρυνσή του. Η αναβάθμιση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας μπορεί να της δώσει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στους διαφόρους διεθνείς οργανισμούς και να γίνει σημείο αναφοράς για τα κράτη μας.

Ως εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ήθελα να επισημάνω, κάτι που είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό: τα δικαιώματα των Ορθοδόξων και εν γένει των Χριστιανών, συχνά παραβιάζονται συστηματικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να μιλούμε για κανονικές διώξεις.

Αυτό συμβαίνει, πρωτίστως, στο ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, σε χώρες όπως τη Συρία, το Ιράκ αλλά και στην Αίγυπτο, όπου ακραίοι ισλαμιστές έβαλαν στο στόχαστρό τους το χριστιανικό στοιχείο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καταστροφή ναών και μνημείων.

Ωστόσο, οι πρόσφατες νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους –όπως είπε και ο συνάδελφος από τη Συρία, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο ώστε να αποκατασταθεί και πάλι η λάμψη του Χριστιανισμού στο αρχαίο λίκνο του.

Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι, παράλληλα με τις ζοφερές αυτές καταστάσεις, διαπιστώνονται και αρκετά σημάδια ελπίδας για τη δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών σ’ αυτήν την διακεκαυμένη ζώνη του πλανήτη. Αυτό το βλέπουμε στην Αίγυπτο, αλλά και στη Συρία, με την πολιτική που ακολουθούν οι σημερινές ηγεσίες τους.

Το βλέπουμε όμως πρωτίστως στον Λίβανο. Και αυτή την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών κάθε δόγματος και όλων των Μουσουλμάνων θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ως ΔΣΟ, κατά την επίσκεψή μας στην Βηρυτό, τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Λιβανέζικο Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο του Μπάλαμαντ. Ο Λίβανος είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήταν, όμως, μεγάλη παράλειψη να περιορίζαμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων μόνον στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς, ανάλογα κρούσματα έχουμε και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Αλβανία. Μια χώρα που πέρασε για 45 χρόνια από ένα σκληρό καθεστώς αθεΐας που καταδίωξε απηνώς κάθε λατρευτική πράξη, κατέστρεψε ναούς, που τους μετέτρεψε σε αποθήκες και σε στάβλους. Ωστόσο, η πτώση του κομουνισμού, δεν έφερε, όπως περίμεναν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας αυτής, την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής συνείδησης.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένας ακραίος αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος στρέφεται κυρίως εναντίον της ορθοδοξίας και της μεγάλης εθνικής ελληνικής μειονότητας που διαβιεί στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου στη σημερινή Αλβανία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυθαιρεσιών σε περιοχές όπως η Χειμάρα, με κατεδαφίσεις σπιτιών ακόμη και εκκλησιών, αρπαγή περιουσιών και διώξεων, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με ευρωπαϊκό κράτος, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ταυτοχρόνως, εντός του αλβανικού στοιχείου είναι ανησυχητική η αύξηση του ακραίου ισλαμισμού, που αποτελεί απειλή για όλα τα Βαλκάνια. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες εντάσσεται σε αυτήν την εθνικιστική πολιτική των Τιράνων, που θα πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, και η ΔΣΟ μπορεί να έχει τη δική της συνεισφορά σ’ αυτό.

Καταπατήσεις, όμως ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορθοδόξων έχουμε ακόμη και σε ορθόδοξες χώρες. Ένα ακόμη λυπηρό γεγονός, το οποίο και αυτό εντάσσεται στην ίδια λογική του ακραίου εθνικισμού, είναι η απόφαση της ουκρανικής βουλής “βερχόβνα ράντα”, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας, για τον νέο εκπαιδευτικό νόμο.

Τα εμπόδια που μπαίνουν στη διδασκαλία των μειονοτικών γλωσσών μετά το δημοτικό, που σύντομα μπορεί να καταργηθεί και εκεί, συνιστούν πράξη που απάδει μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα οι Έλληνες της Μαριούπολης, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι, οι Σλοβάκοι, που ζουν στην Ουκρανία να μην διδάσκονται την γλώσσα τους, και να επιστρέψουμε στις σταλινικές λογικές της καταστολής της δεκαετίας του 1930.

Κύριε Γραμματέα,
Η αγωνία μας για την Ορθοδοξία, πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνει πάντοτε εκτός από τους ορθόδοξους πληθυσμούς και τα ορθόδοξα μνημεία μας. Και για τούτο το λόγο, είναι χρέος μας να αποτρέψουμε την καταστροφή τους ή την μετατροπή τους για αλλότριους σκοπούς. Αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος κ. Ποπόφ στις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ για τις καταστροφές μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο, την Κύπρο,, τη Μέση Ανατολή κ.α. που ευαισθητοποίησαν και το ευρωκοινοβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Αναφέρω σαν παράδειγμα προς αποφυγήν, για μια ακόμη φορά, την συστηματική πολιτική της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέπει βυζαντινούς ναούς σε ισλαμικά τεμένη. Ιδίως τον στόχο της για την μετατροπή της Αγιασοφιάς στην Πόλη, τον οποίο προσεγγίζει με μελετημένα βήματα. Αυτήν την εξέλιξη πρέπει συντονισμένα όλοι οι ορθόδοξοι, όλοι οι χριστιανοί και όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, που σέβονται την ιστορία, να την αποτρέψουμε

Κύριε πρόεδρε, κύριε γενικέ,
Για να γίνει πιο αποδοτική η εργασία μας, θα ήθελα να προτείνω στη σημερινή μας συνάντηση την δημιουργία ενός μόνιμου Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα έλθει να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Το Παρατηρητήριο μπορεί να αναδειχθεί σε θεσμό στον οποίο οι απανταχού ορθόδοξοι θα μπορούν να βρίσκουν πρόσβαση και μέσω αυτού να πληροφορείται η διεθνής κοινότητα, άμεσα, έγκυρα και ουσιαστικά τα γεγονότα.

Για το σκοπό αυτό ίσως χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μόνιμη γραμματεία, με εξειδικευμένο προσωπικό, η οποία θα εργασθεί για την σύσταση ενός παγκόσμιου δικτύου αμφίπλευρης ενημέρωσης. Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι νομίζω ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία του. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να παίρνουν την μορφή ετήσιας Έκθεσης Παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων όπου γης. Η Έκθεση θα αποστέλλεται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ και θα κοινοποιείται στα κράτη μέλη της ΔΣΟ και εκείνα που προβαίνουν σε παραβιάσεις. Ήδη, όπως είπε στην εισήγησή του και ο πρόεδρος Ποπόφ, τα ψηφίσματά μας λαμβάνονται υπόψη από διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα.


Θα παρακαλούσα, λοιπόν, στην επόμενη συνάντησή μας το ζήτημα αυτό να είναι στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα όλες οι αντιπροσωπείες να τοποθετηθούν επ’ αυτής πριν λάβουμε απόφαση.

Τέλος, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους φίλους Ρώσους διοργανωτές της Συνόδου στο υπέροχο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σημείο συνάντησης των πολιτισμών, από την αρχαιότητα, και την εποχή του χρυσόμαλλου δέρατος, μέχρι και τις ημέρες μας.

Σας ευχαριστώ».

Σότσι 2 1 Σότσι 3

back to top