Menu
A+ A A-

Επικ. Επερώτηση 1

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία
του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ με θέμα:
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι κοινός τόπος πλέον η διαπίστωση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο αυτό ιστορικό πείραμα που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων με σκοπό τη διαρκή ευημερία και την ειρήνη στους λαούς της Ευρώπης, βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι.

Τα προηγούμενα χρόνια, έως και πρόσφατα, παρακολουθήσαμε τα απειλητικά σημάδια της αποσύνθεσης και την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ένωση και τους θεσμούς της. Κατέστη φανερό ότι ή η Ευρώπη θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μεγαλύτερη εμβάθυνση με αναδιάταξη των στόχων της ή θα συνεχίσει την οδό της παρακμής, με άδηλο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αφύπνιση δυνάμεων και προσωπικοτήτων όπως ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Πρόεδρος Μακρόν, που θέτουν μετ’ επιτάσεως το αίτημα της αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται την κατάλληλη στιγμή.

Για την Ελλάδα η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και η συμβολή της στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού μέλλοντος είναι απλώς μονόδρομος. Αυτό αποδείχθηκε, αλλά από την ανάποδη, κατά την καταστροφική περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, τότε που ο ανεύθυνος πολιτικός λόγος από τους επιγόνους του πάλαι ποτέ «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» λίγο έλειψε να εκτροχιάσει τη χώρα από τις ευρωπαϊκές ράγες.
Το ποια θα ήταν η εξέλιξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παραδέχονται σήμερα ακόμα και όσοι με αυταπάτες τότε είχαν σηκώσει παντιέρα, τουλάχιστον λεκτικά, για άλλα λιμάνια. Προφανώς θα είχαμε βουλιάξει στο οικονομικό και κοινωνικό χάος.

Δυστυχώς, το ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας και ψεύδους συνεχίζεται χωρίς ίχνος τσίπας. Ακούμε έκπληκτοι τον κ. Τσίπρα να επαινεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο και να λέει ότι οσονούπω θα τους ακολουθήσουμε και εμείς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί αντιμνημονιακοί συγγενείς ξόρκιζαν το κυπριακό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ή όταν ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Πορτογαλία, μια ακόμη χώρα που βγήκε από τη μέγγενη των μνημονίων -γιατί δεν είχε εκεί ΣΥΡΙΖΑ-, ακούμε επίσης να τους συγχαίρει, την ίδια ώρα που η Κυβέρνησή του τσεκουρώνει τα επιδόματα των πολυτέκνων και των τριτέκνων, που σφαγιάζει συντάξεις και μισθούς, ενώ παίρνουν μπρος οι πλειστηριασμοί σπιτιών, στο άκουσμα των οποίων κάποτε σκίζατε τα ιμάτιά σας για να μην τα πάρουν οι τράπεζες.

Φτάσαμε στο σημείο πρώην Υπουργός σας να λέει ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία που δεν προχώρησε τους πλειστηριασμούς και έβγαζε αποφάσεις προστασίας της κατοικίας. Εδώ πια σηκώνουμε τα χέρια. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τους συνειρμούς. Φεύγουμε από την πολιτική και εισερχόμαστε στα χωράφια της ψυχοπαθολογίας.

Για εμάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και για τον ευρωπαϊκό δρόμο δεν υπάρχουν ήξεις αφήξεις. Παραμένουμε σταθεροί στη γραμμή που χάραξε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής πολλές δεκαετίες πριν: Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των διεργασιών, ώστε υπερνικώντας τα τεράστια προβλήματα που έχουν επισωρεύσει οι χρόνιες παθογένειες και εμμονές, να συντονίσουμε το βήμα μας με τις πρωτοπόρες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι άξονες επί των οποίων πρέπει να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές είναι συγκεκριμένοι. Πρωτίστως, η οικονομική πολιτική. Η Ευρώπη βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα να συμπιέζεται ανάμεσα στη Σκύλλα μιας αυστηρής δημοσιονομικής γραμμής, που διόγκωσε κοινωνικές ανισότητες και το χάσμα Βορρά -Νότου και στη Χάρυβδη ενός αφελούς και εξαιρετικά επικίνδυνου λαϊκισμού, τις συνέπειες του οποίου βιώνει και ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προτάσεις για ταχύτερη ενοποίηση, για κοινό προϋπολογισμό, κοινό Υπουργό Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επί τούτων η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση και όχι να εμφανίζεται με διφορούμενη στάση, όπως συνηθίζει, για να ικανοποιεί και το ακροαριστερό ακροατήριό της.

Ο δρόμος μας πρέπει να είναι αυτός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδεύονται όμως από την επιβεβλημένη κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι, θα έλεγα, και το μεγάλο στοίχημα για όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.
Κύριε Υπουργέ, οι ταπεινωτικοί έλεγχοι των Ελλήνων ταξιδιωτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας με τη de facto ακύρωση της Συνθήκης Σένγκεν πρέπει θα αρθούν. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα ελάχιστες είναι οι ελπίδες μας από την παρούσα Κυβέρνηση που πρώτο βιολί παίζουν συνιστώσες, ΜΚΟ, αλληλέγγυοι.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, απαραίτητη είναι η συγκρότηση ενός αξιόμαχου ευρωπαϊκού στρατού και η χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής, όπως φάνηκε και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να οδηγεί σε έναν νέο διχασμό της Ευρώπης και σε νέα τείχη, αλλά στην εμπέδωση της ασφάλειας όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=kRBkIFK7ksg&feature=youtu.be

back to top