Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνεντεύξεις
Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: «Αντί ενός αρραγούς μετώπου η κυβέρνηση επιλέγει τον τεχνητό διχασμό» - Συνέντευξη στη “Δημοκρατική της Ρόδου”

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Συνέντευξη
του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εφημερίδα «Η δημοκρατική της Ρόδου» και στη δημοσιογράφο Πέγκυ Ντόκου


Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγει τον τεχνητό «διχασμό» με την υπόθεση Novartis λόγω των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δ» ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επιπλέον μιλάει για τις δημοσκοπήσεις, για το μεταναστευτικό αλλά και για την κατάσταση ανομίας στην Αθήνα, που δείχνει ανεξέλεγκτη.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χαρακόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για την υπόθεση Novartis που συμπίπτει χρονολογικά με τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Κατά την άποψή σας για ποιον λόγο η κυβέρνηση άνοιξε αυτό το θέμα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, υπό το κράτος του πανικού που της προκάλεσαν τα μεγάλα και ακηδεμόνευτα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, αποφάσισε να παίξει το χαρτί της σκανδαλολογίας. Η σπουδή με την οποία έδωσε την υπόθεση στην δημοσιότητα και η εμμονή να βάλει στο στόχαστρό την αντιπολίτευση μαρτυρούν τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, οι σημερινοί κυβερνώντες σε ένα μόνον πράγμα αποδεικνύονται ταλαντούχοι: στο επικοινωνιακό ψεύδος για την κατάκτηση και την παραμονή στην εξουσία. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι καταστροφικό. Με τα ψέματα και τις «αυταπάτες» η χώρα βρέθηκε να χάνει δισεκατομμύρια, να μπαίνει σε αχρείαστα μνημόνια, να δεσμεύεται για δεκαετίες. Και τώρα, πάλι, που άνοιξαν όλα τα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εθνικού μετώπου που θα υψωθεί έναντι των πολυποίκιλων απειλών, επιλέγει τον τεχνητό διχασμό. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα μας βγάλει από το Μνημόνια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα το ανακοινώσει από το Καστελόριζο όπως τότε, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης. Θα ήθελα την εκτίμησή σας.
Αν σε αυτήν την κυβέρνηση εργάζονταν τόσο για να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας όσο για την παραγωγή επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση σήμερα. Αλλά αυτό γνωρίζουν, αυτό κάνουν: την τέχνη της παραπλάνησης. Αφού έπιασε το 2015, και μάλιστα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις, πιστεύουν ότι μπορεί να πιάνει εσαεί. Όμως, «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Και μπορεί να παραμένουν τρία χρόνια στην εξουσία, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, ωστόσο, την έχουν χάσει προ πολλού. Γιατί όσα και να ισχυρίζονται για την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, και τα γνωρίζουν εξ ιδίας πείρας οι πολίτες. Όλοι βλέπουν τι πληρώνουν σε υπέρογκους φόρους, για να παραχθούν τα πλεονάσματα για τα οποία επαίρεται ο κ. Τσίπρας. Όλοι γνωρίζουν ότι η επιχειρηματικότητα αγκομαχά, γιατί έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος που την απομυζά για να «ταΐζει» Καρανίκες. Όλοι πληροφορούνται για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, έπειτα από τρία δραματικά χρόνια, φθάσαμε σε ένα σημείο που ήμασταν ήδη το 2014, πριν ο κ. Κουβέλης ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά. Και σήμερα, αφού πληρώσαμε αδρά τα τερτίπια του κ. Βαρουφάκη και της παρέας του μιλούν για «έξοδο». Όποια, όμως, φιέστα και να κάνει ο κ. Τσίπρας στο ακριτικό Καστελόριζο, ή αλλού, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις περικοπές των συντάξεων που έρχονται το 2019, ούτε τη μείωση του αφορολογήτου, ούτε τα υψηλά πλεονάσματα, ούτε το υπερταμείο των 99 ετών.
• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά τη Ν.Δ. αρκετές μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αισιόδοξος για την ώρα της κάλπης; Θα καταφέρετε την αυτοδυναμία;
Ο στόχος μας είναι αυτός. Ένα, πάντως, είναι σίγουρο. Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτή την κυβέρνηση των δημαγωγών. Αρχικώς, βίωσαν την ανικανότητά τους στην διαχείριση της οικονομίας, του μεταναστευτικού και της εγκληματικότητας. Στη συνέχεια αντιλήφθηκαν το πόσο επικίνδυνοι είναι στις επιλογές τους για τα εθνικά θέματα. Τέλος, αποκαθηλώθηκε και το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της «χαβιαροαριστεράς», κατά τη γαλλική ορολογία. Αποδείχθηκε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός», και γι’ αυτό όσα φανταχτερά κουρέλια κι αν φορέσουν στην παρούσα διακυβέρνηση, δεν συμμορφώνεται. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάγκο, οι αναπληρωματικοί του, που υποτίθεται θα έδιναν νέα ώθηση σε ένα κουρασμένο κυβερνητικό σχήμα, έρχονται από το… προχθές. Το ζητούμενο είναι μόνον να μην παραταθεί ο χρόνος παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί όσο μένουν τόσο θα διογκώνονται τα προβλήματα.
• Πρόσφατα βρεθήκατε στο νησί της Λέρου. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχουν πλήξει τα νησιά μας και κατ’ επέκταση την χώρα. Πώς θα έπρεπε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση και τι θα κάνει η Ν.Δ.;
Οι Συριζαίοι ήλθαν στην εξουσία με τις ιδεοληψίες του αριστερού περιθωρίου, με ιδέες για «ανοιχτά σύνορα» ή για «το Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του». Και αρχικώς πάνω σε αυτές τις επικίνδυνες αντιλήψεις κινήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί το σύνθημα απέναντι και να περάσουν από την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι που κλείστηκαν τα βόρεια σύνορα. Βέβαια, ακόμη και τότε η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για μετανάστες που… λιάζονται στην πλατεία Ομονοίας και μετά εξαφανίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, τα νησιά μας σήμερα αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Από την μία οι μετανάστες ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αν και στη Λέρο όπως είδα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα σε σχέση για παράδειγμα με την Λέσβο. Αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες δεν μας τιμούν καθόλου ως χώρα, και είναι άξιον απορίας που πάνε τα εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνουμε για τη δημιουργία δομών. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και θέμα στις τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν τα πολυπληθή γκέτο δίπλα στην πόρτα τους, με τον εύλογο φόβο να θεριεύει, και το κράτος να μην μπορεί να δώσει λύσεις. Η ΝΔ έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επίλυσης του μεταναστευτικού, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χίο. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε μια νήσος Έλις για την Ευρώπη.
• Η κατάσταση με την ανομία στην πρωτεύουσα δείχνει ανεξέλεγκτη. Διάφορες ομάδες, δραστηριοποιούνται εκτός νόμου και εκφοβίζουν τους πολίτες. Τι θα κάνει η Ν.Δ. εάν εκλεγεί στην εξουσία;
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια πρωτοφανή έξαρση της ανομίας από τους λεγόμενους αναρχικούς. Σπάνε, καίνε, απειλούν, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση από το κράτος. Αυτά είναι τα επίχειρα της ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθεί μια κυβέρνηση που επιθυμεί να προστατεύει τις εκλεκτικές συγγένειές της με το περιθώριο. Επί τρία χρόνια, οι κάθε είδους ομάδες τραμπούκων και κουκουλοφόρων δρουν υπό την κυβερνητική ανοχή. Η ανοχή αυτή είναι που επέτρεψε να διογκωθεί το Εξαρχιστάν, να μετατραπεί ο Ρουβίκωνας σε παράγοντα του πολιτικού μας βίου, να επανεμφανιστούν τρομοκρατικές ομάδες, να επιβληθεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα καθεστώς φόβου και βίας. Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει ένα κράτος που θα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση ο νόμος και η τάξη θα επικρατήσουν παντού και για όλους. Η αστυνομία έχει την επιχειρησιακή ικανότητα. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση!

Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε εδώRead more...

Συνέντευξη Μαξ. Χαρακόπουλου στην ΕΡΤ Λάρισας και στους δημοσιογράφους Μάνια Γκουσιάρη και Βαγγ. Μητρούσια

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ERT RADIO

Λάρισα 20 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΑΝΙΑ ΓΚΟΥΣΙΑΡΗ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑ


Ετοιμάζονται κινήσεις αγροτών σε διάφορες περιοχές. Ήδη έχουν πει οι αγρότες της Καρδίτσας ότι βγαίνουν τη Δευτέρα στον Ε65, υπάρχει ένα συλλαλητήριο που γίνεται στα Φάρσαλα, και γενικότερα υπάρχει μια αγωνία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Τα προβλήματα έχουν μείνει ίδια εδώ και χρόνια και δεν έχουν δοθεί λύσεις και έχουν γίνει και χειρότερα κυρίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό

Μακάρι να είχαν μείνει τα ίδια. Όπως συμπληρώσατε έχουν γίνει πολύ χειρότερα. Θα σας έλεγα ότι, βλέποντας και τα αιτήματα που από πέρυσι είναι στην προμετωπίδα της ατζέντας που θέτουν οι αγρότες μας, ουσιαστικά αυτά που εμείς είχαμε αποκρούσει και στη συνέχεια πήραν την μορφή μέτρων από την κυβέρνηση, την άρση αυτών ζητούν οι αγρότες.

Τα είχατε αποκρούσει ή ήταν δεσμεύσεις που εσείς είχατε μπει στη θέση να αναλάβετε;

Οι θέσεις φαίνονται από την υπογραφή που βάζει ο καθένας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης και την περίοδο της δικής μου παραμονής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης του ΟΓΑ, δεν υπήρχε ζήτημα υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης μια σειράς φοροαπαλλαγών που στόχο είχα την μείωση του κόστους παραγωγής, όπως τον φόρο στο λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο. Θυμούμαι χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις του 2013 τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα στην καρότσα του αγροτοσυνδικαλιστή Βάγγου, στο μπλόκο του Κάστρου, να μας ασκεί σκληρή κριτική για το κόστος παραγωγής. Γιατί τότε υπήρχε μια μείωση της τάξεως των 30 εκ ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο, αντί για 160 εκ. είχε προϋπολογισθεί να δοθούν στους αγρότες 130 εκ. Είχαν βγει τότε όλοι στα κάγκελα. Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και συνεδριάσεις, στο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών τότε, τον κ. Στουρνάρα, βρέθηκαν τα 30 εκ. από το επίδομα θέρμανσης και αποδόθηκε στους αγρότες το σύνολο του αγροτικού πετρελαίου, 160 εκ. Και σήμερα όχι απλώς μειώθηκε, αλλά καταργήθηκε πλήρως το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο.
Και μια και μίλησα για επίδομα θέρμανσης θυμόσαστε την ευκολία με την οποία αποδίδονταν με αφοριστικό τρόπο καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης με αφορμή το ατυχές συμβάν με τα μαγκάλια στη Λάρισα. Εμείς δίναμε 210 εκ. και ήμασταν οι σκληροί, οι ανάλγητοι, οι «δολοφόνοι», όπως έλεγαν κάποιοι τότε. Και σήμερα έχει περιοριστεί στο ένα τέταρτο, είναι 47 εκ. στον τελευταίο προϋπολογισμό που ψηφίσαμε, με την κυβέρνηση «πρώτης φορά αριστερά».
Αλλά να επανέλθω στα αγροτικά. Βλέπω και την κούραση που καταγράφεται στους αγρότες αν θα βγουν στους δρόμους, αν θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Βλέπουμε ότι έχουν μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια οι κινητοποιήσεις. Θυμίζει λίγο την ιστορία με τον τσομπανάκο που φωνάζει κλέφτης-κλέφτης και στο τέλος κανείς δεν τον ακούει. Κουράστηκαν οι αγρότες, γιατί πρώτον οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν έναν εθιμικό χαρακτήρα, Γίνονταν και την περίοδο των παχέων αγελάδων, τότε που υπήρχε ευημερία και ήταν υπερβολικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Σήμερα που έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο, που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα βλέπετε ότι δυσπιστούν πολλοί να βγουν στους δρόμους, γιατί θεωρούν ότι δεν εισακούεται και η φωνή τους. Παλαιότερα οι κινητοποιήσεις έφερναν και κάποια αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που είναι πραγματικά ανάλγητη.

Οι ίδιοι όμως ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο. Ότι αν δεν βγουμε στο δρόμο, αν δεν φωνάξουμε, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα τα οξυμένα τα οποία αντιμετωπίζουμε, τότε δεν έχουμε άλλον τρόπο για να πετύχουμε.

Και θεωρούν ότι έχουν κερδίσει από τους αγώνες που δώσανε, για παράδειγμα το αφορολόγητο, η σταδιακή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και διάφορα άλλα παραδείγματα.

Με συγχωρείτε, Δεν υπήρχε ζήτημα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης του ΟΓΑ πριν 3 χρόνια. Δεν διαφωνώ με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και με το πλαίσιο του αγώνα, που οι αγρότες αυτοί αποφασίζουν και αυτοί κρίνουν. Σας λέω απλά τι ακούω από τις συνομιλίες μου με απλούς αγρότες.

Επειδή μπαίνει αυτό που λέτε, ότι το συζητάνε και ότι γιατί να βγω, θα κερδίσουμε κάτι; Υπάρχει μια κόπωση και μια απογοήτευση των αγροτών.

Πώς μπορούν να αλλάξουν αυτά που δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα χωράφια τους; Και κυρίως το ξέρετε ότι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Συμφωνώ, αλλά η βασική επιλογή που αλλάζει προς μια κατεύθυνση ή άλλη είναι η ψήφος, η δυνατότητα που έχουμε στις εκλογές. Οι αγρότες είναι κι αυτοί από τους πολίτες που παρασύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο κάμπος βάφτηκε στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και τους Ιανουαρίου του 15 και του Σεπτεμβρίου του 15. Με τη ψήφο μας αλλάζουμε κάθε φορά την κατεύθυνση της πολιτικής. Βεβαίως, έχουν δικαίωμα να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα, έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν υποστηρίζοντας την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, αλλά την κρίσιμη στιγμή πρέπει να κάνουμε την ορθή επιλογή. Αυτές τις ημέρες καταγράφεται ένα ακόμη πολύ έντονο πρόβλημα που έχει να κάνει με την κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό φέτας στη χώρας. Η φέτα παράγεται από το αιγοπρόβειο γάλα, χρειαζόμαστε αύξηση της αιγοπροβατοτροφείας για να καλύψουμε την παγκόσμια ανάγκη για φέτα. Επί των ημερών μου το αιγοπρόβειο γάλα είχε περί το ένα ευρώ. Πληροφορούμε από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ότι οι τιμές καταρρέουν. Ήταν στα 90-93 λεπτά και με ενημέρωσαν στο Λιβάδι Ελασσόνας ότι τους πληρώνουν ακόμη και με 82 λεπτά.

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Δεν είναι ψέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως στο ζήτημα τα φέτας είναι θυμωμένοι οι κτηνοτρόφοι με την ΝΔ. για τη στάση των ευρωβουλευτών.
Οι κτηνοτρόφοι να μην πέφτουν θύματα της προπαγάνδας που ασκείται από κυβερνητικά στελέχη και από ΜΜΕ. Διότι ούτε η φέτα επέφερε την μείωση, ούτε οι εταιρικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ας αναρωτηθούν, με αυτούς που τους έταζαν ανώγεια και κατώγεια γιατί κατέρρευσαν οι τιμές σήμερα στο αγιγοπρόβειο γάλα στην Ελλάδα, από το 1 ευρώ έπεσε ακόμη και στα 82 λεπτά; 18 λεπτά κάτω από τις τιμές που ήταν επί των ημερών μας, και ουσιαστικά καθίστανται μη βιώσιμες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Εύκολοι στα λόγια κάποιοι αλλά στην πράξη…

Μπορεί να παρέμβει τώρα, γιατί τις τιμές τις ρίχνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι;

Γίνονται έλεγχοι αυτή την στιγμή; Εδώ υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρχε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας προς τους κτηνοτρόφους που τους έλεγε ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές που λαμβάνει το γάλα γιατί οι ανταγωνιστές του εισάγουν γάλα για να κάνουν φέτα.

Αυτό γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το ξέρετε

Εγώ δεν ξέρω αν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, εγώ ξέρω ότι υπήρχαν έλεγχοι και οι τιμές δεν είχαν καταρρεύσει. Όταν επίσημα γαλακτοβιομηχανία στέλνει τέτοιες επιστολές στους παραγωγούς, το κράτος τι κάνει; Η φέτα ξέρετε είναι ΠΟΠ. Πρέπει να παράγεται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα όχι από εισαγόμενο.

Σαφέστατα. Θέλω να μας πείτε και τη δική σας θέση, γιατί ξέρουμε ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα. Επειδή το θέμα αυτό πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί στην ελληνική βουλή. Σήμερα υπάρχει και μια ημερίδα στην Ελασσόνα, όπου θα συζητήσουν για να υπάρχει και η διεπαγγελματική που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπήρχε, για να προστατεύσει αυτό το προϊόν που, όπως είπατε είναι ΠΟΠ αλλά δυστυχώς δεν έχει πάρει την αξία που θα έπρεπε να έχει. Το τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ξέρετε και εσείς αλλά και τι γίνεται σήμερα.

Σήμερα, λοιπόν που καταρρέουν οι τιμές έχουν ένα μέτρο σύγκρισης οι αγρότες, τι λάμβαναν στο παρελθόν οι κτηνοτρόφοι μας και τι πολιτικές ασκούνται σήμερα και έχουμε την κατάρρευση των τιμών. Ένα το κρατούμενο. Οι κτηνοτρόφοι με όλους τους εμπλεκομένους στο χώρο, προχώρησαν στην κατάθεση ενός φακέλου για την προώθηση διεπαγγελματικής για την φέτα. Παραδόξως στην κυβέρνηση, κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και νίπτουν τα χείρας τους, γιατί λέει κατατέθηκε και άλλη πρόταση. Η οποία, όμως, πληροφορούμαστε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που χρειάζονται. Θα πρέπει τέλος πάντων, να αποφασίσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στην συγκρότηση της διεπαγγλεματικής φέτας, που είναι εργαλείο άσκησης σοβαρής πολιτικής, χάραξης πολιτικής, που θα έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την πολιτεία. Όσον αφορά στο ζήτημα των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες και αναφέρεστε στη CETA, την πρόσφατη συμφωνία, που τόσος θόρυβος έγινε και σηκώθηκε πολλή σκόνη, της συμφωνίας Ε.Ε. με τον Καναδά, η άποψη η δική μας που διατυπώθηκε και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους στο Βλαχογιάννη, είναι ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις η Βουλή εν προκειμένω να αναλάβει πρωτοβουλία, να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία της φέτας ως ΠΟΠ στη συμφωνία με τον Καναδά, πριν έλθει η συμφωνία για επικύρωση στη βουλή. Και νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να τονίσουμε. Εγώ το έκανα και με επιστολές προς τον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνγκερ, προς τους αρμόδιους επιτρόπους Εμπορίου και Γεωργίας της Ε.Ε., τους επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, στο ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθεί ότι τα ΠΟΠ είναι μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και θα πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των ζητημάτων που θα οφείλει να προστατεύει με τρίτες χώρες, να μην έχουμε δηλαδή ΠΟΠ δύο και τριών ταχυτήτων, να μην έχουμε δηλαδή κάποια που θα έχουν πλήρη προστασία, κάποια που θα έχουν μερική προστασία και κάποια που δεν θα έχουν καμία προστασία. Είναι η δική μου θέση και αυτήν με συνέπεια υποστηρίζω όλα αυτά τα χρόνια.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο κ. Χαρακόπουλε. Είπατε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να συγκρίνουν τις πολιτικές και να κάνουν την επιλογή τους την κρίσιμη ώρα., την ώρα, που θα κάνουν στις εκλογές και θα διαλέξουν ποιόν θέλουν και ποιόν θεωρούν ικανότερο να κυβερνήσει. Εάν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στις επόμενες εκλογές θεωρήσουν ότι η ΝΔ τελικά ίσως έχει καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και σας προτιμήσει, και το αποτέλεσμα να δικαιώνει εσάς, η ΝΔ αν κυβερνήσει τι θα κάνει με τους αγρότες; Θα άρει όλα αυτά που έχουν ψηφιστεί. Θα προχωρήσει σε κάποια άλλη πολιτική; Τι εναλλακτικές πρακτικές διαθέτει;

Ο στόχος μας είναι αυτός. Να αρθούν όλες αυτές οι στρεβλώσεις και τα εμπόδια που μπήκαν τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν. Δεν είμαστε ένα κόμμα που δεν έχει διαδρομή στα πολιτικά πράγματα. Έχει δώσει δείγματα γραφής από την άσκηση κυβερνητικής ευθύνης.

Θα μπορεί να το κάνει αυτό που λέτε κ. Χαρακόπουλε; Γιατί ξέρετε ότι κάθε φορά που έρχονται οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι, λέτε ξέρετε δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, γιατί έχει υπογραφεί από την Ε.Ε. Μπορεί να το επικαλεστείτε πάλι ξανά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με σαφήνεια και δεσμεύτηκε και για συγκεκριμένα πράγματα στο προσυνέδριο της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, που έγινε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Μιλήσαμε για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πολιτικές που στόχο θα έχουν τη στήριξη των αγροτών ευρύτερα. Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές θα παρουσιάσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για τους αγρότες. Εγώ κατανοώ όλους αυτούς που «έχουν καεί στον χυλό» από τις μεγάλες υποσχέσεις και «φυσάνε και το γιαούρτι». Εγώ πήγαινα σε χωριά της περιφέρειάς μου στις εκλογές και τους μίλαγα για την πρόθεσή μας τότε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 7% για το 2015 και γέλαγαν. Μου έλεγαν: «Μάξιμε ο άλλος υπόσχεται ότι θα καταργήσει τελείως!». Και τους έλεγα «μα πιστεύετε ότι θα το καταργήσει μια αριστερή κυβέρνηση η οποία έχει τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της για την ιδιοκτησία, την ιδιωτική περιουσία;». «Μα και 100 % να μην τον καταργήσει, τα μισά από αυτά που υπόσχεται να κάνει θα είμαστε ευχαριστημένοι…». Όχι μόνον δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά προχωρούμε πιά και σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχει νόμος που προστατεύεται η πρώτη κατοικία, γιατί αυτό ακούμε από την πλευρά των κυβερνώντων. Ισχύει ή δεν ισχύει;

Αν υπήρχε θα επέκτειναν τον νόμο το δικό μας. Μιλάνε για συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες. Συμφωνίες κυρίων δεν υπάρχουν αν δεν είναι διατυπωμένες σε χαρτί και αν δεν έχουν την επικύρωση της ελληνικής βουλής. Το επόμενο διάστημα που θα αρχίσουμε να βλέπουμε εικόνες με πλειστηριασμούς, με εξώσεις κυρίως, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πιά με ηλεκτρονικό τρόπο, τότε θα υπάρξει το σοκ στην ελληνική κοινωνία, για όλους αυτούς που έλεγαν κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Και τελικά με τις ευλογίες και με τη βούλα τους κινδυνεύει κάθε σπίτι να περάσει σε χέρι τραπεζίτη.

Να πούμε και για το «μακεδονικό» κάποια πράγματα.

Ήθελα να πω ότι στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συναντίληψη και συναίνεση. Να μην αντιμετωπίζονται με όρους εσωτερικής πολιτικής και αποκόμισης πολιτικών μικροκομματικών κερδών. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Μέχρι στιγμής η υπόθεση, όπως τη χειριζόμαστε από ελληνικής πλευράς δείχνει ότι η κυβέρνηση σ’ αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει. Πριν καν ενημερωθούν τα κόμματα, πριν καν ενημερωθεί η ελληνική βουλή υπήρχε για λόγους επικοινωνιακούς μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Καλώς να ενημερωθεί η εκκλησία. Έχει σημαίνοντα λόγο και εμείς είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι οφείλει να έχει παρουσία και δράση και λόγο έκφρασης και διατύπωσης γνώμης η Εκκλησία. Αλλά υπάρχουν συντεταγμένα όργανα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαπραγμάτευση εν κρυπτώ, μια μυστική διπλωματία, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της χώρας, τι διεκδικούμε από αυτήν την διαπραγμάτευση και πώς, εν τέλει, θα λύσουμε το πρόβλημα, χωρίς να αφήνουμε ουρές και ερωτηματικά τα οποία μπορεί στο μέλλον, να αποβούν σε βάρος του εθνικού οφέλους.

Εσείς ποια θεωρείτε πιο ρεαλιστική λύση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Νομίζω ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Θα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα που έχουν με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, το ζήτημα της εθνότητας. Επιχειρούν να κατασκευάσουν μια «μακεδονική» δήθεν εθνότητα από το μηδέν. Ο Γκλιγκόροφ, ο ιστορικός τους ηγέτης, όταν τα Σκόπια δημιουργήθηκαν ως κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε πει δημοσίως ότι είναι Σλάβοι, οι οποίοι ήλθαν το 7ο αιώνα μ.Χ. στη βαλκανική χερσόνησο. 1.000 χρόνια σχεδόν μετά τον Μ. Αλέξανδρο, άρα δεν είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η προπαγάνδα Γκρουέφσκι τα τελευταία χρόνια μέσα στα σχολικά βιβλία, τους χάρτες που φτάνουν μέχρι την Θεσσαλονίκη, καλλιεργεί και στο εσωτερικό και διεθνώς η διασπορά των Σκοπιανών ανά την υφήλιο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, και αλλού. Άρα λοιπόν πρέπει να λυθεί το ζήτημα ολιστικά, όλα, όχι σε μια διαδικασία «σαλαμοποίησης». Ας διορθώσουν το σύνταγμά τους, ας βρουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια «σαλαμοποίηση» του ζητήματος μόνον το όνομα και να αφήσουμε όλα τα άλλα. Όλο το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Εδώ μιλούμε για παραχάραξη της ιστορίας. Προφανώς κατοικούν σε ένα τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας. Νομίζω ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον εθνοτικό προσδιορισμό που δινόταν τότε, το σλαβομακεδονία. Όριζε ότι ήταν Σλάβοι, ήλθαν στην περιοχή, 1.000 χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο, δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την αρχαία ελληνική ιστορία, με τον Μ.Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, όλους αυτούς που προσπαθούν να οικειοποιηθούν, βάζοντας τα αγάλματα, επιγραφές, ονοματοδοτώντας δρόμους και αεροδρόμια, Έχουν κάνει την πόλη των Σκοπίων σύγχρονη Ντίσνεϋλαντ με αγάλματα του . Μ. Αλεξάνδρου. Ένα προκάτ κράτος, όπως προκάτ είναι όλες αυτές οι κατασκευές. Ας μη διαλυθεί. Είναι χειρότερο να έχουμε Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Βουλγαρία, να επανέλθουμε σε αναμόχλευση παθών και εθνικισμών που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια και οφείλουν και οι γείτονες να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα που είναι παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη Βαλκανική.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τηλεόραση της TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

TRT 1Μάξιμος
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση της TRT
και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Λάρισα, 2 Ιανουαρίου 2018


Το όραμά μας δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια και τα επιδόματα
Η πρώτη φορά αριστερά όσο ήταν αντιπολίτευση μπορούσε να τάζει ανώγεια και κατώγεια, να εμφανίζεται ως ο Χάρυ Πότερ που έχει στο τσεπάκι μαγικές λύσεις. Αλλά τώρα πιά, με τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι πολίτες μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να βγάλουν συμπεράσματα. Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να δείχνει ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πολιτική που φέρνει περισσότερα συσσίτια και περισσότερα επιδόματα. Όλη η κουβέντα που κάνουμε στην Ελλάδα είναι για το κοινωνικό μέρισμα, ποιοι θα το πάρουν, γιατί το πήραν αυτοί και δεν το πήραν κάποιοι άλλοι. Αντί να μιλούμε για θέσεις εργασίας, μιλούμε για επιδόματα ανεργίας και συσσίτια. Λοιπόν, δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμά μας για μια ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα, για μια χώρα που από το 1981, για 37 χρόνια, είναι στην ΕΕ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη που δικαιώθηκε από την ιστορία
Στα 8 χρόνια της κρίσης είδαμε πολιτικούς να εξαφανίζονται από το πολιτικό προσκήνιο, είδαμε πολιτικές δυνάμεις να κονιορτοποιούνται, να περιθωριοποιούνται, κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τις εκλογές το 2009 με 45% σήμερα επιδιώκει να κερδίσει και πάλι διψήφιο νούμερο, καθώς είναι κάτω από το 10%. Σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, η μόνη πολιτική σταθερά είναι η ΝΔ, κι αυτό νομίζω στέλνει ένα μήνυμα, ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως αυτή η παράταξη που έχει κάνει προφανώς και λάθη και αστοχίες, αλλά στις βασικές της επιλογές έχει δικαιωθεί, είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην ελεύθερο κόσμο, μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο και δεν περάσαμε τη δοκιμασία του κομουνισμού που πέρασαν οι βαλκάνιοι γείτονές μας. Είναι η παράταξη που με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ’50 και το ’60, πέτυχε το μεγάλο οικονομικό θαύμα με ρυθμούς ανάπτυξης που συναγωνίζονταν την Ιαπωνία. Είναι η παράταξη που μας έβαλε στην ΕΕ όταν άλλοι φώναζαν «ΕΟΚ αι ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Κι είναι η παράταξη που με τον Κώστα Καραμανλή και στα εθνικά θέματα είχε μια καθαρή πατριωτική γραμμή με το βέτο του Βουκουρεστίου για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το Όχι στο σχέδιο ΑΝΑΝ, που θα έβαζε σε περιπέτεια όλο το νησί της Κύπρου. Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι στα δύσκολα αυτή η παράταξη έρχεται για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή για το «σκοπιανό»
Η κυβέρνηση με ποια θέση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει ενιαία θέση; Που τα δύο κόμματα που την συναπαρτίζουν δεν έχουν ενιαία γραμμή; Ποια είναι η πρόταση με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Διότι ακούμε παράδοξα πράγματα. Ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός του μικρού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση εμφανίζεται με διαφορετική θέση ως αρχηγός κόμματος και με διαφορετική θέση ως υπουργός Άμυνας; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής διαπάλης. Όποτε έγιναν στο παρελθόν δυστυχώς δεν είχαμε καλή εξέλιξη. Ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά σε μια περιοχή που υπάρχουν εν υπνώσει εθνικισμοί, αλυτρωτισμοί, δεν πρέπει να έχουμε λύσεις μεσοβέζικες. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις. Δυστυχώς, και όταν και στο παρελθόν υπήρχαν λύσεις που δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρες και λειτουργικές, όπως στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, οδηγηθήκαμε σε περιπέτειες και είναι ακόμη μια χαίνουσα πληγή το Κυπριακό, με το 40% του εδάφους να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Τα Σκόπια πρέπει να αποκηρύξουν τον αλυτρωτισμό τους
Στα Σκόπια καλλιεργούνται αλυτρωτισμοί από την εποχή του Γκλιγκόροφ. Τότε δεν λύθηκε το ζήτημα με μια ονομασία που έδινε έναν εθνοτικό προσδιορισμό, το «Σλαβομακεδονία». Σήμερα, μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει στα σχολεία με την ιδέα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το καθεστώς Γκρουέφσκι καλλιέργησε αυτόν τον αλυτρωτισμό, με τους χάρτες να φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο, με τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, καίτοι είναι Σλάβοι και ήλθαν τον 5-6ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Βαλκανικής και σε ένα τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, που κατοικούν αυτοί, στα βόρεια της Μακεδονίας. Και, δυστυχώς, η πόλη των Σκοπίων, με αυτήν την ιδεοληψία του Γκρουέφσκι, έχει γίνει μια Ντίσνεϊλαντ με αρχαιοελληνικά αγάλματα που ξεκινούν από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο και φθάνουν μέχρι τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Η κυβέρνηση να προσέλθει με ενιαία γραμμή
Για να λυθεί το σκοπιανό, πρέπει να έχουμε μια καθαρή λύση στο ζήτημα του ονόματος που θα είναι μια ονομασία για όλους και για όλα, με αναθεώρηση προφανώς του συντάγματός τους. Αυτή είναι η θέση της ΝΔ και εμείς λέμε ότι για να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πρώτα από όλα η θέση της κυβέρνησης. Διότι άλλως υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης! Δεν μπορεί να έχουμε μια αλά καρτ πλειοψηφία με αυτήν την κυβέρνηση, που πότε καταφεύγει στην κεντροδεξιά και πότε στα αριστερά κόμματα για αλά καρτ πλειοψηφίες σε επί μέρους ζητήματα που συζητούνται στη Βουλή. Πόσο δε μάλλον σε μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι το λεγόμενο «μακεδονικό», το «σκοπιανό», θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία γραμμή τουλάχιστον από την κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται να μην προσέλθει η κυβέρνηση με μια ενιαία γραμμή σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Άλλα να λέει ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς και άλλα να λέει ο υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση
Θυμούμαι τα μεγάλα συλλαλητήρια. Φαντάρος ήμουν στη Λαμία και πήγαμε με τα λεωφορεία στο Πεδίο του Άρεως, στο μεγάλο συλλαλητήριο, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη. Τα εθνικά ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, διότι αν δεν υπάρχει μια καθαρή λύση θα τα συναντούμε μπροστά μας. Δεν είναι σαν την οικονομία που τα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν. Στα εθνικά θέματα αν έχουμε μια αρνητική εξέλιξη θα μας ταλαιπωρεί για πάρα πολλά χρόνια και δεν ξέρω αν είναι εύκολα αναστρέψιμα. Υπ’ αυτήν την έννοια νομίζω ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση, να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ξεκινούμε , όμως με αρνητικούς οιωνούς. Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαντάζομαι είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο μια διακομματική συνεννόηση, να προσέλθει η χώρα με μια ενιαία γραμμή. Αυτό θα ήταν ευχής έργον. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη και ενιαία στάση από την κυβέρνηση. Άρα η «μπάλα» είναι στο πεδίο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτή πρέπει να έλθει με μια ενιαία πρόταση, την οποία πρέπει να συνυπογραφούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Αν διαφωνούν σε τέτοια μείζονα θέματα, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πιά την πλειοψηφία της ελληνικής βουλής. Προϋπόθεση για ένα συμβούλιο αρχηγών είναι να γίνουν μια σειρά άλλων βημάτων. Πρώτα απ΄ όλα να ακούσουμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επί του ζητήματος που μας ταλανίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ας ακούσουμε την κυβερνητική θέση και εδώ είμαστε να τοποθετηθούμε και εμείς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/NQbdlP8HDFM

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τηλεόραση του ΑΣΤΡΑ TV και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΣΤΡΑ 1

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2017

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση του ΑΣΤΡΑ TV
και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

Το πλεόνασμα ήλθε από υπερφορολόγηση και στάση πληρωμών
Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πάρα πολλά και ο κόσμος έχει φθάσει στο αμήν. Όλο αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, ότι το υπερπλεόνασμα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε παροχές, να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύεται ότι ήταν μια πομφόλυγα. Το υπερπλεόνασμα βασίστηκε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που φθάνει στα όρια της εξαθλίωσης, στη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου προς κάθε οφειλέτη του ελληνικού δημοσίου, που τα στερούν πάλι από την ελληνική οικονομία, και στη δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Ετοιμάζονται να πληρώσουν τις συντάξεις σε 15.000 δικαιούχους. Μα ήδη έχουν ξεπεράσει τις 300.000 αυτοί που αναμένουν τις συντάξεις.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα για να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται μια έκρηξη επενδύσεων, ένα «επενδυτικό μπαμ». Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να είναι αφιλόξενοι στις επενδύσεις. Τι προηγούμενες ημέρες είχα μια σειρά σημαντικότατων επαφών στην Γερμανία του Ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ», των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Συναντήσαμε και τον γνώριμο στην Ελλάδα υφυπουργό για θέματα οικονομικής συνεργασίας κ. Φούχτελ, Τον ρώτησα τι θεωρεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις στην Ελλάδα και μου περιέγραψε περιπτώσεις, λέγοντάς μου ότι πρέπει να μειώσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί τόσα εμπόδια που μετανιώνουν και αυτοί που έρχονται να επενδύσουν. Δείτε πόσα χρόνια σέρνεται η περίπτωση με το Ελληνικό, που ήταν στο παρά ένα της τελικής υπογραφής, τι γίνεται πάνω στις Σκουριές. Σας μιλώ για εμβληματικές επενδύσεις που καρκινοβατούν.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι θα χάσουν τις εκλογές
Όσο δεν γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις και η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται Δεν μπορεί να καυχάται η κυβέρνηση ότι έχει οριακές μειώσεις του δείκτη της ανεργίας, όταν έχουμε εργαζομένους των 360 ευρώ. Στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης υπήρχε μεγάλος θόρυβος για την γενιά των 700 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την γενιά των 360 ευρώ, που όνειρό τους είναι να επανέλθουμε στα 700 ευρώ. Όσο για την αύξηση του κατώτατου μισθού που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ανήκει στο αφήγημα που κτίζεται γιατί όλα δείχνουν ότι η χρονιά που μπαίνει σε λίγες ημέρες θα είναι εκλογική. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής. Το πλέον πιθανό είναι το φθινόπωρο αλλά δεν αποκλείω και το σενάριο της άνοιξης, αν τα πράγματα δεν επιβεβαιωθούν ως επιθυμεί η κυβέρνηση, με την τέταρτη αξιολόγηση, γατί υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα. Αν τα έσοδα δεν επιβεβαιωθούν γιατί υπάρχει αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Είναι μια χρονιά που έχει δύσκολα μέτρα, σε 140.000 συνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, καταργείται η έκπτωση στις ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης από 200 εκ. που ήταν στη δική μας διακυβέρνηση, έχει πάει στα 47 εκατομμύρια. Θα θυμόσαστε το θόρυβο που είχε προκληθεί με τα μαγκάλια στη Λάρισα που θρηνήσαμε νεκρούς, και την ευκολία που τότε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μα αποκαλούσε δολοφόνους. Από τα 25 λεπτά πέρυσι πέφτουμε στα 12,5 ευρώ φέτος. Έχουμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα δεν έχει στόχο να κερδίσουν εκλογές Έχουν αντιληφθεί ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ότι τις εκλογές θα τις χάσουν. Η στόχευσή τους είναι να έχει τέτοια εκλογική επιρροή που στις μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, δεν θα περιθωριοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δυσκολέψει την επόμενη μέρα της ΝΔ. Ό,τι έγινε με τον νόμο του Κουτσόγιωργα το 89, που η ΝΔ με τον αείμνηστο Κ. Μητσοτάκη έφθασε στο 47% και δυσκολεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Δεν έχουν αυταπάτες ότι θα κερδίσουν εκλογές με τα φληναφήματα που παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό.
Όσο αφορά τα επιτόκια αυτά συγκρίνονται όχι μόνον με τι γίνεται στη χώρα μας αλλά τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη. Πριν από 8 χρόνια υπήρχε συνολική ύφεση στην Ευρώπη, αλλά σήμερα έχουμε επενδυτική έκρηξη στην Ευρώπη, ισχυρή ανάπτυξη και η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη. Όταν το 2014, όπως ομολογεί η ΕΛΣΤΑΤ, Η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και από το 2015 έως το 2017 είναι στο τέλμα, με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η κατάσταση για τον ελληνικό λαό είναι πολύ σκληρή. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι υπερφορολόγησαν την μεσαία τάξη και το έκαναν συνειδητά για να κάνουν διορισμούς τύπου «Καρανίκα». Πάντως, στόχος δεν μπορεί να είναι η επιδοματική πολιτική και τα συσσίτια, η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν κέρδισαν τις εκλογές με αυτό το πρόγραμμα. Υποσχέθηκαν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ. Μοίρασαν το μέρισμα, με τέτοιο τρόπο, και υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ έπρεπε να είχαν ακούσει την πρόταση της ΝΔ. Να μειώσουν τον ΕΜΦΙΑ ισόποσα για όλους. Το μεγάλο βάρος της κρίσης το σηκώνει η μεσαία τάξη, που υπερφορολογείται. Και να δώσουν μια γενναία στήριξη στους μακροχρόνια ανέργους. Να θυμίσω αυτό που έλεγε ο Ρήγκαν, η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να δημιουργείς θέσεις εργασίας. Τα επιδόματα δεν είναι όραμα για όποιον θέλει να να φτιάξει τη ζωή του. Ευκαιρίες θέλει η κοινωνία και ευκαιρίες μπορεί να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη που βγάζει πάντα τα κάστανα από τη φωτιά
Η ΝΔ θα πάει στις επόμενες εκλογές με μια συνολική πρόταση λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όπως έκανε πάντα. Και το 2009 είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις δύσκολες μέρες που έρχονταν. Εγώ θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι από τις σημαντικότερες πολιτικές μορφές της μεταπολίτευσης, θεωρώ ότι πολιτεύτηκε με εντιμότητα και ήθος, ότι αδικήθηκε από τα ΜΜΕ με την κατασκευή του λεγόμενου σκανδάλου του Βατοπεδίου, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του και είδαμε ποια ήταν η πορεία της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής κράτησε πατριωτική στάση και στο βέτο στο Βουκουρέστι. Και εσωτερικά η ΝΔ κάλεσε την τότε αντιπολίτευση ενόψει της διεθνούς κρίσης που ερχόταν να κτυπήσει και τις δικές μας πόρτες όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες στο νότο. Η τότε αντιπολίτευση είπε ότι λεφτά υπάρχουν. Το ίδιο έγινε τον Δεκέμβριο του 2014.
Η ΝΔ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο συνέδριό της. Στο προσυνέδριο, που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, στη Λάρισα παρουσιάσαμε πτυχές του προγράμματός μας για τα δημόσια έργα, τις μεταφορές, την αγροτική πολιτική, Η ολοκληρωμένη μας πρόταση στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν νέες δουλειές. Μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, χωρίς νέες δουλειές δεν είναι δεδομένες οι σημερινές συντάξεις.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι από τη στιγμή που θα βάλω μόνος μου ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα αξιώσω από την τρόικα να μειώσει αυτά που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα υπερβολικά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Αν μειωθούν στο 1,5-2% τότε έχουμε περιθώριο κοινωνικής πολιτικής, στοχευμένων παρεμβάσεων, μείωσης της φορολογίας. Έχουμε εξαγγείλει μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, μείωση φορολογικών συντελεστών από το 29 στο 20%, μείωση του φόρου στα μερίσματα, Έτσι θα δημιουργηθεί περιβάλλον προέλκυσης επενδύσεων, φυσικά πρόσωπα που ανοίγουν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στην Κύπρο που έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο. Και βεβαίως θα κάνουμε μια κυβέρνηση με την ευρύτερη στήριξη, Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, γιατί περάσαμε την κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι τόσο εύκολες οι αυτές οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας και συνεννόησης. Αλλά υπό το βάρος αυτών που περνά η χώρα όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να καθίσουμε να συνεννοηθούμε. Στα χρόνια της κρίσης πολιτικές δυνάμεις κονιορτοποιήθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, κόμματα εξουσίας έφθασαν στο όριο της εισόδου τους στη βουλή, Γιατί άντεξε η ΝΔ παρά τον ορυμαγδό και παραμένει βασικός πυλώνας σταθερότητας της πολιτικής ζωής; Γιατί όσοι τη ψηφίζουν και όσοι δεν τη ψηφίζουν ξέρουν ότι αυτή η παράταξη βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη. Κάναμε και τα πληρώσαμε και βαρύτερα απ’ ότι θα έπρεπε. Αλλά οι πολίτες ξέρουν ότι μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στον εμφύλιο, αυτή η παράταξη ήταν στη σωστή πλευρά και κράτησε την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο, και δεν περάσαμε την δοκιμασία του κομουνισμού, ξέρουν ότι η παράταξη αυτή έκανε το οικονομικό θαύμα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την δεκαετία του ’50 και ’60, όταν η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης δεύτερη στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, ξέρουν ότι αυτή η παράταξη έβαλε την χώρα στην ΕΟΚ, κόντρα στον λαϊκισμό της εποχής του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Ξέρουν ότι αυτή η παράταξη λέει τα μεγάλα όχι, όπως είπε ο Κώστας ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι, βάζοντας βέτο στα Σκόπια.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΣΤΡΑ 2

Καθαρή λύση με τα Σκόπια με εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού
Για το σκοπιανό ακούμε τον κ. Καμμένο σαν δισυπόστατο, σαν τον Ιανό «Μιλώ σαν αρχηγός κόμματος και όχι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας!». Αυτά είναι πρωτόγνωρα Πέραν του ότι μας έχει συνηθίσει σε πολλές κωλοτούμπες. Αν η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει μια πρωτοβουλία σύγκλισης συμβουλίου των αρχηγών, εδώ είμαστε να τη συζητήσουμε. Το πρόβλημα αυτό έρχεται από το παρελθόν. Χρειάζεται σταθερή ελληνική θέση επ’ αυτού, επιμονή στις ελληνικές θέσεις. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία λύση που θα έχει μέσα το σπέρμα του αλυτρωτισμού, που τόσα χρόνια τροφοδοτείται από την άλλη πλευρά. Τους χάρτες που φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο, την αλυτρωτική διδασκαλία από τα βιβλία της ιστορίας, όλη αυτήν την εικόνα της πρωτεύουσας των Σκοπίων που θυμίζει Ντίσνεϊλαντ με όλα τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο μέχρι τον Ιουστινιανό, το αεροδρόμιο «Μ.Αλέξανδρος». Μπορεί κάποια από αυτά όντως ως κινήσεις καλής θέλησης να φανούν ότι κάνουν πίσω Να πετύχουν το στόχο τους, που είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να τα ξαναφέρουν. Άρα θέλουμε συνολική λύση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος, κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού, σε μια αιματοβαμμένη περιοχή από τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε μια καθαρή λύση, ένα όνομα για όλα, με αλλαγή στο σύνταγμα. Η κυβέρνηση ας φέρει την πρότασή της, έχει την πλειοψηφία με 153 βουλευτές, Αν ο κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, δεν συμμερίζεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης.
Ήμουν στη Γερμανία. Εκεί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Εδώ το βράδυ των εκλογών είχαμε τα σφιχταγκαλιάσματα Τσίπρα-Καμμένου, χωρίς να έχουμε καμία συνεννόηση, καμία προγραμματική διακήρυξη και συνυπογραφή της. Δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση αλά καρτ, πλειοψηφία πότε με την κεντροδεξιά και πότε με την αριστερά Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρή πρόταση ας την φέρει, να την δούμε, κι να το τοποθετηθούμε.

Η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις αριστεροσύνης στον στενό της πυρήνα
Για τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας υπάρχει η επίσημη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ότι για την ΝΔ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επαναοριοθέτησης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Με βάση το Σύνταγμά μας οι θέσεις οι ξεκάθαρες και οριοθετημένες. Δημοψήφισμα για ζητήματα που αφορούν το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει. Αλλά η κυβέρνηση αυτή πολιτεύεται με μια επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, το ζήσαμε με το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ίσως ανοίξει αυτό το κεφάλαιο διότι η κυβέρνηση αυτή επιχειρεί να δώσει εξετάσεις αριστεροσύνης σε έναν σκληρό πυρήνα που είναι η μαγιά του κυβερνώντος κόμματος. Διότι είναι μια κυβέρνηση που υπογράφει δυο δυο τα μνημόνια. Μια κυβέρνηση που από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» πέρασε στο κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Και επιχειρεί να δώσει εξετάσεις με τέτοια ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις με την εκκλησία, τα σχέσεις με τις διάφορες συλλογικότητες, όπως τις λέει ο κ. Τόσκας, βλέπε «Ρουβίκωνας», τα «δικά μας παιδιά», κατά την ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, που η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με στοργή και θαλπωρή, και διασύρεται η χώρα διεθνώς με τις επεμβάσεις τους ακόμη αι στις πρεσβείες, όπως του Ισραήλ και της Ισπανίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/1JOS6XrxhLw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην "Ελευθερία του Τύπου" 1.12.17

eleftheria typou logo

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2017

Συνέντευξη
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην «Ελευθερία του Τύπου»

-Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις, η Κτηνοτροφία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής». Γιατί;

Διότι, αντί να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια, διευκολύνοντας τον κτηνοτρόφο να παράγει και να εξάγει, αναλωνόμασταν σε μάχες χαρακωμάτων για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερη επιδότηση. Σήμερα, δε, ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τον συνθλίβουν κάτω από τον όγκο των φόρων, των εισφορών και των αυξήσεων που τους έχουν επιβάλει. Η πρωτογενής παραγωγή περνάει «μαύρες ημέρες».

-Όποιος έχει περάσει από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στις διοικητικές δομές κι αυτό είναι γενικότερο κακό. Πού εντοπίζετε εσείς το λάθος;

Δυστυχώς, υπάρχουν κατεστημένες νοοτροπίες και, κακώς εννοούμενα, συμφέροντα που αναχαιτίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θυμάμαι την προσπάθεια να μεταφερθούν όλες οι δομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο κτίριο του Κεράνη, στο Ρέντη. Ξέρετε ότι το κράτος νοικιάζει 17 κτίρια για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου υπουργείου, με κόστος εκείνη την εποχή που άγγιζε τα 4 εκατομμύρια. Και το άλλο κτίριο, κρατικής ιδιοκτησίας, παραμένει από το 2001 κενό. Οι αντιδράσεις, με βάση προσχηματικές δικαιολογίες, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της προσπάθειας και στο τέλος οδήγησαν σε ναυάγιο. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά, χωρίς ρήξεις με το παθογόνο παρελθόν δεν θα ξημερώσει καλύτερη μέρα.

-Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι μέσα στην κρίση κατόρθωσε να πετύχει την εξωστρέφεια. Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρξει σοβαρή συνέχεια, χωρίς όγκο παραγωγής και με capital controls;

Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης; Αφού τα κάνανε «γυαλιά καρφιά», με άσκοπους λεονταρισμούς που κατέληξαν σε capital controls, σε στέγνωμα της αγοράς και περιορισμό της ρευστότητας στο ναδίρ, τώρα φορέσανε τις μάσκες των φίλων της αγοράς. Σηκώνουν σημαίες ευκαιρίας, επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά την εξαπάτηση, μπας και μείνουν κανένα μήνα παραπάνω στην εξουσία.

-Το συνεταιριστικό κίνημα δοκιμάστηκε μέσα στην κρίση κι εσείς από τους πρώτους που άνοιξαν πυρ κατά της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΕΓΕΣ. Πως βλέπετε τα καινούργια συνεταιριστικά σχήματα, που προέκυψαν;

Ελπίζω, οι δράσεις τους να μην περιοριστούν σε διεκδικήσεις «υπόγειας» κρατικής χρηματοδότησης, υπονομεύοντας κάθε προηγούμενη προσπάθεια διαφάνειας. Τα όσα συνέβησαν με την «αμαρτωλή» ιστορία της ΠΑΣΕΓΕΣ και των άλλων τριτοβάθμιων αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων συνιστούν ένα στίγμα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Και δυστυχώς, από αυτήν την κυβέρνηση, που… πουλούσε και ηθική, τα «φαντάσματα» επανέρχονται. Πρόσφατα, η ΠΑΣΕΓΕΣ, που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης κατόπιν ελέγχου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος, -θυμάστε το τέλος στο «πάρτι» που έβαλα όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός αρνούμενος να υπογράψω επιχορήγηση στις αγροτικές οργανώσεις- «προικοδοτήθηκε» από τον ΕΛΓΑ με 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που δεν φθάνουν για τους αγρότες φαίνεται ότι περισσεύουν για κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές του χθες! Και παρά την… ολιγωρία του ΕΛΓΑ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν τον «κουφό».

-Η ιστορία με την αναγραφή της διάρκειας ζωής του γάλακτος σας κόστισε την κυβερνητική καρέκλα. Πιστεύετε ότι ο κλάδος έχει μέλλον, με τόσα, που έχουν συμβεί με τις ποσοστώσεις, τη διάρκεια ζωής και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται για τον παραγωγό;

Η υπόθεση του γάλακτος υπήρξε ακόμη ένα ψεύδος των λαϊκιστών που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Όταν η παραίτησή μου απέτρεψε την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, και την περιόρισε στις 7 ημέρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωναν ότι ως κυβέρνηση θα την επανέφεραν τις 5 ημέρες. Και τι έκαναν, λοιπόν, αυτοί οι δήθεν προστάτες των λαϊκών συμφερόντων; Απελευθέρωσαν εντελώς τη διάρκεια, αφήνοντάς το ζήτημα στις ίδιες τις εταιρείες. Και φυσικά η τιμή στο ράφι παραμένει στα ύψη.

-Τα κόκκινα δάνεια είναι θηλιά που πνίγει τον αγροτικό χώρο. Αν η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση αλλά δεν τη στηρίξουν οι ΑΝΕΛ θα δώσετε χείρα βοηθείας;

Ότι υπάρχει ζήτημα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι νομίζω δεδομένο. Πρόκειται για, απολύτως, καιροσκοπικά κόμματα, που θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και την παραμονή στην εξουσία, αλλά και να κρατούν ο ένας την αριστερή του και ο άλλος την ακροδεξιά του ταυτότητα. Όσο για τα κόκκινα δάνεια, όλοι θυμούνται τα συνθήματα που κραύγαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» κ.λπ.. Το τί γίνεται σήμερα το γνωρίζουν πρωτίστως όσοι χρωστούν. Σε κάθε περίπτωση αν φέρουν ρύθμιση θα τοποθετηθούμε στη βουλή.

-Με ποιους όρους μπορεί η ΝΔ να εγγυηθεί το μέλλον για τους Έλληνες αγρότες, όταν η χώρα τελεί υπό επιτροπεία ;

Αυτό που εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να κοροϊδέψουμε με ψέματα και κενές υποσχέσεις. Μια κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, θα δημιουργήσει τους όρους για μια πραγματική ανάπτυξη, βασιζόμενη στον κόσμο της πραγματικής παραγωγής, με μείωση της φορολογίας, με κίνητρα για επενδύσεις, με μείωση της σπατάλης και της γραφειοκρατίας. Στο δικό μας σχέδιο οι αγρότες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του οικονομικού μοντέλου που οραματιζόμαστε.

-Πολλά ειπώθηκαν για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Θεωρείτε πως θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις και στο γεωργικό τομέα;

Εδώ, ίσως, ταιριάζει το «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται». Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν θα έλθουν στην Ελλάδα για μπίζνες, επειδή θα τους πει ο Τραμπ. Αλλά αν θα έχουν περιθώρια κέρδους σε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση υπονομεύει, είτε με την υπερφολόγηση είτε με άλλα προσκόμματα, κάθε επενδυτική απόπειρα.

 Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2107

Read more...

Συνέντευξη Μ. Χαρακόπουλουστην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτ. Πολύζο

Μάξιμος TRT α

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

 

Γιατί θέλετε να βγάλετε τα σπαθιά από τα θηκάρια και δεν περιμένετε μέχρι την Δευτέρα για την περίφημη υπόθεση, με τον κ. Καμμένο ο οποίος λέει θα σας διευκολύνω;

Αν θα ήθελαν να μας διευκολύνουν, όπως έλεγαν, εδώ και 17 ημέρες θα είχαν προσέλθει στη Βουλή να δώσουν τις δέουσες εξηγήσεις. 17 ημέρες ο πρωθυπουργός κρύβεται, σιωπά, δεν έχει λάβει θέση. Φαίνεται ο κυβερνητικός του εταίρος αναδεικνύεται σε αδύναμο κρίκο, βαρίδι για την κυβέρνηση, Υπό το βάρος, λοιπόν, των δημόσιων τοποθετήσεων και καταγγελιών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός από το Παρίσι ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή, προκειμένου να έλθει και ο ίδιος να απαντήσει στη Βουλή. Στο μεσοδιάστημα είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει απόρρητα τα έγγραφα, και να λέει ότι αν δημοσιευθούν και όποιος τα δημοσιεύσει αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια. Ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων, δηλώσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει από το βήμα της Βουλής απόρρητα έγγραφα. Και σήμερα φθάσαμε στην τοποθέτηση του υπουργού του κ. Καμμένου, ο οποίος λέει ότι αποχαρακτηρίζει τα έγγραφα από απόρρητα. Εμάς θα μας ικανοποιήσει αν διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση, αν δεν υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για οσμή σκανδάλου, που σήμερα υπάρχουν. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, διακρατική συμφωνία, που σήμερα εμφανίζονται ενδιάμεσοι, μεσάζοντες, για τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει πιστοποίηση από τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν μείζονα ερωτηματικά στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Κακώς, για τρεις εβδομάδες σέρνεται αυτή η υπόθεση και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να έλθει στη Βουλή για να απολογηθεί για τον κυβερνητικό του εταίρο, καλώς να έλθει. Τον αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ιδιαίτερη προσμονή τη Δευτέρα. Ελπίζω να μην είναι μια ακόμη συζήτηση που θα πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, να αποφύγει να μιλήσει για την ταμπακέρα και να αναμοχλεύει άλλες υποθέσεις του παρελθόντος για τη δημιουργία εντυπώσεων. Για την ταμπακέρα θέλουμε να πληροφορηθούμε.

Το να φεύγουν από το θέμα της συζήτησης δεν είναι μόνον προνόμιο της κυβέρνησης…

Είναι άλλο να κάνουμε μια νύξη σε θέματα της επικαιρότητας και άλλο να φύγει η συζήτηση από το βασικό αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης. Το είδαμε σε συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, το είδαμε στην ώρα του πρωθυπουργού κατ’ επανάληψη. Αντιλαμβάνομαι ότι η συζήτηση είναι λίγο τοξική στο ζήτημα αυτό, όπως φαίνεται. Θα πρέπει όμως ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να πορευθεί μαζί μέχρι τέλους -το οποίο δεν φαίνεται να μακραίνει πολύ- με τον κυβερνητικό του εταίρο, να έλθει να τον υπερασπιστεί, να απολογηθεί, να δώσει εξηγήσεις. Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτήν την υπόθεση, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού. Όλα να έλθουν στο φως. Με συμφωνίες αγοραπωλησίας αμυντικού υλικού πάντοτε υπήρχαν ερωτηματικά. Υπάρχει πρώην υπουργός που ελέγχεται για το πόθεν έσχες του, όπως ξέρετε υπάρχει δικαστική διερεύνηση. Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός τα φέρνει δύσκολα. Και δυστυχώς έχουμε τον προϋπολογισμό που κατατίθεται και θα συζητηθεί από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22, που θα ψηφισθεί, με τον οποίο τα πράγματα πάνε ακόμη χειρότερα. Λοιπόν, αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά και κανένα ερωτηματικό για διακρατικές συμφωνίες.

Η συζήτηση τη Δευτέρα θα είναι με μια πιο διευρυμένη ατζέντα, θα συνεισφέρουν και οι δύο πλευρές. Εσείς μιλάτε για αναφορές σε πολύ παλιότερες υποθέσεις που συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση.

Γνωστό κυριακάτικο έντυπο βγάζει μια υπόθεση από το παρελθόν, την αναμοχλεύει, την ξανασερβίρει, γίνεται ένα χαλί για να έλθει την επαύριον ο πρωθυπουργός επικαλούμενος το δημοσίευμα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μένει να μην το ξαναδούμε γιατί θα είναι μπαγιάτικο φοβούμαι.

Βλέπετε ευθύνες Βούτση;

Δεν θέλω να κάνω εύκολη κριτική, θα περιμένουμε τη Δευτέρα να συζητηθεί η υπόθεση στην ολομέλεια τη Βουλής.

Η κ. Φωτίου προσδιόρισε το όριο της μεσαίας τάξης στα 7.500 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε προσδιορίσει την μεσαία τάξη στις 18 χιλιάδες ευρώ, η κ. Φωτίου την προσδιορίζει στις 7.500. Δεν ξέρω αν εμπίπτουν στην κατηγορία των γεμιστών, που είχε πει στην ορκωμοσία της, στις δηλώσεις που είχε κάνει και είχε γίνει όλη αυτή συζήτηση αν θα είναι με κιμά και ούτω καθ’ εξής... Για να σοβαρευτούμε, η κατάσταση που βιώνουμε με αυτήν την κυβέρνηση είναι πολλή δυσάρεστη. Κατατέθηκε κι ένας προϋπολογισμός ο οποίος φέρνει νέες περικοπές και νέες μειώσεις σε μια σειρά από πολίτες, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Έχουμε περικοπές με τα νέα μισθολόγια, έχουμε κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες δικαιούχους. Έχουμε μείωση για δεύτερη φορά του επιδόματος θέρμανσης.
Θυμάστε κ. Πολύζο επί των ημερών μας δίναμε επίδομα θέρμανσης 200 εκ ευρώ, Πέρυσι μειώθηκε στα 100 εκ. και εφέτος στα 47 εκ. Είχαμε εκείνο το ατυχέστατο γεγονός που πέθαναν τα παιδιά από αναθυμιάσεις από μαγκάλι. Και είχαν γεμίσει με πηχυαίους τίτλους τα ΜΜΕ για δολοφόνους, για φονιάδες κυβερνήτες. Και περιττεύει να πούμε ότι η τότε αντιπολίτευση είχε βγει στα κεραμίδια, έκανε τον εισαγγελέα, τον κήνσορα. Σήμερα που είναι όλοι αυτοί και η κοινωνική τους ευαισθησία; Αν ήταν δολοφόνοι αυτοί που έδιναν 200 εκατομμύρια επίδομα θέρμανσης, πόσο ευαίσθητοι είναι αυτοί που δίνουν 47 εκατομμύρια ευρώ για να βγάλουν έναν σκληρό χειμώνα, σε μια πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών; Ταυτόχρονα είναι αυτοί που καταργούν τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι αυτοί που καταργούν την έκπτωση των ιατρικών δαπανών από το φόρο, που παράλληλα είναι ένα κίνητρο φοροδιαφυγής, να μη ζητά κανείς απόδειξη από τον γιατρό. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε μια πολιτική η οποία κατατείνει στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.


Είναι εξωφρενικό να μην μπαίνει στη φορολογική δήλωση η ιατρική δαπάνη.

Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Δεν είναι ένα κίνητρο φοροδιαφυγής; Οι ιατρικές δαπάνες, οι δαπάνες από άλλες υπηρεσίες που έμπαιναν στο κτίσιμο του αφορολόγητου ή έμπαιναν με την λογική ότι στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχει μια παραοικονομία, υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που δεν κόβονται αποδείξεις; Είναι ένα κίνητρο, λοιπόν, η συλλογή αποδείξεων. Όταν αφαιρείται αυτό το κίνητρο, δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την φορολογική συνέπεια και ευσυνειδησία που θα έπρεπε να έχει κάθε νομοταγής ενεργός πολίτης, Όταν αντιθέτως αφαιρούμε αυτό το κίνητρο, φοβούμαι ότι δίνουμε και πάλι την δυνατότητα να αναπτυχθεί η φοροδιαφυγή. Σας έλεγα ότι με αυτήν την πολιτική οδηγούμαστε στην φτωχοποίηση. Εάν θεωρείται μεσαία τάξη τα 18.000 του κ. Τσακαλώτου τα 7.500 της κας Φωτίου καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για απόλυτη φτωχοποίηση.
Αυτό είναι το όραμά τους; Τα επιδόματα, τα συσσίτια; Πραγματικά αδυνατώ να περιγράψω αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Με αυτή την ατζέντα κέρδισαν εκλογές, με αυτήν την ατζέντα προσήλθαν στον ελληνικό λαό; Έχουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι δυσβάστακτες.. Και θα έχουμε το παράδοξο κάποια εκατομμύρια πολιτών, μεταξύ αυτών πρόσφυγες, μετανάστες, που φιλοξενούνται στην χώρα, οι οποίοι χωρίς να καταβάλουν κανένα ευρώ τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης και κινδυνεύουν ασφαλισμένοι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Εκεί χρειάζεται ένας εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών και αυτό κάνει η ΝΔ με το κυβερνητικό της πρόγραμμα που αρχίζει να το εξειδικεύει.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα, διότι ενώ η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και τον Αύγουστο πρώτα ο Θεός, βγαίνουμε από τα μνημόνια. Μακάρι να τα καταφέρουμε και να βγούμε χωρίς να χρειάζονται προληπτικές, πιστωτικές γραμμές, άλλο πρόγραμμα, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει προσυπογράψει τέταρτο μνημόνιο. Όταν για το 2019 και το 2020 έχει υπογράψει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, ουσιαστικά έχει ναρκοθετήσει το μέλλον της επόμενης κυβέρνησης. Το 2019 θα έχουμε μείον δύο συντάξεις. Αυτοί που έταζαν 13η σύνταξη θα κόψουν άλλες δύο συντάξεις, και το 2020 θα έχουμε μείον ένα μισθό με τη μείωση του αφορολόγητου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι του χρόνου, το αργότερο το φθινόπωρο, θα έχουμε εκλογές, διότι δεν θα θέλουν οι πολίτες να δουν στην πράξη τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έχουν οι ίδιοι προδιαγράψει για το 2019. Θα δραπετεύσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=dP7SctbwRbk&feature=youtu.be

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ»

τηλεοραση Βουλης 1

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΗ»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ

Σκιές στις συναλλαγές με την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία
Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους υπηρετούν χρόνια πολλά. Ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά, χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για να έχουμε αποτρεπτική ικανότητα. Για να έχεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα. Επειδή χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει το υπουργείο Εθνική Άμυνας να μπαίνει στην πολιτική διελκυστίνδα. Δυστυχώς, η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου δίνει αφορμές: όλη αυτή η συζήτηση για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, το αν υπάρχει διακρατική συμφωνία, το αν ο μεσάζων είναι όντως μεσάζων της Σ. Αραβίας ή άλλης χώρας. Όλ’ αυτά έχουν δημιουργήσει «βαριές σκιές» για το πρόσωπο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας, και νομίζω ότι πρέπει να δοθούν για όλα αυτά πειστικές απαντήσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός επιμένει να σιωπά για όλα αυτά που φέρεται να βαρύνουν τον κυβερνητικό του εταίρο. Αντιθέτως, βλέπουμε μια σειρά από αποκαλύψεις που δημιουργούν σκιές και ερωτηματικά. Αναμένουμε να έλθει στη Βουλή και να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Προϋπολογισμός περικοπών και φόρων
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και αρχίζει η συζήτησή του στις 18.12, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιφέρει νέες περικοπές, νέες μειώσεις βαριά φορολογία. Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι φέρνει νέες περικοπές με τα μισθολόγια, οδηγεί στην κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες συνταξιούχους, οδηγεί σε δραματική μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης. Θυμάμαι ότι επί των ημερών μας δίναμε κάπου 200 εκ. επίδομα θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και τότε περίσσευε η σπέκουλα. Θυμάμαι ότι τότε είχαμε ένα ατυχέστατο γεγονός, τον θάνατο τριών νέων παιδιών στη Λάρισα από μαγκάλι, και βγαίνανε με πηχυαίους τίτλους για «δολοφόνους». Από τα 200 εκ. πέρυσι περικόπηκε στο μισό το επίδομα, και φέτος ξανά στο μισό, μιλούμε για 47 εκ. Δεν βλέπω, όμως, αυτούς που έβγαιναν με πηχυαίους τίτλους και κραύγαζαν και με ευκολία μιλούσαν για κυβερνήτες «δολοφόνους» κ.λπ., να επιδεικνύουν την ίδια «ευαισθησία», πόσο μάλλον η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση.
Θα έχουμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση πολυτεκνικών, τριτεκνικών επιδομάτων, επιδομάτων σε αναπήρους, οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που τα νησιά επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα. Και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είχαν την υπεραξία που δίνει στη χώρα ο τουρισμός. Ο φόρος αυτός πρέπει να καταργηθεί και όχι να πάρει παράταση η μείωσή του. Ο φόρος δεν είχε επιβληθεί όσο ήταν η ΝΔ και ήμασταν σθεναροί απέναντι σε τέτοιες αξιώσεις. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των δημάρχων από τα νησιά, που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού Οι άνθρωποι διατυπώνουν μια κραυγή αγωνίας. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να νησιά να γίνουν αποθήκες ψυχών και επιπλέον να έχουν και τον ΦΠΑ. Και με τον προϋπολογισμό αυτό έχουμε έναν νέο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών από την φορολογία. Λοιπόν, αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς μια οικονομία που έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, 300 χιλ. συνταξιούχους που αναμένουν τις συντάξεις τους, εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις, καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση που δημιουργείται. Κι όλο αυτό το θεώρημα ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, προκαλεί την κοινή λογική. Όταν αυτή η κυβέρνηση, ακόμη και αν βγούμε, και το ευχόμαστε, τον Αύγουστο του 2018 από το μνημόνιο, έχει ψηφίσει το 4ο μνημόνιο. Όταν έχει δεσμεύσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όταν το 2019 και το 2010 θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και περικοπή του αφορολόγητου θα έχουμε ουσιαστικά μια μείωση κατά δύο συντάξεις των εισοδημάτων συνταξιούχων, και κατά ένα μισθό των εισοδημάτων των μισθωτών και των εργαζομένων από τη μείωση του αφορολόγητου. Προσθέστε σε αυτό ότι μέχρι το 2022, θα πρέπει να πετυχαίνουμε πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που βασίζονται κι αυτά εν πολλοίς σε μια άγρια φορολογία. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που έχουμε σήμερα. Απέναντι σε αυτό η κυβέρνηση μας λέει ότι δίνει κοινωνικό μέρισμα. Με συγχωρείται, όταν με το ένα χέρι δίνει κάποια ψίχουλα και με το άλλο τα παίρνει πολλαπλάσια, δεν μπορεί να καυχάται και να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός ως Άη Βασίλης που θα δώσει χριστουγεννιάτικο μποναμά. Αυτό προσβάλει την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ 3

Οι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες δεν πρέπει να κάνουν τους κήνσορες
Η κα Δούρου θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή, γιατί στα ΜΜΕ στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν δηλώσεις της όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου με μεγάλη ευκολία, με βερμπαλισμούς, επέρριπτε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και στην τότε περιφέρεια. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, προσεγγίσαμε την κατάσταση με τη δέουσα υπευθυνότητα. Όταν έχεις μπροστά το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη, όταν έχεις νεκρούς, όταν έχεις αγνοούμενους, δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική σε τέτοια ζητήματα. Ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος κι από εμένα, τον τομεάρχη υποδομών τον Κώστα Καραμανλή, και από τους τοπικούς βουλευτές της Αττικής, την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε στην Ελευσίνα τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, για να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατούσε
Εγώ θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον στρατό, όσους εργάστηκαν για να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες αυτής της φονικής καταιγίδας και όσους εργάζονται για να αποκατασταθεί η κατάσταση. Αλλά δεν μπορεί 3 χρόνια σχεδόν μετά στις εκλογές στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τις εθνικές εκλογές να εμφανίζονται ως κήνσορες οι κυβερνητικοί παράγοντες και η περιφερειάρχης, και να κουνούν το δάκτυλο. Αντιθέτως είναι αυτοί που πρέπει να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις αν ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες. Ασφαλώς υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. Η κυβέρνηση αυτή, που ασκεί κριτική στις προηγούμενες που έκαναν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, είναι αυτή που διατυμπανίζει μια νέα νομιμοποίηση αυθαιρέτων: ελάτε, τα νομιμοποιούμε με λιγότερο κόστος, φως νερό τηλέφωνο κ.λπ. Λοιπόν δεν μπορεί να ασκείς κριτική σε τακτικές του παρελθόντος και από την άλλη να πλειοδοτείς σε τέτοιες τακτικές σήμερα. Εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα, και κατατέθηκε ερώτηση από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τι έγινε με τους ευρωπαϊκούς πόρους; 76 εκ. που έχουν δοθεί για την αντιπλημμυρική προστασία, έχουν απορροφηθεί, προς ποια κατεύθυνση, ποια έργα έχουν ξεκινήσει, ποια έχουν δρομολογηθεί τι έχει γίνει;
Έχουμε απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να ζητήσουμε έκτακτη ενίσχυση, έκτακτη αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Βέμπερ και πέτυχε την συναντίληψη και την ενεργόποίησή του προς την κατεύθυνση της αρωγής προς την χώρα μας. Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν να μην κάνουν και τους κήνσορες.

Η κατάσταση στη Θράκη είναι οριακή
Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε για τα προβλήματα της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα ήθελα να πω ότι πριν από καιρό είχε καταθέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μια πρόταση για την συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής για την Θράκη. Η κατάσταση στη Θράκη είναι σε ένα οριακό σημείο. Αν το ελληνικό κράτος, το κράτος των Αθηνών, δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος θα βρεθούμε προ τετελεσμένων δυσάρεστων καταστάσεων, Λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει άμεση κινητοποίηση ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων γιατί δεν μπορεί να δημιουργείται η εικόνα σε κάποιους ότι η Θράκη είναι ένα «βιλαέτι» της Τουρκίας, που περιοδεύουν διάφοροι παράγοντες, υπόσχονται διάφορα, και να υπάρχει η αίσθηση ότι υποχωρεί εκεί η παρουσία του ελληνικού κράτους. Δεν συμπληρώθηκε καν ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό, θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία πολιτική στήριξης των Ελλήνων της Θράκης, της παρουσίας της Θράκης, να μην δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά. Είναι μια ευαίσθητη και ακριτική περιοχή.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ 6

Για το προσυνέδριο της ΝΔ για την ασφάλεια
Ξεκινά το προσυνέδριο της ΝΔ στο κέντρο της Αθήνας σε μια επιβαρυμένη περιοχή, και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε. Τα ζητήματα της εγκληματικότητας, της ανομίας, νομίζω είναι κοινή ομολογία δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Το να λέμε ότι η ΝΔ τα προτάσσει γιατί έχει μια συντηρητική ατζέντα, νομίζω ότι είναι λάθος. Ο πολίτης που ζει το αίσθημα ανασφάλειας αξιώνει από το κράτος να του παρέχει το αγαθό αυτό της ασφάλειας. Και είναι θεμελιώδες δικαίωμα η ασφάλεια και δεν μπορεί κάποιος να μην νοιώθει ελεύθερος, αν φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, αν κλειδαμπαρώνει, αν κάνει φυλακή το σπίτι του, προφανώς δεν έχει το αγαθό της ελευθερίας. Εμείς προκαλέσαμε δεύτερη συζήτηση πριν μερικές εβδομάδες, σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Την πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο. Τη δεύτερη φορά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει ζήτημα αλλά παρουσίασε κάποια νούμερα, προφανώς της «κοπτοραπτικής» του Μαξίμου. Είναι λυπηρό από το βήμα της Βουλής να διατυπώνονται fake news -ψευδείς ειδήσεις. Η αλήθεια ποια είναι;
• Μας είπε ότι η ληστεία τσαντών μειώθηκε κατά 75%, η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 67,5%.
• Μας είπε ότι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 7% Η αλήθεια είναι ότι από το 2014-16 κατά 25,5%.
• Μας είπε ότι οι κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 8,6%. Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 5% το 15 και 2,5% το 16 σε σχέση με το 2014.
• Μας είπε ότι οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 22% η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 33,2%.
Έδωσε ψευδή στοιχεία, και ελέγχονται όλοι αυτοί που του έδωσαν τα στοιχεία εκθέτοντας τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής. Τι χρεία έχομεν μαρτύρων, όταν οι πολίτες, αυτοί που μας ακούν, βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές; Όλα τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν με ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο. Λοιπόν αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε, και αυτό γιατί είχαμε μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις που δένουν τα χέρια της αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ έχει επαγγελματισμό και επάρκεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, και μεγάλες επιτυχίες. Βεβαίως, βλέπουμε με τον νόμο-Παρασκευόπουλου χιλιάδες κακοποιοί εγκληματίες βγαίνουν έξω και ξανασυλλαμβάνονται κάνοντας εγκληματικές πράξεις. Μάλιστα διασύρεται η χώρα διεθνώς. Είχαμε την περίπτωση του Αφγανού που με τον νόμο Παρασκευόπουλου βγήκε από τις ελληνικές φυλακές, πήγε στη Γερμανία, και σκότωσε μια φοιτήτρια διασύροντας το δικαιικό σύστημα στην Ελλάδα.

Το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι ψηλά για την ΝΔ
Τα ζητήματα της ασφάλειας για την ΝΔ είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή του δόγματος του νόμου και της τάξης, παντού χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Στις βασικές μας προτεραιότητες είναι να λύσουμε τα χέρια της αστυνομίας. Πώς θα το κάνουμε αυτό. Πρώτα καταργώντας τον νόμο Παρασκευόπουλου, που οδήγησε έξω από τις φυλακές χιλιάδες κακοποιούς που εγκληματούν και πάλι, θα καταργήσουμε τον νόμο Γαβρόγλου που επέκτεινε το άσυλο της ανομίας, της παραβατικότητας και της ασυδοσίας στα Πανεπιστήμια. Έχουμε κραυγή αγωνίας από τα Πανεπιστήμια, θυμίζω την επιστολή φοιτητών από το ΑΠΘ ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και ο υπουργός Παιδείας, αντί να διευκολύνει με ένα νομοθετικό πλαίσιο την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, μας μιλάει για ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Θα επανασυστήσουμε τις φυλακές τύπου Γ΄, φυλακές υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες, για βαριές περιπτώσεις κακοποιών. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να εγκληματούν, να μπαίνουν στις φυλακές και μέσα από τις φυλακές μέλη εγκληματικών οργανώσεων με τα κινητά τους τηλέφωνα να κατευθύνουν αυτούς που συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που μπαίνουν εγκληματικές οργανώσεις από το εξωτερικό και να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, συμμορίες να λυμαίνονται τον τόπο. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αυτά. Χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομίας, επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία καταργήθηκε επειδή το αξίωναν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ενισχύσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και τις ΟΠΚΕ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν που είναι η πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά φυλάνε σταθερούς κυβερνητικούς στόχους. Και βεβαίως θα αντιμετωπίσουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις τα άβατα των Εξαρχείων, και όσα άβατα επεκτείνονται σε Ζεφύρι, Μενίδι, κ.ο.κ. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η ΝΔ έχει την βούληση, γιατί πάνω από όλα χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: https://www.youtube.com/watch?v=cEqUtFmdzJg&feature=youtu.be

Read more...

Συνέντευξη κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

ΒΡΑΔΥΝΗ 1

Συνέντευξη
Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για τη Ν.Δ.»

Στα ζητήματα ανομίας στη χώρα αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας και αν. τομεάρχρης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». «Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το ότι η ανομία βασιλεύει όχι μόνο στον κ. Τόσκα, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τόσκας, γιατί «έχει προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει». Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος επεσήμανε ότι οι κυβερνώντες «θέλουν να εξαγοράσουν ψήφους, γιατί βλέπουν την κατάρρευση προ των πυλών», και διευκρίνισε: «Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε». Τέλος, όσον αφορά την κριτική του κ. Τσίπρα για την εμπλοκή του ονόματος της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στα «Paradise Papers», τόνισε ότι «η σκανδαλολογία είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Κύριε Χαρακόπουλε, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα της ασφάλειας και την πρόσφατη επίθεση στα ΜΑΤ που βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας; Αυτός είναι η αιτία του… κακού;

«Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Είναι η εμμονή τους να παριστάνουν τους “προοδευτικούς”, επιτρέποντας στην ανομία να βασιλεύει. Είναι οι αποφάσεις τους που κάνουν το νόμο “λάστιχο”, για να μπορούν οι κάθε είδους “συλλογικότητες” τύπου “Ρουβίκωνα”, να επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική. Είναι η ατολμία τους να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το άβατο των Εξαρχείων, που έχει εξαχρειώσει κάθε φύσεως “μπαχαλάκηδες” και τρομοκράτες.
Ο κ. Τόσκας έχει, βεβαίως, και προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το χειρότερο είναι ότι παριστάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει, όταν όλη η χώρα βοά. Σ’ αυτήν την κυβέρνηση, όμως, κανείς δεν παίρνει διαζύγιο με την “καρέκλα” της εξουσίας».

Θεωρείτε δηλαδή ότι το ζήτημα της ανομίας είναι ευθύνη ενός ανθρώπου ή θέμα κεντρικής πολιτικής;

«Όσα βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα ενός πλέγματος αποφάσεων και παραλείψεων που διέπονται από την ίδια λογική. Ο κ. Τόσκας δεν αφήνει τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους γνωστούς-αγνώστους. Ο κ. Γαβρόγλου επεκτείνει το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, που αφήνει ανεξέλεγκτες ορδές τραμπούκων να τρομοκρατούν και ναρκομανείς να κάνουν χρήση ουσιών μέσα σε αμφιθέατρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει νόμους για να βγαίνουν στο άψε-σβήσε από τις φυλακές στυγνοί εγκληματίες. Αλλά, εν τέλει, είναι ο πρωθυπουργός αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς!».

Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει η Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση, στο ζήτημα της ασφάλειας;

«Ο νόμος και η ασφάλεια βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία για κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς και για τη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Χωρίς νησίδες ανομίας, χωρίς άσυλα και άβατα. Ο νόμος θα ισχύει για όλους σε κάθε γωνιά της χώρας».

Τι πρέπει να αλλάξει στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα;

«Πρωτίστως, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Αποδείχθηκε, στην πράξη, ότι αυτό που προκαλεί είναι η ανακύκλωση του εγκλήματος. Με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας τα παραβατικά στοιχεία βγαίνοντας από τις φυλακές υποπίπτουν εκ νέου σε πράξεις ανομίας, ακόμη και σε ειδεχθή εγκλήματα».

Και ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε στην αρχή ότι πρέπει να καταργηθεί, αν και μετά ανασκεύασε. Πώς το σχολιάζετε;

«Οι αρχικές του δηλώσεις αντικατόπτριζαν πράγματι την αλήθεια. Ίσως και ο ίδιος να αντιλήφθηκε το κακό που έχει προξενήσει με τις ιδεοληψίες του. Και μάλιστα παραδέχθηκε ότι είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο. Το πλήγμα για το Μαξίμου ήταν βαρύ και ανάγκασαν, προφανώς, τον πρώην υπουργό να ανασκευάσει την επομένη. Η αλήθεια, όμως, ακούστηκε, και τώρα δεν κρύβεται».

Η Ν.Δ. καταθέτει δική της πρόταση για τη χορήγηση του υπερ-πλεονάσματος. Τι θα κάνετε, όμως, με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος; Θα τη ψηφίσετε, ναι ή όχι;

«Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση υπόσχεται να μοιράσει χρήματα που προέρχονται από την αγριότερη φορολογία που έχει γνωρίσει ο τόπος. Στράγγιξε κυριολεκτικά τις παραγωγικές τάξεις, όχι προς χάριν των δημοσιονομικών αναγκών και της ανάπτυξης. Σάρωσε τα πάντα για να μπορέσει να κάνει δημαγωγική πολιτική. Θέλει να εξαγοράσει ψήφους, γιατί βλέπει την κατάρρευση προ των πυλών. Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε».

Με αφορμή τη συμμετοχή της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη σε εταιρία που εμφανίζεται στα «Paradise Papers» ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ. Τι απαντάτε;

«Αυτό είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου: η σκανδαλολογία. Η αποτυχία όλων των πολιτικών τους έχει κάνει την ελληνική κοινωνία, πλην των ευνοημένων, να τους γυρίσει την πλάτη. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να “θολώσουν τα νερά” και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που επικαλείται ο κ. Τσίπρας;

«Γιατί πρόκειται για ένα ακόμη “παραμύθι”, από αυτά τα οποία συνηθίζει “να σερβίρει” αυτή η κυβέρνηση. Δυστυχώς, με ψέματα πήραν την εξουσία, λέγοντας ψέματα θα φύγουν και από αυτήν. Τα αισιόδοξα αφηγήματα που κατασκευάζουν δεν θα γίνουν σανίδα σωτηρίας τους. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και εκδικείται. Ποια “καθαρότητα” έχει μια Οικονομία που θα βρίσκεται σε συνεχή εποπτεία, που θα έχει τη δημόσια περιουσία της σε ένα αιωνόβιο υπερταμείο, που θα πρέπει να παράγει υπέρογκα πλεονάσματα; Ή στην “καθαρότητα” περιλαμβάνονται τα “τσεκούρια” που θα πέσουν στις συντάξεις και στους μισθούς με τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου το 2019 και το 2020;».

Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό;

«Τέτοιους εξουσιολάγνους δεν νομίζω να ξαναγνώρισε ο τόπος. Οι καρέκλες τους είναι η υπέρτερη αξία τους. Θα ήθελαν να μείνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό που προβλέπεται συνταγματικά. Ωστόσο, επειδή τα αδιέξοδα της πολιτικής τους πολλαπλασιάζονται, και παρά την εύνοια που απολαμβάνουν από διάφορους κύκλους, ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν στις κάλπες νωρίτερα».

Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα είναι πρόβλημα για αυτή;

«Με τις έως τώρα ενδείξεις η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος για τη Ν.Δ. Το εισπράττω και από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους πολίτες της Λάρισας. Οι αγρότες δεινοπαθούν, κυριολεκτικά, από την κυβερνητική φοροκαταιγίδα εναντίον τους, και προσδοκούν την αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει την κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις που έχουν ανάλογους στόχους. Η ανοικοδόμηση της χώρας στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή απαιτεί ένα τεράστιο έργο από πολλά “χέρια”».

Είπε για
Αλέξης Τσίπρας:
«Επιτομή του πολιτικού δημαγωγού. Χάριν της εξουσίας ακολουθεί πιστά το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”».

Πάνος Καμμένος:
«Εκτός από αναξιοπιστία και καιροσκοπισμό διακρίνεται και από παρορμητισμό, που τον καθιστούν ακατάλληλο για την ευαίσθητη θέση που κατέχει».

Νίκος Τόσκας:
«Η Πολιτεία του ως υπουργού χαρακτηρίζεται από σκανδαλώδη ανοχή προς την ανομία και σαφή έλλειψη αισθήματος ευθύνης».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής: «Άφθαστη στο επικοινωνιακό ψεύδος η κυβέρνηση!»

eleytheros typos kyriakis full

ΒΟΥΛΗ καλή αν 2

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη Μ. Χαρακόπουλου
στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” και τον Αποστόλη Χονδρόπουλο

ΑΦΘΑΣΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει για τις σοβαρές ευθύνες της ιδεοληπτικής του κυβέρνησης για τα φαινόμενα ανομίας, έριξε τη μπάλα στην εξέδρα, τονίζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στον απόηχο της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «είναι άφθαστη το επικοινωνιακό ψεύδος» το οποίο, όπως τονίζει «έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά», ενώ σχολιάζει ότι τα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια «ας τα κρατήσουν για την Πρωταπριλιά». Παράλληλα καταγγέλλει ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που ‘‘βγάζει από την μύγα ξύγκι’’, για να συντηρήσει τον κομματικό της στρατό».

- Κύριε Χαρακόπουλε, πήρε απαντήσεις η ΝΔ στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό για την εγκληματικότητα και την ανομία; Τι συμπεράσματα βγάλατε από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή;

Ο πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει για τις σοβαρές ευθύνες της ιδεοληπτικής του κυβέρνησης για τα φαινόμενα ανομίας, έριξε τη μπάλα στην εξέδρα. Απέδειξε ότι η κυβέρνησή του δεν πιάνει τον σφυγμό του πολίτη που νιώθει ανασφαλής. Επανέλαβε, σε πείσμα των γεγονότων, ότι ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπάρχει, την ώρα που η πάσης φύσεως εγκληματικότητα έχει κτυπήσει κόκκινο! Επιχείρησε -για μια ακόμη φορά- να αλλοιώσει την πραγματικότητα, εμπαίζοντας την κοινή λογική. Επέλεξε να μιλήσει για άσχετα ζητήματα, ποντάροντας στην πεπατημένη της σκανδαλολογίας, για να θολώσει τα νερά. Οι πολίτες όμως που βιώνουν την αλήθεια δεν εξαπατώνται.

- Γιατί λέτε πως η κυβέρνηση επιδεικνύει "προκλητική αδιαφορία να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασάλευσης του νόμου και της τάξης"; Τι δεν κάνει που εσείς θεωρείτε πως θα ήταν αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

Τι να πρωτοθυμίσουμε: Την απόλυτη αναρχία των Εξαρχείων, που ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε ως άβατο, όπου οι αστυνομικοί έχουν εντολές να παριστάνουν απλώς τους στόχους για την επαναστατική γυμναστική των «παιδιών»; Την ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα, που σπάει, καταστρέφει απειλεί, μπουκάρει όπου του καπνίσει χωρίς συνέπειες, ακόμη και στην ίδια τη Βουλή; Τους γνωστούς αγνώστους που σπάσανε την Ερμού, που δέρνουν πολίτες για την κόμμωσή τους ή τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις; Την επέκταση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια, όπου τραμπούκοι τρομοκρατούν και δέρνουν φοιτητές, καθηγητές, υπαλλήλους, ακόμη και αναπήρους και «δεν τρέχει τίποτα»; Τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου που αφήνει κάθε καρυδιάς καρύδι από τις φυλακές για να συνεχίζει να κλέβει, να βιάζει, να «σιδερώνει» ηλικιωμένους;

- Υπάρχουν πάντως πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ για τις οποίες την συνεχάρη και η ΝΔ. Και δέχεστε κριτική από την κυβέρνηση πως είναι αντιφατικό από τη μία να αναγνωρίζετε επιτυχίες και από την άλλη να την καταγγέλλετε π.χ. ότι "δεν αφήνει την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της"; Τι απαντάτε;

Η Αστυνομία επιτελεί με επαγγελματισμό το έργο της. Κι αυτό το αναγνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα πηγάζει από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Αναφέρω χαρακτηριστικά την «ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα» λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, με κακοποιούς που συλλαμβάνονται και σύντομα αποφυλακίζονται για να επανέλθουν δριμύτεροι στο εγκληματικό τους έργο. Την απουσία φυλακών υψίστης ασφαλείας με αποτέλεσμα εγκληματίες να συντονίζουν μέσα από τη φυλακή τη δράση εγκληματικών οργανώσεων. Την αποδυνάμωση της αστυνομίας με την κατάργηση της Ομάδας άμεσης επέμβασης ΔΕΛΤΑ λόγω της αξίωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα, λοιπόν, βρίσκεται στην «κεφαλή», στην πολιτική ηγεσία. Αυτή, λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών, εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της παντού. Δεν εξηγείται να έχουμε τέτοιες επιτυχίες στο καθαρά ποινικό μέρος –με τις εξιχνιάσεις σοβαρών εγκλημάτων- και μηδενική αποτελεσματικότητα στην ανομία που επιβάλλεται από τις «συλλογικότητες», όπως μας είπε ο κ. Τόσκας. Κάτι βάζει φρένο στην ΕΛΑΣ να εκπληρώσει την αποστολή της.

- Πως βλέπετε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και εν γένει την πορεία της οικονομίας; Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για κλείσιμο της γ' αξιολόγησης εγκαίρως, αλλά και για "καθαρή έξοδο" από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Αν για κάτι βγάζω το καπέλο στην κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό ψεύδος. Εκεί είναι άφθαστη! Και το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά!. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Όσο για αυτά περί καθαρής εξόδου, με τις υπογραφές τους για περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου μετά το ’18, με πλεονάσματα δυσθεώρητα, με υπερταμείο αιωνόβιο, με επιτροπεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, ας τα κρατήσουν για την πρωταπριλιά...

- Προ ημερών η ΝΔ παρουσίασε στο προσυνέδριό της ένα πλαίσιο προτάσεων για όσους έχουν βρεθεί τα χρόνια της κρίσης σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια. Τελικά, τι περιθώρια άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής υπάρχουν μέσα σε συνθήκες τόσο μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας;

Το ζήτημα είναι πώς ιεραρχείς τις ανάγκες. Εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που «βγάζει από την μύγα ξύγκι», για να συντηρήσει τον κομματικό της στρατό. Βάζει από παράθυρα και φεγγίτες Καρανίκες, και δεν πληρώνει τις οφειλές της για να δώσει σε κάποιους ένα επίδομα άπαξ, με σκοπό να υφαρπάξει την ψήφο τους. Περιθώρια υπάρχουν με χρηστή πολιτική: μείωση περιττών δαπανών, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση παραγωγικότητας και μείωση φορολογίας,. Κι αυτά θα πράξει η ΝΔ ως κυβέρνηση.

- Ένα από τα επόμενα προσυνέδρια της ΝΔ, θα γίνει στη Θεσσαλία με επίκεντρο τους αγρότες και την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες προτάσεις που κατά την άποψή σας πρέπει να υιοθετήσει η επόμενη κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα;

Οι αγρότες που παρασύρθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, έπαθαν μεγάλη «νίλα». Έχασαν αυτά που με εμάς θεωρούσαν αυτονόητα. Τι να πρωτομνημονεύσω; Τη δυσβάσταχτη φορολόγηση –ακόμη και αγροτικών επιδοτήσεων- και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών σε επίπεδα που φοβούμαι θα καταστίσουν μεγάλο μέρος των αγροτών ανασφάλιστο; Την κατάργηση του «αγροτικού πετρελαίου» και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής; Ή μήπως τον νέο φόρο στο κρασί; Νομίζω ότι θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαμε άμεσα να επανέλθουμε σε αυτά. Και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού με μεγαλύτερα κίνητρα για νέους αγρότες και εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με στόχο την εξωστρέφεια.

- Για να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της η ΝΔ και να επιτύχει αυτοδυναμία, προς τα που θα πρέπει κατά την γνώμη σας να στραφεί περισσότερο; Προς το κέντρο ή προς τα δεξιά;

Το δίλημμα το θεωρώ πλαστό. Η ΝΔ κάθε φορά που κέρδιζε την αυτοδυναμία το πετύχαινε γιατί μπορούσε να ενώνει διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις από τη δεξιά μέχρι και το κέντρο σε έναν ενιαίο στόχο. Δεν χαρίζουμε, λοιπόν, κανέναν πολίτη που, σεβόμενος την κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιθυμεί την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας στη βάση των κοινών μας αντιλήψεων για την οικονομία, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική αλληλεγγύη και την εθνική μας ταυτότητα.

- Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018;

Παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά «δεθεί» στις καρέκλες της εξουσίας, ίσως τελικά αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα, μπροστά στη λαίλαπα της σφαγής των συντάξεων από το 2019 και των δυσβάσταχτων μέτρων που έχει ήδη δρομολογήσει.

Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε εδώ

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλουστον Ρ/Σ ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε

ΣΚΑΙ 100.3

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Συνέντευξη
αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ στην εκπομπή «24 ΩΡΕΣ ΣΚΑΙ»
και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.

 Βρήκε ο Κυριάκος να κάνει τη συζήτηση για την εγκληματικότητα, που η κυβέρνηση έχει πιάσει τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου, έχει πιάσει τον τρομοκράτη, τα σαρώνει όλα, και βρήκε μέρα να πάει να το συζητήσει...

Νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο μετά από αυτές τις εξελίξεις ότι στην ώρα του πρωθυπουργού καλείται ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το πρόβλημα της ανομίας και της εγκληματικότητας. Αυτά που μνημονεύσατε δείχνουν τον επαγγελματισμό με τον οποίο κινείται η ελληνική αστυνομία. Οι επιτυχίες αυτές στο ποινικό κομμάτι φωτίζουν ακόμη περισσότερο την ανοχή, αν όχι τη στοργή, στην ανομία που προκαλούν οι διάφορες ‘‘συλλογικότητες’’. Η ΕΛΑΣ με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της και δίνει καθημερινά τη μάχη και κόβει αρκετά πόδια από τη σαρανταποδαρούσα της ανομίας, για να θυμηθούμε τον κ. Τσακαλώτο, αλλά η σαρανταποδαρούσα με την ανοχή της κυβέρνησης γρήγορα αναρρώνει και αντεπιτίθεται. Νομίζω ότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες όχι μόνον στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα είναι οδυνηρή. Έχουμε εγκληματικά στοιχεία που βγαίνουν από τις φυλακές με τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου, έχουμε τα χαϊδεμένα παιδιά του Ρουβίκωνα, κάθε τόσο με καταδρομικές επιθέσεις σε Νοσοκομεία σε δημόσιους οργανισμούς ακόμη και σε πρεσβείες, όπως της Ισπανίας. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάρτι μολότοφ στο άβατο των Εξαρχείων, στο οποίο οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην Χ. Τρικούπη και στο Πολυτεχνείο μάλλον ως συνοριακά φυλάκια λειτουργούν σε αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς του Εξαρχιστάν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στα πανεπιστήμια έχουμε τις ορδές των γνωστών αγνώστων, οι οποίες αποχαλινωμένες πλήρως από τον νόμο Γαβρόγλου, που έχει ενισχύσει την ασυδοσία του ασύλου, κτυπούν φοιτητές, καθηγητές, ακόμη και ΑΜΕΑ. Το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Οι ‘‘συλλογικότητες’’ που βομβαρδίζουν αστυνομικά τμήματα…

Ναι, αλλά λέει η κυβέρνηση, πώς συγχαίρεις την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της για τη σύλληψη των απαγωγέων του κ. Λεμπιδάκη, και από την άλλη εγκαλείς την ΕΛΑΣ ότι δεν πάει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

Αντιθέτως, συγχαίρουμε την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της που με επαγγελματισμό, αυτοθυσία και αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της στη δύσκολη αυτή οικονομική κρίση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με το γερασμένο στόλο, με τις προβληματικές ενδοεπικοινωνίες. Το ότι δεν έχουμε συνολική αντιμετώπιση της ανομίας στη χώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί, βάζοντας προσκόμματα στο έργο της ΕΛΑΣ. Για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου, δεν μπορεί να συλλαμβάνονται δύο και τρεις φορές στυγνοί εγκληματίες και να βγαίνουν σύντομα έξω. Αυτό πλήττει και το ηθικό των αστυνομικών. Έχουμε μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ξαναεγκληματούν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Σας μνημόνευσα τον νόμο Γαβρόγλου, που δημιουργεί πανεπιστήμια άντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών.

Αν καταλαβαίνω καλά ο κ. πρωθυπουργός θα βγάλει σήμερα θέματα που αφορούν στην ΝΔ. Δηλαδή θα ξαναθυμίσει την υπόθεση Ζήμενς και θα επικαλεστεί αυτές τις αποκαλύψεις για τον κ. Αυγενάκη.

Τα περί αποκαλύψεων για Ζήμενς είναι περυσινά ξινά σταφύλια. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί . Για δε αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας έχει δώσει διευκρινήσεις ο κ. Αυγενάκης, και μάλιστα έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη. Αν έχει να πει κάτι παραπάνω επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας ευχαρίστως να το ακούσουμε. Αλλά αυτό είναι ‘‘πετώ την μπάλα στην εξέδρα’’. Εδώ εγκαλείται για συγκεκριμένα ζητήματα και τι ο ίδιος έχει πράξει. Και συνεχίζοντας αυτή την κουβέντα, και τι εμείς θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανομίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τη χώρα: Πέρα από την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μνημόνευσα τον νόμο-Παρασκευόπουλου και τον νόμο-Γαβρόγλου, χρειαζόμαστε και φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι μέσα από τις φυλακές λειτουργούν οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων, δίνουν εντολές για συμβόλαια θανάτου. Εγώ θυμάμαι με τον Απόστολο Κακλαμάνη μέσα στη βουλή είχαμε ‘‘κόφτη’’ και δεν μπορούσαμε να πιάσουμε το κινητό μας. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές να δίνουν οδηγίες ποιους να εκτελέσουν, ποιους να εκβιάσουν, ποιους να τρομοκρατήσουν.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει καθαρίσει με την υπόθεση Ζήμενς; Μήπως λειτουργεί στο θυμικό κάποιων ανθρώπων που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί ακόμη αυτή η ιστορία, και ότι η ΝΔ είναι εκτεθειμένη;

Πες πες πάντα κάτι μένει. Δυστυχώς, αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια στην Ελλάδα. Εγώ ξέρω ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Καραμανλή, έπεσε από το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τελικώς είδαμε που κατέληξε αυτή η υπόθεση. Αντιθέτως, αυτοί που εμφανίζονταν ως δημόσιοι κατήγοροι πλήρωσαν και αγωγές στον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Στην Ελλάδα ζούμε σε μια αχλή σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα που πρέπει η πολιτεία, τα επίσημα όργανα να τα διαλευκάνουν κάθε φορά και να επιβάλουν και παραδειγματικές ποινές. Υπάρχει και η σκανδαλολογία που δηλητηριάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής. Δε ωφελεί ούτε αυτούς που εμφανίζονται ως κατήγοροι. Δείτε τι κατάληξη είχε το ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστατούσε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, βαπτίζοντάς το σκάνδαλο. Εγώ θα περιμένω από τον πρωθυπουργό να μην εμφανιστεί και αυτή την φορά, όπως πριν λίγους μήνες επιχειρώντας να υποτιμήσει το ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι επίκαιρο, δεν είναι μείζον, να μην χρησιμοποιήσει την φρασεολογία του υπουργού του, του κ. Τόσκα, ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα και αποκυήματα της φαντασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Επιτέλους να αντιμετωπίσει συγκροτημένα το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η ανασφάλεια έχει έλθει και έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα. Δεν ξέρω ο υπουργός τι λέει, αλλά δύσκολα κανείς το σούρουπο μπορεί να περπατήσει, χωρίς να είναι καχύποπτος, από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίο του Άρεως, και σε όλες αυτές τις συνοικίες. Για μας το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο άρθρο του στην Καθημερινή λέει ότι κυκλοφορεί ευρέως μια διαπίστωση ότι «δεν τραβάει ο Κυριάκος». Στήνεται ένα σκηνικό, παρ’ ότι είναι μπροστά 13 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ότι δεν τραβάει.

Εγώ δεν το διαπιστώνω αυτό, αλλά, αντίθετα, όπου πάει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται ένα προβάδισμα πρωτόγνωρο, κυρίως στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Θυμόσαστε ότι το ερώτημα αυτό περί καταλληλότητας πρωθυπουργού στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πρώτη φορά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, την περίοδο 2000-2004, όταν όλες οι έρευνες έδειχναν ότι η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή θα κερδίσει τις εκλογές και τότε εφευρέθηκε αυτός ο δείκτης της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, που πάντα ευνοεί αυτόν που είναι ήδη πρωθυπουργός, προκειμένου να ισορροπούν στα ΜΜΕ οι εντυπώσεις. Τώρα, και σε αυτήν την παράμετρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά. Τώρα, αυτοί που ενοχλούνται, που δυσαρεστούνται, πάντα θα υπάρχου στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν νομίζω, όμως, ότι όλ’ αυτά μπορούν να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία,. Δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας. Ο τελικός λογαριασμός έχει σημασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μήπως υπεκφεύγει λίγο του ρόλου του

Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Δεν έχω κάποια επίσημη δήλωση, κάποια αναφορά του ΠτΔ για να κάνω κάποια κριτική.

Το ηχητικό της συνέντευξης στον ΣΚΑΙ:
https://youtu.be/PKF4GLzW4Cs

Read more...