Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνεντεύξεις
Menu
A+ A A-

Συνέντευξη κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στον ΒΗΜΑ-FM

Μάξιμος Κυριάκος Ομοσπονδίες Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων

Αθήνα, 17 Μαΐου 2017


Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον ΒΗΜΑ-FM
και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Διονύση Νασόπουλου


Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, γιατί τα αντίμετρα προϋποθέτουν την επιβολή νέων μέτρων. Τα μέτρα αυτά ήταν αχρείαστα και τον Δεκέμβριο του ’14 αλλά και ένα χρόνο πριν. Οφείλονται ουσιαστικά στις παλινωδίες της κυβέρνησης, στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που όσο καθυστερούσαν τόσο αυξάνονταν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Η πρόταση της ΝΔ για διανομή 0,5% του πλεονάσματος
Η ΝΔ κατέθεσε ως τροπολογία τη δική της αντιπρόταση, τη διανομή του 0,5% του πλεονάσματος, δηλαδή 865 εκ. ευρώ, δυνατότητα που υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Ουσιαστικά είναι η εφαρμογή της πρότασής μας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, για κατάργηση του φόρου στο κρασί, που άλλωστε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, για επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων από 24% που η κυβέρνηση αύξησε, και για διασφάλιση όλων των αναγκαίων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει άμεσα, αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει πετύχει πολλαπλάσιο πλεόνασμα απ’ αυτό που προβλεπόταν και μπορεί μέχρι το 40% του πλεονάσματος να το αναδιανείμει. Επομένως, εμείς μιλάμε για το 0,5% του πλεονάσματος, για 865 εκ. ευρώ άμεσα και όχι μόνον τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24 στο 13% που η ίδια η κυβέρνηση είχε φέρει. Αυτό δεν είναι στα αντίμετρα που θα εφαρμοστεί αν και εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα 5,5% και έχει και την έγκριση του ΔΝΤ. Μιλούμε για κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Η ψήφιση του αφορολογήτου στους βουλευτές
Και τη μείωση του αφορολογήτου για τους βουλευτές θα μπορούσε η ΝΔ να την ψηφίσει, γιατί περισσεύει η σπέκουλα που υπάρχει και από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πολλές φορές από πλευράς ΜΜΕ. Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια γενικότερη κουβέντα γι’ αυτά που ονομάζουμε “προνόμια” βουλευτών, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν πώς θα μπορεί να πολιτεύεται κανείς με αξιοπρέπεια, ώστε και η επόμενη βουλή να μην είναι μια βουλή στην οποία θα έχουν θέση μόνον όσοι διαθέτουν οικονομική επιφάνεια ή τέλος πάντων ενδίδουν στον πειρασμό της διαπλοκής. Δημόσια, ανοιχτά με καθαρούς όρους να γίνει αυτή η κουβέντα κι ο ελληνικός λαός να είναι ενήμερος για το τι επιλογές επιθυμούμε.

Το πετσόκομμα των ειδικών μισθολογίων και η κοροϊδία της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση αναζητεί διάφορους φερετζέδες σ’ αυτό το 4ο Μνημόνιο. Αναζητεί διάφορα άλλοθι. Έφτιαξε αυτήν την ιστορία με τα αντίμετρα. Αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας ο συνταξιούχος που θα κληθεί να επιστρέψει δύο συντάξεις με τις περικοπές που γίνονται στην προσωπική διαφορά, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι ουσιαστικά με την μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να επιστρέψουν ένα ακόμη μηνιάτικο, αλλά και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις με το πετσόκομμα που έρχεται στα ειδικά μισθολόγια, αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά είναι τερτίπια.
Ειδικά εδώ, μιλούμε για απόλυτο εμπαιγμό, διότι δεν υπήρχε καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση, αιφνιδίως κατατέθηκε αυτή η ρύθμιση για το νέο ειδικό μισθολόγιο στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι καμία μνημονιακή υποχρέωση, και δείχνει μια βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης. Μιλούμε για πλήρη εξαπάτηση, γιατί στο παρελθόν είχαμε σε όλους τους τόνους από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέχρι κυβερνητικούς βουλευτές, διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Ουσιαστικά δημιουργείται και εδώ η προσωπική διαφορά, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται την αβεβαιότητα που υπάρχει με την δημιουργία της προσωπικής διαφοράς. Γιατί στο ίδιο το νομοσχέδιο που συζητούμε στο 4ο μνημόνιο έρχεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που δημιουργήθηκε νωρίτερα με το προηγούμενο μνημόνιο στις συντάξεις.
Εμείς, λοιπόν, μιλούμε επί των κειμένων. Τα κείμενα, λοιπόν, λένε ότι πρώτον έχουμε άμεση μείωση με τον περιορισμό των πενθημέρων. Τα πενθήμερα υπολογίζονται σε 48 αντί 52. Εκτός από γεωγραφία –Μυτιλήνη και Λέσβος ότι είναι διαφορετικά νησιά– φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν θέμα και με τα μαθηματικά. Ο χρόνος δεν έχει 48 Κυριακές αλλά 52. Όλοι οι μήνες δεν έχουν 4 Κυριακές, υπάρχουν μήνες με 5 Κυριακές. Λοιπόν, μια πρώτη άμεση μείωση είναι από εκεί.
Η δεύτερη μείωση που προκύπτει είναι από την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια χωρίς τον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου των σπουδών. Άρα, αμέσως χιλιάδες στελέχη των σωμάτων ασφαλείας θα καταταγούν σε μικρότερα μισθολογικά κλιμάκια και θα έχουν άμεση μείωση.
Η προσωπική διαφορά που δημιουργείται καταλαβαίνετε ότι είναι στον αέρα. Όταν σήμερα πετσοκόβεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αύριο δεν θα έχουμε μια νέα μείωση και περικοπή και στις προσωπικές διαφορές που δημιουργούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις; Και επιπλέον, η προσωπική διαφορά δεν προσμετράται στις κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και με μαθηματική βεβαιότητα πια οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις θα έχουν μειώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές τους την επόμενη ημέρα.

Οι θέσεις της ΝΔ για τα στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων
Για όλα αυτά έγινε μια δημιουργική κουβέντα εχθές του προέδρου της ΝΔ με όλες τις Ομοσπονδίες. Θεωρούμε εύλογη την οργή τους που διατυπώθηκε πολύ έντονα και στην ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε στη βουλή. Και η ΝΔ, δια του προέδρου της, δεσμεύτηκε ότι εμείς θα αποδώσουμε και το υπόλοιπο 50% των περικοπών που έγιναν για τις οποίες υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι κατάθεση ενός νέου ειδικού μισθολογίου για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.

Η εξαπάτηση των μέτρων του 4ου μνημονίου
Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί καθαρά από την πρώτη στιγμή. Τα μέτρα αυτά ήταν αχρείαστα δεν θα υπήρχε ανάγκη να θεσμοθετηθούν εάν δεν υπήρχε κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του ‘15 και δεύτερον αν η κυβέρνηση που προήλθε δεν πειραματίζονταν με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και το επόμενο διάστημα αν δεν ακολουθούσε όλη αυτήν την αδιέξοδη πολιτική που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι κυριολεκτικά πρωταθλητές των μνημονίων. Δύο μνημόνια σε δύο δυόμιση χρόνια, αχρείαστα και τα δύο. Το δεύτερο, μόνο με μέτρα, χωρίς δανεισμό. Μνημόνια με τα οποία ουσιαστικά πέφτει μαχαίρι σε συντάξεις, στο αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα και άγριο δούλεμα με όλο αυτό το παραμύθι των αντιμέτρων, το οποίο προφανώς εφευρέθηκε προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει αύριο αυτά τα μέτρα. Από τα 12 δις -θυμηθείτε τι λέγανε στο λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραμονές των εκλογών του ‘15- παροχές προς όλους, παροχές σε κάθε κατεύθυνση, υιοθετώντας κάθε κοινωνικό αίτημα, φτάνουμε από το 3ο μνημόνιο που μας έφεραν μετά τα capital controls αλλά και το 4ο μνημόνιο που ψηφίζουν αύριο σχεδόν στα 14,5 δις ευρώ επιπλέον μέτρα. Δηλαδή, έχουμε ένα άνοιγμα σχεδόν 27 δις από τα προεκλογικές εξαγγελίες με τα δυσβάστακτα μέτρα που μας έφεραν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Με την ψήφιση των μέτρων το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται. Είναι εμφανές ότι οι κόκκινες γραμμές του κ. Τσακαλώτου και για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις θυσιάστηκαν για το κόκκινο χαλί της εξουσίας.

Πάει πίσω ο ορίζοντας των εκλογών…
Νομίζω ότι είναι γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας. Τέτοια δείγματα μας έχουν δώσει από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλες πιθανότητες το ενδεχόμενο διαφοροποίησης κάποιου βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μένει να το δούμε αύριο, αλλά η αίσθησή μου είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ από την στιγμή που ο ορίζοντας των εκλογών πάει πιο πίσω, έχει τη δυνατότητα να εξειδικεύσει έτι περαιτέρω τις προτάσεις της. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, διαμόρφωση ενός επενδυτικού περιβάλλοντος γιατί αυτό είναι το κουμπί για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος τέτοιου στη χώρα που θα προσελκύσει επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, από την απασχόληση θα μπορέσουν να εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. Γιατί μην υπάρχουν αυταπάτες, αν σήμερα έχουμε περικοπές στην προσωπική διαφορά, έχουμε μειώσεις στις συντάξεις, χάνονται δύο μηνιάτικα από τις συντάξεις των συνταξιούχων σήμερα, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος, αν συνεχιστεί αυτή η ανεργία, αν συνεχιστεί αυτή η μαύρη εργασία, η μερική εργασία, τα λουκέτα που μπαίνουν στις επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό, ότι δεν θα έχουμε κι άλλες δραστικές περικοπές στις συντάξεις. Για να υπάρξει αναστροφή αυτής της πτωτικής πορείας, για να κοπεί αυτή η καθοδική πορεία του σπιράλ, η μαγική λέξη είναι επενδύσεις. Άρα θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός επενδυτικού κλίματος, ενός περιβάλλοντος τέτοιου που να προσελκύει επενδύσεις. Και η ΝΔ δεσμεύεται να εργαστεί περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση και να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Πού πήγανε οι αγανακτισμένοι;
Μια από τις δυσκολίες και τροχοπέδη που συνάντησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν το λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων, των εντός ή εκτός εισαγωγικών. Αλήθεια που είναι τώρα, αναρωτιόμαστε όλοι γιατί είναι πολύ ήπιες οι αντιδράσεις σήμερα σε σχέση με αυτά που ψηφίζονται. Είναι σίγουρα προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα, η συναίνεση, γι αυτό η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι επιδιώκουμε την αυτοδυναμία αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι οι ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις, τουλάχιστον με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, με αυτούς που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, με αυτούς που θέλουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη πατρίδα μας και όχι την υιοθέτηση προτύπων Βενεζουέλας, Μαδούρο κ.ο.κ.

 

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ: "Το αίτημα για εκλογές δεν έχει χάσει τη σημασία του"

APE logo

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Γκουτζάνη

Θεωρείται θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Αφού συρθήκαμε για σχεδόν ενάμιση χρόνο, φθάσαμε επιτέλους σε μια συμφωνία και τέλος πάντων δεν πέσαμε στο γκρεμό, που για άλλη μια φορά μετά το θέρος του ‘15, απειλούσε να μας ρίξει η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης. Εδώ σταματούν και τα καλά νέα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι από άσχημα έως οδυνηρά. Πρωτίστως για την ελληνική κοινωνία. Που συνεχίζει να πληρώνει την ατυχέστατη επιλογή της να φέρει στην εξουσία μια ομάδα δημαγωγών, που υποσχόταν παραδείσους και μας οδηγεί στην κόλαση. Διότι η σπάθη των μέτρων, που προβλέπονται από το «4ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», θα πέσει επί «δικαίων και αδίκων», και κυρίως «δικαίων».

Αντέχει η ελληνική οικονομία πλεονάσματα της τάξης του 3,5%;

Είναι στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα και για μετά το τέλος της επίσημης θητείας της. Η οικονομία, όμως, χρειάζεται να μπει σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης. Με την παρούσα πολιτική αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Αν δεν υπάρξει μια γενναία μεταρρύθμιση που θα απελευθερώσει τι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μειώνοντας τους φόρους, δημιουργώντας περιβάλλον βεβαιότητας, δίνοντας κίνητρα, στοχεύοντας στις εξαγωγές, προσελκύοντας σοβαρές επενδύσεις, μην έχουμε αυταπάτες ότι θα ορθοποδήσουμε.

Δεν θα ψηφίσετε τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσετε αν κερδίσετε τις εκλογές;

Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Ποτέ δεν είπαμε ότι εμείς δεν σεβόμαστε όσα η χώρα επισήμως έχει αποδεχθεί. Αυτά άλλοι τα έταζαν και ιδού το αποτέλεσμα. Σε δύο χρόνια μας έφεραν δύο επιπλέον μνημόνια. Δύο χρόνια χαμένα, που μας πήγαν πίσω. Ναι, θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, γιατί δεν υπονομεύουμε ούτε τη σταθερότητα ούτε την αξιοπιστία της χώρας για μικροκομματικούς λόγους. Αυτό ας το ζυγίσουν οι πολίτες και ας το εκτιμήσουν όταν έλθει η ώρα. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι και με αυτά τα αχρείαστα μέτρα, που έχουν στην ούγια τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου, θα κάνουμε τα ίδια. Σε καμία περίπτωση. Θα ανοίξουμε δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θα δώσουμε χώρο στον επαγγελματία, παραγωγό, επιστήμονα να ανοίξει τα φτερά του. Γιατί μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Ακούγεται παράξενο ότι δεν θα ψηφίσετε τα αντίμετρα ακόμη και αν η κυβέρνηση συμπεριλάβει σε αυτά την δική σας πρόταση (μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20%, μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% σε 13%, κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί).

Κατ’ αρχάς να δούμε πώς θα έλθουν τα μέτρα για ψήφιση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν θα δώσει άλλοθι στην αποτυχία της κυβέρνησης, δεν θα τσιμπήσει το τυράκι των, υποτίθεται, αντίμετρων για να καταπιεί τον ογκόλιθο των μέτρων. Η κυβέρνηση με τέτοιες κουτοπονηριές πιστεύει ότι θα κοροϊδέψει την κοινωνία. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, όμως, γιατί πια τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Το αίτημα για εκλογές εξάντλησε την δυναμική του;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το αίτημα των εκλογών δεν έχασε τη σημασία του. Γιατί με αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει αύριο. Ο λαϊκισμός βρίσκεται μέσα στο DNA των κυβερνόντων. Θα συνεχίζουν να παίζουν καθυστερήσεις, να ρίχνουν την μπάλα στην κερκίδα, να ψάχνουν τρόπους αποπροσανατολισμού, τεχνητού διχασμού, και όλα όσα ζούμε για πάνω από δύο χρόνια. Οι άνθρωποι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Άρα, οι εκλογές θα ήταν μια λύση. Άλλο το ότι η ΝΔ, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να τις επιβάλει. Εξάλλου οι κυβερνώντες μας έχουν αποδείξει ότι για την καρέκλα είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα.

Νομίζετε ότι ήλθε ο καιρός για να υπάρξει κάποια συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για κάποια βασικά θέματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική;

Όπου χρειάστηκε η ΝΔ, διαχρονικά, υπήρξε συναινετική. Όπου πιστέψαμε ότι κάποιο μέτρο, κάποια απόφαση θα βοηθούσε τη χώρα, δεν διστάσαμε να συνταχθούμε, ακόμη κι αν διαφωνούσαμε ριζικά με την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, η ενότητα είναι για εμάς ευαγγέλιο. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Άλλο, βέβαια, η κριτική που ασκούμε όταν διαφωνούμε. Πάντοτε, όμως, σε θεσμικό επίπεδο. Αυτήν τη συμπεριφορά, ωστόσο, δεν την είδαμε από τους σημερινούς κυβερνώντες ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ούτε σήμερα.

Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, χωρίς αυτή να είναι αυτοσκοπός. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ευρεία συναίνεση σε ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης. Εξάλλου, ήδη έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση ένα υψηλό επίπεδο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Χρειάζεται, όμως, και η επιθυμία του άλλου για να προχωρήσουμε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι, έχει εισέλθει σε μια φάση εσωτερικών ερίδων, που δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει.

Καθώς το ασφαλιστικό θα έρχεται και θα επανέρχεται, νομίζετε ότι μπορεί η οικονομία στην παρούσα φάση να αντέξει το ύψος των συντάξεων ή ότι μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές;

Όταν η αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά επιβαρύνεται λόγω λουκέτων και ανεργίας, όταν ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, που καταβάλει εισφορές στα ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις, παίρνει λιγότερα από τους συνταξιούχους, κι όταν αυξάνονται οι εργαζόμενοι με μερική ή μαύρη εργασία, είναι φανερό ότι το σύστημα είναι εύθραυστο. Μια είναι η λύση του προβλήματος: η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων. Όλα αυτά μαζί θα δώσουν ανάσα στα ταμεία, θα αλλάξουν τις δυσμενείς αναλογίες και θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο περικοπών και ανεργίας.

Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει ή ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο;

Για την ώρα απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Και με αυτήν την κυβέρνηση, που πάει αγκαζέ με την αβεβαιότητα και τον ερασιτεχνισμό, ποτέ δεν λες ποτέ. Οπότε δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα τον εφιάλτη του GREXIT. Αντιθέτως, πρέπει με μια άλλη πολιτική να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη.

Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ. Σε ποιά ταχύτητα νομίζετε ότι βρίσκεται τώρα η Ελλάδα;

Η συζήτηση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης. Ήδη δημιουργεί τετελεσμένο, ότι η ενιαία Ευρώπη έχει αποτύχει. Ότι υπάρχουν χώρες διαφορετικού επιπέδου. Ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να μείνει όρθιο για καιρό; Κάποιες χώρες παίζουν με αυτήν την ιδέα, γιατί σκέφτονται στενόμυαλα. Μεσοπρόθεσμα, όμως, και αυτές θα τις πλήξει η αποτυχία του εγχειρήματος αλλοίωσης της ευρωπαϊκής ιδέας. Όσο για εμάς, ένας πρέπει να είναι ο στόχος μας: να μείνουμε εντός της Ευρώπης και όσο πιο κοντά στον κεντρικό της πυρήνα.

Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη, πόσο σοβαρή είναι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας; Υπάρχει κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου;

Είναι εμφανές ότι μετά το πραξικόπημα η Τουρκία διολισθαίνει σε πιο αυταρχικά μονοπάτια, ενώ έχει γίνει πολύ επιθετική στην εξωτερική της πολιτική. Συνεχώς προσθέτει ζητήματα με την Ελλάδα. Έχει φθάσει στο σημείο να διεκδικεί κατοικημένο νησί, το Αγαθονήσι, κάτι πρωτοφανές ακόμη και για την Άγκυρα. Το αν θα κάνει ένα βήμα περισσότερο δεν είναι κανείς σε θέση να το πει. Αυτή, όμως, η υπερθέρμανση που δημιουργεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση, και βλέποντας την κατάρρευση της προοπτικής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, απαιτείται αναπροσαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής.

Νομίζετε ότι θα είναι θετική εξέλιξη ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν στην Κύπρο;

Η επίλυση του Κυπριακού είναι ευχής έργο. Φυσικά, αυτή πρέπει να προϋποθέτει τα αυτονόητα: σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, και απαλλαγή από το απαρχαιωμένο καθεστώς των εγγυήσεων. Και βεβαίως τη λύση αυτή να την επικροτήσει ο κυπριακός λαός. Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε θα μπορούμε να μιλάμε για θετική εξέλιξη. Όπως, όμως, διαπιστώνουμε και σε αυτές τις συνομιλίες υπάρχει ένας μαξιμαλισμός διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, που όχι μόνον δεν δείχνει διάθεση να αποχωρήσει από το νησί, αλλά εφευρίσκει τρόπους να ελέγξει όλο το νησί με απειλή casus belli αν προχωρήσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Λευκωσία, αλλά και να έχει και λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Τέτοιο σχέδιο νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό.

Προσχώρηση στη ΝΔ βουλευτών από άλλα κόμματα και ένταξη στελεχών με την διαδικασία των συνεντεύξεων. Παρατηρείται ένδεια στελεχών στο κόμμα σας;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, ανοιχτό στην κοινωνία και διαρκώς εξελισσόμενο, διατηρώντας ακέραιες τις βασικές αρχές του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ανανέωση είναι προαπαιτούμενο της επιβίωσης κάθε ζωντανού οργανισμού. Και τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ορθώς, λοιπόν, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους της παραγωγής, με ανοικτό μυαλό και όρεξη για δουλειά, που δυστυχώς στις μέρες μας δεν έχουν διάθεση ενασχόλησης με τα κοινά. Το στοίχημα είναι να τους πείσουμε και να «παντρέψουμε» την εμπειρία με την ορμή του νέου. Όσο για τις «μεταγραφές» βουλευτών, θα σας έλεγα ότι είναι θετικό για ένα κόμμα να λειτουργεί ως πόλος έλξης. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας, κριτής όλων μας είναι οι πολίτες.

Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, όταν ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς την εξαγορά της από τον ελληνοπόντιο επιχειρηματία είχε εθνική διάσταση;

Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης και τι συνέβη με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αυτό, όμως, που ζήσαμε πρόσφατα με την φωτογραφική (ν)τροπολογία εκθέτει βαρύτατα την κυβέρνηση, που συστηματικά χτίζει τη νέα διαπλοκή.

Η επικράτηση Μακρόν στην Γαλλία προσφέρεται για πανηγυρισμούς;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη του Μακρόν προκάλεσε ένα γενικό αίσθημα ανακούφισης. Ο λαϊκισμός, και μάλιστα σε μια ακραία του μορφή, όπως τον εκφράζει το Εθνικό Μέτωπο και η Λεπέν, ηττήθηκε κατά κράτος στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Και αυτό έχει τη σημασία του στο σημερινό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, παντού, και στην Ελλάδα, έχει δείξει, μέχρι που μπορεί να φθάσει. Η πραγματικότητα έρχεται να συντρίψει τις ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη, τις αυταπάτες και τις απάτες. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια θετική αφετηρία. Αλλά μόνον αφετηρία. Χρειάζεται δουλειά για να βρει η Ευρώπη ξανά τον δρόμο της.

Η συνέντυξη δημοσιεύθηκε στις 13 Μαίου 2017

Read more...

Συνέντευξη Μ.Χαρακόπουλου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ

ΣΚΑΙ α 1

Αθήνα, 26 Απριλίου 2017

Συνέντευξη
Αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
και τους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.


«Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί με μια τόσο μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, που όταν λαμβάνονται τα μέτρα δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που έπρεπε. Σας θυμίζω τι είχε πει ο υπουργός κ. Χουλιαράκης ότι είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη μετά από 6 μήνες. Γιατί τα πράγματα στην πραγματική οικονομία επιβαρύνονται καθημερινά.

Η αίσθηση που μου έδωσε εχθές ο πρωθυπουργός, από τη συνέντευξή του στον Αντέννα, ήταν ότι περισσότερο απευθύνεται στην κυβερνητική πλειοψηφία, στους κυβερνητικούς βουλευτές που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, παρά στην ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός έχει πράγματι ένα επικοινωνιακό τάλαντο αλλά νομίζω ότι όλοι κατάλαβαν και εχθές αλλά και το τελευταίο διάστημα ότι η μπογιά του πιά ξεθώριασε. Δεν πείθει κανέναν. Αλλά αφού έχει δυστοκία να πείσει με τη θεωρία των αντιμέτρων τους βουλευτές του εισάγει το καινούργιο “τυράκι” με τη συνολική διευθέτηση του χρέους. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το πλεόνασμα για το οποίο τόσο πολύ κομπάζουν η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, ουσιαστικά είναι χρήματα, που στερήθηκαν από την πραγματική οικονομία.

ΣΚΑΙ β 1

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός για το πλεόνασμα το 2014: “Στο πλεόνασμα κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων”. Αυτά τα είπε στις 21 Μαρτίου του 2014, στα Ιωάννινα.

Καλό είναι να εξομολογείται τις αυταπάτες του, μας είπε εχθές ότι είναι και θρησκευόμενος ο πρωθυπουργός, καλός ο Σαούλ που μετετράπη σε Παύλο. Μακάρι να είναι έτσι.

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ουσιαστικά το πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, εάν ψηφίσουμε κάποια από αυτά τα μέτρα ή συνολικά τη συμφωνία θα είναι σαν να δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση που οδήγησε στην επιβολή αυτών των μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν ήταν αναγκαία ούτε τον Δεκέμβριο του ‘14, που η οικονομία έβγαινε από την κρίση, όταν η χώρα είχε μπει στις ράγες εξόδου από τα μνημόνια ούτε και το πρώτο διάστημα. Η πολιτική αυτή οδήγησε σ’ αυτά τα υπερβολικά μέτρα. Δεν υπήρχε κανένα ζήτημα μείωσης συντάξεων, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα μείωσης αφορολόγητου.

ΣΚΑΙ γ 1

Το ασφαλιστικό σύστημα καθημερινά θα επιδεινώνεται όσο η χώρα δεν έχει επενδύσεις, όσο αυξάνεται η ανεργία, όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή πάνε στην Βουλγαρία, όσο το νέο εργατικό δυναμικό φεύγει στο εξωτερικό. Το διάστημα των δύο χρόνων η κατάσταση επιβαρύνθηκε. Όσο λοιπόν επιβαρύνεται μοιραία θα μπαίνει πάντα η κουβέντα για μείωση των συντάξεων. Η πολιτική η δική μας είχε αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνει την ανεργία. Και η ΝΔ με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, με αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα και άξονες μείωσης φορολογικών συντελεστών, εξήγησε ότι μόνον αν μειωθούν φορολογικοί συντελεστές θα υπάρξει επενδυτικό κλίμα και θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η χώρα αιμορραγεί, βλέπει λουκέτα, επιχειρήσεις να κλείνουν ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι φαύλος κύκλος αυτό το καθοδικό σπιράλ. Αν δεν υπάρξουν κίνητρα επιχειρηματικά, αν δεν μειωθούν φορολογικοί συντελεστές, όπως η ΝΔ δεσμεύεται για έρθουν επενδύσεις στη χώρα, δεν θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης και νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2% που κάνει το ΔΝΤ για το 17, να τις δούμε στην πράξη, γιατί κι άλλες προβλέψεις είχαμε και από το ΔΝΤ και την ΕΕ οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ο στόχος του 3,5% δεν μπορεί να είναι στο διηνεκές εφικτός με την υπερφορολόγηση. Έβλεπα εχθές ρεπορτάζ στο δικό σας κανάλι, ότι πια μειώνονται οι δαπάνες και για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί και το γάλα -για το οποίο έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως γνωρίζετε. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι ενδεικτικά. Έχουμε υστέρηση από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατομμύρια, από το ΦΠΑ και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που αυξήθηκαν μάλιστα, πάνω από 300 εκ. ευρώ. Πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν στην Εφορία και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χίλιες κατασχέσεις την ημέρα. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Από το κανένα ευρώ μέτρα πάμε σε σχεδόν 4 δις ευρώ νέα μέτρα, σε μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, υπερταμείο αιωνόβιο, και ούτω καθ’ εξής. Αυτά είναι τα ψέματα και αυτά οδηγούν στην απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος».

ΣΚΑΙ δ

Read more...

Συνέντευξη στη Μακεδονία της Κυριακής

makedonia 0

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μ. Χαρακόπουλος: Ο κόσμος πληρώνει ακριβά τα παιχνίδια της κυβέρνησης


"Εμείς δεν υποσχόμαστε να σχίσουμε τα μνημόνια στην πλατεία Συντάγματος με συνοδεία νταουλιών. Θα προσπαθήσουμε με υπευθυνότητα και πρόγραμμα να ανατάξουμε την οικονομία, σεβόμενοι τις υποχρεώσεις της χώρας", επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "ΜτΚ" ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο βουλευτής Λαρίσας και αν. τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, τονίζοντας πως ¨η πραγματική οικονομία βουλιάζει, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ο κόσμος παραμιλάει από του φόρους και την οικονομική ασφυξία. Γιατί αυτά το παιχνίδια της κυβέρνησης τελικώς οι πολίτες τα πληρώνουν, και μάλιστα πολύ ακριβά¨. Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο εσωκομματικό θέμα που ανέκυψε με την απομάκρυνση από την κομματική της θέση της κ. Παπακώστα , ο κ. Χαρακόπουλος συμφωνεί με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη: ¨Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι δυνατόν να γίνει όμηρος των τακτικισμών του ΣΥΡΙΖΑ. Να αφοπλίζει τα στελέχη της κάθε φορά που η κυβέρνηση θολώνει τα νερά με εξεταστικές για να μην της γίνεται κριτική που τα έχει κάνει θάλασσα κυριολεκτικά σε κάθε τομέα της πολιτικής¨, δηλώνει

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιστροφή της τρόικας για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Εκτιμάτε ότι κλείνει μέσα στον Μάιο η συμφωνία;

Με αυτή την κυβέρνηση κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ας θυμηθούμε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016, ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την έλευση της ανάπτυξης από το περυσινό Πάσχα, ότι διαβεβαίωναν πως όλα θα έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 16, και μετά τον Φεβρουάριο του 17 και τώρα πάλι τον Απρίλιο και μετά τον Μάιο. Το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο των αναβολών, της κοροϊδίας και των διαψεύσεων. Το μάθαμε όλοι πιά. Μια αξιολόγηση που έχει γίνει γιοφύρι της Άρτας, ολημερίς το κτίζουνε το βράδυ εγκρεμιζόταν. Και την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία να βουλιάζει, οι επιχειρήσεις να κλείνουν, ο κόσμος να παραμιλάει από τους φόρους και την οικονομική ασφυξία. Γιατί αυτά τα παιχνίδια της κυβέρνησης τελικώς οι πολίτες τα πληρώνουν, και μάλιστα πολύ ακριβά.

Δεν είναι αμφίσημο να λέτε στην κυβέρνηση “κλείστε άμεσα τη συμφωνία” και από την άλλη να της ασκείτε κριτική; Όπως και να μην την ψηφίζετε αλλά να δεσμεύεστε ότι θα την εφαρμόσετε;

Ίσως στην Ελλάδα να έχουμε ξεμάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα. Γιατί ακριβώς αυτό είναι που ακολουθεί με ιερή προσήλωση η ΝΔ. Φωνάζουμε μήνες στην κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, γιατί κάθε ημέρα χαμένη είναι επιπλέον βάρος την οικονομία, νέα σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν. Με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μεσουρανούσε το άστρο Βαρουφάκη, φορτωθήκαμε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και τα κάπιταλ κοντρόλ, που ακόμη μας συντροφεύουν. Με τα πήγαινε έλα του Τσακαλώτου έχουμε ως ώρας ένα κοστούμι 3,6 δις ευρώ, και για μετά το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, με περικοπές συντάξεων και μισθών. Και όσο καθυστερούμε ο λογαριασμός ανεβαίνει. Και τώρα έρχεται και ένα πακέτο πληρωμών από το ελληνικό κράτος τον Ιούλιο, που αν δεν έχουμε τελειώσει την αξιολόγηση θα βρεθούμε πάλι στο χάος του θέρους του 15. Τι να πούμε λοιπόν; Πάτε καλά παιδιά!; Από την άλλη όμως δεν θα τους δώσουμε και συγχωροχάρτι για τα κατορθώματά τους. Είναι δικό τους αποκλειστικά έργο αυτή η καταστροφή. Έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου η ούγια. Όσο για τη δική μας στάση, για μετά, που ελπίζουμε να έλθει σύντομα, δεν λαϊκίζουμε. Εμείς δεν υποσχόμαστε να σχίσουμε τα μνημόνια στην πλατεία Συντάγματος με συνοδεία νταουλιών. Θα προσπαθήσουμε με υπευθυνότητα και πρόγραμμα να ανατάξουμε την οικονομία, σεβόμενοι τις υποχρεώσεις της χώρας. Αν μετά από την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει άλλος ρεαλιστικός δρόμος ας μας τον πει.

Στη ΝΔ καταγγέλλετε διόγκωση του κράτους. Ως αν. Τομεάρχης Εσωτερικών έχετε στοιχεία για προσλήψεις; Τι θα κάνετε για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο;

Η κατάσταση με τις προσλήψεις από πόρτες, παράθυρα και φεγγίτες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αντί να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα και με τον συμφωνημένο κανόνα 1 προς 5, μία πρόσληψη για μια πέντε αποχωρήσεις, οι υπάλληλοι έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των εργαζομένων σε όλο το δημόσιο τομέα από 690.425 που ήταν τον Οκτώβριο 2015 ανήλθε τον Οκτώβριο 2016 σε 697.228. Πώς γίνεται αυτό το θαύμα, ρωτήστε τους θαυματοποιούς της κυβέρνησης. Επίσης, από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου αυξήθηκαν κατά 12.500, ενώ σε αυτούς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό η αύξηση είναι κοντά στις 7.000, από 39.165 τον Σεπτέμβριο του 2015, σε 46.301 τον Οκτώβριο του 2016. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η εκτόξευση των μισθολογικών δαπανών στην Κεντρική Διοίκηση το α’ 9μηνο του 2016 κατά 146.000.000 ευρώ. Κοντά σ΄ αυτά έχουμε και την έκρηξη στην πρόσληψη ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 προσλήφθηκαν 521 μετακλητοί υπάλληλοι. Για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 ξεπέρασαν τους 2000 και έκτοτε κάθε μήνα αυξάνονται διαρκώς φτάνοντας τους 2099 τον Οκτώβριο του 2016. Αυτό το πάρτι σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου με την ΝΔ θα σταματήσει.

 Η απομάκρυνση της κας. Παπακώστα από τη θέση της αν. τομεάρχη Υγείας έχει προκαλέσει εσωτερικές διαφωνίες. Εσείς συμφωνείτε με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη; Δεν μπορεί ένας εκλεγμένος βουλευτής να έχει και να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του;

Ο πρόεδρος του κόμματος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει όπως εκείνος νομίζει για τη σύνθεση της «σκιώδους κυβερνήσεως». Το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου των βουλευτών είναι κατοχυρωμένο και η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας έχει αποδείξει την δυνατότητά της για συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων και τάσεων ακόμη. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι δυνατόν να γίνει όμηρος των τακτικισμών του ΣΥΡΙΖΑ. Να αφοπλίσει τα στελέχη της κάθε φορά που η κυβέρνηση θολώνει τα νερά με εξεταστικές, για να μην της γίνεται κριτική που τα έχει κάνει θάλασσα κυριολεκτικά σε κάθε τομέα της πολιτικής. Αυτό θα ήταν κορυφαίο λάθος, όπως στην περίπτωση της εξεταστικής για την υγεία, που προσφυώς χαρακτηρίστηκε «σήραγγα Κουρουμπλή», καθώς αφήνει απέξω τις περιόδους που το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΓΓ του συγκεκριμένου υπουργείου, το 1997, και υπουργός το 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ανανέωση. Ο κ. Φωτήλας από το “Ποτάμι” έγινε αν. Τομεάρχης. Ποιες αλλαγές πιστεύετε πρέπει να γίνουν στη ΝΔ;

Ασφαλώς και θα υπάρξει ανανέωση, και ήδη είναι πολλά τα νέα στελέχη που δραστηριοποιούνται στην ΝΔ. Νομίζω ότι είναι τέτοια η φορά των πραγμάτων, καθώς το κόμμα μας αναδεικνύεται στον κύριο φορέα της αλλαγής και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα προσελκύσει τις πιο υγιείς δυνάμεις της παραγωγής αλλά και νέους ανθρώπους με προσόντα που θα θελήσουν να βάλουν πλάτη στην νέα αυτή προσπάθεια. Ο κ. Φωτήλας είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος με πολλές ικανότητες, και προφανώς ο πρόεδρος τα έλαβε υπόψη του σε αυτήν του την απόφαση. Όσο για τις αλλαγές, νομίζω ότι ο χρόνος είναι αυτός που μας δοκιμάζει όλους και οι πολίτες που μας κρίνουν. Όταν επικρατεί η λογική και η φρόνηση οι επιλογές θα φέρουν τον καλύτερο αποτέλεσμα που θα είναι ωφέλιμο όχι μόνον για το κόμμα αλλά κυρίως για τη χώρα.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κυβέρνηση «αγναντεύει εκ του μακρόθεν τις παράνομες πράξεις»

APE logo

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Κοτταρίδη

Η ΝΔ έχει σηκώσει ψηλά το τελευταίο διάστημα τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη και επειδή είστε και ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος θα ήθελα να μου πείτε τί απάντηση δίνετε σε όσους στην κυβέρνηση, το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, λένε πως δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και πως λίγο πολύ στα Εξάρχεια τα ίδια γίνονταν και επί ΝΔ.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα το ξέρουν πλέον οι πάντες. Και αυτό συμβαίνει παντού, σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου. Με την ασφάλεια των πολιτών, όμως, έχουμε σπάσει, τουλάχιστον πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Το έγκλημα έχει γίνει μια καθημερινότητα. Είδηση γίνονται τα πιο τρανταχτά γεγονότα, όπως αυτό του Φαλήρου. Χάριν στον νόμο Παρασκευόπουλου δεκάδες επικίνδυνοι κακοποιοί έχουν βγει από τις φυλακές και συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση. Αγέλες γνωστών-αγνώστων σπάζουν, με προτίμηση στα επικυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, καίνε, κτυπούν και τρομοκρατούν, με το κράτος να αγναντεύει εκ του μακρόθεν τις παράνομες πράξεις, κατόπιν σχετικών διαταγών του κατ’ ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Πρόσφατα, είχαμε και παρέλαση με σημαίες και ταμπούρλα αναρχικών, ντόπιων και εισαγόμενων, στο «κρατίδιο του Εξαρχιστάν», όπου το κράτος έχει παραιτηθεί των αρμοδιοτήτων του, για να μην στενοχωρηθούν τα «παιδιά». Ναι, το καρκίνωμα αυτό δεν είναι σημερινό, έχει προϊστορία, και υπάρχει ευθύνη που δεν ξεριζώθηκε. Με την κυβέρνηση αυτή, όμως, καταντά να γίνει καθεστώς, κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης είναι χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Να σας θυμίσω όμως πως η Αθήνα καιγόταν επί ΝΔ και όχι επί ΣΥΡΙΖΑ...

Να σας θυμίσω κι εγώ ποιοι έκαναν πλάτες κάθε φορά σε όσους έκαιγαν την Αθήνα, σε όσους κατέστρεφαν, στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου ή όποιου άλλου δήθεν δικαιώματος. Η ΝΔ δεν υποστήριξε ούτε δικαιολόγησε ποτέ τέτοιες ενέργειες. Έδειξε αυτοσυγκράτηση όταν υπήρχε ο κίνδυνος να θρηνήσουμε αθώες ζωές. Ας κριθεί επομένως, γι’ αυτό, αν ήταν ορθή ή όχι αυτή η στάση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισομεριστεί με όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Επειδή προφανώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει επιπτώσεις και σε όλα αυτά τα ζητήματα ασφάλειας, να δούμε λίγο τα της οικονομίας. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει τίποτα στη Βουλή, ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Την ίδια ώρα ζητά να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα. Εδώ υπάρχει μία αντίφαση...

Καμία αντίφαση δεν προκύπτει από τη στάση μας. Είναι ξεκάθαρη. Την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας, για την δυσχερή θέση της χώρας την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απολύτως, δικό τους ήταν το έργο που παίχθηκε μέχρι σήμερα. Και έχουν και ευθύνη γιατί παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων ένα-ενάμιση χρόνο τώρα με τη αξιολόγηση. Και όσο ο καιρός περνά, ο λογαριασμός μεγαλώνει, και φυσικά θα τον πληρώσει ο απλός πολίτης. Και επαληθευθήκαμε δυστυχώς, γιατί από τη Μάλτα ο κ. Τσακαλώτος μας έφερε το «κοστούμι» των 3,6 δις. -αν και με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να μπουν οι υπογραφές ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς με την ψήφο μας δεν θα τους δώσουμε άφεση αμαρτιών. Δεν θα τους χαριστούμε και αργά ή γρήγορα θα πιούν το πικρό ποτήρι των εκλογών.

Ζητάτε εδώ και καιρό εκλογές, προφανώς όμως δεν είναι στο χέρι σας. Μήπως σας βολεύει όλη αυτή η κατάσταση; Δηλαδή να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα και μετά να έρθει η ΝΔ να γλιτώσει και το πολιτικό κόστος...

Μας βολεύει να παραλάβουμε ερείπια; Γιατί αυτό συμβαίνει τώρα, με τα παιχνίδια του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Διαλύουν κάθε παραγωγική ικμάδα. Ξεζουμίζουν τους ανθρώπους της εργασίας με φόρους πάνω στους φόρους. Κυνηγάνε κάθε επένδυση, εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία, διώχνουν επιχειρήσεις στην Βουλγαρία και όπου αλλού, κάνουν διορισμούς από πόρτες, παράθυρα και φεγγίτες, παίζουν με τα κονδύλια για το μεταναστευτικό. Ποιος θα ήθελε να αναλάβει μετά από αυτή τη λαίλαπα; Μιλήσαμε νωρίς για εκλογές, καιρό τώρα, γιατί το επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική πεζοδρομίου, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε κάθε κινητοποίηση, που εκθείαζε τους «αγανακτισμένους», που σιγοντάριζε τους προπηλακισμούς πολιτικών αντιπάλων. Ούτε παίζουμε με τους θεσμούς για μικροκομματικούς σκοπούς, όπως έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να μη χάσει το μομέντουμ της εξουσίας. Και ιδού τα αποτελέσματα. Ναι, έτσι, δεν είναι στο χέρι μας οι εκλογές. Είναι, όμως, στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ όταν έλθει η ώρα, που να βάλει μια τάξη σ΄αυτό το χάος.

Να δούμε λίγο και την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο; Έχετε περάσει και από το αρμόδιο Υπουργείο...

Την κατάσταση την βλέπουν καθημερινώς οι ίδιοι οι αγρότες, που πίστεψαν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των δημαγωγών που σήμερα κυβερνούν, και σήμερα δεν προλαβαίνουν να μετρούν απώλειες. Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, περικοπές. Όλα όσα νόμιζαν ότι ήταν δεδομένα και αυτονόητα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου έτσι! Αυτοί που έβγαιναν στα κάγκελα με μαξιμαλιστικά συνθήματα σήμερα καταπίνουν την κάμηλο. Οι μάχες, όμως, δεν δίνονται με τα λόγια. Όταν χρειάστηκε, ως αναπληρωτής υπουργός, όπως αναφέρατε, έδωσα τη “μάχη του γάλακτος” και έφτασα μέχρι την παραίτηση για να προστατεύσουμε τον Έλληνα παραγωγό από τις αθρόες εισαγωγές. Σήμερα, το “φρέσκο” γάλα έγινε αορίστου διαρκείας, η τιμή στο ράφι δεν έπεσε, αλλά… τσιμουδιά από τους άλλοτε αλαλάζοντες!

Ναι αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν έχουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια...

Πράγματι, ο κόσμος είναι μουδιασμένος και απογοητευμένος. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι ότι περνά καλά, ότι δεν βλέπει τα στραβά και τα ανάποδα. Τα βλέπει και συσσωρεύει οργή και απογοήτευση μέσα του. Ίσως και πίκρα που παρασύρθηκε από τα ψέματα. Αν κάτι καλό προκύψει από την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όλοι γίναμε πιο ώριμοι και πλέον οι επιλογές μας μπορούν να έχουν πιο στέρεα κριτήρια, μακριά από συναισθηματισμούς της στιγμής.

 Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ www.amna.gr την Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Read more...

Ολόκληρη η Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΒΗΜΑ-FM 27.03.2017

vima fm

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη
Του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ-FM
και στους δημοσιογράφους κ.κ. Διονύση Νασιόπουλο και Γιώργο Φιντικάκη

Για το κλείσιμο της Αξιολόγησης
«Φοβούμαι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. Δεν συνειδητοποιούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το “ο χρόνος είναι χρήμα”. Είναι εμφανές ότι κάποιοι επένδυαν στα σενάρια αλλαγής συσχετισμών σε επίπεδο ΕΕ, με επικράτηση Σουλτς στις γερμανικές εκλογές. Πιστεύω ότι το μήνυμα Γκάμπριελ από την Αθήνα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Θεωρώ ότι ήταν μια ψυχρολουσία, αυτό που τους είπε: “κλείστε την αξιολόγηση μια ώρα αρχύτερα”.
Πάντως γεγονός είναι ότι το πολυδιαφημιζόμενο βέτο στη Ρώμη δεν υπήρξε. Αντιθέτως είδαμε ότι όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά ψεύτικοι και, προφανώς, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά οι καθυστερήσεις αυτές βλάπτουν ανεπανόρθωτα την πραγματική οικονομία. Το φάντασμα του GREXIT ξαναπροβάλει και, όπως εύστοχα τόνισε και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, όσο υπάρχει το φάντασμα του GREXIT πάνω από την ελληνική οικονομία ποιος θα έλθει να κάνει επενδύσεις στη χώρα.
Ενοχλούνται πολύ από τη συζήτηση για τη μείωση των συντάξεων. Αλλά η συζήτηση θα έρχεται και θα επανέρχεται όσο η πραγματική οικονομία δεν ανακάμπτει. Όσο δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα, όσο δεν ανοίγουν δουλειές, όσο δεν αυξάνεται η απασχόληση για να μειωθεί η ανεργία δεν θα μπαίνουν και χρήματα στα ταμεία. Άρα πώς θα μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο των συντάξεων αν δεν υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία και αυτή θα συνεχίζει να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση ύφεσης που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Και επειδή φαίνεται ότι δεν το συνειδητοποιούν, η ΝΔ επιμένει εδώ και καιρό -και νομίζω ότι και άλλες πολλές φωνές το λένε ευθέως- πως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η προκήρυξη εκλογών».

Η στάση της ΝΔ απέναντι στα μέτρα
«Το πακέτο των μέτρων, όπως διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, είναι ένα πακέτο που η ίδια δημιούργησε. Άρα πρέπει συνολικά να το υπερψηφίσουν αυτοί. Αντιλαμβάνομαι ότι προκύπτουν ζητήματα με βουλευτές στην Μακεδονία, όπου υπάρχουν κυρίως τα εργοστάσια της ΔΕΗ, που δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα. Εμείς δεν θα δώσουμε σανίδα σωτηρίας στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, μια επανεκκίνηση συνολικά για την οικονομία και τη χώρα, όπως τόνισε και στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια συμφωνία αλήθειας που έχει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων, με κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα και παράλληλα μέτρα -επειδή υπάρχουν και ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία, δεν είναι ζητήματα που πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, της τρόικας, των εταίρων και δανειστών. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, όπως της ασφάλειας, το δόγμα “νόμος και τάξη”, που είναι καθημερινά και δεν προκαλούν πια δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Όταν κάθε ημέρα έχουμε κάψιμο τρόλεϊ, καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων για εισιτήρια, όταν ακόμη και το βράδυ της 25ης Μαρτίου για 3 ώρες, πληροφορούμαι, ότι έκλεισε η Πατησίων γιατί είχαμε επιδρομές με μολότοφ κατά διμοιριών της αστυνομίας, αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι υπάρχουν περιθώρια να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική για να υπάρξει μια ανάκαμψη συνολικά στη χώρα».

Όχι στη στήριξη αλά καρτ
«Δεν μπορεί να υπάρξει αλά καρτ στήριξη εκ μέρους μας. Η πολιτική αυτή προφανώς θα έλθει με ένα άρθρο. Αν έλθει με περισσότερα εδώ είμαστε να συζητήσουμε, αλλά όλα τα μνημόνια και τα προγράμματα που έρχονται, έρχονται με ένα άρθρο. Η ΝΔ το ξεκαθάρισε και θα το επαναλάβει και ο Κυριάκος Μητστοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το επόμενο 48ωρο, ότι για εμάς η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς συγχωροχάρτι σ’ αυτή την πολιτική που οδήγησε σ’ αυτά τα μέτρα δεν θα δώσουμε με τη ψήφιση αυτών των μέτρων. Είναι άλλο τι θα κάνει αύριο η ΝΔ ως κυβέρνηση, αν υπερψηφιστούν αυτά τα μέτρα, και είναι άλλο να συναινέσει με τη ψήφο της στηρίζοντας αυτό το πακέτο των μέτρων. Είναι πολύ ξεκάθαρο νομίζω».

Τα μέτρα δεν ήταν αναγκαία αν η συμφωνία έκλεινε νωρίτερα
«Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όποτε κι αν στήσουν κάλπες, όσο κι αν καθυστερούν να πιούν αυτό το πικρό ποτήρι. Κατανοητό ως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι στην κυβερνητική πολιτική που οδήγησαν σ’ αυτά τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν ήταν αναγκαία αν δεν υπήρχε η κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο, αν η συμφωνία έκλεινε πολύ νωρίτερα. Η χρονοκαθυστέρηση, αυτό το κατενάτσιο, οδήγησε στα επώδυνα αυτά μέτρα, μια αλήθεια που την ομολογούν ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Χουλιαράκης, ότι είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία σήμερα παρά μια καλύτερη συμφωνία αύριο. Η ΝΔ είναι ασφαλώς μια υπεύθυνη δύναμη. Η υπογραφή του κ. Τσίπρα δεν δεσμεύει μόνον τον ίδιο, δεσμεύει τη χώρα γιατί είναι πρωθυπουργός, αλλά έχει αποδείξει η ΝΔ ως κυβέρνηση ότι κτίζοντας αξιοπιστία, κερδίζοντας αξιοπιστία, κερδίζει ταυτόχρονα και βαθμούς ευελιξίας. Με το πρόγραμμα δεσμευόμαστε για στόχους. Τα μέτρα που θα λάβουμε για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, μπορούμε -και το έχουμε αποδείξει στη πράξη- να τα επαναδιαπραγματευόμαστε. Θυμίζω ότι εμείς ως κυβέρνηση μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, λάβαμε τέτοιες πρωτοβουλίες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πετυχαίναμε καλύτερα μειώνοντας φόρους παρά αυξάνοντας φορολογικούς συντελεστές».

Η κυβέρνηση θα τα ψηφίσει όλα!
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα τα ψηφίσουν όλα. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν ιδρώνει το αυτί τους. Το λέω πολύ κυνικά, Μόνη τους έγνοια είναι οι καρέκλες. Φοβούμαι ότι θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Μένει να δούμε στην πράξη αν η θέση του κ. Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ θα εκφραστεί και με ψήφο. Ξέρετε, εγώ έχω μεγαλύτερο σεβασμό σε πολιτικούς αντιπάλους όπως τον κ. Φίλη, με τον οποίο συγκρούστηκα ως τομεάρχης Παιδείας, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, γιατί διαφωνώ με τις εμμονές και τις ιδεοληπτικές θέσεις που έχει στο χώρο της παιδείας. Αλλά τον σέβομαι περισσότερο γιατί δεν δέχθηκε να χρυσωθεί το χάπι όταν ο πρωθυπουργός του ανήγγειλε την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας γιατί ήθελε να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Σέβομαι γιατί δεν δέχθηκε να πάρει ένα άλλο υπουργείο. Μένει να δούμε αν αυτοί οι λεονταρισμοί του κ. Σκουρλέτη θα τους δούμε στην πράξη. Σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα, σε λίγο από ότι μας λένε θα έχουμε κλείσιμο της συμφωνίας. Μακάρι να κλείσει η συμφωνία και να έλθει στη Βουλή για υπερψήφιση και τότε θα δούμε οι λεονταρισμοί αυτοί αν θα πάρουν σάρκα και οστά. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όλα έρχονται με ένα άρθρο και ένα νόμο. Αν γίνει αυτή η διαδικασία είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ. Αν γίνει κάτι άλλο εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε».

Τι έγινε με την τιμή του γάλακτος και εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ;
«Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το ερώτημα είναι το εξής: Τα ΜΜΕ πρωτοστατούσαν τότε στη λεγόμενη μάχη του γάλακτος. Καθημερινά είχαν ρεπορτάζ, σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για τη τιμή του γάλακτος στο ράφι και παρουσιαζόταν σαν πανάκεια, ως επίλυση του προβλήματος η επιμήκυνση της ζωής στο φρέσκο γάλα. Με τη δική μου παραίτηση συγκρατήθηκε η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα στις 7 ημέρες. Η τότε αντιπολίτευση με τον νυν πρωθυπουργό, ήταν αυτή που τότε έλεγε ότι δεν είναι εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ είναι “εργαλειοθήκη Χατζηδάκη” και την επομένη, αν θα κέρδιζαν τις εκλογές, θα επανέφεραν τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου, ο νυν υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, σε σύσκεψη που είχαμε κληθεί και εμείς με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας την είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία για επάνοδο στις 5 ημέρες που θα έφερναν ως “τροπολογία Χαρακόπουλου”. Λοιπόν, όχι μόνον επάνοδο στις 5 ημέρες δεν είχαμε ούτε καν παραμονή στις 7. Η κυβέρνηση αυτή που θα καταργούσε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι αυτή που συμμορφώθηκε πλήρως και πια έχουμε φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας! Και έτσι συμπιέζεται η τιμή παραγωγού, έχουμε τεράστια προβλήματα, στην ελληνική αγελαδοτροφία, οι εισαγωγές είναι πια αθρόες και κανένα μα κανένα ΜΜΕ δεν ασχολείται με την τιμή του γάλακτος. Ω του θαύματος, μετά τη δική μου παραίτηση, μετά την απομάκρυνση του ενοχλητικού υπουργού σε κανένα Μέσο δεν υπάρχει ρεπορτάζ για τη τιμή του φρέσκου γάλακτος».

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην TRT: Περισσεύει η κινδυνολογία για τη φέτα στη CETA

ΤΡΤ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της TRT
και στον Δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο


Περισσεύει η κινδυνολογία για τη φέτα στη CETA
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Σχετικά με το ζήτημα της φέτας και τη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA, δυστυχώς, περισσεύει η κινδυνολογία, η σπέκουλα από δημαγωγούς κι από λαϊκιστές που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία -την εύλογη πολλές φορές- και στην ανησυχία των κτηνοτρόφων. Η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της συμφωνίας. Δυστυχώς, στον τόπο μας περισσεύει η δημαγωγία και ο λαϊκισμός κι ότι δεν εκλαμβάνεται ως θρίαμβος εκλαμβάνεται ως καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Συνήθως στις συμφωνίες υπάρχουν συμβιβασμοί.

Πως απετράπη η πλήρης εξαίρεση της φέτας από τη CETA
Η διαπραγμάτευση για τη CETA ξεκίνησε το 2009. Εγώ αντελήφθην ότι υπάρχει ζήτημα το 2013, όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αναπληρωτής υπουργός. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι το επισπεύδον υπουργείο, και δευτερευόντως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που δίνει στοιχεία που βοηθούν τη διαπραγμάτευση. Όταν, λοιπόν, μια ημέρα πληροφορήθηκα από τον αθηναϊκό τύπο τα λεγόμενα της τότε Επιτρόπου, της κ. Δαμανάκη, ότι μένει απροστάτευτη η φέτα, συνειδητοποιώντας το ζήτημα επικοινώνησα στο τριψήφιο με τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά -ως μη όφειλα αν θέλετε, αφού δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου, αλλά συνειδητοποιώντας ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου μια καταιγίδα που θα ξεσπούσε- προκειμένου να πετύχουμε ό,τι καλύτερο εκείνη τη δεδομένη στιγμή μετά από πάροδο 4-5 χρόνων διαπραγμάτευσης, η οποία προφανώς δεν είχε αποτελέσματα. Κι έτσι παρενέβην στον πρωθυπουργό.
Προς τιμήν του ο κ. Σαμαράς συνειδητοποίησε αμέσως την κρισιμότητα του προβλήματος και στον ανώτατο δυνατό βαθμό έκανε παρέμβαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι πετύχαμε και για τη φέτα την αυξημένη προστασία -που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία προστασία στη συμφωνία με τον Καναδά. Δηλαδή, να έχει προστασία όπως και άλλα ευρωπαϊκά τυριά, το γκοργκοτζόλα, το ασιάγκο και άλλα. Τι σημαίνει αυτό; Οι ήδη υφιστάμενοι, εγκατεστημένοι παραγωγοί έως το 2013, θα συνεχίζουν να παράγουν αυτό τυρί που το βαπτίζουν φέτα αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν παραπλανητικά, πάνω στη συσκευασία, σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα. Βάζανε τσολιαδάκια, την Ακρόπολη, κίονες κ.λπ. Και θα λένε ότι είναι made in Canada. Όσοι δε καινούργιοι θα θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή τυριού δεν θα μπορούν να το λένε φέτα αλλά τύπου φέτα, και θα είναι ευδιάκριτο ότι αυτό παράγεται, επίσης, στον Καναδά. Σε καμία περίπτωση αυτά τα τυριά δεν εισάγονται στην ΕΕ όπου είναι πλήρως κατοχυρωμένη η έννοια των ΠΟΠ. Και επιπλέον καταργούνται και οι δασμοί για μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην ΕΕ. Άρα γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι τιμές και των ελληνικών τυριών, όπως η δική μας η φέτα στη αγορά του Καναδά.

Η φημολογία για μείωση της τιμής παραγωγού στο πρόβειο γάλα
Στη σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με εκπροσώπους κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών -για την οποία έγινε τόσος ντόρος- ρώτησα ευθέως τις γαλακτοβιομηχανίες, τους τυροκόμους, με βάση τη συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα και τους κανόνες που μπαίνουν σε μια χώρα που είχε μέχρι σήμερα πλήρη ασυδοσία, όπως επίσης και με την αύξηση των εξαγωγών μας χωρίς δασμούς, αν δικαιολογείται η φημολογία για μείωση στη τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα. Αντιθέτως, με βάση τα κείμενα που έχουμε μπροστά μας θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του παραγωγού.

Ποιοι, επομένως, διασπείρουν αυτές τις φήμες; Και το λέω εγώ, που ξέρουν οι κτηνοτρόφοι ότι παραιτήθηκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης όταν διεφώνησα με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που στόχο είχε να μειωθεί η τιμή παραγωγού. Κάτι που τελικά πέτυχαν με αυτό το άλλοθι, που βρήκαν κάποιοι, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Συμπίεσαν την τιμή παραγωγού και δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους αγελαδοτρόφους, τη στιγμή που η τιμή στο ράφι παραμένει η ίδια. Λοιπόν, τότε, με άλλοθι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, βρήκαν κάποιοι τον τρόπο να μειώσουν τη τιμή παραγωγού. Τώρα, με άλλοθι τη CETA επιχειρούν να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα; Ρωτώ και περιμένω απαντήσεις, τις οποίες δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση
Και επειδή κάποιοι φαίνεται επιχειρούν τέτοια παιχνίδια, θα ήθελα -και από το δικό σας σταθμό- να καλέσω την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση, όπως ήταν σε εγρήγορση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν υπήρξε το λεγόμενο καρτέλ για τις εναρμονισμένες τιμές, που τότε επιχειρήθηκαν, στο αγελαδινό γάλα. Και παρενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμα. Ας μην επιχειρούν κάποιοι να κάνουν τέτοια παιχνίδια, και βάζουν μπροστά την αγωνία των κτηνοτρόφων που είναι εύλογη, αλλά με βάση τα πραγματικά κείμενα, το κείμενο της CETA, δεν δικαιολογείται αυτός ο θόρυβος που έχει προκληθεί.

Οι ελληνοποιήσεις γάλακτος
Οι κτηνοτρόφοι που μας βλέπουν και μας ακούν γνωρίζουν, επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα που συμπιέζει την τιμή παραγωγού είναι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, πέραν του αγελαδινού, που έρχεται από τη Ρουμανία, που έρχεται από τη Βουλγαρία, από γειτονικές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο, το επίπεδο διαβιώσεως είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου Έλληνα. Έτσι συμπιέζεται και η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο ανταγωνιστικοί οι παραγωγοί φέτας που παίρνουν γάλα από μη ελληνικές φυλές σε σχέση με αυτούς που το παράγουν αγοράζοντας ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα. Εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από πλευράς της Πολιτείας, από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ας αφήσουν τις σκιαμαχίες με ανεμόμυλους.

Κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα τη φέτα
Βεβαίως, υπάρχει ο προβληματισμός μήπως υπάρξει ένα κακό προηγούμενο με τη συμφωνία αυτή, γιατί μιλούμε για μια αγορά 30 εκατομμυρίων. Εμείς παράγουμε 112 χιλιάδες τόνους φέτα, τόση νομίζω ήταν πέρυσι. Από αυτή, κάπου 80 χιλιάδες καταναλώνουμε στο εσωτερικό, το υπόλοιπο κατά 90% απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου εκεί έχει πλήρη προστασία. Και ένα μικρό μέρος μένει ουσιαστικά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μιλούμε για μια ζήτηση που ξεπερνάει τους 500 χιλιάδες τόνους σε επίπεδο Ευρώπης, και το ένα εκατομμύριο τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον Καναδά στέλνουμε μόνο 5 χιλιάδες τόνους. Ο θόρυβος που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Απευθύνεστε σε έναν πολιτικό ο οποίος δεν πολιτεύεται με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Γιατί ακούω πολλούς να αναφέρονται όψιμα στη φέτα. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ασχοληθεί πραγματικά, πόσοι έχουν υπερασπιστεί την φέτα σε διεθνή φόρα. Έχω μιλήσει στη Ρίγα της Λετονίας, στη Χάγη, στη Μπρατισλάβα και στο Λουξεμβούργο απευθυνόμενος στην Επίτροπο εμπορίου, την κ. Μάλστρομ. Έχω αναλάβει πρωτοβουλία και έχω στείλει επιστολές από τον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον κ. Σουλτς, μέχρι το σύνολο των ευρωβουλευτών και τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, διεκδικώντας τι; Η ΕΕ στις συμφωνίες που έχει με τις τρίτες χώρες να μην δημιουργεί με την πολιτική της ΠΟΠ δύο και τριών ταχυτήτων, αλλά να έχει ενιαία προστασία των ΠΟΠ σε όλες τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

16 ΠΟΠ ελληνικού ενδιαφέροντος στη CETA
Τι γίνεται με τη συμφωνία του Καναδά; Από τα 1.200 ΠΟΠ που έχουμε, μόλις 170 νομίζω τελικά συμπεριελήφθησαν. Υπήρξε μια διαπραγμάτευση στη συμφωνία αυτή. Πάνω από 900 ΠΟΠ δεν έχουν καμία προστασία στη συμφωνία με τον Καναδά. Κι από αυτά που έχουν προστασία, τα 16 είναι ελληνικού ενδιαφέροντος: άλλα με πλήρη προστασία, όπως η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Νάξου, ο κρόκος Κοζάνης, οι ελιές Καλαμών και άλλα με αυξημένη προστασία, όπως η φέτα που αρχικά δεν είχε καμία προστασία. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να πιέσουμε όλοι προς την κατεύθυνση η ΕΕ να προτάσσει όλα αυτά τα προϊόντα να έχουν την ίδια προστασία στις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες. Αυτό είναι το μείζον και αυτός είναι ο στόχος.

Ο… πειρασμός της εναρμόνισης των τιμών
Από εκεί και πέρα, καθώς ο θόρυβος που γίνεται σήμερα με τη CETA δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, φοβούμαι ότι βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα που συντηρούν αυτόν τον θόρυβο κι αυτήν την ένταση. Εγώ κατανοώ, όπως σας είπα, την ανησυχία των κτηνοτρόφων, εύλογη είναι, αλλά νομίζω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί φοβούμαι κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό της εναρμόνισης των τιμών, όπως ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία με το αγελαδινό γάλα.

Για σενάρια συνομωσιολογίας πίσω από την ψήφιση της CETA
Το ότι είμαστε καχύποπτοι στην Ελλάδα είναι αλήθεια. Εδώ πιστεύει το ένα τρίτο του πληθυσμού ότι μας ψεκάζουν. Εδώ υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έκαναν σταδιοδρομία με αυτήν την επιχειρηματολογία. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που καταθέτουν τα χαρτιά του Σώρρα στην Εφορία, πιστεύοντας ότι έτσι θα γλυτώσουν τις οφειλές τους, ότι υπάρχουν τα 600 δις της Τράπεζας της Ανατολής. Τι να σας πω; Εγώ με όσους μιλώ νομίζω ότι στο τέλος αντιλαμβάνονται το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα, υπάρχει θέμα, αλλά να δούμε την πραγματική του διάσταση.
Και βεβαίως, υπάρχει η δήλωση του Επιτρόπου Χόγκαν ότι στην πενταετία επάνω θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου και η φέτα να έχει πλήρη προστασία όπως και άλλα προϊόντα. Δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε. Σε εγρήγορση πρέπει να είμαστε. Να βάζουμε στην ατζέντα μας πάντοτε τα ζητήματα της προστασίας των ΠΟΠ, αλλά σας λέω κάθε πράγμα να το βλέπουμε στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να το μετράμε με τον ίσκιο του. Μην δημιουργούμε μόνοι μας υπερβολικές διαστάσεις σε ζητήματα που δεν υπάρχουν.

Η υποκρισία της κυβέρνησης
Είναι αρκούντως υποκριτική η στάση της κυβέρνησης. Και οι τηλεθεατές μας θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Για να έλθει στο ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία αυτή, η CETA, πέρασε από χίλια δυο κύματα, από έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης. Έχει την υπογραφή του κ. Σταθάκη. Γιατί κάποιοι κρύβονται, πίσω από τη στάση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν τη CETA. Δεν την καταψήφισαν, όμως, για τη φέτα, αλλά για εργασιακά ζητήματα. Δεν θα έφθανε ποτέ για ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο αν δεν είχε την έγκριση των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Εξαιρώ πια το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι στη φάση του Brexit.

Θα το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και θα λένε βάλτε βέτο;
Και βεβαίως ακούμε και το άλλο τώρα. Η κυβέρνηση επειδή πατάει σε δύο βάρκες, δεν ξέρει αν θα κλείσει η αξιολόγηση, αν θα προκηρύξει εκλογές. Ομοίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου, ο οποίος κάποτε σε όλους του τόνους ζήταγε να μπει βέτο για τη CETA, τώρα προφανώς συμφώνησε και αυτός να έλθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και κατανοεί πως πρέπει να το εισηγηθεί και στην ελληνική βουλή προς ψήφιση. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος χρόνου την ψήφισή της, την επικύρωση της συμφωνίας, ώστε αν δεν είναι κυβέρνηση να το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και να λένε βάλτε βέτο, δεν την ψηφίζουμε κλπ. Όταν έχουν δώσει το ΟΚ για να έλθει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικα κοινοβούλια! Έτσι, όμως, δεν γίνεται υπεύθυνη πολιτική. Δεν μπορεί ανάλογα με το σε ποια θέση είσαι σήμερα, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση να πολιτεύεσαι, την μια να λες βάζουμε βέτο, την άλλη να εισηγείσαι την υπερψήφιση της συμφωνίας, την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό κοινοβούλιο. Και αυτό θα ήθελα οι κτηνοτρόφοι να το αξιολογήσουν!

Σέρνεται η κυβέρνηση και δεν λέει τι θα κάνει
Από την ημέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση δεν έχουμε βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων, της επένδυσης σε ένα καλύτερο αύριο που θα έλθει γιατί θα αλλάξει το ευρωπαϊκό περιβάλλον, θα αλλάξουν τα δεδομένα και συνεχώς οι ελπίδες και οι προσδοκίες διαψεύδονται. Νομίζω τη σκληρή αλήθεια την είπε ο κ. Χουλιαράκης, όταν δήλωσε ότι είναι προτιμότερη μια επώδυνη συμφωνία σήμερα παρά μια καλύτερη συμφωνία σε 6 μήνες. Γιατί πολύ απλά, τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία επιβαρύνονται από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ασάφεια που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τις αποφάσεις τους. Σέρνεται η κυβέρνηση και δεν λέει τι θα κάνει τελικά. Γιατί όλες αυτές οι απαιτήσεις των εταίρων μας δεν υπήρχαν πριν κάποιους μήνες.

Χειροτερεύει η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης
Όσο καθυστερεί η επίλυση του προβλήματος, όσο καθυστερεί η συμφωνία για την αξιολόγηση, νέες απαιτήσεις μπαίνουν στη διαπραγμάτευση. Όλο και χειροτερεύει η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Λοιπόν, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, αν δεν υπάρξει μια άλλη φιλοσοφία οικονομική -κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που ποινικοποιεί την επιχειρηματική δράση, που έχει βαλτώσει κάθε σοβαρή επένδυση, από το Ελληνικό μέχρι το ΔΕΣΦΑ- μην έχουμε αυταπάτες ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. Θα βυθίζεται καθημερινά στο τέλμα με μια κυβέρνηση που δεν είναι αποφασισμένη να κάνει πραγματικές τομές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι μπορούν και παραμερίζουν την οργή και την αγανάκτηση και με νηφαλιότητα συγκρίνουν ποιά ήταν η κατάσταση το Νοέμβριο του ’14, μετά την επίμονη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, νομίζω ότι μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματά τι πρέπει να πράξουν την ώρα των εκλογών, που μακάρι να είναι μια ώρα αρχύτερα. Και εμείς ζητούμε εκλογές ανεξάρτητα από την έκβαση της αξιολόγησης, γιατί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης επιβαρύνει καθημερινά την κατάσταση.

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ
Για το θέμα των εκλογών η θέση της ΝΔ είναι ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο επιβαρύνεται η κατάσταση της χώρας. Τη ΝΔ πολιτικά, αν θέλετε, θα την συνέφερε να πάνε πιο πίσω οι εκλογές για να είναι 100% σίγουρο ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες τις κοινής γνώμης. Σήμερα και στη φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση «Εφημερίδα των Συντακτών», η δημοσκόπηση μάς δίνει προβάδισμα 14 μονάδων. Νομίζω ότι όσο μένει η κυβέρνηση τόσο ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα. Αλλά το θέμα είναι ότι όσο παραμένει τόσο μεγαλώνει και ο λογαριασμός, τόσο επιβαρύνεται και η αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Γι’ αυτό ζητούμε εκλογές, ενώ πολιτικά θα μας συνέφερε να καθυστερήσουν οι εκλογές προκειμένου να είναι “δεμένο” ότι θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τηλεόραση ΠέλλαΝΕΤ

pellanet

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Τ/Σ PELLAΝΕΤ

«Σχετικά με αυτά που συμφωνήθηκαν στο EUROGROUP είναι εύλογο οι πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση. Πέρα από την κριτική που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ας αναλογιστούν οι τηλεθεατές τι έλεγε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ποιο είναι το αποτέλεσμα που βγήκε από το EUROGROUP.

Μέχρι τώρα μας μίλαγαν για συμφωνία που θα έκλεινε από πέρυσι το Φλεβάρη, μετά πήγε τον Οκτώβριο, μετά πήγε τον Δεκέμβριο, θα έκλεινε το Φεβρουάριο και τελικά συμφωνία δεν έχουμε.

Μας έλεγαν ότι θα υπάρχει δέσμευση για ρύθμιση του χρέους άμεσα. Ούτε τέτοια δέσμευση υπήρξε. Αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Θα έλθουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, οι θεσμοί όπως θέλουν να τους λένε πιά γιατί τους ενοχλούν οι λέξεις, αλλά δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δεν υπήρξε ούτε καν πολιτική συμφωνία, γιατί μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα παρακάμψουν τα τεχνικά κλιμάκια και θα έχουμε πολιτική συμφωνία. Αντιθέτως, έγινε σαφέστατο και από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις.

Όσο κι αν είναι ενοχλητικό προς την κυβέρνηση, η κυβέρνηση συμφώνησε σε όσα υποτίθεται ότι αντιστεκόταν. Θα έχουμε προνομοθέτηση μέτρων, μέτρα για μετά το 2018, για τα οποία μας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια νομοθέτησης τους. Η κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται συμφώνησε στη μείωση και του αφορολόγητου και των συντάξεων που ήταν απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και σε αλλαγές στα εργασιακά.
Νομίζω ότι όλοι πιά καταλαβαίνουμε ότι η λαϊκή ρήση ‘‘ο χρόνος είναι χρήμα’’ βρίσκει απόλυτη εφαρμογή με τις καθυστερήσεις που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με αυτή την κυβέρνηση. Κάθε φορά που η κυβέρνηση αυτή δήθεν διαπραγματεύεται ανεβαίνει ο λογαριασμός. Θυμίζω τις καθυστερήσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ‘‘πρώτης φορά αριστερά’’ όπως αρέσκονται να λέγονται, που μας έφεραν το τρίτο μνημόνιο με τον ανεκδιήγητο κ. Βαρουφάκη, τα capital controls, τη βύθιση της πραγματικής οικονομίας σ’ αυτό το τέλμα. Θυμίζω τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση που μας έφεραν το αιώνιο υπερταμείο, μας έφεραν τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον μέτρα 9 δις ευρώ. Λοιπόν, ας σταματήσουν πλέον να διαπραγματεύονται και ας σταματήσουν να προσπαθούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό γιατί βλέπετε ότι ακόμη και σήμερα ΜΜΕ προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο.

Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι με τη θεωρία των δήθεν ισοδύναμων, για κάθε 1 ευρώ μέτρα σε μειώσεις συντάξεων ή αφορολόγητου μας λένε θα έχουν ισόποση μείωση άλλων. Ας τα δούμε σε ένα χαρτί, γιατί μέχρι στιγμής αυτά μας τα λέει μόνον η πλευρά της κυβέρνησης, επισήμως δεν έχουμε δει μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Παραδόξως, τελείωσε το EUROGROUP και δεν έχουμε μια δήλωση του κ. Τσακαλώτου, δεν έχουμε μια επίσημη επιβεβαίωση όλων αυτών που κυκλοφορούν με τα nonpaper του Μαξίμου. Είναι νέα μόδα αυτή! Δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις αλλά nonpaper που ευκόλως διαψεύδονται…

Λοιπόν, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, θα υπάρχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μείωση κάποιων φόρων. Μα με συγχωρείτε αυτό δεν ήταν αυτονόητο; Η δικιά μας η κυβέρνηση περίμενε την άδεια των εταίρων για να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων; Αντιθέτως, το έκανε χωρίς πανηγυρικούς τόνους, χωρίς να θορυβούμε ιδιαιτέρως. Θυμίζω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αύξησε στο 24% και τώρα μας λένε ότι, με την θεωρία αυτή των δήθεν ισοδυνάμων, το 2019 θα επιστρέψουμε στο επίπεδο που ήμασταν το 2014 και θέλουν να τους κτυπήσουμε και παλαμάκια επιπλέον, να τους χειροκροτήσουμε;

Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια. Θυμίζω ότι είχαμε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, είχαμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, και είχαμε διανείμει και κοινωνικό μέρισμα σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά γίνανε γιατί υπήρχε μια νοικοκυρεμένη πολιτική που απέδιδε καρπούς. Στα τέλη του 2014 ας αναλογιστούν οι πολίτες που βρισκόταν η πραγματική οικονομία και που βρίσκεται σήμερα. Τέλη του ‘14 βγαίναμε πιά από την περιπέτεια των μνημονίων και αυτοί που υποτίθεται θα τα έσκιζαν, αυτοί που με ένα άρθρο και ένα νόμο θα τα καταργούσαν μας έβαλαν με όλη αυτή την ιστορία του ανεκδιήγητου και απίστευτου υπουργού Οικονομικών, του κ. Βαρουφάκη, σε ένα τρίτο μνημόνιο και φαίνεται ότι οδεύουμε και σε ένα τέταρτο, αν μακροημερεύσει κι άλλο αυτή η κυβέρνηση που από την μια «επιτυχία» μας πάει στην άλλη…

Η ΝΔ και στη συνείδηση του κόσμου είναι η παράταξη που και στις δύσκολες στιγμές κλήθηκε για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά Θα τολμούσα να πω ότι είναι σαν το 166, το νούμερο που παίρνουμε πάντα στη δύσκολη στιγμή. Η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που έχουν οι όποιες εκλογές. Κάθε εκλογική αναμέτρηση δημιουργεί μια πρόσκαιρη αναστάτωση, αλλά νομίζω ότι αυτή η αναστάτωση είναι πολύ μικρότερη από τη ζημιά που προκαλεί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης. Επιχειρήσεις κλείνουν και φεύγουν στο εξωτερικό. Έχει γίνει χορηγός της βουλγαρικής οικονομίας, αυτή η κυβέρνηση με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν έδρα τους τη Βουλγαρία, γιατί άλλο φορολόγηση με 10-15% κι άλλο με 29%, με διπλάσια φορολογία της επιχειρηματικής δράσης που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Χρειάζεται να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Μόνον έτσι θα δοθούν κίνητρα για να έλθουν πραγματικές επενδύσεις. Έχουμε μια κυβέρνηση που διώκει την επιχειρηματική δράση, διώκει το επιχειρείν. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνον οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη, οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση θα δώσουν ένεση ρευστότητας στα ταμεία. Διότι αν δεν υπάρχουν δουλειές, αν δεν υπάρξουν νέες θέσεις απασχόλησης και τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν και οσονούπω θα συζητάμε για νέες μειώσεις συντάξεων, τις οποίες η κυβέρνηση αυτή, ήδη, δεσμεύθηκε να προνομοθετήσει.

Επομένως, χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μια κυβέρνηση με φιλελεύθερη ιδεολογία, με φιλελεύθερη κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, γιατί μόνον με εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση. Άλλες μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Διογκώνουν, βεβαίως, το δημόσιο τομέα. Το ζούμε το τελευταίο διάστημα, με όλες αυτές τις συμβάσεις που παρατείνουν, με όλες αυτές τις προσπάθειες να ‘‘ντριπλάρουν’’ το ΑΣΕΠ με παρατάσεις συμβασιούχων, αλλά δεν είναι λύση η διόγκωση του δημόσιου τομέα. Πέρυσι είχαμε μια αύξηση κατά 7 χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2015 επισήμως οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 690 χιλιάδες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και το 2016, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υποτίθεται ότι ισχύει η αναλογία τέσσερεις αποχωρήσεις, τέσσερεις συνταξιοδοτήσεις για κάθε μια πρόσληψη, ω του θαύματος, όχι μόνον δεν μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά αυξήθηκε κατά 7 χιλιάδες!

Αυτά επιβαρύνουν το δημόσιο τομέα, και δυστυχώς αυτή η επιβάρυνση λειτουργεί εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα, απ’ όπου αναμένουμε τη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=Yyblad21zkQ&feature=youtu.be

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου για το περιοδικό της ΠΟΑΞΙΑ

Poaxia

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

“Στα θέματα της δημόσιας τάξης
πρέπει να υπάρχουν κοινά αποδεκτοί άξονες”

Όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα επιδιώξουμε την εθνική συναίνεση στην πολιτική μας για τη δημόσια τάξη, τονίζει στην “Αξιωματική Αστυνομία” (τεύχος 48) ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον κ. Μανώλη Σταυρακάκη

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

1. Είστε ένας νέος Τομεάρχης, αρμόδιος για τα ευαίσθητα θέματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και ευρύτερα της προστασίας του πολίτη, σε μια περίοδο που το πολιτικό προσωπικό της Χώρας ευαγγελίζεται την ανανέωση, αφήνοντας πίσω του ό,τι παλιό και βλαβερό πλέον για τον τόπο. Εσείς, πώς πιστεύετε ότι υπηρετείτε αυτό το εκσυγχρονιστικό πνεύμα;

Κατ’ αρχάς, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος μου ανέθεσε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, τον οποίο ο ίδιος ιεραρχεί στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής μας. Δεν είναι μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα το έλλειμμα ασφάλειας που νοιώθει ο Έλληνας πολίτης έχει διογκωθεί υπέρμετρα. Ενώ οι εστίες βίας πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανομίας και ατιμωρησίας. Η κυβέρνηση επιδεικνύει συχνά μια ακατανόητη ανοχή σε αντικοινωνικές και βίαιες πράξεις. Δυστυχώς, αντιλήψεις που συγχέουν το προοδευτικό με την απουσία τάξης και νόμου, συνεχίζουν να ταλανίζουν τη δημόσια ζωή. Το εκσυγχρονιστικό πνεύμα που αναφέρετε θεωρώ ότι είναι η επικράτηση επιτέλους του αυτονόητου. Η ασφάλεια και η ευνομία να εμπεδωθούν χωρίς εξαιρέσεις, απρόσιτες νησίδες και μαύρες τρύπες. Και για να το πετύχουμε δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Τα πρότυπα υπάρχουν στον αναπτυγμένο δημοκρατικό κόσμο. Πολιτική βούληση χρειάζεται και νομίζω ότι αυτό κομίζουμε ως ΝΔ και αυτό θέλω κι εγώ να υπηρετήσω. Να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που οι πολίτες της θα απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, χωρίς φόβο και αβεβαιότητα.

2. Νιώθετε την ανάγκη ως παράταξη να κάνετε κάποια αυτοκριτική για κάποιες πολιτικές του παρελθόντος; Ή πιστεύετε ότι όλα έβαιναν καλώς επί των ημερών σας; Να σας θυμίσω ότι στο παρελθόν υπήρχαν ομηρικοί καβγάδες με το ΠΑΣΟΚ π.χ. για τον κομματισμό στην αστυνομία και την έλλειψη εγγυήσεων περί αξιοκρατίας και αντικειμενικής αξιολόγησης των στελεχών, για τις κατηγορίες περί υπόθαλψης των τρομοκρατών και των αναρχικών, για έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο των αστυνομικών και τόσα άλλα.

Ουδείς αλάθητος. Αλλά αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί λιγότερο για την κατάσταση στη Δημόσια Τάξη, είναι η ΝΔ. Οι προσπάθειες που έγιναν για να καταπολεμηθούν οι εστίες της βίας, το άβατο των Εξαρχείων, η ανομία στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στην Αθήνα, το φαινόμενο της τρομοκρατίας, είναι σε όλους γνωστές. Και έγιναν σε πείσμα διαφόρων που έχουν μείνει στα φαντάσματα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης και μπερδεύουν τα απαράβατα ανθρώπινα δικαιώματα με το χάος. Δυστυχώς, πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, έχει επικρατήσει ένα πνεύμα ισοπέδωσης, ότι όλοι τα ίδια είναι. Κι αυτό συνετέλεσε στο να φθάσουμε, θα μου επιτρέψετε να πω, στο σημερινό σημείο παρακμής.

3. Σε σχέση με τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ειδικότερα, σε επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ποιες τομές προγραμματίζετε ως κυβέρνηση;

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω πως η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, που εργάζεται με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Κάτι που άλλωστε επανειλημμένως αποδεικνύεται. Ακόμη και τα χρόνια της κρίσης, η Αστυνομία, με τις συνεχείς επιτυχίες της στη δίωξη και καταστολή του εγκλήματος έχει αποδείξει την ποιότητά της. Όσον αφορά στην οργανωτική δομή και τις αλλαγές τις οποίες ως κυβέρνηση προτιθέμεθανα εφαρμόσουμε,αυτές θα τις παρουσιάσουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που θέλουμε να ισχύσει είναι ο ορθολογισμός και η αξιοκρατία. Και βεβαίως να απαγκιστρωθεί η αστυνομία από πάρεργα. Είναι φανερό ότι η έως τώρα γραφειοκρατική δομήέχει εν πολλοίς παραμείνει από το παρελθόν, όπου ήταν διαφορετικές οι ανάγκες. Πρέπει ο πολίτης να αισθανθεί ότι η αστυνομία είναι δίπλα του κάθε στιγμή. Αυτό οπωσδήποτε πρέπει να συνδυαστεί με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, που στις σημερινές συνθήκες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας. Με χαλασμένα περιπολικά ή με ξεπερασμένα συστήματα ενδοεποικοινωνίας δουλειά δεν γίνεται...

4. Σας ακούμε συχνά εσάς, αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ, να κατηγορείτε την αριστερά ότι είναι εχθρική απέναντι στην αστυνομία. Πώς το τεκμηριώνετε αυτό;

Μα δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς.Οι ίδιοι το ομολογούν και το δείχνουν στην πράξη. Κρατάει χρόνια αυτή κολόνια… Όπως σας είπα, οι παθογένειες της μεταπολίτευσης έχουν πολλές εκφράσεις και μια από αυτές είναι η αντι-κρατική αντι-αστυνομική νοοτροπία κάποιων τμημάτων της αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι τρέχουν στελέχη της να υπερασπιστούν τον οποιονδήποτε συνελήφθη για πράξεις βίας, ακόμη και τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη ή η ανοχή σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που ως ντεκόρ-στόχος στέλνονται στο συχνόθέατρο με τις μολότοφ στα Εξάρχεια. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν δυστυχώς σοβαρές συνέπειες στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ασφάλειας του πολίτη, την επιβολή του νόμου και της τάξης. Σήμερα, τα αριστερά φετίχ, μετά την οικτρή και καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν. Αλλά για να επικρατήσει ο ρεαλισμός θα χρειαστεί ακόμη χρόνος.

5. Το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών προτάσσει την πολιτική συνεννόηση ως αναγκαίο μέσο για τη χάραξη μιας υπερκομματικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας τάξης. Υπήρξαν προσπάθειες και από το κόμμα σας στο παρελθόν για συγκρότηση μιας κάποιας διακομματικής επιτροπής. Το υποστήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αυτό, αλλά σήμερα μάλλον το έχει κι αυτό λησμονήσει. Εσείς πώς προσεγγίζετε αυτό το αίτημα;

Ασφαλώς και συμφωνώ ότι στα θέματα της δημόσιας τάξης πρέπει να υπάρχουν κοινά αποδεκτοί άξονες. Απέναντι στο έγκλημα, στην εκδήλωση βίας, στην τρομοκρατία, δεν μπορεί να υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο νόμος πρέπει να επιβληθεί, οι εστίες της ανομίας να εξολοθρευτούν και, κυρίως, το αίσθημα της ασφάλειας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, να παραμένει αλώβητο. Εδώ δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε υποσημειώσεις, ούτε διαφορετικές ερμηνείες. Γι’ αυτό ναι, όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα επιδιώξουμε την εθνική συναίνεση στην πολιτική μας για τη δημόσια τάξη. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το λησμονήσουμε, άλλοι είναι αυτοί που λησμονούν εν μια νυχτί και υποσχέσεις και δεσμεύσεις.

6. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος και δη των Ομοσπονδιών μας, μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τα στελέχη τους;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα δημόσιας τάξης και της προστασίας του πολίτη, ξεκίνησα ένα μπαράζ επαφών με όλες τις ομοσπονδίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο χώρο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Με ενημέρωσαν λεπτομερώς για τα προβλήματα τόσο της υπηρεσίας, όσο και αυτά του προσωπικού. Θεωρώ ότι ήταν πολύ εποικοδομητικός αυτός ο πρώτος γύρος των συζητήσεων, ένας γύρος γνωριμίας με ανθρώπους και καταστάσεις, ο οποίος βεβαίως και θα συνεχιστεί. Ελπίζω η συνεργασία μαζί τους να είναι γόνιμη και σήμερα που η ΝΔ είναι στην αξιωματική αντιπολίτευσηαλλά και,κυρίως, αύριοπου θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, για να επιλύσει –στο μέτρο του δυνατού- τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα αυτού του τομέα.

7. Θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανακολουθίας λόγων και έργων των πολιτικών άλλα να τάσσουν πριν από τις εκλογές στους συνδικαλιστές και άλλα να κάνουν μόλις βρεθούν σε κυβερνητικούς θώκους;

Να θυμίσω ότι βασικό σύνθημα της παράταξής μας είναι η Συμφωνία Αλήθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιμείνει σ’ αυτό από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, αυτό που ζούμε τώρα είναι αποτέλεσμα των ανεύθυνων υποσχέσεων που οι λαϊκιστικές δυνάμεις πρόσφεραν ως «μάγοι με τα δώρα» στον λαό το 2015. Και αντί για την «αξιοπρέπεια» έφεραν ένα νέο χειρότερο μνημόνιο, και μια πορεία που είναι ακόμη σκοτεινή. Το παραμύθι, λοιπόν, τελείωσε. Και θέλω να πιστεύω ότι και ο λαός είναι πιο ώριμος σήμερα, πιο σοφός, πιο «κουμπωμένος» στα μεγάλα λόγια. Θέλει λόγια σταράτα, συγκεκριμένα. Κι αυτό λέμε κι εμείς. Μπορούμε να πετύχουμε με σχέδιο, με σοβαρότητα, με δουλειά και ρεαλισμό. Γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη των πολιτών, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

8. Οι Ομοσπονδίες των Σ.Α. σας έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το μισθολόγιο που έχουν ως βάση την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ποια είναι η θέση της Ν.Δ. επ’ αυτού;

Θα επαναλάβω και με αυτήν την ευκαιρία αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε δημοσίως. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκτελεστεί. Είναι θέμα εφαρμογής των νόμων και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Και η εφαρμογή της απόφασης θα επιτευχτεί μέσω της κατάλληλης ιεράρχησης των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

9. Η ΠΟΑΞΙΑ εδώ και χρόνια επιζητά ένα αξιοκρατικό σύστημα προαγωγών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. έχει συσταθεί μία επιτροπή που εξετάζει αυτό το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για το θέμα αυτό;

Μετά και τις τελευταίες κρίσεις στην ΕΛΑΣ αλλά και την Πυροσβεστική, όπου άξιοι αξιωματικοί που θα μπορούσαν πολλά να προσφέρουν ακόμη αποστρατεύθηκαν γιατί δεν ήταν αρεστοί στην πολιτική ηγεσία, νομίζω ότι η ανάγκη για ένα σύστημα προαγωγών που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης είναι επιβεβλημένο. Αυτό θωρακίζει όχι μόνο τους κρινόμενους αλλά και τους κρίνοντες! Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης…

 

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην TRT και την εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ”

TRT α

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη
Αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην TRT και την εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ”
με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρέπει να πάρετε σαφείς θέσεις στις ακραίες θέσεις των δανειστών μας, ειδικά του ΔΝΤ, που, αν θέλετε, είναι αυτός που αναδεικνύεται ως ο ισχυρός αντίπαλος για την Ελλάδα.

Ξέρετε, είναι γνωστή αυτή η επωδός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού τα κάνουν θάλασσα, αφού φέρουν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ρωτούν «εσείς τι θα κάνετε θα τα ψηφίσετε τα μέτρα, τώρα τι γίνεται όχι τι θα γινόταν μέχρι τώρα». Μα δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να τοποθετούμαστε έτσι. Τη χώρα αυτοί την έβαλαν στο τραινάκι του τρόμου, για να θυμηθώ το γνωστό σποτάκι του κ. Καμμένου, του κυβερνητικού τους εταίρου. Στην αξιολόγηση που γίνεται πολύ λόγος, με το mail Χαρδούβελη θυμόσαστε ότι μιλάγαμε για μέτρα της τάξεως των 980 εκ ευρώ και οι εταίροι μας ζήταγαν 1,5-2 δις. Υπήρχε ο προεδρικός σκόπελος, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε και χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως όχημα για τη διεξαγωγή εκλογών και έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συγκυβέρνηση τότε με το ΠΑΣΟΚ.
Και σήμερα μιλούμε για το κακό και το χειρότερο σενάριο Το κακό είναι είτε νέα μέτρα, που μιλούμε για μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων, ανοίγει πάλι το ασφαλιστικό, που υποτίθεται ότι μας είπαν ότι είχε λυθεί Είτε το χειρότερο σενάριο που έχει 4ο μνημόνιο ή ακόμη και χειρότερη εκδοχή, που είναι το Grexit. Λοιπόν, αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια οι πολίτες είναι σοφότεροι.
Όσοι κυκλοφορούμε στον κόσμο και μιλούμε με ενεργούς πολίτες, με εργαζόμενους, με συνταξιούχους, λαμβάνουμε τα μηνύματα. Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στην κοπή πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. Και μου δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνω έναν χαιρετισμό, και τους είπα ότι πριν 2 χρόνια κάποιοι σχεδόν πανηγύριζαν με ενθουσιασμό στην εκδήλωση του φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας γιατί το νέο έτος μπήκε με το «αριστερό». Και την προηγούμενη εβδομάδα τους άκουγα να απαριθμούν μια σειρά προβλημάτων να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, πόσο έχει επιδεινωθεί.
Προχθές ήμουν σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και θυμήθηκα ότι πριν 2 χρόνια πάλι, παραμονές εκλογών, ήταν η κοπή της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, είχα μία σε ένταση κουβέντα με τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος ενοχλήθηκε όταν είπα ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και μειώνουμε φόρους και είχα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα μειώσεων φόρων στην εστίαση, στον φόρο αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ 7% που είχαμε εξαγγείλει. Αλλά βλέπετε όλα αυτά ήταν λίγα μπροστά σ’ αυτούς που με το κίνημα «Δεν πληρώνω», τα διέγραφαν όλα, και τα χρέη, και σκίζαν και τα μνημόνια και μας έλεγαν με ένα άρθρο θα τα διαγράψουν όλα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργούνταν, τα πάντα όλα! Ο κόσμος ψήφισε «τα πάντα όλα» και σήμερα βιώνουμε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από τέτοιες σοφιστείες και επιχειρήματα αν θα τα ψηφίσει η ΝΔ.
Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν να φύγουν, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Όσο μένουν ο λογαριασμός μεγαλώνει. Εδώ νομίζω ότι ισχύει κυριολεκτικά η λαϊκή ρήση ο χρόνος είναι χρήμα. Έπρεπε να είχαν κλείσει την αξιολόγηση πριν ένα χρόνο. Ένα χρόνο τώρα χρονοτριβούν και λογαριασμός συνεχώς ανεβαίνει.

Όσο κακό κάνει αυτή η αστάθεια και η εκκρεμότητα που αφήνει πίσω η κυβέρνηση τόσο κακό κάνει στην οικονομία και εσείς το ξέρετε καλά γιατί είστε έμπειρος στην πολιτική, αυτή η διαρκής αναφορά στις εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές ήταν πάντα και παραμένουν εχθρός της οικονομίας. Με το να ακούγεται κάθε ημέρα το ενδεχόμενο των εκλογών ή το αίτημα των εκλογών για να μιλήσω για τη δική σας περίπτωση της ΝΔ, δηλαδή δεν ξέρω αν είναι στην ίδια ζυγαριά κακό, αλλά είναι κακό κι αυτό.

Το ερώτημά σας είναι πράγματι εύστοχο και το επιχείρημα που θέτετε έχει πράγματι βάση. Όμως, εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, η όποια ζημιά από τις εκλογές θα είναι ελάχιστη μπροστά στη ζημιά που συντελείται καθημερινά από την παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι οι εκλογές. Οι εκλογές είναι το μέσο για την επίλυση του προβλήματος. Γιατί η πολιτική δημιούργησε το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα και η πολιτική πρέπει να δώσει λύσεις. Η ΝΔ έχει κάνει αυτοκριτική, γιατί δεν ήταν όλα καλώς γενόμενα και στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, και σε μας υπήρχαν και αστοχίες, και κάποιοι φθάσαμε μέχρι και σε παραιτήσεις από την κυβέρνηση. Αλλά σε γενικές γραμμές, η πολιτική ήταν στη σωστή κατεύθυνση και τώρα με το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», κι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι τέλη του 2014 το κλίμα είχε αλλάξει και στην πραγματική οικονομία. Ήδη υπήρχαν ανάσες. Βλέπαμε μια αναστροφή της πτωτικής πορείας. Είχαμε θετικά σημάδια ανάπτυξης, η ανεργία έδειχνε να μειώνεται, και το επενδυτικό κλίμα ήταν άλλο. Σήμερα ποιος θα έλθει να κάνει επένδυση με μια κυβέρνηση της αριστεράς, που δεν ξέρει τι ξημερώνει την επομένη; Κι αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν δοθούν κίνητρα, αν δεν μειωθούν οι φόροι στην επιχειρηματικότητα που βρίσκεται υπό διωγμό, πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για να μην κινδυνεύουν και οι συντάξεις. Γιατί βλέπετε αυτό το σπιράλ του κατήφορου εκεί οδηγεί. Σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει σμπαράλια πια με τις ευέλικτες αυτές μορφές, την υποαπασχόληση, στην πραγματική οικονομία δεν κινείται τίποτε, επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό, όπως στη Βουλγαρία, αναζητώντας φορολογικούς παραδείσους, χαμηλότερη φορολόγηση.
Λοιπόν πρέπει να φύγουν. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια, που όσο παραμένουν την επιβαρύνουν καθημερινά. Και σε όλους τους τομείς είναι η δύσκολη αυτή πραγματικότητα. Δεν είναι μόνον στην οικονομία. Έβλεπα νωρίτερα το πρωί τον υπουργό τον κ. Μουζάλα, που πήγε στο Ελληνικό. Εικόνες ντροπής, εικόνες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Στη Μόρια που προχθές επισκέφθηκε ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, τα ίδια και χειρότερα. Αν είχαμε θρηνήσει νεκρούς μετανάστες από συνθήκες διαβίωσης με κυβέρνηση ΝΔ φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί; Ας αναλογιστούν οι τηλεθεατές που μας βλέπουν, τις αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις, που θα είχαμε. Και τώρα φαίνονται όλα φυσιολογικά κι όταν μάλιστα έχουμε καταγγελίες από παραιτηθέντες Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου μεταναστευτική πολιτικής, του ιδίου κόμματος που κυβερνά, του ΣΥΡΙΖΑ, για κακοδιαχείριση, για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, για σκιές στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Κύριε υπουργέ για να κλείσουμε με τα της αξιολόγησης εσείς ανεξάρτητα αν θα πρέπει να πείτε τι θα κάνετε με τις ακραίες θέσεις των δανειστών ή πόσο κακή είναι η διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση, την βλέπετε να κλείνει; Ή θα σέρνεται για καιρό ακόμη αυτή η ιστορία;

Μακάρι να έκλεινε εχθές. Όσο αργούν ο λογαριασμός ανεβαίνει. Δεν δείχνουν πάντως να έχουν την ικανότητα να κλείσουν άμεσα την διαπραγμάτευση. Δεν είναι αξιόπιστοι, Έχουν κάψει το κεφάλαιο της αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία δύσκολα κτίζεται και εύκολα καταστρέφεται. Και δυστυχώς, αυτό το κεφάλαιο το έχουν καταστρέψει και συμπαρασύρει όλη τη χώρα. Χρειάστηκε θυμούμαι στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν ανέλαβε επίμονη προσπάθεια για να ξανακτισθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, βήμα, βήμα λιθαράκι, λιθαράκι το καταφέραμε και πια πετυχαίναμε ανάσες στην οικονομία ακόμη και με μονομερείς ενέργειες που δεν παρεξηγούνταν. Ο ΦΠΑ στην εστίαση θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση τότε έπεισε τους εταίρους ότι είναι λάθος να βάζει υπερβολικούς φόρους, διότι δεν τους εισπράττεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, που έλεγε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας. Πρέπει να καταλάβουν, λοιπόν, ότι οφείλουμε να κτίζουμε αξιοπιστία. Με την αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης στο ναδίρ εγώ φοβούμαι τα χειρότερα. Τι να σας πω ο Θεός να βάλει το χέρι του εδώ που φθάσαμε.

Την ίδια ώρα που εσείς επιμένετε με απανωτά ερωτήματα για το ιδιωτικό -όπως το περιγράφετε- ταξίδι το πρωθυπουργού από τη Λισαβόνα στο Παρίσι, έχουμε αντεπίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου για το πόθεν έσχες του δικού σας αρχηγού και φθάνει το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για μια διάσταση με την σύζυγό του, που δεν υπήρξε στην πραγματικότητα και όλο ήταν ένα φορολογικό περισσότερο κόλπο.

Υπό το βάρος της κατάρρευσης τσαλαβουτούν πια στην λάσπη. Δεν θα περίμενα ποτέ να φθάσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς, θυμίζει εποχές αυριανισμού, εποχές αειμνήστου Κουτσόγιωργα, Τι να σας πω, τι άλλο θα δούμε! Όταν η ιδιωτική ζωή των πολιτικών χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους πολιτικούς τους αντιπάλους... Ας δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή πραγματικότητα και θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα σε εξεταστική επιτροπή να συρθούν και να δώσουν πειστικές απαντήσεις πώς οδήγησαν στα capital controls και σε όλη αυτή την περιπέτεια που περνάει η χώρα.
Επί του συγκεκριμένου πάλι αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Κικίλιας. Έγινε το ταξίδι αυτό στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό σκάφος; Δεν θυμίζω τους προεκλογικούς λαϊκισμούς, ότι θα τα πουλούσαν θα τα έβγαζαν σε δημοπρασία τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη και θα ταξίδευε με τις πτήσεις της γραμμής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Και τι υπερβολή υπάρχει αυτές τις μέρες! Δεν μπαίνω σε αυτήν την κουβέντα, αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις. Ποιους συνάντησε; Ακούμε ότι συνάντησε την επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ. Ποιοι τους χαρακτήριζαν μέχρι πρότινος κοράκια που πίνουν το αίμα των λαών; Είναι ενήμερος ο κυβερνητικός εταίρος γι’ αυτήν τη συνάντηση; Γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος, ήταν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο; Ποιοί ήταν oι συνεπιβαίνοντες στην πτήση αυτή; Ποιος ο λόγος του ταξιδιού; Αυτά δεν πρέπει να μένουν στο σκοτάδι. Οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Τον κ. Καμμένο γιατί τον αναφέρετε; Επειδή στο παρελθόν έχει αποδοκιμάσει την τράπεζα αυτή;

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί το κάνουμε. Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Εάν, λοιπόν, τα «κοράκια που πίνουν το αίμα των λαών» έχουν τώρα συμβάσεις με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ας δώσουν τη σύμβαση στη δημοσιότητα, ας πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι κόστος έχει αυτή η σύμβαση, ας κινηθούν επιτέλους στο φως.

Να πούμε και δύο κουβέντες για τα αγροτικά γιατί ο κ. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε προηγουμένως ότι όλα είναι καταπληκτικά στα αγροτικά. Ότι οι εισφορές είναι για τους πολλούς τουλάχιστον χαμηλότερες, όλα είναι ρυθμισμένα. Έχετε περάσει κι από αυτό το υπουργείο και έχετε εμπειρία…

Επειδή ακριβώς έχω περάσει, έχω θητεύσει σε αυτό το υπουργείο, που πραγματικά είναι μια ηλεκτρική καρέκλα και τα έχω βιώσει τα προβλήματα, θα σας έλεγα ότι όσο και να επιχειρούν να καθησυχάζουν τους αγρότες η πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή. Όποιος πάρει στα χέρια του τα αιτήματα των αγροτών ουσιαστικά θα αντιληφθεί ότι αυτά που σήμερα είναι ζητούμενα, μέχρι τον Γενάρη του 2015 που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρούνταν αυτονόητα. Τι χρειάζεται σήμερα για να υπάρξει μια ανάκαμψη στον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παράγουν; Ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Από το 13% που είχαμε βάλει εμείς ως οροφή στο σύστημα φορολόγηση δεν υπάρχει πλέον καμία οροφή. Και φορολογούνται για πρώτη φορά και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που δεν είχαν φορολογηθεί από την ένταξη της χώρας από τον Καραμανλή στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα. Έχουμε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ είναι το πιο βαρύ, το πιο επώδυνο μέτρο αν θέλετε, από αυτούς που δεσμεύονταν ότι θα διατηρήσουν τον ΟΓΑ σαν αυτόνομο ταμείο, όπως τα είχαμε καταφέρει εμείς. Έχουμε κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου. Τέλος πια στα 160 εκατομμύρια ευρώ που δίναμε επιστροφή στους αγρότες, για να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Θυμάμαι, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καρότσα του Βάγγου, γιατί είχαμε κόψει τότε αρχικά 30 εκατομμύρια από τα 160. Τελικά τα βρήκαμε και τα άλλα 30, γιατί δεν είχαν απορροφηθεί από το επίδομα θέρμανσης. Κι αυτός που διαμαρτυρόταν για την περικοπή 30 εκατομμυρίων, η κυβέρνησή του κατήργησε εντελώς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο! Αυξήσανε το ΦΠΑ στα εφόδια και στα αγροτικά προϊόντα στο 24% από τα 13. Έβαλαν επιπλέον φόρο στο κρασί. Λοιπόν, για ποια αγροτική πολιτική μιλούνε; Να μη θυμίσω και την ιστορία με το γάλα από τις 5 στις 7 ημέρες που έμεινε με τη δική μου παραίτηση. Μας έλεγαν ότι θα το ξαναπάνε στις 5. Όχι στις 7 δεν το κράτησαν, αλλά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας!

Σας προκάλεσε ο κ. Παπαδόπουλος για να πείτε γιατί δεν δεσμεύεστε για το αγροτικό εισόδημα ως ΝΔ, γιατί δεν δεσμεύεστε για ορισμένα θέματα, όπως το φορολογικό, ή το ασφαλιστικό που απλώς το καταγγέλλετε, χωρίς να πείτε τι θα κάνετε αν έλθετε στην εξουσία.

Έχουμε μια διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτά που λέμε είναι κοστολογημένα και υπεύθυνα. Γιατί εμείς δε λέμε κουβέντες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ κλπ. Ήλθε ο κ. Αποστόλου, όχι προεκλογικά, αλλά μετά τις εκλογές, να εγκαινιάσει την Αγροπεριβαλλοντική Έκθεση στη Λάρισα και έλεγε ότι θα πάει το αγροτικό ρεύμα στις τιμές του 1989, θα μείωνε τη τιμή του κόστους παραγωγής και μια σειρά εξαγγελιών. Εμείς ότι λέμε θέλουμε να είναι μετρημένο και υπεύθυνο. Και ξεκινήσαμε να “ξεδιπλώνουμε” τη Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τους αγρότες. Είπαμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% , κατάργηση του φόρου στο κρασί, για επαναφορά του ΦΠΑ στα εφόδια από το 24 στα 13% και όσο προχωρούμε θα παρουσιάζουμε μέρη του αγροτικού μας προγράμματος και θα δώσουμε και σαφείς απαντήσεις και για το κόστος παραγωγής και για τη φορολόγηση των αγροτών και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αλλά είναι νωπή η διακυβέρνηση από την ΝΔ για να θυμούνται οι αγρότες τι δείγματα γραφής δώσαμε εμείς και τι αυτοί. Και ας μην παρασύρονται από το γεγονός ότι πολύς κόσμος, ενδεχομένως κουρασμένος ή παραιτημένος, δεν έχει βγει στους δρόμους όσο άλλες χρονιές. Είναι καζάνι που βράζει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
https://youtu.be/A9p0ZJ0RcPk

 

Read more...