Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνεντεύξεις
Menu
A+ A A-

Συνέντευξη κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

ΒΡΑΔΥΝΗ 1

Συνέντευξη
Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για τη Ν.Δ.»

Στα ζητήματα ανομίας στη χώρα αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας και αν. τομεάρχρης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». «Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το ότι η ανομία βασιλεύει όχι μόνο στον κ. Τόσκα, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τόσκας, γιατί «έχει προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει». Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος επεσήμανε ότι οι κυβερνώντες «θέλουν να εξαγοράσουν ψήφους, γιατί βλέπουν την κατάρρευση προ των πυλών», και διευκρίνισε: «Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε». Τέλος, όσον αφορά την κριτική του κ. Τσίπρα για την εμπλοκή του ονόματος της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στα «Paradise Papers», τόνισε ότι «η σκανδαλολογία είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Κύριε Χαρακόπουλε, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα της ασφάλειας και την πρόσφατη επίθεση στα ΜΑΤ που βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας; Αυτός είναι η αιτία του… κακού;

«Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Είναι η εμμονή τους να παριστάνουν τους “προοδευτικούς”, επιτρέποντας στην ανομία να βασιλεύει. Είναι οι αποφάσεις τους που κάνουν το νόμο “λάστιχο”, για να μπορούν οι κάθε είδους “συλλογικότητες” τύπου “Ρουβίκωνα”, να επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική. Είναι η ατολμία τους να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το άβατο των Εξαρχείων, που έχει εξαχρειώσει κάθε φύσεως “μπαχαλάκηδες” και τρομοκράτες.
Ο κ. Τόσκας έχει, βεβαίως, και προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το χειρότερο είναι ότι παριστάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει, όταν όλη η χώρα βοά. Σ’ αυτήν την κυβέρνηση, όμως, κανείς δεν παίρνει διαζύγιο με την “καρέκλα” της εξουσίας».

Θεωρείτε δηλαδή ότι το ζήτημα της ανομίας είναι ευθύνη ενός ανθρώπου ή θέμα κεντρικής πολιτικής;

«Όσα βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα ενός πλέγματος αποφάσεων και παραλείψεων που διέπονται από την ίδια λογική. Ο κ. Τόσκας δεν αφήνει τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους γνωστούς-αγνώστους. Ο κ. Γαβρόγλου επεκτείνει το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, που αφήνει ανεξέλεγκτες ορδές τραμπούκων να τρομοκρατούν και ναρκομανείς να κάνουν χρήση ουσιών μέσα σε αμφιθέατρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει νόμους για να βγαίνουν στο άψε-σβήσε από τις φυλακές στυγνοί εγκληματίες. Αλλά, εν τέλει, είναι ο πρωθυπουργός αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς!».

Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει η Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση, στο ζήτημα της ασφάλειας;

«Ο νόμος και η ασφάλεια βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία για κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς και για τη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Χωρίς νησίδες ανομίας, χωρίς άσυλα και άβατα. Ο νόμος θα ισχύει για όλους σε κάθε γωνιά της χώρας».

Τι πρέπει να αλλάξει στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα;

«Πρωτίστως, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Αποδείχθηκε, στην πράξη, ότι αυτό που προκαλεί είναι η ανακύκλωση του εγκλήματος. Με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας τα παραβατικά στοιχεία βγαίνοντας από τις φυλακές υποπίπτουν εκ νέου σε πράξεις ανομίας, ακόμη και σε ειδεχθή εγκλήματα».

Και ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε στην αρχή ότι πρέπει να καταργηθεί, αν και μετά ανασκεύασε. Πώς το σχολιάζετε;

«Οι αρχικές του δηλώσεις αντικατόπτριζαν πράγματι την αλήθεια. Ίσως και ο ίδιος να αντιλήφθηκε το κακό που έχει προξενήσει με τις ιδεοληψίες του. Και μάλιστα παραδέχθηκε ότι είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο. Το πλήγμα για το Μαξίμου ήταν βαρύ και ανάγκασαν, προφανώς, τον πρώην υπουργό να ανασκευάσει την επομένη. Η αλήθεια, όμως, ακούστηκε, και τώρα δεν κρύβεται».

Η Ν.Δ. καταθέτει δική της πρόταση για τη χορήγηση του υπερ-πλεονάσματος. Τι θα κάνετε, όμως, με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος; Θα τη ψηφίσετε, ναι ή όχι;

«Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση υπόσχεται να μοιράσει χρήματα που προέρχονται από την αγριότερη φορολογία που έχει γνωρίσει ο τόπος. Στράγγιξε κυριολεκτικά τις παραγωγικές τάξεις, όχι προς χάριν των δημοσιονομικών αναγκών και της ανάπτυξης. Σάρωσε τα πάντα για να μπορέσει να κάνει δημαγωγική πολιτική. Θέλει να εξαγοράσει ψήφους, γιατί βλέπει την κατάρρευση προ των πυλών. Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε».

Με αφορμή τη συμμετοχή της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη σε εταιρία που εμφανίζεται στα «Paradise Papers» ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ. Τι απαντάτε;

«Αυτό είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου: η σκανδαλολογία. Η αποτυχία όλων των πολιτικών τους έχει κάνει την ελληνική κοινωνία, πλην των ευνοημένων, να τους γυρίσει την πλάτη. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να “θολώσουν τα νερά” και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που επικαλείται ο κ. Τσίπρας;

«Γιατί πρόκειται για ένα ακόμη “παραμύθι”, από αυτά τα οποία συνηθίζει “να σερβίρει” αυτή η κυβέρνηση. Δυστυχώς, με ψέματα πήραν την εξουσία, λέγοντας ψέματα θα φύγουν και από αυτήν. Τα αισιόδοξα αφηγήματα που κατασκευάζουν δεν θα γίνουν σανίδα σωτηρίας τους. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και εκδικείται. Ποια “καθαρότητα” έχει μια Οικονομία που θα βρίσκεται σε συνεχή εποπτεία, που θα έχει τη δημόσια περιουσία της σε ένα αιωνόβιο υπερταμείο, που θα πρέπει να παράγει υπέρογκα πλεονάσματα; Ή στην “καθαρότητα” περιλαμβάνονται τα “τσεκούρια” που θα πέσουν στις συντάξεις και στους μισθούς με τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου το 2019 και το 2020;».

Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό;

«Τέτοιους εξουσιολάγνους δεν νομίζω να ξαναγνώρισε ο τόπος. Οι καρέκλες τους είναι η υπέρτερη αξία τους. Θα ήθελαν να μείνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό που προβλέπεται συνταγματικά. Ωστόσο, επειδή τα αδιέξοδα της πολιτικής τους πολλαπλασιάζονται, και παρά την εύνοια που απολαμβάνουν από διάφορους κύκλους, ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν στις κάλπες νωρίτερα».

Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα είναι πρόβλημα για αυτή;

«Με τις έως τώρα ενδείξεις η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος για τη Ν.Δ. Το εισπράττω και από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους πολίτες της Λάρισας. Οι αγρότες δεινοπαθούν, κυριολεκτικά, από την κυβερνητική φοροκαταιγίδα εναντίον τους, και προσδοκούν την αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει την κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις που έχουν ανάλογους στόχους. Η ανοικοδόμηση της χώρας στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή απαιτεί ένα τεράστιο έργο από πολλά “χέρια”».

Είπε για
Αλέξης Τσίπρας:
«Επιτομή του πολιτικού δημαγωγού. Χάριν της εξουσίας ακολουθεί πιστά το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”».

Πάνος Καμμένος:
«Εκτός από αναξιοπιστία και καιροσκοπισμό διακρίνεται και από παρορμητισμό, που τον καθιστούν ακατάλληλο για την ευαίσθητη θέση που κατέχει».

Νίκος Τόσκας:
«Η Πολιτεία του ως υπουργού χαρακτηρίζεται από σκανδαλώδη ανοχή προς την ανομία και σαφή έλλειψη αισθήματος ευθύνης».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής: «Άφθαστη στο επικοινωνιακό ψεύδος η κυβέρνηση!»

eleytheros typos kyriakis full

ΒΟΥΛΗ καλή αν 2

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη Μ. Χαρακόπουλου
στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” και τον Αποστόλη Χονδρόπουλο

ΑΦΘΑΣΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει για τις σοβαρές ευθύνες της ιδεοληπτικής του κυβέρνησης για τα φαινόμενα ανομίας, έριξε τη μπάλα στην εξέδρα, τονίζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στον απόηχο της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «είναι άφθαστη το επικοινωνιακό ψεύδος» το οποίο, όπως τονίζει «έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά», ενώ σχολιάζει ότι τα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια «ας τα κρατήσουν για την Πρωταπριλιά». Παράλληλα καταγγέλλει ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που ‘‘βγάζει από την μύγα ξύγκι’’, για να συντηρήσει τον κομματικό της στρατό».

- Κύριε Χαρακόπουλε, πήρε απαντήσεις η ΝΔ στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό για την εγκληματικότητα και την ανομία; Τι συμπεράσματα βγάλατε από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή;

Ο πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει για τις σοβαρές ευθύνες της ιδεοληπτικής του κυβέρνησης για τα φαινόμενα ανομίας, έριξε τη μπάλα στην εξέδρα. Απέδειξε ότι η κυβέρνησή του δεν πιάνει τον σφυγμό του πολίτη που νιώθει ανασφαλής. Επανέλαβε, σε πείσμα των γεγονότων, ότι ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπάρχει, την ώρα που η πάσης φύσεως εγκληματικότητα έχει κτυπήσει κόκκινο! Επιχείρησε -για μια ακόμη φορά- να αλλοιώσει την πραγματικότητα, εμπαίζοντας την κοινή λογική. Επέλεξε να μιλήσει για άσχετα ζητήματα, ποντάροντας στην πεπατημένη της σκανδαλολογίας, για να θολώσει τα νερά. Οι πολίτες όμως που βιώνουν την αλήθεια δεν εξαπατώνται.

- Γιατί λέτε πως η κυβέρνηση επιδεικνύει "προκλητική αδιαφορία να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασάλευσης του νόμου και της τάξης"; Τι δεν κάνει που εσείς θεωρείτε πως θα ήταν αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

Τι να πρωτοθυμίσουμε: Την απόλυτη αναρχία των Εξαρχείων, που ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε ως άβατο, όπου οι αστυνομικοί έχουν εντολές να παριστάνουν απλώς τους στόχους για την επαναστατική γυμναστική των «παιδιών»; Την ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα, που σπάει, καταστρέφει απειλεί, μπουκάρει όπου του καπνίσει χωρίς συνέπειες, ακόμη και στην ίδια τη Βουλή; Τους γνωστούς αγνώστους που σπάσανε την Ερμού, που δέρνουν πολίτες για την κόμμωσή τους ή τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις; Την επέκταση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια, όπου τραμπούκοι τρομοκρατούν και δέρνουν φοιτητές, καθηγητές, υπαλλήλους, ακόμη και αναπήρους και «δεν τρέχει τίποτα»; Τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου που αφήνει κάθε καρυδιάς καρύδι από τις φυλακές για να συνεχίζει να κλέβει, να βιάζει, να «σιδερώνει» ηλικιωμένους;

- Υπάρχουν πάντως πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ για τις οποίες την συνεχάρη και η ΝΔ. Και δέχεστε κριτική από την κυβέρνηση πως είναι αντιφατικό από τη μία να αναγνωρίζετε επιτυχίες και από την άλλη να την καταγγέλλετε π.χ. ότι "δεν αφήνει την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της"; Τι απαντάτε;

Η Αστυνομία επιτελεί με επαγγελματισμό το έργο της. Κι αυτό το αναγνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα πηγάζει από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Αναφέρω χαρακτηριστικά την «ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα» λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, με κακοποιούς που συλλαμβάνονται και σύντομα αποφυλακίζονται για να επανέλθουν δριμύτεροι στο εγκληματικό τους έργο. Την απουσία φυλακών υψίστης ασφαλείας με αποτέλεσμα εγκληματίες να συντονίζουν μέσα από τη φυλακή τη δράση εγκληματικών οργανώσεων. Την αποδυνάμωση της αστυνομίας με την κατάργηση της Ομάδας άμεσης επέμβασης ΔΕΛΤΑ λόγω της αξίωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα, λοιπόν, βρίσκεται στην «κεφαλή», στην πολιτική ηγεσία. Αυτή, λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών, εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της παντού. Δεν εξηγείται να έχουμε τέτοιες επιτυχίες στο καθαρά ποινικό μέρος –με τις εξιχνιάσεις σοβαρών εγκλημάτων- και μηδενική αποτελεσματικότητα στην ανομία που επιβάλλεται από τις «συλλογικότητες», όπως μας είπε ο κ. Τόσκας. Κάτι βάζει φρένο στην ΕΛΑΣ να εκπληρώσει την αποστολή της.

- Πως βλέπετε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και εν γένει την πορεία της οικονομίας; Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για κλείσιμο της γ' αξιολόγησης εγκαίρως, αλλά και για "καθαρή έξοδο" από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Αν για κάτι βγάζω το καπέλο στην κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό ψεύδος. Εκεί είναι άφθαστη! Και το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά!. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Όσο για αυτά περί καθαρής εξόδου, με τις υπογραφές τους για περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου μετά το ’18, με πλεονάσματα δυσθεώρητα, με υπερταμείο αιωνόβιο, με επιτροπεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, ας τα κρατήσουν για την πρωταπριλιά...

- Προ ημερών η ΝΔ παρουσίασε στο προσυνέδριό της ένα πλαίσιο προτάσεων για όσους έχουν βρεθεί τα χρόνια της κρίσης σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια. Τελικά, τι περιθώρια άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής υπάρχουν μέσα σε συνθήκες τόσο μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας;

Το ζήτημα είναι πώς ιεραρχείς τις ανάγκες. Εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που «βγάζει από την μύγα ξύγκι», για να συντηρήσει τον κομματικό της στρατό. Βάζει από παράθυρα και φεγγίτες Καρανίκες, και δεν πληρώνει τις οφειλές της για να δώσει σε κάποιους ένα επίδομα άπαξ, με σκοπό να υφαρπάξει την ψήφο τους. Περιθώρια υπάρχουν με χρηστή πολιτική: μείωση περιττών δαπανών, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση παραγωγικότητας και μείωση φορολογίας,. Κι αυτά θα πράξει η ΝΔ ως κυβέρνηση.

- Ένα από τα επόμενα προσυνέδρια της ΝΔ, θα γίνει στη Θεσσαλία με επίκεντρο τους αγρότες και την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες προτάσεις που κατά την άποψή σας πρέπει να υιοθετήσει η επόμενη κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα;

Οι αγρότες που παρασύρθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, έπαθαν μεγάλη «νίλα». Έχασαν αυτά που με εμάς θεωρούσαν αυτονόητα. Τι να πρωτομνημονεύσω; Τη δυσβάσταχτη φορολόγηση –ακόμη και αγροτικών επιδοτήσεων- και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών σε επίπεδα που φοβούμαι θα καταστίσουν μεγάλο μέρος των αγροτών ανασφάλιστο; Την κατάργηση του «αγροτικού πετρελαίου» και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής; Ή μήπως τον νέο φόρο στο κρασί; Νομίζω ότι θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαμε άμεσα να επανέλθουμε σε αυτά. Και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού με μεγαλύτερα κίνητρα για νέους αγρότες και εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με στόχο την εξωστρέφεια.

- Για να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της η ΝΔ και να επιτύχει αυτοδυναμία, προς τα που θα πρέπει κατά την γνώμη σας να στραφεί περισσότερο; Προς το κέντρο ή προς τα δεξιά;

Το δίλημμα το θεωρώ πλαστό. Η ΝΔ κάθε φορά που κέρδιζε την αυτοδυναμία το πετύχαινε γιατί μπορούσε να ενώνει διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις από τη δεξιά μέχρι και το κέντρο σε έναν ενιαίο στόχο. Δεν χαρίζουμε, λοιπόν, κανέναν πολίτη που, σεβόμενος την κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιθυμεί την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας στη βάση των κοινών μας αντιλήψεων για την οικονομία, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική αλληλεγγύη και την εθνική μας ταυτότητα.

- Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018;

Παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά «δεθεί» στις καρέκλες της εξουσίας, ίσως τελικά αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα, μπροστά στη λαίλαπα της σφαγής των συντάξεων από το 2019 και των δυσβάσταχτων μέτρων που έχει ήδη δρομολογήσει.

Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε εδώ

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλουστον Ρ/Σ ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε

ΣΚΑΙ 100.3

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Συνέντευξη
αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ στην εκπομπή «24 ΩΡΕΣ ΣΚΑΙ»
και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.

 Βρήκε ο Κυριάκος να κάνει τη συζήτηση για την εγκληματικότητα, που η κυβέρνηση έχει πιάσει τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου, έχει πιάσει τον τρομοκράτη, τα σαρώνει όλα, και βρήκε μέρα να πάει να το συζητήσει...

Νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο μετά από αυτές τις εξελίξεις ότι στην ώρα του πρωθυπουργού καλείται ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το πρόβλημα της ανομίας και της εγκληματικότητας. Αυτά που μνημονεύσατε δείχνουν τον επαγγελματισμό με τον οποίο κινείται η ελληνική αστυνομία. Οι επιτυχίες αυτές στο ποινικό κομμάτι φωτίζουν ακόμη περισσότερο την ανοχή, αν όχι τη στοργή, στην ανομία που προκαλούν οι διάφορες ‘‘συλλογικότητες’’. Η ΕΛΑΣ με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της και δίνει καθημερινά τη μάχη και κόβει αρκετά πόδια από τη σαρανταποδαρούσα της ανομίας, για να θυμηθούμε τον κ. Τσακαλώτο, αλλά η σαρανταποδαρούσα με την ανοχή της κυβέρνησης γρήγορα αναρρώνει και αντεπιτίθεται. Νομίζω ότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες όχι μόνον στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα είναι οδυνηρή. Έχουμε εγκληματικά στοιχεία που βγαίνουν από τις φυλακές με τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου, έχουμε τα χαϊδεμένα παιδιά του Ρουβίκωνα, κάθε τόσο με καταδρομικές επιθέσεις σε Νοσοκομεία σε δημόσιους οργανισμούς ακόμη και σε πρεσβείες, όπως της Ισπανίας. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάρτι μολότοφ στο άβατο των Εξαρχείων, στο οποίο οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην Χ. Τρικούπη και στο Πολυτεχνείο μάλλον ως συνοριακά φυλάκια λειτουργούν σε αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς του Εξαρχιστάν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στα πανεπιστήμια έχουμε τις ορδές των γνωστών αγνώστων, οι οποίες αποχαλινωμένες πλήρως από τον νόμο Γαβρόγλου, που έχει ενισχύσει την ασυδοσία του ασύλου, κτυπούν φοιτητές, καθηγητές, ακόμη και ΑΜΕΑ. Το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Οι ‘‘συλλογικότητες’’ που βομβαρδίζουν αστυνομικά τμήματα…

Ναι, αλλά λέει η κυβέρνηση, πώς συγχαίρεις την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της για τη σύλληψη των απαγωγέων του κ. Λεμπιδάκη, και από την άλλη εγκαλείς την ΕΛΑΣ ότι δεν πάει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

Αντιθέτως, συγχαίρουμε την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της που με επαγγελματισμό, αυτοθυσία και αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της στη δύσκολη αυτή οικονομική κρίση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με το γερασμένο στόλο, με τις προβληματικές ενδοεπικοινωνίες. Το ότι δεν έχουμε συνολική αντιμετώπιση της ανομίας στη χώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί, βάζοντας προσκόμματα στο έργο της ΕΛΑΣ. Για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου, δεν μπορεί να συλλαμβάνονται δύο και τρεις φορές στυγνοί εγκληματίες και να βγαίνουν σύντομα έξω. Αυτό πλήττει και το ηθικό των αστυνομικών. Έχουμε μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ξαναεγκληματούν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Σας μνημόνευσα τον νόμο Γαβρόγλου, που δημιουργεί πανεπιστήμια άντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών.

Αν καταλαβαίνω καλά ο κ. πρωθυπουργός θα βγάλει σήμερα θέματα που αφορούν στην ΝΔ. Δηλαδή θα ξαναθυμίσει την υπόθεση Ζήμενς και θα επικαλεστεί αυτές τις αποκαλύψεις για τον κ. Αυγενάκη.

Τα περί αποκαλύψεων για Ζήμενς είναι περυσινά ξινά σταφύλια. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί . Για δε αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας έχει δώσει διευκρινήσεις ο κ. Αυγενάκης, και μάλιστα έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη. Αν έχει να πει κάτι παραπάνω επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας ευχαρίστως να το ακούσουμε. Αλλά αυτό είναι ‘‘πετώ την μπάλα στην εξέδρα’’. Εδώ εγκαλείται για συγκεκριμένα ζητήματα και τι ο ίδιος έχει πράξει. Και συνεχίζοντας αυτή την κουβέντα, και τι εμείς θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανομίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τη χώρα: Πέρα από την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μνημόνευσα τον νόμο-Παρασκευόπουλου και τον νόμο-Γαβρόγλου, χρειαζόμαστε και φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι μέσα από τις φυλακές λειτουργούν οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων, δίνουν εντολές για συμβόλαια θανάτου. Εγώ θυμάμαι με τον Απόστολο Κακλαμάνη μέσα στη βουλή είχαμε ‘‘κόφτη’’ και δεν μπορούσαμε να πιάσουμε το κινητό μας. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές να δίνουν οδηγίες ποιους να εκτελέσουν, ποιους να εκβιάσουν, ποιους να τρομοκρατήσουν.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει καθαρίσει με την υπόθεση Ζήμενς; Μήπως λειτουργεί στο θυμικό κάποιων ανθρώπων που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί ακόμη αυτή η ιστορία, και ότι η ΝΔ είναι εκτεθειμένη;

Πες πες πάντα κάτι μένει. Δυστυχώς, αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια στην Ελλάδα. Εγώ ξέρω ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Καραμανλή, έπεσε από το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τελικώς είδαμε που κατέληξε αυτή η υπόθεση. Αντιθέτως, αυτοί που εμφανίζονταν ως δημόσιοι κατήγοροι πλήρωσαν και αγωγές στον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Στην Ελλάδα ζούμε σε μια αχλή σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα που πρέπει η πολιτεία, τα επίσημα όργανα να τα διαλευκάνουν κάθε φορά και να επιβάλουν και παραδειγματικές ποινές. Υπάρχει και η σκανδαλολογία που δηλητηριάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής. Δε ωφελεί ούτε αυτούς που εμφανίζονται ως κατήγοροι. Δείτε τι κατάληξη είχε το ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστατούσε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, βαπτίζοντάς το σκάνδαλο. Εγώ θα περιμένω από τον πρωθυπουργό να μην εμφανιστεί και αυτή την φορά, όπως πριν λίγους μήνες επιχειρώντας να υποτιμήσει το ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι επίκαιρο, δεν είναι μείζον, να μην χρησιμοποιήσει την φρασεολογία του υπουργού του, του κ. Τόσκα, ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα και αποκυήματα της φαντασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Επιτέλους να αντιμετωπίσει συγκροτημένα το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η ανασφάλεια έχει έλθει και έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα. Δεν ξέρω ο υπουργός τι λέει, αλλά δύσκολα κανείς το σούρουπο μπορεί να περπατήσει, χωρίς να είναι καχύποπτος, από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίο του Άρεως, και σε όλες αυτές τις συνοικίες. Για μας το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο άρθρο του στην Καθημερινή λέει ότι κυκλοφορεί ευρέως μια διαπίστωση ότι «δεν τραβάει ο Κυριάκος». Στήνεται ένα σκηνικό, παρ’ ότι είναι μπροστά 13 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ότι δεν τραβάει.

Εγώ δεν το διαπιστώνω αυτό, αλλά, αντίθετα, όπου πάει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται ένα προβάδισμα πρωτόγνωρο, κυρίως στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Θυμόσαστε ότι το ερώτημα αυτό περί καταλληλότητας πρωθυπουργού στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πρώτη φορά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, την περίοδο 2000-2004, όταν όλες οι έρευνες έδειχναν ότι η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή θα κερδίσει τις εκλογές και τότε εφευρέθηκε αυτός ο δείκτης της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, που πάντα ευνοεί αυτόν που είναι ήδη πρωθυπουργός, προκειμένου να ισορροπούν στα ΜΜΕ οι εντυπώσεις. Τώρα, και σε αυτήν την παράμετρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά. Τώρα, αυτοί που ενοχλούνται, που δυσαρεστούνται, πάντα θα υπάρχου στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν νομίζω, όμως, ότι όλ’ αυτά μπορούν να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία,. Δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας. Ο τελικός λογαριασμός έχει σημασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μήπως υπεκφεύγει λίγο του ρόλου του

Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Δεν έχω κάποια επίσημη δήλωση, κάποια αναφορά του ΠτΔ για να κάνω κάποια κριτική.

Το ηχητικό της συνέντευξης στον ΣΚΑΙ:
https://youtu.be/PKF4GLzW4Cs

Read more...

Συνέντευξη Μ.Χαρακόπουλουστο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA

Μάξιμος ASTRATV

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA
και στον δημοσιογράφο Αποστόλη Ράιδο

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στα δελτία ειδήσεων καθημερινά τα βασικά τους θέματα είναι για την έξαρση της εγκληματικότητας, που κτυπάει κόκκινο. Η ΝΔ το επισημαίνει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κωφεύει και κρύβεται, κυριολεκτικά, τα τελευταία 24ωρα πίσω απ’ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Έχουμε οργανωμένες συμμορίες, εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση καλάσνικοφ, ανθρώπους που εκτελούν συμβόλαια θανάτου. Η χώρα διολισθαίνει καθημερινά, χωρίς υπερβολή, από μια ευρωπαϊκή συντεταγμένη πολιτεία σε ένα κρατικό μόρφωμα τύπου Λατινικής Αμερικής. Αυτός ο κατήφορος δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να μπει ένα στοπ. Να θελήσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα προβλήματα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή είναι μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, διότι για την έξαρση της εγκληματικότητας ευθύνεται, εν πολλοίς, και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Έχουμε το γνωστό νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου. Φυλακίστηκε ένας για 20 χρόνια και βγήκε με 2,5 χρόνια έκτιση ποινής. Πέρα από τη βαριά εγκληματικότητα έχουμε τις ιδεοληψίες αυτής της κυβέρνησης, με όλες αυτές τις «συλλογικότητες», όπως τις ονοματίζει ο κ. Τόσκας. Βλέπουμε την έξαρση της εγκληματικότητας από τους κουκουλοφόρους που απειλούν, τρομοκρατούν, στιγματίζουν καθηγητές ως φασίστες. Φθάσαμε στο σημείο να έχουμε εξειδικευμένες ομάδες αναρχικών που στρέφονται κατά των κρεοπωλών, των petshop,γιατί διαφωνούν με την κατανάλωση κρέατος. Δηλαδή, το πράγμα ξεφεύγει πιά, είναι για γέλια και για κλάματα.
Έχουμε μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τις διάφορου είδους «συλλογικότητες», μια κυβέρνηση που νομοθέτησε και έφερε το άσυλο της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ουσιαστικά χώροι παραβατικότητας. Μπαίνουν μέσα στα άσυλα ανομίας -και όχι ιδεών- κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα. Στο ΑΠΘ έχουμε κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές ότι γίνεται άγρια διακίνηση ναρκωτικών και ο υπουργός Παιδείας βγαίνει και μιλάει για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που θα πρέπει να δώσει τη λύση. Έχουμε, όπως είπαμε, νόμους σαν αυτό το έκτρωμα Παρασκευόπουλου που βγάζει εγκληματίες σε σύντομο χρονικό διάστημα Έχουμε ανακύκλωση εγκληματικότητας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣ
Από ένα σημείο και μετά πλήττεται και το φρόνημα των λειτουργών της δημόσιας τάξης. Αν οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τα ίδια πρόσωπα και σε σύντομο διάστημα ξαναχρειάζεται να τα συλλάβουν και το ηθικό τους πλήττεται από αυτό. Από εκεί και πέρα είναι υπαρκτά τα ζητήματα και για τον γερασμένο στόλο -που δεν ήταν ποτέ σ΄αυτόν τον βαθμό- και για τις ενδοεπικοινωνίες. Έχουμε ασυρμάτους προηγούμενης γενιάς. Το έγκλημα είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Όλ’ αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιο και τις αμοιβές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Επ’ αυτών έχουμε πει ότι βεβαίως περνούμε μια περίοδο κρίσης, και όλοι είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν μιλούμε για οικονομικά, αλλά ένα ευνομούμενο κράτος κάνει τις επιλογές του και ιεραρχεί τις ανάγκες του. Και το ζήτημα της ασφάλειας για εμάς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκεφθήκαμε το ΑΤ Πεύκης που δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Και εμείς ως παράταξη δεσμευόμαστε ότι θα το διασφαλίσουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νομίζω ότι από τη συζήτηση που έγινε στην ώρα του πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η προχειρότητα που στήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του 1950, που μελετούμε επισκέψεις πρωθυπουργών της χώρας στις ΗΠΑ, από τον εθνάρχη Κ. Καραμανλή, υπήρχε ένας σχεδιασμός, ξέραμε ποια ήτα τα θέματα που θα βάλουμε στην ατζέντα, υπήρχε μια διαπραγμάτευση, μια προετοιμασία, και γινόταν το ταξίδι. Η προχειρότητα φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο και από όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Μίλησε για δεδομένα και για γεγονότα, αλλά πέρα από ευχές από πλευράς ΗΠΑ και προέδρου Τραμπ δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Το συγκεκριμένο που ακούσαμε από τον κ. Τραμπ ήταν ότι η επένδυση για τα F16 θα στοιχίσει 2,4 δις δολ. και θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς πολίτες.
Ότι η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις η ΝΔ θα είναι η τελευταία που διαφωνήσει. Βεβαίως η χώρα χρειάζεται να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα γιατί ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά, έχουμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε έναν δύστροπο εξ ανατολών γείτονα που συνεχώς βάζει ζητήματα στο τραπέζι των διεκδικήσεων. Άρα για να διασφαλίσεις την ειρηνική συνύπαρξη, την εθνική ακεραιότητα και την ειρήνη χρειάζεται να έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Αλλά από εκεί και πέρα έχουμε μια σειρά ζητημάτων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για τα οποία προσβλέπουμε στην αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ ως σύμμαχό μας σε όλες τις διενέξεις που έχουμε στην περιοχή. Για τα ελληνοτουρκικά το κυπριακό, το σκοπιανό, το μεταναστευτικό. Δεν ακούσαμε τίποτε, καμία συμφωνία, ούτε ένας λόγος ενθαρρυντικός από πλευράς Αμερικανών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και η κυβέρνηση αυτή λόγω των ιδεοληψιών της δεν αξιοποίησε και το «χαρτί» της Σούδας. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια πιο μακροχρόνια υπενοικίαση της βάσεως στις ΗΠΑ με ανταλλάγματα επ’ ωφελεία της χώρας. Επειδή δεν τολμά λόγω της ρητορείας που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που φώναζε έξω από την αμερικανική πρεσβεία κάθε χρόνο. Και μένει να δούμε φέτος τι συνθήματα θα ακουστούν στην πορεία της 17 Νοεμβρίου…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Για την Καταλονία πιστεύω ότι αν αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρώπης δεν ξέρω που θα καταλήξει. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχουν μειονότητες. Αν κάθε μια από αυτές ζητάει την απόσχισή της, δεν ξέρω πόσο λειτουργική θα είναι η Ευρώπη. Ο ίδιος ο Γιούνκερ είπε ότι προτιμώ μια Ευρώπη όπως είναι σήμερα, παρά μια Ευρώπη με 90 κράτη. Περιμένω για το ζήτημα αυτό όλες οι πλευρές στη χώρα μας να είναι πιο υπεύθυνες και πιο σοβαρές και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα όπως είχε κάνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Ήταν μια κατάκτηση, τις τελευταίες δεκαετίες, το γεγονός ότι πριν την 28η Οκτωβρίου έμπαινε το 70% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 30% έμπαινε στις παραμονές των Χριστουγέννων. Ήταν μια ένεση ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο για την προετοιμασία των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά με ακόμη μεγαλύτερη προσδοκία οι αγρότες γιατί περνούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με υψηλό κόστος παραγωγής, με υπερφορολόγηση, με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, με κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως ήταν το αγροτικό πετρέλαιο. Όλα αυτά είναι έργα και ημέρες των 2,5 ετών ΣΥΡΙΖΑ -να τα θυμόμαστε αυτά. Λοιπόν, τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά και προφανώς είναι πολύ ενοχλημένοι γιατί τα βρήκαν «ψαλιδισμένα». Η ΝΔ τοποθετήθηκε δια της αρμόδιας τομεάρχη τις προηγούμενες ημέρες. Δεν έχω ακούσει κάποια εξήγηση, κάποια διευκρίνηση από τον λαλίστατο κατά τ’ άλλα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Ήλθαν πριν λίγες ημέρες εδώ, τάζανε ανώγεια και κατώγεια, αλλά για τα συγκεκριμένα, όταν φθάνει το θέμα στη «ταμπακέρα», δεν ακούμε συγκεκριμένες διευκρινήσεις. Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται μια σοβαρή συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Η ΝΔ στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει το προσυνέδριό της στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Θα είναι και ο κ. Μητσοτάκης εκεί, όπου θα υπάρξει ειδική θεματική ενότητα για τον πρωτογενή τομέα και τις δικές μας θέσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

 

Read more...

Σημεία Συνέντευξης Μ.Χαρακόπουλου στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση» και στην εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι»

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 1

Λάρισα, 27 Οκτωβρίου 2017


Σημεία Συνέντευξης
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση» και στην εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι»
με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940
77 χρόνια από το έπος του 1940 εξακολουθούν σχεδόν 8.000 ήρωες, στρατιώτες που πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας και έχυσαν το αίμα τους για να μείνει η πατρίδα ελεύθερη, και πολλοί από αυτούς Θεσσαλοί -ο Γιώργος Σούρλας έχει κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το ζήτημα, στο ύψωμα 731 ήταν πολλοί οι Τρικαλινοί και οι Καρδιτσιώτες- που παραμένουν άταφοι. Είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε αυτήν την εκκρεμότητα προς την Αλβανία. Μιλούμε για μια χώρα που διεκδικεί την ένταξή της στην ΕΕ, μια χώρα που δοκιμάστηκε από τον κομουνισμό και ταλαιπώρησε αρκετά και την ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Β. Ήπειρο. Και, δυστυχώς, εξακολουθεί να ακολουθεί αυτήν την πολιτική που είναι ύβρις προς τους νεκρούς και ύβρις προς την ιστορία. Τρόπον τινά πήρα τη σκυτάλη από τον Γιώργο τον Σούρλα, όταν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο και κατ’ επανάληψη έχω θέσει με ερωτήσεις μου προς τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής άμυνας το ζήτημα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και στη Β.Ήπειρο τα κοιμητήρια. Η Εκκλησία της Αλβανίας εκεί έχει έτοιμο το κοιμητήριο και, δυστυχώς τα κενοτάφια, αναμένουν τη περισυλλογή των οστών. Η συμφωνία υπάρχει και δεν υλοποιείται από την αλβανική πλευρά. Κάθε φορά τίθεται το ζήτημα από τη χώρα μας και υπαναχωρούν. Αυτό είναι αδιανόητο για τις μέρες μας. Για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα του πολέμου.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Έχουμε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού και ακούμε από τα χείλη του προέδρου των ΗΠΑ ότι πέρα από τα καλά λόγια ένα γεγονός συγκεκριμένο. Ότι θα υπάρχει αναβάθμιση των F16 που θα στοιχίσει 2,4 δις δολ. που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς. Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να τον διορθώνει ότι θα στοιχίσει 1,1 δις δολ. και ότι αντιστοίχως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Εμείς σε τέτοια ζητήματα δεν ασκούμε αντιπολίτευση με εύκολες κορώνες. Είπαμε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώνονται ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ, σε μια εποχή γενικότερης αστάθειας στην περιοχή, κλυδωνισμών στις αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της Ελλάδος τη γεωστρατηγική της θέση ως ένας πυλώνα σταθερότητας για τον δυτικό κόσμο, για το ΝΑΤΟ. Άρα, η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση από μια θέση ισχύος σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Θα ανέμενε ότι η ελληνική πλευρά να ανοίξει όλη την ατζέντα. Δεν ακούσαμε τίποτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το κυπριακό, για το σκοπιανό, για το μεταναστευτικό. Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για ανανέωση της μίσθωσης της βάσης της Σούδας για 5 χρόνια ή περισσότερο, γεγονός που θα έδινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική αξία στη χώρα μας . Και όλα αυτά γιατί φοβάται ο κ. Τσίπρας να φέρει μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή, λόγω των γνωστών συνιστωσών που έχει στο κόμμα του. Έτσι η χώρα δεν πάει μπροστά. Και είναι και περίσσευμα θράσους να έρχεται στη Βουλή και να μιλάει για fakenews από πλευράς της ΝΔ. Εμείς τον αναμένουμε να έλθει και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F16
Η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια γειτονιά δύσκολη. Εμείς θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα ασκούσαμε κριτική στο γεγονός ότι η χώρα αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της. Εκείνο που λέμε είναι να γίνει με διαφάνεια, να γνωρίζουμε για πόσα αεροπλάνα μιλάμε, για τι αναβάθμιση μιλάμε, σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτή η αναβάθμιση, και πόσο τελικά θα στοιχίζει. Για όλα αυτά δεν γίναμε σοφότεροι ούτε από τις δηλώσεις Τραμπ ούτε σήμερα από τις διευκρινήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην ώρα του πρωθυπουργού. Απ’ όλο αυτό πρέπει να κρατήσουμε τη προχειρότητα που υπήρξε στη διοργάνωση όλου αυτού του ταξιδιού που περισσότερο αποσκοπούσε σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, σ’ αυτό που λέμε ευκαιρία φωτογράφησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οβάλ γραφείο Αυτό δεν μας τιμά ως χώρα. Δεν πρέπει να γίνει μπανανία η Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η χώρα χρεωκόπησε γιατί το 1981 ο κόσμος δεν ψήφισε αυτόν που έλεγε «δεν θέλω ου», τον αείμνηστο Ράλλη, και ψήφισε αυτόν που έλεγε έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, και άρχισε την κοινωνική πολιτική και τους διορισμούς με δανεικά. Και το 2009 δεν ψήφισε αυτό που έλεγε ότι χρειαζόμαστε θυσίες, πάγωμα μισθών και συντάξεων για την επόμενη τριετία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση όπως και άλλες χώρες, και ψήφισε τον «κύριο λεφτά υπάρχουν». Και το 2014 βγαίναμε απ’ αυτήν την πορεία και το επιβεβαιώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ότι είχαμε 0,7% ανάπτυξη όταν το 2011 ξεκινήσαμε με 9,1% ύφεση και μέσα σε 3 χρόνια το ισοσκελίσαμε και πήγαμε στο 0,7. Με τα βαρουφάκεια πειράματα, τα δημοψηφίσματα και όλες αυτές τις ιστορίες για αγρίους που ζήσαμε στα 2,5 χρόνια αποδείχθηκε ότι και το 2015 και το 2016 είμαστε στο 0, δηλαδή στασιμότητα, δεν υπήρξε καμία αναπτυξιακή ροπή που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση. Δεν λέω πως δεν υπάρχει ευθύνη και στις περιόδους διακυβέρνησης της ΝΔ. Η ΝΔ υπήρξαν στιγμές που έμοιαζε με ολίγον «γαλάζιο ΠΑΣΟΚ», που ενέδωσε στο λαϊκισμό. Αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα και τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Έγιναν λάθη, αλλά έγιναν και βήματα, η χώρα δεν είναι η «ψωροκώσταινα» που ήταν. Κάθε γενιά ζούσε καλύτερα. Σήμερα ζούμε αυτές τις συνέπειες της άφρονος πολιτικής του Αντρέα Παπανδρέου, μιμητής του οποίου εμφανίζεται και καυχάται ο κ. Τσίπρας. Όλοι αυτοί που κάνουν τους τιμητές από την αριστερά δεν τους θυμάμαι σε καμία δική σας εκπομπή, σε καμία διαδήλωση, να λένε μη δίνετε συντάξεις πρόωρες, δεν τους θυμάμαι να λένε να είναι λελογισμένες οι αυξήσεις. Πλειοδοτούσαν, όταν δίνονταν αυξήσεις, να δοθούν τόσα και άλλα τόσα. Όχι στα 45 στα 40 κατεβάστε τις πρόωρες συντάξεις! Όχι με 15 χρόνια εργασία, πρόωρη συνταξιοδότηση, με ακόμη λιγότερη! Δεν ήταν αυτοί που έλεγαν να απλώνουμε το πάπλωμά μας όσο μας παίρνει.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Δεν νομίζω ότι τα ζητήματα ασφάλειας επιδέχονται ιδεολογικό πρόσημο. Νομίζω ότι ο μέσος τηλεθεατής αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, την έξαρση της ανομίας, την μη εφαρμογή του νόμου και της τάξης παντού. Όταν βλέπει τα δελτία ειδήσεων οι πρώτες ειδήσεις αφορούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ειδεχθή εγκλήματα, με καταστροφές σε πανεπιστήμια, με εισβολές κουκουλοφόρων, με το άβατο των Εξαρχείων που δεν είναι μόνον εκεί αλλά επεκτείνεται διαρκώς. Άρα το ζήτημα της εγκληματικότητάς είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου, μια αστική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ τα θέτουμε αυτά τα ζητήματα. Η εγκληματικότητά έχει κτυπήσει κόκκινο.
Εδώ μιλούμε και για πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες συμπεριφορές που τροφοδοτούν την εγκληματικότητα. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, μιλώ με αστυνομικούς της γειτονιάς. Όταν μια και δυο φορές συλλαμβάνουν έναν κακοποιοί και σε σύντομο διάστημα τον ξαναβλέπουν έξω γιατί έχουν νομοθετήσει τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου, φυλακίζεται για 20 χρόνια και σε 2 χρόνια είναι έξω, τότε πλήττεται και το ηθικό τους. Όταν έχεις τον «νόμο Γαβρόγλου», που επαναφέρει το άσυλο της ανομίας σε όλη του την έκταση στα Πανεπιστήμια, που γίνονται άντρα της ανομίας και εγκληματικών ενεργειών. Ακούμε την κραυγή αγωνίας φοιτητών του ΑΠΘ για διακίνηση ναρκωτικών, στην ΑΣΟΕΕ πάει άτομο με αναπηρία να μιλήσει εκδήλωση και ξυλοφορτώνεται από τέτοιες ομάδες και δεν υπάρχει μια γενική κατακραυγή αυτών των ενεργειών και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με στοργή τις λεγόμενες «συλλογικότητες», όπως τις αποκαλεί ο κ. Τόσκας. Ομάδες όπως του Ρουβίκωνα, που μας εκθέτουν διεθνώς γιατί φθάνουν σε σημείο να κάνουν καταλήψεις σε πρεσβείες ξένων κρατών, να βιαιοπραγούν, να δίνουν την εικόνα ότι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Μπήκαν σε κρατικό νοσοκομείο, στον Ευαγγελισμό, καταφερόμενοι κατά ιατρού ότι ελάμβανε φακελάκι. Θα πρέπει να κριθεί από τα αρμόδια όργανα, αλλά δεν μπορεί να πάμε σε λαϊκά δικαστήρια. Ο δρόμος αυτός είναι ολισθηρός. Μου θυμίζει αυτό που είχα ακούσει όταν σκοτώθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης, ότι καλά του έκαναν. Αν φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο...
Στην Ελλάδα υπάρχουν σκάνδαλα αλλά και σκανδαλολογία. Υπήρξε υποτίθεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά δεν είδα καμία εξέλιξη. Αντιθέτως αυτοί που έβγαιναν κα κατηγορούσαν τον Ρουσόπουλο και άλλους πλήρωσαν και αγωγές. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποια μέσα βαπτίζουν μια υπόθεση σκάνδαλο είναι σκάνδαλο, όταν στη συνέχεια η δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι δεν ήταν σκάνδαλο και επιδικάζει και πρόστιμα, όπως έγινε στη περίπτωση του Βατοπεδίου σε δημοσιογράφους του ALPHA.

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 2


ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 16
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος να ανοίξουν όλα τα θέματα που βάζει η κάθε πολιτική δύναμη. Εμείς βάζουμε το άρθρο 16 που αφορά το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιμένει σε αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό. Όλες οι χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα που θα μπορούσε λόγω της ιστορίας της να είναι ένα παγκόσμιο κέντρο φοιτητών αντί να εξάγει ακόμη φοιτητές. Ας πει η κυβέρνηση ότι είναι αναθεωρητέα τα άρθρα και στο τέλος ας κρίνει ο ελληνικός λαός σε ποιόν θα δώσει την πλειοψηφία ποιά θα είναι η σύνθεση στις επόμενες εκλογές. Έτσι ώστε η επόμενη βουλή να αποφασίσει. Άρα να συμφωνήσουμε σε βασικές κατευθύνσεις. Έχει φθαρεί το κεφάλαιο της πολιτικής από τέτοιες συμπεριφορές του παρελθόντος .

Η ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Το δημογραφικό είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Συγκροτήθηκε πρόσφατα η Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό και από πλευράς ΝΔ έχω οριστεί αντιπρόεδρος αυτής της επιτροπής. Είχαμε ακρόαση διάφορων φορέων που παρουσίασαν τα δεδομένα ψυχρά και πραγματικά ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Ο κ. Φίλης θεώρησε ότι ήταν υπερβολική η αναφορά μου ότι είναι μείζον εθνικό ζήτημα το δημογραφικό και ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μια συντηρητική ατζέντα. Με τους ρυθμούς που πάμε, όμως, η χώρα θα βρεθεί σε μείζονα κρίση και στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό σύστημα και στο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Ο πληθυσμός γηράσκει με γρήγορους ρυθμούς Η ανανέωση ακόμη και από μετανάστες έχει ξεπεράσει τα όρια της. Όσοι έρχονται θέλουν να φύγουν προς τα βόρεια. Η προσέγγιση έχει ξεπεραστεί διότι δεν είναι εύκολη η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Άμεσα μέτρα μπορούν να ληφθούν, μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν και το 2004 από την κυβέρνηση Καραμανλή: Επιδοματική πολιτική στο τρίτο παιδί, πρόσβαση στο δημόσιο κ.λπ..


ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τι ακούσαμε για τη λεγόμενη παραγωγική Ελλάδα εκτός από εκθέσεις ιδεών Το μόνο που κράτησα από την ομιλία του κ Τσίπρα -και μακάρι να υλοποιηθεί- είναι η παραχώρηση δύο στρατοπέδων στο Δήμο Λαρισαίων. Για τον συνταγματικό ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης, που είναι δύο χρόνια -η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα είναι νωρίτερα- συγκεκριμένα πράγματα δεν άκουσα. Εκείνο που μένει ως πικρή γεύση για την Θεσσαλία είναι για τον Αχελώο. Μπορεί κάποιος να δει που βρίσκονται τα έργα, που πέρασαν από 40 κύματα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα, θα τα αφήσουμε στη μέση, θα μείνουν κουφάρια; θα πληρώσουμε και από πάνω να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον; Ποια είναι η λύση που προτείνουν; Στην πολιτική καλείσαι να λάβεις απαντήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο με συγκεκριμένα δεδομένα. Ας ξεπεράσουμετις ιδεοληψίες. Δεν αποκλείει κανείς τα εναλλακτικά έργα που λένε. Αλλά όταν λένε ότι θα χρειαστούν για τα έργα αυτά 5 χρόνια για μελέτες, πόσο δε για την υλοποίησή τους και την εξεύρεση πόρων. Εδώ έχουμε ένα έργο που είναι στη μέση ή στα τελειώματά του. Ας τρέξουμε για την υλοποίησή του και εδώ είμαστε για τα παράλληλα έργα.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
http://www.thessaliatv.gr/videos/9252/politikoi-dialogoimaksimos-xarakopoulso-27-10-2017/

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τηλεόραση του Alpha

Μάξιμος Alpha 1

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ»
με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρο


Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στην Αλεξανδρούπολη

Μακάρι να είναι μεμονωμένο περιστατικό. Φοβούμαι, όμως, ότι τα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα για τη διέλευση τζιχαντιστών μέσω της Ελλάδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δείχνουν ότι είναι μεμονωμένο. Πρόσφατα, είχα καταθέσει μια ερώτηση, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για τα θέματα δημόσιας τάξης, στον υπουργό κ. Τόσκα με βάση δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες για τη δράση πυρήνων τζιχαντιστών σε άτυπα τζαμιά στην Αττική. Δεν γίναμε σοφότεροι από την απάντηση που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Περισσότερο με έκθεση ιδεών έμοιαζε η απάντηση. Φοβούμαι ότι πρόβλημα θα ενταθεί διότι έχουμε πιά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων έναντι του Ισλαμικού Κράτους. Άρα αφού διαλύεται το κρατικό τους μόρφωμα αυτοί θα φύγουν και προς την Ευρώπη. Εύχομαι να μην έχουμε κανένα περιστατικό τρομοκρατίας στο μέλλον Πρέπει να υπάρχει σχέδιο. Στα κυριακάτικα φύλλα που επικαλέστηκα, υπήρχε μια διαρροή εγγράφου έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο αλλά επ’ αυτού χρειάζεται συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων για να μη ζήσουμε και εμείς δυσάρεστες καταστάσεις.

Μάξιμος Alpha

Για το πρόβλημα του μεταναστευτικού

Για το μεταναστευτικό εύχομαι να μην δούμε και εφέτος τις τραγικές εικόνες των άλλων ετών, αλλά το γεγονός ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία, φοβούμαι ότι πρέπει να μας προϊδεάσει για τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί να τα αποκλείσει κανείς. Υπάρχει μια λεπτή άσκηση ισορροπίας την οποία βλέπουμε και από πλευράς ΕΕ, να μην διαρρηχθεί η σχέση εντελώς με την Τουρκία, γιατί υπάρχει και η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το ζήτημα είναι ότι εμείς βρισκόμαστε στη γειτονιά, εμείς είμαστε ο κυματοθραύστης των μεταναστευτικών ροών, εμείς υφιστάμεθα πρωτίστως και κυρίως τις συνέπειες του προβλήματος. Άρα θα έπρεπε να είχαμε πολύ νωρίτερα, μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα. Δυστυχώς, λόγω ιδεοληψιών και εμμονών ζήσαμε χειρότερες καταστάσεις Αυτό με το «λιάζονται οι μετανάστες», ξέρουμε ποιοι τα κάνανε. Σας λέω, λοιπόν, ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στο τοίχο γιατί στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις ιδεοληψίες σε άλλους τομείς, ζήσαμε ιδεοληψίες και εμμονές και σ΄ αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό συσσωρεύθηκαν χιλιάδες μετανάστες Η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια αποθήκη ψυχών. Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, καθημερινά το βιώνουμε και το εισπράττουμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι προτάσεις που ακούστηκαν εχθές από ελληνικής πλευράς είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί νωρίτερα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις είχε επεξεργαστεί νωρίτερα. Θα έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες και με άλλες χώρες του νότου που είναι πύλες εισόδου μεταναστών -αν και εμείς είμαστε η κύρια πύλη- την Ιταλία, τη Μάλτα. Υπήρξαν εντάσεις και διαμαρτυρίες και από άλλες χώρες του νότου. Δεν μπορούν να εγκλωβίζονται οι μετανάστες εδώ, να μην τηρούνται τα συμφωνηθέντα από άλλες χώρες της ΕΕ που οφείλουν να δεχθούν στο πλαίσιο του καταμερισμού μετανάστες στα κράτη τους. Θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο, λοιπόν, και από πλευράς ΕΕ. Η ΝΔ πολιτεύεται πάντα με υπευθυνότητα, δεν έχει τις εξαλλοσύνες που ζήσαμε από άλλους που ήταν στην αντιπολίτευση.

Μάξιμος Alpha 3

Για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Νομίζω ότι η εικόνα που εισπράξαμε από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν αρκούντως προετοιμασμένο. Εμείς εγκαίρως το είχαμε επισημάνει. Τι αποτελέσματα είχαν οι επαφές στη Αμερική; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το μόνο που ακούσαμε από τα χείλη του προέδρου Τραμπ ήταν, πρώτον για τη συμφωνία των F16 που θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς πολίτες (!) και δεύτερον μια γενική διατύπωση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν ακούσαμε τίποτε για όλα τα διμερή ζητήματα που έχει εκκρεμότητες η Ελλάδα, για τα ελληνοτουρκικά, για το σκοπιανό, αν συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ελλάδος η αμερικανική πλευρά, αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία καλής θελήσεως για τη διευθέτηση ενός ζητήματος που μας ακολουθεί δεκαετίες. Δεν ακούσαμε τίποτε για το μεταναστευτικό, που οι ΗΠΑ έχοντας τον πρωτεύοντα ρόλο στο ΝΑΤΟ έχουν μια ουσιαστική παρέμβαση. Δεν ακούσαμε τίποτε για τις προκλήσεις των Αλβανών. Για τα F16 νομίζω καλώς αναβαθμίζονται, ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αποτρεπτική δυνατότητα, γιατί μόνον έτσι δυστυχώς στη γειτονιά μας μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, αλλά αναμένουμε εξηγήσεις και διευκρινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης στην εθνική αντιπροσωπεία για να μην υπάρχουν σκιές. Γιατί δυστυχώς είναι ομιχλώδης η κατάσταση, άλλα λέει η πλευρά των ΗΠΑ άλλα ακούμε από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=jiDnE5sB-Lw&feature=youtu.be

 

Read more...

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Γ.ΑΥΤΙΑ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΥΤΙΑΣ

Αθήνα , 14 Οκτωβρίου 2017


Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Γ.ΑΥΤΙΑ:

"Δεν μπορεί να γίνουμε Λατινική Αμερική, μια χώρα με μπράβους!"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Ο αρμόδιος τομεάρχης προστασίας του πολίτη από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εδώ Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Εχθές είχατε μια σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη τι ακριβώς είπατε τι ακριβώς συμβαίνει, πού πάμε;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η θρασύτατη και άνανδρη δολοφονία ενός διακεκριμένου νομικού και στελέχους της ΝΔ, του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στη χώρα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώνεται καθημερινά. Η χώρα διολισθαίνει στην ανομία και στη βία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο αυτόν τον κατήφορο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ εδώ και καιρό με καίριες παρεμβάσεις έχουν επισημάνει το πρόβλημα παραβατικότητας, ανοχής στην ανομία, που εντείνεται πέρα από τα άβατα που συνεχώς επεκτείνονται και στο κέντρο της πρωτεύουσας και αλλού, στο Μενίδι, στα Πανεπιστήμια, το άσυλο της ανομίας Έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Ο θρασύτατος τρόπος της δολοφονίας από δύο κακοποιούς που μπαίνουν με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους δείχνει αν θέλετε και την απαξίωση που υπάρχει στους θεσμούς στη χώρα. Νοιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν. Άρα πρέπει λοιπόν πέρα από τις γενικές καταδίκες που κάνουμε ως κοινωνία και ως πολιτικές δυνάμεις, να θελήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε’ αυτόν τον κατήφορο. Δεν μπορεί να γίνουμε Λατινική Αμερική, μια χώρα με μπράβους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Είναι μεγάλη η ευθύνη σας κ. Χαρακόπουλε, τρομακτική η ευθύνη, όπως και όλων των κομμάτων.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλων των κομμάτων, να το δεχθώ. Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση για το τί έγινε στο παρελθόν και πώς τα πράγματα ήταν σε μια καλύτερη κατάσταση. Αλλά εδώ που φθάσαμε πρέπει να μπει ένα τέλος στο κατήφορο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΥΤΙΑΣ 2

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Οι εντολές του κ. Μητσοτάκη ποιες είναι;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είναι ξεκάθαρες. Η ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι θα αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, θα καταργήσει τον νόμο-έκτρωμα του Παρασκευόπουλου. Να συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί κακοποιούς και σε πολύ σύντομο διάστημα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Χρειάζεται επαύξηση των ποινών, χρειαζόμαστε νέες φυλακές και κυρίως φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν μπορεί, κ Αυτιά, μέλη εγκληματικών οργανώσεων μέσα από τις φυλακές να κατευθύνουν άλλα μέλη που είναι έξω για να εκτελούν εγκληματικές πράξεις. Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση, μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα. Και η ΝΔ είναι αποφασισμένη να το κάνει και θα το πράξει. Τον άλλο μήνα έχουμε το προσυνέδριο για τα ζητήματα ασφάλειας και τον Δεκέμβριο θα δώσουμε το σύνολο του κυβερνητικού μας προγράμματος. Εμένα με συγκλόνισε κ. Αυτιά η κατάθεση ψυχής της οικογένειας που είπε ότι δεν αρκεί έτσι απλά ένα κράτος δικαίου να διαλευκάνει την υπόθεση, να συλλάβει τους εγκληματίες, Σε μια ευρωπαϊκή, ευνομούμενη χώρα τέτοια εγκλήματα θ έπρεπε να είχαν καταστεί αδιανόητα. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο να διολισθαίνουμε σ’ αυτόν τον κατήφορο της ανομίας. Η συντεταγμένη πολιτεία να θελήσει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για να μπει ένα τέλος σ’ αυτό τον κατήφορο.

AYTIAS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής. Αντιλαμβάνομαι ότι είστε σε συνεχή επαφή με την ΕΛΑΣ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εχθές επισκεφθήκαμε με τον Μάκη τον Βορίδη τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Η αστυνομία έχει την βούληση να διαλευκάνει την υπόθεση. Έχουν πέσει από πάνω, Το ζητούμενο είναι να έχει και όλα τα εργαλεία. Όταν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν διευκολύνει, όπως σας είπα, το έργο της, όταν έχει απαρχαιωμένο στόλο, όταν η ενδοεπικοινωνία, οι ασύρματοι είναι προηγούμενης γενιάς και το έγκλημα είναι ένα βήμα πιο μπροστά, καταλαβαίνετε ότι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της. Όταν έχουμε καταργήσει την ομάδα Δέλτα και έχουμε μειώσει την δράση της ομάδας Δίας. Όλα αυτά λειτουργούν και στο φρόνημα των στελεχών της αστυνομίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Στη Ρόδο οι αστυνομικοί δεν έχουν βενζίνη για τα περιπολικά, το έχει σήμερα η ‘Ροδιακή’ πρώτο θέμα. Σας ευχαριστώ κ. Χαρακόπουλε για τη σημερινή σας παρουσία.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ και ελπίζω να δοθεί η δυνατότητα για μια πιο διεξοδική κουβέντα για τα ζητήματα Προστασίας του Πολίτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Να κάνουμε κουβέντα και με τον Τόσκα μια φορά, ενώπιος ενωπίω.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με μεγάλη μου χαρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: https://www.youtube.com/watch?v=-Bc3AgzKn-o&feature=youtu.be

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλουστον Ρ/Σ FOCUS της Θεσσαλονίκης

focus fm

Μάξιμος TV

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον Ρ/Σ FOCUS της Θεσσαλονίκης
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Κώστα Βαραγιάννη

- Καλημερίζουμε τον κ. Χαρακόπουλο τον οποίο καλέσαμε, διότι εκτός από τζάγκουαρ, μπάρμπι, και όλ’ αυτά που ακούμε υπάρχουν και πράγματα τα οποία με μικρά γράμματα φιλοξενούνται στον τύπο αλλά είναι πολύ σημαντικά. Ένα από τα θέματα αυτά έχει να κάνει με την απαλοιφή του όρου Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αντικατάσταση του όρου με τη λέξη καταστροφή. Κατ’ αρχάς, πέστε μας τι έγινε και μετά πείτε μας αν βλέπετε κάτι ύποπτο ή μπορεί να είναι κάποιο λάθος κάποιου συντάκτη.

Την Παρασκευή, η Βουλή των Ελλήνων είχε μια ειδική συνεδρίαση για να τιμήσει την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, όπως, ομόφωνα αποφάσισε, το 1998, η Βουλή των Ελλήνων και εκδόθηκε επ’ αυτού Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει και τη διαδικασία που τηρείται για την απόδοση τιμής προς τα θύματα της Γενοκτονίας. Στην ανάγνωση της Ημερήσιας Διάταξης, από τον προεδρεύοντα τον κ. Κρεμαστινό, αυτό που ακούσαμε είναι ότι η ειδική συνεδρίαση αφορούσε την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού». Κατά την εισήγησή μου, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή αυτό συνέβη για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ζήτησα διευκρινήσεις αν είναι ένα φραστικό ολίσθημα, αν είναι ένα λεκτικό λάθος ή είναι κάτι παραπάνω, μια συνειδητή διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, που έχει να κάνει με εμμονές της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο προεδρεύων δεν απήντησε, αλλά μου ζήτησε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, όπως κι έγινε. Πριν την λήξη της συνεδρίασης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ζήτησα και πάλι το λόγο, ζητώντας μια απάντηση επ’ αυτού και μάλιστα κατέθεσα στα πρακτικά την επίσημη πρόσκληση για τις κεντρικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα -την Κυριακή που μας πέρασε στην Μητρόπολη Αθηνών και στην πλατεία Συντάγματος με την κατάθεση στεφάνων- της Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και φαντάζομαι και προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων-, η οποία ορθώς μίλαγε για «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».
Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν, και υπάρχουν στα πρακτικά, νομίζω ότι ανοίγουν ένα μείζον θέμα. Το ότι κοιτάμε μπροστά και ότι δεν θα πρέπει να υπερτονίζουμε αυτά τα γεγονότα εν ονόματι της καλής φιλίας και γειτονίας φοβούμαι ότι ανοίγουν μια κερκόπορτα. Είναι μία προσβολή σε όλους όσοι σφαγιάσθηκαν στη Σμύρνη. Είναι θα έλεγα ύβρις σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους, τα εκατομμύρια των χριστιανών. Και δεν είναι μόνον Μικρασιάτες και Πόντιοι αλλά και Αρμένιοι και Ασσύριοι στη Γενοκτονία που συντελέστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1922.

- Θεωρείτε ότι δεν είναι τυχαίο δηλαδή, ότι δεν είναι κάτι που αφορά σε κάποιο λάθος, ότι είναι γενικότερο, στο πλαίσιο της απαλοιφής, ή μάλλον της άμβλυνσης διαφορών οι οποίες υπάρχουν;

Στη τοποθέτησή μου έδωσα τη δυνατότητα στον προεδρεύοντα στον κ. Κρεμαστινό να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει. Το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνέβη αυτό -πέρυσι προήδρευε ο κ. Κουράκης στην έδρα- μας βάζει εύλογα σε υποψίες. Γι’ αυτό ακριβώς απευθύνθηκα εχθές προς τον πρόεδρο της Βουλής τον κ. Βούτση, την οποία κοινοποιώ προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, αλλά και τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής, την οποία έκανα γνωστή και στην ΟΠΣΕ, με την οποία ζητώ να αποκατασταθεί η Γενοκτονία στην Ημερήσια Διάταξη της Βουλής, όπως ο Νόμος του κράτους και οι επίσημες αποφάσεις της ελληνικής Πολιτείας ορίζουν και να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Να τολμήσει επιτέλους να συνδράμει το αίτημα Μικρασιατών και Ποντίων για την διεθνοποίηση, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στην Ανατολή, στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.
Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει και αντιμετώπισε φοβικά και αποσπασματικά αυτό το ζήτημα. Με μεγάλη καθυστέρηση, παραπάνω από 70 χρόνια πέρασαν από την τελευταία πράξη της Γενοκτονίας, που είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να αναγνωρίσει αρχικά τη Γενοκτονία των Ποντίων το 1994, και έπειτα την Γενοκτονία των Μικρασιατών το 1998. Κι αυτό φοβούμενη τις αντιδράσεις της εξ ανατολών γείτονος χώρας, η οποία πεισματικά αρνείται να συμβιβαστεί με τις μελάνες σελίδες της ιστορίας της. Και βεβαίως φοβικά γιατί δεν προωθεί και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης.
Εδώ δεν επανέκδωσε την εξαντληθείσα έκδοση για την Γενοκτονία των Ποντίων του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ούτε προχώρησε στην μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες και την προώθησή του σε κοινοβούλια, διπλωματικές αρχές, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες του εξωτερικού, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Και αντιμετώπισε και αποσπασματικά το θέμα γιατί η Γενοκτονία είναι μία και ενιαία. Υπήρχε ένα ενιαίο σχέδιο εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου από την οθωμανική αυτοκρατορία και μετέπειτα από την Τουρκία, τους κεμαλιστές. Δεν αφορά μόνον τους Ποντίους, δεν αφορά μόνον τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, δεν αφορά μόνον τους Αρμένιους, δεν αφορά μόνον τους Ασσύριους. Αφορούσε το σύνολο των Χριστιανών που ζούσαν στην Ανατολή. Λοιπόν, εμείς αναγνωρίσαμε χώρια την Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου, χώρια τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στις 14 Σεπτεμβρίου, χώρια την Γενοκτονία των Αρμενίων τον Απρίλιο, και τώρα αναγνωρίζεται νομίζω και η Γενοκτονία των Ασσυρίων. Όλο αυτό θεωρώ ήταν ένα λάθος. Θα πρέπει επιτέλους να πάψει να υπάρχει αυτή η αχλή της θεωρίας του “συνωστισμού”, που αθωώνει τους θύτες. Η ιστορία που γράφεται με αίμα δεν αναθεωρείται με μελάνι.

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Real fm: "Δόλια αλλοίωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας Μικρασιατών!"

realfm

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον REAL FM και στον δημοσιογράφο κ. Μάνο Νιφλή

- Τι έχει συμβεί με τη «Γενοκτονία» γιατί όντως πέρασε στο «ντούκου», να το πω έτσι. Την Παρασκευή συνέβησαν πολλά στη Βουλή που δεν πήραμε χαμπάρι. Τα διαβάσαμε, όμως, μετά και έχει αξία να το συζητήσουμε το θέμα.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η Βουλή την 15η Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή που μας πέρασε, είχε μια ειδική συνεδρίαση για να τιμήσει αυτήν ακριβώς την ημέρα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διάταξης από τον προεδρεύοντα, τον κ. Κρεμαστινό, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον όρο “Γενοκτονία”. Αντιθέτως, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, γιατί και πέρυσι είχε επαναληφθεί αυτό, έγινε λόγος για “καταστροφή” του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έλαβα το λόγο ζήτησα να διευκρινιστεί αν αυτό είναι κάποιο φραστικό λάθος ή αν είναι μια συνειδητή διαστρέβλωση. Ο προεδρεύων μου ζήτησε να συνεχίσω. Μίλησα κι εξήγησα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη σφαγή στη Σμύρνη, που κάποιοι αρέσκονται να αποκαλούν “συνωστισμό”. Ξέρετε, εμείς έχουμε ακούσματα και βιώματα από ανθρώπους πρώτης γενιάς. Εμένα τον παππού μου τον σφάξανε στη Σμύρνη και έχω ακούσει από πρώτο χέρι από τη γιαγιά μου τα γεγονότα. Δεν περιμένω από την κα Ρεπούση να γράψει την ιστορία. Λοιπόν, επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η ιστορική πραγματικότητα. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η τελευταία πράξη της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στη Μικρά Ασία από το τουρκικό κράτος. Μια Γενοκτονία που είχε στόχο όχι μόνον τους Έλληνες αλλά και τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, όλους τους Χριστιανούς που κατοικούσαν στα εδάφη της άλλοτε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

- Ο θυμός των Τούρκων, όποτε συζητάμε γι’ αυτό, είναι εμφανής. Το ζήτημα είναι ότι είναι ψηφισμένο από το ελληνικό κοινοβούλιο...

Δεν είναι δυνατόν επειδή υπάρχει η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία πεισματικά αρνείται να παραδεχθεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, και αρνείται τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ποντίων, τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που μια σειρά από κράτη αναγνωρίζουν, δεν είναι δυνατόν υπό την αντίδραση αυτή, η Ελλάδα να παραγράφει την ιστορία της, να δεχόμαστε και εμείς ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία. Για όνομα του Θεού!

- Τι σας απάντησε ο προεδρεύων;

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Προεδρείο και προτού λήξει η συνεδρίαση και τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ζήτησα και πάλι το λόγο αναμένοντας μια απάντηση και κατέθεσα μάλιστα στα πρακτικά την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής της κας Δούρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκδηλώσεις τις κεντρικές που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, στην Μητρόπολη Αθηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, και στη πλατεία Συντάγματος με την κατάθεση στεφάνων, όπου εκεί γίνεται ορθώς αναφορά σε Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

- Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αναφέρεται ξεκάθαρα με τη λέξη Γενοκτονία.

Βεβαίως. Αυτά που ακούστηκαν από πλευράς προεδρείου επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ότι δολίως επιχειρείται αλλοίωση του περιεχόμενου της Ημέρας που τιμούμε στις 14 Σεπτεμβρίου. Λοιπόν, δεν μπορεί μια πλειοψηφία συγκυριακή στη Βουλή με δόλιο τρόπο να αλλοιώνει το περιεχόμενο αυτής της ημέρας που είναι απόδοση τιμής στην μνήμη εκατομμυρίων Χριστιανών που σφαγιάστηκαν στη Μικρά Ασία από τους Τούρκους. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, διότι η Τουρκία όχι μόνον αρνείται να παραδεχθεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της αλλά επιδιώκει και την Γενοκτονία της Μνήμης. Τα τελευταία χρόνια βλέπετε μια σειρά από βυζαντινές εκκλησίες να μετατρέπονται σε τζαμιά. Η Αγία Σοφία στη Τραπεζούντα έγινε τζαμί, η Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου έγινε και Οικουμενική Σύνοδος, έγινε τζαμί, η Αγία Σοφία στην Αδριανούπολη έγινε τζαμί. Και βλέπετε ότι διεκδικούν να κάνουν τζαμί ακόμη και την Αγιά Σοφιά στη Πόλη, το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας.

- Κύριε υπουργέ, γιατί για όλα αυτά τα θέματα δεν έχουμε μια συνολική αντίδραση από την ΝΔ. Δηλαδή, θεωρώ ότι καλά κάνατε και αντιδράσατε..

Εγώ μίλησα ως εισηγητής της ΝΔ.

- Προφανώς, αλλά δεν είδαμε μια ανακοίνωση, μια καταγγελία δημόσια από το κόμμα.

Το Σαββατοκύριακο αυτό, είναι αλήθεια ότι η προσοχή όλων ήταν στην παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην ΔΕΘ. Πιστεύω ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια συνολικότερη αντίδραση. Εγώ σήμερα θα στείλω επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να λάβει μια ξεκάθαρη θέση επ’ αυτού, την οποία θα κοινοποιήσω και στους αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα την κοινοποιήσω βεβαίως και στα προσφυγικά σωματεία, στις οργανώσεις τους, γιατί δεν μπορεί αυτό το θέμα να περάσει έτσι. Να επιχειρείται αυτή η υποβάθμιση.

- Θεωρείτε ότι είχε εντολή ο προεδρεύων της διαδικασίας, της βουλής; Το λέω γιατί ο κ. Κρεμαστινός δεν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το προεδρείο πρέπει να μας δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Εγώ ξέρω ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμβαίνει αυτό. Ο προεδρεύων στη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ημερήσια διάταξη που διαβάζει δεν μιλάει για “Γενοκτονία” αλλά για “Καταστροφή” του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Νομίζω ότι δεν πρέπει να τριτώσει το κακό, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρειάζεται εγρήγορση όλου του προσφυγικού ελληνισμού, κάθε σκεπτόμενου πολίτη, κάθε πατριώτη αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε εμείς σε θέματα τέτοια να κάνουμε εκπτώσεις γιατί ενοχλείται ο εξ ανατολών γείτονάς μας, όταν μάλιστα βλέπετε η Γενοκτονία των Χριστιανών που ξεκίνησε στην Ανατολή στις αρχές του 20ού αιώνα, να συνεχίζεται στις μέρες μας με τους εναπομείναντες Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε σ’ αυτά τα θέματα να κάνουμε εκπτώσε

Read more...

Συνέντευξη Μ.Χαρακόπουλου στην εκπομπή της TRT«Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» στον δημοσιογράφο Σ.Πολύζο

ΜΑΞΙΜΟΣ TRT 1Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»
και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

«Η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει ένα κομμάτι της εκλογικής της πελατείας, τρομοκρατεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι όταν εμείς μιλούμε για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ή για μετακινήσεις αυτό θα έχει διαθεσιμότητα. Αλλά βλέπω ότι αρχίζουν να συμμορφώνονται. Προχθές κατατέθηκε μια τροπολογία από την κ. Γεροβασίλη, στην ίδια κατεύθυνση της αξιολόγησης που κι εμείς είχαμε επισημάνει. Προφανώς υπό την πίεση της τρόικας που βαφτίστηκε θεσμοί. Βαπτίζουν το κρέας ψάρι κατά καιρούς.
Η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία, Οι εξαγγελίες περί μείωσης φόρων πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις Από την κυβέρνηση αυτή είχαμε αύξηση των φόρων. Τον Γενάρη του 2015, που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, ήταν ένα άλλο τοπίο, μια άλλη πραγματικότητα την οποία τη θυμούνται οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν. Ζήσαμε μια φορολογική λαίλαπα από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, την οποία τώρα επιχειρούν να διασκεδάσουν τάζοντας μειώσεις. Μα για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός χθες όταν ρωτήθηκε, σ’ αυτήν την άνευρη συνέντευξη -που προκάλεσε υπνηλία ακόμη και σε υπουργούς σε φωτογραφίες που είδαμε να κατακλύζουν τα social media- και απήντησε ότι δεν είναι ο πιο άδικος φόρος. Αυτοί που υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τώρα δεν μιλούν ούτε καν για μείωση.
Εμείς αντιθέτως τοποθετούμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και, ήδη από πέρυσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μέσα στην επόμενη διετία. Μακάρι να μπορούσαμε να εξαγγείλουμε μεγαλύτερη μείωση, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες ‘‘που έχουν καεί στο χυλό και φυσούν και τη γιαούρτη’’, θα είναι πολύ πιο υπεύθυνοι και θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρά την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη γι’ αυτήν την εξαγγελία απ’ όσους υπόσχονταν ότι θα τον καταργήσουν, γιατί από τέτοιες υποσχέσεις χορτάσαμε στο παρελθόν, απ’ αυτούς που θα σχίζανε τα μνημόνια που θα τα καταργούσαν με ένα άρθρο και με ένα νόμο. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι θα επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ και επί των ημερών τους οργιάζει η αδήλωτη εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, έχουμε πια τη γενιά των 360 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε πολλά χαριτωμένα στη συνέντευξή του, που απέχουν, όμως, δυστυχώς από την πραγματικότητα. Και οι πολίτες που μας ακούν γνωρίζουν ποιά είναι η σκληρή, η επώδυνη πραγματικότητα, που βιώνουν στο πετσί τους, Το να λέμε ότι μειώθηκε η ανεργία στα χαρτιά, όταν έχουμε εκτόξευση της μερικής απασχόλησης, τι να την κάνουμε τέτοια μείωση ανεργίας; Να λέμε ότι έχουμε εργαζόμενους των 360 ευρώ, όπως θα έχουμε και συνταξιούχους των 185 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου; Γι’ αυτό το επίπεδο ζωής, γι’ αυτό το επίπεδο συντάξεων μας μίλαγαν προεκλογικά; Εάν με τέτοια τερτίπια θέλουν να εμφανίσουν ότι έχουν μείωση 2-3 μονάδων των επιπέδων ανεργίας τότε ας καμαρώνουν κι ας χαίρονται. Αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτά που ο ελληνικός λαός επιθυμεί και από αυτά που ο ελληνικός λαός πίστεψε προεκλογικά και βλέπει οικτρά να διαψεύδονται από την παρούσα κυβέρνηση.
Όσο θα διαψεύδονται οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση αυτή στον ελληνικό λαό, που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να βαλτώνει και να χειροτερεύει παρά τις υποσχέσεις που του έδωσαν, ο κ. Τσίπρας θα καταφεύγει σε τερτίπια και θα επιχειρεί αναμόχλευση των παθών του παρελθόντος. Εδώ επιστράτευσε ακόμη και τον Στάλιν, εμφυλιοπολεμικά μίση και πάθη, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να τα ξεπεράσουμε. Όλο τέτοια ζητήματα θα έχουμε, εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή που δεν θα οδηγούν φυσικά πουθενά ή αν οδηγήσουν εμείς έχουμε πει για όλα τα ζητήματα να τα υπερψηφίσουμε. Αλλά γιατί δεν δέχονται κι αυτοί να γίνει εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Βαρουφάκη, για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο από αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια; Λοιπόν ό,τι υπάρχει ας έλθει στο φως, καμία αντίρρηση, αλλά δεν είδα και μου έκανε φοβερή εντύπωση κατά τη χθεσινή συνέντευξη οι περισσότεροι δημοσιογράφοι να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, λες και δεν υπάρχουν ερωτήματα που θα έπρεπε να του υπενθυμίσουν. Ότι μας υποσχέθηκε ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, όταν προχθές ο κ. Μοσχοβισί μας είπε ότι μέχρι να μειωθεί κατά 75% το χρέος η χώρα θα είναι υπό επιτροπεία, θα είναι σε πρόγραμμα. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα επισπεύσει τη τρίτη αξιολόγηση όταν δεν πήραμε ακόμη την υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς αυτά που έπρεπε να κάνει. Έταξε επενδύσεις και σήμερα η ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην χώρα στις Σκουριές, ανακοίνωσε με τελεσίγραφο ότι μέχρι στις 21 Σεπτεμβρίου, αν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα, θα εγκαταλείψει την επένδυση στη Χαλκιδική, θα φύγει από τη χώρα. Και έφθασε μέχρι το σημείο, ο επονομαζόμενος στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Καρανίκας, ο γνωστός με τη ρήση ‘‘η καριέρα είναι χολέρα’’, να γράφει στο διαδίκτυο για την υπόθεση της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ «να πάνε στα τσακίδια κι ακόμη παραπέρα». Αυτό είναι το επενδυτικό, επιχειρηματικό κλίμα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση; Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνον με επενδύσεις, μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η χώρα να βγει από την περιπέτεια στην οποία βρίσκεται;
Εμφανίζεται τώρα ο κ. Τσίπρας ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ως μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρθρογράφησε πρόσφατα επιχειρώντας να μας πει ότι δε ήταν λαοπλάνος και δημαγωγός ο Ανδρέας Παπανδρέου, που οι μεγαλύτεροι ξέρουν ότι τα δεινά που περνούμε σήμερα έχουν την πηγή τους εκεί στη δεκαετία του 80 και στην κοινωνική πολιτική και στους διορισμούς που έγιναν τότε με δανεικά. Και τώρα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου τάζοντας αυτήν την φορά διορισμούς, όχι με δανεικά, γιατί τα δανεικά μας τέλειωσαν, αλλά με υπερφορολόγηση, αυξάνοντας τους φόρους και όχι μειώνοντας τους φόρους. Φόρους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, φόρους στις επενδύσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν, σε ό,τι κινείται και αναπνέει και στέκει όρθιο σ αυτή τη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο θα είναι ο αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σε συνέχεια της περυσινής εμφάνισης, που ήταν η πρώτη του ως αρχηγού, και που εκεί παρουσίασε το πρώτο σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ, της επιχειρηματικής δράσης κ.ο.κ. Σ΄ αυτή την Έκθεση η ΝΔ θα ξεδιπλώσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την προσέλκυση επενδύσεων. Και πριν λίγο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε για πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για την αντιστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος, της εγκατάλειψης της χώρας από μεγάλα επενδυτικά σχήματα, όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Επενδύσεις χρειαζόμαστε, λιγότερη γραφειοκρατία χρειαζόμαστε, κίνητρα για το επιχειρείν χρειαζόμαστε, το οποίο έχει ποινικοποιηθεί στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία Αλήθειας. ‘‘Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα’’, αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα, αυτό διατρέχει όλες τις προσπάθειες που κάνουμε το τελευταίο διάστημα. Εγκαινιάσαμε μια αμφίπλευρη επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία. Κι εγώ τις προηγούμενες μέρες, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, τον Βασίλη Κικίλια, και τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τον Λευτέρη τον Αυγενάκη, βρέθηκα στην Μακεδονία, περιόδευσα στο Κιλκίς. Είχαμε επαφές με τους τοπικούς φορείς, με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους, επισκεφθήκαμε εργασιακούς χώρους. Ακούσαμε μια κραυγή αγωνίας. Όταν πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην υπόλοιπη βαλκανική ακόμη και στην Κύπρο, -δεν λέω για την Τουρκία που έχουν μηδενικούς συντελεστές για τα πρώτα χρόνια επενδύσεων-, στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φορολογούν την επιχειρηματική δραστηριότητα με το μισό συντελεστή απ’ ότι στην Ελλάδα, πραγματικά είναι ήρωες αυτοί που μένουν εδώ και δεν επιδιώκουν κι αυτοί να έχουν τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία ή αλλού. Λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μια λύση. Η ΝΔ πιστεύει ότι με λιγότερους φόρους μπορούμε να εισπράξουμε περισσότερα και το αποδείξαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, όπως στην εστίαση. Γρηγορότερους ρυθμούς χρειαζόμαστε, περισσότερη αποτελεσματικότητα, ένα κράτος που θα είναι αρωγός στον πολίτη χρειαζόμαστε.
Δυστυχώς, πριν από 2,5 χρόνια στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν και τα ΜΜΕ με τον λαϊκισμό που ξεχείλιζε από τα πρωινάδικα μέχρι αργά το βράδυ, καλλιεργώντας ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είχαμε και πολιτικούς, όπως τους κυβερνώντες, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους πάντες, και δεν αρκούνταν στα σταθερά βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση. Σήμερα, όμως, με την οδυνηρή εμπειρία των 2,5 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν και οι πολίτες σοφότεροι όντες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κρίνουν που ήταν η χώρα 2,5 χρόνια πριν και που βρίσκονται και οι ίδιοι σήμερα. Έχει βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσής τους ή όχι; Έχουν μειωθεί οι φόροι ή έχουν αυξηθεί; Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις τους ή έχουν μειωθεί; Νομίζω ότι όλοι πια έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης με βάση την εμπειρία την οδυνηρή που έχουμε και σοφότεροι οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους την ώρα της κάλπης. Βέβαια, γι’ αυτήν την ώρα δεν βιάζεται η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζει ότι ‘‘θα πιεί το πικρό ποτήρι’’, όπως φαίνεται και σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις».

Read more...