Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Μάξιμος: Όσους “λεβέντες” κι αν επιστρατεύσει είναι “καμένος''
Menu
A+ A A-

eleytheros typos kyriakis full

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης:

Όσους “λεβέντες” κι αν επιστρατεύσει είναι “καμένος”

“Το σχολείο υποβαθμίζεται και ο Φίλης… θριαμβολογεί”

Συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής και την Ελπίδα Οικονομίδη

«Τα ψέματα στέρεψαν για την κυβέρνηση», σημειώνει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο, με ρεαλισμό και τόλμη, να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Σφοδρή κριτική ασκεί και στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις τελευταίες παρεμβάσεις του στην Εκπαίδευση, κατηγορώντας τον ότι παίζει ένα καταστροφικό έργο σε βάρος παιδιών και γονιών. Προτεραιότητα της ΝΔ, όπως σημειώνει, είναι η εισαγωγή αξιολόγησης σε όλη την εκπαίδευση αλλά και το άνοιγμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

• Πώς βλέπετε το νέο ολοήμερο δημοτικό που θα υποδεχθεί φέτος τους μαθητές;

Μα για ποιο ολοήμερο μιλάμε; Αυτό για το οποίο θριαμβολογεί ο κ. Φίλης, στο οποίο έχει ψαλιδίσει τις ώρες διδασκαλίας; Αυτό ούτε ταχυδακτυλουργός δεν θα μπορούσε να το πετύχει. Η αλήθεια είναι, δυστυχώς, ότι πίσω από τη μαγική εικόνα που προβάλλει ο υπουργός παιδείας παίζεται ένα καταστροφικό έργο σε βάρος παιδιών και γονιών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς αλλά και οι γονείς γνωρίζουν αυτό που δήθεν αγνοεί ο υπουργός. Η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η μείωση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο από 35 σε 32 την εβδομάδα, και μια σειρά αλχημείες, μοναδικό στόχο είχαν την εξοικονόμηση προσωπικού. Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως έκανε με τις συντάξεις που πετσόκοψε, με τον ΕΝΦΙΑ που παραμένει βαρύτερος, με τους αγρότες που τους γδέρνει, έτσι και με το σχολείο βαπτίζει το μαύρο άσπρο.

• Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για εκφυλισμό του σχολείου όταν καταντά εξεταστικό κέντρο. Τι πιστεύετε για τον περιορισμό των εξεταστέων στο Γυμνάσιο;

Ο εκφυλισμός βρίσκεται στις ιδεοληπτικές εμμονές της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας. Η «καρανίκεια» αλλεργία που την διακατέχει έναντι της όποιας αξιολόγησης, όποιας αξιοκρατίας, όποιας επιδίωξης της αριστείας, υπαγορεύει κάθε απόφαση, κάθε μέτρο. Δυστυχώς, αυτές οι απόψεις που ανδρώθηκαν στα χρόνια μετά το 1981, του “χαλαρά”, του “δεν βαριέσαι αδερφέ”, έχουν διαποτίσει την κοινωνία και η δημαγωγία βρίσκει ευήκοα ώτα. Ο κόσμος, όμως, προχωρά. Όσοι μείνουν πίσω κινδυνεύουν. Οι εξετάσεις δεν είναι τιμωρία, είναι κίνητρο. Είναι τρόπος αξιολόγησης και οδός βελτίωσης και επιτυχίας.

• Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που επιθυμείτε να κάνετε στις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης;

Η φιλοσοφία της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμείς θέλουμε μια Παιδεία μοχλό ανάπτυξης, βατήρα για την αναγέννηση της χώρας και του ελληνισμού. Οι ρυθμίσεις Φίλη, στοχεύουν στη διατήρηση όλων των παθογενειών που έφεραν την Ελλάδα στο γκρεμό. Γιατί αυτό εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνάμεις που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή. Γι’ αυτό επιχειρεί αυτήν την κολοσσιαία αντιμεταρρύθμιση. Καταργεί κάθε αξιολόγηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Καταργεί στην πράξη τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων και εκδιώκει όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που ήλθαν για να προσφέρουν στην ανασυγκρότηση των ΑΕΙ. Ρίχνει το επίπεδο της εκπαίδευσης, βγάζοντας μαθήματα από τις εξετάσεις, όπως τη Χημεία ή τη Βιολογία. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται ακώλυτη η προαγωγή στο Γυμνάσιο ακόμη και αν ο μαθητής έχει οκτώ (8) και στα τέσσερα πρωτεύοντα μαθήματα!

• Στην ατζέντα της ΝΔ ποιες είναι οι προτεραιότητες στον χώρο της εκπαίδευσης;

Βασικός στόχος είναι η εισαγωγή της αξιολόγησης σε όλη την εκπαίδευση. Η εμπέδωση της αξίας της συνέπειας, της προσπάθειας και της αριστείας. Η επαναλειτουργία των Συμβουλίων Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ και η πάταξη των φαινομένων ανομίας από οργανωμένες μειοψηφίες με τη βία. Στόχος μας είναι απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Έτσι θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός και ανανέωση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ θα πάψει η αιμορραγία χιλιάδων φοιτητών που καταφεύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

• Ποια είναι η θέση σας για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Είδαμε εφέτος να περνούν μαθητές που έγραψαν 1,5, ενώ μεγάλο ποσοστό γράφοντας κάτω από τη βάση του 10 μπήκε σε διάφορες σχολές. Τι πρέπει να κάνουμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο; Να ανοίξουμε τις πόρτες των ΑΕΙ και για όσους γράφουν 0; Ποιόν κοροϊδεύουμε; Τον μαθητή, τους γονείς του, που πληρώνουν αδρά ακάλυπτες “σπουδές”, τους φορολογούμενους που θα πληρώνουν για τις σπουδές ενός παιδιού, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στους καταλόγους των αιωνίων φοιτητών; Αυτά όλα είναι ανεύθυνα και πίσω από το δημαγωγικό τους περίβλημα κρύβεται ψηφοθηρική πρόθεση. Οι εξετάσεις πρέπει να αναβαθμίζουν το επίπεδο των σχολών και όχι να το καταβαραθρώνουν.

• Τελικά η αριστεία καταπνίγεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή είναι απλά ένα «τσιτάτο» όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός;

Δεν ξέρω αν κατάλαβε και ο ίδιος τι είπε. Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι η αλλεργία προς την αριστεία διατρέχει την παρούσα κυβέρνηση. Το ιδανικό της είναι η ισότητα της ισοπέδωσης. Θα προσφέρει ακώλυτα “χαρτιά” πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους. Ωστόσο, πτυχία ΑΕΙ με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και θέσεις θα λαμβάνουν μόνο οι “έχοντες”, αυτοί, δηλαδή, που θα μπορούν να πληρώνουν για να αποκτούν τα παιδιά τους ό,τι δεν τους παρέχει το δημόσιο σχολείο. Αν αυτό λέγεται προοδευτικό, τι να πω;

• Θεωρείτε ότι ένας ανασχηματισμός θα βοηθούσε την κυβέρνηση να αντιστρέψει το κλίμα στη κοινωνία;

Η κυβέρνηση πήρε την κατιούσα, και δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Τα ψέματα στέρεψαν. Μετά και το Βατερλό της ΔΕΘ, η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα θα γίνεται μεγαλύτερη. Ό,τι και να κάνει, όσους “λεβέντες” κι αν επιστρατεύσει είναι “καμένος”.

• Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο και τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους;

Είναι καταστάσεις που συμβαίνουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Παράλληλα εκπέμπεται μια πρωτόγνωρη χυδαιότητα, όταν ομολογούν ότι το μόνο κριτήριο για τις άδειες είναι το παχύ πορτοφόλι. Κι αυτά από μια αριστερή κυβέρνηση! Είναι όλα τόσο συγκεχυμένα, που αναμένουμε πολλά επεισόδια σε αυτό το σήριαλ. Όσον αφορά στη στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους στα κανάλια που κλείνει, θεωρώ ότι εκεί αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό δηλαδή της αναλγησίας και του αυταρχισμού. Το προσωπείο του “καλού παιδιού” ράγισε και πρόβαλε η αποκρουστική αλήθεια.

• Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

Η ΝΔ με τον νέο της αρχηγό αποδεικνύει καθημερινά με τις παρεμβάσεις της ότι είναι έτοιμη με ρεαλισμό και τόλμη για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Για να ξεβαλτώσουμε από την ύφεση και την στασιμότητα που προκαλεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση. Κι όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τους πολίτες.

Η συνεντευξη δημοσιευθηκε στο ''ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ'' την Κυριακη 18/9/2016

back to top