Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Στην προ ημερησίας τα “έργα και οι ημέρες” της κυβέρνησης στην Παιδεία...
Menu
A+ A A-

vima fm


Συνέντευξη
του υπεύθυνου Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο ΒΗΜΑ FM και τον Διονύση Νασόπουλο

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Την Τετάρτη θα έχουμε μια σκληρή σύγκρουση για τα θέματα της παιδείας. Την έχει προκαλέσει ουσιαστικά η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αίτημα που υπάρχει από τα τέλη Ιουλίου για μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών με θέμα όλο το “πακέτο” της παιδείας.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, είναι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τομεάρχης Παιδείας και ένας από αυτούς που “μαγειρεύουν” αυτή την ώρα τη γαλάζια πρόταση, τη γαλάζια παρουσία στην Ολομέλεια της βουλής. Γιατί την έχετε ζητήσει τελικά αυτή τη συζήτηση; Δεν φαίνεται να αλλάζει λίγο την ατζέντα που υπάρχει αυτή την ώρα;
Τα ζητήματα της παιδείας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της, του Κυριάκου του Μητσοτάκη, ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον και αγωνία για τα τεκταινόμενα στην παιδεία. Δυστυχώς, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε μια οπισθοχώρηση στα θέματα της παιδείας, έχουμε μια αντιμεταρρύθμιση σε εξέλιξη.
Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, να αναδειχθούν “τα έργα και οι μέρες” και του κ. Μπαλτά και του κ. Φίλη και συνολικά της κυβέρνησης, η οποία οικοδομεί ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας. Έχουμε μια ισοπέδωση προς τα κάτω στο όνομα της ισότητας. Όλες οι πράξεις τους, όλες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειές τους από τη μέρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν. Πίσω ολοταχώς στις παθογένειες της δεκαετίας του '80. Και μπορώ να σας τις απαριθμήσω: από τα Πρότυπα σχολεία που καταργήθηκαν γιατί “η αριστεία είναι ρετσινιά”, όπως μας είπε και ο κ. Μπαλτάς, -είναι η λογική “η καριέρα είναι χολέρα” κατά το Καρανίκειο δόγμα- μέχρι την υποβάθμιση των ολοήμερων σχολείων. Καταργήσανε τα ποιοτικά ολοήμερα σχολεία που ήταν τα σχολεία με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, τα “κοντύνανε”, μειώσανε τις ώρες, τα γνωστικά αντικείμενα, ουσιαστικά τα μετατρέπουν σε παιδοφυλακτήρια.
Γιατί γίνεται αυτό, αν υπάρχει αυτή η εικόνα καταστροφής, που έχετε καταλήξει;
Όσον αφορά τα Πρότυπα και την αριστεία και την ισοπέδωση προς τα κάτω είναι μια αντίληψη που διατρέχει την αριστερά. Είναι αυτή η ισότητα που ουσιαστικά είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω. Το σχολείο της ήσσονος προσπάθειας, όπως σας είπα, που εμφανίζεται ότι δίνει δήθεν ευκαιρίες σε όλους, αν περνούν πιο εύκολα τα μαθήματα, με την κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο και τον περιορισμό τους μόνο σε 4 μαθήματα και με τη λογική ότι και 8 να γράψεις στα βασικά μαθήματα, αν έχεις 12 στο σύνολο των μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή της γυμναστικής, των καλλιτεχνικών, περνάς την τάξη. Αυτή η προαγωγή τελικά στρέφεται εναντίον των παιδιών που προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Γιατί αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα αναζητήσουν τη μόρφωση και τη γνώση από αλλού. Θα την πάρουν τη μόρφωση.
Το να δίνουμε χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα, να μπαίνουν τα παιδιά απλά στο πανεπιστήμιο και να μην τελειώνουν ποτέ, να είναι “λιμνάζοντες, αιώνιοι φοιτητές”, τελικά θίγει τα παιδιά των αδύναμων οικογενειών, της μεσαίας τάξης. Αυτοί είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής.
Έχουν ιδεοληπτικές εμμονές και έχει πάρα πολλές, δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Επιχειρεί αυτή η κυβέρνηση αν δώσει εξετάσεις αριστεροφροσύνης. Η κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου με τον “κόφτη” επιχειρεί να δώσει εξετάσεις αριστεροδροσύνης σε ένα αριστερό κοινό που δυσανασχετεί με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στον τομέα της οικονομίας. Και από την άλλη επιχειρεί εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, εξοικονόμηση εκπαιδευτικών. Βλέπετε όλους αυτούς τους κομπασμούς ότι άνοιξαν τα σχολεία χωρίς κενά.
Είναι ένας συνδυασμός ιδεοληψίας και μνημονιακών απαιτήσεων;
Αν δίνατε αυτόν τον τίτλο θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα που βιώνουμε αυτά τα σχεδόν 2 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την Τετάρτη ποιος θα είναι στο στόχαστρο, ο Ν. Φίλης ή θα είναι ο Αλ. Τσίπρας, πως το έχετε στο σχεδιασμό;
Μα δεν είναι προσωπική πολιτική του κ. Φίλη, όσο και αν δίνει ένα στίγμα και με το προσωπικό του ύφος. Είναι συνολική η πολιτική της κυβέρνησης. Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν για τα έργα και τις ημέρες τους. Και ξέρετε, σας έλεγα νωρίτερα για τους κομπασμούς του κ. Φίλη για τα κενά, ότι φέτος για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, λειτουργούν τα σχολεία κανονικά, άνοιξαν χωρίς κενά και με τα βιβλία στην ώρα τους.
Αν μέτρο σύγκρισης για τον κ. Φίλη, είναι ο προκάτοχός του υπουργός και σύντροφός του ο κ. Μπαλτάς, τότε εν μέρει μπορώ να πω ότι δικαιούται να κομπάζει και να υπερηφανεύεται. Αλλά οι εκπαιδευτικοί που μας ακούνε και οι γονείς ξέρουν ότι από το 2008 και εντεύθεν, με εξαίρεση το 2011, τα βιβλία ήταν πάντοτε στην ώρα τους. Μόνο το 2011 είχαμε εκείνο το πρόβλημα με τις φωτοτυπίες.
Γνωρίζουν, επίσης, και οι εκπαιδευτικοί που μας ακούνε ότι και το 2008 και το 2009 ενημερώνονταν με sms ευρισκόμενοι στις παραλίες τον Αύγουστο για τα σχολεία, στα οποία θα τοποθετηθούν. Και στο παρελθόν δεν υπήρχαν το μέγεθος των κενών που παρατηρήθηκε την περσινή χρονιά με τον κ. Μπαλτά, όπου πραγματικά ήταν ένα χάος στη λειτουργία των σχολείων. Αν συγκρίνεις τη λειτουργία τη φετινή με την περσινή, με το χάος που υπήρχε με τον κ. Μπαλτά, καλώς να κομπάζει.
Ξέρετε τα προβλήματα είναι υπαρκτά και η όποια μείωση των κενών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς οφείλεται στην υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας. Διότι από τη μια όπως σας είπα υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο στο δημοτικό, μείωσε τις ώρες διδασκαλίας από 35 σε 30, το ίδιο έκανε και στο γυμνάσιο, “κουτσούρεψε” και εκεί τις ώρες από 35 σε 32.
Με αυτή τη λογική με το να μειώνουμε ώρες, να κάνουμε μαθήματα μονόωρα όπως η βιολογία, η γεωγραφία -και οι εκπαιδευτικοί που μας ακούν ξέρουν ότι μια ώρα διδασκαλία ίσον καμία ώρα την βδομάδα- δεν πετυχαίνεις αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας που προσφέρεις στα παιδιά.
Υπάρχει και ένα πρόβλημα, μήπως υπάρχει και η αντιπολιτευτική υπερβολή πίσω από όλο αυτό; Επειδή το καλοκαίρι είχε φτιαχτεί η εικόνα διάλυσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη συνεισφορά και της ΝΔ ότι έρχεται μια νέα χρονιά δραματική. Στο δημοτικό έχει μειωθεί το ωράριο αντί για 2 τα παιδιά σχολάνε 1:15, εσείς είπατε για υποβάθμιση της ποιότητας. Από την άλλη, αυτοί που πήγαν τα παιδιά τους για πρώτη φορά στο δημοτικό διαπίστωσαν ότι έχουν και μάθημα αγγλικών και μάθημα θεατρικής αγωγής και μάθημα πληροφορικής. Πως συμβαδίζουν αυτά;
Είχαμε τα 1.337 ολοήμερα σχολεία που είχαν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, τα οποία μέχρι τις 4 η ώρα, μπορούσαν να προσφέρουν ένα πραγματικά ποιοτικό πρόγραμμα στα παιδιά. Με δεύτερη ξένη γλώσσα, με μαθήματα πληροφορικής, με δεξιότητες και γνωστικά αντικείμενα. Αντί, λοιπόν, όλα τα σχολεία να γίνουν ποιοτικά ολοήμερα σχολεία, η κυβέρνηση κατήργησε αυτά, “βάφτισε” ένα άλλο σχολείο “νέου τύπου ολοήμερο σχολείο”, μειώνοντας γνωστικά αντικείμενα, ψαλιδίζοντας τις δεξιότητες και τα μαθήματα που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν στα ποιοτικά ολοήμερα σχολεία. Αντί να έχουμε μια αναβάθμιση προς τα πάνω, μια ισότητα προς τα πάνω, έχουμε μια ισοπέδωση προς τα κάτω. Αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας εκπαίδευσης στα παιδιά.
Το ίδιο και στο γυμνάσιο, βγάζουν τα αρχαία από τις εξετάσεις, μειώσανε τις ώρες διδασκαλίας των αρχαίων και έχουμε καταγγελίες όχι μόνο από ελληνικές ενώσεις φιλολόγων, έχουμε διαμαρτυρίες από παγκόσμιες ενώσεις που υπηρετούν τις κλασικές σπουδές. Όταν στη χώρα που γέννησε τις κλασικές σπουδές, υποβαθμίζεται η διδασκαλία των αρχαίων, προφανώς και υπάρχει ζήτημα.
Όλα αυτά γίνονται στην προσπάθεια εξοικονόμησης εκπαιδευτικών, ανθρώπινων πόρων. Αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται αναβάθμιση σπουδών.
Και η κατάργηση εξετάσεων στο γυμνάσιο δεν γίνεται με μια μελέτη. Γίνεται πολύ πρόχειρα, 3 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, στάλθηκε η σχετική εγκύκλιος στα σχολεία, που δείχνει ότι όλα γίνονται στο πόδι, με στόχο από τη μία την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, εκπαιδευτικών, και από την άλλη πως θα γίνουμε αρεστοί στην ελληνική κοινωνία, όταν δίνουμε και δικαίωμα ψήφου στα παιδιά από τα 17.
Φαντάζομαι ότι την Τετάρτη στη βουλή την αντιπρόταση από τη ΝΔ θα τη βάλετε στο τραπέζι, ο πρόεδρος του κόμματος…
Θα υπάρχει η αναγκαία δοσολογία και κατάθεση προτάσεων.
Το θέμα που έχει ανακύψει με τα θρησκευτικά και αυτή τη διαμάχη του υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης σε ένα βαθμό με την Εκκλησία, θα το θέσετε;
Φαντάζομαι θα τεθεί. Έτσι και αλλιώς εμείς τοποθετηθήκαμε με καθαρότητα από την πρώτη στιγμή. Νομίζω και εκεί η κυβέρνηση επιδιώκει εντάσεις και συγκρούσεις και άγονες αντιπαραθέσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου χρειαζόμαστε συνεννόηση και συναίνεση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Εμείς έχουμε πει ότι κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να ξαναδούμε τη διδασκαλία του μαθήματος, την αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό στα παιδιά. Αλλά όλη αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση προφανώς με την Εκκλησία, γιατί το σύνταγμα λέει ότι η παιδεία οφείλει να καλλιεργεί την εθνική και θρησκευτική συνείδηση.
Δεν μπορεί να γίνεται με υποβάθμιση της διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης, την οποία ασπάζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ούτε να δημιουργεί σύγχυση στους μαθητές.
Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι τελείως άστοχη η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργεί εντάσεις, και δεν μένει μόνο στο μάθημα των θρησκευτικών. Ο υπουργός εκτοξεύει και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τη Ιεραρχία, την Εκκλησία της Ελλάδος για τη δράση της, την περίοδο της κατοχής ή σε άλλες σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Όλα αυτά, βεβαίως και δεν βοηθούν και δείχνουν από τη μια τις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης -κάποιων που ηγούνται αυτή την ώρα στο υπουργείο παιδείας- αλλά και την αδυναμία συνεννόησης σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Ακουστε τη συνεντευξη εδω:

https://www.youtube.com/watch?v=MGRZwhASTkM&feature=youtu.be

back to top