Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Μάξιμος στο ΣΚΑΙ: "Ιδεοληπτικές οι εμμονές Φίλη για Θρησκευτικά!"
Menu
A+ A A-

skai

ΜΑΞΙΜ ΣΚΑΙ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη
του υπεύθυνου Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΔ, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ και τους κκ. Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο


Για το μάθημα των Θρησκευτικών
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ασπάζονται την Ορθόδοξη πίστη, αλλά η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε τη δημιουργία αυτής της έντασης στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η δική μου η ανάλυση λέει το εξής: Η κυβέρνηση αυτή από τη στιγμή που ψήφισε το 3ο μνημόνιο με τον ‘‘κόφτη’’, προσπαθεί να δώσει εξετάσεις αριστεροφροσύνης στο κοινό που είναι ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρεί να δώσει αυτές τις εξετάσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας με μια σειρά από αποφάσεις που δείχνουν ιδεοληπτικές εμμονές, και στόχο έχουν την επιστροφή σε παθογένειες προηγούμενων δεκαετιών, που μπορώ να τις απαριθμήσω. Ανάμεσά τους, βεβαίως, είναι η εμβληματική για κάθε αριστερό σύγκρουση με την Εκκλησία. Είναι η μαρξιστική ανάλυση ότι ‘‘η θρησκεία είναι το όπιο του λαού’’.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι αυτές τις μέρες που συζητούμε τα νέα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, που είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση, ‘‘πετούν ‘τη μπάλα στην εξέδρα’’, γιατί πέρα από τη συζήτηση για τα Θρησκευτικά, έχουμε και τις αναίτιες επιθέσεις του υπουργού Παιδείας προς την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιεραρχία, με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη στάση της στην περίοδο της κατοχής ή της επταετίας.

Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν ήταν προαιρετικό. Δυνατότητα απαλλαγής είχε όποιος δήλωνε ότι δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός. Ποιος διαφωνεί με το να μην γίνει το μάθημα καλύτερο, πιο ελκυστικό στους μαθητές; Ποιος διαφωνεί με αυτό; Το ζητούμενο είναι αν αυτό υπηρετεί το νέο πρόγραμμα που λέει ο κ. Φίλης.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα λέει ότι η παιδεία οφείλει να καλλιεργεί την εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Η όποια αλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση, σε διάλογο με την εκκλησία της Ελλάδος και όχι να τη φέρνει προ τετελεσμένων αποφάσεων.

Δεύτερον, ουδείς θα διαφωνούσε -και πρώτη η ΝΔ και ο πρόεδρός της ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει δηλώσει-, με την αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό στους μαθητές. Η όποια, όμως, αναμόρφωση του μαθήματος θα πρέπει να έχει ως βασικό πυλώνα την ορθόδοξη διδασκαλία, την οποία σπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να γίνεται με την υποβάθμιση της ορθόδοξης διδασκαλίας, ούτε βεβαίως με τη δημιουργία σύγχυσης στους μαθητές.

Με αυτές τις δύο παραδοχές μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή προκειμένου να γίνει το μάθημά πιο ελκυστικό. Ακόμα και η Εκκλησία της Ελλάδος, με την εισήγηση που έχει κάνει ο αρμόδιος για τα θέματα αυτά, Μητροπολίτης Ναυπακτίας ο κ. Ιερόθεος, δέχεται ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη γνώση των μαθητών για άλλα θρησκεύματα, για άλλες θρησκείες και δόγματα. Δεν υπάρχει καμία ένσταση επ’ αυτού. Το ζητούμενο είναι ότι όλο αυτό γίνεται χωρίς διάλογο, χωρίς συνεννόηση, εσπευσμένα, χωρίς καν να υπάρχουν νέα βιβλία. Δηλαδή διανεμήθηκαν στα παιδιά τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς και καλούνται οι θεολόγοι, χωρίς να έχουν περάσει καμία εκπαίδευση, καμία επιμόρφωση, να εφαρμόσουν νέα αναλυτικά προγράμματα».

Για τα παιδιά των προσφύγων
Σχετικά με τη δημιουργία σχολείων για παιδιά προσφύγων «τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Και εγώ ο ίδιος από το βήμα της βουλής, τη μέρα που ήταν η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είπα ότι η Ελλάδα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης έχει ιερό καθήκον να προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στα παιδιά των προσφύγων, που είναι τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου που μαίνεται τόσα χρόνια στη Μέση ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία».

Σχετικά με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου «νομίζω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε, χωρίς καμία υπεκφυγή, τη στάση μας στη συνέντευξη που δόθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Εκείνο που λέω είναι ότι αντί η κυβέρνηση να καταφεύγει σε αφορισμούς προς τις τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν ανησυχίες, θα πρέπει να απολογηθεί για το ότι δεν έχει πείσει μέχρι σήμερα ότι διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο φαίνεται ότι είναι εκτός πλαισίου πια. Αναμένουμε πότε θα λαμπαδιάσει άλλο ένα hot spot για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση, την οποία εγκαλεί και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτική Πολιτικής για αδιαφάνεια. Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά».

Ακουστε τη συνενευξη εδω:

https://www.youtube.com/watch?v=lx0lUpZJVRk&feature=youtu.be

back to top