Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι»
Menu
A+ A A-

Αταιριαστοι

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους
Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Ερώτηση: Είναι μαζί μας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αυτά που ζητούν οι αγρότες είναι εφικτά να γίνουν;

Αυτά που ζητούν οι αγρότες ίσχυαν μέχρι να έλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι ήταν και λίγα. Εμείς είχαμε βάλει τη φορολόγηση με 13%, και τότε όλοι «είχαν βγει στα κεραμίδια» ότι ήταν δυσβάστακτη η φορολόγηση που βάζαμε στους αγρότες και αυτοί όχι μόνον δεν έμειναν στο 13% ως ανώτατη οροφή, και την απελευθέρωσαν, αλλά φορολογούν για πρώτη φορά και τις επιδοτήσεις, κάτι που δεν είχε γίνει στη χώρα μας από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και κάτι που δεν γίνεται επίσης σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί το κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα της επιλογής.
Θυμούμαι τον σημερινό πρωθυπουργό στην καρότσα του αγροτικού του Γιάννη Βάγγου, ενός αγρότη που συνδικαλίζεται στο Κάστρο, την περίοδο του 2013, όταν ήμουν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διαμαρτύρεται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, γιατί τότε η επιστροφή που δίναμε του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου ήταν 130 εκατομμύρια, καθώς είχε περικοπεί κατά 30 εκατομμύρια λόγω του μνημονίου. Και διαμαρτυρόταν και ωρυόταν ο κ. Τσίπρας από την καρότσα του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή. Τότε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Στουρνάρα, βρήκαμε τα άλλα 30 εκατομμύρια γιατί υπήρχε ένα υπόλοιπο από την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης που δεν είχε απορροφηθεί. Τότε βλέπετε περίσσευαν για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ σήμερα δεν έχουν να το δώσουν στους Έλληνες και ξεπαγιάζουν. Λοιπόν, καλύψαμε αυτά και δώσαμε 160 εκατομμύρια.
Κι οι ίδιοι που τότε διαμαρτύρονταν ότι περικόπτουμε το αγροτικό πετρέλαιο σήμερα το καταργούν πλήρως. Από εφέτος δεν υπάρχει αγροτικό πετρέλαιο. Δεν υπάρχει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Εκτινάχθηκε το κόστος.

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουν εκλογές και έλθει η ΝΔ όλα αυτά που ζητούν οι αγρότες μπορούν να εφαρμοστούν ή δεν μπορείτε να τους υποσχεθείτε τίποτε;

Κατ’ αρχάς η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής. Ίσως σε όλα αυτά τα δεινά που ζούμε τώρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμπληρώνει 2 χρόνια, υπάρχει και ένα καλό: απομυθοποιήθηκε η αριστερά και έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες και οι αγρότες που βιώνουν στο πετσί τους την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τίποτα δεν ήταν αυτονόητο:
• δεν ήταν αυτονόητος ο ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο των αγροτών,
• δεν ήταν αυτονόητο ότι οι αγρότες έδιναν ασφαλιστικές εισφορές σε λογικά πλαίσια,
• δεν ήταν αυτονόητη η μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων,
• δεν ήταν αυτονόητος ο ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια που πήγε 24%,
• δεν ήταν αυτονόητο που δεν υπήρχε φόρος στο κρασί.
Αλλά για αυτά όλα κάποιοι δώσανε μάχες και φτάσανε και στο σημείο παραίτησης από κυβερνήσεις για να διαφυλαχθούν αυτά υπέρ των αγροτών και τα διαφυλάξαμε.
Σήμερα, η ΝΔ με υπευθυνότητα τοποθετείται απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Σε σχέση με αυτά που βιώνουν σήμερα, αναμφίβολα, έχουν να περιμένουν από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Η ΝΔ και ο πρόεδρός της με τη “Συμφωνία Αλήθειας” που ξεκίνησε να “ξεδιπλώνεται” παρουσίασε κάποια πρώτα μέτρα:
• την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί,
• την επιστροφή του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και προϊόντα από το 24 στο 13%,
• τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Θυμάμαι ότι πήγαινα σε χωρά της Λάρισας και μου έλεγαν «Μάξιμε σε αγαπάμε σε εκτιμάμε, αλλά δεν θα ψηφίσουμε ΝΔ». «Γιατί ρε παιδιά;». «Γιατί μας κάνατε ενοικιαστές στα σπίτια μας και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ!». Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και από την ιδεολογία του είναι υπέρ της φορολόγησης της ιδιοκτησίας, αλλά…

Ερώτηση: Συμφωνείτε με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες;

Εμείς έχουμε πει ότι οι αγρότες επιλέγουν το μέσο με το οποίο θα διαμαρτυρηθούν. Δυστυχώς για να ακουστούν αναγκάζονται να καταφύγουν σε ακραίες μεθόδους αντίδρασης. Εμείς δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων και νομίζω η πολιτική της κυβέρνησης τους εξωθεί σε αυτή την αντίδραση, ουσιαστικά, θέτοντάς τους απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Επιδιώκει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγροτών και να χάσουν έτσι το δίκιο τους.
Τα προβλήματα των αγροτών είναι τεράστια. Για να υπάρξει προοπτική για την επόμενη ημέρα χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ασφαλιστικές εισφορές που να μπορούν να τις πληρώσουν. Ήδη, σήμερα, πολλοί αγρότες στο υφιστάμενο σύστημα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη, έχουμε πολλούς ανασφάλιστους. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, κανείς δεν θα πληρώνει. Θα χρειάζονται “σαρανταλείτουργο υπέρ υγείας” οι αγρότες για να μην αρρωστήσουν και χρειαστεί να πάνε σε νοσοκομεία.
Λοιπόν, χρειαζόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε που είναι το ΠΑΑ 2013-2020. Έχουμε σχεδόν 6 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους, εθνικούς πόρους και ίδια συμμετοχή, και είμαστε τελευταίοι στην απορροφητικότητα. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να γίνουν σχέδια βελτίωσης, δηλαδή εκσυγχρονισμός των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προγράμματα νέων αγροτών, χρειαζόμαστε ανανέωση του αγροτικού δυναμικού…

Πιστεύετε ότι θα κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση ή ότι θα οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις;

Μακάρι να την κλείσει -από πέρυσι το Φλεβάρη υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Όσο καθυστερούμε ο λογαριασμός ανεβαίνει. Όλο και νέες απαιτήσεις από τους εταίρους. Ψευτομαγκιές με την 13η σύνταξη, που αποδείχτηκε ότι ήταν ένα εφάπαξ βοήθημα των 300 ευρώ. Στη συνέχεια στέλνουνε επιστολές, “βουλωμένα γράμματα” στους θεσμούς, όπως λένε την τρόικα, και ζητάνε συγγνώμη ότι θα συμμορφωθούμε προς τα υποδείξεις. Τέτοιες συμπεριφορές νομίζω ότι δεν τιμούν κανέναν!

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης του κ. Χαρακόπουλου στο ΣΚΑΙ:
https://youtu.be/c4XwSUhpxW4

back to top