Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην TRT και την εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ”
Menu
A+ A A-

TRT α

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη
Αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην TRT και την εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ”
με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρέπει να πάρετε σαφείς θέσεις στις ακραίες θέσεις των δανειστών μας, ειδικά του ΔΝΤ, που, αν θέλετε, είναι αυτός που αναδεικνύεται ως ο ισχυρός αντίπαλος για την Ελλάδα.

Ξέρετε, είναι γνωστή αυτή η επωδός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού τα κάνουν θάλασσα, αφού φέρουν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ρωτούν «εσείς τι θα κάνετε θα τα ψηφίσετε τα μέτρα, τώρα τι γίνεται όχι τι θα γινόταν μέχρι τώρα». Μα δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να τοποθετούμαστε έτσι. Τη χώρα αυτοί την έβαλαν στο τραινάκι του τρόμου, για να θυμηθώ το γνωστό σποτάκι του κ. Καμμένου, του κυβερνητικού τους εταίρου. Στην αξιολόγηση που γίνεται πολύ λόγος, με το mail Χαρδούβελη θυμόσαστε ότι μιλάγαμε για μέτρα της τάξεως των 980 εκ ευρώ και οι εταίροι μας ζήταγαν 1,5-2 δις. Υπήρχε ο προεδρικός σκόπελος, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε και χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως όχημα για τη διεξαγωγή εκλογών και έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συγκυβέρνηση τότε με το ΠΑΣΟΚ.
Και σήμερα μιλούμε για το κακό και το χειρότερο σενάριο Το κακό είναι είτε νέα μέτρα, που μιλούμε για μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων, ανοίγει πάλι το ασφαλιστικό, που υποτίθεται ότι μας είπαν ότι είχε λυθεί Είτε το χειρότερο σενάριο που έχει 4ο μνημόνιο ή ακόμη και χειρότερη εκδοχή, που είναι το Grexit. Λοιπόν, αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια οι πολίτες είναι σοφότεροι.
Όσοι κυκλοφορούμε στον κόσμο και μιλούμε με ενεργούς πολίτες, με εργαζόμενους, με συνταξιούχους, λαμβάνουμε τα μηνύματα. Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στην κοπή πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. Και μου δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνω έναν χαιρετισμό, και τους είπα ότι πριν 2 χρόνια κάποιοι σχεδόν πανηγύριζαν με ενθουσιασμό στην εκδήλωση του φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας γιατί το νέο έτος μπήκε με το «αριστερό». Και την προηγούμενη εβδομάδα τους άκουγα να απαριθμούν μια σειρά προβλημάτων να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, πόσο έχει επιδεινωθεί.
Προχθές ήμουν σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και θυμήθηκα ότι πριν 2 χρόνια πάλι, παραμονές εκλογών, ήταν η κοπή της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, είχα μία σε ένταση κουβέντα με τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος ενοχλήθηκε όταν είπα ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και μειώνουμε φόρους και είχα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα μειώσεων φόρων στην εστίαση, στον φόρο αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ 7% που είχαμε εξαγγείλει. Αλλά βλέπετε όλα αυτά ήταν λίγα μπροστά σ’ αυτούς που με το κίνημα «Δεν πληρώνω», τα διέγραφαν όλα, και τα χρέη, και σκίζαν και τα μνημόνια και μας έλεγαν με ένα άρθρο θα τα διαγράψουν όλα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργούνταν, τα πάντα όλα! Ο κόσμος ψήφισε «τα πάντα όλα» και σήμερα βιώνουμε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από τέτοιες σοφιστείες και επιχειρήματα αν θα τα ψηφίσει η ΝΔ.
Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν να φύγουν, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Όσο μένουν ο λογαριασμός μεγαλώνει. Εδώ νομίζω ότι ισχύει κυριολεκτικά η λαϊκή ρήση ο χρόνος είναι χρήμα. Έπρεπε να είχαν κλείσει την αξιολόγηση πριν ένα χρόνο. Ένα χρόνο τώρα χρονοτριβούν και λογαριασμός συνεχώς ανεβαίνει.

Όσο κακό κάνει αυτή η αστάθεια και η εκκρεμότητα που αφήνει πίσω η κυβέρνηση τόσο κακό κάνει στην οικονομία και εσείς το ξέρετε καλά γιατί είστε έμπειρος στην πολιτική, αυτή η διαρκής αναφορά στις εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές ήταν πάντα και παραμένουν εχθρός της οικονομίας. Με το να ακούγεται κάθε ημέρα το ενδεχόμενο των εκλογών ή το αίτημα των εκλογών για να μιλήσω για τη δική σας περίπτωση της ΝΔ, δηλαδή δεν ξέρω αν είναι στην ίδια ζυγαριά κακό, αλλά είναι κακό κι αυτό.

Το ερώτημά σας είναι πράγματι εύστοχο και το επιχείρημα που θέτετε έχει πράγματι βάση. Όμως, εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, η όποια ζημιά από τις εκλογές θα είναι ελάχιστη μπροστά στη ζημιά που συντελείται καθημερινά από την παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι οι εκλογές. Οι εκλογές είναι το μέσο για την επίλυση του προβλήματος. Γιατί η πολιτική δημιούργησε το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα και η πολιτική πρέπει να δώσει λύσεις. Η ΝΔ έχει κάνει αυτοκριτική, γιατί δεν ήταν όλα καλώς γενόμενα και στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, και σε μας υπήρχαν και αστοχίες, και κάποιοι φθάσαμε μέχρι και σε παραιτήσεις από την κυβέρνηση. Αλλά σε γενικές γραμμές, η πολιτική ήταν στη σωστή κατεύθυνση και τώρα με το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», κι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι τέλη του 2014 το κλίμα είχε αλλάξει και στην πραγματική οικονομία. Ήδη υπήρχαν ανάσες. Βλέπαμε μια αναστροφή της πτωτικής πορείας. Είχαμε θετικά σημάδια ανάπτυξης, η ανεργία έδειχνε να μειώνεται, και το επενδυτικό κλίμα ήταν άλλο. Σήμερα ποιος θα έλθει να κάνει επένδυση με μια κυβέρνηση της αριστεράς, που δεν ξέρει τι ξημερώνει την επομένη; Κι αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν δοθούν κίνητρα, αν δεν μειωθούν οι φόροι στην επιχειρηματικότητα που βρίσκεται υπό διωγμό, πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για να μην κινδυνεύουν και οι συντάξεις. Γιατί βλέπετε αυτό το σπιράλ του κατήφορου εκεί οδηγεί. Σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει σμπαράλια πια με τις ευέλικτες αυτές μορφές, την υποαπασχόληση, στην πραγματική οικονομία δεν κινείται τίποτε, επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό, όπως στη Βουλγαρία, αναζητώντας φορολογικούς παραδείσους, χαμηλότερη φορολόγηση.
Λοιπόν πρέπει να φύγουν. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια, που όσο παραμένουν την επιβαρύνουν καθημερινά. Και σε όλους τους τομείς είναι η δύσκολη αυτή πραγματικότητα. Δεν είναι μόνον στην οικονομία. Έβλεπα νωρίτερα το πρωί τον υπουργό τον κ. Μουζάλα, που πήγε στο Ελληνικό. Εικόνες ντροπής, εικόνες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Στη Μόρια που προχθές επισκέφθηκε ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, τα ίδια και χειρότερα. Αν είχαμε θρηνήσει νεκρούς μετανάστες από συνθήκες διαβίωσης με κυβέρνηση ΝΔ φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί; Ας αναλογιστούν οι τηλεθεατές που μας βλέπουν, τις αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις, που θα είχαμε. Και τώρα φαίνονται όλα φυσιολογικά κι όταν μάλιστα έχουμε καταγγελίες από παραιτηθέντες Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου μεταναστευτική πολιτικής, του ιδίου κόμματος που κυβερνά, του ΣΥΡΙΖΑ, για κακοδιαχείριση, για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, για σκιές στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Κύριε υπουργέ για να κλείσουμε με τα της αξιολόγησης εσείς ανεξάρτητα αν θα πρέπει να πείτε τι θα κάνετε με τις ακραίες θέσεις των δανειστών ή πόσο κακή είναι η διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση, την βλέπετε να κλείνει; Ή θα σέρνεται για καιρό ακόμη αυτή η ιστορία;

Μακάρι να έκλεινε εχθές. Όσο αργούν ο λογαριασμός ανεβαίνει. Δεν δείχνουν πάντως να έχουν την ικανότητα να κλείσουν άμεσα την διαπραγμάτευση. Δεν είναι αξιόπιστοι, Έχουν κάψει το κεφάλαιο της αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία δύσκολα κτίζεται και εύκολα καταστρέφεται. Και δυστυχώς, αυτό το κεφάλαιο το έχουν καταστρέψει και συμπαρασύρει όλη τη χώρα. Χρειάστηκε θυμούμαι στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν ανέλαβε επίμονη προσπάθεια για να ξανακτισθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, βήμα, βήμα λιθαράκι, λιθαράκι το καταφέραμε και πια πετυχαίναμε ανάσες στην οικονομία ακόμη και με μονομερείς ενέργειες που δεν παρεξηγούνταν. Ο ΦΠΑ στην εστίαση θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση τότε έπεισε τους εταίρους ότι είναι λάθος να βάζει υπερβολικούς φόρους, διότι δεν τους εισπράττεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, που έλεγε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας. Πρέπει να καταλάβουν, λοιπόν, ότι οφείλουμε να κτίζουμε αξιοπιστία. Με την αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης στο ναδίρ εγώ φοβούμαι τα χειρότερα. Τι να σας πω ο Θεός να βάλει το χέρι του εδώ που φθάσαμε.

Την ίδια ώρα που εσείς επιμένετε με απανωτά ερωτήματα για το ιδιωτικό -όπως το περιγράφετε- ταξίδι το πρωθυπουργού από τη Λισαβόνα στο Παρίσι, έχουμε αντεπίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου για το πόθεν έσχες του δικού σας αρχηγού και φθάνει το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για μια διάσταση με την σύζυγό του, που δεν υπήρξε στην πραγματικότητα και όλο ήταν ένα φορολογικό περισσότερο κόλπο.

Υπό το βάρος της κατάρρευσης τσαλαβουτούν πια στην λάσπη. Δεν θα περίμενα ποτέ να φθάσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς, θυμίζει εποχές αυριανισμού, εποχές αειμνήστου Κουτσόγιωργα, Τι να σας πω, τι άλλο θα δούμε! Όταν η ιδιωτική ζωή των πολιτικών χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους πολιτικούς τους αντιπάλους... Ας δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή πραγματικότητα και θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα σε εξεταστική επιτροπή να συρθούν και να δώσουν πειστικές απαντήσεις πώς οδήγησαν στα capital controls και σε όλη αυτή την περιπέτεια που περνάει η χώρα.
Επί του συγκεκριμένου πάλι αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Κικίλιας. Έγινε το ταξίδι αυτό στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό σκάφος; Δεν θυμίζω τους προεκλογικούς λαϊκισμούς, ότι θα τα πουλούσαν θα τα έβγαζαν σε δημοπρασία τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη και θα ταξίδευε με τις πτήσεις της γραμμής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Και τι υπερβολή υπάρχει αυτές τις μέρες! Δεν μπαίνω σε αυτήν την κουβέντα, αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις. Ποιους συνάντησε; Ακούμε ότι συνάντησε την επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ. Ποιοι τους χαρακτήριζαν μέχρι πρότινος κοράκια που πίνουν το αίμα των λαών; Είναι ενήμερος ο κυβερνητικός εταίρος γι’ αυτήν τη συνάντηση; Γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος, ήταν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο; Ποιοί ήταν oι συνεπιβαίνοντες στην πτήση αυτή; Ποιος ο λόγος του ταξιδιού; Αυτά δεν πρέπει να μένουν στο σκοτάδι. Οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Τον κ. Καμμένο γιατί τον αναφέρετε; Επειδή στο παρελθόν έχει αποδοκιμάσει την τράπεζα αυτή;

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί το κάνουμε. Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Εάν, λοιπόν, τα «κοράκια που πίνουν το αίμα των λαών» έχουν τώρα συμβάσεις με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ας δώσουν τη σύμβαση στη δημοσιότητα, ας πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι κόστος έχει αυτή η σύμβαση, ας κινηθούν επιτέλους στο φως.

Να πούμε και δύο κουβέντες για τα αγροτικά γιατί ο κ. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε προηγουμένως ότι όλα είναι καταπληκτικά στα αγροτικά. Ότι οι εισφορές είναι για τους πολλούς τουλάχιστον χαμηλότερες, όλα είναι ρυθμισμένα. Έχετε περάσει κι από αυτό το υπουργείο και έχετε εμπειρία…

Επειδή ακριβώς έχω περάσει, έχω θητεύσει σε αυτό το υπουργείο, που πραγματικά είναι μια ηλεκτρική καρέκλα και τα έχω βιώσει τα προβλήματα, θα σας έλεγα ότι όσο και να επιχειρούν να καθησυχάζουν τους αγρότες η πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή. Όποιος πάρει στα χέρια του τα αιτήματα των αγροτών ουσιαστικά θα αντιληφθεί ότι αυτά που σήμερα είναι ζητούμενα, μέχρι τον Γενάρη του 2015 που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρούνταν αυτονόητα. Τι χρειάζεται σήμερα για να υπάρξει μια ανάκαμψη στον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παράγουν; Ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Από το 13% που είχαμε βάλει εμείς ως οροφή στο σύστημα φορολόγηση δεν υπάρχει πλέον καμία οροφή. Και φορολογούνται για πρώτη φορά και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που δεν είχαν φορολογηθεί από την ένταξη της χώρας από τον Καραμανλή στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα. Έχουμε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ είναι το πιο βαρύ, το πιο επώδυνο μέτρο αν θέλετε, από αυτούς που δεσμεύονταν ότι θα διατηρήσουν τον ΟΓΑ σαν αυτόνομο ταμείο, όπως τα είχαμε καταφέρει εμείς. Έχουμε κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου. Τέλος πια στα 160 εκατομμύρια ευρώ που δίναμε επιστροφή στους αγρότες, για να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Θυμάμαι, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καρότσα του Βάγγου, γιατί είχαμε κόψει τότε αρχικά 30 εκατομμύρια από τα 160. Τελικά τα βρήκαμε και τα άλλα 30, γιατί δεν είχαν απορροφηθεί από το επίδομα θέρμανσης. Κι αυτός που διαμαρτυρόταν για την περικοπή 30 εκατομμυρίων, η κυβέρνησή του κατήργησε εντελώς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο! Αυξήσανε το ΦΠΑ στα εφόδια και στα αγροτικά προϊόντα στο 24% από τα 13. Έβαλαν επιπλέον φόρο στο κρασί. Λοιπόν, για ποια αγροτική πολιτική μιλούνε; Να μη θυμίσω και την ιστορία με το γάλα από τις 5 στις 7 ημέρες που έμεινε με τη δική μου παραίτηση. Μας έλεγαν ότι θα το ξαναπάνε στις 5. Όχι στις 7 δεν το κράτησαν, αλλά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας!

Σας προκάλεσε ο κ. Παπαδόπουλος για να πείτε γιατί δεν δεσμεύεστε για το αγροτικό εισόδημα ως ΝΔ, γιατί δεν δεσμεύεστε για ορισμένα θέματα, όπως το φορολογικό, ή το ασφαλιστικό που απλώς το καταγγέλλετε, χωρίς να πείτε τι θα κάνετε αν έλθετε στην εξουσία.

Έχουμε μια διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτά που λέμε είναι κοστολογημένα και υπεύθυνα. Γιατί εμείς δε λέμε κουβέντες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ κλπ. Ήλθε ο κ. Αποστόλου, όχι προεκλογικά, αλλά μετά τις εκλογές, να εγκαινιάσει την Αγροπεριβαλλοντική Έκθεση στη Λάρισα και έλεγε ότι θα πάει το αγροτικό ρεύμα στις τιμές του 1989, θα μείωνε τη τιμή του κόστους παραγωγής και μια σειρά εξαγγελιών. Εμείς ότι λέμε θέλουμε να είναι μετρημένο και υπεύθυνο. Και ξεκινήσαμε να “ξεδιπλώνουμε” τη Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τους αγρότες. Είπαμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% , κατάργηση του φόρου στο κρασί, για επαναφορά του ΦΠΑ στα εφόδια από το 24 στα 13% και όσο προχωρούμε θα παρουσιάζουμε μέρη του αγροτικού μας προγράμματος και θα δώσουμε και σαφείς απαντήσεις και για το κόστος παραγωγής και για τη φορολόγηση των αγροτών και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αλλά είναι νωπή η διακυβέρνηση από την ΝΔ για να θυμούνται οι αγρότες τι δείγματα γραφής δώσαμε εμείς και τι αυτοί. Και ας μην παρασύρονται από το γεγονός ότι πολύς κόσμος, ενδεχομένως κουρασμένος ή παραιτημένος, δεν έχει βγει στους δρόμους όσο άλλες χρονιές. Είναι καζάνι που βράζει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
https://youtu.be/A9p0ZJ0RcPk

 

back to top