Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τηλεόραση ΠέλλαΝΕΤ
Menu
A+ A A-

pellanet

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Τ/Σ PELLAΝΕΤ

«Σχετικά με αυτά που συμφωνήθηκαν στο EUROGROUP είναι εύλογο οι πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση. Πέρα από την κριτική που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ας αναλογιστούν οι τηλεθεατές τι έλεγε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ποιο είναι το αποτέλεσμα που βγήκε από το EUROGROUP.

Μέχρι τώρα μας μίλαγαν για συμφωνία που θα έκλεινε από πέρυσι το Φλεβάρη, μετά πήγε τον Οκτώβριο, μετά πήγε τον Δεκέμβριο, θα έκλεινε το Φεβρουάριο και τελικά συμφωνία δεν έχουμε.

Μας έλεγαν ότι θα υπάρχει δέσμευση για ρύθμιση του χρέους άμεσα. Ούτε τέτοια δέσμευση υπήρξε. Αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Θα έλθουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, οι θεσμοί όπως θέλουν να τους λένε πιά γιατί τους ενοχλούν οι λέξεις, αλλά δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δεν υπήρξε ούτε καν πολιτική συμφωνία, γιατί μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα παρακάμψουν τα τεχνικά κλιμάκια και θα έχουμε πολιτική συμφωνία. Αντιθέτως, έγινε σαφέστατο και από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις.

Όσο κι αν είναι ενοχλητικό προς την κυβέρνηση, η κυβέρνηση συμφώνησε σε όσα υποτίθεται ότι αντιστεκόταν. Θα έχουμε προνομοθέτηση μέτρων, μέτρα για μετά το 2018, για τα οποία μας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια νομοθέτησης τους. Η κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται συμφώνησε στη μείωση και του αφορολόγητου και των συντάξεων που ήταν απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και σε αλλαγές στα εργασιακά.
Νομίζω ότι όλοι πιά καταλαβαίνουμε ότι η λαϊκή ρήση ‘‘ο χρόνος είναι χρήμα’’ βρίσκει απόλυτη εφαρμογή με τις καθυστερήσεις που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με αυτή την κυβέρνηση. Κάθε φορά που η κυβέρνηση αυτή δήθεν διαπραγματεύεται ανεβαίνει ο λογαριασμός. Θυμίζω τις καθυστερήσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ‘‘πρώτης φορά αριστερά’’ όπως αρέσκονται να λέγονται, που μας έφεραν το τρίτο μνημόνιο με τον ανεκδιήγητο κ. Βαρουφάκη, τα capital controls, τη βύθιση της πραγματικής οικονομίας σ’ αυτό το τέλμα. Θυμίζω τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση που μας έφεραν το αιώνιο υπερταμείο, μας έφεραν τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον μέτρα 9 δις ευρώ. Λοιπόν, ας σταματήσουν πλέον να διαπραγματεύονται και ας σταματήσουν να προσπαθούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό γιατί βλέπετε ότι ακόμη και σήμερα ΜΜΕ προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο.

Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι με τη θεωρία των δήθεν ισοδύναμων, για κάθε 1 ευρώ μέτρα σε μειώσεις συντάξεων ή αφορολόγητου μας λένε θα έχουν ισόποση μείωση άλλων. Ας τα δούμε σε ένα χαρτί, γιατί μέχρι στιγμής αυτά μας τα λέει μόνον η πλευρά της κυβέρνησης, επισήμως δεν έχουμε δει μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Παραδόξως, τελείωσε το EUROGROUP και δεν έχουμε μια δήλωση του κ. Τσακαλώτου, δεν έχουμε μια επίσημη επιβεβαίωση όλων αυτών που κυκλοφορούν με τα nonpaper του Μαξίμου. Είναι νέα μόδα αυτή! Δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις αλλά nonpaper που ευκόλως διαψεύδονται…

Λοιπόν, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, θα υπάρχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μείωση κάποιων φόρων. Μα με συγχωρείτε αυτό δεν ήταν αυτονόητο; Η δικιά μας η κυβέρνηση περίμενε την άδεια των εταίρων για να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων; Αντιθέτως, το έκανε χωρίς πανηγυρικούς τόνους, χωρίς να θορυβούμε ιδιαιτέρως. Θυμίζω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αύξησε στο 24% και τώρα μας λένε ότι, με την θεωρία αυτή των δήθεν ισοδυνάμων, το 2019 θα επιστρέψουμε στο επίπεδο που ήμασταν το 2014 και θέλουν να τους κτυπήσουμε και παλαμάκια επιπλέον, να τους χειροκροτήσουμε;

Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια. Θυμίζω ότι είχαμε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, είχαμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, και είχαμε διανείμει και κοινωνικό μέρισμα σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά γίνανε γιατί υπήρχε μια νοικοκυρεμένη πολιτική που απέδιδε καρπούς. Στα τέλη του 2014 ας αναλογιστούν οι πολίτες που βρισκόταν η πραγματική οικονομία και που βρίσκεται σήμερα. Τέλη του ‘14 βγαίναμε πιά από την περιπέτεια των μνημονίων και αυτοί που υποτίθεται θα τα έσκιζαν, αυτοί που με ένα άρθρο και ένα νόμο θα τα καταργούσαν μας έβαλαν με όλη αυτή την ιστορία του ανεκδιήγητου και απίστευτου υπουργού Οικονομικών, του κ. Βαρουφάκη, σε ένα τρίτο μνημόνιο και φαίνεται ότι οδεύουμε και σε ένα τέταρτο, αν μακροημερεύσει κι άλλο αυτή η κυβέρνηση που από την μια «επιτυχία» μας πάει στην άλλη…

Η ΝΔ και στη συνείδηση του κόσμου είναι η παράταξη που και στις δύσκολες στιγμές κλήθηκε για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά Θα τολμούσα να πω ότι είναι σαν το 166, το νούμερο που παίρνουμε πάντα στη δύσκολη στιγμή. Η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που έχουν οι όποιες εκλογές. Κάθε εκλογική αναμέτρηση δημιουργεί μια πρόσκαιρη αναστάτωση, αλλά νομίζω ότι αυτή η αναστάτωση είναι πολύ μικρότερη από τη ζημιά που προκαλεί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης. Επιχειρήσεις κλείνουν και φεύγουν στο εξωτερικό. Έχει γίνει χορηγός της βουλγαρικής οικονομίας, αυτή η κυβέρνηση με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν έδρα τους τη Βουλγαρία, γιατί άλλο φορολόγηση με 10-15% κι άλλο με 29%, με διπλάσια φορολογία της επιχειρηματικής δράσης που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Χρειάζεται να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Μόνον έτσι θα δοθούν κίνητρα για να έλθουν πραγματικές επενδύσεις. Έχουμε μια κυβέρνηση που διώκει την επιχειρηματική δράση, διώκει το επιχειρείν. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνον οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη, οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση θα δώσουν ένεση ρευστότητας στα ταμεία. Διότι αν δεν υπάρχουν δουλειές, αν δεν υπάρξουν νέες θέσεις απασχόλησης και τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν και οσονούπω θα συζητάμε για νέες μειώσεις συντάξεων, τις οποίες η κυβέρνηση αυτή, ήδη, δεσμεύθηκε να προνομοθετήσει.

Επομένως, χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μια κυβέρνηση με φιλελεύθερη ιδεολογία, με φιλελεύθερη κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, γιατί μόνον με εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση. Άλλες μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Διογκώνουν, βεβαίως, το δημόσιο τομέα. Το ζούμε το τελευταίο διάστημα, με όλες αυτές τις συμβάσεις που παρατείνουν, με όλες αυτές τις προσπάθειες να ‘‘ντριπλάρουν’’ το ΑΣΕΠ με παρατάσεις συμβασιούχων, αλλά δεν είναι λύση η διόγκωση του δημόσιου τομέα. Πέρυσι είχαμε μια αύξηση κατά 7 χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2015 επισήμως οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 690 χιλιάδες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και το 2016, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υποτίθεται ότι ισχύει η αναλογία τέσσερεις αποχωρήσεις, τέσσερεις συνταξιοδοτήσεις για κάθε μια πρόσληψη, ω του θαύματος, όχι μόνον δεν μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά αυξήθηκε κατά 7 χιλιάδες!

Αυτά επιβαρύνουν το δημόσιο τομέα, και δυστυχώς αυτή η επιβάρυνση λειτουργεί εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα, απ’ όπου αναμένουμε τη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=Yyblad21zkQ&feature=youtu.be

back to top