Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ολόκληρη η Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΒΗΜΑ-FM 27.03.2017
Menu
A+ A A-

vima fm

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη
Του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ-FM
και στους δημοσιογράφους κ.κ. Διονύση Νασιόπουλο και Γιώργο Φιντικάκη

Για το κλείσιμο της Αξιολόγησης
«Φοβούμαι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. Δεν συνειδητοποιούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το “ο χρόνος είναι χρήμα”. Είναι εμφανές ότι κάποιοι επένδυαν στα σενάρια αλλαγής συσχετισμών σε επίπεδο ΕΕ, με επικράτηση Σουλτς στις γερμανικές εκλογές. Πιστεύω ότι το μήνυμα Γκάμπριελ από την Αθήνα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Θεωρώ ότι ήταν μια ψυχρολουσία, αυτό που τους είπε: “κλείστε την αξιολόγηση μια ώρα αρχύτερα”.
Πάντως γεγονός είναι ότι το πολυδιαφημιζόμενο βέτο στη Ρώμη δεν υπήρξε. Αντιθέτως είδαμε ότι όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά ψεύτικοι και, προφανώς, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά οι καθυστερήσεις αυτές βλάπτουν ανεπανόρθωτα την πραγματική οικονομία. Το φάντασμα του GREXIT ξαναπροβάλει και, όπως εύστοχα τόνισε και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, όσο υπάρχει το φάντασμα του GREXIT πάνω από την ελληνική οικονομία ποιος θα έλθει να κάνει επενδύσεις στη χώρα.
Ενοχλούνται πολύ από τη συζήτηση για τη μείωση των συντάξεων. Αλλά η συζήτηση θα έρχεται και θα επανέρχεται όσο η πραγματική οικονομία δεν ανακάμπτει. Όσο δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα, όσο δεν ανοίγουν δουλειές, όσο δεν αυξάνεται η απασχόληση για να μειωθεί η ανεργία δεν θα μπαίνουν και χρήματα στα ταμεία. Άρα πώς θα μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο των συντάξεων αν δεν υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία και αυτή θα συνεχίζει να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση ύφεσης που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Και επειδή φαίνεται ότι δεν το συνειδητοποιούν, η ΝΔ επιμένει εδώ και καιρό -και νομίζω ότι και άλλες πολλές φωνές το λένε ευθέως- πως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η προκήρυξη εκλογών».

Η στάση της ΝΔ απέναντι στα μέτρα
«Το πακέτο των μέτρων, όπως διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, είναι ένα πακέτο που η ίδια δημιούργησε. Άρα πρέπει συνολικά να το υπερψηφίσουν αυτοί. Αντιλαμβάνομαι ότι προκύπτουν ζητήματα με βουλευτές στην Μακεδονία, όπου υπάρχουν κυρίως τα εργοστάσια της ΔΕΗ, που δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα. Εμείς δεν θα δώσουμε σανίδα σωτηρίας στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, μια επανεκκίνηση συνολικά για την οικονομία και τη χώρα, όπως τόνισε και στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια συμφωνία αλήθειας που έχει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων, με κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα και παράλληλα μέτρα -επειδή υπάρχουν και ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία, δεν είναι ζητήματα που πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, της τρόικας, των εταίρων και δανειστών. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, όπως της ασφάλειας, το δόγμα “νόμος και τάξη”, που είναι καθημερινά και δεν προκαλούν πια δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Όταν κάθε ημέρα έχουμε κάψιμο τρόλεϊ, καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων για εισιτήρια, όταν ακόμη και το βράδυ της 25ης Μαρτίου για 3 ώρες, πληροφορούμαι, ότι έκλεισε η Πατησίων γιατί είχαμε επιδρομές με μολότοφ κατά διμοιριών της αστυνομίας, αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι υπάρχουν περιθώρια να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική για να υπάρξει μια ανάκαμψη συνολικά στη χώρα».

Όχι στη στήριξη αλά καρτ
«Δεν μπορεί να υπάρξει αλά καρτ στήριξη εκ μέρους μας. Η πολιτική αυτή προφανώς θα έλθει με ένα άρθρο. Αν έλθει με περισσότερα εδώ είμαστε να συζητήσουμε, αλλά όλα τα μνημόνια και τα προγράμματα που έρχονται, έρχονται με ένα άρθρο. Η ΝΔ το ξεκαθάρισε και θα το επαναλάβει και ο Κυριάκος Μητστοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το επόμενο 48ωρο, ότι για εμάς η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς συγχωροχάρτι σ’ αυτή την πολιτική που οδήγησε σ’ αυτά τα μέτρα δεν θα δώσουμε με τη ψήφιση αυτών των μέτρων. Είναι άλλο τι θα κάνει αύριο η ΝΔ ως κυβέρνηση, αν υπερψηφιστούν αυτά τα μέτρα, και είναι άλλο να συναινέσει με τη ψήφο της στηρίζοντας αυτό το πακέτο των μέτρων. Είναι πολύ ξεκάθαρο νομίζω».

Τα μέτρα δεν ήταν αναγκαία αν η συμφωνία έκλεινε νωρίτερα
«Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όποτε κι αν στήσουν κάλπες, όσο κι αν καθυστερούν να πιούν αυτό το πικρό ποτήρι. Κατανοητό ως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι στην κυβερνητική πολιτική που οδήγησαν σ’ αυτά τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν ήταν αναγκαία αν δεν υπήρχε η κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο, αν η συμφωνία έκλεινε πολύ νωρίτερα. Η χρονοκαθυστέρηση, αυτό το κατενάτσιο, οδήγησε στα επώδυνα αυτά μέτρα, μια αλήθεια που την ομολογούν ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Χουλιαράκης, ότι είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία σήμερα παρά μια καλύτερη συμφωνία αύριο. Η ΝΔ είναι ασφαλώς μια υπεύθυνη δύναμη. Η υπογραφή του κ. Τσίπρα δεν δεσμεύει μόνον τον ίδιο, δεσμεύει τη χώρα γιατί είναι πρωθυπουργός, αλλά έχει αποδείξει η ΝΔ ως κυβέρνηση ότι κτίζοντας αξιοπιστία, κερδίζοντας αξιοπιστία, κερδίζει ταυτόχρονα και βαθμούς ευελιξίας. Με το πρόγραμμα δεσμευόμαστε για στόχους. Τα μέτρα που θα λάβουμε για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, μπορούμε -και το έχουμε αποδείξει στη πράξη- να τα επαναδιαπραγματευόμαστε. Θυμίζω ότι εμείς ως κυβέρνηση μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, λάβαμε τέτοιες πρωτοβουλίες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πετυχαίναμε καλύτερα μειώνοντας φόρους παρά αυξάνοντας φορολογικούς συντελεστές».

Η κυβέρνηση θα τα ψηφίσει όλα!
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα τα ψηφίσουν όλα. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν ιδρώνει το αυτί τους. Το λέω πολύ κυνικά, Μόνη τους έγνοια είναι οι καρέκλες. Φοβούμαι ότι θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Μένει να δούμε στην πράξη αν η θέση του κ. Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ θα εκφραστεί και με ψήφο. Ξέρετε, εγώ έχω μεγαλύτερο σεβασμό σε πολιτικούς αντιπάλους όπως τον κ. Φίλη, με τον οποίο συγκρούστηκα ως τομεάρχης Παιδείας, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, γιατί διαφωνώ με τις εμμονές και τις ιδεοληπτικές θέσεις που έχει στο χώρο της παιδείας. Αλλά τον σέβομαι περισσότερο γιατί δεν δέχθηκε να χρυσωθεί το χάπι όταν ο πρωθυπουργός του ανήγγειλε την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας γιατί ήθελε να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Σέβομαι γιατί δεν δέχθηκε να πάρει ένα άλλο υπουργείο. Μένει να δούμε αν αυτοί οι λεονταρισμοί του κ. Σκουρλέτη θα τους δούμε στην πράξη. Σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα, σε λίγο από ότι μας λένε θα έχουμε κλείσιμο της συμφωνίας. Μακάρι να κλείσει η συμφωνία και να έλθει στη Βουλή για υπερψήφιση και τότε θα δούμε οι λεονταρισμοί αυτοί αν θα πάρουν σάρκα και οστά. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όλα έρχονται με ένα άρθρο και ένα νόμο. Αν γίνει αυτή η διαδικασία είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ. Αν γίνει κάτι άλλο εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε».

Τι έγινε με την τιμή του γάλακτος και εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ;
«Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το ερώτημα είναι το εξής: Τα ΜΜΕ πρωτοστατούσαν τότε στη λεγόμενη μάχη του γάλακτος. Καθημερινά είχαν ρεπορτάζ, σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για τη τιμή του γάλακτος στο ράφι και παρουσιαζόταν σαν πανάκεια, ως επίλυση του προβλήματος η επιμήκυνση της ζωής στο φρέσκο γάλα. Με τη δική μου παραίτηση συγκρατήθηκε η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα στις 7 ημέρες. Η τότε αντιπολίτευση με τον νυν πρωθυπουργό, ήταν αυτή που τότε έλεγε ότι δεν είναι εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ είναι “εργαλειοθήκη Χατζηδάκη” και την επομένη, αν θα κέρδιζαν τις εκλογές, θα επανέφεραν τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου, ο νυν υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, σε σύσκεψη που είχαμε κληθεί και εμείς με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας την είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία για επάνοδο στις 5 ημέρες που θα έφερναν ως “τροπολογία Χαρακόπουλου”. Λοιπόν, όχι μόνον επάνοδο στις 5 ημέρες δεν είχαμε ούτε καν παραμονή στις 7. Η κυβέρνηση αυτή που θα καταργούσε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι αυτή που συμμορφώθηκε πλήρως και πια έχουμε φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας! Και έτσι συμπιέζεται η τιμή παραγωγού, έχουμε τεράστια προβλήματα, στην ελληνική αγελαδοτροφία, οι εισαγωγές είναι πια αθρόες και κανένα μα κανένα ΜΜΕ δεν ασχολείται με την τιμή του γάλακτος. Ω του θαύματος, μετά τη δική μου παραίτηση, μετά την απομάκρυνση του ενοχλητικού υπουργού σε κανένα Μέσο δεν υπάρχει ρεπορτάζ για τη τιμή του φρέσκου γάλακτος».

back to top