Menu
A+ A A-

Μάξιμος Κυριάκος Ομοσπονδίες Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων

Αθήνα, 17 Μαΐου 2017


Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον ΒΗΜΑ-FM
και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Διονύση Νασόπουλου


Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, γιατί τα αντίμετρα προϋποθέτουν την επιβολή νέων μέτρων. Τα μέτρα αυτά ήταν αχρείαστα και τον Δεκέμβριο του ’14 αλλά και ένα χρόνο πριν. Οφείλονται ουσιαστικά στις παλινωδίες της κυβέρνησης, στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που όσο καθυστερούσαν τόσο αυξάνονταν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Η πρόταση της ΝΔ για διανομή 0,5% του πλεονάσματος
Η ΝΔ κατέθεσε ως τροπολογία τη δική της αντιπρόταση, τη διανομή του 0,5% του πλεονάσματος, δηλαδή 865 εκ. ευρώ, δυνατότητα που υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Ουσιαστικά είναι η εφαρμογή της πρότασής μας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, για κατάργηση του φόρου στο κρασί, που άλλωστε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, για επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων από 24% που η κυβέρνηση αύξησε, και για διασφάλιση όλων των αναγκαίων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει άμεσα, αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει πετύχει πολλαπλάσιο πλεόνασμα απ’ αυτό που προβλεπόταν και μπορεί μέχρι το 40% του πλεονάσματος να το αναδιανείμει. Επομένως, εμείς μιλάμε για το 0,5% του πλεονάσματος, για 865 εκ. ευρώ άμεσα και όχι μόνον τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24 στο 13% που η ίδια η κυβέρνηση είχε φέρει. Αυτό δεν είναι στα αντίμετρα που θα εφαρμοστεί αν και εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα 5,5% και έχει και την έγκριση του ΔΝΤ. Μιλούμε για κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Η ψήφιση του αφορολογήτου στους βουλευτές
Και τη μείωση του αφορολογήτου για τους βουλευτές θα μπορούσε η ΝΔ να την ψηφίσει, γιατί περισσεύει η σπέκουλα που υπάρχει και από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πολλές φορές από πλευράς ΜΜΕ. Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια γενικότερη κουβέντα γι’ αυτά που ονομάζουμε “προνόμια” βουλευτών, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν πώς θα μπορεί να πολιτεύεται κανείς με αξιοπρέπεια, ώστε και η επόμενη βουλή να μην είναι μια βουλή στην οποία θα έχουν θέση μόνον όσοι διαθέτουν οικονομική επιφάνεια ή τέλος πάντων ενδίδουν στον πειρασμό της διαπλοκής. Δημόσια, ανοιχτά με καθαρούς όρους να γίνει αυτή η κουβέντα κι ο ελληνικός λαός να είναι ενήμερος για το τι επιλογές επιθυμούμε.

Το πετσόκομμα των ειδικών μισθολογίων και η κοροϊδία της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση αναζητεί διάφορους φερετζέδες σ’ αυτό το 4ο Μνημόνιο. Αναζητεί διάφορα άλλοθι. Έφτιαξε αυτήν την ιστορία με τα αντίμετρα. Αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας ο συνταξιούχος που θα κληθεί να επιστρέψει δύο συντάξεις με τις περικοπές που γίνονται στην προσωπική διαφορά, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι ουσιαστικά με την μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να επιστρέψουν ένα ακόμη μηνιάτικο, αλλά και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις με το πετσόκομμα που έρχεται στα ειδικά μισθολόγια, αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά είναι τερτίπια.
Ειδικά εδώ, μιλούμε για απόλυτο εμπαιγμό, διότι δεν υπήρχε καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση, αιφνιδίως κατατέθηκε αυτή η ρύθμιση για το νέο ειδικό μισθολόγιο στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι καμία μνημονιακή υποχρέωση, και δείχνει μια βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης. Μιλούμε για πλήρη εξαπάτηση, γιατί στο παρελθόν είχαμε σε όλους τους τόνους από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέχρι κυβερνητικούς βουλευτές, διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Ουσιαστικά δημιουργείται και εδώ η προσωπική διαφορά, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται την αβεβαιότητα που υπάρχει με την δημιουργία της προσωπικής διαφοράς. Γιατί στο ίδιο το νομοσχέδιο που συζητούμε στο 4ο μνημόνιο έρχεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που δημιουργήθηκε νωρίτερα με το προηγούμενο μνημόνιο στις συντάξεις.
Εμείς, λοιπόν, μιλούμε επί των κειμένων. Τα κείμενα, λοιπόν, λένε ότι πρώτον έχουμε άμεση μείωση με τον περιορισμό των πενθημέρων. Τα πενθήμερα υπολογίζονται σε 48 αντί 52. Εκτός από γεωγραφία –Μυτιλήνη και Λέσβος ότι είναι διαφορετικά νησιά– φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν θέμα και με τα μαθηματικά. Ο χρόνος δεν έχει 48 Κυριακές αλλά 52. Όλοι οι μήνες δεν έχουν 4 Κυριακές, υπάρχουν μήνες με 5 Κυριακές. Λοιπόν, μια πρώτη άμεση μείωση είναι από εκεί.
Η δεύτερη μείωση που προκύπτει είναι από την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια χωρίς τον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου των σπουδών. Άρα, αμέσως χιλιάδες στελέχη των σωμάτων ασφαλείας θα καταταγούν σε μικρότερα μισθολογικά κλιμάκια και θα έχουν άμεση μείωση.
Η προσωπική διαφορά που δημιουργείται καταλαβαίνετε ότι είναι στον αέρα. Όταν σήμερα πετσοκόβεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αύριο δεν θα έχουμε μια νέα μείωση και περικοπή και στις προσωπικές διαφορές που δημιουργούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις; Και επιπλέον, η προσωπική διαφορά δεν προσμετράται στις κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και με μαθηματική βεβαιότητα πια οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις θα έχουν μειώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές τους την επόμενη ημέρα.

Οι θέσεις της ΝΔ για τα στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων
Για όλα αυτά έγινε μια δημιουργική κουβέντα εχθές του προέδρου της ΝΔ με όλες τις Ομοσπονδίες. Θεωρούμε εύλογη την οργή τους που διατυπώθηκε πολύ έντονα και στην ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε στη βουλή. Και η ΝΔ, δια του προέδρου της, δεσμεύτηκε ότι εμείς θα αποδώσουμε και το υπόλοιπο 50% των περικοπών που έγιναν για τις οποίες υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι κατάθεση ενός νέου ειδικού μισθολογίου για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.

Η εξαπάτηση των μέτρων του 4ου μνημονίου
Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί καθαρά από την πρώτη στιγμή. Τα μέτρα αυτά ήταν αχρείαστα δεν θα υπήρχε ανάγκη να θεσμοθετηθούν εάν δεν υπήρχε κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του ‘15 και δεύτερον αν η κυβέρνηση που προήλθε δεν πειραματίζονταν με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά και το επόμενο διάστημα αν δεν ακολουθούσε όλη αυτήν την αδιέξοδη πολιτική που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι κυριολεκτικά πρωταθλητές των μνημονίων. Δύο μνημόνια σε δύο δυόμιση χρόνια, αχρείαστα και τα δύο. Το δεύτερο, μόνο με μέτρα, χωρίς δανεισμό. Μνημόνια με τα οποία ουσιαστικά πέφτει μαχαίρι σε συντάξεις, στο αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα και άγριο δούλεμα με όλο αυτό το παραμύθι των αντιμέτρων, το οποίο προφανώς εφευρέθηκε προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει αύριο αυτά τα μέτρα. Από τα 12 δις -θυμηθείτε τι λέγανε στο λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραμονές των εκλογών του ‘15- παροχές προς όλους, παροχές σε κάθε κατεύθυνση, υιοθετώντας κάθε κοινωνικό αίτημα, φτάνουμε από το 3ο μνημόνιο που μας έφεραν μετά τα capital controls αλλά και το 4ο μνημόνιο που ψηφίζουν αύριο σχεδόν στα 14,5 δις ευρώ επιπλέον μέτρα. Δηλαδή, έχουμε ένα άνοιγμα σχεδόν 27 δις από τα προεκλογικές εξαγγελίες με τα δυσβάστακτα μέτρα που μας έφεραν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Με την ψήφιση των μέτρων το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται. Είναι εμφανές ότι οι κόκκινες γραμμές του κ. Τσακαλώτου και για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις θυσιάστηκαν για το κόκκινο χαλί της εξουσίας.

Πάει πίσω ο ορίζοντας των εκλογών…
Νομίζω ότι είναι γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας. Τέτοια δείγματα μας έχουν δώσει από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλες πιθανότητες το ενδεχόμενο διαφοροποίησης κάποιου βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μένει να το δούμε αύριο, αλλά η αίσθησή μου είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ από την στιγμή που ο ορίζοντας των εκλογών πάει πιο πίσω, έχει τη δυνατότητα να εξειδικεύσει έτι περαιτέρω τις προτάσεις της. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, διαμόρφωση ενός επενδυτικού περιβάλλοντος γιατί αυτό είναι το κουμπί για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος τέτοιου στη χώρα που θα προσελκύσει επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, από την απασχόληση θα μπορέσουν να εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. Γιατί μην υπάρχουν αυταπάτες, αν σήμερα έχουμε περικοπές στην προσωπική διαφορά, έχουμε μειώσεις στις συντάξεις, χάνονται δύο μηνιάτικα από τις συντάξεις των συνταξιούχων σήμερα, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος, αν συνεχιστεί αυτή η ανεργία, αν συνεχιστεί αυτή η μαύρη εργασία, η μερική εργασία, τα λουκέτα που μπαίνουν στις επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό, ότι δεν θα έχουμε κι άλλες δραστικές περικοπές στις συντάξεις. Για να υπάρξει αναστροφή αυτής της πτωτικής πορείας, για να κοπεί αυτή η καθοδική πορεία του σπιράλ, η μαγική λέξη είναι επενδύσεις. Άρα θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός επενδυτικού κλίματος, ενός περιβάλλοντος τέτοιου που να προσελκύει επενδύσεις. Και η ΝΔ δεσμεύεται να εργαστεί περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση και να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Πού πήγανε οι αγανακτισμένοι;
Μια από τις δυσκολίες και τροχοπέδη που συνάντησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν το λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων, των εντός ή εκτός εισαγωγικών. Αλήθεια που είναι τώρα, αναρωτιόμαστε όλοι γιατί είναι πολύ ήπιες οι αντιδράσεις σήμερα σε σχέση με αυτά που ψηφίζονται. Είναι σίγουρα προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα, η συναίνεση, γι αυτό η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι επιδιώκουμε την αυτοδυναμία αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι οι ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις, τουλάχιστον με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, με αυτούς που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, με αυτούς που θέλουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη πατρίδα μας και όχι την υιοθέτηση προτύπων Βενεζουέλας, Μαδούρο κ.ο.κ.

 

back to top