Menu
A+ A A-

larissanet

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην έντυπη Larissanet και τον Λευτέρη Παπαστεργίου

"Λύση στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές" 

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, και με δεδομένη την άρνηση του κόμματος της ΝΔ να στηρίξει την εν λόγω συμφωνία, καλώ τον αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, υπεύθυνο για θέματα Δημόσιας Τάξεως κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, να μου δώσει τις δικές του απαντήσεις, τόσο για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, ζητώντας του και μια προσωπική… πινελιά, όσον αφορά το μέλλον του στην πολιτική, δεδομένης της «παλαιότητας»του, ως βουλευτής του νομού…

Κύριε Χαρακόπουλε, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούσαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία, για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η χώρα. Μόλις την έκλεισε και την έφερε στη βουλή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης την καταψηφίσατε. Δεν είναι αυτό υποκρισία;

Υποκρισία είναι να ψηφίζεις το σκληρότερο και αγριότερο 4ο μνημόνιο, δεύτερο της «πρώτης φοράς αριστερά» σε 2,5 χρόνια και να το εμφανίζεις ως νίκη.
Υποκρισία είναι να κάνεις ότι διαπραγματεύεσαι και κάθε μέρα ο λογαριασμός για τους Έλληνες πολίτες να κτυπά κόκκινο, φθάνοντας τα 14,5 δις.
Υποκρισία είναι να υποστηρίζεις ότι η χώρα πάει στην ανάπτυξη με μέτρα που τη βυθίζουν βαθύτερα στην ύφεση, τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Υποκρισία είναι να κοροϊδεύεις, χωρίς αιδώ, συνταξιούχους, που τους παίρνεις 2 συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά και όλους τους φορολογούμενους, που τους παίρνεις ένα μηνιάτικο με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ, και οι οποίοι σε ψήφισαν γιατί θα έσκιζες τα μνημόνια στην πλατεία Συντάγματος με νταούλια και ζουρνάδες.
Από το 2014, όταν ο λαϊκισμός, επενδύοντας στην οργή, ξεσήκωνε τον κόσμο με τα ψεύδη του, εμείς δεν υπήρξε ούτε στιγμή που να μην ήμασταν ειλικρινείς. Το να μας ζητούν, λοιπόν, τώρα να δώσουμε άλλοθι στην μεγαλύτερη πολιτική απάτη των τελευταίων δεκαετιών, και στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, νομίζω ότι πάει πολύ.

Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον ακριβώς λόγο, αρνηθήκατε να ψηφίσετε, τουλάχιστον, τα «αντίμετρα», τα οποία έχουν θετική, για τους Έλληνες πολίτες, χροιά…

Η κυβέρνηση αυτή σε έναν τομέα έχει σουξέ, στη δημιουργία επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων! Απουσία πραγματικής πολιτικής, απεργάζεται κάθε τερτίπι, κάθε κόλπο για να θολώσει το τοπίο. Οι κυβερνώντες είναι επαγγελματίες ταχυδακτυλουργοί. Πετσοκόβουν τις συντάξεις, τους μισθούς, τα επιδόματα, γονατίζουν τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της εργασίας με υπέρογκους αβάσταχτους φόρους και το σερβίρουν με τη σαντιγί των δήθεν αντίμετρων για «ξεκάρφωμα». Είναι κυριολεκτικά σκάνδαλο να εμφανίζουν ως την επιτομή της κοινωνικής πολιτικής τα συσσίτια στα σχολεία. Αυτό είναι το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο; Αφήστε που κι αυτά που λένε ως αντίμετρα δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν, καθώς τελούν υπό αίρεση! Προϋποθέτουν δυσθεώρητα πλεονάσματα και την έγκριση του ΔΝΤ. Λοιπόν, εμείς άλλοθι στις ταχυδακτυλουργίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δίνουμε. Δικό τους όλο το πακέτο και θα απολογηθούν όταν έλθει η ώρα στον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως αν είσαστε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση, τότε εσείς θα υπερψηφίζατε και εκείνοι θα καταψήφιζαν. Χωρίς να θέλω να σταθώ στην ουσία της συγκεκριμένης συμφωνίας, μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για μια ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων; Δεν έχουμε να διδαχθούμε τίποτα, τελικά, από το παράδειγμα της Κύπρου;

Η ΝΔ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. Και στο ζήτημα της συναίνεσης δεν μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Οι άνθρωποι που σήμερα μας κυβερνούν ήταν επί χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, στο μέτωπο του μόνιμου Όχι σε όλα. Όχι σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης, σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, όχι σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. Κι αυτό το πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά. Γιατί αν συνεχίζαμε την προσπάθεια του 2012-2015 θα ήμασταν κι εμείς σε μια θέση ανάλογη με αυτή της Κύπρου. Αλλά μιας και αναφέρατε τη Μεγαλόνησο, ας αναρωτηθούμε: πού οφείλεται αυτή η αναπτυξιακή της πορεία, που φέτος έφθασε στο 3,3% ενώ η Ελλάδα κόλλησε στην ύφεση; Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Κύπρο είναι στον αντίποδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των μεγάλων φόρων, του αθεράπευτου κρατισμού, του κυνηγητού των επενδύσεων. Συναίνεση σε αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να δώσουμε.

Μέχρι πρόσφατα η ΝΔ ζητούσε, επιμόνως, εκλογές. Συνεχίζει να τις ζητά; Μήπως η στρατηγική αυτή ήταν τελικά ένα μεγάλο λάθος;

Οι εκλογές ήταν και είναι η διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα. Είναι η λύση στην οικονομική στασιμότητα αλλά και στην ανικανότητα να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Βεβαίως, δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Γνωρίζοντας, όμως, ότι η πολιτική του κ. Τσίπρα δημιουργεί «ερείπια» έχουμε χρέος να υποδεικνύουμε τις εκλογές ως λύση.

Ποιο το αφήγημα της ΝΔ για την επόμενη μέρα; Τι λέει στους Έλληνες πολίτες;

Εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, που θα ανοίξει τον δρόμο στις επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που θα προκαλέσει μια ομοβροντία πραγματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος, στην εκπαίδευση, στο τομέα της ασφάλειας. Γι’ αυτά δεσμεύεται η ΝΔ αύριο ως κυβέρνηση. Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση.

Από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, παρατηρείται, μια αποστροφή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, παρατηρείται, στροφή μερίδας των πολιτών σε λύσεις ακραίες, χωρίς κανείς να μπορεί να παραβλέψει την παρουσία της ΧΑ εντός του κοινοβουλίου. Πως το πολιτικό σύστημα θα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών; Τι υποχρεούται να πράξει και ποια η ευθύνη των ίδιων των πολιτών;

Είδαμε όλοι που οδηγούν η τυφλή οργή και η αγανάκτηση. Στην επικράτηση δημαγωγικών δυνάμεων, που χαϊδεύουν αυτιά για να ανέλθουν στους θώκους της εξουσίας και στη συνέχεια «ας πάει και το παλιάμπελο», δηλαδή η ίδια η χώρα. Αν ένα καλό προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση είναι ότι έκανε τους πολίτες πιο έμπειρους, πιο πονηρεμένους, λιγότερο εύπιστους. Τουλάχιστον, αυτό θέλω να πιστεύω. Ότι επιτέλους θα μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ της σοβαρότητας, του υπεύθυνου λόγου και του ασύστολου ψεύδους ή ακόμη χειρότερα της προβολής της ωμής βίας, που εκπροσωπεί αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Κύριε Χαρακόπουλε εκπροσωπείται τους πολίτες του νομού στο κοινοβούλιο από το 2004, όντας, αυτή τη στιγμή ο αρχαιότερος βουλευτής. Μετά από όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, σκεφτήκατε ποτέ να τερματίσετε την πολιτική σας διαδρομή;

Όχι. Ακόμη και την εποχή που οι "αγανακτισμένοι" προπηλάκιζαν βουλευτές, δεν μου πέρασε από το μυαλό να εγκαταλείψω την πολιτική. Μπορεί για κάποιους να θεωρείται ρομαντικό, αλλά με τα κοινά ασχολούμαι, πρωτίστως, γιατί πιστεύω στην ανάγκη επανασύνδεσης της πολιτικής με την ηθική. Αυτό προσπαθώ να υπηρετώ με το προσωπικό μου παράδειγμα. Στην πολιτική επέλεξα να ακολουθώ την "οδόν την στενή", όπως σημείωσα στην επιστολή παραίτησής μου από υπουργός, όταν διαφώνησα για την γνωστή υπόθεση του γάλακτος.
Οι Λαρισαίοι που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, αλλά και όσοι παρακολουθούν με προσοχή τη διαδρομή μου, ξέρουν ότι πάνω από όλα υπηρετώ αρχές και αξίες. Στη Βουλή πρωτομπήκα το 2004 μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο είμαστε και μια ηλικία, παιδιά του '68. Στα 49 μου, έχοντας θητεύσει υπουργός, νομίζω ότι διαθέτω όχι μόνο τη γνώση αλλά και την απαραίτητη εμπειρία για να προσφέρω πολλά ακόμη στο τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα, που με τιμά με το παραπάνω! 

 Η συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου δημοσιεύθηκεστην έντυπη Larissanet την Παρασκευή 26 Μαίου 2017

back to top